EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0028

Regulamentul (CE) nr. 28/2004 al Comisiei din 5 ianuarie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) în ceea ce privește descrierea detaliată a conținutului rapoartelor intermediare și finale cu privire la calitate

JO L 5, 9.1.2004, p. 42–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/28/oj

16/Volumul 01

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

251


32004R0028


L 005/42

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 28/2004 AL COMISIEI

din 5 ianuarie 2004

de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) în ceea ce privește descrierea detaliată a conținutului rapoartelor intermediare și finale cu privire la calitate

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 iunie 2003 privind statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) (1) și, în special, articolul 15 alineatul (2) litera (b) al acestuia,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1177/2003 a stabilit un cadru comun pentru producerea sistematică de statistici comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață, care cuprind date transversale și longitudinale comparabile și actuale privind venitul, precum și nivelul și compoziția sărăciei și excluderii sociale la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.

(2)

În conformitate cu articolul 15 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1177/2003, este necesar să se adopte măsuri de punere în aplicare în ceea ce privește descrierea detaliată a conținutului raportului intermediar privind indicatorii comunitari transversali comuni, bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC și descrierea detaliată a conținutului raportului final privind calitatea, care se referă atât la dimensiunea transversală, cât și la cea longitudinală, punând accentul pe precizia internă.

(3)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru programul statistic,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Definițiile care trebuie aplicate rapoartelor intermediare și finale privind calitatea pentru statisticile comunitare referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC) sunt stabilite în anexa I.

Articolul 2

Criteriile de evaluare a calității și descrierea detaliată a conținutului raportului intermediar privind calitatea, pe care trebuie să-l prezinte statele membre, referitor la indicatorii comunitari transversali comuni, bazați pe dimensiunea transversală a EU-SILC, sunt stabilite în anexa II.

Articolul 3

Criteriile de evaluare a calității și descrierea detaliată a conținutului raportului final privind calitatea, pe care trebuie să-l prezinte statele membre, care se referă atât la dimensiunea transversală, cât și la cea longitudinală a statisticilor EU-SILC și care pune accentul pe precizia internă, sunt stabilite în anexa III.

Articolul 4

Conținutul rapoartelor intermediare și finale privind calitatea, care trebuie prezentate de Comisie (Eurostat), este stabilit în anexa IV.

Articolul 5

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 ianuarie 2004.

Pentru Comisie

Pedro SOLBES MIRA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 165, 3.7.2003, p. 1.


ANEXA I

DEFINIȚII

(a)   „Substituire”: înlocuirea cu alte unități a unităților selecționate inițial pentru eșantion, în cazul în care acestea din urmă nu furnizează informațiile cerute, întrucât adresa nu a putut fi localizată sau este inaccesibilă, gospodăria refuză să coopereze, întreaga gospodărie este temporar absentă sau gospodăria este incapabilă să răspundă.

(b)   „Imputare”: estimarea de valori apropiate plauzibile (dar artificiale) pentru valorile lipsă.

(c)   „Venit disponibil echivalent”: venitul total disponibil al gospodăriei, împărțit la „mărimea sa echivalentă”.

(d)   „Mărime echivalentă”: mărime calculată cu ajutorul scării modificate a OCDE (care atribuie o pondere de 1,0 primului adult, de 0,5 celorlalte persoane în vârstă de 14 ani sau mai mult care trăiesc în gospodărie și de 0,3 copiilor sub 14 ani).

(e)   „Bază de sondaj”: populația din unități din rândul căreia poate fi selecționat un eșantion.

(f)   „Precizie”: gradul de corespondență între calcule și estimări, pe de-o parte, și valorile exacte sau reale, pe de altă parte.

(g)   „Erori de eșantionare”: erorile legate de variabilitatea aleatoare care rezultă din utilizarea unui eșantion mai degrabă decât a unui recensământ.

(h)   „Erori care nu sunt cauzate de eșantionare”: erori care se produc în toate fazele culegerii de date și ale procesului de producere.

