EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2190

Regulamentul delegat (UE) 2020/2190 al Comisiei din 29 octombrie 2020 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/2124 în ceea ce privește controalele oficiale la punctul de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc Uniunea și anumite dispoziții privind tranzitul și transbordarea (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2020/7418

JO L 434, 23.12.2020, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/2190/oj

23.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 434/3


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/2190 AL COMISIEI

din 29 octombrie 2020

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/2124 în ceea ce privește controalele oficiale la punctul de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc Uniunea și anumite dispoziții privind tranzitul și transbordarea

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 51 alineatul (1) literele (b) și (d),

întrucât:

(1)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2124 al Comisiei (2) stabilește norme pentru efectuarea controalelor oficiale de către autoritățile competente ale statelor membre (3) vizând transporturile de animale și de bunuri aflate în tranzit, în decurs de transbordare și de transport mai departe prin Uniune.

(2)

Întrucât mai mulți operatori sunt implicați în cursul tranzitului sau al transbordării, inclusiv importatori, transportatori, agenți vamali și comercianți, este necesar să se indice faptul că operatorii responsabili de transporturi au obligația de a respecta normele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/2124.

(3)

Pentru a asigura trasabilitatea transporturilor până la părăsirea teritoriului Uniunii, certificatul oficial eliberat în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128 al Comisiei (4) trebuie să însoțească transporturile, de la antrepozitele aprobate, până la posturile de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc teritoriul Uniunii.

(4)

În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128, certificatele oficiale pot fi eliberate pe suport de hârtie. În consecință, este necesar ca autoritățile competente responsabile de controalele oficiale în bazele NATO sau ale SUA, autoritățile competente responsabile de posturile de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc Uniunea, precum și reprezentantul comandantului unei nave sau operatorul responsabil de livrarea transporturilor la o navă care părăsește teritoriul Uniunii să aibă, de asemenea, posibilitatea de a contrasemna certificatele oficiale eliberate pe suport de hârtie și de a restitui aceste certificate oficiale în termen de 15 zile de la data la care a fost autorizat tranzitul.

(5)

În vederea protejării sănătății umane și animale, transporturile de produse de origine animală, de materiale germinative, de subproduse de origine animală, de produse derivate, de fân și paie și de produse compuse aflate în tranzit dintr-o țară terță spre o altă țară terță pot fi autorizate să traverseze teritoriul Uniunii cu condiția îndeplinirii anumitor condiții. Este necesar ca aceste condiții să includă monitorizarea corespunzătoare a transporturilor în timpul tranzitului și prezentarea lor în mod corespunzător pentru controale oficiale la punctul de inspecție la frontieră prin care părăsesc teritoriul Uniunii.

(6)

Pentru a asigura protecția sănătății umane și animale, este necesar ca produsele de origine animală să fie adăugate la mărfurile care urmează să fie controlate la punctul de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc Uniunea.

(7)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2124 stabilește cerințele specifice pentru tranzitul animalelor, al produselor de origine animală, al materialelor germinative, al subproduselor de origine animală, al produselor derivate, al fânului și al paielor, precum și al produselor compuse, dintr-o parte a teritoriului Uniunii spre o altă parte a teritoriului Uniunii, traversând teritoriul unei țări terțe.

(8)

După perioada de tranziție, care a fost convenită în cadrul Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Acordul de retragere), produsele de origine animală, materialele germinative, subprodusele de origine animală, produsele derivate, fânul și paiele, precum și produsele compuse care sunt transportate dintr-o parte a teritoriului Uniunii spre o altă parte a teritoriului Uniunii, traversând Regatul Unit, excluzând Irlanda de Nord, trebuie prezentate pentru efectuarea controalelor oficiale la punctul de inspecție de la frontiera de reintroducere în Uniune. Noțiunea de „teritoriu al Uniunii” include Irlanda de Nord în scopul aplicării prezentului regulament.

