EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Pensii suplimentare - păstrarea drepturilor în cazul mutării în străinătate

Pensii suplimentare - păstrarea drepturilor în cazul mutării în străinătate

Legislația garantează că persoanele care se mută într-o altă țară UE să lucreze nu își vor pierde beneficiile pe care le-au dobândit deja în cadrul regimului existent de pensii ocupaționale sau al întreprinderii.

ACT

Directiva 2014/50/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințele minime de creștere a mobilității lucrătorilor între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și a păstrării drepturilor la pensie suplimentară.

SINTEZĂ

Țările UE asigură pensii de stat pentru cetățenii lor când aceștia se pensionează. Aceste drepturi de bază au fost respectate încă de la începuturile Uniunii Europene, în cazul în care o persoană își părăsește țara pentru a lucra sau a trăi în alta.

Pentru numărul tot mai mare de persoane care au un regim de pensie suplimentară legat de locul lor de muncă și care mai târziu decid să lucreze în străinătate, situația a fost cu mult mai puțin clară. Mulți își puteau pierde viitoarea pensie dacă își părăseau locul de muncă înainte de îndeplinirea unor condiții, precum perioade de cotizare lungi. Aceste condiții fie le-au impus sancțiuni, fie i-au împiedicat să se mute.

Legislația garantează că orice persoană care are drepturi la pensie suplimentară nu și le pierde în cazul în care se mută într-o altă țară a UE pentru a trăi sau a lucra.

Protejarea drepturilor

Directiva stipulează următoarele:

  • Drepturile la pensie trebuie să fie garantate după maximum 3 ani de activitate. Dacă există o cerință privind vârsta minimă, aceasta trebuie să nu depășească 21 de ani.
  • Drepturile lucrătorilor care părăsesc un regim de pensii finanțat de angajator înainte de a se pensiona trebuie să fie păstrate și tratate în același mod ca drepturile lucrătorilor care rămân în cadrul regimului, de exemplu, în ceea ce privește indexarea.

Informarea

Lucrătorii din cadrul unui sistem de pensii le pot cere administratorilor acestuia informații cu privire la felul în care mutarea sau încetarea raportului de muncă le-ar afecta drepturile la pensie suplimentară și condițiile care ar reglementa viitorul tratament al drepturilor respective.

Persoanele care au părăsit sistemul trebuie să fie informate despre valoarea și tratamentul drepturilor lor.

Calendarul

Prevederile legislației trebuie să fie în vigoare până la 21 mai 2018. Comisia va elabora un raport privind aplicarea legislației până la 21 mai 2020.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2014/50/UE

20.5.2014

21.5.2018

JO L 128, 30.4.2014

Ultima actualizare: 23.07.2014

Top