EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1329

Kommissionens forordning (EU) 2023/1329 af 29. juni 2023 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 for så vidt angår anvendelsen af polyglycerolpolyricinoleat (E 476) og af bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 231/2012 for så vidt angår specifikationerne for glycerol (E 422), polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) og polyglycerolpolyricinoleat (E 476) (EØS-relevant tekst)

C/2023/4285

EUT L 166 af 30.6.2023, p. 66–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1329/oj

30.6.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 166/66


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2023/1329

af 29. juni 2023

om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 for så vidt angår anvendelsen af polyglycerolpolyricinoleat (E 476) og af bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 231/2012 for så vidt angår specifikationerne for glycerol (E 422), polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) og polyglycerolpolyricinoleat (E 476)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer (1), særlig artikel 10, stk. 3, og artikel 14,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer (2), særlig artikel 7, stk. 5, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 indeholder en EU-liste over fødevaretilsætningsstoffer, der er godkendt til anvendelse i fødevarer, og deres anvendelsesbetingelser.

(2)

Der er ved Kommissionens forordning (EU) nr. 231/2012 (3) fastsat specifikationer for fødevaretilsætningsstoffer, der er opført i bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008.

(3)

EU-listerne over fødevaretilsætningsstoffer og specifikationerne kan opdateres i overensstemmelse med den fælles procedure, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1331/2008, enten på Kommissionens initiativ eller som følge af en ansøgning.

(4)

Glycerol (E 422), polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) og polyglycerolpolyricinoleat (E 476) er stoffer, der er godkendt i overensstemmelse med bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008.

(5)

Den 15. marts 2017 afgav Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (»autoriteten«) en videnskabelig udtalelse om genevalueringen af glycerol (E 422) som fødevaretilsætningsstof (4), hvori den konkluderede, at der ikke var behov for et numerisk acceptabelt dagligt indtag, og at de angivne anvendelser af fødevaretilsætningsstoffet ikke giver anledning til sikkerhedsmæssige betænkeligheder. Autoriteten anbefalede nogle ændringer af specifikationerne for E 422 i forordning (EU) nr. 231/2012, og at yderligere oplysninger om anvendelser og anvendelsesniveauer stilles til rådighed for autoriteten.

(6)

Den 23. november 2018 iværksatte Kommissionen en offentlig indkaldelse af tekniske data om fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422) målrettet de behov for data, der var blevet påpeget af autoriteten.

(7)

Efter at interesserede virksomhedsledere havde indsendt data, anmodede Kommissionen autoriteten om at afgive en videnskabelig udtalelse for at bekræfte, at de tekniske data fra interesserede virksomhedsledere i tilstrækkelig grad understøttede en ændring af specifikationerne for fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422) for at bringe dem i overensstemmelse med de gældende standarder, jf. autoritetens anbefaling.

(8)

I sin videnskabelige udtalelse af 18. maj 2022 (5) konkluderede autoriteten, at de nuværende specifikationer for glycerol (E 422) skulle tilpasses, navnlig ved at reducere maksimalgrænseværdierne for giftige stoffer (arsen, bly, kviksølv og cadmium), ved at lade identifikationsmetoden baseret på acroleindannelse under opvarmning udgå, ved at lade testen for forekomst af acrolein udgå, ved at indføre en maksimalgrænseværdi for acrolein og ved at ændre definitionen af glycerol (E 422).

(9)

Specifikationerne for glycerol (E 422) bør derfor ændres. Definitionen af fødevaretilsætningsstoffet bør ændres for at begrænse den til de fremstillingsprocesser, for hvilke autoriteten har vurderet data. De nuværende maksimalgrænseværdier for giftige stoffer bør sænkes i overensstemmelse med autoritetens videnskabelige udtalelse under hensyntagen til de niveauer, der i øjeblikket kan opnås ved anvendelse af god fremstillingspraksis. Identifikationsmetoden for glycerol baseret på acroleindannelse under opvarmning bør udgå, da indholdet af glycerol i E 422 skal bestemmes ved en passende analysemetode. Testen for forekomst af acrolein bør udgå, og der bør medtages en maksimal numerisk grænse for acrolein i overensstemmelse med autoritetens videnskabelige udtalelse og under hensyntagen til det niveau, der i øjeblikket kan opnås ved anvendelse af god fremstillingspraksis.