Erorile care nu sunt cauzate de eșantionare sunt, în principal, de patru tipuri:

erori de acoperire: erori cauzate de diferențele existente între populația țintă și baza de sondaj. Erorile de acoperire includ supra-acoperirea, sub-acoperirea și clasificarea eronată:

supra-acoperire: este vorba de supra-acoperire în cazul în care anumite unități sunt clasificate eronat, adică nu sunt în câmpul corespunzător sau în cazul în care anumite unități nu există în realitate;

sub-acoperire: este vorba de sub-acoperire în cazul în care anumite unități nu sunt incluse în baza de sondaj;

clasificare eronată: este vorba de clasificare eronată în cazul în care unități care aparțin populației țintă sunt clasificate eronat;

erori de măsurare: erori care se produc în momentul culegerii datelor. Cauzele sunt diverse: ele pot privi suportul de anchetă, sistemul de informații, operatorul de interviu și modul de culegere;

erori de prelucrare: erori care se produc după culegerea datelor, în special în procesele de introducere, editare, corectare și ponderare a datelor;

erori de non-răspuns: erori cauzate de imposibilitatea de a obține informațiile dorite de la o unitate eligibilă. Există două tipuri principale de non-răspuns:

non-răspunsuri ale unităților: unități întregi (gospodării și/sau persoane), selecționate pentru eșantion, nu au comunicat nici o informație;

non-răspunsuri la anumite întrebări: unitatea din eșantion a fost observată cu succes, dar nu au fost obținute toate informațiile cerute.

(i)   „Pertinență”: măsura în care statisticile răspund nevoilor actuale și potențiale ale utilizatorilor.

(j)   „Termene de producere și punctualitate”:

termenele de producere a informației corespund termenelor cuprinse între disponibilitatea informației și evenimentul sau fenomenul pe care aceasta îl descrie;

punctualitatea se referă la decalajul între data reală a furnizării de către Eurostat și data țintă la care datele ar fi trebuit să fie furnizate, de exemplu, cu referire la datele anunțate într-un calendar oficial de furnizare stabilit de regulamente sau acceptate în prealabil de parteneri.

(k)   Accesibilitate și claritate:

accesibilitatea se referă la condițiile fizice în care utilizatorii pot să obțină datele: unde să meargă, cum să comande, data furnizării, politica clară a prețurilor, condițiile de comercializare (copyright etc.), disponibilitatea datelor micro sau macro, formatele diverse (hârtie, fișiere, CD-ROM, Internet etc.);

claritatea se referă la modalitatea de prezentare a datelor: date însoțite de metadate, de ilustrații, astfel cum sunt graficele sau hărțile, disponibilitatea informației privind calitatea datelor (inclusiv limitele de utilizare etc.) și posibilitatea de acordare a unei asistențe suplimentare de către institutele naționale de statistică.


ANEXA II

Criterii de evaluare a calității și descrierea detaliată a conținutului raportului intermediar privind calitatea, care trebuie prezentat de către statele membre

1.   INDICATORI TRANSVERSALI COMUNI AI UNIUNII EUROPENE

1.1.   Indicatori comunitari transversali comuni bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC

Statele membre vor furniza Consiliului European indicatorii comunitari transversali comuni, bazați pe dimensiunea transversală din anul N, pentru includerea în raportul anual de primăvară din anul (N + 2).

Indicatorii transversali comuni ai Uniunii Europene sunt indicatorii adoptați de Consiliu în cadrul metodei deschise de coordonare și care pot fi derivați din instrumentul EU-SILC.

1.2.   Alți indicatori

1.2.1.   Venit disponibil echivalent

1.2.2.   Diferență de remunerare între sexe neajustată

Statele membre care calculează indicatorul referitor la diferența de remunerare între sexe neajustată pe baza statisticilor EU-SILC vor fi obligate să transmită acest indicator.

2.   PRECIZIE

2.1.   Plan de eșantionare

Se vor furniza următoarele informații:

2.1.1.   Tipul de plan de eșantionare (stratificat, multifazic, grupat)

2.1.2.   Unități de eșantionare (o fază, două faze)

2.1.3.   Criterii de stratificare și de sub-stratificare

2.1.4.   Mărimea eșantionului și criterii de atribuire

2.1.5.   Sisteme de selecție a eșantionului

2.1.6.   Repartizarea eșantionului în timp

2.1.7.   Reînnoirea eșantionului: grupuri de rotație

2.1.8.   Ponderări

2.1.8.1.

Efectul planului de eșantionare

2.1.8.2.

Ajustări în caz de non-răspuns

2.1.8.3.

Ajustări ale datelor exterioare (nivel, variabile utilizate și surse)

2.1.8.4.

