52005SC1793

Henstilling med henblik på Rådets afgørelse om bemyndigelse af Kommissionen til at indlede forhandlinger med henblik på at sikre Fællesskabets deltagelse i den diplomatiske konference, der skal afholdes i Singapore fra den 13. til den 31. Marts 2006 i Verdensorganisationen for intellektuel ejendomsret (WIPO) med henblik på vedtagelse af den reviderede Traktat om varemærkeret /* SEK/2005/1793 endelig udg. */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 11.1.2006

SEK(2005)1793 endelig

Henstilling med henblik på

RÅDETS AFGØRELSE

om bemyndigelse af Kommissionen til at indlede forhandlinger med henblik på at sikre Fællesskabets deltagelse i den diplomatiske konference, der skal afholdes i Singapore fra den 13. til den 31. marts 2006 i Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO) med henblik på vedtagelse af den reviderede traktat om varemærkeret

.(FORELAGT AF KOMMISSIONEN)

BEGRUNDELSE

1. Formålet med traktaten

Der vil blive afholdt en diplomatisk konference i Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO) i Singapore fra den 13. til den 31. marts 2006 med henblik på at udarbejde og vedtage en revideret traktat om varemærkeret.

Traktaten om varemærkeret (Trademark Law Treaty), der er udfærdiget i Genève den 27. oktober 1994 (i det følgende benævnt "TLT-traktaten"), indeholder bestemmelser, der sigter mod at forenkle de administrative procedurer i forbindelse med varemærker. Den berører ikke de materielle bestemmelser om varemærker. Der er ingen problemer med hensyn til dens forenelighed med andre internationale retsakter, herunder særlig aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs-aftalen fra 1994), som den kompletterer.

Siden 1994 har brugerne nydt godt af forenklingen af de administrative procedurer i forbindelse med varemærkeregistrering. Visse aspekter af disse procedurer bør dog præciseres eller udbygges. Det Stående Udvalg for Lovgivning vedrørende Varemærker, Industrielt Design og Geografiske Betegnelser har derfor på syv møder beskæftiget sig med revideringen af TLT-traktaten, navnlig med henblik på at oprette en TLT-forsamling og tilføre traktaten bestemmelser vedrørende elektronisk deponering og andre procedurer. Drøftelserne har haft udgangspunkt i følgende dokumenter:

Revideret traktat og gennemførelsesforskrifter: "basisforslag" (dokument TLT/DC/3 af 3. januar 2005).

Formålet med den diplomatiske konference er at vedtage en ny revideret traktat.

2. Den diplomatiske konferences procedureregler

Den diplomatiske konference skal fastsætte sin egen forretningsorden på grundlag af et udkast, der er udarbejdet til formålet (TLT/R/PM/2 af 3. januar 2005). Dette udkast er i høj grad baseret på forretningsordenen for den diplomatiske konference, der blev afholdt i juni og juli 1999 med henblik på vedtagelsen af en ny aftale om Haag-arrangementet vedrørende international deponering af industrielle design.

Delegationerne for de stater, der er medlemmer af WIPO, vil blive betegnet som "almindelige medlemsdelegationer". Det er blevet foreslået at indbyde Det Europæiske Fællesskab til at deltage som "særlig medlemsdelegation". Det er meningen, at en særlig medlemsdelegation skal have samme status på den diplomatiske konference som en almindelig medlemsdelegation, dog uden at kunne være medlem af mandatudvalget og uden stemmeret (jf. punkt 7 i dokument TLT/R/PM/2). Alle afgørelser træffes så vidt muligt ved konsensus.

3. Fællesskabets interesse i den påtænkte traktat

Den påtænkte reviderede traktat er relevant for Det Europæiske Fællesskab, da de bestemmelser, den kommer til at indeholde, vil kunne anvendes på EF-varemærker[1], hvis Fællesskabet senere tiltræder traktaten. For så vidt angår nationale varemærker vedrører den nuværende fællesskabsharmonisering[2] aspekter, der ikke er omfattet af den påtænkte traktat. Det er derfor medlemsstaterne, der skal udtale sig i spørgsmål, der vedrører nationale varemærker.

Fællesskabets kompetence beror på EF-varemærket.

EF-varemærket erstatter ikke de nationale varemærker, men supplerer disse som en særlig, selvstændig rettighed, der er gyldig i hele Fællesskabet. EF-varemærket og de nationale varemærker eksisterer side om side og er retligt selvstændige og uafhængige af hinanden, både hvad angår de materielle bestemmelser og de procedureregler, der gælder for dem, og hvad angår de myndigheder, der har ansvaret for at udstede dem.

