EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0226(02)

Bericht van opening betreffende de mogelijke verlenging van de vrijwaringsmaatregel die van toepassing is op de invoer van bepaalde staalproducten 2021/C 66/14

C/2021/1195

PB C 66 van 26.2.2021, p. 50–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.2.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 66/50


Bericht van opening betreffende de mogelijke verlenging van de vrijwaringsmaatregel die van toepassing is op de invoer van bepaalde staalproducten

(2021/C 66/14)

De Europese Commissie (“de Commissie”) heeft op 1 februari 2019 bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 (1) een definitieve vrijwaringsmaatregel ten aanzien van bepaalde staalproducten ingesteld. De thans geldende maatregel is een tariefcontingent, gebaseerd op de historische invoer, dat van toepassing is op de invoer in de Unie van elk van de 26 productcategorieën waaruit het betrokken product bestaat. Wanneer het betrokken tariefcontingent is uitgeput, wordt een aanvullend recht geheven van 25 % op de nettoprijs, franco grens Unie.

De vrijwaringsmaatregel werd ingesteld voor een aanvankelijke periode van drie jaar, d.w.z. tot en met 30 juni 2021.

1.   Verzoek om verlenging van de maatregel

De Commissie heeft op 15 januari 2021 van twaalf lidstaten een gemotiveerd verzoek ontvangen om overeenkomstig artikel 19 van Verordening (EU) 2015/478 van het Europees Parlement en de Raad (2) en artikel 16 van Verordening (EU) 2015/755 van het Europees Parlement en de Raad (3) te onderzoeken of de geldende maatregel moet worden verlengd.

Het verzoek bevat bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de vrijwaringsmaatregel noodzakelijk blijft om ernstige schade te voorkomen of te verhelpen, en dat de producenten in de Unie zich aanpassen. Het bevat met name informatie over de negatieve prestaties van bepaalde belangrijke schade-indicatoren en het bestaan van aanhoudende aanzienlijke druk van de invoer uit derde landen. Voorts bevat het verzoek elementen die erop wijzen dat de mondiale overcapaciteit op een zeer hoog niveau blijft, dat derde landen nog steeds vele handelsbeperkende en handelsbeschermende maatregelen vaststellen, en dat niets erop wijst dat de VS de maatregelen op grond van Section 232 voor staal zal intrekken. Daarom wordt in het verzoek gesteld dat het risico van verlegging van het handelsverkeer blijft bestaan en dat de bedrijfstak van de Unie, indien de maatregel zou worden ingetrokken, te maken zou krijgen met een overvloedige invoer die zeer negatieve gevolgen zou hebben voor zijn economische prestaties. Bovendien bevat het verzoek voorbeelden van aanpassingen door de producenten in de Unie. Volgens de Commissie vormt de verstrekte informatie, inclusief de bronnen en het bewijsmateriaal, een voldoende basis om een onderzoek te openen.

2.   Reikwijdte en doel van het onderzoek

Overeenkomstig artikel 19 van Verordening (EU) 2015/478 en artikel 16 van Verordening (EU) 2015/755 kan de aanvankelijke looptijd van een vrijwaringsmaatregel worden verlengd. Om vast te stellen of een dergelijke verlenging gerechtvaardigd is, moet de Commissie een onderzoek uitvoeren op grond van artikel 5 van Verordening (EU) 2015/478 en artikel 3 van Verordening (EU) 2015/755.

In de loop van het onderzoek zal de Commissie met name nagaan of de vrijwaringsmaatregel noodzakelijk blijft om ernstige schade te voorkomen of te verhelpen, of er bewijs is dat de producenten in de Unie zich aanpassen en of een verlenging in het belang van de Unie is. Het onderzoek zal in voorkomend geval ook de passende duur van de verlenging bepalen.

3.   Onderzocht product

Het onderzochte product bestaat uit bepaalde staalproducten die in bijlage bij dit bericht zijn opgenomen.

4.   Procedure

Nu zij heeft vastgesteld dat zij over voldoende bewijsmateriaal beschikt, opent de Commissie hierbij een onderzoek om vast te stellen of de huidige vrijwaringsmaatregel ten aanzien van bepaalde staalproducten moet worden verlengd.

4.1.   Antwoorden op de vragenlijst (alleen producenten in de Unie)

Voor een correcte beoordeling van de noodzaak om de looptijd van de huidige vrijwaringsmaatregel te verlengen teneinde ernstige schade te voorkomen of te verhelpen, acht de Commissie het noodzakelijk specifieke gegevens van de bedrijfstak van de Unie te verzamelen. Het gaat onder meer om de prestaties van de belangrijkste economische en financiële indicatoren voor de beoordelingsperiode (2018-2020).

