EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1329

Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1329 της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2023 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) και του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά τις προδιαγραφές για τη γλυκερόλη (E 422), τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475), και τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2023/4285

ΕΕ L 166 της 30.6.2023, p. 66–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1329/oj

30.6.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 166/66


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1329 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 29ης Ιουνίου 2023

για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) και του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά τις προδιαγραφές για τη γλυκερόλη (E 422), τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475), και τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 3 και το άρθρο 14,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1331/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων (2), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 θεσπίζει ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και καθορίζει τους όρους χρήσης τους.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής (3) θεσπίζει προδιαγραφές για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

(3)

Ο ενωσιακός κατάλογος προσθέτων τροφίμων και οι προδιαγραφές μπορούν να επικαιροποιούνται σύμφωνα με την κοινή διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008 είτε με πρωτοβουλία της Επιτροπής είτε έπειτα από αίτηση.

(4)

Η γλυκερόλη (E 422), τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) και τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) είναι ουσίες που επιτρέπονται σύμφωνα με τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

(5)

Στις 15 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: η Αρχή) εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την επαναξιολόγηση της γλυκερόλης (E 422) ως προσθέτου τροφίμων (4), η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ανάγκη για αριθμητική αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη και ότι το πρόσθετο τροφίμων δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια για τις αναφερόμενες χρήσεις. Η Αρχή συνέστησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις των προδιαγραφών για την ουσία E 422 που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012 και να τεθούν στη διάθεση της Αρχής περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης.

(6)

Στις 23 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση υποβολής τεχνικών δεδομένων σχετικά με το πρόσθετο τροφίμων γλυκερόλη (E 422), με στόχο τις ανάγκες σε δεδομένα που εντόπισε η Αρχή.

(7)

Μετά την υποβολή στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αρχή να παράσχει επιστημονική γνώμη για να επιβεβαιώσει ότι τα τεχνικά στοιχεία που παρασχέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων υποστήριξαν επαρκώς την τροποποίηση των προδιαγραφών για το πρόσθετο τροφίμων γλυκερόλη (E 422) ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα πρότυπα, όπως συνέστησε η Αρχή.

(8)

Στην επιστημονική γνώμη που εξέδωσε στις 18 Μαΐου 2022 (5), η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχύουσες προδιαγραφές για τη γλυκερόλη (E 422) έπρεπε να προσαρμοστούν ιδίως με τη μείωση των ανώτατων ορίων για τοξικά στοιχεία (αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος και κάδμιο), με τη διαγραφή της μεθόδου ταυτοποίησης που βασίζεται στον σχηματισμό ακρολεΐνης κατά τη θέρμανση, με τη διαγραφή της δοκιμής για την παρουσία ακρολεΐνης, με τη συμπερίληψη ανώτατου ορίου για την ακρολεΐνη και με την τροποποίηση του ορισμού της γλυκερόλης (E 422).

(9)

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές για τη γλυκερόλη (E 422). Ο ορισμός του προσθέτου τροφίμων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιοριστεί στις διαδικασίες παρασκευής για τις οποίες αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από την Αρχή. Τα ισχύοντα ανώτατα όρια για τα τοξικά στοιχεία θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τα επί του παρόντος εφικτά επίπεδα με την εφαρμογή ορθών παρασκευαστικών πρακτικών. Η μέθοδος ταυτοποίησης της γλυκερόλης που βασίζεται στον σχηματισμό ακρολεΐνης κατά τη θέρμανση θα πρέπει να διαγραφεί, δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε γλυκερόλη στην ουσία Ε 422 πρέπει να προσδιορίζεται με κατάλληλη αναλυτική μέθοδο. Η δοκιμή για την παρουσία ακρολεΐνης θα πρέπει να διαγραφεί και να συμπεριληφθεί ανώτατο αριθμητικό όριο για την ακρολεΐνη σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Αρχής και λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου που είναι επί του παρόντος εφικτό με την εφαρμογή ορθών παρασκευαστικών πρακτικών.

