EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1172

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/1172 της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2022 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου στην κοινή γεωργική πολιτική και την εφαρμογή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα

C/2022/2789

ΕΕ L 183 της 8.7.2022, p. 12–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1172/oj

8.7.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 183/12


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1172 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Μαΐου 2022

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου στην κοινή γεωργική πολιτική και την εφαρμογή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (1), και ιδίως το άρθρο 74, το άρθρο 85 παράγραφος 7 και το άρθρο 105,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 θεσπίζει τους βασικούς κανόνες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (στο εξής: ολοκληρωμένο σύστημα) και την επιβολή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα. Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νέου νομικού πλαισίου πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες που θα συμπληρώσουν τις διατάξεις του εν λόγω κανονισμού στους οικείους τομείς.

(2)

Οι κανόνες για το ολοκληρωμένο σύστημα και την επιβολή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα θα πρέπει να διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των κανόνων που θα εφαρμόζουν τα κράτη μέλη και οι δικαιούχοι στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) και συνεπώς θα πρέπει να θεσπιστούν σε μία κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. Αυτοί οι νέοι κανόνες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις σχετικές διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής (2).

(3)

Ειδικότερα, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για τη συμπλήρωση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 όσον αφορά τη λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος που αναφέρεται στο άρθρο 65 του εν λόγω κανονισμού, κανόνες σχετικά με τις αξιολογήσεις της ποιότητας που αναφέρονται στο άρθρο 68 παράγραφος 3, στο άρθρο 69 παράγραφος 6 και στο άρθρο 70 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, κανόνες σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων που αναφέρεται στο άρθρο 68 του εν λόγω κανονισμού και λεπτομερείς κανόνες για την επιβολή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα που αναφέρονται στο άρθρο 85 του εν λόγω κανονισμού.

(4)

Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων πρέπει να παρέχει αξιόλογα, περιεκτικά και αξιόπιστα στοιχεία για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις της πολιτικής, και που συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή των παρεμβάσεων με βάση την έκταση, καθώς επίσης στηρίζουν τους δικαιούχους για την υποβολή ορθών αιτήσεων ενίσχυσης. Για να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των στόχων, οι κανόνες πρέπει απαραιτήτως να αποσαφηνίζουν τις τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη μέλη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δομούνται και να επικαιροποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία.

(5)

Προκειμένου τα κράτη μέλη να μπορούν να εντοπίζουν προληπτικά πιθανές αδυναμίες του ολοκληρωμένου συστήματος και να λαμβάνουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα όταν απαιτείται, θα πρέπει να προβλεφθούν κανόνες σχετικά την ετήσια αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία και του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων. Η πείρα σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων δυνάμει του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014 έχει καταδείξει ότι η ανάπτυξη τεχνικής καθοδήγησης από την Επιτροπή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτή η τεχνική καθοδήγηση βοηθά τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια προσαρμοσμένη μεθοδολογία για τη διεξαγωγή των αξιολογήσεών τους. Δεδομένης της σημασίας που έχουν οι αξιολογήσεις της ποιότητας για την εύρυθμη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που παρέχει αξιόπιστα δεδομένα τα οποία είναι δυνατόν να εξακριβωθούν στην ετήσια έκθεση επιδόσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να συνδράμει τα κράτη μέλη με παρόμοιο τρόπο ώστε να διενεργούν τις αξιολογήσεις της ποιότητας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116.

(6)

Οι αξιολογήσεις της ποιότητας πρέπει να αξιολογούν αν το ολοκληρωμένο σύστημα εκπληρώνει τον σκοπό του να παρέχει αξιόπιστα και περιεκτικά στοιχεία για την ετήσια έκθεση επιδόσεων, όπως απαιτείται από το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, και ιδίως τον σωστό αριθμό εκταρίων για την εκροή και το σωστό μερίδιο εκτάσεων για τους δείκτες αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων με βάση την έκταση. Αυτό θα απαιτήσει τον συνδυασμό σχετικών αποτελεσμάτων από την αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων και του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υπερεκτίμηση αυτών των επιπτώσεων λόγω εκτάσεων όπου σημειώθηκαν τόσο σφάλματα μέτρησης όσο και εσφαλμένες αποφάσεις όσον αφορά τους όρους επιλεξιμότητας. Για τον σκοπό αυτό, η επαλήθευση της δηλωθείσας έκτασης στην αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία θα πρέπει να βασίζεται στο ίδιο δείγμα αγροτεμαχίων με αυτά της αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων.

(7)

Επιπλέον, η αξιολόγηση της ποιότητας που σχετίζεται με το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων πρέπει να διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα μεταξύ των κρατών μελών, ανεξάρτητα από την πιθανότητα αναβολής της ανάπτυξης μιας πλήρως λειτουργικής εφαρμογής του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων. Συνεπώς, αυτή η αξιολόγηση της ποιότητας θα πρέπει να καλύπτει όλες τις παρεμβάσεις με βάση την έκταση, καθώς και τους σχετικούς όρους επιλεξιμότητας, ανεξάρτητα από την απόφαση του κράτους μέλους να έχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως αναφέρεται στο άρθρο 70 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Η αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων θα πρέπει να παρέχει διαγνωστικά στοιχεία τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων όσο και σε επίπεδο όρων επιλεξιμότητας, βάσει των οποίων τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, όταν κρίνεται αναγκαίο.

