EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012IP0112

Situationen i Vitryssland Europaparlamentets resolution av den 29 mars 2012 om situationen i Vitryssland (2012/2581(RSP))

EUT C 257E, 6.9.2013, p. 9–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.9.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 257/9


Torsdagen den 29 mars 2012
Situationen i Vitryssland

P7_TA(2012)0112

Europaparlamentets resolution av den 29 mars 2012 om situationen i Vitryssland (2012/2581(RSP))

2013/C 257 E/02

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina tidigare resolutioner om Vitryssland, särskilt resolutionerna av den 16 februari 2012 (1), den 15 september 2011 (2), den 12 maj 2011 (3), den 10 mars 2011 (4), den 20 januari 2011 (5), den 10 mars 2010 (6) och den 17 december 2009 (7),

med beaktande av rådets beslut av den 23 mars 2012 om att skärpa de restriktiva åtgärderna mot den vitryska regimen,

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser från mötet den 1–2 mars 2012, där man uttrycker djup oro över att situationen i Vitryssland försämrats ytterligare,

med beaktande av rådets genomförandebeslut 2012/126/Gusp av 28 februari 2012 om genomförande av rådets beslut 2010/639/Gusp om restriktiva åtgärder mot Vitryssland (8),

med beaktande av uttalandet av den 28 februari 2012 från unionens höga representant, Catherine Ashton, om hennes beslut att kalla hem chefen för EU:s delegation i Minsk och den polska regeringens beslut att kalla hem Polens ambassadör i Vitryssland,

med beaktande av rådets beslut 2012/36/Gusp av den 23 januari 2012 om ändring av rådets beslut 2010/639/Gusp om restriktiva åtgärder mot Vitryssland (9),

med beaktande av resolution 1857(2012) av den 25 januari 2012 från Europarådets parlamentariska församling om situationen i Vitryssland, där man fördömer de fortsatta förföljelserna av medlemmar av oppositionen och trakasserierna mot aktivister i civilsamhället, oberoende medier och människorättsförsvarare i Vitryssland,

med beaktande av resolution 17/24 av den 17 juni 2011 från FN:s råd för mänskliga rättigheter om situationen för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland, där man fördömer kränkningarna av de mänskliga rättigheterna före, under och efter presidentvalet i Vitryssland och uppmanar Vitrysslands regering att sluta att ”förfölja” oppositionsledare,

med beaktande av förklaringen från toppmötet om det östliga partnerskapet, antagen i Prag den 7–9 maj 2009, och förklaringen om situationen i Vitryssland, antagen vid toppmötet om det östliga partnerskapet i Warszawa den 30 september 2011,

med beaktande av det gemensamma uttalande som utrikesministrarna i länderna i Visegradgruppen och i Estland, Lettland och Litauen gjorde i Prag den 5 mars 2012,

med beaktande av det uttalande som den vitryska nationella plattformen vid forumet för det civila samhället inom det östliga partnerskapet gjorde i Minsk den 2 mars 2012,

med beaktande av beslutet av Internationella ishockeyförbundet vid dess årskongress i Bern i maj 2009 om att låta Vitryssland stå värd för 2014 års världsmästerskap i ishockey, trots förföljelsen av Alexander Lukasjenkos politiska motståndare och de utbredda brotten mot de mänskliga rättigheterna i Vitryssland,

med beaktande av artikel 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

I förklaringen från toppmötet i Prag om det östliga partnerskapet bekräftas ånyo bland annat Vitrysslands åtagande om att följa principerna i internationell rätt samt grundläggande värden såsom demokratin, rättsstaten och respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

B.

Den politiska situationen i Vitryssland har allvarligt försämrats sedan presidentvalet den 19 december 2010 med repressiva åtgärder mot medlemmar av den demokratiska oppositionen, de fria medierna, aktivister i det civila samhället och människorättsförsvarare, trots upprepade uppmaningar från världssamfundet om att denna repression omedelbart måste upphöra.

