EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE3028

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tiettyihin maataloustuotteiden jalostuksessa tuotettuihin tavaroihin sovellettavasta kauppajärjestelmästä” COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD)

EUVL C 327, 12.11.2013, p. 90–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.11.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 327/90


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tiettyihin maataloustuotteiden jalostuksessa tuotettuihin tavaroihin sovellettavasta kauppajärjestelmästä”

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD)

2013/C 327/15

Esittelijä: Mindaugas MACIULEVIČIUS

Euroopan parlamentti päätti 12. maaliskuuta 2013 ja Euroopan komissio 15. maaliskuuta 2013 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 artiklan 2 kohdan, 207 artiklan 2 kohdan ja 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyihin maataloustuotteiden jalostuksessa tuotettuihin tavaroihin sovellettavasta kauppajärjestelmästä

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD).

Asian valmistelusta vastannut "maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö" -erityisjaosto antoi lausuntonsa 12. kesäkuuta 2013.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 10.–11. heinäkuuta 2013 pitämässään 491. täysistunnossa (heinäkuun 10. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 149 ääntä puolesta 3:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK kannattaa tätä ehdotusta Lissabonin sopimuksen mukauttamisesta, kuten se tekee lausunnossaan 357/2011 (1) ja kuten se on jatkossakin tehnyt johdonmukaisesti myöhemmissä lausunnoissaan.

1.2

ETSK kehottaa nykyaikaistamaan kaupan sääntöjä kauttaaltaan sekä lisäämään niiden läpinäkyvyyttä ottamalla mukaan kaikki keskeiset sidosryhmät. Samalla on varmistettava, että ne ovat johdonmukaisia yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden kanssa EU:n arvojen edistämiseksi kaikkialla maailmassa.

1.3

ETSK kehottaa ottamaan käyttöön tehokkaita suojamekanismeja mahdollisen väärinkäytön varalta tilanteissa, joissa vapaakauppasopimuksia käytetään väylänä sellaisten elintarvikkeiden tuomiseksi EU:n markkinoille, jotka ovat löyhempien vaatimusten mukaisia ja joiden valmistaminen on edullisempaa ja helpompaa.

1.4

ETSK suosittaa painokkaasti, että kaikissa tulevissa kauppajärjestelmissä estetään sellainen kilpailun vääristyminen EU:n markkinoilla, joka aiheutuu kolmansien maiden soveltamista löyhemmistä ympäristöä, elintarviketurvallisuutta ja eläinten hyvinvointia koskevista sekä sosiaalisista normeista. Tämä voitaisiin varmistaa tuontitullien täydentävien lisämaksuosien avulla.

1.5

ETSK kehottaa tarkistamaan järjestelmää, joka koskee tuontitodistusten, tukitodistusten ja sisäistä jalostusmenettelyä koskevien todistusten myöntämistä sekä erityisesti kiintiöiden jakamista, jotta pienille ja keskisuurille tuottajille jätetään riittävästi toimintavaraa.

1.6

Komitea kehottaa ottamaan käyttöön tullijärjestelmään sisällytettäviä sähköisiä hankintoja koskevia välineitä todistusten ja kiintiöiden hallinnoimiseksi. Kyseisenlaisen järjestelmän tulisi mahdollistaa täsmällisen markkinatilanteen reaaliaikainen seuranta sekä välitön reagoiminen siinä tapauksessa, että käynnistysmäärät tai -hinnat saavutetaan.

1.7

Komitea kehottaa säilyttämään vientitukijärjestelmän varalta, sillä nykyisin ei voida ennustaa, milloin tätä turvaverkkoa tarvitaan uudelleen.

1.8

Komitea kehottaa komissiota vahvistamaan maatalouden kansainvälisiä näkökohtia käsittelevän neuvoa-antavan ryhmän (Advisory Group on International Aspects of Agriculture) roolia niin, että mahdollistetaan maataloustuottajien, jalostajien, kuluttajien, kauppiaiden jne. suora osallistuminen (2).

2.   Tausta

2.1

Ehdotetun asetuksen tarkoituksena on järkeistämisen, yhdenmukaistamisen ja yksinkertaistamisen vuoksi mukauttaa Lissabonin sopimukseen ja yhdistää jalostettuja maataloustuotteita / liitteeseen I kuulumattomia tavaroita koskeva kauppajärjestelmä, josta nykyisin säädetään asetuksessa N:o 1216/2009, sekä muna-albumiinin ja maitoalbumiinin yhteinen kauppajärjestelmä, josta nykyisin säädetään neuvoston asetuksessa (EY) N:o 614/2009. Tavoitteena on

yksilöidä komissiolle siirretty säädösvalta ja täytäntöönpanovalta sekä vahvistaa kyseisten säädösten antamiseen soveltuvat menettelyt.

saattaa ne sopusointuun uuden YMJ-asetuksen (COM(2011) 626 final) kanssa siinä yhteydessä, kun YMJ mukautetaan Lissabonin sopimukseen ja vuoden 2013 jälkeiseen YMP:hen – josta käydään parhaillaan pitkiä ja intensiivisiä keskusteluita neuvoston ja Euroopan parlamentin tasolla.

ajantasaistaa näitä säädöksiä sekä luoda entistä selkeämpi ja vahvempi oikeusperusta täytäntöönpanosääntöjä varten.

luoda vakaa lainsäädäntökehys vapaakauppasopimusten mukaisten alennettujen tuontitullien ja tuontikiintiöiden sekä vientitukijärjestelmän hallinnointia varten ja mukauttaa nykyinen asetus vapaakauppasopimusten ja vientitukijärjestelmän nykyisiin käytäntöihin.

