EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1390

Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/1390 a Comisiei din 9 august 2022 de modificare a Deciziei 2011/163/UE privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului [notificată cu numărul C(2022) 5636] (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/5636

JO L 210, 11.8.2022, p. 7–17 (BG, CS, DA, DE, ET, EL, EN, GA, HR, IT, LV, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SL, FI, SV)
JO L 210, 11.8.2022, p. 7–18 (ES, FR, LT, SK)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/12/2022; abrogare implicită prin 32022R2293

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/1390/oj

11.8.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 210/7


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1390 A COMISIEI

din 9 august 2022

de modificare a Deciziei 2011/163/UE privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului

[notificată cu numărul C(2022) 5636]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 96/23/CE a Consiliului din 29 aprilie 1996 privind măsurile de monitorizare a anumitor substanțe și a reziduurilor acestora în animale vii și în produse de origine animală și de abrogare a Directivelor 85/358/CEE și 86/469/CEE și a Deciziilor 89/187/CEE și 91/664/CEE (1), în special articolul 29 alineatul (1) paragraful al patrulea și articolul 29 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva 96/23/CE prevede ca țările terțe din care statele membre sunt autorizate să importe animale și produse de origine animală reglementate prin directiva respectivă să prezinte planuri de monitorizare a reziduurilor care să ofere garanțiile necesare (denumite în continuare „planurile”). Planurile trebuie să cuprindă cel puțin grupurile de reziduuri și de substanțe menționate în anexa I la Directiva 96/23/CE.

(2)

Prin Decizia 2011/163/UE a Comisiei (2) s-au aprobat planurile transmise de anumite țări terțe cu privire la animalele și produsele de origine animală enumerate în anexa la decizia respectivă.

(3)

Anumite țări terțe care utilizează doar materii prime provenite fie din state membre, fie din alte țări terțe din care sunt autorizate importurile de astfel de materii prime în Uniune, în conformitate cu articolul 2 din Decizia 2011/163/UE, pentru producția de produse destinate exportului către UE. Din motive de claritate, rubricile referitoare la țările respective ar trebui să fie marcate cu „Δ”, care semnifică „comerț triunghiular” pentru speciile sau mărfurile relevante, în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE.

(4)

Țărilor terțe care nu au prezentat un plan pentru bovine, ovine/caprine, porcine, ecvidee sau păsări de curte, ci solicită fabricarea de produse compuse destinate a fi exportate către Uniune utilizând produse prelucrate de origine animală provenite de la aceste specii, trebuie să fie autorizate, la cerere, în vederea preparării acestor produse compuse, cu condiția să procure aceste produse prelucrate de origine animală fie dintr-un stat membru, fie dintr-o țară terță autorizată cu condiția respectării cerințelor privind sănătatea animalelor și sănătatea publică prevăzute în Regulamentele delegate ale Comisiei (UE) 2019/625 (3) și (UE) 2020/692 (4) și în Regulamentele de punere în aplicare ale Comisiei (UE) 2020/2235 (5) și (UE) 2021/404 (6). Din motive de claritate, rubricile referitoare la țările respective ar trebui să fie marcate cu un „O” în coloană numai pentru speciile de animale relevante solicitate din tabelul anexei la Decizia 2011/163/UE.

(5)

Țărilor terțe care au prezentat un plan fie pentru produse din acvacultură, fie pentru lapte sau ouă și care solicită fabricarea de produse compuse ar trebui să li se permită prepararea produselor compuse destinate exportului către Uniune care conțin astfel de produse prelucrate, prin utilizarea oricăruia dintre produsele prelucrate respective, cu condiția ca produsele prelucrate pentru care nu au prezentat un plan să fie procurate din statele membre sau din țări terțe autorizate. Din motive de claritate, rubricile referitoare la țările respective ar trebui să fie marcate cu un „O”, pentru restul categoriilor respective în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE.