(10)

Δεδομένου ότι η Αρχή δεν εντόπισε κάποιο άμεσο πρόβλημα υγείας που να συνδέεται με την παρουσία τοξικών στοιχείων και ακρολεΐνης, είναι σκόπιμο να επιτραπεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου η χρήση του προσθέτου τροφίμων γλυκερόλη (E 422) που διατίθεται νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(11)

Για τους ίδιους λόγους, είναι σκόπιμο τα τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων γλυκερόλη (E 422) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού να μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

(12)

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 η Αρχή εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την επαναξιολόγηση των πολυγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (E 475) ως προσθέτου τροφίμων (6), η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ανάγκη για αριθμητική αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη και ότι το πρόσθετο τροφίμων δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια για τις αναφερόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης. Η Αρχή συνέστησε ορισμένες τροποποιήσεις των προδιαγραφών για το E 475 που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012.

(13)

Στις 23 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση υποβολής τεχνικών δεδομένων σχετικά με το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475), με στόχο τις ανάγκες σε δεδομένα που εντόπισε η Αρχή.

(14)

Μετά την υποβολή στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αρχή να παράσχει επιστημονική γνώμη για να επιβεβαιώσει ότι τα τεχνικά στοιχεία που παρασχέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων υποστήριξαν επαρκώς την τροποποίηση των προδιαγραφών για το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα πρότυπα, όπως συνέστησε η Αρχή.

(15)

Στην επιστημονική γνώμη που εξέδωσε στις 1 Απριλίου 2022 (7), η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχύουσες προδιαγραφές για τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) έπρεπε να προσαρμοστούν ιδίως μειώνοντας τα μέγιστα όρια για τα τοξικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας μέγιστα όρια για τις προσμείξεις και τα συστατικά που προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια, και τροποποιώντας τον ορισμό των πολυγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (E 475).

(16)

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές για τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475). Ο ορισμός του προσθέτου τροφίμων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιοριστεί η χρήση γλυκερόλης για την παραγωγή του προσθέτου τροφίμων σε γλυκερόλη που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές για το πρόσθετο τροφίμων (E 422). Τα ισχύοντα ανώτατα όρια για τα τοξικά στοιχεία θα πρέπει να μειωθούν και θα πρέπει να καθοριστούν ανώτατα όρια για το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD), τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη) και το ερουκικό οξύ, σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Αρχής και λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου που μπορεί να επιτευχθεί επί του παρόντος με την εφαρμογή ορθών παρασκευαστικών πρακτικών.

(17)

Δεδομένου ότι εφαρμόζονται νέες τεχνικές παρασκευής που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολυγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (E 475) με χαμηλότερα επίπεδα γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη), είναι σκόπιμο να παρασχεθεί στους παρασκευαστές προσθέτων τροφίμων μεταβατική περίοδος ώστε να επιτευχθεί μέγιστο επίπεδο 5 mg/kg για τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενοι ως γλυκιδόλη) στο πρόσθετο τροφίμων (E 475). Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γλυκιδυλικοί εστέρες λιπαρών οξέων είναι γονιδιοτοξικοί και καρκινογόνοι, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζεται ενδιάμεσο ανώτατο επίπεδο 10 mg/kg για τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενο ως γλυκιδόλη).

(18)

Δεδομένου ότι η Αρχή δεν εντόπισε κάποιο άμεσο πρόβλημα υγείας που να συνδέεται με την παρουσία τοξικών στοιχείων, της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD), των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD, του ερουκικού οξέος και των γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων, είναι σκόπιμο να επιτραπεί, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, η χρήση του προσθέτου τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) που διατίθεται νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και να επιτραπεί στα τρόφιμα που περιέχουν το εν λόγω πρόσθετο τροφίμων να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά για την ίδια μεταβατική περίοδο και να παραμείνουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητάς τους ή έως την ημερομηνία λήξης τους.

(19)

Για τους ίδιους λόγους, και λαμβανομένης υπόψη της μειωμένης περιεκτικότητάς του σε γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων, το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) που διατίθεται νόμιμα στην αγορά μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και συμμορφώνεται με το μειωμένο ενδιάμεσο ανώτατο όριο για τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενο ως γλυκιδόλη) θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα, ενώ τα τρόφιμα που περιέχουν το εν λόγω πρόσθετο τροφίμων θα πρέπει να επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή «τελική ανάλωση».