(9)

Pe baza notificării prealabile a sosirii transportului și a controalelor documentelor, este necesar ca autoritățile competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de reintroducere în Uniune să poată evalua dacă transportul aflat în tranzit poate fi readmis în Uniune sau dacă urmează să fie prezentat în vederea unor controale suplimentare. Este necesar ca această notificare prealabilă să fie efectuată de către operatorul responsabil de transport. Este necesar ca notificarea prealabilă și controalele documentelor să fie efectuate prin intermediul sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (IMSOC).

(10)

Cu toate acestea, mai multe state membre au evidențiat problemele practice și sarcina administrativă considerabilă a utilizării IMSOC pentru notificarea prealabilă și controalele documentelor în cazul specific al tranzitului prin Regatul Unit, excluzând Irlanda de Nord.

(11)

Pentru a se evita orice întârziere care rezultă din sarcina administrativă de a respecta formalitățile documentare necesare pentru reintroducerea în Uniune a produselor de origine animală, a materialelor germinative, a subproduselor de origine animală, a produselor derivate, a fânului și a paielor, precum și a produselor compuse, este necesar să se prevadă posibilitatea ca statele membre să utilizeze un sistem informatic alternativ care să permită atingerea acelorași obiective ca în cazul IMSOC pentru notificarea prealabilă și înregistrarea rezultatelor controalelor documentelor la punctul de inspecție de la frontiera de reintroducere în Uniune după tranzitarea Regatului Unit, excluzând Irlanda de Nord.

(12)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul delegat (UE) 2019/2124 să fie modificat în consecință.

(13)

Pentru a asigura faptul că măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt eficace după încheierea perioadei de tranziție prevăzute în Acordul de retragere, este necesar ca prezentul regulament să se aplice de la 1 ianuarie 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul delegat (UE) 2019/2124 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2, punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„7.

«post de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune» înseamnă postul de inspecție la frontieră unde animalele și bunurile sunt prezentate pentru controale oficiale și prin care ele intră în Uniune pentru a fi introduse ulterior pe piață sau pentru a tranzita teritoriul Uniunii (*), care poate fi postul de inspecție la frontieră corespunzător primei sosiri în Uniune;

(*)  Noțiunea de «teritoriu al Uniunii» include Irlanda de Nord în scopul aplicării prezentului regulament.”"

2.

Articolul 14 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 14

Depozitarea transporturilor transbordate de produse de origine animală, de materiale germinative, de subproduse de origine animală, de produse derivate, de fân și de paie și de produse compuse

Operatorul responsabil de transporturile de produse de origine animală, de materiale germinative, de subproduse de origine animală, de produse derivate, de fân și de paie și de produse compuse asigură faptul că respectivele transporturi sunt depozitate în perioada de transbordare doar în:

(i)

zona vamală sau zona liberă din același port sau aeroport în containere sigilate; sau în

(ii)

spații comerciale de depozitare aflate sub controlul aceluiași post de inspecție la frontieră, în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 3 alineatele (11) și (12) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1014 al Comisiei (**).

(**)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1014 al Comisiei din 12 iunie 2019 de stabilire a unor norme detaliate privind cerințele minime vizând posturile de inspecție la frontieră, inclusiv centrele de inspecție, precum și formatul, categoriile și abrevierile care trebuie utilizate în lista posturilor de inspecție la frontieră și a punctelor de control (JO L 165, 21.6.2019, p. 10).”"

3.

La articolul 29, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

operatorul responsabil de transport asigură faptul că un certificat oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128 însoțește transportul la locul său de destinație sau la postul de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc teritoriul Uniunii;”.

4.