(10)

I betragtning af at autoriteten ikke konstaterede en umiddelbar betænkelighed med hensyn til sundheden knyttet til forekomsten af giftige stoffer og acrolein, bør det i en overgangsperiode tillades at anvende fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422), som er blevet markedsført på lovlig vis inden datoen for denne forordnings ikrafttræden.

(11)

Af samme årsager bør fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422), og som er blevet markedsført lovligt inden datoen for denne forordnings ikrafttræden, fortsat kunne markedsføres i en overgangsperiode og forblive på markedet indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

(12)

Den 20. december 2017 afgav autoriteten en videnskabelig udtalelse om genevalueringen af polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) som fødevaretilsætningsstof (6), hvori den konkluderede, at der ikke var behov for et numerisk acceptabelt dagligt indtag, og at de indberettede anvendelser og anvendelsesniveauer af fødevaretilsætningsstoffet ikke giver anledning til sikkerhedsmæssige betænkeligheder. Autoriteten anbefalede visse ændringer af specifikationerne for E 475 som fastsat i forordning (EU) nr. 231/2012.

(13)

Den 23. november 2018 iværksatte Kommissionen en offentlig indkaldelse af tekniske data vedrørende fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) målrettet de behov for data, der var blevet påpeget af autoriteten.

(14)

Efter at interesserede virksomhedsledere havde indsendt data, anmodede Kommissionen autoriteten om at afgive en videnskabelig udtalelse for at bekræfte, at de tekniske data fra interesserede virksomhedsledere i tilstrækkelig grad understøttede en ændring af specifikationerne for fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) for at bringe dem i overensstemmelse med de gældende standarder, jf. autoritetens anbefaling.

(15)

I sin videnskabelige udtalelse af 1. april 2022 (7) konkluderede autoriteten, at de nuværende specifikationer for polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) skulle tilpasses, navnlig ved at reducere maksimalgrænseværdierne for giftige stoffer, ved at indføre maksimalgrænseværdier for urenheder og bestanddele, der giver anledning til sikkerhedsmæssige betænkeligheder, og ved at ændre definitionen af polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475).

(16)

Specifikationerne for polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) bør derfor ændres. Definitionen af fødevaretilsætningsstoffet bør ændres for at begrænse anvendelsen af glycerol til fremstillingen af fødevaretilsætningsstoffet til glycerol, der opfylder specifikationerne for fødevaretilsætningsstoffet (E 422). De nuværende maksimalgrænseværdier for giftige stoffer bør sænkes, og der bør fastsættes maksimalgrænseværdier for summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD), glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol) og erucasyre i overensstemmelse med autoritetens videnskabelige udtalelse og under hensyntagen til det niveau, der i øjeblikket kan opnås ved anvendelse af god fremstillingspraksis.

(17)

Da der er ved at blive indført nye fremstillingsteknikker, der fører til fremstilling af fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475) med lavere niveauer af glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), bør producenterne af fødevaretilsætningsstoffer indrømmes en overgangsperiode til at nå en maksimalgrænseværdi på 5 mg/kg for glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol) i fødevaretilsætningsstoffet (E 475). Da glycidylfedtsyreestere imidlertid er genotoksiske og kræftfremkaldende, bør der fra datoen for denne forordnings ikrafttræden anvendes en mellemliggende maksimalgrænseværdi på 10 mg/kg for glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol).

