EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31991D0179

91/179/ETY: Neuvoston päätös, tehty 25 päivänä maaliskuuta 1991, kansainvälisen kuparitutkimusryhmän perussäännön hyväksymisestä

EYVL L 89, 10.4.1991, p. 39–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1991/179/oj

31991D0179

91/179/ETY: Neuvoston päätös, tehty 25 päivänä maaliskuuta 1991, kansainvälisen kuparitutkimusryhmän perussäännön hyväksymisestä

Virallinen lehti nro L 089 , 10/04/1991 s. 0039 - 0044
Suomenk. erityispainos Alue 11 Nide 16 s. 0257
Ruotsink. erityispainos Alue 11 Nide 16 s. 0257


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 25 päivänä maaliskuuta 1991,

kansainvälisen kuparitutkimusryhmän perussäännön hyväksymisestä (91/179/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 113 ja 116 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo, että

kansainvälisen kuparitutkimusryhmän perussääntö hyväksyttiin 24 päivänä helmikuuta 1989 Yhdistyneiden kansakuntien Geneven kuparikonferenssissa,

niitä valtioita ja kansainvälisiä järjestöjä, jotka osallistuivat konferenssiin, pyydetään ilmoittamaan Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille perussäännön hyväksymisestä sen 22 kohdan b alakohdan mukaisesti,

ryhmällä on kuparin markkinoita ja kauppaa koskevia tärkeitä määritys- ja valvontatehtäviä,

ryhmän institutionaalinen rakenne, sellaisena kuin se on määriteltynä perussäännössä, edellyttää yhteisön ja perussäännön hyväksyneiden jäsenvaltioiden yhteistä osallistumista,

tietyt jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet aikomuksestaan osallistua ryhmän työhön, ja

sen vuoksi on tärkeää, että yhteisö ja ne jäsenvaltiot, jotka ovat päättäneet osallistua ryhmän työhön, tallettavat hyväksymiskirjansa samanaikaisesti yhteisen kantansa perusteella,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Euroopan talousyhteisö hyväksyy kansainvälisen kuparitutkimusryhmän perussäännön.

Yhteisö ja ne jäsenvaltiot, jotka tässä vaiheessa ovat päättäneet osallistua ryhmän työhön, tallettavat hyväksymiskirjansa Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin huostaan samanaikaisesti ja heti, kun tätä varten vaaditut sisäiset menettelyt on saatu päätökseen.

Perussääntö on tämän päätöksen liitteenä.

2 artikla

Neuvoston puheenjohtaja on toimivaltainen nimeämään henkilöt, joilla on valtuudet tallettaa hyväksymiskirja yhteisön puolesta.

Tehty Brysselissä 25 päivänä maaliskuuta 1991.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. STEICHEN

LIITE

KANSAINVÄLISEN KUPARITUTKIMUSRYHMÄN PERUSSÄÄNTÖ

Perustaminen

1. Perustetaan tällä perussäännöllä kansainvälinen kuparitutkimusryhmä näiden määräysten panemiseksi täytäntöön ja niiden soveltamisen valvomiseksi.Tavoite

Tavoite

2. Ryhmän tavoitteena on lisätä kansainvälistä yhteistyötä kuparia koskevissa asioissa, erityisesti parantamalla kansainvälisestä kuparitaloudesta saatavilla olevaa tietoa ja tarjoamalla kehyksen kuparia koskeville hallitustenvälisille neuvotteluille.

Määritelmät

3. a) 'Ryhmällä' tarkoitetaan tällä perussäännöllä perustettua kansainvälistä kuparintutkimusryhmää.

b) 'Kuparilla' tarkoitetaan kuparimalmeja ja -rikasteita, jalostamatonta ja jalostettua kuparimetallia sekundaarikupari mukaan lukien, kuparisekoitteita, romukuparia ja kuparijätettä, puolivalmisteita ja muita kuparituotteita, jotka ryhmä voi määritellä.

c) 'Jäsenellä' tarkoitetaan kaikkia niitä 5 kohdassa tarkoitettuja valtioita ja hallitustenvälisiä toimielimiä, jotka ovat 22 kohdan mukaisesti ilmoittaneet hyväksymisestään.