(8)

Για λόγους σαφήνειας και προκειμένου να δημιουργηθεί μια εναρμονισμένη βάση για τον υπολογισμό και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κοινοί ορισμοί και γενικές αρχές όσον αφορά τη μη συμμόρφωση.

(9)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 προβλέπει ότι οι διοικητικές κυρώσεις για την αιρεσιμότητα πρέπει να προσδιοριστούν λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας. Ως εκ τούτου, οι μειώσεις και οι αποκλεισμοί θα πρέπει να διαβαθμίζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της μη συμμόρφωσης και, σε περίπτωση εκ προθέσεως μη συμμόρφωσης, θα πρέπει να φθάνουν έως τον πλήρη αποκλεισμό του δικαιούχου από όλες τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του εν λόγω κανονισμού. Για λόγους ασφάλειας δικαίου όσον αφορά για τους δικαιούχους, θα πρέπει να καθοριστεί προθεσμία για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.

(10)

Το άρθρο 85 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 προβλέπει ότι ο υπολογισμός των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν ή πρόκειται να χορηγηθούν στον ενδιαφερόμενο δικαιούχο σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης ή τις αιτήσεις πληρωμής που υποβλήθηκαν ή πρόκειται να υποβληθούν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο σημειώθηκε η μη συμμόρφωση. Ως εκ τούτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς του γεωργού και των κυρώσεων και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των γεωργών, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι, σε περίπτωση που η ίδια μη συμμόρφωση σημειώνεται συνεχώς για πολλά ημερολογιακά έτη, θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και θα υπολογίζονται για κάθε ημερολογιακό έτος κατά το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί ότι σημειώθηκε η μη συμμόρφωση.

(11)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διοικητικές κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν και να καταλογιστούν αποτελεσματικά, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι, σε περίπτωση που κατά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η μη συμμόρφωση, οι κυρώσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν ή πρόκειται να χορηγηθούν στον δικαιούχο ή ο δικαιούχος δεν υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης, οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται ή να καταλογίζονται μέσω ανάκτησης.

(12)

Σύμφωνα με το άρθρο 85 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ανεξάρτητα από το αν διαπιστώνεται μη συμμόρφωση μέσω συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων ή με άλλα μέσα, δεν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις όταν η ακούσια μη συμμόρφωση δεν έχει συνέπειες ή έχει μόνο ασήμαντες συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης. Λόγω της ήσσονος σημασίας των μη συμμορφώσεων που δεν έχουν συνέπειες ή έχουν μόνο ασήμαντες συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης και προκειμένου να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση, τέτοιου είδους μη συμμορφώσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς προσδιορισμού της επανάληψης ή της συνέχειας μιας μη συμμόρφωσης.

(13)

Σύμφωνα με το άρθρο 85 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, εάν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει χαμηλότερο ποσοστό μείωσης. Είναι σκόπιμο να καθοριστεί ένα ελάχιστο ποσοστό μείωσης.

(14)

Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για πολλές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που σημειώνονται κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος.

(15)

Για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), κρίνεται σκόπιμο να θεσπιστούν μεταβατικοί κανόνες όσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 104 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, προκειμένου να αποφευχθούν υπερβολικές διοικητικές δαπάνες και επιβαρύνσεις που σχετίζονται με ελέγχους αιρεσιμότητας και πολλαπλής συμμόρφωσης που ασκούνται σε δικαιούχους οι οποίοι λαμβάνουν ενισχύσεις με βάση την έκταση, τόσο στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) όσο και στο πλαίσιο προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) έως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Για τον σκοπό αυτό, οι έλεγχοι αιρεσιμότητας που συνδέονται με την έκταση θα πρέπει να θεωρείται ότι καλύπτουν και τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης που αναφέρονται στο άρθρο 96 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι, για τις ενισχύσεις με βάση την έκταση, οι κανόνες αιρεσιμότητας είναι γενικά αυστηρότεροι από τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης όσον αφορά τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τις κυρώσεις. Ως εκ τούτου, μπορεί να εκληφθεί ότι τηρούνται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης, εάν ο δικαιούχος συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που ορίζουν οι κανόνες σχετικά με την αιρεσιμότητα. Ωστόσο, εάν οι έλεγχοι σχετικά με την αιρεσιμότητα αποκαλύψουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, το κράτος μέλος δεν μπορεί πλέον να θεωρεί ότι τηρείται η πολλαπλή συμμόρφωση και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να διενεργήσει τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 96 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και στο πλαίσιο αυτό, να εφαρμόσει τους κανόνες σχετικά με τον υπολογισμό και την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(16)

Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 640/2014 θα πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, ο εν λόγω κανονισμός θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει όσον αφορά τις αιτήσεις ενίσχυσης για άμεσες πληρωμές οι οποίες υποβάλλονται πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023, τις αιτήσεις πληρωμής οι οποίες αφορούν μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, καθώς και το σύστημα ελέγχου και τις διοικητικές κυρώσεις όσον αφορά τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης.