Ponderare transversală finală

2.1.9.   Substituiri

Pentru statele membre în care se aplică substituirea în caz de non-răspunsuri ale unităților, se vor furniza următoarele informații:

2.1.9.1.   Metoda de selecție a unităților de substituire

2.1.9.2.   Principalele caracteristici ale unităților substituite în comparație cu unitățile inițiale, pe regiune (NUTS 2), în cazul în care este disponibilă

2.1.9.3.   Defalcarea unităților substituite în conformitate cu înregistrarea contactului la adresă (DB120), rezultatul chestionarului privind „gospodăria” (DB130) și acceptarea interviului (DB135)

2.2.   Erori de eșantionare

2.2.1.   Erori tip și mărimea efectivă a eșantionului

Se vor furniza următoarele informații:

mărimea efectivă a eșantionului pentru indicatorii comunitari transversali comuni bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC, pentru venitul disponibil echivalent și pentru diferența de remunerare între sexe neajustată (după caz);

erori tip pentru indicatorii comunitari transversali comuni bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC, pentru venitul disponibil echivalent și pentru diferența de remunerare între sexe neajustată (după caz).

2.3.   Erori care nu sunt cauzate de eșantionare

2.3.1.   Erori în baza de sondaj și în acoperire

În cazul în care sunt disponibile, se vor furniza o descriere a bazei de sondaj (inclusiv informații privind procedura de actualizare a bazei, frecvența și duplicatele) și o descriere a principalelor probleme de acoperire (clasificare eronată, sub-acoperire, supra-acoperire).

Pentru statele membre care utilizează un sistem de eșantionare prin rotație, informațiile referitoare la baza de sondaj se vor furniza numai pentru noile eșantioane.

2.3.2.   Erori de măsurare și de prelucrare

2.3.2.1.   Erori de măsurare

Se vor furniza următoarele informații:

o descriere a diferitelor cauze ale erorilor de măsurare care pot fi detectate în sondaj;

o descriere a modului în care chestionarul a fost elaborat, eventuala utilizare a unui laborator cognitiv, testarea pe teren a chestionarului, efectele planului, conținutului și a formulării acestuia;

informații privind intensitatea și eficacitatea formării operatorilor de interviu: număr de zile de formare, testarea competențelor înainte de începutul activității pe teren (rata succesului etc.);

informații privind studiile, cum ar fi interviurile repetate, studiile de validare sau experimentele pe eșantioane fragmentate, în cazul în care sunt disponibile;

rezultatele modelelor, de exemplu pentru a evalua consecințele utilizării unui an fiscal în loc de an calendaristic, în cazul în care sunt disponibile.

2.3.2.2.   Erori de prelucrare

Se vor furniza următoarele informații:

o descriere a instrumentelor de control a introducerii, codificării și corectării datelor. Principalele erori detectate în procesul ulterior culegerii datelor;

rata eșecurilor de corectare pentru variabilele venitului.

2.3.3.   Erori de non-răspuns

Se vor furniza următoarele informații:

2.3.3.1.   Mărimea obținută a eșantionului:

numărul de gospodării pentru care este acceptat un interviu pentru baza de date. Defalcarea grupurilor de rotație (după caz) și totalul;

numărul de persoane în vârstă de 16 ani sau mai mult din gospodării, al căror interviu este acceptat pentru baza de date și în cazul cărora s-a finalizat interviul individual. Defalcarea grupurilor de rotație (după caz) și totalul;

numărul de respondenți selecționați (după caz), membri ai gospodăriei, al căror interviu este acceptat pentru baza de date și în cazul cărora s-a finalizat interviul individual. Defalcarea grupurilor de rotație (după caz) și totalul.

2.3.3.2.   Non-răspunsuri ale unităților

Pentru statele membre care utilizează un sistem de eșantionare prin rotație, informațiile privind non-răspunsurile unităților vor fi furnizate pentru eșantioanele noi în conformitate cu formulele de mai jos.

Pentru eșantionul total, non-răspunsul unităților se va calcula prin scăderea din numărătorul și din numitorul formulelor de mai jos a unităților care, în conformitate cu normele de monitorizare, nu sunt în câmp.

Rata de non-răspuns din partea gospodăriilor (NRh) se va calcula după cum urmează:

NRh = [1 – (Ra * Rh)] * 100,

unde:

Formula

Ra este rata de contact la adresă

Formula

Rh este proporția de interviuri finalizate cu gospodăriile și acceptate pentru baza de date

DB120 este înregistrarea contactului la adresă

DB130 este rezultatul chestionarului „gospodărie”

DB135 este rezultatul acceptării chestionarului „gospodărie”

Pentru statele membre în care substituirile sunt practicate în caz de non-răspuns din partea unităților, rata de non-răspuns se va calcula înainte și după substituire.

Rata non-răspunsurilor individuale (NRp) se va calcula după cum urmează:

NRp = [1 – (Rp)] * 100,

unde:

Formula

Rp este proporția de interviuri individuale finalizate și acceptate pentru baza de date

RB245 este statutul respondentului

RB250 este statutul datelor

Rata globală a non-răspunsurilor individuale (* NRp) se va calcula după cum urmează:

* NRp = [1 – (Ra * Rh * Rp)] * 100

Pentru statele membre în care se operează substituiri în caz de non-răspuns din partea unităților, rata de non-răspuns se calculează înainte și după substituire.