(6)

Includerea pe listă a țărilor terțe în cazul moluștelor este necesară ca urmare a modificării cerințelor de certificare pentru moluștele de crescătorie. În prezent, nu există nicio cerință în temeiul Directivei 96/23/CE ca țările terțe să prezinte Comisiei planuri pentru moluște. Singura monitorizare relevantă a reziduurilor pentru producția de moluște de crescătorie în ceea ce privește contaminanții se efectuează în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/627 al Comisiei (7), iar țările terțe care îndeplinesc condițiile respective sunt enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405 al Comisiei (8). Prin urmare, întrucât țările terțe îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 56-59 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/627, inclusiv în ceea ce privește monitorizarea reziduurilor, din motive de claritate, țările respective trebuie marcate cu un „M”, desemnând „moluște” în coloana „Acvacultură” din tabelul anexei la Decizia 2011/163/UE.

(7)

Anumite țări au solicitat să exporte în Uniune produse compuse care conțin produse prelucrate din moluște originare fie din statele membre, fie din țările terțe autorizate enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405. Țările marcate cu un „X” în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE pentru cel puțin unul dintre următoarele produse: bovine, ovine/caprine, ecvidee, porcine, păsări de curte, acvacultură, lapte, ouă sau carne de vânat, au oferit garanții suficiente legate de sistemul existent de controale oficiale. Prin urmare, toate țările respective trebuie marcate cu un „P” în coloana „Acvacultură” din tabelul respectiv, ceea ce le va permite să utilizeze produse prelucrate din moluște, originare fie din statele membre, fie din țările terțe autorizate pentru producția și exportul de produse compuse care conțin produse prelucrate din moluște.

(8)

În tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE, categoria „Produse din acvacultură” este împărțită în patru subcategorii, în vederea armonizării acestor subcategorii cu cele vizate de modelele de certificate pentru intrarea în Uniune prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/2235 al Comisiei (9) și cu listele corespunzătoare ale țărilor terțe autorizate pentru introducerea în Uniune a unor astfel de produse prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405.

(9)

Experiența recentă a arătat că o astfel de subclasificare a produselor din acvacultură nu oferă claritatea necesară pentru personalul de control de la posturile de control la frontiera Uniunii. Prin urmare, este oportun să se revină la o singură coloană pentru „Acvacultură” în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE.

(10)

Australia, Bangladesh, Brazilia, Canada, China, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Indonezia, India, Coreea de Sud, Sri Lanka, Madagascar, Malaysia, Myanmar/Birmania, Mexic, Panama, Peru, Filipine, Arabia Saudită, Thailanda, Taiwan, Statele Unite și Vietnamul au prezentat planuri care vizează produsele din acvacultură. Planurile respective oferă garanții suficiente și, prin urmare, trebuie aprobate.

(11)

Albania, Armenia, Argentina, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Elveția, Chile, Insulele Falkland, Insulele Feroe, Regatul Unit, Insula Man, Israel, Japonia, Kenya, Maroc, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Mauritius, Noua Zeelandă, Serbia, Singapore, Tunisia, Turcia, Ucraina și Uruguay au prezentat planuri care vizează numai peștii cu înotătoare. Planurile respective oferă garanții suficiente și, prin urmare, trebuie aprobate cu un domeniu de aplicare limitat la peștii cu înotătoare.

(12)

Brunei, Belize, Cuba, Guatemala, Mozambic, Noua Caledonie, Nigeria, Nicaragua, Tanzania și Venezuela au prezentat planuri care vizează numai crustaceele. Planurile respective oferă garanții suficiente și, prin urmare, trebuie aprobate cu un domeniu de aplicare limitat la crustacee.

(13)

Iranul a prezentat un plan care vizează numai icrele și caviarul și crustaceele. Acest plan oferă garanții suficiente și, prin urmare, trebuie aprobat cu un domeniu de aplicare limitat la icre, caviar și crustacee.

