EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE6571

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) [COM/2013/0521 final – 2013/0247 (COD)]

JO C 170, 5.6.2014, p. 110–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 170/110


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)

[COM/2013/0521 final – 2013/0247 (COD)]

2014/C 170/18

Raportor: dl Seamus BOLAND

La 10 septembrie 2013 și, respectiv, la 17 septembrie 2013, în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) și cu articolul 207 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Parlamentul European și, respectiv, Consiliul au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)

COM/2013/0521 final – 2013/0247 (COD).

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 6 noiembrie 2013.

În cea de-a 494-a sesiune plenară, care a avut loc la 10 şi 11 decembrie 2013 (şedinţa din 10 decembrie), Comitetul Economic şi Social European a adoptat prezentul aviz cu 142 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

CESE salută cu entuziasm propunerea Comisiei Europene de modificare a articolului 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 privind prelungirea derogării care permite utilizarea unor rate de cofinanțare majorate pentru statele membre care riscă să se confrunte cu dificultăți grave în ceea ce privește stabilitatea lor financiară, astfel încât să se asigure o aplicare maximă a programelor de dezvoltare rurală.

1.2

CESE sprijină această propunere, cu condiția ca ea să se aplice atât sfârșitului programului actual 2007-2013, cât și programului următor.

1.3

CESE recomandă ca statele membre care, în decursul programului 2013-2020, participă încă la programe de stabilitate financiară, să beneficieze de aceste acorduri de cofinanțare.

1.4

CESE ia notă de faptul că bugetul global va rămâne același, dar salută observația conform căreia ar putea fi necesară suplimentarea creditelor de plată din bugetul 2014 cu 90 de milioane de euro, în cazul în care statele membre continuă aplicarea ratelor de cofinanțare majorate.

1.5

CESE recomandă menținerea continuității în materie de echitate, în conformitate cu avizele sale precedente privind sprijinul acordat statelor membre afectate de instabilitate financiară.

2.   Explicație și context

2.1

Comisia Europeană se angajează să garanteze că programul de dezvoltare rurală prevăzut în cadrul politicii agricole comune este pe deplin pus în aplicare și aduce beneficii maxime tuturor comunităților rurale din toate statele membre, în special din statele afectate de criza financiară.

2.2

În contextul crizei financiare și având în vedere că numeroase țări trebuie să pună în aplicare măsuri drastice de consolidare bugetară, este evident că vor apărea dificultăți în ce privește cofinanțarea programelor.

2.3

În anumite cazuri, aceste dificultăți ar putea reduce nivelul global de asistență acordată beneficiarilor, ceea ce ar dezavantaja populațiile rurale.

2.4

Se observă că un număr de șapte țări sunt direct afectate. Este vorba despre Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, România și Ungaria, cunoscute și sub numele de „țări participante la program”. Se remarcă, de asemenea, că Ungaria, România și Letonia nu mai participă în prezent la niciun program de ajustare.

2.5

Propunerea urmărește să le permită acestor state membre și altora să pună în aplicare pe deplin programul de dezvoltare rurală, astfel încât proiectele să poată continua fără diminuarea sprijinului.

3.   Sinteza propunerii Comisiei

3.1

Propunerea cuprinde dispoziții care vor permite acestor state membre să utilizeze rate de cofinanțare crescute, fără a modifica alocarea lor globală de fonduri în cadrul politicii de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013. Statele membre vor dispune astfel de resurse financiare suplimentare într-un moment critic, ceea ce va înlesni continuitatea executării programelor pe teren.

3.2

Nu există niciun impact asupra creditelor de angajament, deoarece nu se propune nicio modificare a valorilor maxime ale finanțării FEADR prevăzute în programele operaționale pentru perioada de programare 2007-2013. Cu toate acestea, ar putea fi necesară suplimentarea creditelor de plată din bugetul 2014 cu 90 de milioane de euro, în cazul în care statele membre continuă aplicarea ratelor de cofinanțare majorate.

3.3

În lumina cererilor statelor membre de a beneficia de această măsură și în funcție de evoluția cererilor de plăți intermediare, Comisia va reevalua situația și, dacă este necesar, va avea în vedere luarea de măsuri corespunzătoare.