Tehtävät

4. Tavoitteensa toteuttamiseksi ryhmä ottaa hoitaakseen seuraavat tehtävät:

a) järjestää kansainvälistä kuparitaloutta koskevia neuvotteluja ja tietojenvaihtoa;

b) parantaa kuparia koskevia tilastoja;

c) arvioida säännöllisesti maailman kupariteollisuuden markkinatilannetta ja tulevaisuudennäkymiä;

d) tehdä tutkimuksia sitä kiinnostavista kysymyksistä;

e) aloittaa toimia, jotka liittyvät muiden järjestöjen toteuttamiin pyrkimyksiin kuparimarkkinoiden kehittämiseksi ja kuparin kysynnän lisäämiseksi;

f) käsitellä kansainvälisessä kuparitaloudessa ilmeneviä tai mahdollisesti ilmeneviä erityisiä vaikeuksia tai ongelmia.

Ryhmä hoitaa edellä mainitut tehtävät puuttumatta jäsenvaltioiden oikeuteen hoitaa itse kaikki kansalliseen kuparitalouteensa liittyvät kysymykset ja rajoittamatta minkään muun kansainvälisen järjestön toimivaltaa niiden tehtäviin kuuluvilla alueilla.

Kokoonpano

5. Ryhmän jäseniksi voivat tulla kaikki kuparin tuotannosta, kulutuksesta tai sen kansainvälisestä kaupasta kiinnostuneet valtiot ja hallitustenväliset toimielimet, joiden toimivaltaan kuuluu neuvotella, tehdä ja soveltaa kansainvälisiä sopimuksia, erityisesti hyödykesopimuksia.

Ryhmän valtuudet

6. a) Ryhmällä on kaikki valtuudet ja se toteuttaa tai antaa toteutettavaksi tarvittavat toimenpiteet tämän perussäännön panemiseksi täytäntöön ja sen soveltamisen varmistamiseksi.

b) Ryhmällä ei ole suoria tai välillisiä valtuuksia tehdä kuparia tai mitään muuta hyödykettä koskevia kaupallisia sopimuksia tai termiinikauppoja koskevia sopimuksia; ryhmällä ei myöskään ole valtuuksia sopia edellä mainittuja tarkoituksia koskevista rahoitusvelvoitteista.

c) Ryhmä laatii tehtäviensä toteuttamisen kannalta tarpeellisena pitämänsä työjärjestyksen, jollei tämän perussäännön määräyksistä, joiden mukainen edellä tarkoitetun työjärjestyksen on oltava, muuta johdu.

d) Ryhmällä ei ole valtuuksia sopia eikä sitä voida pitää jäsentensä valtuuttamana sopimaan tämän perussäännön tai työjärjestyksen ulkopuolisista sitoumuksista.

Kotipaikka

7. Ryhmän kotipaikka sijaitsee sen valitsemassa paikassa jonkin jäsenvaltion alueella, jollei se toisin päätä. Ryhmä neuvottelee isäntämaan hallituksen kanssa kotipaikkasopimuksen, joka tehdään mahdollisimman pian tämän perussäännön voimaantulon jälkeen.

Päätöksenteko

8. a) Tällä perussäännöllä perustetun ryhmän ylin päätöksentekoelin on sen yleiskokous.

b) Ryhmä, 9 kohdassa tarkoitettu pysyvä komitea sekä mahdollisesti perustettavat muut komiteat ja lisätoimielimet tekevät päätökset yksimielisyysperiaatteen mukaisesti ilman äänestystä, lukuun ottamatta niitä päätöksiä, jotka tämän perussäännön tai työjärjestyksen mukaan tehdään määräenemmistöllä.

c) Kullakin jäsenvaltiolla on yksi ääni.

Pysyvä komitea

9. a) Ryhmä perustaa pysyvän komitean, joka muodostuu niistä ryhmän jäsenistä, jotka ovat ilmaisseet olevansa valmiita osallistumaan sen työhön.

b) Pysyvä komitea ottaa hoitaakseen ryhmän sille antamat tehtävät ja laatii ryhmälle selonteon töidensä tuloksista tai edistymisestä.

Muut komiteat ja lisäelimet

10. Ryhmä voi pysyvän komitean lisäksi perustaa muita komiteoita ja lisätoimielimiä niiden edellytysten ja yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti, jotka se antaa.