Pentru statele membre în care s-a selecționat un eșantion de persoane mai degrabă decât un eșantion de gospodării (adrese), rata non-răspunsurilor individuale se va calcula pentru categoria „respondent selecționat” (RB245 = 2), pentru toți indivizii în vârstă de 16 ani sau mai mult (RB245 = 2 + 3) și pentru categoria „respondent neselecționat” (RB245 = 3).

2.3.3.3.   Defalcarea gospodăriilor (unități inițiale) în funcție de „înregistrarea contactului la adresă” (DB120), de „rezultatul chestionarului «gospodărie»” (DB130) și de „acceptarea interviului” (DB135), pentru fiecare grup de rotație (după caz) și pentru total

2.3.3.4.   Defalcarea unităților substituite (după caz) în funcție de „înregistrarea contactului la adresă” (DB120), de „rezultatul chestionarului «gospodărie»” (DB130) și de „acceptarea interviului” (DB135), pentru fiecare grup de rotație (după caz) și pentru total

2.3.3.5.   Non-răspunsuri la anumite întrebări

Pentru variabilele venitului, se vor furniza următoarele informații:

procentul gospodăriilor (pe componenta venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei)/persoanelor (pe componenta venitului culeasă sau compilată la nivelul persoanei) care au primit o sumă pentru fiecare componentă a venitului;

procentul valorilor lipsă pentru fiecare componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei/persoanei;

procentul informațiilor parțiale pentru fiecare componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei/persoanei.

Image

2.3.3.6.   Numărul total de non-răspunsuri la anumite întrebări și de observații din eșantion la nivelul unității privind indicatorii comunitari transversali comuni bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC, pentru venitul disponibil echivalent și diferențele de remunerare între sexe neajustate (după caz).

2.4.   Modul de culegere a datelor

Pentru statele membre care utilizează un eșantion de adrese/gospodării, se va furniza defalcarea membrilor în vârstă de 16 ani sau mai mult din gospodărie în funcție de „statutul datelor” (RB250) și „tipul de interviu” (RB260), pentru fiecare grup de rotație (după caz) și pentru total.

Pentru statele membre care utilizează un eșantion de persoane, se va furniza defalcarea categoriei „respondent selecționat”, defalcarea „membrilor în vârstă de 16 ani sau mai mult din gospodărie” și defalcarea categoriei „respondent neselecționat” în funcție de „statutul datelor” (RB250) și „tipul de interviu” (RB260), pentru fiecare grup de rotație (după caz) și pentru total.

2.5.   Durata interviului

Se va specifica durata medie pe gospodărie a interviului.

Durata medie pe gospodărie a interviului se va calcula adunând durata tuturor interviurilor cu gospodăriile cu durata tuturor interviurilor individuale și împărțind această sumă la numărul chestionarelor „gospodărie” completate și acceptate pentru baza de date.

3.   COMPARABILITATE

3.1.   Concepte și definiții de bază

Pentru următoarele domenii, se vor comunica conceptele naționale utilizate, diferențele între conceptele naționale și conceptele tip ale statisticilor EU-SILC și o evaluare, în cazul în care este disponibilă, a consecințelor diferențelor menționate:

populația de referință;

definiția gospodăriei private;

apartenența la gospodărie;

perioada (perioadele) de referință a(le) venitului utilizată (utilizate);

perioadele utilizate pentru impozitele pe venit și cotizațiile sociale;

perioada de referință pentru impozitele pe avere;

diferența dintre perioada de referință a venitului și variabilele actuale;

durata totală a culegerii datelor pentru eșantion;

informații generale privind activitatea profesională în timpul perioadei de referință.

