EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D2098

Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/2098 van de Commissie van 28 november 2019 betreffende tijdelijke diergezondheidsvoorschriften voor zendingen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong die afkomstig zijn van en, nadat een derde land de binnenkomst ervan heeft geweigerd, terugkeren naar de Unie (Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8092) (Voor de EER relevante tekst)

C/2019/8092

PB L 317 van 9.12.2019, p. 111–113 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/2098/oj

9.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 317/111


UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/2098 VAN DE COMMISSIE

van 28 november 2019

betreffende tijdelijke diergezondheidsvoorschriften voor zendingen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong die afkomstig zijn van en, nadat een derde land de binnenkomst ervan heeft geweigerd, terugkeren naar de Unie

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8092)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2002/99/EG van de Raad van 16 december 2002 houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (1), en met name artikel 8, punt 5, derde streepje,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In Richtlijn 2002/99/EG zijn de algemene diergezondheidsvoorschriften voor het binnenbrengen in de Unie van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong uit derde landen vastgesteld. De richtlijn voorziet met name in de vaststelling door de Commissie van voorschriften betreffende bepaalde soorten van binnenbrengen van deze producten. De in die richtlijn vastgestelde diergezondheidsvoorschriften laten de voorschriften inzake veterinaire controles in Richtlijn 97/78/EG van de Raad (2) onverlet en worden parallel met die voorschriften toegepast.

(2)

In Richtlijn 97/78/EG zijn voorschriften vastgesteld voor de organisatie van de veterinaire controles van zendingen producten van dierlijke oorsprong die uit derde landen in de Unie worden binnengebracht, met inbegrip van producten waarop Richtlijn 2002/99/EG van toepassing is. In artikel 15 van Richtlijn 97/78/EG is bepaald dat de lidstaten onder bepaalde voorwaarden toestemming moeten geven voor de wederinvoer van dergelijke producten wanneer deze door een derde land zijn geweigerd. Deze voorwaarden, waaronder certificeringsvereisten, zijn bedoeld om de volksgezondheid en de diergezondheid te beschermen.

(3)

Bij Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad (3) wordt Richtlijn 97/78/EG met ingang van 14 december 2019 ingetrokken. In die verordening is een nieuw rechtskader vastgesteld voor officiële controles en andere officiële activiteiten om de correcte toepassing van de agro-voedselketenwetgeving van de Unie te controleren. De verordening bevat voorschriften betreffende onder meer officiële controles van zendingen producten van dierlijke oorsprong die de Unie binnenkomen, met inbegrip van levensmiddelen. Daarnaast wordt bij Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad (4) Richtlijn 2002/99/EG met ingang van 21 april 2021 ingetrokken. In Verordening (EU) 2016/429 zijn voorschriften voor de preventie van dierziekten, met inbegrip van voorschriften voor de binnenkomst in de Unie van producten van dierlijke oorsprong, vastgesteld. De in die twee verordeningen vastgestelde voorschriften worden parallel toegepast, maar de voorschriften in Verordening (EU) 2017/625 zijn van horizontale aard en die in Verordening (EU) 2016/429 zijn meer sectorspecifiek omdat zij betrekking hebben op de diergezondheid.

(4)

Er zijn nu op grond van Verordening (EU) 2017/625 aanvullende voorschriften vastgesteld bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2074 van de Commissie (5) voor de uitvoering van officiële controles op zendingen dieren en goederen die afkomstig zijn van en, nadat een derde land de binnenkomst ervan heeft geweigerd, terugkeren naar de Unie. Die aanvullende voorschriften zijn bedoeld om na te gaan of de terugkerende zendingen voldoen aan onder andere de diergezondheidsvereisten die zijn vastgelegd in de diergezondheidsvoorschriften van de Unie. De gedelegeerde verordening is van toepassing met ingang van 14 december 2019, in overeenstemming met de datum van toepassing van Verordening (EU) 2017/625.