(18)

I betragtning af at autoriteten ikke konstaterede en umiddelbar betænkelighed med hensyn til sundheden knyttet til forekomsten af giftige stoffer, 3-monochlorpropandiol (3-MCPD), 3-MCPD-fedtsyreestere, erucasyre og glycidylfedtsyreestere, bør det i en overgangsperiode tillades at anvende fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), der er blevet markedsført på lovlig vis inden datoen for denne forordnings ikrafttræden, og tillade, at fødevarer, der indeholder et sådant fødevaretilsætningsstof, fortsat markedsføres i samme overgangsperiode og forblive på markedet indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

(19)

Af samme årsager og i betragtning af det reducerede indhold af glycidylfedtsyreestere bør det være tilladt at anvende fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), som markedsføres lovligt efter datoen for denne forordnings ikrafttræden, og som overholder den reducerede mellemliggende maksimalgrænseværdi for glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), indtil lagre og fødevarer, der indeholder sådanne fødevaretilsætningsstoffer, er opbrugt, bør det være tilladt at markedsføre og forblive på markedet indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

(20)

Den 24. marts 2017 afgav autoriteten en videnskabelig udtalelse om genevalueringen af polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som fødevaretilsætningsstof (8). Autoriteten konkluderede, at datasættet gav anledning til at øge det acceptable daglige indtag til 25 mg/kg legemsvægt pr. dag. Autoriteten anbefalede visse ændringer af specifikationerne for E 476 som fastsat i forordning (EU) nr. 231/2012.

(21)

Den 23. november 2018 iværksatte Kommissionen en offentlig indkaldelse af tekniske data om fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476) målrettet de behov for data, der var blevet påpeget af autoriteten.

(22)

Den 18. marts 2020 blev der indgivet en ansøgning om tilladelse til at anvende polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som emulgator i konsumis til fedt- og olieemulsion af typen vand-i-olie og emulgerede saucer med et fedtindhold på over 20 %. Kommissionen gjorde efterfølgende ansøgningen tilgængelig for medlemsstaterne, jf. artikel 4 i forordning (EF) nr. 1331/2008.

(23)

Polyglycerolpolyricinoleat (E 476) er i stand til at producere stabile vand-i-olieemulsioner med mindre dråber, der kan fryses med henblik på at producere blød, cremet konsumis, der kræver mindre energi i fremstillingsprocessen, og som har øget stabilitet i den frosne forsyningskæde. Det gør det muligt at anvende lavt indhold af mættede fedtstoffer og olier og lavere sukkermængder i konsumis. Det indhold af polyglycerolpolyricinoleat (E 476), der er nødvendigt for at opnå den tiltænkte teknologiske funktion, er på 4 000 mg/kg.

(24)

Polyglycerolpolyricinoleat (E 476) gør det også muligt at reducere olien i emulgerede saucer (f.eks. mayonnaise eller salatdressinger) uden at have negativ indvirkning på følelsen i munden. Den nuværende tilladte maksimalgrænseværdi på 4 000 mg/kg er ikke tilstrækkelig for produkter med et fedtindhold på over 20 %. Det niveau for anvendelse af polyglycerolpolyricinoleat (E 476), der er nødvendigt for at opnå den tilsigtede teknologiske funktion i produkter med et fedtindhold på over 20 %, er 8 000 mg/kg.

(25)

Efter at interesserede virksomhedsledere havde indsendt data som svar på den offentlige indkaldelse af tekniske data og indgivelsen af ansøgningen om udvidelse af anvendelsen af polyglycerolpolyricinoleat (E 476), anmodede Kommissionen autoriteten om at afgive en videnskabelig udtalelse for at bekræfte, at de tekniske data fra interesserede virksomhedsledere i tilstrækkelig grad understøttede en ændring af specifikationerne for fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476) for at bringe dem i overensstemmelse med de gældende standarder, jf. autoritetens anbefaling.

(26)

Autoriteten konkluderede i sin videnskabelige udtalelse af 30. marts 2022 (9), at den foreslåede udvidelse af anvendelsen ikke ville give anledning til sikkerhedsmæssige betænkeligheder. Autoriteten konkluderede også, at de nuværende specifikationer for polyglycerolpolyricinoleat (E 476) skulle tilpasses, navnlig ved at reducere maksimalgrænseværdierne for giftige stoffer, ved at indføre maksimumsgrænser for urenheder, der giver anledning til sikkerhedsmæssige betænkeligheder, og ved at ændre definitionen af polyglycerolpolyricinoleat (E 476).