(17)

Έχοντας υπόψη το άρθρο 104 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 106 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται σε παρεμβάσεις που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και πραγματοποιούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

(18)

Τέλος, έχοντας υπόψη την αιτιολογική σκέψη 31 της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει ουσιώδης σχέση ανάμεσα στις αναθέσεις εξουσίας που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116 όσον αφορά τους κανόνες σχετικά με το ολοκληρωμένο σύστημα και την επιβολή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα, και υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν οι εν λόγω κανόνες στην ίδια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει διατάξεις για τη συμπλήρωση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 όσον αφορά:

α)

την αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων που αναφέρεται στο άρθρο 68 παράγραφος 3, του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 6 και του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 70 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού·

β)

το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων που αναφέρεται στο άρθρο 68 του εν λόγω κανονισμού·

γ)

την επιβολή και τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων για την αιρεσιμότητα που αναφέρονται στο άρθρο 85 του εν λόγω κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άρθρο 2

Σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων

1.   Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων που αναφέρεται στο άρθρο 68 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 λειτουργεί σε επίπεδο αγροτεμαχίου αναφοράς και περιλαμβάνει πληροφορίες που καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή δεδομένων με την αίτηση ενίσχυσης με βάση γεωχωρικά στοιχεία που αναφέρεται στο άρθρο 69 του εν λόγω κανονισμού και το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 70 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως «αγροτεμάχιο αναφοράς» νοείται γεωγραφικά οριοθετημένη έκταση η οποία φέρει ενιαία στοιχεία αναγνώρισης, όπως έχουν καταχωρισθεί στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων σύμφωνα με το άρθρο 68 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Το αγροτεμάχιο αναφοράς περιλαμβάνει μια μονάδα γης που αντιπροσωπεύει αγροτική περιοχή όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Κατά περίπτωση, το αγροτεμάχιο αναφοράς περιλαμβάνει επίσης μη γεωργικές εκτάσεις οι οποίες θεωρούνται επιλέξιμες από τα κράτη μέλη για να λάβουν τη στήριξη για τις παρεμβάσεις με βάση την έκταση που αναφέρονται στο άρθρο 65 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

3.   Τα αγροτεμάχια αναφοράς χρησιμεύουν ως βάση για τη στήριξη των δικαιούχων κατά την υποβολή αιτήσεων με γεωχωρικά στοιχεία για παρεμβάσεις με βάση την έκταση που αναφέρονται στο άρθρο 65 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

4.   Τα κράτη μέλη οριοθετούν τα αγροτεμάχια αναφοράς κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, είναι μετρήσιμα, παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού κατά τρόπο μοναδικό και αναμφισβήτητο κάθε αγροτεμαχίου και μονάδας γης μη γεωργικών εκτάσεων οι οποίες θεωρούνται επιλέξιμες από τα κράτη μέλη για να λάβουν τη στήριξη για τις παρεμβάσεις με βάση την έκταση που αναφέρονται στο άρθρο 65 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την επικαιροποίηση των στοιχείων για όλα τα αγροτεμάχια αναφοράς στο σύστημα αναγνώρισης τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 έτη. Επιπλέον, κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από την αίτηση με βάση γεωχωρικά στοιχεία, το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή.

6.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξαγωγή δεδομένων για την ορθή υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

7.   Στο σύστημα αναγνώρισης, για κάθε αγροτεμάχιο αναφοράς τα κράτη μέλη πρέπει τουλάχιστον:

α)

να καθορίσουν τη μέγιστη επιλέξιμη έκταση για τους σκοπούς των παρεμβάσεων με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος. Προκειμένου να καθοριστεί η μέγιστη επιλέξιμη έκταση, τα κράτη μέλη αφαιρούν τα μη επιλέξιμα στοιχεία από το αγροτεμάχιο με οριοθέτηση, όπου είναι δυνατόν. Τα κράτη μέλη καθορίζουν εκ των προτέρων τα κριτήρια και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση, την ποσοτική εκτίμηση και, κατά περίπτωση, την οριοθέτηση των επιλέξιμων και μη επιλέξιμων τμημάτων του αγροτεμαχίου. Κατά τον καθορισμό της μέγιστης επιλέξιμης έκτασης, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν ένα εύλογο περιθώριο για την ορθή ποσοτική εκτίμηση, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το περίγραμμα και η κατάσταση του αγροτεμαχίου·

β)

