30.6.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 166/66


REGULAMENTUL (UE) 2023/1329 AL COMISIEI

din 29 iunie 2023

de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește utilizarea poliricinoleatului de poliglicerină (E 476) și a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce privește specificațiile pentru glicerol (E 422), esterii poliglicerici ai acizilor grași (E 475) și poliricinoleatul de poliglicerol (E 476)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3) și articolul 14,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare și aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 conține o listă a Uniunii cuprinzând aditivii alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestor aditivi.

(2)

Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (3) conține specificațiile pentru aditivii alimentari cuprinși în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

(3)

Lista Uniunii de aditivi alimentari și specificațiile pot fi actualizate în conformitate cu procedura comună menționată la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008, fie la inițiativa Comisiei, fie ca urmare a unei cereri.

(4)

Glicerolul (E 422), esterii poliglicerici ai acizilor grași (E 475) și poliricinoleatul de poliglicerină (E 476) sunt substanțe autorizate în conformitate cu anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

(5)

La 15 martie 2017, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) a emis un aviz științific privind reevaluarea glicerolului (E 422) ca aditiv alimentar (4), în care s-a concluzionat că nu este necesară o doză zilnică acceptabilă exprimată numeric și că aditivul alimentar nu generează îngrijorări în materie de siguranță în cazul utilizărilor raportate. Autoritatea a recomandat unele modificări ale specificațiilor pentru E 422 prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 și punerea la dispoziția autorității a mai multor informații privind utilizările și nivelurile de utilizare.

(6)

La 23 noiembrie 2018, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind aditivul alimentar glicerol (E 422), vizând nevoile în materie de date identificate de autoritate.

(7)

În urma transmiterii datelor de către operatorii economici interesați, Comisia a solicitat autorității să emită un aviz științific pentru a confirma că datele tehnice furnizate de operatorii economici interesați au sprijinit în mod adecvat o modificare a specificațiilor aditivului alimentar glicerol (E 422) pentru a le alinia la standardele actuale, astfel cum a recomandat autoritatea.

(8)

În avizul ei științific adoptat la 18 mai 2022 (5), autoritatea a concluzionat că specificațiile actuale pentru glicerol (E 422) trebuie să fie adaptate în special prin reducerea limitelor maxime pentru elementele toxice (arsen, plumb, mercur și cadmiu), prin eliminarea metodei de identificare bazate pe formarea acroleinei în timpul încălzirii, prin eliminarea testului pentru prezența acroleinei, prin includerea unei limite maxime pentru acroleină și prin modificarea definiției glicerolului (E 422).

(9)

Prin urmare, este adecvat să se modifice specificațiile pentru glicerol (E 422). Este necesar ca definiția aditivului alimentar să fie modificată pentru a o limita la procesele de fabricație pentru care autoritatea a evaluat datele. Este necesar ca limitele maxime actuale pentru elementele toxice să fie reduse în conformitate cu avizul științific al autorității, ținând seama de nivelurile realizabile în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricație. Este necesar ca metoda de identificare a glicerolului pe baza formării acroleinei în timpul încălzirii să fie eliminată, având în vedere că conținutul de glicerol din E 422 trebuie determinat printr-o metodă analitică adecvată. Este necesar să se elimine testul de depistare a prezenței acroleinei și să se includă o limită numerică maximă pentru acroleină în conformitate cu avizul științific al autorității și ținând seama de nivelul care poate fi atins în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricație.

(10)

Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă de sănătate imediată legată de prezența elementelor toxice și a acroleinei, este adecvat să se permită, pe parcursul unei perioade de tranziție, utilizarea aditivului alimentar glicerol (E 422) introdus legal pe piață înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(11)

Din aceleași motive, este adecvat ca produsele alimentare care conțin aditivul alimentar glicerol (E 422) care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament să poată fi în continuare introduse pe piață pe parcursul unei perioade de tranziție și să rămână pe piață până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

(12)

La 20 decembrie 2017, autoritatea a emis un aviz științific privind reevaluarea esterilor poliglicerici ai acizilor grași (E 475) ca aditivi alimentari (6), în care s-a concluzionat că nu este necesară o doză zilnică acceptabilă exprimată numeric și că aditivul alimentar nu generează îngrijorări în materie de siguranță în cazul utilizărilor raportate și al nivelurilor de utilizare. Autoritatea a recomandat unele modificări ale specificațiilor pentru E 475 prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 231/2012.

(13)

La 23 noiembrie 2018, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475), vizând nevoile în materie de date identificate de autoritate.

