EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0142

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (Γεωργία)

COM/2016/0142 final - 2016/075 (COD)

Βρυξέλλες, 9.3.2016

COM(2016) 142 final

2016/0075(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή

(Γεωργία)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Ο διάλογος ΕΕ-Γεωργίας για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Τον Φεβρουάριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην κυβέρνηση της Γεωργίας σχέδιο δράσης για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (ΣΔΕΚΘ). Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να προτείνει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους γεωργιανούς πολίτες που είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων, μόλις η κυβέρνηση της Γεωργίας συμμορφωθεί προς όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο ΣΔΕΚΘ.

Πριν από την έναρξη του διαλόγου για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, η ΕΕ και η Γεωργία είχαν συνάψει εκ παραλλήλου συμφωνία για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων και συμφωνία επανεισδοχής, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2011. Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη και τη συνέχιση του διαλόγου για τις θεωρήσεις.

Το ΣΔΕΚΘ διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις ενότητες: ασφάλεια των εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών χαρακτηριστικών (ενότητα I), μετανάστευση και ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου (ενότητα II), δημόσια τάξη και ασφάλεια (ενότητα ΙΙΙ), και εξωτερικές σχέσεις και θεμελιώδη δικαιώματα (ενότητα IV). Το ΣΔΕΚΘ καθορίζει σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης για κάθε μία από τις εν λόγω τέσσερις «ενότητες» τεχνικά σημαντικών ζητημάτων, με στόχο την έγκριση νομοθετικού, πολιτικού και θεσμικού πλαισίου (φάση 1) και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και βιώσιμης εφαρμογής του (φάση 2).

Από την έναρξη του διαλόγου για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας, η Επιτροπή υπέβαλε εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της Γεωργίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης που προβλέπονται στις τέσσερις ενότητες της πρώτης και της δεύτερης φάσης του ΣΔΕΚΘ. Η πρόοδος αξιολογήθηκε βάσει επιτόπιων αξιολογήσεων εμπειρογνωμόνων από κράτη μέλη της ΕΕ και λεπτομερών πληροφοριών που παρείχε η Γεωργία.

Στις 15 Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του ΣΔΕΚΘ 1 από τη Γεωργία και έκανε διάφορες συστάσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (θέσπιση νομοθεσίας και σχεδιασμός).

Η δεύτερη έκθεση προόδου της Επιτροπής 2 , της 29ης Οκτωβρίου 2014, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία είχε εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης της πρώτης φάσης του ΣΔΕΚΘ και ήταν έτοιμη να αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια της δεύτερης φάσης. Στα συμπεράσματά του της 17ης Νοεμβρίου 2014, το Συμβούλιο συμφώνησε με την αξιολόγηση της Επιτροπής. Η έκθεση συνοδευόταν από αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, σε επίπεδο μετανάστευσης και ασφάλειας, της μελλοντικής ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας που ταξιδεύουν προς την ΕΕ.

Η Επιτροπή εξέδωσε την τρίτη έκθεση προόδου 3 σχετικά με την εφαρμογή του ΣΔΕΚΘ από τη Γεωργία στις 8 Μαΐου 2015. Η εν λόγω έκθεση επιβεβαίωσε ότι η Γεωργία συμμορφώθηκε, σε γενικές γραμμές, με όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίστηκαν στις τέσσερις ενότητες του ΣΔΕΚΘ και εντόπισε δράσεις οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα εξασφαλίσουν την εκπλήρωση, από τη Γεωργία, όλων των κριτηρίων αξιολόγησης της δεύτερης φάσης του ΣΔΕΚΘ.

Στην τέταρτη και τελική της έκθεση προόδου 4 , η οποία εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2015, η Επιτροπή θεώρησε ότι η Γεωργία είχε σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο και είχε προβεί σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την αποτελεσματική και διατηρήσιμη επίτευξη των εναπομενόντων κριτηρίων αξιολόγησης. Βάσει της αξιολόγησης αυτής, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συνεχούς παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων από την έναρξη του διαλόγου για την ελευθέρωση των θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Γεωργία είχε εκπληρώσει όλα τα προβλεπόμενα για κάθε μία από τις τέσσερις ενότητες της δεύτερης φάσης κριτήρια του ΣΔΕΚΘ και ότι θα υπέβαλε, στις αρχές του 2016, νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001, ώστε η αναφορά στη Γεωργία να μεταφερθεί στον κατάλογο των χωρών που απολαύουν καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (Παράρτημα ΙΙ).