να προσδιορίσουν τη γεωργική έκταση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν με οριοθέτηση τη διάκριση της γεωργικής έκτασης σε έκταση αρόσιμης γης, μόνιμων καλλιεργειών και μόνιμων λειμώνων, μεταξύ άλλων και όταν συνιστούν αγροδασοπονικό σύστημα στην εν λόγω περιοχή, όπως προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού·

γ)

να καταχωρίζουν όλα τα σχετικά στοιχεία όσον αφορά τους μόνιμους λειμώνες με διάσπαρτα μη επιλέξιμα χαρακτηριστικά και όταν τα κράτη μέλη αποφασίζουν να εφαρμόσουν σταθερούς συντελεστές μείωσης για τον προσδιορισμό της έκτασης που θεωρείται επιλέξιμη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 στοιχείο β) τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

δ)

να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά και/ή δεσμεύσεις που είναι συναφή για την επιλεξιμότητα των παρεμβάσεων με βάση την έκταση και για τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας, και που δεν αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο. Αυτά τα στοιχεία καταγράφονται ως αποτελέσματα ή τμήματα στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και αναφέρονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

i)

η θέση τυρφώνων ή υγροτόπων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΓΠΚ 2 που παρατίθεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

ii)

ο τύπος και η θέση των χαρακτηριστικών τοπίου στο αγροτεμάχιο που είναι συναφή για την αιρεσιμότητα ή τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 65 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

ε)

κατά περίπτωση, να διαπιστώνουν και να προσδιορίζουν το μέγεθος των χαρακτηριστικών τοπίου σύμφωνα με το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 που παρατίθεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 σχετικά με το ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία·

στ)

να καθορίζουν αν τα αγροτεμάχια βρίσκονται σε εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, όπως αναφέρεται στο άρθρο 71 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, ή αν ισχύουν ειδικά ανά περιοχή μειονεκτήματα που προκύπτουν από συγκεκριμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο 72 του εν λόγω κανονισμού·

ζ)

να καθορίζουν αν τα αγροτεμάχια βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε περιοχές που καλύπτονται από την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), αν βρίσκονται σε γεωργική έκταση εγκεκριμένη για βαμβακοπαραγωγή σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθιερωμένων τοπικών πρακτικών όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) δεύτερο εδάφιο σημείο i) του εν λόγω κανονισμού, σε περιοχές που καλύπτονται με μόνιμους λειμώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι σύμφωνα με το πρότυπο ΚΓΠΚ 9 που παρατίθεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή σε περιοχές που καλύπτονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου (7) ή την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

8.   Για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη δασοκομία και στηρίζονται βάσει των άρθρων 70 και 72 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη μπορούν να καταρτίσουν κατάλληλα εναλλακτικά συστήματα για τον επακριβή προσδιορισμό της γης που αποτελεί αντικείμενο στήριξης, εφόσον η εν λόγω γη καλύπτεται από δάση.

9.   Το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών λειτουργεί βάσει ενός εθνικού συστήματος συντεταγμένων αναφοράς όπως ορίζεται στην οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) και επιτρέπει την τυποποιημένη μέτρηση και την ενιαία αναγνώριση των αγροτεμαχίων σε ολόκληρο το οικείο κράτος μέλος. Όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα συντεταγμένων, πρέπει να αλληλοαποκλείονται και καθένα από αυτά να εξασφαλίζει την αντιστοιχία μεταξύ των στοιχείων που αφορούν την ίδια γεωγραφική θέση.

Άρθρο 3

Αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων

1.   Τα κράτη μέλη διενεργούν ετησίως την αξιολόγηση της ποιότητας που αναφέρεται στο άρθρο 68 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 για τους σκοπούς της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η εν λόγω αξιολόγηση της ποιότητας καλύπτει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

την ορθή ποσοτική εκτίμηση της μέγιστης επιλέξιμης έκτασης·

β)

την αναλογία και την κατανομή των αγροτεμαχίων αναφοράς όταν η δηλωθείσα έκταση περιλαμβάνει και μη επιλέξιμες εκτάσεις ή δεν περιλαμβάνει γεωργική έκταση·

γ)

την ύπαρξη αγροτεμαχίων αναφοράς με σημαντικά μειονεκτήματα·

δ)

την ορθή ταξινόμηση της γεωργικής έκτασης ως αρόσιμης γης, μόνιμου λειμώνα ή μόνιμης καλλιέργειας σε κάθε αγροτεμάχιο αναφοράς·

ε)

την αναλογία των δηλώσεων έκτασης ανά αγροτεμάχιο αναφοράς·

στ)

την κατηγοριοποίηση των αγροτεμαχίων αναφοράς στις περιπτώσεις που η μέγιστη επιλέξιμη έκταση περιλαμβάνει και μη επιλέξιμες εκτάσεις, δεν περιλαμβάνει γεωργική έκταση ή παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα·

ζ)

το ποσοστό των αγροτεμαχίων αναφοράς που έχουν αποτελέσει αντικείμενο τροποποιήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του τακτικού κύκλου επικαιροποίησης.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επίσης ότι όλα τα αιτήματα για την επικαιροποίηση του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων εκτελούνται κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν προέκυψαν από το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων, από ενέργειες του δικαιούχου ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

2.   Τα κράτη μέλη διενεργούν την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 με βάση δείγμα των αγροτεμαχίων αναφοράς. Χρησιμοποιούν στοιχεία που επιτρέπουν την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης επιτόπου.

