EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011L0097

Directiva 2011/97/UE a Consiliului din 5 decembrie 2011 de modificare a Directivei 1999/31/CE în ceea ce privește criteriile specifice de depozitare a mercurului metalic considerat deșeu

JO L 328, 10.12.2011, p. 49–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2011/97/oj

10.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 328/49


DIRECTIVA 2011/97/UE A CONSILIULUI

din 5 decembrie 2011

de modificare a Directivei 1999/31/CE în ceea ce privește criteriile specifice de depozitare a mercurului metalic considerat deșeu

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1102/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic și de anumiți compuși și amestecuri de mercur și depozitarea în condiții de siguranță a mercurului metalic (1), în special articolul 4 alineatul (3), precum și Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri (2), în special articolul 16,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1102/2008 precizează că, prin derogare de la articolul 5 alineatul (3) litera (a) din Directiva 1999/31/CE, mercurul metalic care este considerat deșeu poate, în condiții de izolare corespunzătoare, să fie depozitat temporar pe o durată mai mare de un an sau să fie depozitat permanent în anumite tipuri de depozite de deșeuri.

(2)

Depozitarea mercurului metalic considerat deșeu este deja reglementată de legislația Uniunii în materie de gestionare a deșeurilor.

(3)

Depozitarea mercurului metalic considerat deșeu pentru o perioadă de până la un an face obiectul unei autorizații în conformitate cu articolul 23 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile (3).

(4)

Directiva 1999/31/CE și Decizia 2003/33/CE a Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a unor criterii și proceduri de admitere a deșeurilor în depozitele de deșeuri, în conformitate cu articolul 16 și cu anexa II la Directiva 1999/31/CE (4) se aplică instalațiilor de depozitare a mercurului metalic pentru perioade mai mari de un an, conform articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1102/2008.

(5)

Acest lucru implică, în special, că toate instalațiile de depozitare a mercurului metalic pentru perioade mai mari de un an necesită o autorizație în conformitate cu articolele 7, 8 și 9 din Directiva 1999/31/CE și că aceste instalații sunt supuse cerințelor în materie de control și de monitorizare prevăzute la articolul 12 din respectiva directivă, precum și, în cazul depozitării subterane, cerințelor în materie de evaluare a siguranței prevăzute în apendicele A la Decizia 2003/33/CE.

(6)

În plus, astfel de instalații fac obiectul dispozițiilor generale în materie de păstrare a evidenței datelor, prevăzute în Directiva 2008/98/CE.

(7)

În plus, dispozițiile Directivei 96/82/CE a Consiliului din 9 decembrie 1996 privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanțe periculoase (5) se aplică instalațiilor pentru depozitarea supraterană temporară, conform articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1102/2008.

(8)

Cu toate acestea, respectivele dispoziții nu acoperă în totalitate caracteristicile specifice ale mercurului metalic și, prin urmare, sunt necesare cerințe suplimentare.

(9)

Aceste cerințe suplimentare ar trebui să ia în considerare activitățile de cercetare privind opțiunile de depozitare în condiții de siguranță, inclusiv solidificarea mercurului metalic. S-au înregistrat progrese în ceea ce privește elaborarea unor opțiuni de solidificare ecologice, dar este prematur să se decidă cu privire la viabilitatea pe scară largă a acestor opțiuni.

(10)

Sunt necesare evaluări suplimentare ale comportamentului pe termen lung al mercurului metalic în condiții de depozitare subterană pentru a se stabili cerințe viabile, bazate pe cunoaștere, în ceea ce privește depozitarea permanentă. Cerințele prevăzute în prezenta directivă ar trebui prin urmare să se limiteze la depozitarea temporară, acestea fiind considerate adecvate și reprezentând cele mai bune tehnici disponibile în materie de depozitare în siguranță a mercurului metalic pentru o perioadă de până la cinci ani.

(11)

Prin urmare, Directiva 1999/31/CE ar trebui să fie modificată în consecință.

(12)

Niciun aviz nu a fost emis de comitetul menționat la articolul 16 din Directiva 1999/31/CE. Prin urmare, este oportun ca Consiliul să adopte prezenta directivă,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexele I, II și III la Directiva 1999/31/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

(1)   Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 15 martie 2013. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Statele membre transmit Comisiei textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 5 decembrie 2011.

Pentru Consiliu

Președintele

W. PAWLAK


(1)  JO L 304, 14.11.2008, p. 75.

(2)  JO L 182, 16.7.1999, p. 1.

(3)  JO L 312, 22.11.2008, p. 3.

(4)  JO L 11, 16.1.2003, p. 27.

(5)  JO L 10, 14.1.1997, p. 13.


ANEXĂ

Anexele I, II și III la Directiva 1999/31/CE se modifică după cum urmează:

1.

La anexa I se adaugă următoarea secțiune:

„8.   Depozitarea temporară a mercurului metalic

În scopul depozitării temporare a mercurului metalic pentru perioade de peste un an, se aplică următoarele cerințe:

mercurul metalic se depozitează separat de alte deșeuri;

containerele se depozitează în bazine de colectare îmbrăcate în mod corespunzător, astfel încât să nu prezinte crăpături sau deschizături și să fie impermeabile la mercurul metalic, având un volum adecvat pentru cantitatea de mercur depozitată;

amplasamentul de depozitare trebuie prevăzut cu bariere naturale sau construite care să protejeze în mod adecvat mediul împotriva emisiilor de mercur și să aibă un volum adecvat pentru cantitatea de mercur depozitată;

podelele amplasamentelor de depozitare trebuie să fie acoperite cu materiale izolante rezistente la mercur. Trebuie prevăzută o pantă dotată cu un bazin de colectare;

amplasamentul de depozitare trebuie echipat cu un sistem de protecție împotriva incendiilor;

depozitarea containerelor se efectuează astfel încât accesul la toate containerele să fie ușor de realizat.”