Εκτός από την υποβολή έκθεσης σχετικά με το ΣΔΕΚΘ, η Επιτροπή συνέχισε να παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνιών για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων και την επανεισδοχή, ιδίως μέσω των μεικτών επιτροπών που συστάθηκαν βάσει των εν λόγω συμφωνιών. Η τελευταία συνεδρίαση των δύο επιτροπών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 13 Οκτωβρίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εφαρμογή των δύο συμφωνιών ήταν συνολικά πολύ ικανοποιητική.

Συνοχή με τις υφιστάμενες διατάξεις στον εν λόγω τομέα πολιτικής και άλλες πολιτικές της Ένωσης

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 5 περιλαμβάνει τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ο κανονισμός εντάσσεται στην κοινή πολιτική της ΕΕ για τις θεωρήσεις για βραχεία διαμονή 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.

Η Γεωργία περιλαμβάνεται επί του παρόντος στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001, δηλαδή μεταξύ των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης όταν ταξιδεύουν στο έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 τροποποιήθηκε για τελευταία φορά με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 259/2014 6 όταν η αναφορά στη Μολδαβία μεταφέρθηκε στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ΣΔΕΚΘ της εν λόγω χώρας, και με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 509/2014 7 , όταν πέντε χώρες της Καραϊβικής 8 και έντεκα χώρες του Ειρηνικού 9 , καθώς και η Κολομβία, το Περού και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση θεώρησης - με την επιφύλαξη της σύναψης των συμφωνιών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ της ΕΕ και των αντίστοιχων τρίτων χωρών - μετά από περιοδική επανεξέταση των καταλόγων θεωρήσεων.

Τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό, βάσει αξιολόγησης κατά περίπτωση, των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, καθορίζονται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 (όπως θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 509/2014). Περιλαμβάνουν «την παράνομη μετανάστευση, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης με τις οικείες τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και τις επιπτώσεις σε θέματα περιφερειακής συνοχής και αμοιβαιότητας» 10 . Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται από τις σχετικές τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχει λόγος να εξαρτηθεί η εφαρμογή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Γεωργίας από τη σύναψη συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Γεωργία έχει ήδη απαλλάξει όλους τους πολίτες της ΕΕ από την υποχρέωση θεώρησης για διαμονή διάρκειας 90 ημερών (εντός περιόδου 180 ημερών). Εφόσον η παρούσα απόφαση ανακληθεί ή γίνει κατάχρηση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, οι υφιστάμενοι μηχανισμοί αμοιβαιότητας και αναστολής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή μέσα έννομης προστασίας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Δεδομένου ότι η πρόταση αποτελεί τροποποίηση της κοινής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων, η νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ο προτεινόμενος κανονισμός θα συνιστά ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν.

Επικουρικότητα

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 αποτελεί νομική πράξη της ΕΕ, μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με ισοδύναμη νομική πράξη. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ενεργούν μεμονωμένα.

Αναλογικότητα

Βλ. ανωτέρω - δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες εναλλακτικές λύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος πολιτικής.

Επιλογή του νομικού μέσου

Βλ. ανωτέρω.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις/έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Πραγματοποιήθηκαν τακτικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (COEST) και πολλές παρουσιάσεις της διαδικασίας ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή συνέλεξε πλήρη δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή από τη Γεωργία όλων των κριτηρίων αξιολόγησης του ΣΔΕΚΘ. Η τελευταία της έκθεση προόδου για τη Γεωργία, όπως και οι δύο προηγούμενες εκθέσεις, συνοδευόταν από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής 11 το οποίο παρείχε πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στο πλαίσιο του κάθε κριτηρίου αξιολόγησης.

Εκτίμηση των επιπτώσεων

Στο παράρτημα του εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, η Επιτροπή παρείχε επικαιροποιημένη ανάλυση πραγματικών στοιχείων και στατιστικών πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις, σε επίπεδο μετανάστευσης και ασφάλειας, της ελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας που ταξιδεύουν προς την ΕΕ, με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργανισμών της ΕΕ και των ενδιαφερόμενων φορέων. Δεν είναι απαραίτητη η περαιτέρω εκτίμηση των επιπτώσεων.

Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Άνευ αντικειμένου

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Άνευ αντικειμένου

5.ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ

Σχέδια εφαρμογής και παρακολούθηση, αξιολόγηση και ρυθμίσεις περί υποβολής εκθέσεων

Ο τροποποιημένος κανονισμός θα ισχύσει άμεσα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του και θα εφαρμοσθεί αμέσως από τα κράτη μέλη. Δεν απαιτείται σχέδιο εφαρμογής.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί ενεργά τη συνεχή εφαρμογή, από τη Γεωργία, όλων των κριτηρίων αξιολόγησης στο πλαίσιο των τεσσάρων ενοτήτων του ΣΔΕΚΘ μέσω των υφιστάμενων δομών σύνδεσης και διαλόγου και, αν χρειαστεί, μέσω ad hoc μηχανισμών παρακολούθησης.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 θα τροποποιηθεί, με τη μεταφορά της αναφοράς στη Γεωργία από το παράρτημα I (Κατάλογος χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης) στο παράρτημα II (κατάλογος των χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης). Θα προστεθεί υποσημείωση στην οποία θα διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα περιορίζεται στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

2016/0075 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή

(Γεωργία)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 12 περιλαμβάνει τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και τον κατάλογο τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Το περιεχόμενο των καταλόγων τρίτων χωρών των παραρτημάτων I και II θα πρέπει να είναι και να παραμείνει συνεκτικό προς τα κριτήρια που προβλέπονται σε αυτά. Οι αναφορές σε τρίτες χώρες, για τις οποίες έχει μεταβληθεί η κατάσταση όσον αφορά τα εν λόγω κριτήρια, θα πρέπει να μεταφερθούν από το ένα παράρτημα στο άλλο, κατά περίπτωση.

(2)Θεωρείται ότι η Γεωργία έχει συμμορφωθεί με όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την ελευθέρωση των θεωρήσεων το οποίο υποβλήθηκε στην κυβέρνηση της Γεωργίας τον Φεβρουάριο του 2013 και, ως εκ τούτου, πληροί τα σχετικά κριτήρια προκειμένου οι πολίτες της να απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης όταν ταξιδεύουν στο έδαφος
των κρατών μελών της ΕΕ.

(3)Η αναφορά στη Γεωργία θα πρέπει, ως εκ τούτου, να μεταφερθεί από το παράρτημα I στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να περιορίζεται στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

(4)Ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει, σύμφωνα με την απόφαση 2000/365/ΕΚ του Συμβουλίου 13 . Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει, συνεπώς, στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(5)Ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στις οποίες η Ιρλανδία δεν συμμετέχει, σύμφωνα με την απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου 14 . Η Ιρλανδία δεν συμμετέχει, συνεπώς, στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(6)Όσον αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν κατά την έννοια της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Ισλανδίας και του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη σύνδεση των εν λόγω δύο κρατών προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου 15 .

(7)Όσον αφορά την Ελβετία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα του άρθρου 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου 16 .

(8)Όσον αφορά το Λιχτενστάιν, ο παρών κανονισμός συνιστά ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν κατά την έννοια του Πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες εμπίπτουν στον τομέα που αναφέρεται στο άρθρο 1 σημείο Β της απόφασης 1999/437/ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου 17 .

   ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 τροποποιείται ως εξής:

α)στο παράρτημα Ι μέρος 1 («ΚΡΑΤΗ»), διαγράφεται η αναφορά στη Γεωργία.

β)στο παράρτημα ΙΙ μέρος 1 («ΚΡΑΤΗ»), παρεμβάλλεται η ακόλουθη αναφορά:

«Γεωργία»*

______________

*    Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης περιορίζεται στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1) COM(2013) 808 final
(2) COM(2014) 681 final
(3) COM(2015) 199 final
(4) COM(2015) 684 final
(5) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2001, περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, ΕΕ L 81 της 21.3.2001, σ. 1.
(6) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 259/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, ΕΕ L 105 της 8.4.2014, σ. 9
(7) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 509/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, ΕΕ L 149 της 20.5.2014, σ. 67
(8) Ντομίνικα, Γρενάδα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.
(9) Κιριμπάτι, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου, Σαμόα, Νήσοι Σολομώντος, Ανατολικό Τιμόρ, Τόνγκα, Τουβαλού, Βανουάτου.
(10) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2001 περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή.
(11) SWD(2015)299 final.
(12) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2001, περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, ΕΕ L 81 της 21.3.2001, σ. 1.
(13) Απόφαση 2000/365/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2000, σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν, ΕΕ L 131 της 1.6.2000, σ. 43
(14) Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν, ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20
(15) Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31
(16) Απόφαση 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1
(17) Απόφαση 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων, ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19
Top