EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Γνωστοποιήσεις αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Γνωστοποιήσεις αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕE) 2019/2088 περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός περί γνωστοποιήσεων, που εκδόθηκε ως μέρος του νομοθετικού πλαισίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, θεσπίζει εναρμονισμένους κανόνες περί διαφάνειας για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές* και οικονομικοί σύμβουλοι* σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες χρηστής διακυβέρνησης στις επενδυτικές τους αποφάσεις και στις οικονομικές συμβουλές τους και στη συνολική φιλοδοξία βιωσιμότητας και σε σχέση με το προϊόν. Έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό ενδεχόμενης προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας όπου χρηματοπιστωτικά προϊόντα* που διατίθενται στο εμπόριο ως βιώσιμα ή φιλικά προς το κλίμα ή οι ισχυρισμοί σχετικά με τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, στην πράξη δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα.
  • Ενώ ο κανονισμός ορίζει κανόνες για τις γνωστοποιήσεις, απαιτεί ουσιαστικά από τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λαμβάνουν στρατηγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές αποφάσεις, τις οποίες στη συνέχεια πρέπει να γνωστοποιούν.
  • Ο κανονισμός καθιερώνει περαιτέρω λογοδοσία, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα σε χρηματοπιστωτικές αγορές και επιταχύνει τον ανταγωνισμό στον γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης. Βελτιώνει επίσης τις πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις στη βιωσιμότητα και τη συγκρισιμότητα για τελικούς επενδυτές, καθώς και τα δεδομένα και τις πληροφορίες σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επόπτες, ακαδημαϊκούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
  • Με συγκρίσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των επενδύσεων, ο κανονισμός συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που προωθούν τη μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τη βιωσιμότητα και συνεχίζει να υποστηρίζει επιχειρήσεις που είναι ήδη βιώσιμες.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εξωτερικών κινδύνων βιωσιμότητας [γεγονός ή περίσταση στον περιβαλλοντικό ή κοινωνικό τομέα ή στον τομέα της διακυβέρνησης (ΠΚΔ) που, εάν επέλθει, θα μπορούσε να έχει πραγματικές ή δυνητικές σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αξία της επένδυσης] και δυσμενείς επιπτώσεις σε παράγοντες βιωσιμότητας (αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις σε περιστάσεις ΠΚΔ). Ο κανονισμός διευκρινίζει επίσης τις πιθανές θετικές επιπτώσεις της επένδυσης στη βιωσιμότητα.

Διαφάνεια σε επίπεδο οντότητας / διαφάνεια από συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρηματοοικονομικούς συμβούλους

Οι συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι πρέπει να δημοσιεύουν στους ιστότοπούς τους:

  • πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουν τις αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών τους μοντέλων, συγκεκριμένα τις κύριες αρνητικές επιπτώσεις των επενδυτικών αποφάσεων ή τις οικονομικές συμβουλές για τη βιωσιμότητα των ΠΚΔ ή
  • πληροφορίες που εξηγούν γιατί θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος αρνητικός αντίκτυπος.

Οι ιστότοποι των συμμετεχόντων στις χρηματοοικονομικές αγορές και των χρηματοοικονομικών συμβούλων πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο:

  • που ενσωματώνουν τους κινδύνους βιωσιμότητας στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων και στις οικονομικές συμβουλές τους·
  • με τον οποίο οι πολιτικές αποδοχών τους είναι συνεπείς με την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας.

Διαφάνεια χρηματοπιστωτικού προϊόντος

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα με διάφορους βαθμούς φιλοδοξίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο κανονισμός κάνει διάκριση μεταξύ των απαιτήσεων διαφάνειας:

  • για χρηματοοικονομικά προϊόντα που προωθούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς και
  • για χρηματοοικονομικά προϊόντα που στοχεύουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Οι δύο κατηγορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων πρέπει να εξηγούν πώς πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των ΠΚΔ σε προσυμβατικά έγγραφα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικά προϊόντα* και έχει επιτευχθεί σε περιοδικά έγγραφα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικά προϊόντα*.

Επιπλέον, όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα πρέπει:

  • να διευκρινίζουν στα προσυμβατικά έγγραφα πώς ενσωματώνονται οι κίνδυνοι βιωσιμότητας στις επενδυτικές αποφάσεις· και
  • να προσδιορίζουν τις πιθανές επιπτώσεις στην κερδοφορία μιας επένδυσης.

Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που εξετάζουν τις κύριες αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα βιωσιμότητας πρέπει επίσης να εξηγήσουν εάν, και, εάν ναι, πώς τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τους εκτιμούν τις κύριες αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές:

  • συντάσσουν τα απαραίτητα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία και την παρουσίαση των σχετικών πληροφοριών και τα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020, 30 Δεκεμβρίου 2021, 1 Ιουνίου 2021 και 1 Ιουνίου 2022·
  • συντάσσουν τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό της τυπικής παρουσίασης πληροφοριών σχετικά με την προώθηση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών χαρακτηριστικών και βιώσιμων επενδύσεων·
  • υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, και στη συνέχεια ετησίως, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και διατυπώνουν συστάσεις σχετικά με τα πρότυπα εθελοντικής υποβολής εκθέσεων.

Η έκθεση δημοσιοποιείται και διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)·

  • διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία·
  • μπορούν να εφαρμόσουν τον κανονισμό σε κατασκευαστές συνταξιοδοτικών προϊόντων που λειτουργούν εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και σε μικροασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και εταιρείες επενδύσεων.

Η Επιτροπή:

  • μπορεί να εγκρίνει ρυθμιστικά και εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα·
  • έπρεπε να αξιολογήσει τη νομοθεσία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 και να εξετάσει εάν θα προτείνει τυχόν τροποποιήσεις.

Ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται αυτόματα στους εξής:

  • ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που παρέχουν συμβουλές για επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλειες* (IBIP)·
  • εταιρείες επενδύσεων που παρέχουν επενδυτικές συμβουλές και είναι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Kατ’ εξουσιοδότηση πράξεις

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/1288 συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2088 όσον αφορά τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα, προσδιορίζοντας το περιεχόμενο, τις μεθοδολογίες και την παρουσίαση των πληροφοριών σε προσυμβατικά έγγραφα, σε δικτυακούς τόπους και σε περιοδικές εκθέσεις για:

  • δείκτες βιωσιμότητας και δυσμενείς επιπτώσεις βιωσιμότητας·
  • την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας»·
  • την προώθηση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών παραμέτρων και βιώσιμων επενδυτικών στόχων.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή εξέδωσε τροποποιήσεις για αυτόν τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό [κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/363] ώστε να απαιτείται από τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να γνωστοποιούν το εύρος στο οποίο τα χαρτοφυλάκιά τους εκτίθενται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το αέριο και την πυρηνική ενέργεια που συμμορφώνονται με τον κανονισμό περί ταξινόμησης (βλ. σύνοψη), όπως ορίζεται στη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το κλίμα.

