EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011IP0148

Situationen i Syrien, Bahrain och Jemen Europaparlamentets resolution av den 7 april 2011 om situationen i Syrien, Bahrain och Jemen

EUT C 296E, 2.10.2012, p. 81–85 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.10.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 296/81


Torsdagen den 7 april 2011
Situationen i Syrien, Bahrain och Jemen

P7_TA(2011)0148

Europaparlamentets resolution av den 7 april 2011 om situationen i Syrien, Bahrain och Jemen

2012/C 296 E/11

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina tidigare resolutioner om Syrien och Jemen,

med beaktande av sin resolution av den 24 mars 2011 om Europeiska unionens förbindelser med Gulfstaternas samarbetsråd (1),

med beaktande av sin resolution som innehåller Europaparlamentets rekommendation till rådet om ingående av ett Europa–Medelhavsavtal om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Arabrepubliken Syrien, å andra sidan, som antogs den 26 oktober 2006 (2),

med beaktande av uttalandet av den 23 mars 2011 av Europaparlamentets talman Jerzy Buzek om de dödliga attackerna mot oppositionella i Syrien,

med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, som Syrien och Jemen har anslutit sig till,

med beaktande av FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning från 1975, som Syrien och Jemen har anslutit sig till,

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 24-25 mars 2011,

med beaktande av rådets slutsatser av den 21 mars 2011 om Bahrain och Jemen,

med beaktande av vice ordföranden för kommissionen/den höga representantens uttalanden om Bahrain den 10, 15 och 17 mars 2011, om Syrien den 18, 22, 24 och 26 mars 2011 och om Jemen den 10, 12 och 18 mars 2011 och den 5 april 2011,

med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 8 mars 2011 från den höga representanten och kommissionen om ett partnerskap för demokrati och delat välstånd med södra Medelhavsområdet,

med beaktande av EU:s riktlinjer om människorättsförsvarare från 2004, uppdaterade 2008,

med beaktande av artikel 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Efter en liknande händelseutveckling i andra arabländer har demonstranter i Bahrain, Jemen och Syrien gett uttryck för legitima demokratiska strävanden och riktat ett starkt folkligt krav om politiska, ekonomiska och sociala reformer, för en genuin demokrati och mot korruption och nepotism, för att säkra respekt för rättsstatliga principer, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt för att minska den sociala ojämlikheten och skapa bättre ekonomiska och sociala villkor.

B.

Regeringarna i fråga har reagerat genom allt våldsammare tvångsåtgärder och genom att utlysa undantagstillstånd och införa lagstiftning mot terrorism för att kunna rättfärdiga allvarliga brott, även utomrättsliga avrättningar, bortföranden och försvinnanden, godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och orättvisa rättegångar.

C.

Många har dödats, sårats och fängslats under säkerhetsstyrkornas övervåld mot demonstranter i Bahrain, Jemen och Syrien, ett övervåld som strider mot den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) som dessa länder är anslutna till.

D.

Demonstrationerna i Syrien började i staden Dara i söder och har sedan spridit sig runtom i landet. De syriska myndigheterna har när de slagit ner mot demonstrationerna använt skarp ammunition för att skingra fredliga folksamlingar, gripit hundratals civila och mobiliserat regimvänliga demonstrationer i Damaskus och i andra städer. Den syriska regeringen avgick den 29 mars 2011 och Adel Safar har utsetts att bilda ny regering. Det tal som president Bashar al-Asad höll inför det syriska parlamentet den 30 mars 2011 infriade inte förväntningarna och förhoppningarna om viktiga reformer.

E.

I Syrien råder undantagstillstånd sedan 1963. Undantagslagarna begränsar i praktiken medborgarnas utövande av sina medborgerliga och politiska rättigheter samtidigt som den ger de syriska myndigheterna en kontinuerlig kontroll över rättssystemet.

F.

Den syriska regeringen har i en rad offentliga uttalanden bundit sig vid att respektera yttrandefrihet och politiskt deltagande (genom att häva undantagslagarna, slopa artikel 8 i den syriska författningen enligt vilken staten och samhället leds av Baathpartiet, lösa problemet efter folkräkningen i al-Hasakah 1962 som resulterade i att hundratals kurder fråntogs sina pass och registrerades som utlänningar) men har ändå inte lyckats göra några konkreta framsteg i dessa frågor. Den framträdande syriska människorättsaktivisten och regeringskritikern Haitham al-Maleh frigavs från fängelset i mars 2011 och har uppmanat det internationella samfundet att utöva påtryckningar på den syriska regimen för att den ska respektera landets internationella skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter.

G.

Avtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater å ena sidan och Arabrepubliken Syrien å andra sidan, har ännu inte undertecknats. Undertecknandet av detta avtal har på Syriens begäran skjutits upp sedan i oktober 2009. Respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter utgör ett grundläggande element i detta avtal.

H.