3.   Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας αποκαλύπτουν ελλείψεις, τα κράτη μέλη προτείνουν κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

Άρθρο 4

Αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία

1.   Η ετήσια αξιολόγηση της ποιότητας που αναφέρεται στο άρθρο 69 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 αξιολογεί την αξιοπιστία των στοιχείων που περιέχει η αίτηση με βάση γεωχωρικά στοιχεία, καθώς και την ορθότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Ειδικότερα, η αξιολόγηση της ποιότητας αφορά την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που έχουν συμπληρωθεί εκ των προτέρων στην αίτηση με βάση γεωχωρικά στοιχεία, την πληρότητα και την ορθότητα των ειδοποιήσεων καθοδήγησης που παρέχονται στους δικαιούχους κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και την ιχνηλασιμότητα όλων των τροποποιήσεων που έχουν καταχωριστεί στην αίτηση με βάση γεωχωρικά στοιχεία μετά την υποβολή της.

2.   Η αξιολόγηση της ποιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

επαλήθευση ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε το κράτος μέλος για την εκ των προτέρων συμπλήρωση της αίτησης με βάση γεωχωρικά στοιχεία ήταν πλήρη, ορθά και επικαιροποιημένα·

β)

επαλήθευση από το κράτος μέλος ότι η έκταση που δηλώθηκε από τον δικαιούχο για παρέμβαση με βάση την έκταση καθορίστηκε ορθά ως προς τους ισχύοντες όρους επιλεξιμότητας·

γ)

επαλήθευση ότι, στο μέτρο του δυνατού, όλοι οι όροι επιλεξιμότητας των παρεμβάσεων και, κατά περίπτωση, οι απαιτήσεις αιρεσιμότητας λήφθηκαν υπόψη για την έκδοση ειδοποιήσεων καθοδήγησης από το κράτος μέλος προς τους δικαιούχους κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης·

δ)

επαλήθευση ότι όλες οι τροποποιήσεις της αίτησης με βάση γεωχωρικά στοιχεία μετά την υποβολή της καταχωρίστηκαν από το κράτος μέλος κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν προέκυψαν από προειδοποίηση του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων, από ενέργεια του δικαιούχου ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

3.   Η αξιολόγηση της ποιότητας που προβλέπεται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), γ) και δ) πραγματοποιείται μέσω δοκιμών ΤΠ και επανάληψης της διαδικασίας υποβολής αίτησης επί αντιπροσωπευτικού δείγματος αιτήσεων ενίσχυσης.

4.   Για την επαλήθευση στο πλαίσιο της παραγράφου 2 στοιχείο β), η αξιολόγηση της ποιότητας διενεργείται μέσω επιτόπιων επισκέψεων ή ανάλυσης φωτογραφιών του ίδιου ημερολογιακού έτους και τουλάχιστον της ίδιας ποιότητας, όπως απαιτείται για την αξιολόγηση της ποιότητας που αναφέρεται στο άρθρο 68 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Η επαλήθευση αυτή διενεργείται με μέτρηση της δηλωθείσας έκτασης σε σχέση με την παρέμβαση επί του δείγματος το οποίο επιλέχθηκε για την αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού.

5.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλες οι παρεμβάσεις με βάση την έκταση, τις οποίες διαχειρίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα, περιλαμβάνονται στα δείγματα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 και επαληθεύονται κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης της ποιότητας.

6.   Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας αποκαλύπτουν ελλείψεις, τα κράτη μέλη προτείνουν κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

Άρθρο 5

Αξιολόγηση της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων

1.   Η ετήσια αξιολόγηση της ποιότητας που αναφέρεται στο άρθρο 70 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 αφορά την αξιοπιστία της εφαρμογής του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων, παρέχει διαγνωστικά στοιχεία σχετικά με τις πηγές εσφαλμένων αποφάσεων σε επίπεδο παρεμβάσεων και όρων επιλεξιμότητας και κυρίως αξιολογεί την ορθότητα των στοιχείων που παρέχονται για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