C.

Uladzislau Kavaljou och Dzmitryj Kanavalau, som i november 2011 dömdes till döden av Republiken Vitrysslands högsta domstol, avrättades i mars 2012. I Vitryssland har man under Lukasjenkos regim inte tillräckligt förtroende för att landet är en rättsstat eller att rättsväsendet är oberoende, och det är uppenbart att rättegångarna inte följer internationellt erkända normer. Dödsstraffet är ett omänskligt, ineffektivt och oåterkalleligt straff.

D.

EU:s utrikesministrar underströk den 28 februari 2012 att situationen i Vitryssland försämrats ytterligare och beslutade att lägga till 21 vitryska tjänstemän som gjort sig skyldiga till förtryck mot det civila samhället och den demokratiska oppositionen på förteckningen över personer som omfattas av beslut om frysta tillgångar och viseringsförbud.

E.

Den diplomatiska konflikten mellan EU och Vitryssland, som aldrig har varit mer tillspetsad, trappades upp efter att de vitryska myndigheterna begärde att EU:s delegationschef och Polens ambassadör skulle lämna landet och kallade hem sina egna ambassadörer från Bryssel och Warszawa som en reaktion på rådets beslut den 28 februari 2012.

F.

Alexander Lukasjenko följde upp detta med ett stötande personangrepp på Tysklands utrikesminister, utan hänsyn till den diplomatiska etiketten.

G.

EU-medlemsstaternas ambassadörer i Minsk kallades alla hem till sina huvudstäder för konsultationer, och alla EU-medlemsstater kallade upp de vitryska ambassadörerna till sina utrikesministerier.

H.

Ett beslutsamt åtagande från samtliga EU-medlemsstater och andra demokratiska länder om att agera enhälligt när så krävs kan på ett framgångsrikt sätt främja universella värden i länder som Vitryssland och föra dessa länder närmare en övergång till demokrati.

I.

Ett villkor för förbättrade bilaterala förbindelser med Europeiska unionen är också att alla politiska fångar friges och att Vitrysslands regering gör framsteg med att fullgöra sina OSSE-åtaganden och respektera grundläggande mänskliga rättigheter och rättsstatliga och demokratiska principer.

J.

Ett stort antal företrädare för den vitryska demokratiska oppositionen och aktivister från det civila samhället, inklusive före detta presidentkandidater, samt kända människorättsförsvarare hålls fortfarande fängslade på politiska grunder.

K.

Unga aktivister och medlemmar av ungdomsorganisationer har varit under konstant press eller trakasserats på många olika sätt, till exempel Ivan Sjyla, en medlem av ”Ung front”, som tillbringade 22 dagar i fängelse för fjolårets solidaritetskampanj till förmån för Dzmitryj Dasjkevitj.

L.

Den 24 februari 2012 dömde en distriktsdomare i Vitsebsk oppositionsaktivisten Siarhej Kavalenka till två år och en månad på en lågsäkerhetsanstalt för att ha brutit mot skyddstillsynsvillkoren. Kavalenka greps den 19 december 2011 – på årsdagen för det bristfälliga presidentvalet. Han har nu hungerstrejkat i 86 dygn mot sin orättfärdiga dom, och hans hälsotillstånd är kritiskt.

M.

De vitryska myndigheterna bryter mot artikel 30 i den vitryska konstitutionen och begränsar rätten till fri rörlighet för medborgarna. Den 1 mars 2012 tillkännagav den vitryska allmänna åklagarmyndigheten att de vitryssar som uttryckte stöd för nya utländska sanktioner mot Vitryssland skulle kunna fråntas rätten att resa utomlands. Tre oppositionsledare och aktivister – Anatol Ljabedzka, Aljaksandr Dabravolski och Viktar Karnjajenka – samt människorättsförsvararen Valjantsin Stefanovitj tilläts inte att passera gränsen mellan Vitryssland och Litauen den 7–11 mars 2012.

