EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005SC1793

Aanbeveling voor een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen met het oog op deelname van de Gemeenschap aan de van 13 tot 31 maart 2006 in Singapore te houden diplomatieke conferentie in het kader van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) voor de goedkeuring van het herziene Verdrag inzake handelsmerkenrecht

/* SEC/2005/1793 def. */

52005SC1793

Aanbeveling voor een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen met het oog op deelname van de Gemeenschap aan de van 13 tot 31 maart 2006 in Singapore te houden diplomatieke conferentie in het kader van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) voor de goedkeuring van het herziene Verdrag inzake handelsmerkenrecht /* SEC/2005/1793 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 11.1.2006

SEC(2005)1793 definitief

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen met het oog op deelname van de Gemeenschap aan de van 13 tot 31 maart 2006 in Singapore te houden diplomatieke conferentie in het kader van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) voor de goedkeuring van het Herziene verdrag inzake handelsmerkenrecht

.(DOOR DE COMMISSIE INGEDIEND)

TOELICHTING

1. Doelstelling van het verdrag

Van 13 tot 31 maart 2006 zal in Singapore in het kader van de WIPO (Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom) een diplomatieke conferentie worden gehouden teneinde een herzien verdrag inzake merkenrecht op te stellen en goed te keuren.

Het op 27 oktober 1994 te Genève goedgekeurde verdrag inzake handelsmerkenrecht (hierna "TLT van 1994" genoemd) voorziet in procedurele regels ter vereenvoudiging van de administratieve procedures met betrekking tot merken. Het voorziet niet in materiële bepalingen inzake merken en is volledig verenigbaar met andere internationale instrumenten, met name de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (TRIPs-overeenkomst van 1994), waarop het een aanvulling vormt.

Sinds 1994 hebben de gebruikers voordeel van de vereenvoudiging van de administratieve procedures voor de inschrijving van merken. Bepaalde aspecten van deze procedures dienen echter verduidelijkt of aangevuld te worden. Om deze reden heeft het Permanent Comité Recht inzake merken, tekeningen en modellen en geografische aanduidingen (SCT) zich in zeven vergaderingen over de herziening van het TLT van 1994 gebogen met name om een TLT-vergadering in te stellen en in het verdrag elementen inzake elektronische deponering en andere procedures op te nemen. Tijdens deze beraadslagingen zijn de volgende documenten als uitgangspunt genomen:

Herzien verdrag en Uitvoeringsreglement: "basisvoorstel" (document TLT/DC/3 van 3 januari 2005)

De doelstelling van de diplomatieke conferentie is de goedkeuring van een nieuw herzien verdrag.

2. Procedurele regels van de diplomatieke conferentie

De diplomatieke conferentie moet op grond van een voor dit doel opgesteld voorstel (TLT/R/PM/2 van 3 januari 2005) haar eigen reglement van orde vaststellen. Dit voorstel komt grotendeels overeen met het reglement van orde van de in juni et juli 1999 gehouden diplomatieke conferentie voor de goedkeuring van de Herziene overeenkomst van 's-Gravenhage betreffende de internationale registratie van tekeningen of modellen van nijverheid.

De delegaties van de WIPO-staten zullen de benaming "gewone delegaties" krijgen. Het voorstel is om de Europese Gemeenschap als "bijzondere delegatie" te laten deelnemen. Tijdens de diplomatieke conferentie zal een bijzondere delegatie dezelfde status als een gewone delegatie hebben zonder echter zitting te kunnen nemen in de commissie ter verificatie van de bevoegdheden (het Credentials Committee) en zonder stemrecht te hebben (vgl. punt 7 van document TLT/R/PM/2). Alle besluiten zullen, voor zover mogelijk, met eenparigheid van stemmen worden genomen.

3. Het belang van de Gemeenschap bij het beoogde verdrag

Het beoogde herziene verdrag is voor de Europese Gemeenschap van belang aangezien de bepalingen in kwestie van toepassing zouden kunnen zijn op het Gemeenschapsmerk[1] indien de Gemeenschap in de toekomst tot het verdrag toetreedt. Wat de nationale merken betreft, heeft de huidige harmonisatie op het niveau van de Gemeenschap[2] betrekking op aspecten waar het beoogde verdrag niet in voorziet. Het is dus aan de lidstaten zich uit te spreken over vraagstukken betreffende de nationale merken.

Het Gemeenschapsmerk rechtvaardigt de bevoegdheid van de Gemeenschap.

Het Gemeenschapsmerk vervangt de nationale merken niet, maar vormt hierop een aanvulling als een autonoom en unitair recht dat in de gehele Gemeenschap geldig is. Het Gemeenschapsmerk en de nationale merken bestaan naast elkaar en zijn juridisch autonoom en onafhankelijk van elkaar, zowel ten aanzien van de toepasselijke materiële en formele regels als van de bureaus die met de afgifte zijn belast.

