EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Principiile care guvernează SOLVIT, rețeaua de soluționare a problemelor pentru cetățeni și întreprinderi

Principiile care guvernează SOLVIT, rețeaua de soluționare a problemelor pentru cetățeni și întreprinderi

Rețeaua SOLVIT urmărește identificarea de soluții la reclamațiile primite de la cetățenii și întreprinderile din UE care bănuiesc că drepturile lor europene au fost încălcate de către o autoritate publică.

ACT

Recomandarea Comisiei din 17 septembrie 2013 privind principiile care guvernează SOLVIT (2013/461/UE), JO L 249 din 19.9.2013

SINTEZĂ

Recomandarea Comisiei stabilește normele de cooperare între centrele SOLVIT.

Toate statele membre ale UE, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein au creat un centru național SOLVIT, de obicei în cadrul biroului prim-ministrului sau al ministrului afacerilor externe sau al economiei.

Aceste centre colaborează în mod direct prin intermediul unei baze de date online pentru a rezolva în mod practic și în decurs de 10 săptămâni problemele comunicate de către cetățeni și de către întreprinderi. Comisia este responsabilă de facilitarea și coordonarea rețelei SOLVIT.

Serviciul este gratuit, iar soluțiile nu au caracter obligatoriu, aceasta fiind o rețea informală.

Pentru ca SOLVIT să intervină, trebuie să existe

  • o încălcare a legislației UE
  • de către o autoritate publică
  • într-o situație transfrontalieră.

Petentul trebuie să nu fi demarat proceduri oficiale, deoarece în acest caz nu se mai poate soluționa problema în mod informal.

SOLVIT tratează probleme din domenii precum securitatea socială, drepturile de ședere, libera circulație a serviciilor și a bunurilor, recunoașterea calificărilor profesionale, impozitarea și înscrierea vehiculelor.

În continuare sunt sintetizate câteva exemple de servicii pe care recomandarea sugerează că ar trebui să le ofere centrele SOLVIT (atenție: cititorilor care doresc să înțeleagă pe deplin principiile li se recomandă să citească textul integral al recomandării):

  • centrele SOLVIT trebuie să fie disponibile prin telefon sau e-mail și să ofere un răspuns prompt la întrebări;
  • petenții trebuie să primească un prim răspunssăptămână la problema cu care se confruntă în termen de osăptămână;
  • în termen de o lună de la prima evaluare și cu condiția ca dosarul să fie complet, petenților trebuie să li se confirme dacă le-a fost deschis cazul în calitate de caz SOLVIT;
  • atunci când o problemă nu poate fi abordată în calitate de caz SOLVIT, petenților trebuie să li se ofere motive în acest sens și să fie informați cu privire la o altă posibilă cale de acțiune care ar putea facilita soluționarea problemei;
  • în termen de 10 săptămâni de la data deschiderii cazului, petentul trebuie să primească o soluție la problema cu care se confruntă, soluție care poate include o clarificare a dreptului Uniunii aplicabil.

Vizibilitatea rețelei SOLVIT

Recomandarea sugerează ca statele membre ale UE să se asigure că sunt disponibile informații clare și accesul ușor la serviciile SOLVIT, în special pe toate site-urile relevante ale administrației publice. De asemenea, recomandarea îndeamnă statele membre ale UE să efectueze activități de conștientizare cu privire la SOLVIT.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Recomandarea 2013/461/UE

-

-

JO L 249, 19.9.2013

Ultima actualizare: 22.04.2014

Top