2.   Η αξιολόγηση της ποιότητας διενεργείται μέσω επιτόπιων επισκέψεων ή ανάλυσης φωτογραφιών του ίδιου ημερολογιακού έτους και, κατά περίπτωση, με τουλάχιστον την ίδια ποιότητα, όπως απαιτείται για την αξιολόγηση της ποιότητας που αναφέρεται στο άρθρο 68 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Οι επιτόπιες επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους και καλύπτουν, στο μέτρο του δυνατού, όλους τους όρους επιλεξιμότητας που σχετίζονται με έναν δεδομένο δικαιούχο κατά την ίδια επίσκεψη. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την αξιολόγηση της ποιότητας πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν οριστικά και αξιόπιστα αποτελέσματα σε σχέση με την πραγματική κατάσταση επιτόπου. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωσήμανση για την παρακολούθηση, την ιχνηλάτηση και την αξιολόγηση γεωργικών δραστηριοτήτων ως δεδομένα ισοδύναμης, τουλάχιστον, αξίας με τα δεδομένα των δορυφόρων Sentinels του προγράμματος Copernicus, τα κράτη μέλη μπορούν να διενεργούν την αξιολόγηση της ποιότητας των αποφάσεων που βασίζονται σε φωτογραφίες με γεωσήμανση μέσω μη αυτοματοποιημένης ανάλυσης των φωτογραφιών με γεωσήμανση, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν οριστικά και αξιόπιστα αποτελέσματα.

3.   Σε επίπεδο παρεμβάσεων, η αξιολόγηση της ποιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

ποσοτική εκτίμηση των σφαλμάτων που οφείλονται σε εσφαλμένες αποφάσεις σχετικά με τους όρους επιλεξιμότητας σε αγροτεμάχια που αποτελούν αντικείμενο παρέμβασης με βάση την έκταση, ανεξάρτητα από το αν η σχετική απόφαση προέκυψε από το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων ή όχι. Το αποτέλεσμα εκφράζεται σε εκτάρια·

β)

ποσοτική εκτίμηση του αριθμού των αγροτεμαχίων στα οποία το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων διαπίστωσε μη συμμόρφωση με τους όρους επιλεξιμότητας, καθώς και του αριθμού των αγροτεμαχίων που δεν πληρούσαν τους όρους επιλεξιμότητας μετά την καταληκτική ημερομηνία για την τροποποίηση των αιτήσεων ενίσχυσης.

4.   Οι εκθέσεις που πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025 και τις 15 Φεβρουαρίου 2027, θα συμπεριλαμβάνουν επίσης επαλήθευση ότι όλοι οι όροι επιλεξιμότητας των παρεμβάσεων με βάση την έκταση οι οποίοι θεωρούνται ότι μπορούν να ελεγχθούν μέσω παρακολούθησης υπόκεινται σε σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων κατά τα έτη 2024 και 2026, αντίστοιχα. Ενδέχεται να απαιτούνται διορθωτικά μέτρα μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εν λόγω εκθέσεων.

5.   Η αξιολόγηση της ποιότητας διενεργείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα αγροτεμαχίων, με έλεγχο όλων των όρων επιλεξιμότητας όλων των παρεμβάσεων για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση.

6.   Για λόγους απλούστευσης και δεδομένου ότι το δείγμα της αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων παρέχει επαρκές επίπεδο διασφάλισης όσον αφορά την τήρηση των όρων επιλεξιμότητας ανά παρέμβαση, το κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να λάβει υπόψη τις αξιολογήσεις της ποιότητας που αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος κανονισμού, όσον αφορά την υποχρέωση σύστασης του συστήματος ελέγχου που ορίζεται στο άρθρο 72 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

7.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλες οι παρεμβάσεις με βάση την έκταση, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης του ολοκληρωμένου συστήματος, περιλαμβάνονται στο δείγμα των αγροτεμαχίων και επαληθεύονται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας, ανεξάρτητα από την πιθανότητα σταδιακής σύστασης του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 70 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

8.   Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ποσοτικών εκτιμήσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α) και β) αποκαλύπτουν ελλείψεις, τα κράτη μέλη προτείνουν κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

9.   Τα διορθωτικά μέτρα για τους όρους επιλεξιμότητας που δεν παρακολουθούνται ή δεν παρακολουθούνται με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη διενέργεια επιτόπιων επισκέψεων. Σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται διορθωτικά μέτρα μετά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ενδέχεται να χρειαστεί να συμπεριληφθούν πρόσθετες λεπτομέρειες στην έκθεση της αξιολόγησης της ποιότητας του επόμενου έτους όσον αφορά τις ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Άρθρο 6

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ισχύουν οι ορισμοί του τίτλου IV του κεφαλαίου IV του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«μη συμμόρφωση»: η μη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή με τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση των εκτάσεων, τα οποία καθορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 13 του εν λόγω κανονισμού·

β)

«πρότυπα»: οποιοδήποτε από τα πρότυπα που καθορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

γ)

«έτος διαπίστωσης»: το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο διενεργείται ο διοικητικός ή ο επιτόπιος έλεγχος·

δ)

«τομείς αιρεσιμότητας»: οποιοσδήποτε από τους τρεις διαφορετικούς τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

Άρθρο 7

Γενικές αρχές σχετικά με τη μη συμμόρφωση

1.   Για τον προσδιορισμό της επανάληψης μιας μη συμμόρφωσης, λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης που προσδιορίζονται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 640/2014.