3.2.   Componentele venitului

3.2.1.   Se vor comunica diferențele între definițiile naționale și definițiile tip ale statisticilor EU-SILC și o evaluare, în cazul în care este disponibilă, a consecințelor diferențelor menționate, pentru următoarele variabile țintă:

venitul total brut al gospodăriei;

venitul total disponibil al gospodăriei;

venitul total disponibil al gospodăriei înainte de transferurile sociale, cu excepția pensiei pentru limită de vârstă sau a pensiei de urmaș;

venitul total disponibil al gospodăriei înainte de transferurile sociale, inclusiv pensia pentru limită de vârstă sau pensia de urmaș;

chirie imputată (1);

venit obținut din închirierea unei proprietăți sau a terenurilor;

alocații familiale/pentru copii;

cheltuieli legate de excluderea socială neclasificate în altă parte;

ajutoare pentru locuință;

transferuri între gospodării încasate cu regularitate în numerar;

dobânzi, dividende, profituri obținute din investiții de capital în întreprinderi individuale;

plata de dobânzi ipotecare (2);

venituri obținute de persoanele sub 16 ani;

impozite curente pe avere;

transferuri între gospodării plătite cu regularitate în numerar;

impozit pe venit și cotizații sociale;

rambursări/încasări legate de ajustări de impozite;

salariu sau venit asimilat;

venit în natură (3);

cotizații sociale ale angajatorilor (4);

profitul în numerar sau pierderi cauzate de o activitate independentă (inclusiv onorarii);

valoarea bunurilor produse pentru consumul propriu (2);

ajutoare de șomaj;

pensii pentru limită de vârstă;

pensii de urmaș;

ajutoare de boală;

pensii de invaliditate;

alocații pentru studii;

remunerația lunară brută a salariaților (5).

3.2.2.   Sursa sau procedura utilizată pentru culegerea variabilelor venitului

3.2.3.   Forma sub care s-au obținut variabilele venitului la nivelul componentelor (de exemplu brute, nete după deducerea impozitelor pe venit la sursă și a cotizațiilor sociale, nete după deducerea impozitului pe venit la sursă, nete după deducerea cotizațiilor sociale)

3.2.4.   Metoda utilizată pentru obținerea variabilelor țintă sub forma cerută (adică ca valoare brută)

4.   COERENȚĂ

4.1.   Compararea variabilelor țintă ale venitului și a numărului de persoane care obțin un venit pentru fiecare „componentă a venitului” cu surse externe

Se va prezenta o comparație cu surse externe a tuturor variabilelor țintă ale venitului și a numărului de persoane care obțin un venit pentru fiecare „componentă a venitului”, în cazul în care statele membre în cauză consideră că aceste date externe sunt suficient de fiabile.


(1)  Obligatoriu din 2007.

(2)  Obligatoriu din 2007.

(3)  Această variabilă (cu excepția automobilelor de serviciu) va fi culeasă numai din 2007.

(4)  Această variabilă va fi înregistrată numai din 2007, în cazul în care studiile de fezabilitate arată că este posibil.

(5)  Obligatoriu numai pentru statele membre care nu au alte surse decât statisticile EU-SILC pentru a calcula diferența de remunerație între bărbați și femei.


ANEXA III

Criterii de evaluare și descrierea conținutului raportului final privind calitatea care trebuie prezentat de către statele membre

1.   INDICATORI COMUNITARI LONGITUDINALI COMUNI BAZAȚI PE DIMENSIUNEA LONGITUDINALĂ A STATISTICILOR EU-SILC

Statele membre vor furniza indicatorii comunitari longitudinali comuni bazați pe eșantionul longitudinal al statisticilor EU-SILC.

Indicatorii longitudinali comuni ai Uniunii Europene sunt indicatorii care au fost adoptați de Consiliu în cadrul metodei deschise de coordonare și care pot rezulta din instrumentul EU-SILC.

2.   PRECIZIE

2.1.   Plan de eșantionare

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza următoarele informații:

2.1.1.   Tipul de plan de eșantionare (stratificat, multifazic, grupat)

2.1.2.   Unități de eșantionare (o fază, două faze)

2.1.3.   Criterii de stratificare și de sub-stratificare

2.1.4.   Mărimea eșantionului și criterii de atribuire

2.1.5.   Sisteme de selecție a eșantionului

2.1.6.   Repartizarea eșantionului în timp

2.1.7.   Reînnoirea eșantionului: grupuri de rotație

2.1.8.   Ponderări

2.1.8.1.   Efectul planului de eșantionare

2.1.8.2.   Ajustări în caz de non-răspuns

2.1.8.3.   Ajustări ale datelor exterioare (nivel, variabile utilizate și surse)

2.1.8.4.   Ponderare longitudinală finală

Pentru al doilea val și valurile următoare ale dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza următoarele informații:

2.1.8.5.   Ajustări în caz de non-răspuns

2.1.8.6.   Ajustări ale datelor exterioare (nivel, variabile utilizate și surse)

2.1.8.7.   Ponderare longitudinală finală

2.1.8.8.   Ponderare transversală finală a gospodăriilor

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, statele membre în care se aplică substituția în caz de non-răspuns din partea unităților vor furniza următoarele informații:

2.1.9.   Substituiri

2.1.9.1.   Metoda de selecție a unităților de substituire

2.1.9.2.   Principalele caracteristici ale unităților înlocuite în comparație cu unitățile inițiale, pe regiune (NUTS 2), în cazul în care este disponibilă

2.1.9.3.   Defalcarea unităților înlocuite în funcție de înregistrarea contactului la adresă (DB120), rezultatul chestionarului „gospodărie” (DB130) și acceptarea interviului (DB135) unităților inițiale

2.2.   Erori de eșantionare

Pentru componenta transversală a statisticilor EU-SILC și pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale, se vor furniza următoarele informații:

media, numărul total de observații (înainte și după imputare) și erorile tip pentru următoarele componente ale venitului:

Image

media, numărul de observații (înainte și după imputare) și eroarea tip pentru defalcarea venitului disponibil echivalent în funcție de sex, grupă de vârstă și mărimea gospodăriei:

Image

2.3.   Erori care nu sunt cauzate de eșantionare

2.3.1.   Erori în baza de sondaj și în acoperire

Pentru primul val privind dimensiunea longitudinală a statisticilor EU-SILC, se vor furniza informații privind erorile din baza de sondaj și de acoperire, astfel cum sunt definite în anexa II punctul 2.3.1 la prezentul regulament.

2.3.2.   Erori de măsurare și de prelucrare

Pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza informații privind erorile de măsurare și de prelucrare, astfel cum sunt definite în anexa II punctul 2.3.2 la prezentul regulament.

2.3.3.   Erori de non-răspuns

2.3.3.1.   Mărimea obținută a eșantionului

Pentru fiecare val privind dimensiunea longitudinală a statisticilor EU-SILC, se vor furniza următoarele informații:

numărul de gospodării pentru care un interviu este acceptat pentru baza de date;

numărul de persoane în vârstă de 16 ani sau mai mult, numărul de indivizi cuprinși în eșantion și numărul de colocatari, membri ai gospodăriilor al căror interviu este acceptat pentru baza de date și în cazul cărora s-a finalizat un interviu individual.

2.3.3.2.   Non-răspuns din partea unităților

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza următoarele informații:

rata de non-răspuns din partea gospodăriilor (NRh), astfel cum este definită în anexa II punctul 2.3.3.2 la prezentul regulament;

rata de non-răspuns individual (NRp), astfel cum este definită în anexa II punctul 2.3.3.2 la prezentul regulament;

rata globală de non-răspuns individual (*NRp), astfel cum este definită în anexa II punctul 2.3.3.2 la prezentul regulament.

Se vor furniza următoarele informații pentru al doilea val și pentru valurile următoare ale dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC:

Rata de răspuns din partea gospodăriilor:

Rata de răspuns pentru fiecare val

Procentul de gospodării intervievate cu succes (DB135 = 1) care au trecut de la valul t – 1 la valul t sau care tocmai au fost create sau adăugate în timpul valului t, cu excepția gospodăriilor care sunt în afara câmpului (în conformitate cu normele de monitorizare) sau inexistente.

Rata de monitorizare longitudinală

Procentul de gospodării trecute la valul t + 1 în scopul monitorizării gospodăriilor trecute de la valul t – 1 la valul t, cu excepția gospodăriilor care sunt în afara câmpului (în conformitate cu normele de monitorizare) sau inexistente.

Rata de monitorizare

Numărul de gospodării trecute de la valul t la valul t + 1, în comparație cu numărul de gospodării trecute de la valul t – 1 la valul t în scopul monitorizării.

Rata mărimii eșantionului

Raportul dintre numărul de gospodării acceptate pentru baza de date (DB135 = 1) în valul t și numărul de gospodării acceptate pentru baza de date (DB135 = 1) în valul t – 1.

Rata răspunsurilor individuale

Rata de răspuns pentru fiecare val

Procentul de persoane din eșantion intervievate cu succes (RB250 = 11, 12, 13) dintre cele trecute de la valul t – 1 la valul t sau care tocmai au fost create sau adăugate în timpul valului t, cu excepția persoanelor care sunt în afara câmpului (în conformitate cu normele de monitorizare).

Procentul de colocatari selecționați pentru valul t și intervievați cu succes (RB = 11, 12, 13) dintre cei care au trecut de la valul t – 1 la valul t.

Rata de monitorizare longitudinală

Procentul de persoane din eșantion intervievate cu succes (RB250 = 11, 12, 13) în valul t dintre toate persoanele selecționate din eșantion, cu excepția acelora care au decedat sau care sunt considerate neeligibile (în afara câmpului), defalcare în funcție de cauzele non-răspunsurilor.