Det påhviler Fællesskabet at sørge for, at den nye reviderede traktat ikke bliver uforenelig med forordning (EF) nr. 40/94 om EF-varemærker. Formålet er at bane vejen for Fællesskabets eventuelle fremtidige tiltrædelse af traktaten.

4. Traktatens vigtigste emner

Følgende vigtige emner i den reviderede traktat har været genstand for drøftelser:

Varemærker, som traktaten finder anvendelse på (artikel 2)

Muligheden for at anvende traktaten på ikke-synlige varemærker (lyd- og duftmærker), hvis den nationale lovgivning tillader det.

Elektronisk deponering (artikel 8)

Muligheden for at kommunikere med og overføre dokumenter til de kontraherende parters myndigheder ad elektronisk vej.

Udsættelse i tilfælde af manglende overholdelse af en frist (artikel 14)

Hvad angår udsættelse efter udløbet af en frist, muligheden for at anvende en eller flere af følgende foranstaltninger: forlængelse af fristen, videreførelse af proceduren eller genoprettelse af rettighederne.

Licenser (artikel 17)

Bestemmelser om harmonisering og forenkling af anmodninger om registrering af licenser samt bestemmelser om indehaverens rettigheder, når varemærket anvendes i henhold til en licensaftale.

Forsamling (artikel 24)

Tilføjelse af en bestemmelse om oprettelse af en forsamling bestående af de kontraherende parter, som vil gøre det muligt at ændre traktaten mv. uden at skulle indkalde en diplomatisk konference. I forbindelse med forsamlingens afgørelser kan enhver kontraherende part, der er en mellemstatslig organisation (f.eks. Det Europæiske Fællesskab), deltage i afstemningerne i stedet for sine medlemsstater med et antal stemmer svarende til det antal af dets medlemsstater, der er parter i traktaten. En mellemstatslig organisation deltager ikke i afstemningen, hvis en af dens medlemsstater udøver sin stemmeret og omvendt. Det er samme model, der er anvendt i forbindelse med Genève-aftalen om Haag-arrangementet, og den er accepteret af Det Europæiske Fællesskab.

Henstilling med henblik på

RÅDETS AFGØRELSE

om bemyndigelse af Kommissionen til at indlede forhandlinger med henblik på at sikre Fællesskabets deltagelse i den diplomatiske konference, der skal afholdes i Singapore fra den 13. til den 31. marts 2006 i Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO) med henblik på vedtagelse af den reviderede traktat om varemærkeret

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Eneste artikel

Kommissionen bemyndiges til på den diplomatiske konference, der vil blive afholdt i WIPO's regi i Singapore fra den 13. til den 31. marts 2006 med henblik på at vedtage en revideret traktat om varemærkeret, i samråd med det særlige udvalg, der er udpeget af Rådet, at forhandle om de aspekter, der vedrører EF-varemærket og Fællesskabets deltagelse i den påtænkte traktat, i overensstemmelse med de i bilaget indeholdte direktiver.

Udfærdiget i Bruxelles, den

På Rådets vegne

Formand

BILAG

FORHANDLINGSDIREKTIVER

1. Kommissionen skal sørge for, at bestemmelserne i den påtænkte reviderede traktat er forenelige med EF-varemærkeordningen som fastsat i Rådets forordning (EF) nr. 40/94 og med alle dennes gennemførelsesforanstaltninger.

Kommissionen skal sørge for, at der ikke er problemer med hensyn til traktatens forenelighed med andre internationale retsakter, herunder særlig aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs-aftalen fra 1994).

2. Kommissionen skal sørge for, at den reviderede traktat kommer til at indeholde bestemmelser, der gør det muligt for Fællesskabet at blive part i den påtænkte reviderede traktat.

Kommissionen skal endvidere sikre sig, at Fællesskabet kan deltage i afstemninger i forbindelse med de afgørelser, der skal træffes af de kontraherende parters forsamling, i stedet for sine medlemsstater med et antal stemmer svarende til det antal af dets medlemsstater, der er parter i traktaten.

3. Kommissionen holder Rådet underrettet om forløbet af forhandlingerne og om de problemer, der måtte opstå.

[1] Forordning (EF) nr. 40/94 om EF-varemærker, EFT L 11 af 14.1.1994, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 422/2004 (EUT L 70 af 9.3.2004, s. 1).

[2] Rådets første direktiv 89/104/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varemærker.