EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0381

Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten

Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Tiedonanto – Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten

TIEDONANNON TARKOITUS

Tiedonannossa vahvistetaan Pellolta pöytään -strategia, jonka tavoitteena on vauhdittaa EU:n siirtymistä kestävään elintarvikejärjestelmään, jolla

  • on neutraali tai positiivinen ympäristövaikutus
  • autetaan hillitsemään ilmastonmuutosta ja sopeutumaan sen vaikutuksiin
  • pysäytetään luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
  • varmistetaan elintarviketurva, ravitsemus ja kansanterveys siten, että kaikilla on riittävästi turvallisia, ravitsevia ja kestävällä tavalla tuotettuja elintarvikkeita
  • säilytetään elintarvikkeiden kohtuuhintaisuus ja oikeudenmukaistetaan taloudellisia tuottoja toimitusketjussa ja edistetään siten EU:n toimitusalan kilpailukykyä ja reilua kauppaa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Pellolta pöytään strategia on keskeinen osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa (ks. tiivistelmä) ja toimii yhdessä vuoteen 2030 ulottuvan EU:n biodiversiteettistrategian (ks. tiivistelmä) kanssa.

Kestävä elintarvikejärjestelmä

Strategian tarkoituksena on saada aikaan kestävä elintarvikejärjestelmä käsittelemällä muun muassa seuraavia asioita:

  • kestävän elintarviketuotannon varmistaminen
  • kestävän elintarviketurvan varmistaminen
  • elintarvikkeiden jalostukseen, tukku- ja vähittäiskauppaan sekä hotelli- ja ravitsemispalveluihin liittyvien käytäntöjen kestävyyden edistäminen
  • kestävän elintarvikekulutuksen edistäminen sekä terveellisiin ja kestäväpohjaisiin ruokavalioihin siirtymisen helpottaminen
  • ruokahävikin ja -jätteen vähentäminen
  • elintarvikepetosten torjuminen elintarvikeketjussa.

Toimintasuunnitelma

Tiedonannon liitteenä on toimintasuunnitelman luonnos, joka sisältää luettelon uutta lainsäädäntöä koskevista ehdotuksista ja nykyisestä lainsäädännöstä, jota olisi tarkistettava, sekä joitakin muita uudelleentarkasteluja ja aloitteita. Luonnos sisältää muun muassa seuraavat ehdotukset:

  • ehdotus yhteisön politiikan puitteista torjunta-aineiden kestävän käytön aikaansaamiseksi annetun direktiivin 2009/128/EY (ks. tiivistelmä) tarkistamisesta, jotta voidaan vähentää merkittävästi torjunta-aineiden käyttöä ja riskiä ja riippuvuutta niistä sekä lisätä integroitua torjuntaa
  • ehdotus yhdenmukaisista pakollisista pakkauksen etupuolelle tehtävistä ravintoarvomerkinnöistä, jotta kuluttajat voivat tehdä terveysnäkökohdat huomioon ottavia elintarvikevalintoja; ehdotus on seurausta Euroopan komission kertomuksesta, jossa käsitellään asetuksesta (EU) N:o 1169/2011 aiheutuvia pakkauksen etupuolelle tehtäviä ravintoarvomerkintöjä (ks. tiivistelmä)
  • ehdotus ravitsemuksellisten koostumusten määrittämisestä, jotta voidaan rajoittaa paljon suolaa, sokereita ja/tai rasvaa sisältävän ruoan mainostamista; ehdotus on seurausta komission yksiköiden valmisteluasiakirjasta, jossa arvioidaan asetusta (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä (ks. tiivistelmä)
  • voimassa olevan eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön arviointi ja uudelleentarkastelu, joka kattaa myös eläinten kuljetusta ja teurastamista koskevan lainsäädännön, joka liittyy komission toteuttamissuunnitelmaan eläinten hyvinvointia koskevan EU:n lainsäädännön toimivuustarkastuksesta.

Vuoden 2030 tavoitteet

Strategiassa asetetaan useita konkreettisia tavoitteita, jotka on saavutettava vuoteen 2030 mennessä:

  • Torjunta-aineet. Vähennetään kemiallisten torjunta-aineiden kokonaiskäyttöä ja -riskiä sekä vaarallisempien torjunta-aineiden käyttöä 50 prosenttia.
  • Ravinteet. Vähennetään ravinnehävikkiä vähintään 50 prosenttia ja varmistetaan samalla, että maaperän hedelmällisyys ei heikkene, ja vähennetään lannoitteiden käyttöä vähintään 20 prosenttia.
  • Mikrobilääkeresistenssi. Vähennetään tuotantoeläimille tarkoitettujen ja vesiviljelyssä käytettyjen mikrobilääkkeiden, kuten antibioottien, käyttöä 50 prosenttia.
  • Luonnonmukainen viljely. Varmistetaan, että vähintään 25:tä prosenttia maatalousmaasta viljellään luonnonmukaisesti.

Lisäksi strategian tavoitteena on, että nopeat laajakaistayhteydet ovat saatavilla kaikilla maaseutualueilla vuoteen 2025 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten (COM(2020) 381 final, 20.5.2020)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle jäsenvaltioiden kokemuksista niiden kansallisissa toimintasuunnitelmissa asetettujen kansallisten tavoitteiden täytäntöönpanossa ja torjunta-aineiden kestävää käyttöä koskevan direktiivin täytäntöönpanon edistymisestä (COM(2020) 204 final, 20.5.2020)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja: Evaluation of the Regulation (EC) No 1924/2006 on nutrition and health claims made on foods with regard to nutrient profiles and health claims made on plants and their preparations and of the general regulatory framework for their use on foods (SWD(2020) 95 final, 20.5.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Vuoteen 2030 ulottuva EU:n biodiversiteettistrategia: Luonto takaisin osaksi elämäämme (COM(2020) 380 final, 20.5.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (COM(2019) 640 final, 11.12.2019)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 1924/2006 ja (EY) N:o 1925/2006 muuttamisesta sekä komission direktiivin 87/250/ETY, neuvoston direktiivin 90/496/ETY, komission direktiivin 1999/10/EY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/13/EY, komission direktiivien 2002/67/EY ja 2008/5/EY sekä komission asetuksen (EY) N:o 608/2004 kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 18–63)

Asetukseen (EU) N:o 1169/2011 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/128/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, yhteisön politiikan puitteista torjunta-aineiden kestävän käytön aikaansaamiseksi (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 71–86).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 05.02.2021

Alkuun