EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOL_2005_157_R_0003_01

Avizul comisiei din 22 februarie 2005 privind cererile de aderare la Uniunea Europeană prezentate de Republica Bulgaria şi România

JO L 157, 21.6.2005, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.6.2005   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 157/3


AVIZUL COMISIEI

din 22 februarie 2005

privind cererile de aderare la Uniunea Europeană prezentate de Republica Bulgaria şi România

COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană şi, în special, articolul 49 al acestuia,

Întrucât:

(1)

Republica Bulgaria şi România sunt candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

(2)

în avizele sale din 15 iulie 1997 privind Republica Bulgaria şi privind România, Comisia şi-a exprimat deja opinia privind anumite aspecte esenţiale ale problemelor ridicate de aceste candidaturi.

(3)

Consiliul European de la Copenhaga din iunie 1993 a hotărât pentru prima dată criteriile politice şi economice pentru aderare, precum şi pe cele care privesc acquis-ul, care au guvernat procesul de aderare, precum şi evaluările periodice ale Comisiei referitoare la măsurarea nivelului de pregătire a Republicii Bulgaria şi a României. Pentru a respecta criteriile politice, cele două ţări trebuie să dobândească instituţii stabile care garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului, precum şi respectarea şi protecţia minorităţilor; aceste cerinţe au fost transformate în principii constituţionale în Tratatul privind Uniunea Europeană şi au fost subliniate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Criteriile economice reclamă existenţa unei economii de piaţă viabile, precum şi capacitatea de a face faţă presiunii concurenţiale şi forţelor pieţei în cadrul Uniunii. Criteriul privind acquis-ul se referă la capacitatea de a asuma obligaţiile privind aderarea care decurg din legislaţia Uniunii şi din acquis-ul comunitar şi, în special, achiesarea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare.

(4)

condiţiile şi modalităţile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României au fost negociate în cursul conferinţelor organizate între statele membre şi aceste două state.

(5)

în documentul său de strategie cu privire la progresele realizate în procesul de extindere, adoptat la 6 octombrie 2004, Comisia a apreciat că Republica Bulgaria şi România întrunesc criteriile politice. Ţinând seama de progresele realizate de aceste două ţări şi de rezultatele obţinute în punerea în aplicare a angajamentelor lor şi de lucrările pregătitoare în curs, aceasta apreciază că acestea ar trebui să poată îndeplini criteriile economice, precum şi pe cele referitoare la acquis şi să fie pregătite să adere la data de 1 ianuarie 2007. Pe acest temei, Comisia a arătat că va face totul pentru a îndeplini obiectivul Consiliului European, acela de a încheia cu bine negocierile cu Bulgaria şi România în 2004, pe baza meritelor proprii acestora, în scopul de a semna tratatul de aderare îndată ce este posibil în 2005.

(6)

aceste negocieri au fost încheiate în decembrie 2004, iar dispoziţiile astfel aprobate apar ca fiind echitabile şi corespunzătoare; date fiind acestea, extinderea va permite Uniunii Europene să joace un rol mai mare în dezvoltarea relaţiilor internaţionale, păstrându-şi totodată coeziunea şi dinamismul intern.

(7)

prin aderarea la Uniunea Europeană, Republica Bulgaria şi România acceptă, fără rezerve, tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa şi, până la intrarea în vigoare a acestuia din urmă, Tratatul privind Uniunea Europeană şi tratatele de instituire a Comunităţilor Europene, inclusiv toate obiectivele acestora şi toate deciziile adoptate de la intrarea lor în vigoare, precum şi opţiunile adoptate în vederea dezvoltării şi a întăririi acestor Comunităţi şi a Uniunii.

(8)

o caracteristică esenţială a ordinii juridice stabilite prin tratatele de instituire a Comunităţilor Europene şi, de la data la care va intra în vigoare, de către Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa este aceea că anumite dispoziţii ale acestora şi anumite acte adoptate de către instituţii se aplică direct, că dreptul comunitar are prioritate în raport cu orice dispoziţie de drept intern cu care vine eventual în conflict şi că există proceduri care asigură interpretarea unitară a dreptului Uniunii; aderarea la Uniunea Europeană necesită recunoaşterea caracterului obligatoriu al acestor norme, a căror respectare este indispensabilă pentru a asigura eficienţa şi unitatea dreptului Uniunii.

(9)

Comisia invită Republica Bulgaria şi România să continue în mod energic eforturile care trebuie încă depuse în domeniul criteriilor politice şi economice care trebuie respectate în vederea aderării, precum şi în cadrul adoptării, transpunerii şi punerii în aplicare a acquis-ului. Comisia va continua să urmărească cu atenţie punerea în aplicare a angajamentelor şi obligaţiilor contractate de cele două ţări şi le va ajuta prin intermediul mijloacelor de care dispune. În temeiul acestei monitorizări continue, Comisia îşi rezervă dreptul, în temeiul tratatului de aderare şi, în special a articolului 39 din protocolul de aderare, să prezinte o propunere care să recomande amânarea aderării cu un an, la 1 ianuarie 2008, în cazul în care aceasta apreciază că deţine elemente care dovedesc că nivelul de pregătire al Republicii Bulgaria sau al României în transpunerea şi în punerea în aplicare a acquis-ului este de aşa natură încât există un risc grav ca statul respectiv să nu poată în mod evident îndeplini cerinţele referitoare la aderare la data de 1 ianuarie 2007 într-un anumit număr de domenii importante, între care angajamentele şi cerinţele speciale aplicabile României în domeniul justiţiei şi afacerilor interne şi în cel al concurenţei. Având în vedere această monitorizare, Comisia îşi rezervă de asemenea dreptul de a invoca diferitele clauze de salvgardare prevăzute în tratatul de aderare ale celor două ţări, precum şi mecanismul special cu privire la ajutoarele de stat prevăzut în tratatul de aderare pentru România, în cazul în care această ţară nu îşi respectă angajamentele în ceea ce priveşte bilanţul punerii în aplicare a legislaţiei în acest domeniu.

(10)

Comisia invită autorităţile bulgare şi cele române să finalizeze traducerea şi revizuirea acquis-ului înainte de data aderării pentru a asigura securitatea juridică în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei.

(11)

Unul din obiectivele Uniunii europene este acela de a adânci solidaritatea între popoarele care o compun, respectând istoria acestora, cultura şi tradiţiile lor.

(12)

Extinderea Uniunii Europene, care decurge din aderarea Republicii Bulgaria şi a României, va contribui la întărirea şi mai mult a garanţiilor păcii şi libertăţii în Europa,

EMITE UN AVIZ FAVORABIL:

privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Bulgaria şi a României.

Prezentul aviz se transmite Consiliului Uniunii Europene.

Adoptat la Bruxelles la 22 februarie 2005.

Pentru Comisie,

Olli REHN

Membru al Comisiei responsabil cu extinderea

Pentru Comisie,

Jose Manuel BARROSO

Preşedinte


Top