2.   Η έκταση της μη συμμόρφωσης προσδιορίζεται λαμβάνοντας ιδίως υπόψη αν η μη συμμόρφωση έχει ευρύτερες επιπτώσεις ή περιορίζεται στην εκμετάλλευση καθεαυτή.

3.   Η «σοβαρότητα» της μη συμμόρφωσης εξαρτάται, ιδίως, από τη βαρύτητα των συνεπειών της, λαμβανομένων υπόψη των στόχων της σχετικής απαίτησης ή του σχετικού προτύπου.

4.   Ο διαρκής χαρακτήρας της μη συμμόρφωσης εξαρτάται ιδίως από τη χρονική διάρκεια των επιπτώσεών της ή από τη δυνατότητα τερματισμού των εν λόγω επιπτώσεων με εύλογα μέσα.

5.   Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θεωρούνται προσδιορισθείσες, εάν έχουν διαπιστωθεί κατόπιν ελέγχου οιουδήποτε είδους, ο οποίος διενεργείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116 ή έχουν υποπέσει στην αντίληψη της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής ή, κατά περίπτωση, του οργανισμού πληρωμών με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Άρθρο 8

Γενικές αρχές διοικητικών κυρώσεων

1.   Η διοικητική κύρωση που προβλέπεται στο άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 επιβάλλεται μόνο εάν διαπιστωθεί μη συμμόρφωση εντός 3 διαδοχικών ημερολογιακών ετών υπολογιζόμενων με έτος έναρξης το έτος κατά το οποίο σημειώθηκε η μη συμμόρφωση και το οποίο συμπεριλαμβάνεται.

2.   Όταν η ίδια μη συμμόρφωση σημειώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια πολλών ημερολογιακών ετών, επιβάλλεται διοικητική κύρωση για κάθε ημερολογιακό έτος κατά το οποίο σημειώθηκε η μη συμμόρφωση. Οι διοικητικές κυρώσεις υπολογίζονται με βάση τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν ή πρόκειται να χορηγηθούν στον ενδιαφερόμενο δικαιούχο σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης ή τις αιτήσεις πληρωμής που υποβλήθηκαν ή πρόκειται να υποβληθούν κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών ετών κατά τα οποία σημειώθηκε η μη συμμόρφωση.

3.   Σε περίπτωση που, κατά το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης, ο δικαιούχος δεν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης ή οι διοικητικές κυρώσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν ή πρόκειται να χορηγηθούν στον δικαιούχο σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης τις οποίες ο δικαιούχος έχει υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλει κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους της διαπίστωσης, οι διοικητικές κυρώσεις ανακτώνται σύμφωνα με το άρθρο 30 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/128 της Επιτροπής (10).

Άρθρο 9

Ποσοστά μειώσεων σε περίπτωση ακούσιας μη συμμόρφωσης

1.   Για προσδιορισθείσες περιπτώσεις ακούσιας μη συμμόρφωσης, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει, βάσει της αξιολόγησης της μη συμμόρφωσης που παρέχεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 85 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, να μειώσει το ποσοστό που ορίζεται στο άρθρο 85 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού έως και στο 1 %.

2.   Όταν μια προσδιορισθείσα περίπτωση ακούσιας μη συμμόρφωσης έχει σοβαρές συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης, ή εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει, βάσει της αξιολόγησης της μη συμμόρφωσης που παρέχεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 85 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, να αυξήσει το ποσοστό που ορίζεται στο άρθρο 85 παράγραφος 5 του εν λόγω κανονισμού έως και στο 10 %.

3.   Όταν μια προσδιορισθείσα ακούσια μη συμμόρφωση με την ίδια απαίτηση ή το ίδιο πρότυπο συνεχίζεται επί 3 διαδοχικά ημερολογιακά έτη, εφαρμόζεται το ποσοστό μείωσης που ορίζεται στο άρθρο 85 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, μόνο όταν ο δικαιούχος έχει ενημερωθεί για την προηγούμενη προσδιορισθείσα περίπτωση μη συμμόρφωσης. Όταν η ίδια περίπτωση μη συμμόρφωσης συνεχίζεται περαιτέρω χωρίς αιτιολόγηση από πλευράς του δικαιούχου, θεωρείται περίπτωση εκ προθέσεως μη συμμόρφωσης.

4.   Όταν μια προσδιορισθείσα μη συμμόρφωση δεν έχει συνέπειες ή έχει μόνο ασήμαντες συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης και δεν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 85 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, η μη συμμόρφωση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της επανάληψης ή της συνέχειας μιας περίπτωσης μη συμμόρφωσης.

