EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001H0166

Ποιοτική αξιολόγηση της σχολικής εκπαίδευσης

Ποιοτική αξιολόγηση της σχολικής εκπαίδευσης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Σύσταση 2001/166/ΕΚ — Ευρωπαϊκή συνεργασία για την ποιοτική αξιολόγηση της σχολικής εκπαίδευσης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ;

Επιδιώκει να ενθαρρύνει τη δικτύωση μεταξύ των αρχών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών και εργαλείων για την αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα σχολεία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Παρόλο που η ποιότητα ενός σχολικού συστήματος δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτους όρους, είναι ωστόσο δυνατό να τεθούν στόχοι και να αναλυθούν οι τρόποι επίτευξής τους.
  • Οι στόχοι εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού γενικότερα, και η σύσταση κάνει διάκριση μεταξύ δύο μορφών ποιοτικής αξιολόγησης:
    • την εξωτερική αξιολόγηση· και
    • την αυτοαξιολόγηση.
  • Η σύσταση ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες στο σχολικό σύστημα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και ειδικούς) να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης. Αναφέρει ότι ο στόχος της εξωτερικής αξιολόγησης είναι η παροχή όχι μόνο μεθοδολογικής υποστήριξης για την αυτοαξιολόγηση του σχολείου αλλά και μιας αντικειμενικής θεώρησης για το σχολείο.
  • Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος είναι η ποικιλομορφία του. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τυποποιημένες μέθοδοι αξιολόγησης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όλες οι ποιοτικές αξιολογήσεις σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τούς ειδικούς κοινωνικοπολιτιστικούς, ιστορικούς και πολιτικούς παράγοντες για κάθε χώρα της ΕΕ.
  • Η σύσταση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να επικεντρώνεται ιδίως στις μεθοδολογικές εξελίξεις και τα παραδείγματα ορθών πρακτικών, κυρίως:
    • μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών·
    • με τη διοργάνωση διασκέψεων, σεμιναρίων και συλλογής δεδομένων·
    • και με την ανάπτυξη εργαλείων και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να:
    • δημιουργήσει μια διαδικτυακή βάση δεδομένων για τη διάδοση εργαλείων, παραδειγμάτων ορθών πρακτικών και αποτελεσματικών μέσων αξιολόγησης της ποιότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων·
    • να καταρτίσει έναν κατάλογο των μέσων και των στρατηγικών για την αξιολόγηση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ήδη χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες της ΕΕ·
    • να ενσωματώνει τα αποτελέσματα στα υφιστάμενα προγράμματα και να αναπτύξει τα υφιστάμενα δίκτυα·
    • να υποβάλλει έκθεση ανά 3 έτη στο Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών·
    • να υποβάλλει προτάσεις με βάση αυτή την έκθεση.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, του 2014

  • Στα συμπεράσματά τους του Μαΐου του 2014, οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της ΕΕ τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μηχανισμοί διασφάλισης της ποιότητας στη στήριξη των σχολείων και των αρμοδίων χάραξης πολιτικής ώστε να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για την απασχολησιμότητα, την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ανάπτυξη.
  • Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής προσεγγίσεων της διασφάλισης της ποιότητας οι οποίες να βασίζονται σε αρχές που υπερβαίνουν μια προσέγγιση «λίστας ελέγχου» και την ανάγκη ανάπτυξης μιας κουλτούρας που προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης.

Μελέτες

Το 2015 δημοσιεύτηκαν 2 μελέτες στον εν λόγω τομέα:

  • μια έκθεση του Eurydice εξετάζει πώς 32 ευρωπαϊκές χώρες αξιολογούν την ποιότητα των σχολείων τους, συγκρίνοντας τις προσεγγίσεις, τις δομές και τους ρόλους που διαδραματίζουν τα συστήματα αξιολόγησης των σχολείων.
  • μια συγκριτική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας στα εκπαιδευτικά συστήματα της ΕΕ. Καλύπτει τις πολιτικές, τις διαδικασίες, τις δραστηριότητες και τις πρακτικές διασφάλισης ποιότητας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, κατώτερης δευτεροβάθμιας και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξετάζει πώς οι δράσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία σε ό,τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Σύσταση 2001/166/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2001, περί ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αξιολόγηση της ποιότητας στη σχολική εκπαίδευση (ΕΕ L 60 της 1.3.2001, σ. 51-53)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014, για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕ C 183 της 14.6.2014, σ. 30-35)

τελευταία ενημέρωση 06.11.2017

Επάνω