De producenten in de Unie wordt derhalve verzocht de vragenlijsten binnen 21 dagen na de bekendmaking van dit bericht in te vullen en in te dienen via hun respectieve verenigingen in de Unie. Een model van de desbetreffende vragenlijst is beschikbaar op https://trade.ec.europa.eu/tdi/case_details.cfm?id=2519

4.2.   Schriftelijke opmerkingen

Teneinde alle relevante, voor het onderzoek noodzakelijk geachte informatie te verkrijgen, wordt belanghebbenden, dat wil zeggen partijen die een objectieve band tussen hun activiteiten en het onderzochte product hebben, verzocht binnen 15 dagen na de datum van bekendmaking van dit bericht in het Publicatieblad van de Europese Unie hun standpunt kenbaar te maken en informatie en bewijsmateriaal in te dienen bij de Commissie. Alle schriftelijke opmerkingen moeten worden ingediend via TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI). Zie punt 4.6 voor meer informatie.

Belanghebbenden die opmerkingen indienen, wordt verzocht in hun correspondentie duidelijk aan te geven op welke van de onderstaande punten hun opmerkingen betrekking hebben, en hun argumenten uiteen te zetten onder de volgende rubrieken:

a)

is de maatregel nog steeds nodig en waarom;

b)

belang van de Unie;

c)

andere.

Omwille van de efficiëntie en zoals zij in eerdere herzieningsonderzoeken heeft gedaan, zal de Commissie de status van belanghebbende automatisch uitbreiden tot alle betrokkenen die in het kader van de huidige vrijwaringsmaatregel die status hebben. Dit geldt echter niet voor volmachten.

Voor ondernemingen, verenigingen of regeringen van derde landen die via externe wettelijke vertegenwoordigers wensen deel te nemen aan de procedure die door de bekendmaking van dit bericht wordt ingeleid, is een voor deze procedure specifieke volmacht nodig.

Belanghebbenden die aan de procedure wensen deel te nemen en die momenteel niet als belanghebbenden zijn geregistreerd, wordt verzocht hun belang en band met de zaak toe te lichten wanneer zij via TRON opmerkingen indienen.

4.3.   Mogelijkheid om opmerkingen te maken over door andere belanghebbenden ingediende informatie

Om het recht van verweer te waarborgen, moeten belanghebbenden de mogelijkheid hebben om opmerkingen te maken over de door andere belanghebbenden ingediende informatie. Daarbij mogen zij alleen ingaan op de kwesties die in de door andere belanghebbenden ingediende informatie worden vermeld en mogen zij geen nieuwe kwesties aan de orde stellen. In een weerlegging dienen belanghebbenden specifiek te vermelden welke opmerkingen van welke belanghebbende(n) zij tegenspreken en moeten zij de hiervoor genoemde structuur volgen.

Die opmerkingen moeten uiterlijk tien dagen nadat de in punt 4.2 vermelde opmerkingen en de antwoorden op vragenlijsten van producenten in de Unie in TRON ter beschikking zijn gesteld voor inzage door belanghebbenden, in het bezit van de Commissie zijn. De Commissie zal de belanghebbenden via TRON naar behoren meedelen wanneer deze tweede fase van de schriftelijke procedure ingaat.

Het dossier voor inzage door belanghebbenden is toegankelijk via het platform TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI). Volg de instructies op die pagina om toegang te krijgen.

Bovenbedoeld tijdschema geldt onverminderd het recht van de Commissie om de belanghebbenden in naar behoren gemotiveerde gevallen om aanvullende informatie te verzoeken.

4.4.   Mogelijkheid om door de onderzoeksdiensten van de Commissie te worden gehoord

Alle belanghebbenden kunnen een verzoek indienen om door de onderzoeksdiensten van de Commissie te worden gehoord. Het verzoek om te worden gehoord moet binnen vijftien dagen na de bekendmaking van dit bericht in het Publicatieblad schriftelijk worden ingediend en met redenen worden omkleed, alsook een samenvatting bevatten van wat de belanghebbende tijdens de hoorzitting wenst te bespreken.

De belanghebbenden wordt er echter op gewezen dat de Commissie, gezien de noodzaak om uiterlijk op 30 juni 2021 het onderzoek te voltooien en tot een besluit te komen (zie punt 5), het waarschijnlijk grote aantal belanghebbenden en het feit dat deze belanghebbenden de mogelijkheid zullen krijgen opmerkingen te maken over de opmerkingen van andere belanghebbenden, waardoor hun voldoende gelegenheid wordt geboden om zich te verdedigen en hun standpunt kenbaar te maken, voornemens is het onderzoek schriftelijk uit te voeren, zonder mondelinge hoorzittingen, tenzij belanghebbenden kunnen aantonen dat er een bijzondere behoefte bestaat om mondeling te worden gehoord.