(5)

In de handelingen van de Commissie ter uitvoering van Richtlijn 2002/99/EG zijn momenteel geen specifieke diergezondheidsvoorschriften opgenomen voor het opnieuw binnenbrengen in de Unie van producten van dierlijke oorsprong die uit de Unie zijn uitgevoerd en waarvan de binnenkomst door een derde land is geweigerd. Derhalve moeten diergezondheidsvoorschriften voor het opnieuw binnenbrengen in de Unie van zendingen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong die uit de Unie zijn uitgevoerd en waarvan de binnenkomst door derde landen is geweigerd, worden vastgesteld om rechtszekerheid te bieden met betrekking tot de toepasselijke diergezondheidsvoorschriften voor die zendingen en om eventuele risico’s voor de diergezondheid te beperken na de intrekking van Richtlijn 97/78/EG op 14 december 2019.

(6)

Met name het lossen, opslaan en opnieuw laden van deze producten in derde landen mogen het risico op het binnenbrengen en verspreiden in de Unie van ziekteverwekkers van bepaalde in bijlage I bij Richtlijn 2002/99/EG vermelde dierziekten niet in de hand werken.

(7)

Naast de originele documenten die de bevoegde autoriteit van de lidstaat van uitvoer heeft afgegeven, moet het ook toegestaan zijn de oorsprong van zendingen producten van dierlijke oorsprong voor menselijke consumptie te controleren op basis van het elektronische equivalent van het originele officiële certificaat dat is geregistreerd in het informatiemanagementsysteem voor officiële controles (Imsoc) zoals bedoeld in artikel 131 van Verordening (EU) 2017/625 en vastgesteld bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 van de Commissie (6).

(8)

Er moet worden toegestaan dat een zending van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong die naar de Unie is teruggestuurd na weigering van binnenkomst door een derde land, wordt vervoerd naar een plaats van bestemming in de Unie, indien de bevoegde autoriteit van de plaats van bestemming in de Unie ermee heeft ingestemd deze zending te ontvangen.

(9)

Er moet worden gewaarborgd dat zendingen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong die zijn teruggekeerd naar de Unie na weigering van binnenkomst door een derde land op hun plaats van bestemming in de Unie aankomen. Daarom moeten de procedurele vereisten van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1666 van de Commissie (7) van toepassing zijn op de monitoring van het vervoer en de aankomst van dergelijke zendingen vanaf de grenscontrolepost van aankomst in de Unie tot de inrichting op de plaats van bestemming.

(10)

De in dit uitvoeringsbesluit vastgestelde diergezondheidsvoorschriften moeten van toepassing zijn tot en met 21 april 2021, aangezien Verordening (EU) 2016/429 en de gedelegeerde verordening van de Commissie betreffende diergezondheidsvoorschriften voor het binnenbrengen in de Unie, het verplaatsen en de behandeling na de binnenkomst van bepaalde dieren, levende producten en producten van dierlijke oorsprong uit derde landen of gebieden, vanaf die datum van toepassing zijn.

(11)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   De bevoegde autoriteit aan de grenscontrolepost staat de binnenkomst in de Unie toe van zendingen van producten van dierlijke oorsprong zoals omschreven in artikel 2, punt 4, van Richtlijn 2002/99/EG, afkomstig van en, nadat een derde land de binnenkomst ervan heeft geweigerd, terugkerend naar de Unie, indien aan de volgende vereisten is voldaan:

a)

de zending gaat vergezeld van het originele certificaat of document dat de bevoegde autoriteit van de lidstaat van uitvoer heeft afgegeven, of van het elektronische equivalent ervan dat is geregistreerd in het informatiemanagementsysteem voor officiële controles (Imsoc) zoals bedoeld in artikel 131 van Verordening (EU) 2017/625 en vastgesteld bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 of een gewaarmerkt afschrift daarvan;

b)

de zending gaat vergezeld van een verklaring van de bevoegde autoriteit van de plaats van bestemming in de Unie waarin zij bevestigt in te stemmen met de ontvangst van de zending en de plaats van bestemming voor de terugkeer ervan naar de Unie vermeldt;

c)