(27)

Polyglycerolpolyricinoleat (E 476) i fødevarekategori 03 »Konsumis« med en maksimalgrænseværdi på 4 000 mg/kg bør derfor godkendes, den tilladte maksimalgrænseværdi i fødevarekategori 12.6 »Saucer« bør øges til 8 000 mg/kg for emulgerede saucer med et fedtindhold på 20 % eller derover, og dets specifikationer bør ændres i lyset af autoritetens videnskabelige udtalelse. Definitionen af fødevaretilsætningsstoffet bør ændres for at begrænse anvendelsen af glycerol til fremstillingen af fødevaretilsætningsstoffet til glycerol, der opfylder specifikationerne for fødevaretilsætningsstoffet (E 422). De nuværende maksimalgrænseværdier for giftige stoffer bør sænkes, og der bør fastsættes maksimalgrænseværdier for summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD) og glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol) bør fastsættes i overensstemmelse med autoritetens videnskabelige udtalelse og under hensyntagen til det niveau, der i øjeblikket kan opnås ved anvendelse af god fremstillingspraksis.

(28)

I betragtning af at autoriteten ikke konstaterede en umiddelbar betænkelighed med hensyn til sundheden knyttet til forekomsten af giftige stoffer, 3-monochlorpropandiol (3-MCPD), 3-MCPD-fedtsyreestere og glycidylfedtsyreestere, bør det i en overgangsperiode tillades at anvende fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476), der er blevet markedsført på lovlig vis inden datoen for denne forordnings ikrafttræden.

(29)

Af samme årsager bør fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476), og som er blevet markedsført lovligt inden datoen for denne forordnings ikrafttræden, fortsat kunne markedsføres i en overgangsperiode og forblive på markedet indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

(30)

Forordning (EF) nr. 1333/2008 og (EU) nr. 231/2012 bør derfor ændres.

(31)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 ændres som angivet i bilag I til nærværende forordning.

Artikel 2

Bilaget til forordning (EU) nr. 231/2012 ændres som angivet i bilag II til nærværende forordning.

Artikel 3

Fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium eller acrolein, der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan tilsættes til fødevarer i overensstemmelse med bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 indtil den 20. januar 2024.

Fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet glycerol (E 422), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium eller acrolein, der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan fortsat markedsføres indtil den 20. januar 2024 og kan fortsat markedsføres indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

Fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium, summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD), erucasyre eller glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan tilsættes til fødevarer i overensstemmelse med bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 indtil den 20. januar 2024.

Fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium, summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD), erucasyre eller glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan fortsat markedsføres indtil den 20. januar 2024, og de kan fortsat markedsføres indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

Fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), som er blevet markedsført lovligt før efter den 20. juli 2023 og indtil den 20. januar 2024, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der gælder fra den 20. januar 2024, kan tilsættes til fødevarer i overensstemmelse med bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008, indtil lagrene er opbrugt.

Fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolestere af fedtsyrer (E 475), som er blevet markedsført lovligt efter den 20. juli 2023 og indtil den 20. januar 2024, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der finder anvendelse fra den 20. januar 2024, kan fortsat markedsføres og kan fortsat markedsføres indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

Fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium, summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD) eller glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan tilsættes til fødevarer i overensstemmelse med bilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 indtil den 20. januar 2024.

Fødevarer, der indeholder fødevaretilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinoleat (E 476), som er blevet markedsført lovligt før den 20. juli 2023, og som ikke opfylder maksimalgrænseværdierne for arsen, bly, kviksølv, cadmium, summen af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere (udtrykt som 3-MCPD) eller glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol), der finder anvendelse fra den 20. juli 2023, kan fortsat markedsføres indtil den 20. januar 2024 og kan fortsat markedsføres indtil »bedst før«-datoen eller sidste anvendelsesdato.