(14)

În urma transmiterii datelor de către operatorii economici interesați, Comisia a solicitat autorității să emită un aviz științific pentru a confirma că datele tehnice furnizate de operatorii economici interesați au sprijinit în mod adecvat o modificare a specificațiilor aditivului alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) pentru a le alinia la standardele actuale, astfel cum a recomandat autoritatea.

(15)

În avizul ei științific adoptat la 1 aprilie 2022 (7), autoritatea a concluzionat că specificațiile actuale pentru esterii poliglicerici ai acizilor grași (E 475) trebuie să fie adaptate în special prin reducerea limitelor maxime pentru elementele toxice, prin includerea unor limite maxime pentru impurități și constituenți care generează îngrijorări în materie de siguranță și prin modificarea definiției esterilor poliglicerici ai acizilor grași (E 475).

(16)

Prin urmare, este adecvat să se modifice specificațiile esterilor poliglicerici ai acizilor grași (E 475). Este necesar ca definiția aditivului alimentar să fie modificată pentru a restricționa utilizarea glicerolului în producția aditivului alimentar la glicerolul care este în conformitate cu specificațiile aditivului alimentar (E 422). Este necesar ca limitele maxime actuale pentru elementele toxice să fie reduse, iar limitele maxime pentru suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimate ca 3-MCPD), esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol) și acidul erucic să fie stabilite în conformitate cu avizul științific al autorității și luând în considerare nivelul care poate fi atins în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricație.

(17)

Întrucât sunt introduse în practică noi tehnici de fabricație care au ca rezultat producerea aditivului alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) cu niveluri mai mici de esteri glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), este adecvat să se acorde producătorilor de aditivi alimentari o perioadă de tranziție pentru a atinge un nivel maxim de 5 mg/kg pentru esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol) în aditivul alimentar (E 475). Cu toate acestea, având în vedere că esterii glicidilici ai acizilor grași sunt genotoxici și cancerigeni, este necesar ca de la data intrării în vigoare a prezentului regulament să se aplice un nivel maxim intermediar de 10 mg/kg pentru esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol).

(18)

Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă imediată de sănătate legată de prezența elementelor toxice, a 3-monoclorpropandiolului (3-MCPD), a esterilor 3-MCPD ai acizilor grași, a acidului erucic și a esterilor glicidilici ai acizilor grași, este adecvat să se permită, pe parcursul unei perioade de tranziție, utilizarea aditivului alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475), introdus pe piață în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, precum și să se permită ca produsele alimentare care conțin astfel de aditivi alimentari să fie în continuare introduse pe piață în aceeași perioadă de tranziție și să rămână pe piață până la data durabilității lor minimale sau „data-limită de consum”.

(19)

Din aceleași motive, și având în vedere conținutul său redus de esteri glicidilici ai acizilor grași, este necesar ca aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475), introdus legal pe piață după data intrării în vigoare a prezentului regulament și care respectă nivelul maxim intermediar redus pentru esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), să fie autorizat pentru a fi utilizat până la epuizarea stocurilor, iar produsele alimentare care conțin un astfel de aditiv alimentar să fie autorizate pentru a fi introduse pe piață și a rămâne pe piață până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

(20)

La 24 martie 2017, autoritatea a emis un aviz științific privind reevaluarea poliricinoleatului de poliglicerol (E 476) ca aditiv alimentar (8). Autoritatea a concluzionat că setul de date a justificat creșterea dozei zilnice acceptabile la 25 mg/kg greutate corporală per zi. Autoritatea a recomandat unele modificări ale specificațiilor pentru E 476 prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 231/2012.

(21)

La 23 noiembrie 2018, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476), vizând nevoile în materie de date identificate de autoritate.

(22)

La 18 martie 2020, a fost transmisă o cerere de autorizare a utilizării poliricinoleatului de poliglicerol (E 476) ca emulsifiant în gheața comestibilă pentru emulsia de grăsimi și uleiuri de tip apă-ulei și sosuri emulsionate cu un conținut de grăsime mai mare de 20 %. Ulterior, Comisia a pus cererea la dispoziția statelor membre, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008.

(23)

Poliricinoleatul de poliglicerol (E 476) este capabil să producă emulsii stabile de tip apă-în-ulei cu dimensiuni mai mici ale picăturilor, care pot fi congelate pentru a produce gheață moale, cremoasă, comestibilă, ceea ce necesită mai puțină energie în procesul de fabricație și având o stabilitate sporită în lanțul de aprovizionare cu produse congelate. El permite utilizarea grăsimilor și uleiurilor slab saturate și a unor cantități mai mici de zaharuri în gheața comestibilă. Nivelul de poliricinoleat de poliglicerol (E 476) necesar pentru a realiza funcția tehnologică vizată este de 4 000 mg/kg.

