EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018SC0313

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de Connecting Europe Facility en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1316/2013 en (EU) nr. 283/2014

SWD/2018/313 final

Brussel, 6.6.2018

SWD(2018) 313 final

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE

SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING

bij

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad

tot vaststelling van de Connecting Europe Facility en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1316/2013 en (EU) nr. 283/2014

{COM(2018) 438 final}
{SEC(2018) 292 final}
{SWD(2018) 312 final}


Het voorstel van de Commissie is gebaseerd op een effectbeoordeling, die op 21 maart 2018 is voorgelegd aan de Raad voor regelgevingstoetsing en waarover die Raad een positief advies met voorbehoud heeft uitgebracht (referentienummer „MFK – CEF”). De Raad heeft aangedrongen op een betere beschrijving van de regelingen voor het toezicht op en de evaluatie van het programma. De coherentie met andere EU-programma’s moet beter worden uitgelegd en er moet nauwkeuriger worden toegelicht hoe de uitbreiding van de werkingssfeer van het programma de grensoverschrijdende dimensie van de CEF zal versterken. De aanbevelingen die de Raad in zijn advies heeft geformuleerd, zijn meegenomen in de definitieve versie van het effectbeoordelingsverslag.

In overeenstemming met de algemene aanpak voor alle MFK-gerelateerde effectbeoordelingen, is bij de effectbeoordeling voor de CEF gefocust op de in het wetgevingsvoorstel geplande wijzigingen en beleidskeuzes. In het verslag worden de structuur en de prioriteiten voor de voorgestelde voortzetting van het CEF-programma toegelicht en wordt afgewogen welke opties de beste resultaten opleveren.

In het effectbeoordelingsverslag wordt voortgebouwd op de ervaring en lering uit de huidige CEF. De belangrijkste bron van gegevens was de recente tussentijdse evaluatie van de CEF (naast de resultaten van de openbare raadpleging als onderdeel van een reeks openbare raadplegingen in verband met het volledige spectrum van toekomstige EU-financiering en in aanvulling op het gericht overleg met belanghebbenden over thema’s als synergieën en hernieuwbare energie).

Aan de hand van de opgedane ervaring en gelet op de nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen (met name in de digitale sector) is nagegaan of de doelstellingen moesten worden aangepast met het oog op de voortzetting van het programma. De uitdagingen voor het nieuwe CEF-programma zijn beschreven en er is nagegaan hoe de CEF kan bijdragen tot de gemeenschappelijke doelstellingen van het MFK, zoals vereenvoudiging, meer flexibiliteit en betere prestaties.

Met betrekking tot de structuur en prioriteiten, de kalibratie met de huidige CEF, alsook het verwachte uitvoeringsmechanisme van het nieuwe programma is bij de besprekingen gefocust op de verwezenlijking van de doelstellingen door het programma. Er werden alternatieve opties voor de tenuitvoerlegging beoordeeld, met name met het oog op de uitbreiding van de werkingssfeer van het programma, zowel voor de digitale pijler als voor projecten van Europees belang op het gebied van hernieuwbare energie. In de effectbeoordeling is ook gekeken naar mogelijkheden en capaciteiten om de synergieën tussen de sectoren in het kader van het programma te versterken.

Top