Artikel 4

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 29. juni 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 354 af 31.12.2008, s. 16.

(2)  EUT L 354 af 31.12.2008, s. 1.

(3)  Kommissionens forordning (EU) nr. 231/2012 af 9. marts 2012 om specifikationer for fødevaretilsætningsstoffer opført i bilag II og III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 (EUT L 83 af 22.3.2012, s. 1).

(4)  EFSA Journal 2017:15(3):4720.

(5)  EFSA Journal 2022:20(6):7353.

(6)  EFSA Journal 2017:15(12):5089.

(7)  EFSA Journal 2022:20(5):7308.

(8)  EFSA Journal 2017:15(3):4743.

(9)  EFSA Journal 2022:20(5):7294.


BILAG I

I del E i bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 foretages følgende ændringer:

1)

I kategori 03 (Konsumis) indsættes følgende række efter rækken vedrørende E 473-474:

 

»E 476

Polyglycerolpolyricinoleat

4 000

 

Undtagen sorbet«

2)

I kategori 12.6 (Saucer) affattes rækken vedrørende E 476 (Polyglycerolpolyricinoleat) således:

 

»E 476

Polyglycerolpolyricinoleat

4 000

 

Kun til emulgerede saucer med et fedtindhold på under 20 %

 

E 476

Polyglycerolpolyricinoleat

8 000

 

Kun til emulgerede saucer med et fedtindhold på 20 % og derover«


BILAG II

I bilaget til forordning (EU) nr. 231/2012 foretages følgende ændringer:

1)

Rækken vedrørende fødevaretilsætningsstoffet E 422 Glycerol affattes således:

»E 422 GLYCEROL

Synonymer

Glycerin

Definition

Glycerol fremstilles udelukkende af vegetabilske olier og fedtstoffer, enten direkte eller af rå glycerol, der er fremstillet som biprodukt fra biodieselproduktion, og som gennemgår rensningsprocesser, der omfatter destillation, og andre oprensningstrin for at opnå raffineret glycerol.

Einecs-nummer

200-289-5

Kemisk navn

1,2,3-propantriol; glycerol; trihydroxypropan

Kemisk formel

C3H8O3

Molekylvægt

92,10

Indhold

Ikke under 98 % glycerol på vandfri basis

Beskrivelse

Klar, farveløs, hygroskopisk sirupsagtig væske med en kun svag karakteristisk lugt, der hverken er skarp eller ubehagelig

Identifikation

 

Massefylde (25 °C/25 °C)

Ikke under 1,257

Brydningsindeks

[n]D 20 mellem 1,471 og 1,474

Renhed

 

Vandindhold

Ikke over 5 % (Karl Fischer-metoden)

Sulfataske

Ikke over 0,01 %, bestemt ved 800 ± 25 °C

Butantrioler

Ikke over 0,2 %

Acrolein

Ikke over 3 mg/kg

Fedtsyrer og estere

Ikke over 0,1 %, beregnet som smørsyre

Chlorerede forbindelser

Ikke over 30 mg/kg (som chlor)

3-Monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD)

Ikke over 0,1 mg/kg

Arsen

Ikke over 0,1 mg/kg

Bly

Ikke over 0,1 mg/kg

Kviksølv

Ikke over 0,1 mg/kg

Cadmium

Ikke over 0,1 mg/kg«

2)

Rækken vedrørende fødevaretilsætningsstoffet E 475 Polyglycerolestere af fedtsyrer affattes således:

»E 475 POLYGLYCEROLESTERE AF FEDTSYRER

Synonymer

Definition

Polyglycerolestere af fedtsyrer fremstilles ved forestring af polyglycerol med spisefedt og spiseolier eller med fedtsyrer, der forekommer i spisefedt og spiseolier. Polyglyceroldelen er hovedsagelig di-, tri- og tetraglycerol, og andelen af heptaglycerol og højere polyglyceroler er ikke over 10 %

Polyglycerol fremstilles af glycerol, der opfylder specifikationerne for E 422.