3.   Yleistä

3.1

ETSK suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen yksinkertaistaa, järkeistää ja yhdenmukaistaa jalostettujen maataloustuotteiden kauppaa koskevaa lainsäädäntöä sekä erityisesti siihen, että molemmat asetukset (asetus jalostettuja maataloustuotteita koskevasta kauppajärjestelmästä ja asetus maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä) mukautetaan Lissabonin sopimukseen rinnakkain, koska kumpaankin asetukseen sisältyy samanlaisia säännöksiä maataloustuotteita ja jalostettuja maataloustuotteita koskevista tuonti- ja vientitoimenpiteistä (esimerkiksi alennetut tuontitullit, lisätuontitullit, tuontikiintiöt, vientituet, vientitodistukset ja tukitodistukset).

3.2

Samanaikaisesti komitea katsoo, että lainsäädännön yksinkertaistaminen, järkeistäminen ja yhdenmukaistaminen olisi loistava tilaisuus nykyaikaistaa kaupan sääntöjä ja lisätä niiden läpinäkyvyyttä ottamalla mukaan kaikki keskeiset sidosryhmät EU:n arvojen edistämiseksi kaikkialla maailmassa.

3.3

ETSK arvostaa sitä, että ehdotetun asetuksen myötä nykyiset säännökset saatettaisiin Lissabonin sopimuksen mukaisiksi muuttamatta niitä merkittävästi, mutta peräänkuuluttaa samanaikaisesti kauppapolitiikan syvällistä tarkistamista, jotta se saatetaan johdonmukaiseksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 39 artiklassa vahvistettujen yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden kanssa.

3.4

ETSK on useaan otteeseen ilmaissut tukensa vapaakauppajärjestelyille ja etuuskohtelukauppaa koskeville järjestelyille sekä painottanut WTO-neuvottelujen merkitystä. ETSK kuitenkin tähdentää, että koska EU on merkittävin elintarviketuotteiden tuoja maailmanlaajuisesti, sillä on keskeinen rooli edistettäessä sen omia, elintarviketurvallisuutta ja elintarvikkeiden laatua, eläinten hyvinvointia ja ympäristönsuojelua sekä sosiaalisia arvoja koskevia erittäin tiukkoja vaatimuksia.

3.5

ETSK huomauttaa, että tuontitulleja ja erityisesti niiden maatalousosaa tulisi täydentää ympäristöä, elintarviketurvallisuutta, eläinten hyvinvointia ja sosiaalisia näkökohtia koskevilla lisämaksuosilla, joita voitaisiin käyttää keinona elintarviketuotantoon liittyvien EU:n arvojen levittämiseksi kolmansiin maihin. Näitä maksuosia tulisi alentaa ainoastaan, mikäli EU:hun vietävien tuotteiden valmistaja noudattaa kyseisiä vaatimuksia. EU:n yhteiskunnallisia arvoja tällä tavoin eteenpäin välittämällä parannetaan pitkällä tähtäimellä elintarvikkeiden maailmanlaajuisen tuotantojärjestelmän joustavuutta ja kestävyyttä.

3.6

ETSK kehottaa ottamaan käyttöön tehokkaita suojamekanismeja mahdollisen väärinkäytön varalta tilanteissa, joissa vapaakauppasopimuksia käytetään väylänä sellaisten elintarvikkeiden tuomiseksi EU:n markkinoille, jotka ovat löyhempien vaatimusten mukaisia ja joiden valmistaminen on edullisempaa ja helpompaa.

3.7

Komitea kehottaa komissiota tarkistamaan järjestelmäänsä, joka koskee tuontitodistusten, tukitodistusten ja sisäistä jalostusmenettelyä koskevien todistusten myöntämistä sekä erityisesti kiintiöiden jakamista, jotta pienille ja keskisuurille tuottajille jätetään riittävästi toimintavaraa ja jotta estetään se, että kourallinen toimijoita hallitsee markkinoita.

3.8

Komitea kehottaa komissiota ottamaan käyttöön tullijärjestelmään sisällytettäviä, sähköisiä hankintoja koskevia välineitä todistusten ja kiintiöiden hallinnoimiseksi. Ne alentaisivat merkittävästi transaktiokustannuksia ja vähentäisivät toimijoiden fyysiseen asiakirjahallintaan liittyviä riskejä.

3.9

Kyseisenlaisen järjestelmän tulisi mahdollistaa täsmällisen markkinatilanteen reaaliaikainen seuranta sekä välitön reagoiminen siinä tapauksessa, että käynnistysmäärät tai -hinnat saavutetaan.

3.10

Komitea katsoo, että vientituilla – vaikka niitä ei nykyisin sovelletakaan – on erittäin merkittävä rooli turvaverkkona markkinoiden epätasapainotilanteessa. Samalla on erittäin tärkeää säilyttää kyseinen järjestelmä varalta, sillä nykyisin ei voida ennustaa, milloin tätä turvaverkkoa tarvitaan uudelleen.

3.11

On olennaisen tärkeää, että komissio vahvistaa maatalouden kansainvälisiä näkökohtia käsittelevän neuvoa-antavan ryhmän roolia niin, että mahdollistetaan maataloustuottajien, jalostajien, kuluttajien, kauppiaiden jne. suora osallistuminen, jotta se näin tarjoaisi hyödyllisen foorumin konsultoinnille ja tietojen jakamiselle (3).

Bryssel 10. heinäkuuta 2013

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Henri MALOSSE


(1)  EUVL C 107, 6.4.2011, s. 33-36.

(2)  EUVL C 304, 10.11.1993, s. 8-10.

(3)  EUVL C 304, 10.11.1993, s. 8-10.


Top