I Bahrain inleddes demonstrationerna den 14 februari 2011 med att demonstranterna krävde politiska reformer, bland annat en konstitutionell monarki och en vald regering samt ett slut på korruptionen och marginaliseringen av shiiterna, som utgör över 60 procent av befolkningen. Situationen i Bahrain är fortfarande spänd, och mellan 50 och 100 personer har anmälts saknade under den gångna veckan. Enligt rapporter har sjukhuspersonal, människorättsförsvarare och politiska aktivister fängslats i Bahrain och sjukhus har tagits över av säkerhetsstyrkor.

I.

På begäran av regeringen i Bahrain har Gulfstaternas samarbetsråds säkerhetsstyrkor från Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Kuwait utplacerats i Bahrain.

J.

Sedan januari 2011 har miljontals medborgare i Jemen demonstrerat övervägande fredligt och det sägs att nästan hundra personer har dödats, främst av säkerhetsstyrkorna som använder skarp ammunition mot folkmassor, och hundratals personer har sårats. I Jemen har säkerhetsstyrkorna hindrat ambulanser på väg till sjukhus med sårade regeringsmotståndare.

K.

President Ali Abdullah Saleh, som har styrt Jemen i 32 år, har lovat att avgå. Presidenten har dock hittills inte vidtagit några seriösa åtgärder för att uppfylla sina löften om en fredlig övergång till demokrati.

L.

Medlemmar av Gulfstaternas samarbetsråd har beslutat att inbjuda den jemenitiska regeringen och representanter för oppositionen till samtal i Riyadh för att finna en lösning på dödläget i samband med vissa specifika frågor.

M.

Jemen är Mellanösterns fattigaste land med utbredd undernäring, sinande oljereserver, en växande befolkning, en svag central regering, allt större vattenbrist och få investeringar i landets ekonomi. Det råder en allvarlig oro för att Jemen ska upplösas. Sedan februari råder en bräcklig vapenvila med de shiitiska rebellerna i norra delen av landet, i landets södra del verkar en separatiströrelse och många al-Qaida-anhängare sägs använda Jemen som bas.

N.

Undantagstillstånd har nyligen utlysts i Bahrain och i Jemen. Europaparlamentet betonar att utlysande av undantagstillstånd i ett land inte fritar det landets regering från dess grundläggande skyldighet att respektera rättsstatliga principer och sina internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter.

1.

Europaparlamentet fördömer starkt säkerhetsstyrkornas användning av våld mot de fredliga demonstranterna i Bahrain, Syrien och Jemen och uttrycker sitt deltagande med offrens familjer. Parlamentet uttrycker sin solidaritet med folken i dessa länder, berömmer deras mod och beslutsamhet och stöder helhjärtat deras legitima strävan efter demokrati.

2.

Europaparlamentet uppmanar myndigheterna i Bahrain, Syrien och Jemen att avstå från att använda våld mot demonstranter och att respektera deras församlings- och yttrandefriheten. Parlamentet fördömer det faktum att de bahrainska och jemenitiska myndigheternas har hindrat tillhandahållande av medicinsk behandling och det faktum att myndigheterna förvägrat och begränsat tillträde till vårdinrättningar. Parlamentet betonar att de som bär skulden för att människor dödats och sårats måste hållas ansvariga och ställas inför rätta. Parlamentet uppmanar myndigheterna att omedelbart frige alla politiska fångar, människorättsförsvarare och alla dem som fängslats på grund av fredlig verksamhet i samband med protesterna.

3.

När en stat använder våld mot sin egen befolkning måste detta direkt återverka på dess bilaterala förbindelser med EU. Europaparlamentet påminner unionens höga representant/vice ordföranden för kommissionen om att EU har många verktyg till sitt förfogande för att avskräcka från sådana handlingar, till exempel frysning av tillgångar, reseförbud etc.. Parlamentet påminner dock om att befolkningen i stort aldrig får drabbas av en sådan omprövning av de bilaterala förbindelserna.

4.

Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att till fullo beakta de senaste och pågående händelserna och den vidare händelseutvecklingen i Bahrain, Syrien och Jemen i de bilaterala förbindelserna med dessa länder och bland annat överväga att skjuta upp förhandlingarna om undertecknandet av avtalet om associering mellan EU och Syrien som ännu inte slutförts. Parlamentet anser att ingåendet av detta avtal bör villkoras med de syriska myndigheternas förmåga att genomföra motsedda demokratiska reformer på ett konkret sätt.

5.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionen och dess medlemsstater att stödja kraven på en oberoende utredning av attackerna mot demonstranter i dessa länder, med särskild hänsyn till den oberoende undersökning som ska genomföras av Förenta nationerna eller Internationella brottmålsdomstolen av angreppet på demonstranter den 18 mars 2011 i Sana i Jemen, där 54 människor dödades och över 300 sårades. Parlamentet uppmanar EU att omedelbart ta ledningen när det gäller att sammankalla ett extra möte i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att behandla de övergrepp som begåtts i Bahrain, Syrien, och Jemen i samband med kraftåtgärderna mot demonstrationer och förtrycket av oppositionen.

6.