4.5.   Indiening van informatie en verlenging van in dit bericht gespecificeerde termijnen

In de regel kunnen belanghebbenden alleen binnen de in dit bericht gespecificeerde termijnen informatie indienen. Een eventuele verlenging van de in dit bericht vermelde termijnen kan alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden aangevraagd en wordt alleen verleend indien dit naar behoren gerechtvaardigd is. Naar behoren gerechtvaardigde uitzonderlijke verlengingen van de termijn voor het indienen van opmerkingen zijn normaliter beperkt tot maximaal drie extra dagen.

4.6.   Instructies voor schriftelijke opmerkingen en de verzending van ingevulde vragenlijsten en correspondentie

Informatie die aan de Commissie wordt verstrekt in het kader van een handelsbeschermingsprocedure, moet vrij zijn van auteursrechten. Alvorens aan de Commissie informatie en/of gegevens te verstrekken die onderworpen zijn aan het auteursrecht van derden, moeten belanghebbenden de houder van het auteursrecht specifiek verzoeken de Commissie uitdrukkelijk toestemming te verlenen om a) voor deze handelsbeschermingsprocedure gebruik te maken van de informatie en gegevens en b) de informatie en/of gegevens te verstrekken aan belanghebbenden in dit onderzoek, in een vorm die hun de mogelijkheid biedt hun recht van verweer uit te oefenen.

Alle schriftelijke opmerkingen die door de belanghebbenden worden verstrekt en waarvoor om een vertrouwelijke behandeling wordt verzocht, moeten voorzien zijn van de vermelding “Limited” (4). Belanghebbenden die in de loop van dit onderzoek informatie indienen, wordt verzocht hun verzoek om vertrouwelijke behandeling met redenen te omkleden.

Belanghebbenden die informatie met de vermelding “Limited” verstrekken, moeten hiervan krachtens artikel 8 van Verordening (EU) 2015/478 (5) en artikel 5 van Verordening (EU) 2015/755 (6) een niet-vertrouwelijke samenvatting indienen, voorzien van de vermelding “For inspection by interested parties”. Deze samenvatting moet gedetailleerd genoeg zijn om een redelijk inzicht te verschaffen in de wezenlijke inhoud van de als vertrouwelijk verstrekte informatie en moet tegelijkertijd met de “Limited”-versie bij de Commissie worden ingediend.

Als een belanghebbende die vertrouwelijke informatie verstrekt, geen geldige redenen voor het verzoek om een vertrouwelijke behandeling aanvoert of geen niet-vertrouwelijke samenvatting daarvan indient met de vereiste vorm en inhoud, kan de Commissie deze informatie buiten beschouwing laten, tenzij aan de hand van geëigende bronnen aannemelijk wordt gemaakt dat de informatie juist is.

Belanghebbenden wordt verzocht alle opmerkingen en verzoeken, met inbegrip van gescande volmachten, via TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI) in te dienen. Door het platform TRON.tdi of e-mail te gebruiken, stemmen belanghebbenden in met de geldende voorschriften inzake elektronisch ingediende opmerkingen, die zijn vervat in het document “CORRESPONDENTIE MET DE EUROPESE COMMISSIE IN HANDELSBESCHERMINGSZAKEN” op de website van het directoraat-generaal Handel (https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/june/tradoc_152578.pdf). Belanghebbenden moeten hun naam, adres, telefoonnummer en een geldig e-mailadres vermelden en ervoor zorgen dat het verstrekte e-mailadres een actief, officieel en zakelijk e-mailadres is dat elke dag wordt gecontroleerd. Zodra contactgegevens zijn verstrekt, verloopt de communicatie van de Commissie met belanghebbenden uitsluitend via het platform TRON.tdi of per e-mail, tenzij zij uitdrukkelijk verzoeken alle documenten van de Commissie via een ander communicatiemiddel te ontvangen of het document wegens de aard ervan per aangetekend schrijven moet worden verzonden. Voor nadere voorschriften en informatie over de correspondentie met de Commissie, met inbegrip van de beginselen die van toepassing zijn op via TRON.tdi verzonden opmerkingen, moeten belanghebbenden de hierboven genoemde instructies voor de communicatie met belanghebbenden raadplegen.

Correspondentieadres van de Commissie:

Europese Commissie

Directoraat-generaal Handel

Directoraat H, eenheid G5

Kamer CHAR 03/66

1049 Brussel

BELGIË

TRON.tdi: https://webgate.ec.europa.eu/tron/tdi

E-mailadres: TRADE-SAFE009-REVIEW@ec.europa.eu

5.   Tijdschema voor het onderzoek

De geldende maatregel komt op 30 juni 2021 te vervallen, tenzij wordt besloten hem te verlengen. Eventuele besluiten die het gevolg zijn van deze procedure moeten derhalve vóór die datum worden vastgesteld.