N.

Den 14 februari 2012 beslutade det vitryska justitieministeriet att för fjärde gången avslå ansökan om att registrera Vitrysslands kristdemokratiska parti, utan någon rättslig grund för sitt beslut. Enligt uppgift hotades för första gången medlemmar av detta parti med fysiskt våld om de inte drog tillbaka sina underskrifter som grundare av partiet.

O.

På frihetsdagen den 25 mars 2012 deltog tusentals människor i en fredlig demonstration i Minsk för att fira att det var 94 år sedan den vitryska nationella republiken utropades 1918. Därmed visade människorna att de är beredda att oförskräckt försvara sin position som vitryska medborgare och att de strävar efter att närma sig Europa.

P.

I akten om demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland från 2011, som antogs enhälligt av den amerikanska senaten och undertecknades av president Barack Obama den 3 januari 2012, uppmanar USA Internationella ishockeyförbundet att skjuta upp sina planer på att låta Vitryssland stå värd för 2014 års världsmästerskap i ishockey till dess att Vitrysslands regering har frigett alla politiska fångar.

1.

Europaparlamentet fördömer fortsatt den försämrade situationen vad gäller mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt bristen på djupgående demokratiska och ekonomiska reformer i Vitryssland, och kommer att fortsätta att motsätta sig förtrycket mot regimmotståndarna i Minsk.

2.

Europaparlamentet beklagar djupt att Uladzislau Kavaljou och Dzmitryj Kanavalau avrättades trots de oavbrutna inhemska och internationella protesterna, och uppmanar de vitryska myndigheterna att lämna ut de båda männens kroppar till deras familjer så att de kan begravas. Parlamentet uppmanar de vitryska myndigheterna att omgående införa ett moratorium för dödsstraffet.

3.

Europaparlamentet fördömer de ständiga förföljelserna av människorättsförsvarare och medlemmar av den demokratiska oppositionen, liksom de politiskt motiverade trakasserierna mot aktivister i det civila samhället och oberoende medier i Vitryssland.

4.

Europaparlamentet kräver att alla politiska fångar omedelbart och ovillkorligt friges. Parlamentet upprepar att det är en förutsättning för den fortsatta dialogen mellan EU och Vitryssland att landet gör framsteg på vägen mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer och att alla politiska fångar ovillkorligen friges och återfår sina fulla medborgerliga rättigheter, däribland Ales Bjaljatski, ordförande för människorättsorganisationen Vjasna och vice ordförande för Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), de två tidigare presidentkandidaterna Mikalaj Statkevitj och Andrej Sannikau, ledarna för presidentvalskampanjerna för de demokratiska oppositionskandidaterna Pavel Sevjarynets och Dzmitryj Bandarenka samt Siarhej Kavalenka, en politisk fånge som sitter fängslad anklagad för brott mot husarresten och som hungerstrejkat under en längre tid, vilket allvarligt har försvagat hans hälsa och nu direkt hotar hans liv.

5.

Europaparlamentet betonar att beslutet att kalla hem alla EU-medlemsstaternas ambassadörer från Vitryssland bevisar att de vitryska myndigheternas försök att så splittring mellan EU:s medlemsstater angående sanktionsbesluten har misslyckats.

6.

Europaparlamentet betonar att ett beslutsamt åtagande från samtliga EU-medlemsstater och andra demokratiska länder om att agera enhälligt när så krävs kan främja universella värden i länder som Vitryssland och föra dessa länder närmare en övergång till demokrati.

7.

Europaparlamentet fördömer de otidigheter som Alexander Lukasjenko riktat mot Tysklands utrikesminister.

8.