Αυτές οι τροποποιήσεις αποσκοπούν να αυξηθεί η διαφάνεια και να καταστήσουν δυνατό στους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Οι απαιτήσεις και τα πρότυπα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και οι τροποποιήσεις εφαρμόζονται από τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 10 Μαρτίου 2021, με εξαίρεση τους κανόνες για τη διαφάνεια των δυσμενών επιπτώσεων βιωσιμότητας, εφόσον ισχύουν για συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τους 500 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους ή που είναι μητρικές επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου που υπερβαίνουν, σε ενοποιημένη βάση, τους 500 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται από τις 30 Ιουνίου 2021.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Οι εναρμονισμένοι κανόνες επιτρέπουν στους τελικούς επενδυτές να ενημερώνονται σχετικά με τον αντίκτυπο των ΠΚΔ διαφορετικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε διαφορετικά κράτη μέλη.
  • Θεσμικοί επενδυτές, όπως διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά ταμεία ή εταιρείες ασφάλισης ζωής, επενδύουν για λογαριασμό των πελατών τους. Οι αυστηρές νομικές απαιτήσεις της ΕΕ που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που κυμαίνονται από επενδυτικά κεφάλαια έως ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα, διασφαλίζουν ότι αυτοί οι επενδυτές ενεργούν προς το συμφέρον των πελατών τους.
  • Ο κανονισμός εισάγει πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης σχετικά με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των επενδυτικών αποφάσεων.
  • Έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό της πιθανής προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας όπου τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που διατίθενται στο εμπόριο ως βιώσιμα ή φιλικά προς το κλίμα δεν πληρούν στην πράξη αυτά τα πρότυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Συμμετέχων σε χρηματοπιστωτικές αγορές. Όλες οι χρηματοοικονομικές οντότητες που διαχειρίζονται τα χρήματα των πελατών τους μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων και οι οποίες είναι:
  • ασφαλιστική επιχείρηση που παρέχει συμβουλές όσον αφορά τα βασιζόμενα στην ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα (IBIP)·
  • εταιρεία επενδύσεων που παρέχει διαχείριση χαρτοφυλακίου·
  • ίδρυμα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών·
  • κατασκευαστής συνταξιοδοτικού προϊόντος·
  • διαχειριστής κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων·
  • πάροχος πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος·
  • διαχειριστής κεφαλαίου επιχειρηματικού κινδύνου που πληροί τις προϋποθέσεις, εγγεγραμμένος σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013·
  • διαχειριστής κεφαλαίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας που πληροί τις προϋποθέσεις, εγγεγραμμένος σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013·
  • εταιρεία διαχείρισης ενός οργανισμού συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) ή
  • πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει διαχείριση χαρτοφυλακίου.
Οικονομικός σύμβουλος. Ο όρος αυτός καλύπτει όλα τα ακόλουθα, και συγκεκριμένα:
  • ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που παρέχει ασφαλιστικές συμβουλές σχετικά με τα IBIP·
  • ασφαλιστική επιχείρηση που παρέχει ασφαλιστικές συμβουλές σχετικά με τα IBIP·
  • πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει επενδυτικές συμβουλές·
  • μια εταιρεία επενδύσεων που παρέχει επενδυτικές συμβουλές·
  • διαχειριστής εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων που παρέχει επενδυτικές συμβουλές σύμφωνα με την οδηγία 2011/61/ΕΕ (σχετικά με τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) ή
  • εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ που παρέχει επενδυτικές συμβουλές σύμφωνα με την οδηγία 2009/65/ΕΚ για ΟΣΕΚΑ.
Χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Επενδύσεις, όπως:
  • χαρτοφυλάκιο,
  • οργανισμός εναλλακτικών επενδύσεων,
  • IBIP,
  • συνταξιοδοτικό προϊόν ή πρόγραμμα,
  • ΟΣΕΚΑ, ή
  • πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν.
Προσυμβατικά έγγραφα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικά προϊόντα. Έγγραφα που μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με χρηματοοικονομικά προϊόντα προτού ο επενδυτής αποφασίσει να επενδύσει.
Περιοδικά έγγραφα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικά προϊόντα. Εκθέσεις, που εκδίδονται γενικά σε ετήσια βάση, σχετικά με την απόδοση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Επενδυτικά προϊόντα βασισμένα σε ασφάλειες (IBIP). Μια σειρά επενδυτικών προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο σε ιδιώτες επενδυτές που υπόκεινται σε επενδυτικό κίνδυνο. Περιλαμβάνουν δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία συσκευάζονται σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1-16).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/1288 της Επιτροπής, της 6ης Απριλίου 2022, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό των λεπτομερειών του περιεχομένου και της παρουσίασης των πληροφοριών που αφορούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», για τον καθορισμό του περιεχομένου, των μεθοδολογιών και της παρουσίασης των πληροφοριών που αφορούν τους δείκτες βιωσιμότητας και τις δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα, καθώς και του περιεχομένου και της παρουσίασης των πληροφοριών που αφορούν την προώθηση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών χαρακτηριστικών και στόχους αειφόρων επενδύσεων σε προσυμβατικά έγγραφα, δικτυακούς τόπους και περιοδικές εκθέσεις (ΕΕ L 196 της 25.7.2022, σ. 1-72). Αναδημοσιευμένο κείμενο σε διορθωτικό (ΕΕ L 332 της 27.12.2022, σ. 1-74).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP) (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 1-63).

Οδηγία (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2016, για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 354 της 23.12.2016, σ. 37-85).

Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2016, σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 26 της 2.2.2016, σ. 19-59).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98-121).

Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349-496).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ και για την κατάργηση των οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 338-436).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 345/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 1-17).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 346/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 18-38).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1-73).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1-155).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32-96).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 06.03.2023

Top