(14)

Andorra, Emiratele Arabe Unite, Columbia, Regatul Unit, Hong Kong, Maroc, Mexic, Malaysia, Singapore, San Marino, Thailanda și Kosovo nu au prezentat planuri pentru anumite specii de animale și produse de origine animală în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 7 din Directiva 96/23/CE. Cu toate acestea, țările respective au oferit garanții suficiente, în conformitate cu articolul 2 din Decizia 2011/163/UE, pentru a exporta astfel de produse în Uniune, originare dintr-un stat membru sau dintr-o țară terță autorizată. Prin urmare, aceste țări terțe trebuie să fie autorizate pentru comerțul triunghiular.

(15)

Australia, Canada, Elveția, Chile, Regatul Unit, Guernsey, Groenlanda, Insula Man, Jamaica, Jersey, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Peru, Thailanda, Tunisia, Turcia, Ucraina, Statele Unite, Uruguay și Vietnam sunt enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405 ca țări terțe autorizate pentru introducerea în Uniune a moluștelor bivalve, echinodermelor, tunicatelor și gasteropodelor marine vii, refrigerate, congelate sau prelucrate. Prin urmare, aceste țări terțe trebuie marcate cu un „M” în coloana „Acvacultură” din tabelul anexei la Decizia 2011/163/UE.

(16)

Andorra, Emiratele Arabe Unite, Albania, Armenia, Argentina, Bosnia și Herțegovina, Bangladesh, Brunei, Brazilia, Botswana, Belarus, Belize, China, Columbia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Insulele Falkland, Insulele Feroe, Guatemala, Hong Kong, Honduras, Indonezia, Israel, India, Iran, Kenya, Sri Lanka, Moldova, Muntenegru, Madagascar, Macedonia de Nord, Myanmar/Birmania, Mauritius, Mexic, Malaysia, Mozambic, Namibia, Noua Caledonie, Nigeria, Nicaragua, Panama, Filipine, Saint-Pierre și Miquelon, Paraguay, Serbia, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, San Marino, Eswatini, Taiwan, Tanzania, Venezuela și Africa de Sud au solicitat exportul de produse compuse care conțin produse prelucrate derivate din moluște. Țările respective au oferit garanții în conformitate cu articolul 2 din Decizia 2011/163/UE pentru utilizarea exclusivă a moluștelor care sunt originare fie din statele membre, fie din țările terțe autorizate enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405 și trebuie marcate cu un „P” în coloana „Acvacultură” din tabelul respectiv.

(17)

Emiratele Arabe Unite au prezentat Comisiei un plan pentru miere care acoperă o singură regiune. Planul respectiv oferă garanții suficiente și, prin urmare, trebuie aprobat. Ar trebui inclusă o rubrică pentru Emiratele Arabe Unite pentru miere în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE, limitată la regiunea respectivă.

(18)

Chile și Groenlanda sunt enumerate în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE pentru exportul lor către Uniune de carne de ovine și caprine. Cu toate acestea, Chile și Groenlanda au informat Comisia că nu mai sunt interesate să exporte carne de capră în Uniune. Prin urmare, rubricile pentru Chile și Groenlanda pentru carnea de ovine și caprine din tabelul respectiv ar trebui limitate la carnea de ovine.

(19)

Guernsey e enumerat în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE pentru exporturile sale către Uniune de carne de ovine și caprine. Cu toate acestea, Guernsey a informat Comisia că nu este interesat să exporte carne de bovine în Uniune. Rubrica referitoare la Guernsey pentru carnea și laptele de bovine din tabelul respectiv ar trebui limitată la lapte.

(20)

Singapore și Thailanda nu au prezentat Comisiei un plan pentru ouă. Cu toate acestea, Singapore și Thailanda au oferit garanții privind utilizarea exclusivă a ouălor originare fie din statele membre, fie din țări terțe autorizate pentru introducerea în Uniune a unor astfel de produse și au informat Comisia că ouăle care urmează să fie exportate către Uniune nu se vor limita la produsele compuse care conțin produse prelucrate din ouă. În consecință, rubricile referitoare la Singapore și Thailanda în ceea ce privește ouăle ar trebui să fie marcate cu „Δ” în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE.