3.4

CESE a elaborat deja avize similare care recunosc dificultățile de cofinanțare pe care le întâmpină statele membre care beneficiază de programe de stabilitate financiară. Printre acestea se numără NAT/613, „Consolidare fiscală/programele Fondului european pentru pescuit”, și ECO/352, „Gestiunea financiară şi norme privind dezangajarea pentru anumite state membre”.

4.   Observaţii generale

4.1

Importanța programului de dezvoltare rurală în termeni de valoare economică și socială pentru toate statele membre este bine documentată. Programul oferă regiunilor rurale posibilitatea de a-și menține populația, permițându-le să intre în concurență, în termeni economici, cu întreprinderi situate mai aproape de centru, iar din punct de vedere social, aduce valoare adăugată calității vieții populației din zonele rurale mai izolate.

4.2

Criza financiară actuală a adus prejudicii grave creșterii economice și stabilității financiare ale anumitor state membre și a contribuit, totodată, la deteriorarea creșterii în UE în general.

4.3

Este clar că statele membre care trebuie să pună în aplicare o rigoare bugetară drastică și care trebuie să respecte obiective strice în ce privește cheltuielile, impuse de organisme externe, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional și Banca Centrală Europeană, printre altele, nu vor fi în măsură să garanteze obligațiile în ce privește cofinanțarea programelor de dezvoltare rurală astfel cum sunt prevăzute de UE.

4.4

Este important ca CESE să recunoască faptul că criza financiară a avut un impact asupra cofinanțării programului actual 2007-2013. Această situație va avea consecințe grave asupra proiectelor care se încheie sau care sunt prevăzute să continue până la sfârșitul anului 2015.

4.5

Această problemă, care ar putea aduce prejudicii anumitor regiuni rurale, poate fi soluționată prin asigurarea unei utilizări maximale a fondurilor FEADR disponibile conform articolului 70 alineatul (4c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, prin prelungirea derogării până la data finală de eligibilitate a cheltuielilor pentru perioada de programare 2007-2013, 31 decembrie 2015.

4.6

Sunt prevăzute termene pentru plățile intermediare și plățile soldului final, în funcție de perioada în care statul membru primește asistență financiară în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 407/2010, Regulamentul (CE) nr. 332/2002 sau Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate. Din păcate, este probabil ca statele membre să continue să se confrunte cu dificultăți financiare și după acea perioadă, iar capacitatea lor de a cofinanța aceste programe va fi limitată.

4.7

În conformitate cu Concluziile Consiliului European din 7 și 8 februarie 2013 și așa cum se prevede la articolul 22 din Regulamentul privind dispozițiile comune, rata de cofinanțare este majorată cu 10 puncte procentuale. Pentru perioada de programare 2014-2020, această rată se va aplica până la 30 iunie 2016, când va fi revizuită posibilitatea de majorare. Întrucât perioadele de programare 2007-2013 și 2014-2020 se suprapun, este necesar să se asigure un tratament coerent și uniform al statelor membre care primesc asistență financiară în cadrul celor două perioade. De aceea, statele membre care primesc asistență financiară ar trebui să poată beneficia de majorarea ratei de cofinanțare până la sfârșitul perioadei de eligibilitate și să o poată solicita în cererile lor de sold final, chiar și atunci când nu mai este furnizată asistența financiară.

4.8

Posibilitatea de a majora plățile intermediare și plățile soldului final peste rata de cofinanțare normală nu ar trebui să fie limitată la perioada în care statul membru primește asistență financiară în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 407/2010, Regulamentul (CE) nr. 332/2002 sau Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate, deoarece statul membru se confruntă în continuare cu mari dificultăți în a asigura cofinanțarea din bugetul național, chiar și după încheierea asistenței financiare.

4.9

Se prevede că modificarea Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 relevant nu va avea niciun impact financiar. Acest lucru se datorează faptului că bugetul global alocat dezvoltării rurale va rămâne neschimbat. Cu toate acestea, Comisia ar putea revizui plățile efectuate statelor membre către sfârșitul programului global.

Bruxelles, 10 decembrie 2013

Președintele Comitetului Economic și Social European

Henri MALOSSE


Top