Sihteeristö

11. a) Ryhmän käytettävissä on sihteeristö, joka muodostuu pääsihteeristä ja tarvittavasta henkilöstöstä.

b) Pääsihteeri on ryhmän ylin hallinnollinen virkamies ja on sille vastuussa tämän perussäännön määräysten täytäntöönpanosta ja soveltamisesta ryhmän päätösten mukaisesti.

Yhteistyö kolmansien osapuolten kanssa

12. a) Ryhmä voi toteuttaa toimenpiteitä neuvotteluja varten tai tehdä yhteistyötä Yhdistyneiden kansakuntien, sen toimielinten tai muiden erityisjärjestöjen sekä tarpeen mukaan muiden hallitustenvälisten toimielinten kanssa.

b) Ryhmä voi myös toteuttaa tarpeellisina pitämiään toimenpiteitä yhteyksien luomiseksi hallituksiin, jotka ovat asiasta kiinnostuneita mutta eivät ole ryhmän jäseniä, sekä tarpeen mukaan muihin kansainvälisiin kansalaisjärjestöihin ja yksityisen sektorin laitoksiin.

c) Ryhmä tai sen perustamat lisätoimielimet voivat kutsua kokouksiinsa tarkkailijoita ryhmän tai edellä tarkoitettujen toimielinten antamien edellytysten ja yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti.

Suhde yhteisrahastoon

13. Ryhmä voi pyytää tulla nimetyksi kansainväliseksi perushyödyke-elimeksi kansainvälisen perushyödykkeiden yhteisrahaston perustamissopimuksen 7 artiklan 9 kohdan mukaisesti voidakseen tämän perussäännön määräysten mukaisesti tukea kuparihankkeita, jotka rahoitetaan yhteisrahaston toiselta tililtä. Päätökset tällaisten hankkeiden tukemisesta tehdään yleensä yksimielisesti. Jos yksimielisyyteen ei päästä, asia ratkaistaan kahden kolmasosan enemmistöllä. Ryhmä ei kuitenkaan saa tehdä taloudellisia sitoumuksia näiden hankkeiden osalta eikä toimia minkään hankkeen täytäntöönpanijana.

Oikeudellinen asema

14. a) Ryhmä on oikeushenkilö. Sillä on erityisesti valtuudet, jollei 6 kohdan b alakohdasta muuta johdu, tehdä sopimuksia, hankkia ja luovuttaa kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä esiintyä kantajana tai vastaajana oikeudenkäynnissä.

b) Ryhmän asemaa isäntävaltion alueella säännellään kotipaikkasopimuksessa, joka tehdään isäntämaan hallituksen ja ryhmän kesken.

Talousarviota koskevat maksuosuudet

15. a) Jokaisen jäsenen on suoritettava vuotuinen talousarvion maksuosuus, jonka ryhmä hyväksyy työjärjestyksen määräysten mukaisesti. Kunkin jäsenen maksuosuus lasketaan jakamalla 50 prosenttia talousarviosta tasan jäsenten kesken; 25 prosenttia jaetaan jäsenvaltioiden kesken suhteessa niiden osuuteen kaikkien jäsenvaltioiden kuparin metallipitoisuuden mukaan lasketun kuparimalmin ja kuparirikasteen sekä jalostamattoman ja jalostetun kuparin kokonaisviennistä ja -tuonnista; ja jäljellä oleva 25 prosenttia jaetaan jäsenvaltioiden kesken suhteessa niiden osuuteen kokonaismäärästä, joka koostuu kunkin jäsenvaltion kuluttaman louhitun kuparin määrästä tai jalostetun kuparin määrästä sen mukaan, kumpi on korkeampi. Nämä osuudet lasketaan niiltä kolmelta viimeiseltä kalenterivuodelta, joilta on käytettävissä tilastot.

b) Ryhmä päättää kunkin jäsenen maksuosuudesta kunkin varainhoitovuoden osalta tätä varten määräämänään valuuttana ja työjärjestyksessä määrättyjen maksuosuutta koskevien sääntöjen mukaisesti. Kunkin jäsenen on suoritettava maksuosuutensa sen valtiosäännön edellyttämien menettelyjen mukaisesti.

c) Talousarvion maksuosuuksien lisäksi ryhmä voi vastaanottaa lahjoituksia ulkopuolisista lähteistä.

