EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IP0102

Europaparlamentets resolution av den 14 mars 2013 om fallet med Arafat Jaradat och situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser (2013/2563(RSP))

EUT C 36, 29.1.2016, p. 150–152 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.1.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 36/150


P7_TA(2013)0102

Fallet med Arafat Jaradat och situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser

Europaparlamentets resolution av den 14 mars 2013 om fallet med Arafat Jaradat och situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser (2013/2563(RSP))

(2016/C 036/25)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina tidigare resolutioner, särskilt den av den 4 september 2008 om situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser (1) och av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2),

med beaktande av uttalandet av den 16 februari 2013 från talesmannen för den höga representanten, Catherine Ashton, om situationen för palestinska hungerstrejkande i Israel,

med beaktande av det lokala EU-uttalandet av den 8 maj 2012 om palestinska hungerstrejkande fångar,

med beaktande av Europa–Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Staten Israel, å andra sidan (associeringsavtalet mellan EU och Israel), särskilt artikel 2 om mänskliga rättigheter,

med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

med beaktande av den fjärde Genèvekonventionen från 1949 om skydd av civilbefolkningen i krigstid,

med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966,

med beaktande av FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor från 1979,

med beaktande av FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning från 1984,

med beaktande av FN:s konvention om barnets rättigheter från 1989,

med beaktande av relevanta FN-resolutioner om konflikten i Mellanöstern,

med beaktande av uttalandet av den 19 februari 2013 av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, där han uttryckte sin oro över situationen för de hungerstrejkande palestinska fångarna i Israel, uttalandet av den 13 februari 2013 av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, om palestinska fångar, samt uttalandet av den 27 februari 2013 av FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter på de ockuperade palestinska områdena, Richard Falk, om den palestinska fången, Arafat Jaradats, död,

med beaktande av Unicefs rapport från februari 2013 Children in Israeli Military Detention. Observations and Recommendations,

med beaktande av artiklarna 122.5 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Den 18 februari 2013 anhölls Arafat Jaradat, misstänkt för att ha kastat sten på israeliska mål. Han dog i fängelset i Megiddo den 23 februari 2013. Hans dödsorsak har ifrågasatts. De israeliska myndigheterna hävdar att han dog av en hjärtattack och att de blödningar och brutna revben som man fann vid obduktionen är kännetecknande för de återupplivningsförsök som fängelsepersonalen gjorde. De palestinska myndigheterna hävdar, på basis av obduktionen, att han dog till följd av tortyr.

B.

Nästan alla 4 500 palestinska fångar i Israel deltog i en hungerstrejk i protest mot Jaradats död. På senare tid har sammandrabbningar ägt rum på gatorna på Västbanken då palestinier fördömt förhållandena för de palestinska fångarna i israeliska fängelser.

C.

Frågan om de palestinska fångarna och frihetsberövade har långtgående politiska, sociala och humanitära följder. Palestinska politiska fångar och f.d. frihetsberövade har en framträdande roll i det palestinska samhället. Mer än 4 800 palestinska fångar och frihetsberövade, bland annat många kvinnor och barn, mer än 100 fångar som fängslats före Osloavtalet samt 15 medlemmar av det palestinska lagstiftande rådet, hålls fängslade i Israel. På 178 av dem tillämpas administrativt frihetsberövande, inklusive 9 medlemmar av det palestinska lagstiftande rådet. Enligt ett uttalande i mars 2013 av palestinska och israeliska människorättsorganisationer uppges minst 71 palestinier ha dött som ett direkt resultat av tortyr i israeliska fängelser sedan 1967.

D.

Det stora flertalet palestinska fångar från Västbanken och Gaza befinner sig i fängelser på israeliskt territorium. För det stora flertalet av dem är det ofta omöjligt eller ytterst svårt att utöva rätten att få besök av sina familjer.

E.

En order från den israeliska militären om administrativt frihetsberövande gör det möjligt att hålla en person fängslad utan dom eller rättegång på basis av bevis som varken fångarna eller deras advokater har tillgång till. Frihetsberövandet kan vara upp till sex månader och kan förnyas ett obegränsat antal gånger. Israels högsta domstol kritiserade nyligen de militära domstolarna och den militära generaladvokatens förband för att de förlängt administrativa frihetsberövanden.

F.

Palestinska politiska fångar har upprepade gånger anordnat hungerstrejker med hundratals deltagande per gång. Ett flertal palestinska fångar deltar fortfarande i en förlängd hungerstrejk.