Rata mărimii eșantionului

Raportul între numărul de interviuri individuale finalizate (RB250 = 11, 12, 13) în valul t și numărul de interviuri individuale finalizate în valul t – 1.

Acest raport va fi definit pentru persoanele din eșantion și pentru toate persoanele, inclusiv cele necuprinse în eșantion în vârstă de 16 ani sau mai mult și colocatarii în vârstă de 16 ani sau mai mult selecționați în primul val.

Rata de răspuns pentru persoanele necuprinse în eșantion

Raportul între numărul de interviuri individuale finalizate (RB250 = 11, 12, 13), cu persoane necuprinse în eșantion, în vârstă de 16 ani sau mai mult, în valul t și toate persoanele necuprinse în eșantion, în vârstă de 16 ani sau mai mult, repertoriate în gospodăriile acceptate pentru baza de date (DB135 = 1) în valul t sau repertoriate în interviurile cele mai recente cu gospodării care au trecut de la valul t – 1 la valul t în vederea monitorizării, dar care nu au putut fi intervievate cu succes în valul t.

2.3.3.3.   Defalcarea gospodăriilor în funcție de situația gospodăriei (DB110), înregistrarea contactului la adresă (DB120), rezultatul chestionarului „gospodărie” (DB130) și acceptarea interviului (DB135)

Pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va furniza defalcarea gospodăriilor în funcție de situația gospodăriei, de înregistrarea contactului la adresă, de rezultatul chestionarului „gospodărie” și de acceptarea interviului.

2.3.3.4.   Defalcarea persoanelor în funcție de apartenența la gospodărie (RB110)

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare ale dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va furniza defalcarea persoanelor în funcție de apartenența la gospodărie.

2.3.3.5.   Non-răspunsurile la anumite întrebări

Pentru variabilele venitului, următoarele informații vor fi furnizate pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC:

procentul de gospodării (pe componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei)/de persoane (pe componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul persoanei) care au primit o sumă pentru fiecare componentă a venitului;

procentul de valori lipsă pentru fiecare componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei/persoanei;

procentul de informații parțiale pentru fiecare componentă a venitului culeasă sau compilată la nivelul gospodăriei/persoanei.

2.4.   Modul de culegere a datelor

Pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va furniza defalcarea membrilor gospodăriei, în vârstă de 16 ani sau mai mult, în funcție de „statutul datelor” (RB250) și de „tipul de interviu” (RB260), pentru fiecare individ cuprins în eșantion, pentru colocatari și pentru total.

2.5.   Procedura de imputare

Pentru dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC și pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor transmite o descriere a procedurii de imputare utilizate pentru non-răspunsurile la anumite întrebări (în cazul în care este diferită de metoda Eurostat), variabilele imputate și procentul de imputare din numărul total de observații pe variabila țintă.

2.6.   Chirie imputată

Pentru dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC și pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va transmite o descriere a metodei utilizate pentru calcularea chiriei imputate (în cazul în care este diferită de metoda Eurostat).

2.7.   Automobile de serviciu

Pentru dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC și pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va transmite o descriere a metodei utilizate pentru imputarea unei valori pe utilizarea privată a unui „automobil de serviciu”.

3.   COMPARABILITATE

3.1.   Concepte și definiții de bază

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza informațiile privind conceptele și definițiile de bază (astfel cum sunt descrise în anexa II punctul 3.1 la prezentul regulament), diferențele dintre definițiile naționale și definițiile tip ale statisticilor EU-SILC și o evaluare, în cazul în care nu este disponibilă, a consecințelor diferențelor menționate.

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare, se va comunica orice schimbare în conceptele și definițiile de bază în raport cu primul val.

3.2.   Componentele venitului

3.2.1.   Diferențele între definițiile naționale și definițiile tip ale statisticilor EU-SILC și evaluarea, în cazul în care este disponibilă, a consecințelor diferențelor menționate

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se vor furniza informațiile privind componentele venitului, descrise în anexa II punctul 3.2.1 la prezentul regulament (cu excepția „remunerației lunare brute a salariaților”).

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare, se va comunica orice schimbare în definiția componentelor venitului.

3.2.2.   Sursa sau procedura utilizată pentru culegerea variabilelor venitului

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va indica sursa sau procedura utilizată pentru culegerea variabilelor venitului.

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare, se va comunica orice schimbare cu privire la sursa sau procedura utilizată pentru culegerea variabilelor venitului.