(21)

Emiratele Arabe Unite și Sri Lanka nu au furnizat planuri pentru laptele provenit de la bovine, ovine și caprine în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 7 din Directiva 96/23/CE. Cu toate acestea, ele au oferit garanții pentru utilizarea exclusivă a produselor lactate originare fie din statele membre, fie din țări terțe autorizate pentru producția de produse compuse care urmează să fie exportate în Uniune. În consecință, rubricile pentru Emiratele Arabe Unite și Sri Lanka pentru produsele lactate ar trebui marcate cu un „O” în tabelul anexei la Decizia 2011/163/UE, inclusiv produsele din ouă, deoarece țările terțe respective au cel puțin un „X” pentru laptele de cămilă (Emiratele Arabe Unite), sau produsele din acvacultură (Sri Lanka) în tabelul respectiv.

(22)

Malaysia nu a prezentat un plan pentru lapte și ouă în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 7 din Directiva 96/23/CE. Cu toate acestea, Malaysia a oferit garanții pentru utilizarea exclusivă a produselor lactate și ouălor originare fie din statele membre, fie din țări terțe autorizate pentru fabricarea de produse compuse care urmează să fie exportate în Uniune. În consecință, rubrica referitoare la Malaysia pentru lapte și ouă trebuie să fie marcată cu un „O” în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE.

(23)

Sierra Leone este inclusă în prezent în tabelul din anexa la Decizia 2011/163/UE pentru miere și Uganda pentru produsele din acvacultură. Întrucât aceste țări terțe nu au prezentat Comisiei planuri pentru produsele respective, rubricile respective ar trebui eliminate din tabelul respectiv.

(24)

Prin urmare, Decizia 2011/163/UE trebuie modificată în consecință.

(25)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2011/163/UE se modifică după cum urmează:

1.

următoarele articole se adaugă după articolul 2:

„Articolul 2a

Țările terțe care nu au prezentat un plan de monitorizare a reziduurilor pentru animale și produse de origine animală, dar care, pe baza cererii țării terțe, intenționează să exporte produse de origine animală către Uniune utilizând materii prime de origine animală obținute dintr-un stat membru sau dintr-o țară terță care a furnizat un plan de monitorizare a reziduurilor în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE, se marchează cu un „Δ” în tabelul din anexa la prezenta decizie desemnând comerț triunghiular.

Articolul 2b

Țările terțe care nu au prezentat un plan de monitorizare a reziduurilor pentru bovine, ovine/caprine, porcine, ecvidee sau păsări de curte, dar care, pe baza cererii țării terțe, intenționează să exporte produse compuse în Uniune utilizând produse de origine animală prelucrate de la speciile respective, obținute dintr-un stat membru sau dintr-o țară terță autorizată, sunt marcate cu un „O” în coloana respectivă numai pentru speciile de animale relevante din tabelul din anexă.

Articolul 2c

Pe baza cererii țării terțe, țările terțe marcate cu un „X” în oricare dintre categoriile de produse din acvacultură, lapte sau ouă în tabelul din anexă sunt marcate cu un „O” în tabelul respectiv pentru restul categoriilor respective.

Articolul 2d

Toate țările terțe enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405 pentru moluște bivalve, echinoderme, tunicate și gasteropode marine vii, refrigerate, congelate sau prelucrate se marchează cu un „M”, desemnând moluște, în tabelul din anexa la prezenta decizie.

Articolul 2e

Toate țările terțe care produc produse compuse din produse prelucrate derivate din moluște, cu condiția ca moluștele bivalve prelucrate să fie originare fie din state membre sau din țări terțe enumerate în anexa VIII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405, se marchează cu un „P” în coloana „Acvacultură” în tabelul din anexa la prezenta decizie desemnând produse prelucrate derivate din moluște.”;

2.

anexa se înlocuiește cu textul din anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 9 august 2022.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 125, 23.5.1996, p. 10.