G.

Kvinnliga fångar är en särskilt sårbar grupp bland de palestinska fångarna.

H.

Uppskattningsvis 700 palestinska barn arresteras varje år på Västbanken av israeliska säkerhetsstyrkor. En översyn som Unicef gjorde i februari 2013 av hur palestinska barn som kommer i kontakt med det israeliska fängelsesystemet behandlas visade att misshandeln av dessa barn är utbredd och systematisk.

I.

Förbindelserna mellan EU och Israel, inom ramen för artikel 2 i associeringsavtalet, grundas på respekten för de mänskliga rättigheterna och de demokratiska principerna, vilken utgör en väsentlig beståndsdel av avtalet. I EU:s och Israels handlingsplan betonas att respekten för mänskliga rättigheter och internationell människorätt är bland de värderingar som parterna delar.

1.

Europaparlamentet uttrycker sin djupaste oro över den palestinska fången, Arafat Jaradats, död i ett israeliskt fängelse den 23 februari 2013 samt uttrycker sitt deltagande med hans familj.

2.

Europaparlamentet är djupt oroad över de nya spänningarna på Västbanken till följd av Jaradats död under oklara omständigheter i fängelset i Megiddo. Parlamentet uppmanar alla parter att iaktta största möjlighet återhållsamhet och att avstå från provokativa åtgärder för att förebygga ytterligare våldsamheter samt för att göra positiva insatser för att få fram sanningen och lindra de nuvarande spänningarna.

3.

Europaparlamentet uppmanar de israeliska myndigheterna att omedelbart inleda oberoende, opartiska och öppna undersökningar av omständigheterna kring Jaradats död samt samtliga fall av påstådd tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av palestinska fångar.

4.

Europaparlamentet upprepar sitt stöd för Israels legitima säkerhetsintressen, men anser att rättsstatsprincipen måste respekteras fullt ut när det gäller behandlingen av alla fångar, eftersom detta är av avgörande betydelse för att befästa demokratin i landet. Parlamentet uppmanar därför den israeliska regeringen att respektera de palestinska fångarnas rättigheter samt att skydda deras liv och hälsa.

5.

Europaparlamentet är oroat över de palestinska fångar för vilka administrativt frihetsberövande tillämpas utan dom. Parlamentet understryker att dessa fångar antingen bör ställas inför rätta och dömas med rättsliga garantier i enlighet med internationella standarder eller friges omedelbart.

6.

Europaparlamentet kräver att fångarna och deras familjer omedelbart ges möjlighet att utnyttja sin besöksrätt och uppmanar de israelsiska myndigheterna att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att denna rätt ska kunna utnyttjas.

7.

Europaparlamentet uttrycker djup oro över situationen för och hälsotillståndet hos de palestinska fångar som deltar i den utvidgade hungerstrejken. Parlamentet uttrycker sitt stöd för Internationella rödakorskommitténs ansträngningar att rädda livet på fångar och andra frihetsberövade som befinner sig i ett kritiskt tillstånd, och uppmanar Israel att ge alla hungerstrejkande obegränsat tillträde till lämplig medicinsk vård.

8.

Europaparlamentet uppmanar än en gång att alla fängslade medlemmar av det palestinska lagstiftande rådet ska friges, inklusive Marwan Barghouti.

9.

Europaparlamentet uppmanar de israeliska myndigheterna att se till att palestinska kvinnor och barn som hålls fängslade eller frihetsberövade får ändamålsenligt skydd och ändamålsenlig behandling i enlighet med relevanta konventioner som Israel har undertecknat.

10.

Europaparlamentet uppmanar utrikestjänsten och medlemsstaterna att nära övervaka vad som sker med de palestinska fångarna och andra frihetsberövade, inklusive kvinnor och barn, och att ta upp denna fråga på alla nivåer av den politiska dialogen med Israel. Parlamentet insisterar på att denna fråga bör tas upp i den kommande lägesrapporten om den europeiska grannskapspolitiken med Israel.

11.

Europaparlamentet kräver att parlamentet bör ges ett informationsuppdrag för att utvärdera den nuvarande situationen för de fängslade palestinierna, inklusive kvinnor och barn, samt användningen av administrativt frihetsberövande.

12.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, Israels regering och parlament, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, kvartettens sändebud i Mellanöstern, ordföranden i den parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavsområdet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och Internationella rödakorskommittén.


(1)  EUT C 295 E, 4.12.2009, s. 47.

(2)  Antagna texter, P7_TA(2012)0298.


Top