Europaparlamentet beklagar djupt den vitryska regeringens förteckning över personer som ska förbjudas att resa utomlands, genom vilken ett antal oppositionella och människorättsaktivister förbjuds att lämna landet. Parlamentet uttrycker sin sympati med alla de personer som tas upp på förteckningen, och uppmanar myndigheterna i Minsk att sluta att använda sådana förteckningar eftersom de kränker de vitryska medborgarnas grundläggande friheter.

9.

Europaparlamentet understryker att Minsk i stället för att välja fortsätt isolering borde fatta ett för folket rätt beslut och öppna sig för demokrati.

10.

Europaparlamentet uppmanar EU-medlemsstaternas nationella ishockeyförbund och alla andra demokratiska länder att eftertryckligen uppmana Internationella ishockeyförbundet att vid sin kommande kongress i maj i Helsingfors ompröva sitt tidigare beslut och överväga att låta ett annat land än Vitryssland stå som värd för 2014 års världsmästerskap i ishockey, till dess att samtliga politiska fångar som betecknats som samvetsfångar av internationella människorättsorganisationer frisläpps och regimen visar tydliga tecken på att vilja uppfylla sitt åtagande om att respektera mänskliga rättigheter och rättstatliga principer.

11.

Europaparlamentet välkomnar rådets beslut av den 28 februari 2012 om att skärpa de restriktiva åtgärderna och utöka förteckningen över dem som omfattas av reseförbud och beslut om frysta tillgångar med ytterligare 21 personer som bär ansvar för förtrycket av civilsamhället och den demokratiska oppositionen i Vitryssland.

12.

Europaparlamentet välkomnar rådets beslut av den 23 mars 2012 om att skärpa de restriktiva åtgärderna mot den vitryska regimen genom att utöka förteckningen över dem som omfattas av reseförbud och beslut om frysta tillgångar med ytterligare 12 personer som gynnas av och stöder den vitryska regimen liksom personer som bär ansvar för förtryck av det civila samhället och den demokratiska oppositionen i Vitryssland, och att även frysa tillgångarna för 29 enheter som stöder regimen.

13.

Europaparlamentet uppmanar rådet att bedöma den senaste utvecklingen i de diplomatiska förbindelserna mellan EU och Vitryssland och den fortsatta försämringen av situationen för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna i landet. Rådet uppmanas att i enlighet med detta anta ett beslut om ytterligare restriktiva åtgärder, inklusive riktade ekonomiska sanktioner.

14.

Europaparlamentet betonar att EU och Vitryssland bör ha goda grannförbindelser och att dessa förbindelser bör få ett starkt stöd genom EU:s djupa engagemang för Vitrysslands civila samhälle och demokratiska opposition och EU:s stöd till det vitryska folkets strävan efter demokrati.

15.

Europaparlamentet uppmanar än en gång kommissionen att med alla ekonomiska och politiska medel stödja den strävan som finns hos det civila samhället, oberoende medier (bland dem TV-kanalen Belsat, European Radio for Belarus, Radio Racyja med flera) och icke-statliga organisationer i Vitryssland att främja demokrati.

16.

Europaparlamentet betonar behovet av utökat samarbete mellan EU och unionens östliga grannar inom ramen för det östliga partnerskapet, inbegripet dess parlamentariska dimension – den parlamentariska församlingen Euronest – med det gemensamma målet att inleda en verklig demokratiseringsprocess i Vitryssland.

17.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar, sekretariatet för Oberoende staters samvälde samt till Vitrysslands regering och parlament.


(1)  Antagna texter, P7_TA(2012)0063.

(2)  Antagna texter, P7_TA(2011)0392.

(3)  Antagna texter, P7_TA(2011)0244.

(4)  Antagna texter, P7_TA(2011)0099.

(5)  Antagna texter, P7_TA(2011)0022.

(6)  EUT C 349 E, 22.12.2010, s. 37.

(7)  EUT C 286 E, 22.10.2010, s. 16.

(8)  EUT L 55, 29.2.2012, s. 19.

(9)  EUT L 19, 24.1.2012, s. 31.


Top