(2)  Decizia 2011/163/UE a Comisiei din 16 martie 2011 privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului (JO L 70, 17.3.2011, p. 40).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2019/625 al Comisiei din 4 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele pentru intrarea în Uniune a transporturilor de anumite animale și mărfuri destinate consumului uman (JO L 131, 17.5.2019, p. 18).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2020/692 al Comisiei din 30 ianuarie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind intrarea în Uniune, precum și circulația și manipularea după intrare, a transporturilor de anumite animale, de materiale germinative și de produse de origine animală(JO L 174, 3.6.2020, p. 379).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/2235 al Comisiei din 16 decembrie 2020 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) 2016/429 și (UE) 2017/625 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește modelele de certificate de sănătate animală, modelele de certificate oficiale și modelele de certificate de sănătate animală/oficiale pentru intrarea în Uniune și circulația în interiorul Uniunii a transporturilor de anumite categorii de animale și mărfuri, certificarea oficială privind astfel de certificate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 599/2004, a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 636/2014 și (UE) 2019/628, a Directivei 98/68/CE și a Deciziilor 2000/572/CE, 2003/779/CE și 2007/240/CE (JO L 442, 30.12.2020, p. 1).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/404 al Comisiei din 24 martie 2021 de stabilire a listelor cu țările terțe, teritoriile sau zonele din acestea din care introducerea în Uniune de animale, material germinativ și produse de origine animală este autorizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 114, 31.3.2021, p. 1).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/627 al Comisiei din 15 martie 2019 de stabilire a unor modalități practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce privește controalele oficiale(JO L 131, 17.5.2019, p. 51).

(8)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/405 al Comisiei din 24 martie 2021 de stabilire a listelor cu țările terțe sau regiunile din acestea autorizate pentru introducerea în Uniune a anumitor animale și mărfuri destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 114, 31.3.2021, p. 118).

(9)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/2235 al Comisiei din 16 decembrie 2020 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) 2016/429 și (UE) 2017/625 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește modelele de certificate de sănătate animală, modelele de certificate oficiale și modelele de certificate de sănătate animală/oficiale pentru intrarea în Uniune și circulația în interiorul Uniunii a transporturilor de anumite categorii de animale și mărfuri, certificarea oficială privind astfel de certificate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 599/2004, a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 636/2014 și (UE) 2019/628, a Directivei 98/68/CE și a Deciziilor 2000/572/CE, 2003/779/CE și 2007/240/CE (JO L 442, 30.12.2020, p. 1).


ANEXĂ

„ANEXĂ

Cod ISO2

Țara  (1)

Bovine

Ovine/Caprine

Porcine

Ecvidee

Păsări de curte

Acvacultură  (17)

Lapte

Ouă

Iepuri

Vânat sălbatic

Vânat de crescătorie

Miere

Membrane naturale

AD

Andorra

X

X

Δ

X

 

P

 

 

 

 

 

X

 

AE

Emiratele Arabe Unite

 

 

 

 

 

Δ

P

X (2)

O

O

 

 

 

X (3)

 

AL

Albania

 

X

 

 

 

X (14)

P

O

X

 

 

 

 

X

AM

Armenia

 

 

 

 

 

X (14)

P

O

O

 

 

 

X

 

AR

Argentina

X

X

 

X

X

X (14)

P

X

X

X

X

X

X

X

AU

Australia

X

X

 

X

 

X

M

X

X

 

X

X

X

X

BA

Bosnia și Herțegovina

X

X

X

 

X

X (14)

P

X

X

 

 

 

X

 

BD

Bangladesh

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

BF

Burkina Faso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

BJ

Benin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

BN

Brunei

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

 

 

BR

Brazilia

X

 

 