Articolul 31 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Operatorul responsabil de transporturile de bunuri menționate la alineatul (1) poate descărca transporturile în portul de destinație înainte de livrarea transporturilor la nava care părăsește teritoriul Uniunii, cu condiția ca operațiunea să fie autorizată și supravegheată de către autoritatea vamală, iar condițiile de livrare indicate în notificarea menționată la alineatul (1) să fie îndeplinite.”;

(b)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Reprezentantul menționat la alineatul (3) sau operatorul responsabil de livrarea transporturilor la nava care părăsește teritoriul Uniunii returnează autorităților competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau de antrepozit, în termen de 15 zile de la data la care tranzitul a fost autorizat la postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau la antrepozit, certificatul oficial contrasemnat menționat la alineatul (3) litera (a).”

5.

Articolul 32 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 32

Obligațiile operatorului de a prezenta bunurile care părăsesc teritoriul Uniunii în vederea efectuării controalelor oficiale

(1)   Operatorul responsabil de transporturile de produse de origine animală, de materiale germinative, de subproduse de origine animală, de produse derivate, de fân și de paie, precum și de produse compuse, care părăsesc teritoriul Uniunii pentru a fi transportate într-o țară terță, prezintă transporturile respective pentru efectuarea de controale oficiale autorităților competente responsabile de punctul de inspecție la frontieră indicate în DSCI, într-un loc indicat de autoritățile competente respective.

(2)   Operatorul responsabil de transporturile de bunuri menționate la alineatul (1) care părăsesc teritoriul Uniunii pentru a fi expediate la o bază militară a NATO sau a SUA situată într-o țară terță prezintă respectivele transporturi pentru efectuarea de controale oficiale autorităților competente responsabile de postul de inspecție la frontieră indicat în certificatul oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128.”

6.

Articolul 33 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 33

Controale oficiale la postul de inspecție la frontieră prin care bunurile părăsesc teritoriul Uniunii

(1)   Autoritățile competente responsabile de postul de inspecție la frontieră prin care produsele de origine animală, materialele germinative, subprodusele de origine animală, produsele derivate, fânul și paiele, precum și produsele compuse părăsesc teritoriul Uniunii efectuează o verificare a identității pentru a asigura faptul că transportul prezentat corespunde celui menționat în DSCI sau în certificatul oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128, care însoțește transportul. În particular, ele verifică dacă sigiliile aplicate pe vehicule sau pe containerele de transport în conformitate cu articolul 19 litera (d), cu articolul 28 litera (d) sau cu articolul 29 litera (e) sunt încă intacte.

(2)   Autoritățile competente responsabile de postul de inspecție la frontieră prin care bunurile menționate la alineatul (1) părăsesc teritoriul Uniunii înregistrează rezultatul controalelor oficiale în partea III a DSCI sau în partea III a certificatului oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128.

(3)   Autoritățile competente responsabile de postul de inspecție la frontieră răspunzător de verificările menționate la alineatul (1) confirmă autorităților competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau de antrepozit, în termen de 15 zile de la data la care tranzitul a fost autorizat la postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau la antrepozit, sosirea și conformitatea transportului cu prezentul regulament, prin:

(a)

introducerea informațiilor relevante în IMSOC; sau

(b)

contrasemnarea certificatului oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128 și returnarea la autoritățile competente responsabile de antrepozit a certificatului original sau transmiterea unei copii a acestuia.”

7.

Articolul 35 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Autoritățile competente responsabile de controale în baza NATO sau a SUA situată la locul de destinație efectuează o verificare a identității pentru a confirma că transportul corespunde celui din DSCI sau din certificatul oficial însoțitor eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128. În particular, autoritatea verifică dacă sigiliile aplicate pe vehicule sau pe containerele de transport în conformitate cu articolul 19 litera (d) și cu articolul 29 litera (e) sunt încă intacte.”;

(b)

se introduce următorul alineat (3):

„(3)   Autoritățile competente responsabile de controale în baza NATO sau a SUA situată la locul de destinație confirmă autorităților competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau de antrepozit, în termen de 15 zile de la data la care tranzitul a fost autorizat la postul de inspecție de la frontiera de introducere în Uniune sau la antrepozit, sosirea și conformitatea transportului cu prezentul regulament, prin:

(a)

introducerea informațiilor relevante în IMSOC; sau

(b)

contrasemnarea certificatului oficial eliberat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128 și returnarea la autoritățile competente responsabile de antrepozit a certificatului original sau transmiterea unei copii a acestuia.”