(20)

Στις 24 Μαρτίου 2017 η Αρχή εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την επαναξιολόγηση των πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) ως προσθέτου τροφίμων (8). Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο δεδομένων παρείχε λόγο για αύξηση της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης σε 25 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η Αρχή συνέστησε ορισμένες τροποποιήσεις των προδιαγραφών για το E 476 που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012.

(21)

Στις 23 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση υποβολής τεχνικών δεδομένων σχετικά με το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476), με στόχο τις ανάγκες σε δεδομένα που εντόπισε η Αρχή.

(22)

Στις 18 Μαρτίου 2020 υποβλήθηκε αίτηση για την έγκριση της χρήσης πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) ως γαλακτωματοποιητή σε παγωτά για γαλακτώματα λίπους και ελαίου τύπου νερού σε έλαιο και γαλακτωματοποιημένες σάλτσες με περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες άνω του 20 %. Στη συνέχεια, η αίτηση διαβιβάστηκε από την Επιτροπή στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008.

(23)

Τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) είναι ικανά να παράγουν σταθερά γαλακτώματα νερού σε έλαιο με μικρότερα μεγέθη σταγονιδίων που μπορούν να καταψύχονται για να παράγουν μαλακά, κρεμώδη παγωτά που απαιτούν λιγότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία παρασκευής και έχουν αυξημένη σταθερότητα στην κατεψυγμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Επιτρέπουν τη χρήση χαμηλών κορεσμένων λιπών και ελαίων και χαμηλότερων ποσοτήτων σακχάρων σε παγωτά. Το απαιτούμενο επίπεδο πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) για την επίτευξη της επιδιωκόμενης τεχνολογικής λειτουργίας είναι 4 000 mg/kg.

(24)

Τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) επιτρέπουν επίσης τη μείωση του ελαίου σε γαλακτωματοποιημένες σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα ή σάλτσες σαλάτας) χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στην αίσθηση στο στόμα. Το επί του παρόντος επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των 4 000 mg/kg δεν επαρκεί για τα προϊόντα με περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες άνω του 20 %. Το επίπεδο χρήσης πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) που απαιτείται για την επίτευξη της επιδιωκόμενης τεχνολογικής λειτουργίας σε προϊόντα με περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες άνω του 20 % είναι 8 000 mg/kg.

(25)

Μετά την υποβολή στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων ως απάντηση στη δημόσια πρόσκληση υποβολής τεχνικών δεδομένων και την υποβολή της αίτησης για την επέκταση της χρήσης των πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476), η Επιτροπή ζήτησε από την Αρχή να παράσχει επιστημονική γνώμη για να επιβεβαιώσει ότι τα τεχνικά στοιχεία που παρασχέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους υπευθύνους επιχειρήσεων υποστήριξαν επαρκώς την τροποποίηση των προδιαγραφών για το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα πρότυπα, όπως συνέστησε η Αρχή.

(26)

Στην επιστημονική της γνώμη που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου 2022 (9) η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη επέκταση της χρήσης δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια. Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ισχύουσες προδιαγραφές για τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) έπρεπε να προσαρμοστούν ιδίως μειώνοντας τα μέγιστα όρια για τα τοξικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας μέγιστα όρια για τις προσμείξεις που προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια, και τροποποιώντας τον ορισμό των πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476).

(27)

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εγκριθούν τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινολικού οξέος (E 476) στην κατηγορία τροφίμων 03 «Παγωτά» σε ανώτατο επίπεδο 4 000 mg/kg, να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ανώτατο επίπεδο στην κατηγορία τροφίμων 12.6 «Σάλτσες» σε 8 000 mg/kg για γαλακτωματοποιημένες σάλτσες με περιεκτικότητα σε λιπαρά 20 % ή μεγαλύτερη και να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές της με βάση την επιστημονική γνώμη της Αρχής. Ο ορισμός του προσθέτου τροφίμων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιοριστεί η χρήση γλυκερόλης για την παραγωγή του προσθέτου τροφίμων σε γλυκερόλη που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές για το πρόσθετο τροφίμων (E 422). Τα ισχύοντα ανώτατα όρια για τα τοξικά στοιχεία θα πρέπει να μειωθούν και θα πρέπει να καθοριστούν ανώτατα όρια για το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD), των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD) και γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη), σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Αρχής και λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου που μπορεί να επιτευχθεί επί του παρόντος με την εφαρμογή ορθών παρασκευαστικών πρακτικών.