2.

La anexa II se adaugă următoarea secțiune:

„6.   Cerințe specifice referitoare la mercurul metalic

În scopul depozitării temporare a mercurului metalic pentru perioade de peste un an, se aplică următoarele cerințe:

A.

Compoziția mercurului

Mercurul metalic trebuie să respecte următoarele caracteristici:

conținut de mercur mai mare de 99,9 % din greutate;

absența oricăror impurități care ar putea coroda oțelul carbon sau oțelul inoxidabil (de exemplu, soluția de acid azotic, soluțiile de cloruri de sodiu).

B.

Depozitarea în containere

Containerele utilizate pentru depozitarea mercurului metalic trebuie să fie rezistente la coroziune și la șocuri. Prin urmare, trebuie evitate sudurile. Containerele trebuie să respecte în special următoarele caracteristici:

materialul din care este realizat containerul: oțel carbon (minimum ASTM A36) sau oțel inoxidabil (AISI 304, 316L);

containerele trebuie să fie etanșe la gaze sau lichide;

partea exterioară a containerului trebuie să fie rezistentă la condițiile de depozitare;

modelul de container trebuie să treacă testul de cădere și testul de etanșeitate, conform capitolelor 6.1.5.3 și 6.1.5.4 din Recomandările ONU privind transportul mărfurilor periculoase, Manualul de teste și criterii.

Procentul maxim de umplere a rezervorului trebuie să fie de 80 % în volum, pentru a garanta că există suficient ulaj și pentru a se asigura că nu pot apărea nici scurgeri, nici deformări permanente ale containerului rezultate în urma unei expansiuni a lichidului cauzate de temperaturi ridicate.

C.

Proceduri de acceptare

Sunt acceptate doar containerele însoțite de un certificat care respectă cerințele prevăzute de prezenta secțiune.

Procedurile de acceptare trebuie să respecte următoarele:

este acceptat doar mercurul metalic care îndeplinește criteriile minime de acceptare stabilite mai sus;

containerele trebuie inspectate vizual înainte de depozitare. Containerele deteriorate, corodate sau cele care prezintă scurgeri nu sunt acceptate;

containerele trebuie să poarte o ștampilă indelebilă (realizată prin ștanțare), care să menționeze numărul de identificare al containerului, materialul de construcție, greutatea la gol, datele de identificare ale producătorului și data construcției;

containerele trebuie să poarte o placă, fixată permanent, care să indice numărul de identificare al certificatului.

D.

Certificat

Certificatul menționat în subsecțiunea C include următoarele elemente:

denumirea și adresa producătorului de deșeuri;

denumirea și adresa responsabilului cu umplerea;

locul și data umplerii;

cantitatea de mercur;

puritatea mercurului și, după caz, o descriere a impurităților, inclusiv raportul analitic;

confirmarea faptului că containerele au fost utilizate exclusiv pentru transportul/depozitarea mercurului;

numerele de identificare ale containerelor;

orice observație specifică.

Certificatele sunt emise de producătorul de deșeuri sau, în lipsa acestuia, de persoana responsabilă cu gestionarea deșeurilor.”

3.

La anexa III se adaugă următoarea secțiune:

„6.   Cerințe specifice referitoare la mercurul metalic

În scopul depozitării temporare a mercurului metalic pentru perioade de peste un an, se aplică următoarele cerințe:

A.

Cerințe în materie de monitorizare, inspectare și situații de urgență

În amplasamentul de depozitare se instalează un sistem de monitorizare continuă a vaporilor de mercur, cu o sensibilitate de cel puțin 0,02 mg de mercur/m3. Senzorii trebuie poziționați la nivelul solului și la nivelul capului. Acest sistem include un sistem de alarmă vizuală și acustică. Întreținerea sistemului se face anual.

Amplasamentul de depozitare și containerele trebuie inspectate vizual de o persoană autorizată, cel puțin o dată pe lună. În cazul în care sunt detectate scurgeri, operatorul trebuie să ia imediat toate măsurile necesare pentru a evita orice emisie de mercur în mediu și a restabili siguranța condițiilor de depozitare a mercurului. Orice scurgere de mercur se consideră a avea efecte negative semnificative asupra mediului, în conformitate cu articolul 12 litera (b).

La amplasamentul de depozitare sunt disponibile planuri pentru situațiile de urgență și echipamente de protecție adecvate pentru manipularea mercurului metalic.

B.

Evidența datelor

Toate documentele care conțin informațiile menționate în secțiunea 6 din anexa II și la punctul A din prezenta secțiune, inclusiv certificatul care însoțește containerul, precum și documentele care conțin evidențele referitoare la destocarea și expedierea mercurului metalic după depozitarea temporară a acestuia, precum și destinația și tratamentul prevăzut, se păstrează timp de cel puțin trei ani după încetarea depozitării.”


Top