52005SC1793

Rekommendation till Rådets beslut om bemyndigande för Kommissionen att inleda förhandlingar inför Gemenskapens deltagande i diplomatkonferensen i Singapore den 13–31 Mars 2006 inom ramen för Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) med syftet att anta den reviderade varumärkesöverenskommelsen /* SEK/2005/1793 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 11.1.2006

SEK(2005)1793 slutlig

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar inför gemenskapens deltagande i diplomatkonferensen i Singapore den 13–31 mars 2006 inom ramen för Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) med syftet att anta den reviderade varumärkesöverenskommelsen

.(FRAMLAGT AV KOMMISSIONEN)

MOTIVERING

1. Överenskommelsens syfte

Inom ramen för Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) kommer en diplomatkonferens att hållas i Singapore den 13–31 mars 2006 för att utarbeta en reviderad varumärkesöverenskommelse.

Varumärkesöverenskommelsen som undertecknades i Genève den 27 oktober 1994 (nedan kallad ”överenskommelsen”) innehåller bestämmelser om förfaranden för att förenkla de administrativa förfarandena för varumärken. Den påverkar inte den materiella varumärkesrätten. Det föreligger inga problem med förenlighet med andra internationella instrument, särskilt avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (Trips-avtalet från 1994). Överenskommelsen kompletterar det avtalet.

Sedan 1994 har användarna kunnat dra fördel av förenklade förfaranden för registrering av varumärken. Vissa delar av förfarandet bör dock förtydligas eller utvidgas. Därför har den ständiga kommittén för varumärkesrätt, mönster, modeller och geografiska beteckningar under sju sammanträden arbetat med att se över överenskommelsen, bl.a. för att grunda en församling inom överenskommelsen och införa bestämmelser om elektronisk ansökan och andra förfaranden. Arbetet har utgått från följande dokument:

Reviderad överenskommelse och tillämpningsföreskrifter: grundförslaget (dokument TLT/DC/3 av den 3 januari 2005).

Diplomatkonferensens mål är att anta en ny reviderad överenskommelse.

2. Diplomatkonferensens arbetsordning

Diplomatkonferensen torde anta en arbetsordning på grundval av ett utkast (TLT/R/PM/2 av den 3 januari 2005). Utkastet bygger till stor del på arbetsordningen för diplomatkonferensen för antaganden av en ny akt till Haagkonventionen om elektronisk inlämning av industriella mönster som sammanträdde i juni och juli 1999.

Delegationerna från WIPO:s medlemsstater betecknas ”ordinarie medlemsdelegation”. Kommissionen föreslår att Europeiska gemenskapen skall bjudas in att delta under beteckningen ”särskild medlemsdelegation”. En särskild medlemsdelegation skulle ha samma ställning vid diplomatkonferensen som en ordinarie medlemsdelegation men inte kunna vara ledamot av kommittén för fullmaktskontroll och utan rösträtt (se punkt 7 i dokument TLT/R/PM/2). I möjligaste mån kommer beslut att fattas i konsensus.

3. Gemenskapens intresse av den nya överenskommelsen

Den reviderade överenskommelsen berör Europeiska gemenskapen eftersom dess bestämmelser kan komma att tillämpas på gemenskapsvarumärken[1] om gemenskapen skulle komma att ansluta sig till överenskommelsen. När det gäller nationella varumärken rör den nuvarande harmoniseringen på gemenskapsnivå[2] aspekter som inte berörs av den nya överenskommelsen. Det är alltså medlemsstaternas sak att uttala sig om frågor som rör nationella varumärken.

Gemenskapsvarumärket motiverar att gemenskapen är behörig.

Gemenskapsvarumärket ersätter inte de nationella varumärkena utan kompletterar dem som en enhetlig rätt med giltighet i hela gemenskapen. Gemenskapsvarumärket och de nationella varumärkena samexisterar; de har en rättslig existens som är självständig och oberoende av varandra både när det gäller materiella regler och regler om förfaranden för de myndigheter som meddelar dem.