(28)

Δεδομένου ότι η Αρχή δεν εντόπισε κάποιο άμεσο πρόβλημα υγείας που να συνδέεται με την παρουσία τοξικών στοιχείων, 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD), εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD και γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων, είναι σκόπιμο να επιτραπεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου η χρήση του προσθέτου τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινολικού οξέος (E 476) που διατίθεται νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(29)

Για τους ίδιους λόγους, είναι σκόπιμο τα τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινολικού οξέος (E 476) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού να μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

(30)

Συνεπώς, οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 και (ΕΕ) αριθ. 231/2012 θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα.

(31)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Το πρόσθετο τροφίμων γλυκερόλη (E 422) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο ή την ακρολεΐνη που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα σύμφωνα με τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 έως τις 20 Ιανουαρίου 2024.

Τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων γλυκερόλη (E 422) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο ή την ακρολεΐνη που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD), το ερουκικό οξύ ή τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενους ως γλυκιδόλη) που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα σύμφωνα με τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 έως τις 20 Ιανουαρίου 2024.

Τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD), το ερουκικό οξύ ή τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενους ως γλυκιδόλη), που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη) που εφαρμόζονται από τις 20 Ιανουαρίου 2024 μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα σύμφωνα με τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.

Τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E 475) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη) που εφαρμόζονται από τις 20 Ιανουαρίου 2024 μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD), των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD) ή γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη) που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα σύμφωνα με τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 έως τις 20 Ιανουαρίου 2024.

Τρόφιμα που περιέχουν το πρόσθετο τροφίμων πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος (E 476) το οποίο έχει διατεθεί νόμιμα στην αγορά πριν από τις 20 Ιουλίου 2023 και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο το άθροισμα της 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD), των εστέρων λιπαρών οξέων 3-MCPD (εκφραζόμενων ως 3-MCPD) ή γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων (εκφραζόμενων ως γλυκιδόλη), που εφαρμόζονται από τις 20 Ιουλίου 2023 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 και να παραμένουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Άρθρο 4

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 29 Ιουνίου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 16.

(2)  ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 1.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής, της 9ης Μαρτίου 2012, σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 83 της 22.3.2012, σ. 1).

(4)  EFSA Journal 2017·15(3):4720.

(5)  EFSA Journal 2022·20(6):7353.

(6)  EFSA Journal 2017·15(12):5089.

(7)  EFSA Journal 2022·20(5):7308.

(8)  EFSA Journal 2017·15(3):4743.

(9)  EFSA Journal 2022·20(5):7294.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το μέρος Ε του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται ως εξής:

1.

Στην κατηγορία 03 «Παγωτά», παρεμβάλλεται η ακόλουθη καταχώριση μετά την εγγραφή E 473 - 474:

 

«E 476

Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος

4 000

 

εκτός των σορμπέ»

2.

στην κατηγορία 12.6 (Σάλτσες), η καταχώριση για το E 476 (Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«E 476

Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος

4 000

 

μόνο γαλακτωματοποιημένες σάλτσες με περιεκτικότητα σε λιπαρά μικρότερη από 20 %

 

Ε 476

Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος

8 000

 

μόνο γαλακτωματοποιημένες σάλτσες με περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 20 %»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 τροποποιείται ως εξής:

1.

η εγγραφή για το πρόσθετο τροφίμων Ε 422 Γλυκερόλη αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ε 422 ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ

Συνώνυμα

Γλυκερίνη· Γλυκερόλη

Ορισμός

Η γλυκερόλη λαμβάνεται μόνο από φυτικά έλαια και λίπη, είτε απευθείας είτε από την ακατέργαστη γλυκερόλη που λαμβάνεται ως υποπροϊόν της παραγωγής βιοντίζελ και υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού που περιλαμβάνουν απόσταξη και άλλα στάδια καθαρισμού για τη λήψη εξευγενισμένης γλυκερόλης.