(24)

Poliricinoleatul de poliglicerol (E 476) permite, în plus, reducerea uleiului în sosurile emulsionate (de exemplu, maioneză sau sosuri pentru salate) fără a avea un efect negativ asupra gustului produselor în cauză. Nivelul maxim autorizat în prezent de 4 000 mg/kg nu este suficient pentru produsele cu un conținut de grăsime mai mare de 20 %. Nivelul de utilizare a poliricinoleatului de poliglicerol (E 476) necesar pentru a realiza funcția tehnologică vizată în produsele cu un conținut de grăsime mai mare de 20 % este de 8 000 mg/kg.

(25)

În urma transmiterii datelor de către operatorii economici interesați ca răspuns la cererea publică de date tehnice și a transmiterii cererii privind extinderea utilizării poliricinoleatului de poliglicerol (E 476), Comisia a solicitat autorității să emită un aviz științific pentru a confirma că datele tehnice furnizate de operatorii economici interesați au sprijinit în mod adecvat o modificare a specificațiilor aditivului alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476) pentru a le alinia la standardele actuale, astfel cum a recomandat autoritatea.

(26)

În avizul ei științific adoptat la 30 martie 2022 (9), autoritatea a concluzionat că extinderea propusă a utilizării nu ar genera îngrijorări în materie de siguranță. Autoritatea a concluzionat în plus că specificațiile actuale ale poliricinoleatului de poliglicerol (E 476) trebuie să fie adaptate în special prin reducerea limitelor maxime pentru elementele toxice, prin includerea unor limite maxime pentru impurități care generează îngrijorări în materie de siguranță și prin modificarea definiției poliricinoleatului de poliglicerol (E 476).

(27)

Prin urmare, este adecvat să se autorizeze poliricinoleatul de poliglicerol (E 476) în categoria de produse alimentare 03 „Gheață comestibilă” la un nivel maxim de 4 000 mg/kg, să se mărească nivelul maxim autorizat pentru categoria de produse alimentare 12.6 „Sosuri” la 8 000 mg/kg pentru sosurile emulsionate cu un conținut de grăsime de 20 % sau mai mult și să se modifice specificațiile sale în lumina avizului științific al autorității. Este necesar ca definiția aditivului alimentar să fie modificată pentru a restricționa utilizarea glicerolului în producția aditivului alimentar la glicerolul care este în conformitate cu specificațiile aditivului alimentar (E 422). Este necesar ca limitele maxime actuale pentru elementele toxice să fie reduse, iar limitele maxime pentru suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimate ca 3-MCPD) și esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol) să fie stabilite în conformitate cu avizul științific al autorității și luând în considerare nivelul care poate fi atins în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricație.

(28)

Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă de sănătate imediată legată de prezența elementelor toxice 3-monoclorpropandiol (3-MCPD), esteri 3-MCPD ai acizilor grași și esteri glicidilici ai acizilor grași, este adecvat să se permită, pe parcursul unei perioade de tranziție, utilizarea aditivului alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476) introdus pe piață în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(29)

Din aceleași motive, este adecvat ca produsele alimentare care conțin aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476) și care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, să poată fi în continuare introduse pe piață pe parcursul unei perioade de tranziție și să rămână pe piață până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

(30)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 și (UE) nr. 231/2012 să fie modificate în consecință.

(31)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Aditivul alimentar glicerol (E 422) care a fost introdus pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu sau acroleină aplicabile de la 20 iulie 2023 poate fi adăugat în produsele alimentare în conformitate cu anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la 20 ianuarie 2024.

Produsele alimentare care conțin aditivul alimentar glicerol (E 422) care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu sau acroleină aplicabile de la 20 iulie 2023 pot fi în continuare introduse pe piață până la 20 ianuarie 2024 și pot continua să fie comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

Aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) care a fost introdus pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu, suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimați ca 3-MCPD), acidul erucic sau esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), aplicabile de la 20 iulie 2023 poate fi adăugat în produsele alimentare în conformitate cu anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la 20 ianuarie 2024.

Produsele alimentare care conțin aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu, suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimați ca 3-MCPD), acidul erucic sau esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), aplicabile de la 20 iulie 2023 pot continua să fie introduse pe piață până la 20 ianuarie 2024 și pot continua să fie comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

Aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) care a fost introdus pe piață în mod legal după 20 iulie 2023 și până la 20 ianuarie 2024 și care nu respectă limitele maxime pentru esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), aplicabile de la 20 ianuarie 2024 poate fi adăugat în produsele alimentare în conformitate cu anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la epuizarea stocurilor.