3.2.3.   Forma în care au fost obținute variabilele venitului la nivelul componentelor

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va furniza forma în care au fost obținute variabilele venitului la nivelul componentelor (de exemplu, brute, după deducerea impozitului pe venit la sursă și a cotizațiilor sociale, după deducerea impozitului pe venit la sursă, după deducerea cotizațiilor sociale).

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare, se va comunica orice schimbare a formei în care au fost obținute variabilele venitului la nivelul componentelor.

3.2.4.   Metoda utilizată pentru obținerea variabilelor țintă ale venitului în forma cerută (adică ca valori brute)

Pentru primul val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va indica metoda utilizată pentru obținerea variabilelor țintă ale venitului în forma cerută (adică ca valori brute).

Pentru al doilea val și pentru valurile următoare, se va comunica orice schimbare a sursei sau procedurii utilizate pentru culegerea variabilelor venitului.

3.3.   Norme de monitorizare

Pentru dimensiunea longitudinală a statisticilor EU-SILC, se vor comunica diferențele dintre normele de monitorizare naționale și normele de monitorizare tip ale statisticilor EU-SILC.

4.   COERENȚĂ

4.1.   Compararea cu surse externe a tuturor variabilelor țintă ale venitului și a numărului de persoane care obțin un venit pentru fiecare „componentă a venitului”

Pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale a statisticilor EU-SILC, se va furniza o comparație cu surse externe a tuturor variabilelor țintă ale venitului și a numărului de persoane care obțin un venit pentru fiecare „componentă a venitului”, în cazul în care statele membre în cauză consideră că aceste date externe sunt suficient de fiabile.


ANEXA IV

Conținutul rapoartelor comparative intermediare și finale privind calitatea care trebuie prezentate de Comisie (Eurostat)

RAPORT COMPARATIV INTERMEDIAR PRIVIND CALITATEA

Pe baza rapoartelor intermediare transmise de către statele membre, Comisia (Eurostat) va întocmi un raport comparativ intermediar privind calitatea, care să cuprindă următoarele criterii de calitate:

Precizie

1.1.   Plan de eșantionare

Erori de eșantionare

1.2.1.   Estimarea, coeficientul de variație, intervalul de încredere de 95 % și mărimea efectivă a eșantionului pentru indicatorii comuni transversali pentru Uniunea Europeană bazați pe dimensiunea transversală a statisticilor EU-SILC, pentru venitul disponibil echivalent și pentru diferența de remunerare dintre sexe neajustată (după caz)

1.3.   Erori care nu sunt cauzate de eșantionare

1.4.   Modul de culegere a datelor

1.5.   Durata interviului

Comparabilitate

2.1.   Concepte și definiții de bază

2.2.   Componente ale venitului

3.   Coerență

RAPORT COMPARATIV FINAL ASUPRA CALITĂȚII

Pe baza rapoartelor finale transmise de către statele membre, Comisia (Eurostat) va prezenta un raport comparativ final privind calitatea, care să cuprindă următoarele criterii de calitate:

1.   Pertinență

o descriere și clasificare a utilizatorilor

o descriere a nevoilor utilizatorilor (defalcată pe tip de utilizatori)

Precizie

2.1.   Plan de eșantionare

2.2.   Erori de eșantionare

Pentru componenta transversală a statisticilor EU-SILC și pentru fiecare val al dimensiunii longitudinale, se vor furniza următoarele informații:

media, numărul total de observații (înainte și după imputare), coeficientul de variație și intervalul de încredere la 95 % pentru componentele venitului

media, numărul total de observații (înainte și după imputare), coeficientul de variație și intervalul de încredere la 95 % pentru venitul disponibil echivalent, defalcate pe sexe, pe grup de vârstă și pe mărimea gospodăriei

2.3.   Erori care nu sunt cauzate de eșantionare

2.4.   Modul de culegere a datelor

2.5.   Procedura de imputare

2.6.   Chirie imputată

2.7.   Automobile de serviciu

3.   Rapiditatea producerii și punctualitate

termenul mediu de producere a datelor

frecvența datelor și actualitatea medie a datelor

procentul datelor puse la dispoziție cu întârziere, pe baza calendarului datelor de diseminare stabilit în Regulamentul cadru al EU-SILC

termenul mediu de livrare a datelor nepunctuale (în număr de săptămâni)

motivele întârzierii în livrarea datelor

4.   Accesibilitate și claritate

descrierea condițiilor de acces la date (mass-media, susținere, condiții de marketing, constrângeri, confidențialitate etc.)

descrierea condițiilor de publicare a datelor

Comparabilitate

5.1.   Concepte și definiții de bază

5.2.   Componente ale venitului

5.3.   Norme de monitorizare

6.   Coerență


Top