Αριθ. Einecs

200-289-5

Χημική ονομασία

Προπανοτριόλη-1,2,3· Γλυκερόλη (γλυκερίνη)· Τριυδροξυ-προπάνιο

Χημικός τύπος

C3H8O3

Μοριακό βάρος

92,10

Δοκιμασία

Περιεκτικότητα σε γλυκερόλη τουλάχιστον 98 % επί ξηράς ουσίας

Περιγραφή

Διαυγές, άχρωμο υγροσκοπικό σιροπιώδες υγρό με αμυδρή χαρακτηριστική οσμή, που δεν είναι ούτε δριμεία ούτε δυσάρεστη

Ταυτοποίηση

 

Ειδικό βάρος (25 °C/25 °C)

Τουλάχιστον 1,257

Δείκτης διαθλάσεως

[n]D 20 από 1,471 έως 1,474

Καθαρότητα

 

Περιεκτικότητα σε νερό

5 % κατ’ ανώτατο όριο (μέθοδος Karl Fischer)

Θειική τέφρα

0,01 % κατ’ ανώτατο όριο, προσδιοριζόμενη με πύρωση στους 800 ± 25 °C

Βουτανοτριόλες

0,2 % κατ’ ανώτατο όριο

Ακρολεΐνη

3 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Λιπαρά οξέα και εστέρες λιπαρών οξέων

0,1 % κατ’ ανώτατο όριο εκφρασμένα σε βουτυρικό οξύ

Χλωριούχες ενώσεις

30 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο (ως χλώριο)

3-χλωρο-προπανοδιόλη-1,2 (3-MCPD)

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Αρσενικό

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Μόλυβδος

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Υδράργυρος

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Κάδμιο

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο»

2.

η εγγραφή για το πρόσθετο τροφίμων Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ε 475 ΠΟΛΥΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

Συνώνυμα

Εστέρες πολυγλυκερολών με λιπαρά οξέα· Εστέρες πολυγλυκερολών με εστέρες λιπαρών οξέων

Ορισμός

Τα πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων παράγονται με εστεροποίηση πολυγλυκερολών με βρώσιμα λίπη και έλαια ή με λιπαρά οξέα που απαντούν στα βρώσιμα λίπη και έλαια. Η πολυγλυκερολική ρίζα είναι κατά κύριο λόγο δι-, τρι- και τετραγλυκερόλη, ενώ η περιεκτικότητα σε επταγλυκερόλη ή ανώτερες πολυγλυκερόλες δεν υπερβαίνει το 10 %

Η πολυγλυκερόλη παράγεται από γλυκερόλη που πληροί τις προδιαγραφές του πρόσθετου E 422.

Αριθ. Einecs

 

Χημική ονομασία

 

Χημικός τύπος

 

Μοριακό βάρος

 

Δοκιμασία

Συνολική περιεκτικότητα σε εστέρες λιπαρών οξέων τουλάχιστον 90 %

Περιγραφή

Ανοιχτά κίτρινα έως κεχριμπαρένια, ελαιώδη έως πολύ παχύρρευστα υγρά· ανοιχτά καστανά έως μεσαία καστανά, εύπλαστα ή μαλακά στερεά· και ανοιχτά καστανά έως καστανά, σκληρά, κηρώδη στερεά

Ταυτοποίηση

 

Δοκιμή γλυκερόλης

Δοκιμή θετική

Δοκιμή πολυγλυκερολών

Δοκιμή θετική

Δοκιμή λιπαρών οξέων

Δοκιμή θετική

Διαλυτότητα

Οι εστέρες αυτοί ποικίλλουν από πολύ υδρόφιλες έως πολύ λιπόφιλες ουσίες αλλά ως τάξη συμπεριφέρονται ως κολλοειδώς διαλυτοί στο νερό και διαλυτοί σε οργανικούς διαλύτες και έλαια

Καθαρότητα

 

Θειική τέφρα

0,5 % κατ’ ανώτατο όριο (800 ± 25 °C)