Produsele alimentare care conțin aditivul alimentar esteri poliglicerici ai acizilor grași (E 475) care au fost introduse pe piață în mod legal după 20 iulie 2023 și până la 20 ianuarie 2024 și care nu respectă limitele maxime pentru esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol) aplicabile de la 20 ianuarie 2024 pot fi introduse în continuare pe piață și pot continua să fie comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

Aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476) care a fost introdus pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu, suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimați ca 3-MCPD) sau esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), aplicabile de la 20 iulie 2023 poate fi adăugat în produsele alimentare în conformitate cu anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la 20 ianuarie 2024.

Produsele alimentare care conțin aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerol (E 476) care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de 20 iulie 2023 și care nu respectă limitele maxime pentru arsen, plumb, mercur, cadmiu, suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii 3-MCPD ai acizilor grași (exprimați ca 3-MCPD) sau esterii glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol), aplicabile de la 20 iulie 2023 pot continua să fie introduse pe piață până la 20 ianuarie 2024 și pot continua să fie comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la „data-limită de consum”.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 iunie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 354, 31.12.2008, p. 16.

(2)  JO L 354, 31.12.2008, p. 1.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 83, 22.3.2012, p. 1).

(4)  EFSA Journal 2017;15(3):4720.

(5)  EFSA Journal 2022;20(6):7353.

(6)  EFSA Journal 2017;15(12):5089.

(7)  EFSA Journal 2022;20(5):7308.

(8)  EFSA Journal 2017;15(3):4743.

(9)  EFSA Journal 2022;20(5):7294.


ANEXA I

Partea E din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:

1.

în categoria 03 „Înghețată”, după rubrica E 473-474 se adaugă următoarea rubrică:

 

„E 476

Poliricinoleat de poliglicerină

4 000

 

cu excepția sorbeturilor”;

2.

în categoria 12.6 (Sosuri), rubrica referitoare la E 476 (Poliricinoleat de poliglicerină) se înlocuiește cu următorul text:

 

„E 476

Poliricinoleat de poliglicerină

4 000

 

numai sosuri emulsionate cu un conținut de grăsimi mai mic de 20 %

 

E 476

Poliricinoleat de poliglicerină

8 000

 

numai sosuri emulsionate cu un conținut de grăsimi de 20 % sau mai mare”.


ANEXA II

Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică după cum urmează:

1.

rubrica referitoare la aditivul alimentar E 422 Glicerol se înlocuiește cu următorul text:

E 422 GLICEROL

Sinonime

Glicerină; Glicerină

Definiție

Glicerolul se obține numai din uleiuri și grăsimi vegetale, fie direct, fie din glicerol brut obținut ca produs secundar al producției de biomotorină și este supus unor procese de purificare care implică distilare și alte etape de purificare pentru obținerea glicerolului rafinat.

Einecs

200-289-5

Denumire chimică

Propan-1,2,3-triol; Glicerol; Trihidroxipropan

Formulă chimică

C3H8O3

Masă moleculară

92,10

Test

Conține nu mai puțin de 98 % glicerol ca substanță anhidră

Descriere

Lichid siropos higroscopic limpede, incolor, cu un ușor miros caracteristic, care nu este nici înțepător, nici dezagreabil

Identificare

 

Greutate specifică (25 °C/25 °C)

Nu mai puțin de 1,257

Indice de refracție

[n]D 20 între 1,471 și 1,474

Puritate

 

Conținut de apă

Nu mai mult de 5 % (metoda Karl Fischer)

Cenușă sulfatată

Nu mai mult de 0,01 %, determinată la 800 ± 25 °C

Butantrioli

Nu mai mult de 0,2 %

Acroleină

Nu mai mult de 3 mg/kg

Acizi grași și esteri

Nu mai mult de 0,1 % calculați ca acid butiric

Compuși clorurați

Nu mai mult de 30 mg/kg (exprimați drept clor)

3-Monoclorpropan-1,2-diol (3-MCPD)

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Arsen

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Plumb

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Mercur

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Cadmiu

Nu mai mult de 0,1 mg/kg”;

2.

rubrica referitoare la aditivul alimentar E 475 Esteri poliglicerici ai acizilor grași se înlocuiește cu următorul text:

E 475 ESTERI POLIGLICERICI AI ACIZILOR GRAȘI

Sinonime

Esteri poliglicerolici ai acizilor grași; Esteri poliglicerinici ai acizilor grași

Definiție

Esterii poliglicerici ai acizilor grași se produc prin esterificarea poliglicerolului cu uleiuri și grăsimi alimentare sau cu acizii grași care se găsesc în uleiuri și grăsimi alimentare. Partea poliglicerolică este alcătuită în principal din di-, tri- și tetraglicerol și conține cel mult 10 % poligliceroli cu număr de gliceroli egal sau mai mare decât al heptaglicerolului.