X

X

X

P

O

O

 

 

 

X

X

BW

Botswana

X

 

 

 

 

P

 

 

 

 

 

 

 

BY

Belarus

 

 

 

X (8)

 

X (14)

P

X

X

 

 

 

X

X

BZ

Belize

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

 

 

CA

Canada

X

X

X

X

X

X

M

X

X

X

X

X

X

 

CH

Elveția

X

X

X

X

X

X (14)

M

X

X

X

X

X

X

X

CL

Chile

X

X (5)

X

 

X

X (14)

M

X

O

 

X

 

X

X

CM

Camerun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

CN

China

 

 

 

 

X

X

P

O

X

X

 

 

X

X

CO

Columbia

 

 

 

 

 

X

P

X

Δ

 

 

 

 

X

CR

Costa Rica

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

CU

Cuba

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

X

 

DO

Republica Dominicană

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

EC

Ecuador

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

EG

Egipt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

ET

Etiopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

FK

Insulele Falkland

X

X (5)

 

 

 

X (14)

P

O

O

 

 

 

 

 

FO

Insulele Feroe

 

 

 

 

 

X (14)

P

O

O

 

 

 

 

 

GB

Regatul Unit (6)

X

X

X

X

X

X (14)

Δ

M

X

X

X

X

X

X

X

GE

Georgia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

GG

Guernsey

 

 

 

 

 

O

M

X

O

 

 

 

 

 

GL

Groenlanda

 

X (5)

 

 

 

M

 

 

 

 

X

 

 

GT

Guatemala

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

X

 

HK

Hong Kong

 

 

 

 

 

Δ

P

 

Δ

 

 

 

 

 

HN

Honduras

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

ID

Indonezia

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

IL

Israel (4)

 

 

 

 

X

X (14)

P

X

X

 

 

 

X

 

IM

Insula Man

X

X

X

 

 

X (14)

M

X

O

 

 

 

X

 

IN

India

 

 

 

 

O

X

P

O

X

 

 

 

X

X

IR

Iran

 

 

 

 

 

X (15)

X (16)

P

O

O

 

 

 

 

X

JE

Jersey

X

 

 

 

 

M

X

O

 

 

 

 

 

JM

Jamaica

 

 

 

 

 

M

 

 

 

 

 

X

 

JP

Japonia

X

 

X

 

X

X (14)

M

X

X

 

 

 

Δ

X

KE

Kenya

 

 

 

 

 

X (14)

P

O

O

 

 

 

 

 

KR

Coreea de Sud

 

 

 

 

X

X

M

O

O

 

 

 

Δ

 

LB

Liban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

LK

Sri Lanka

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

MA

Maroc

 

 

 

 

X

X (14)

Δ

M

O

O

 

 

 

 

X

MD

Moldova

 

 

 

 

X

X (14)

P

X

X

 

 

 

X

 

ME

Muntenegru

X

X (5)

X

 

X

X (14)

P

X

X

 

 

 

X

 

MG

Madagascar

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

X

 

MK

Macedonia de Nord

X

X

X

 

X

X (14)

P

X

X

 

X

 

X

 

MM

Myanmar

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

X

 

MN

Mongolia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

MU

Mauritius

 

 

 

 

 

X (14)

P

O

O

 

 

 

Δ

 

MX

Mexic

 

 

Δ

 

 

X

P

O

X

 

 

 

X

 

MY

Malaysia

 

 

 

 

Δ

X

P

O

O

 

 

 

 

 

MZ

Mozambic

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

 

 

NA

Namibia

X

X (5)

 

 

 

P

 

 

 

X

 

 

 

NC

Noua Caledonie

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

X

X

 

NG

Nigeria

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

 

 

NI

Nicaragua

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

X

 

NZ

Noua Zeelandă

X

X

O

X

O

X (14)

M

X

O

O

X

X

X

X

PA

Panama

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

PE

Peru

 

 

 

 

 