Άλλα οξέα πλην των λιπαρών

Λιγότερο από 1 %

Ελεύθερα λιπαρά οξέα

6 % κατ’ ανώτατο όριο, υπολογιζόμενα ως ελαϊκό οξύ

Γλυκερόλη και πολυγλυκερόλες ολικές

Τουλάχιστον 18 % και έως 60 % κατ’ ανώτατο όριο

Γλυκερόλη και πολυγλυκερόλες ελεύθερες

7 % κατ’ ανώτατο όριο

Αρσενικό

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Μόλυβδος

0,3 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Υδράργυρος

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Κάδμιο

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Άθροισμα 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και εστέρων λιπαρών οξέων με 3-MCPD, εκφραζόμενο ως 3-MCPD

2,5 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Γλυκιδυλικοί εστέρες λιπαρών οξέων εκφραζόμενοι ως γλυκιδόλη

10 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο Εφαρμόζεται από τις 20 Ιουλίου 2023 έως τις 20 Ιανουαρίου 2024.

5 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο Εφαρμόζεται από τις 20 Ιανουαρίου 2024.

Ερουκικό οξύ

2 % κατ’ ανώτατο όριο

Τα παραπάνω κριτήρια καθαρότητας ισχύουν για το πρόσθετο απαλλαγμένο από άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο, αν και επιτρέπεται η παρουσία αυτών των ουσιών σε μέγιστη αναλογία 6 % (εκφρασμένη σε ελαϊκό νάτριο).»

3.

η εγγραφή για το πρόσθετο τροφίμων Ε 476 Πολυγκλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ε 476 ΠΟΛΥΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΡΙΚΙΝΕΛΑΪΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Συνώνυμα

Γλυκερίδια συμπυκνωμένων λιπαρών οξέων καστορέλαιου (ρικινέλαιο, κικινέλαιο)· πολυγλυκερίδια πολυσυμπυκνωμένων λιπαρών οξέων καστορέλαιου· πολυγλυκερίδια διεστεροποιημένου ρικινελαϊκού (κικινελαϊκού) οξέος· PGPR

Ορισμός

Τα πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος παρασκευάζονται με εστεροποίηση πολυγλυκερολών με συμπυκνωμένα λιπαρά οξέα καστορέλαιου. Το καστορέλαιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυγλυκεριδίων του πολυρικινελαϊκού οξέος είναι απαλλαγμένο από ρικίνη.

Η πολυγλυκερόλη παράγεται από γλυκερόλη που πληροί τις προδιαγραφές του πρόσθετου E 422.

Αριθ. Einecs

 

Χημική ονομασία

 

Χημικός τύπος

 

Μοριακό βάρος

 

Δοκιμασία

 

Περιγραφή

Διαυγές, πολύ παχύρρευστο υγρό

Ταυτοποίηση

 

Διαλυτότητα

Διαλυτή στο νερό και στην αιθανόλη· διαλυτή σε αιθέρα, υδρογονάνθρακες και αλογονωμένους υδρογονάνθρακες

Δοκιμή γλυκερόλης

Δοκιμή θετική

Δοκιμή πολυγλυκερολών

Δοκιμή θετική

Δοκιμή ρικινελαϊκού οξέος

Δοκιμή θετική

Δείκτης διαθλάσεως

[n]D 65 από 1,4630 έως 1,4665

Καθαρότητα

 

Πολυγλυκερόλες

Η πολυγλυκερολική ρίζα αποτελείται τουλάχιστον κατά 75 % από δι-, τρι- και τετραγλυκερόλες και δεν περιέχει επταγλυκερόλη ή ανώτερες πολυγλυκερόλες σε αναλογία μεγαλύτερη από 10 %

Αριθμός υδροξυλίου

Τουλάχιστον 80 και έως 100 κατ’ ανώτατο όριο

Βαθμός οξύτητας

6 κατ’ ανώτατο όριο

Αρσενικό

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Μόλυβδος

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Υδράργυρος

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Κάδμιο

0,1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Άθροισμα 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και εστέρων λιπαρών οξέων με 3-MCPD (εκφραζόμενο ως 3-MCPD)

2,5 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο

Γλυκιδυλικοί εστέρες λιπαρών οξέων (εκφραζόμενοι ως γλυκιδόλη)

1 mg/kg κατ’ ανώτατο όριο»


Top