Tilastot ja tiedotustoiminta

16. a) Ryhmä kerää, käsittelee ja toimittaa jäsenten saataville tämän perussäännön moitteettoman soveltamisen kannalta aiheellisina pitämänsä tilastotiedot kuparin tuotannosta, kaupasta, varastoista ja kulutuksesta, mukaan lukien markkina- ja käyttöalakohtainen kulutus, sekä b alakohdassa tarkoitetut tiedot.

b) Ryhmä toteuttaa aiheellisina pitämänsä toimenpiteet tietojen vaihtamiseksi niiden kiinnostuneiden hallitusten kanssa, jotka eivät ole jäseniä, sekä tarpeen mukaan kansalaisjärjestöjen sekä hallitustenvälisten toimielinten kanssa työn päällekkäisyyden välttämiseksi ja viimeisimpien luotettavien ja täydellisten kuparin tuotantoa, kulutusta, varastoja, kansainvälistä kauppaa ja kansainvälisesti tunnustettuja ja julkaistuja hintoja sekä muita kuparin kysyntää ja tarjontaa koskevien tietojen saamiseksi.

c) Ryhmä pyrkii valvomaan, ettei mikään julkaistu tieto vaaranna hallitusten toimien tai kuparia tuottavien, jalostavien, kaupan pitävien tai kuluttavien henkilöiden tai yritysten toimien salassapidettävyyttä.

Vuosikatsaus ja kertomukset

17. a) Ryhmä laatii ja jakaa jäsenille vuosittain maailman kuparialan tilannetta ja siihen liittyviä kysymyksiä koskevan katsauksen, joka perustuu jäsenten antamiin tietoihin ja muista asianmukaisista lähteistä saatuihin lisätietoihin. Tämä vuosikatsaus muodostuu tulevien vuosien kuparintuotantokyvyn arviosta sekä seuraavan kalenterivuoden näkymien tutkimuksesta kuparin tuotannon, kulutuksen ja kaupan osalta, jotta kukin jäsen voisi omalta osaltaan helpommin arvioida kansainvälisen kuparitalouden kehitystä.

b) Ryhmä laatii vuosittaisten arviointien tulokset sisältävän kertomuksen ja jakaa sen jäsenilleen. Jos ryhmä pitää sitä aiheellisena, tämä kertomus sekä muut jäsenille jaetut kertomukset tai tutkimukset voidaan saattaa myös muiden asiasta kiinnostuneiden osapuolten saataville työjärjestyksen mukaisesti.

Markkinakehitys

18. a) Ryhmä järjestää keskusteluja jäsenten kesken ja jäsenten ja kolmansien osapuolten, kuten kuparin tutkimus- ja markkinakehitysjärjestöjen kesken, mahdollisuuksista lisätä kuparin kysyntää ja kehittää kuparimarkkinoita. Ryhmän tässä yhteydessä markkinoiden kehittämiseksi toteuttamat tutkimukset levitetään toimivaltaisille toimielimille, jotta ne voisivat käyttää niitä ryhmän tutkittavaksi asetettavien markkinakehityshankkeisiin liittyvien ehdotusten laatimiseksi. Näiden hankkeiden toteuttamisesta huolehtivat markkinakehitysjärjestöt. Ryhmä voi valita ja tukea yhteisrahaston toisesta tilistä rahoitettavia hankkeita.

b) Ryhmä tarjoutuu helpottamaan markkinakehitysjärjestöjen välistä yhteensovittamista ja tukemaan markkinakehitystoimien laajentamista.

Tutkimukset

19. a) Ryhmä tekee tai teettää aiheellisina pitämiään kuparin kansainvälistä kauppaa koskevia erityistutkimuksia.

b) Edellä tarkoitetut tutkimukset voivat sisältää ryhmälle osoitettuja yleisiä suosituksia tai ehdotuksia, mutta näissä suosituksissa tai ehdotuksissa ei kuitenkaan voida puuttua kunkin jäsenen oikeuteen itse hoitaa kaikki kansalliseen kuparialaan liittyvät kysymykset, ja ne on tehtävä rajoittamatta muiden kansainvälisten järjestöjen toimivaltaa niiden tehtäviin kuuluvilla alueilla.