Met het oog op een mogelijke toekomstige toetreding van de Europese Gemeenschap tot het verdrag moet de Gemeenschap erop toezien dat het nieuwe herziene verdrag verenigbaar is met Verordening (EG) nr. 40/94 inzake het Gemeenschapsmerk.

4. Centrale vraagstukken tijdens de beraadslagingen inzake het verdrag

Tijdens de beraadslagingen inzake het herziene verdrag stonden de volgende punten centraal.

Merken waarop het verdrag van toepassing is (artikel 2).

Mogelijke toepassing van dit verdrag op merken die niet uit zichtbare tekens bestaan (klank- of geurmerken), indien de nationale wetgeving hierin voorziet.

Elektronische indiening (artikel 8).

De mogelijkheid bureaus van verdragsluitende partijen langs elektronische weg kennis te geven van documenten en hun deze elektronisch toe te zenden.

Uitstel bij niet-nakoming van een termijn (artikel 14).

Wat uitstel na het verstrijken van een termijn betreft, de mogelijkheid in een of meerdere van de volgende maatregelen te voorzien: verlenging van de termijn, voortzetting van de procedure of rechtsherstel.

Licenties (artikel 17).

Bepalingen inzake de harmonisatie en vereenvoudiging van aanvragen om inschrijving van licenties, alsmede bepalingen inzake het recht van de houder indien het merk het voorwerp is van een licentie.

Vergadering (artikel 24).

Toevoeging van een vergadering van verdragsluitende partijen die onder andere het verdrag kan wijzigen zonder dat hiervoor een diplomatieke conferentie dient te worden gehouden. Wat de besluitvorming in de vergadering betreft, kan iedere verdragsluitende partij die een intergouvernementele organisatie is (bijvoorbeeld de Europese Gemeenschap) in de plaats van haar lidstaten aan de stemming deelnemen met een gelijk aantal stemmen als het aantal lidstaten van deze organisatie dat partij bij dit verdrag is. Intergouvernementele organisaties nemen geen deel aan de stemming indien een van hun lidstaten zijn stemrecht uitoefent en vice versa. Deze formule is gelijk aan de in de Akte van Genève bij de overeenkomst van 's-Gravenhage opgenomen formule, die door de Europese Gemeenschap is aanvaard.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen met het oog op deelname van de Gemeenschap aan de van 13 tot 31 maart 2006 in Singapore te houden diplomatieke conferentie in het kader van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) voor de goedkeuring van het Herziene verdrag inzake handelsmerkenrecht

BESLUIT:

Enig artikel

De Commissie wordt gemachtigd om tijdens de van 13 tot 31 maart 2006 in Singapore te houden diplomatieke conferentie in het kader van de WIPO voor de goedkeuring van een herzien verdrag inzake handelsmerkenrecht in overleg met het door de Raad aangewezen speciaal comité en overeenkomstig de in de bijlagen opgenomen richtsnoeren te onderhandelen over de aspecten die betrekking hebben op het Gemeenschapsmerk alsmede op de toetreding van de Gemeenschap tot het beoogde verdrag.

Gedaan te Brussel, op

Voor de Raad

De voorzitter

BIJLAGE

ONDERHANDELINGSRICHTSNOEREN

1. De Commissie vergewist zich ervan dat de bepalingen van het beoogde herziene verdrag verenigbaar zijn met het stelsel van het Gemeenschapsmerk zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 40/94 van de Raad, alsmede met alle maatregelen tot uitvoering van deze verordening.

De Commissie vergewist zich ervan dat het verdrag verenigbaar is met andere internationale instrumenten, met name de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (TRIPs-overeenkomst van 1994).

2. De Commissie vergewist zich ervan dat het herziene verdrag maatregelen bevat die de Gemeenschap in staat stellen tot het beoogde herziene verdrag toe te treden.

De Commissie vergewist zich er bovendien van dat de Europese Gemeenschap bij de besluitvorming in de vergadering van verdragspartijen in de plaats van haar lidstaten aan de stemming kan deelnemen met een gelijk aantal stemmen als het aantal lidstaten van de Gemeenschap dat partij bij dit verdrag is.

3. De Commissie houdt de Raad op de hoogte van het verloop van de onderhandelingen en van eventuele problemen.

[1] PB L 11 van 14.1.1994, blz. 1. Verordening (EG) nr. 40/94 inzake het Gemeenschapsmerk laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 422/2004 (PB L 70 van 9.3.2004, blz. 1).

[2] Richtlijn 89/104/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de aanpassing van het merkenrecht der lidstaten.

Top