EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TN0709

Mål T-709/20: Talan väckt den 30 november 2020 – OJ mot kommissionen

EUT C 28, 25.1.2021, p. 65–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.1.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 28/65


Talan väckt den 30 november 2020 – OJ mot kommissionen

(Mål T-709/20)

(2021/C 28/96)

Rättegångsspråk: tyska

Parter

Sökande: OJ (ombud: advokaten H. von Harpe)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden har yrkat att tribunalen ska

ogiltigförklara Europeiska rekryteringsbyråns (EPSO) beslut av den 1 september 2020, Az. Ares(2020)s. 5088474, samt alla därmed sammanhängande rättsakter,

förordna om att, i enlighet med reglerna och under särskilt iakttagande av en rimlig tidsfrist för anmälan, upprepa urvalsförfarandet EPSO/AD/380/19 avseende upprättandet, för Europeiska kommissionen, av en uttagningsreserv för tjänstemän inom lönegrad (AD7/AD9) inom området för internationellt samarbete och förvaltning av stöd till länder utanför EU, för sökandens del,

i andra hand förordna om att, i enlighet med reglerna och under särskilt iakttagande av en rimlig tidsfrist för anmälan, upprepa urvalsförfarandet EPSO/AD/380/19 avseende upprättandet, för Europeiska kommissionen, av en uttagningsreserv för tjänstemän inom lönegrad (AD7/AD9) inom området för internationellt samarbete och förvaltning av stöd till länder utanför EU, för samtliga, och

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Förevarande talan avser ogiltigförklaring av Europeiska rekryteringsbyråns (Epso) beslut att neka tillträde till det datorbaserade Multiple-Choice-provet utanför den allmänna tidsramen för uttagningsförfarandet EPSO/AD/380/19.

Till stöd för talan anför sökanden följande grunder:

1.

Första grunden: Olikabehandling

Svaranden har gjort sig skyldig till olikabehandling. Sökanden är, på grund av sin verksamhet inom en EU-delegation, underkastad begränsningar vad gäller säkerhet och mobilitet och därför förhindrad att på kort varsel företa utlandsresor. Det har dessutom inte funnits någon som kan ta hand om sökandens barn under dennes frånvaro.

För att företa utlandsresor från sökandens anställningsort krävs därutöver lång planering i förväg. Denna omständighet borde EPSO tagit ändamålsenlig hänsyn till. I stället har EPSO jämfört sökandens situation på anställningsorten med andra personer som emellertid är bosatta i andra länder med betydligt bättre säkerhetssituation. Detta medför att sökande, likt sökanden, återkommande förfördelas på grund av en säkerhetssituation vilken de inte kan lastas för.

2.

Andra grunden: Åsidosättande av omsorgsplikten

Därtill svaranden åsidosatt sin omsorgsplikt vad gäller sökanden. Sökanden är på sin anställningsort i vilket fall som helst utsatt för en högre säkerhetsrisk. I stället för att ta hänsyn till detta och i görligaste mån underlätta för sökanden att delta i urvalsförfarandet har EPSO hållit fast vid den fastställda och korta tidsfristen.

Sökanden har således varit tvungen att ingå väsentliga säkerhetsrisker och till och med överträda lokala föreskrifter. Detta strider mot omsorgsplikten gentemot sökanden som i egenskap av tjänsteman också omfattas av skyddsområdet för omsorgsplikten.


Top