Jäsenten velvoitteet

20. Jäsenet tekevät parhaansa keskinäisen yhteistyön hyväksi ja ryhmän tavoitteiden toteuttamisen edistämiseksi, erityisesti 16 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen tietojen toimittamisen osalta.

Muutokset

21. Tätä perussääntöä voidaan muuttaa ainoastaan ryhmän yksimielisellä päätöksellä.

Voimaantulo

22. a) Tämä perussääntö tulee lopullisesti voimaan, kun ne valtiot, jotka edustavat tämän perussäännön liitteen tietojen mukaisesti yhteensä vähintään 80 prosenttia kuparin kaupasta, ovat ilmoittaneet Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille, jäljempänä 'tallettajalle', c alakohdan mukaisesti hyväksyvänsä lopullisesti tämän perussäännön.

b) Tämä perussääntö tulee väliaikaisesti voimaan, kun ne valtiot, jotka edustavat tämän perussäännön liitteen tietojen mukaisesti yhteensä vähintään 60 prosenttia kuparin kaupasta, ovat c alakohdan mukaisesti ilmoittaneet tallettajalle hyväksyvänsä väliaikaisesti tai lopullisesti tämän perussäännön.

c) Jokainen 5 kohdassa tarkoitettu valtio tai hallitusten välinen toimielin, joka haluaa tulla ryhmän jäseneksi, ilmoittaa kirjallisesti tallettajalle hyväksyvänsä tämän perussäännön joko väliaikaisesti, kunnes valtion sisäisten menettelyjen vaatimat edellytykset on täytetty, tai lopullisesti. Jokainen valtio tai hallitustenvälinen toimielin, joka on ilmoittanut hyväksyvänsä tämän perussäännön väliaikaisesti, pyrkii saattamaan menettelynsä päätökseen 36 kuukauden kuluessa tämän perussäännön voimaantulosta tai edellä tarkoitetusta ilmoituksesta, jos sen ajankohta on myöhempi, ja ilmoittaa siitä tallettajalle. Jos jokin valtio tai hallitustenvälinen toimielin ei saa menettelyjään päätökseen edellä tarkoitetun määräajan kuluessa, ryhmä voi pidentää määräaikaa kyseisen valtion tai järjestön osalta.

d) Jos tämän perussäännön voimaantulon edellytykset eivät kesäkuun 30 päivään 1990 mennessä ole täyttyneet, tallettaja pyytää niitä valtioita ja hallitustenvälisiä toimielimiä, jotka ovat tämän perussäännön osalta ilmoittaneet väliaikaisesta tai lopullisesta hyväksymisestään, päättämään keskenään, saatetaanko perussääntö väliaikaisesti tai lopullisesti voimaan.

e) Kun tämä perussääntö tulee voimaan, tallettaja kutsuu ryhmän perustamiskokouksen mahdollisimman pian koolle. Jäsenille ilmoitetaan kokouksesta, jos mahdollista, vähintään kuukautta aikaisemmin.

Eroaminen

23. a) Jäsen voi erota ryhmästä milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti tallettajalle tai ryhmän pääsihteerille.

b) Eroaminen ei vapauta eroavaa jäsentä mistään jo tehdystä taloudellisesta sitoumuksesta eikä oikeuta jäsenen maksuosuuden alentamiseen eroamisvuonna.

c) Eroaminen tulee voimaan 60 päivän kuluttua siitä, kun pääsihteeri on saanut siitä ilmoituksen.

d) Pääsihteerin on annettava jokaiselle jäsenelle viipymättä tieto kaikista tämän kohdan mukaisesti saaduista ilmoituksista.

Lakkauttaminen

24. a) Ryhmä voi milloin tahansa päättää jäsenvaltioiden kahden kolmasosan enemmistöllä lakkauttaa tämän perussäännön. Tämä päätös tulee voimaan ryhmän vahvistamasta päivästä alkaen.

b) Tämän perussäännön lakkauttamisesta riippumatta ryhmä on olemassa sen lakkauttamiseksi tarvittavan ajan, mukaan lukien tilien tarkastaminen ja hyväksyminen.

Varaumat

25. Tämän perussäännön määräyksiin ei saa tehdä varaumia.

LIITE

>TAULUKON PAIKKA>

Top