Det är gemenskapens ansvar att se till att den nya överenskommelsen inte blir oförenlig med förordning (EG) nr 40/94 om gemenskapsvarumärken. Tanken är att gemenskapen senare skall kunna ansluta sig till överenskommelsen.

4. Huvudsakliga frågor i överenskommelsen som diskuterats

De huvudsakliga frågorna i den reviderade överenskommelsen som diskuterats är följande.

Varumärken som överenskommelsen är tillämplig på (artikel 2)

Möjligheten att tillämpa den nuvarande överenskommelsen på icke synliga varumärken (ljud- eller luktvarumärken) om nationell lagstiftning medger det.

Elektronisk ansökan (artikel 8)

Möjlighet att överföra och lämna handlingar till de avtalsslutande parternas myndigheter på elektronisk väg.

Interimistiska åtgärder om en tidsfrist inte iakttagits (artikel 14)

För interimistiska åtgärder sedan en tidsfrist löpt ut kan en eller flera av följande åtgärder bli aktuella: förlängd frist, fortsättning av förfarandet eller återställande av rättigheter.

Licenser (artikel 17)

Bestämmelser om harmonisering och förenkling av ansökningar om anteckning av licenser samt bestämmelser om innehavarens rättigheter när ett varumärke används under licens.

Församling (artikel 24)

Med en församling av de avtalsslutande parterna blir det möjligt att ändra överenskommelsen och andra föreskrifter utan att en diplomatkonferens måste sammankallas. I församlingens beslutsfattande kan alla avtalsslutande parter som är en mellanstatlig organisation (t.ex. Europeiska gemenskapen) rösta i stället för sina medlemsstater med ett röstetal som är lika med det antal av dess medlemsstater som är parter i överenskommelsen. En mellanstatlig organisation får inte rösta om någon av dess medlemsstater utövar sin rösträtt och omvänt. Det är samma modell som används i Genèveakten till Haagkonventionen, som Europeiska gemenskapen har godkänt.

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar inför gemenskapens deltagande i diplomatkonferensen i Singapore den 13–31 mars 2006 inom ramen för Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) med syftet att anta den reviderade varumärkesöverenskommelsen

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE:

Enda artikel

Vid den diplomatkonferens som kommer att äga rum inom ramen för WIPO i Singapore den 13–31 mars 2006 med syftet att anta en reviderad varumärkesöverenskommelse bemyndigas kommissionen att [i samråd med den särskilda kommitté som rådet bestämmer] förhandla i enlighet med bifogade förhandlingsdirektiv om de aspekter som berör gemenskapsvarumärken och gemenskapens anslutning till överenskommelsen.

Utfärdat i Bryssel den [...]

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA

FÖRHANDLINGSDIREKTIV

1. Kommissionen bör se till att bestämmelserna i den reviderade överenskommelsen är förenliga med systemet med gemenskapsvarumärken enligt rådets förordning (EG) nr 40/94 och den förordningens genomförandeåtgärder.

Kommissionen bör se till att det inte uppstår några problem med förenligheten med andra internationella instrument, särskilt avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (Trips-avtalet från 1994).

2. Kommissionen bör se till att den reviderade överenskommelsen innehåller åtgärder som gör det möjligt för gemenskapen att ansluta sig till den reviderade överenskommelsen.

Dessutom bör kommissionen se till att Europeiska gemenskapen kan delta i beslutsfattandet i de avtalsslutande parternas församling med ett röstetal som är lika med det antal av dess medlemsstater som är parter i överenskommelsen.

3. Kommissionen skall hålla rådet underrättat om förhandlingarnas förlopp och om eventuella problem som kan uppstå.

[1] EGT L 11, 14.1.1994, s.1. Förordning (EG) nr 40/94 om gemenskapsvarumärken, senast ändrad genom förordning (EG) nr 422/2004 (EUT L 70, 9.3.2004, s. 1).

[2] Rådets direktiv 89/104/EEG av den 21 december 1988 om tillnärmningen av medlemsstaternas varumärkeslagar.