de zending gaat vergezeld van een van de volgende documenten, waarin de reden voor de weigering van binnenkomst door het derde land is vermeld, in voorkomend geval de plaats en de datum van het lossen, de opslag en het opnieuw laden in het derde land, en de volgende informatie:

i)

in het geval van recipiënten of verpakkingen met een intact origineel zegel, een verklaring van de voor de zending verantwoordelijke exploitant dat het vervoer heeft plaatsgevonden in omstandigheden die passend zijn voor het type producten van dierlijke oorsprong en dat de inhoud van de zending tijdens het vervoer niet is gewijzigd, of

ii)

een officiële verklaring van de bevoegde autoriteit of een andere overheidsinstantie van het derde land waaruit blijkt dat aan de vereisten in punt d) is voldaan;

d)

wanneer de producten van dierlijke oorsprong in een derde land zijn gelost, heeft de bevoegde autoriteit of een andere overheidsinstantie van het derde land verklaard dat:

i)

de producten van dierlijke oorsprong geen andere behandeling hebben ondergaan dan het lossen, de opslag en het opnieuw laden in het derde land;

ii)

doeltreffende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat tijdens het lossen, opslaan en opnieuw laden in het derde land de producten van dierlijke oorsprong zouden worden besmet met ziekteverwekkers die in bijlage I bij Richtlijn 2002/99/EG opgenomen overdraagbare dierziekten veroorzaken;

iii)

er tijdens het lossen, de opslag en het opnieuw laden in het derde land geen verplaatsingsbeperkingen op grond van diergezondheidsredenen golden voor de plaats van het lossen, de opslag en het opnieuw laden in het derde land als gevolg van in bijlage I bij Richtlijn 2002/99/EG opgenomen overdraagbare dierziekten.

2.   In afwijking van lid 1, onder a), wordt, wanneer de bevoegde autoriteit van de lidstaat van uitvoer de in die bepaling genoemde documentatie niet heeft afgegeven, de oorsprong van de zending op een andere wijze geauthenticeerd op basis van door de voor de zending verantwoordelijke exploitant voorgelegde bewijsstukken.

3.   De bevoegde autoriteit aan de grenscontrolepost controleert het vervoer naar en de aankomst op de plaats van bestemming van de zending van de producten van dierlijke oorsprong overeenkomstig de artikelen 2 en 3 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1666.

Artikel 2

Dit besluit is van toepassing van 14 december 2019 tot en met 21 april 2021.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 28 november 2019.

Voor de Commissie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Lid van de Commissie


(1)  PB L 18 van 23.1.2003, blz. 11.

(2)  Richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (PB L 24 van 30.1.1998, blz. 9).

(3)  Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2017 betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 999/2001, (EG) nr. 396/2005, (EG) nr. 1069/2009, (EG) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 en (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de Raad, de Verordeningen (EG) nr. 1/2005 en (EG) nr. 1099/2009 van de Raad en de Richtlijnen 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG en 2008/120/EG van de Raad, en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad, de Richtlijnen 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG en 97/78/EG van de Raad en Besluit 92/438/EEG van de Raad (verordening officiële controles) (PB L 95 van 7.4.2017, blz. 1).

(4)  Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (“diergezondheidswetgeving”) (PB L 84 van 31.3.2016, blz. 1).

(5)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2074 van de Commissie van 23 september 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft voorschriften voor specifieke officiële controles op zendingen van bepaalde dieren en goederen die afkomstig zijn van en, nadat een derde land de binnenkomst ervan heeft geweigerd, terugkeren naar de Unie (PB L 316 van 6.12.2019, blz. 6).

(6)  Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 van de Commissie van 30 september 2019 tot vaststelling van regels inzake de werking van het informatiemanagementsysteem voor officiële controles en de systeemcomponenten ervan (“de Imsoc-verordening”) (PB L 261 van 14.10.2019, blz. 37).

(7)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1666 van de Commissie van 24 juni 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de voorwaarden voor de monitoring van het vervoer en de aankomst van zendingen van bepaalde goederen van de grenscontrolepost van aankomst tot de inrichting op de plaats van bestemming in de Unie (PB L 255 van 4.10.2019, blz. 1).


Top