Europaparlamentet uppmanar regeringarna i Bahrain, Syrien och Jemen att utan dröjsmål eller förhandsvillkor inleda en öppen och meningsfull politisk process och dialog, där alla demokratiska politiska krafter och det civila samhället deltar, i syfte att bana väg för en verklig demokrati, häva undantagstillståndet och genomföra reella, långtgående och betydande politiska, ekonomiska och sociala reformer, vilket är viktigt med tanke på den långsiktiga stabiliteten och utvecklingen.

7.

Europaparlamentet uppmanar de bahrainska, syriska och jemenitiska myndigheterna att leva upp till sina internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Parlamentet uppmanar myndigheterna i dessa länder att omedelbart upphäva undantagstillstånden, omedelbart frige alla politiska fångar, människorättsförsvarare, journalister och fredliga demonstranter, införa yttrandefrihet och församlingsfrihet i lagstiftning och praxis, intensifiera åtgärderna för bekämpning av korruption, garantera lika rättigheter för minoriteter, säkra tillgång till kommunikationsmedel, till exempel Internet och mobiltelefoni samt säkra tillgång till oberoende medier.

8.

Europaparlamentet noterar att Syriens regering avgick den 29 mars 2011 men anser att detta inte räcker till för att hejda det syriska folkets växande frustration. Parlamentet uppmanar president Bashar al-Asad att upphöra med den repressiva politiken mot den politiska oppositionen och mot människorättsförsvarare, att på riktigt upphäva undantagstillståndet som infördes 1963, att främja övergången till demokrati i Syrien och fastställa en konkret agenda för politiska, ekonomiska och sociala reformer.

9.

Europaparlamentet uppmanar regeringen i Bahrain och andra parter att inleda en meningsfull och konstruktiv dialog utan dröjsmål och utan förbehåll för att få till stånd reformer. Parlamentet välkomnar uttalandet från FN:s generalsekreterare om att FN står redo att bistå nationella strävanden om en sådan begäran skulle komma.

10.

Europaparlamentet är bekymrat över närvaron av utländska styrkor under Gulfstaternas samarbetsråds flagg i Bahrain. Europaparlamentet uppmanar Gulfstaternas samarbetsråd att använda sina resurser i egenskap av regional kollektiv aktör till att agera konstruktivt och medla till förmån för fredliga reformer i Bahrain.

11.

Europaparlamentet uppmanar president Saleh i Jemen att ta konkreta steg för att infria sitt löfte om att lämna över makten fredligt genom konstitutionella institutioner. Parlamentet uppmanar alla parter, även oppositionen, att agera ansvarsfullt och utan dröjsmål inleda en öppen och konstruktiv dialog för att åstadkomma en ordnad politisk övergång. I denna dialog bör alla partier och rörelser som företräder det jemenitiska folket ges möjlighet att delta.

12.

Europaparlamentet uttrycker allvarlig oro över nivåerna av fattigdom och arbetslöshet samt över den tilltagande politiska och ekonomiska instabiliteten i Jemen. Parlamentet insisterar på att löftena från givarkonferensen 2006 måste uppfyllas på plats i snabbare takt. Parlamentet uppmanar dessutom EU och Gulfstaternas samarbetsråd att göra en särskild insats i form av ekonomiskt och tekniskt stöd så snart som president Saleh är redo att öppna väg för en demokratiskt vald regering.

13.

Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att stödja de fredliga strävandena efter demokrati hos folken i Bahrain, Syrien och Jemen, att se över sin politik i förbindelse med dessa länder, respektera EU:s uppförandekod om vapenexport och vara beredda, om de nationella myndigheterna gör ett seriöst åtagande, att hjälpa till vid genomförandet av konkreta politiska, ekonomiska och sociala reformplaner i dessa länder.

14.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fullständigt och effektivt utnyttja det befintliga stöd som erbjuds av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, det europeiska instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter samt stabilitetsinstrumentet. Kommissionen uppmanas också att snarast ta fram konkreta förslag på hur EU:s ekonomiska bistånd i framtiden ska kunna ge ett bättre stöd till övergången mot demokrati och mänskliga rättigheter i länderna och de civila samhällena i Mellanöstern och vid Persiska viken.

15.

Europaparlamentet understryker de åtagandena som unionens höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik och kommissionen gör i det gemensamma meddelandet om ett partnerskap för demokrati och delat välstånd med södra Medelhavsområdet, om att ge ytterligare stöd till den demokratiska omvandlingen och det civila samhället som en reaktion på de historiska händelser som nu utspelar sig i regionen. Parlamentet efterlyser EU:s stöd till demokratiprocessen i Medelhavsregionen och Gulfregionen för att säkra ett fullständigt deltagande i det politiska livet av alla medborgare – särskilt kvinnorna, som har spelat en avgörande roll i kraven på demokratisk förändring.

16.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Konungariket Bahrains regering och parlament, Arabrepubliken Syriens regering och parlamentet samt Republiken Jemens regering och parlament.


(1)  Antagna texter, P7_TA(2011)0109.

(2)  EUT C 313 E, 20.12.2006, s. 436.


Top