6.   Niet-medewerking

Wanneer belanghebbenden de vereiste informatie niet binnen de gestelde termijn verstrekken of het onderzoek aanmerkelijk belemmeren, kunnen overeenkomstig artikel 5 van Verordening (EU) 2015/478 en artikel 3 van Verordening (EU) 2015/755 conclusies worden getrokken op basis van de beschikbare gegevens. Wanneer blijkt dat een belanghebbende onjuiste of misleidende inlichtingen heeft verstrekt, kunnen deze buiten beschouwing worden gelaten en kan van de beschikbare gegevens gebruik worden gemaakt.

7.   Raadadviseur-auditeur

De raadadviseur-auditeur fungeert als tussenpersoon tussen de belanghebbenden en de onderzoeksdiensten van de Commissie. Deze behandelt verzoeken om toegang tot het dossier, geschillen over de vertrouwelijkheid van documenten, verzoeken om termijnverlenging en alle andere verzoeken betreffende het recht van verweer van belanghebbenden en van derden die tijdens de procedure kunnen worden ingediend.

Belanghebbenden kunnen erom vragen dat de raadadviseur-auditeur wordt ingeschakeld. In beginsel wordt de raadadviseur-auditeur alleen ingeschakeld voor de kwesties die tijdens het onderhavige nieuwe onderzoek aan het licht zijn gekomen.

Een verzoek om interventie door de raadadviseur-auditeur moet schriftelijk worden ingediend en met redenen worden omkleed. Belanghebbenden wordt verzocht om bij verzoeken om inschakeling van de raadadviseur-auditeur de in punt 4.1 tot en met punt 4.3 van dit bericht vastgestelde termijnen voor de indiening van opmerkingen bij de Commissie te eerbiedigen. Wanneer dergelijke verzoeken buiten de desbetreffende termijnen worden ingediend, kan de raadadviseur-auditeur ook de redenen voor deze late verzoeken onderzoeken, met inachtneming van de belangen van goed bestuur en de tijdige voltooiing van het onderzoek.

Belanghebbenden die contact willen opnemen, vinden de nodige gegevens en nadere informatie op de pagina’s van de raadadviseur-auditeur op de website van DG Handel (http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/hearing-officer/).

8.   Verwerking van persoonsgegevens

Persoonsgegevens die in het kader van dit onderzoek worden verzameld, zullen worden behandeld in overeenstemming met Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (7).

Een privacyverklaring die alle particulieren op de hoogte brengt van de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de handelsbeschermingsactiviteiten van de Commissie is beschikbaar op de website van DG Handel (http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/157639.htm)


(1)  Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 van de Commissie van 31 januari 2019 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 31 van 1.2.2019, blz. 27).

(2)  Verordening (EU) 2015/478 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 betreffende de gemeenschappelijke regeling voor de invoer (PB L 83 van 27.3.2015, blz. 16).

(3)  Verordening (EU) 2015/755 van het Europees Parlement en de Raad van woensdag 29 april 2015 betreffende de gemeenschappelijke regeling voor de invoer uit bepaalde derde landen (PB L 123 van 19.5.2015, blz. 33).

(4)  Een “Limited”-document wordt beschouwd als vertrouwelijk in de zin van artikel 8 van Verordening (EU) 2015/478, artikel 5 van Verordening (EU) 2015/755 en artikel 3.2 van de WTO-overeenkomst inzake vrijwaringsmaatregelen. Het is ook een beschermd document krachtens artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 145 van 31.5.2001, blz. 43).

(5)  PB L 83 van 27.3.2015, blz. 16.

(6)  PB L 123 van 19.5.20115, blz. 33.

(7)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).


BIJLAGE

Productcategorienummer

Productcategorie

1

Bladen en strippen van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal, warm gewalst

2

Niet-gelegeerde en ander gelegeerde koudgewalste platen

3.A

Elektroplaten (andere dan met gerichte korrels)

3.B

4.A

Metallisch beklede bladen

4.B

5

Organisch beklede platen

6

Blik

7

Kwartoplaten van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal

8

Roestvrije warmgewalste platen en banden

9

Roestvrije koudgewalste platen en banden

10

Roestvrije warmgewalste kwartoplaten

12

Niet-gelegeerd en ander gelegeerd staafstaal, waaronder lichte profielen

13

Betonstaal

14

Staven en lichte profielen van roestvrij staal

15

Walsdraad van roestvrij staal

16

Niet-gelegeerde en ander gelegeerde walsdraad

17

Walsdraad, staven en profielen, van ijzer of van niet-gelegeerd staal

18

Damwandprofielen

19

Spoorwegmateriaal

20

Gasbuizen

21

Holle profielen

22

Naadloze buizen en pijpen van roestvrij staal

24

Andere naadloze buizen

25A

Grote gelaste buizen

25B

26

Andere gelaste buizen

27

Staven van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal, door koud nabewerken verkregen

28

Draad van niet-gelegeerd staal


Top