5.   Όταν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 66 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, η μείωση που επιβάλλεται για τις προσδιορισθείσες περιπτώσεις ακούσιας μη συμμόρφωσης μπορεί να είναι μικρότερη από τη μείωση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, αλλά ορίζεται τουλάχιστον στο 0,5 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 10

Ποσοστά μειώσεων σε περίπτωση εκ προθέσεως μη συμμόρφωσης

Το ποσοστό μείωσης για προσδιορισθείσα εκ προθέσεως μη συμμόρφωση ανέρχεται στο 15 % τουλάχιστον του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Με βάση την αξιολόγηση της μη συμμόρφωσης που παρέχεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 85 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού, ο οργανισμός πληρωμών μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 100 %.

Άρθρο 11

Υπολογισμός μειώσεων για πολλές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που σημειώθηκαν κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος

1.   Όταν μια προσδιορισθείσα περίπτωση μη συμμόρφωσης με ένα πρότυπο συνιστά επίσης μη συμμόρφωση με μια απαίτηση, η μη συμμόρφωση θεωρείται ως μία ενιαία περίπτωση μη συμμόρφωσης. Για τον υπολογισμό των μειώσεων, η μη συμμόρφωση θεωρείται ότι εντάσσεται στο πεδίο αιρεσιμότητας της απαίτησης.

2.   Όταν έχουν σημειωθεί περισσότερες από μία προσδιορισθείσες και μη επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ακούσιας μη συμμόρφωσης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, η διαδικασία για τον καθορισμό της μείωσης εφαρμόζεται χωριστά για κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τα προκύπτοντα ποσοστά αθροίζονται. Ωστόσο, η συνολική μείωση δεν υπερβαίνει:

α)

το 5 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1, στοιχεία α), β) και γ), του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, όταν καμία περίπτωση μη συμμόρφωσης δεν έχει σοβαρές συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης ή εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων· ή

β)

το 10 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, όταν τουλάχιστον μία περίπτωση μη συμμόρφωσης έχει σοβαρές συνέπειες για την επίτευξη του στόχου του σχετικού προτύπου ή της σχετικής απαίτησης ή εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή την υγεία των ζώων.

3.   Όταν έχουν σημειωθεί περισσότερες από μία προσδιορισθείσες και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ακούσιας μη συμμόρφωσης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, η διαδικασία για τον καθορισμό της μείωσης εφαρμόζεται χωριστά για κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τα προκύπτοντα ποσοστά μειώσεων αθροίζονται. Ωστόσο, η μείωση δεν υπερβαίνει το 20 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

4.   Όταν έχουν σημειωθεί περισσότερες από μία προσδιορισθείσες περιπτώσεις εκ προθέσεως μη συμμόρφωσης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, η διαδικασία για τον καθορισμό της μείωσης εφαρμόζεται χωριστά για κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τα προκύπτοντα ποσοστά μειώσεων αθροίζονται. Ωστόσο, η μείωση δεν υπερβαίνει το 100 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Όταν έχουν σημειωθεί πολλαπλές περιπτώσεις ακούσιας, επαναλαμβανόμενης και εκ προθέσεως μη συμμόρφωσης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, τα προκύπτοντα ποσοστά μειώσεων και, κατά περίπτωση, τα ποσοστά που προκύπτουν μετά την εφαρμογή των παραγράφων 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, αθροίζονται. Ωστόσο, η μείωση δεν υπερβαίνει το 100 % του συνολικού ποσού που προκύπτει από τις ενισχύσεις και τη στήριξη που αναφέρονται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 12

Μεταβατικές διατάξεις

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 104 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, οι έλεγχοι όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες σχετικά με την αιρεσιμότητα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 83 του εν λόγω κανονισμού, διενεργούνται σε εκτάσεις που λαμβάνουν στήριξη βάσει των άρθρων 28, 29 και 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού, όταν ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος λαμβάνει και ενισχύσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115.

Οι έλεγχοι αιρεσιμότητας που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο θεωρείται ότι καλύπτουν τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης που αναφέρονται στο άρθρο 96 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013, εκτός εάν αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους κανόνες αιρεσιμότητας. Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες σχετικά με την αιρεσιμότητα, το κράτος μέλος διενεργεί ελέγχους σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο στα μέτρα με βάση την έκταση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, εφαρμόζει τους κανόνες σχετικά με τον υπολογισμό και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

Άρθρο 13

Κατάργηση

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 640/2014 καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, ο εν λόγω κανονισμός εξακολουθεί να ισχύει για:

α)

αιτήσεις ενίσχυσης για άμεσες πληρωμές οι οποίες υποβάλλονται πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023·

β)

αιτήσεις πληρωμής οι οποίες αφορούν μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013·

γ)

το σύστημα ελέγχου και τις διοικητικές κυρώσεις σχετικά με τους κανόνες για την πολλαπλή συμμόρφωση.

Άρθρο 14

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 187.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τους όρους απόρριψης ή ανάκτησης πληρωμών καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση (ΕΕ L 181 της 20.6.2014, σ. 48).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).

(6)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).

(7)  Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).

(8)  Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).

(9)  Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Inspire) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).

(10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/128 της Επιτροπής, της 21ης Δεκεμβρίου 2021, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια (ΕΕ L 20 της 31.1.2022, σ. 131).


Top