X

M

O

O

 

 

 

 

 

PH

Filipine

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

PK

Pakistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

PM

Saint-Pierre și Miquelon

 

 

 

 

X

P

 

 

 

 

 

 

 

PN

Insulele Pitcairn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

PY

Paraguay

X

 

 

 

 

P

 

 

 

 

 

 

X

RS

Serbia (7)

X

X

X

X (8)

X

X (14)

P

X

X

X

X

 

X

X

RU

Rusia

X

X

X

 

X

O

P

X

X

 

 

X (9)

X

X

RW

Rwanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

SA

Arabia Saudită

 

 

 

 

 

X

P

O

O

 

 

 

 

 

SG

Singapore

Δ

Δ

Δ

X (10)

Δ

X (14)

P

Δ

Δ

 

X (10)

X (10)

 

 

SM

San Marino

X

 

Δ

 

 

O

P

X

O

 

 

 

X

 

SV

El Salvador

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

SY

Siria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

SZ

Eswatini

X

 

 

 

 

P

 

 

 

 

 

 

 

TG

Togo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

TH

Thailanda

O

 

O

 

X

X

M

O

Δ

 

 

 

X

 

TN

Tunisia

 

 

 

 

 

X (14)

M

O

O

 

 

 

 

X

TR

Turcia

 

 

 

 

X

X (14)

M

X

X

 

 

 

X

X

TW

Taiwan

 

 

 

 

 

X

P

O

X

 

 

 

X

 

TZ

Tanzania

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

X

 

UA

Ucraina

X

 

X

 

X

X (14)

M

X

X

X

 

 

X

X

UG

Uganda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

US

Statele Unite ale Americii

X

X (11)

X

 

X

X

M

X

X

X

X

X

X

 

UY

Uruguay

X

X

 

X

 

X (14)

M

X

O

 

X

 

X

X

UZ

Uzbekistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

VE

Venezuela

 

 

 

 

 

X (15)

P

O

O

 

 

 

 

 

VN

Vietnam

 

 

 

 

 

X

M

O

O

 

 

 

X

 

WF

Wallis și Futuna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

XK

Kosovo (12)

 

 

 

 

Δ

 

 

 

 

 

 

 

 

ZA

Africa de Sud

 

 

 

 

 

P

 

 

 

X

X (13)

 

 

ZM

Zambia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 


(1)  Lista țărilor și teritoriilor (nu se limitează la țările recunoscute de Uniune).

(2)  Doar lapte de cămilă.

(3)  Numai regiunea Ras al Khaimah.

(4)  Nu include zonele geografice care se află sub administrația Statului Israel începând cu 5 iunie 1967, și anume Înălțimile Golan, Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și restul Cisiordaniei.

(5)  Numai specii de ovine.

(6)  În conformitate cu Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în special cu articolul 5 alineatul (4) din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord, coroborat cu anexa 2 la respectivul protocol, în sensul anexelor II-XXII, trimiterile la Regatul Unit nu includ Irlanda de Nord.

(7)  Nu include Kosovo [această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu Rezoluția 1244 (1999) a Consiliului de Securitate al ONU și cu Avizul Curții Internaționale de Justiție privind Declarația de independență a Kosovo].

(8)  Export în Uniune de ecvidee vii destinate sacrificării (numai animale destinate producției de alimente).

(9)  Numai reni.

(10)  Numai pentru produse din carne proaspătă provenind din Noua Zeelandă, destinate Uniunii și care sunt descărcate, reîncărcate și tranzitate prin Singapore, cu sau fără depozitare.

(11)  Numai specii de caprine.

(12)  Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo.

(13)  Numai ratite.

(14)  Numai pești cu înotătoare.

(15)  Numai crustacee.

(16)  Numai icre și caviar.

(17)  Acvacultura include peștii cu înotătoare, inclusiv anghilele, și produsele din pești cu înotătoare (cum ar fi icrele și caviarul) și crustaceele.”


Top