8.

La articolul 36, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Operatorul responsabil de transportul conținând bunurile menționate la alineatul (1) îl transportă direct la una dintre următoarele destinații:

(a)

postul de inspecție la frontieră care a autorizat tranzitul prin Uniune; sau în

(b)

antrepozitul în care a fost depozitat înainte de refuzul unei țări terțe.”

9.

Articolul 37 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat (4a):

„(4a)   În cazul transporturilor de bunuri menționate la alineatul (1) din prezentul articol care nu fac obiectul cerințelor de sănătate animală pentru intrarea în Uniune în conformitate cu normele menționate la articolul 1 alineatul (2) literele (d) și (e) din Regulamentul (UE) 2017/625 și care sunt transportate dintr-o parte a teritoriului Uniunii într-o altă parte a teritoriului Uniunii traversând Regatul Unit, excluzând Irlanda de Nord, operatorii menționați la alineatul (2) din prezentul articol pot transmite o notificare prealabilă privind sosirea respectivelor transporturi la autoritățile competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de reintroducere în Uniune prin intermediul unui sistem informatic sau al unei combinații de alte sisteme informatice decât IMSOC, cu condiția ca un astfel de sistem sau o astfel de combinație de sisteme:

(a)

să fi fost desemnat(e) de autoritățile competente;

(b)

să permită operatorilor să furnizeze următoarele informații:

(i)

descrierea bunurilor în tranzit;

(ii)

identificarea mijloacelor de transport;

(iii)

momentul estimat al sosirii;

(iv)

originea și destinația transporturilor; și

(c)

să permită autorităților competente responsabile de postul de inspecție de la frontiera de reintroducere în Uniune:

(i)

să evalueze informațiile furnizate de operatori;

(ii)

să informeze operatorii în cazul în care transporturile trebuie prezentate pentru controalele suplimentare prevăzute la alineatul (4).”;

(b)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Operatorii responsabili de transporturile de animale care sunt transportate dintr-o parte a teritoriului Uniunii într-o altă parte a teritoriului Uniunii, traversând teritoriul unei țări terțe, prezintă respectivele transporturi pentru efectuarea de controale oficiale la punctul de ieșire de pe teritoriul Uniunii.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 octombrie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 95, 7.4.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2124 al Comisiei din 10 octombrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind controalele oficiale ale transporturilor de animale și de bunuri care fac obiectul tranzitului, al transbordării și al continuării transportului pe teritoriul Uniunii și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 798/2008, (CE) nr. 1251/2008, (CE) nr. 119/2009, (UE) nr. 206/2010, (UE) nr. 605/2010, (UE) nr. 142/2011, (UE) nr. 28/2012 ale Comisiei, a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/759 al Comisiei și a Deciziei 2007/777/CE a Comisiei (JO L 321, 12.12.2019, p. 73).

(3)  În conformitate cu Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în special cu articolul 5 alineatul (4) din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord, în coroborare cu anexa 2 la respectivul protocol, prezentul regulament se aplică Regatului Unit și în Regatul Unit în ceea ce privește Irlanda de Nord.

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2128 al Comisiei din 12 noiembrie 2019 de stabilire a modelului de certificat oficial și a normelor pentru eliberarea certificatelor oficiale pentru bunurile care sunt livrate navelor care părăsesc Uniunea și care sunt destinate aprovizionării navelor sau consumului de către echipaj și pasageri sau care sunt livrate unei baze militare a NATO sau a Statelor Unite (JO L 321, 12.12.2019, p. 114).


Top