Einecs-nummer

 

Kemisk navn

 

Kemisk formel

 

Molekylvægt

 

Indhold

Samlet fedtsyreesterindhold ikke under 90 %

Beskrivelse

Lysegule til ravfarvede, olieagtige til meget tyktflydende væsker; lys-gyldenbrune til mellembrune, plastiske eller bløde faste stoffer; samt lys-gyldenbrune til brune, hårde, voksagtige faste stoffer

Identifikation

 

Test for glycerol

Består testen

Test for polyglyceroler

Består testen

Test for fedtsyrer

Består testen

Opløselighed

Esterne varierer fra meget hydrofile til meget lipofile, men betragtet som klasse har de tendens til at være dispergerbare i vand og opløselige i organiske opløsningsmidler og olier

Renhed

 

Sulfataske

Ikke over 0,5 % (800 ± 25 °C)

Andre syrer end fedtsyrer

Under 1 %

Frie fedtsyrer

Ikke over 6 %, beregnet som oliesyre

Glycerol og polyglycerol i alt

Ikke under 18 % og ikke over 60 %

Fri glycerol og polyglycerol

Ikke over 7 %

Arsen

Ikke over 0,1 mg/kg

Bly

Ikke over 0,3 mg/kg

Kviksølv

Ikke over 0,1 mg/kg

Cadmium

Ikke over 0,1 mg/kg

Samlet indhold af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere, udtrykt som 3-MCPD

Ikke over 2,5 mg/kg

Glycidylfedtsyreestere udtrykt som glycidol

Ikke over 10 mg/kg. Dette finder anvendelse fra den 20. juli 2023 til den 20. januar 2024.

Ikke over 5 mg/kg. Dette finder anvendelse fra den 20. januar 2024.

Erucasyre

Ikke over 2 %

Renhedskriterierne gælder for tilsætningsstoffet fraregnet et eventuelt indhold af natrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrer; disse stoffer kan dog være til stede i en mængde på højst 6 % (udtrykt som natriumoleat).«

3)

Rækken vedrørende fødevaretilsætningsstoffet E 476 Polyglycerolpolyricinoleat affattes således:

»E 476 POLYGLYCEROLPOLYRICINOLEAT

Synonymer

Glycerolestere af kondenserede ricinusoliefedtsyrer; polyglycerolestere af polykondenserede ricinusoliefedtsyrer; polyglycerolestere af internt forestret ricinolsyre PGPR

Definition

Polyglycerolpolyricinoleat fremstilles ved forestring af polyglycerol med kondenserede ricinusoliefedtsyrer. Ricinusolie, der anvendes til fremstilling af polyglycerolpolyricinoleat, er fri for ricin.

Polyglycerol fremstilles af glycerol, der opfylder specifikationerne for E 422.

Einecs-nummer

 

Kemisk navn

 

Kemisk formel

 

Molekylvægt

 

Indhold

 

Beskrivelse

Klar, højviskos væske

Identifikation

 

Opløselighed

Uopløseligt i vand og i ethanol; opløseligt i ether, carbonhydrider og halogenerede carbonhydrider

Test for glycerol

Består testen

Test for polyglyceroler

Består testen

Test for ricinolsyre

Består testen

Brydningsindeks

[n]D 65 mellem 1,4630 og 1,4665

Renhed

 

Polyglyceroler

Polyglyceroldelen skal bestå af ikke under 75 % di-, tri- og tetraglyceroler, og andelen af heptaglycerol og højere polyglyceroler må ikke overstige 10 %

Hydroxyltal

Ikke under 80 og ikke over 100

Syretal

Ikke over 6

Arsen

Ikke over 0,1 mg/kg

Bly

Ikke over 0,1 mg/kg

Kviksølv

Ikke over 0,1 mg/kg

Cadmium

Ikke over 0,1 mg/kg

Samlet indhold af 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) og 3-MCPD-fedtsyreestere, udtrykt som 3-MCPD

Ikke over 2,5 mg/kg

Glycidylfedtsyreestere (udtrykt som glycidol)

Ikke over 1 mg/kg«


Top