Poliglicerolul este produs din glicerol în conformitate cu specificațiile pentru E 422.

Einecs

 

Denumire chimică

 

Formulă chimică

 

Masă moleculară

 

Test

Conținut total de esteri ai acizilor grași nu mai mic de 90 %

Descriere

Lichide uleioase până la foarte vâscoase, de culoare variind de la galben-deschis până la culoarea chihlimbarului; solide moi sau plastice, de culoare cafeniu deschis până la brun de intensitate medie; solide dure, ceroase, de culoare cafeniu deschis până la maro

Identificare

 

Test pentru glicerol

Test pozitiv

Test pentru poligliceroli

Test pozitiv

Test pentru acizi grași

Test pozitiv

Solubilitate

Esterii variază de la foarte hidrofili la foarte lipofili, dar ca și clasă tind să fie dispersabili în apă și solubili în solvenți și uleiuri organice

Puritate

 

Cenușă sulfatată

Nu mai mult de 0,5 % (800 ± 25 °C)

Acizi, alții decât acizii grași

Mai puțin de 1 %

Acizi grași liberi

Nu mai mult de 6 %, estimați ca acid oleic

Total glicerol și poligliceroli

Nu mai puțin de 18 % și nu mai mult de 60 %

Glicerol și poligliceroli liberi

Nu mai mult de 7 %

Arsen

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Plumb

Nu mai mult de 0,3 mg/kg

Mercur

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Cadmiu

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Sumă de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri 3-MCPD ai acizilor grași, exprimați ca 3-MCPD

Nu mai mult de 2,5 mg/kg

Esteri glicidilici ai acizilor grași, exprimați ca glicidol

Nu mai mult de 10 mg/kg. Se aplică de la 20 iulie 2023 până la 20 ianuarie 2024.

Nu mai mult de 5 mg/kg. Se aplică de la 20 ianuarie 2024.

Acid erucic

Nu mai mult de 2 %

Criteriile de puritate se aplică aditivului fără săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași. Totuși, aceste substanțe pot fi prezente până la un nivel maxim de 6 % (exprimat ca oleat de sodiu).”;

3.

rubrica referitoare la aditivul alimentar E 476 Poliricinoleat de poliglicerină se înlocuiește cu următorul text:

E 476 POLIRICINOLEAT DE POLIGLICEROL

Sinonime

Esteri glicerolici ai acizilor grași condensați proveniți din ulei de ricin; Esteri poliglicerolici ai acizilor grași policondensați proveniți din ulei de ricin; Esteri poliglicerolici ai acidului ricinoleic interesterificat; PGPR

Definiție

Poliricinoleatul de poliglicerol se prepară prin esterificarea poliglicerolului cu acizii grași condensați proveniți din ulei de ricin. Uleiul de ricin utilizat pentru producerea poliricinoleatului de poliglicerol nu conține ricină.

Poliglicerolul este produs din glicerol în conformitate cu specificațiile pentru E 422.

Einecs

 

Denumire chimică

 

Formulă chimică

 

Masă moleculară

 

Test

 

Descriere

Lichid cu viscozitate mare, limpede

Identificare

 

Solubilitate

Insolubil în apă și etanol; solubil în eter, hidrocarburi și hidrocarburi halogenate

Test pentru glicerol

Test pozitiv

Test pentru poligliceroli

Test pozitiv

Test pentru acid ricinoleic

Test pozitiv

Indice de refracție

[n]D 65 între 1,4630 și 1,4665

Puritate

 

Poligliceroli

Partea poliglicerolică este constituită din cel puțin 75 % di-, tri- și tetragliceroli și conține cel mult 10 % poligliceroli cu număr de gliceroli egal sau mai mare decât al heptaglicerolului

Indice de hidroxil

Nu mai puțin de 80 și nu mai mult de 100

Indice de aciditate

Nu mai mult de 6

Arsen

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Plumb

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Mercur

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Cadmiu

Nu mai mult de 0,1 mg/kg

Sumă de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri 3-MCPD ai acizilor grași (exprimați ca 3-MCPD)

Nu mai mult de 2,5 mg/kg

Esteri glicidilici ai acizilor grași (exprimați ca glicidol)

Nu mai mult de 1 mg/kg”.