EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0996

Decizia Consiliului din 28 noiembrie 2002 de instituire a unui mecanism de evaluare a sistemelor juridice și a punerii lor în aplicare pe plan național în lupta împotriva terorismului

JO L 349, 24.12.2002, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/996/oj

19/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

37


32002D0996


L 349/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 28 noiembrie 2002

de instituire a unui mecanism de evaluare a sistemelor juridice și a punerii lor în aplicare pe plan național în lupta împotriva terorismului

(2002/996/JAI)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29 și articolul 34 alineatul (1),

având în vedere inițiativa Regatului Spaniei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Consiliul Justiție și Afaceri Interne, în cadrul reuniunii din 20 septembrie 2001, a decis, astfel cum se precizează la punctul (15) din Concluziile sale, să instruiască Comitetul de la articolul 36 să pună la punct o variantă mai simplă și mai rapidă a mecanismului de evaluare definit în Acțiunea comună 97/827/JAI din 5 decembrie 1997 de instituire a unui mecanism de evaluare a aplicării și a punerii în aplicare pe plan național a angajamentelor internaționale în domeniul luptei împotriva criminalității organizate (3), în vederea definirii modalităților unei evaluări între egali a dispozitivelor naționale de luptă împotriva terorismului.

(2)

Este necesar să se amelioreze sistemele juridice naționale în domeniul luptei împotriva terorismului și a punerii lor în aplicare.

(3)

Elaborarea oricărei dispoziții juridice și punerea sa în aplicare incumbă, în primul rând, fiecărui stat membru, deși, în cadrul Uniunii Europene, statele membre se informează reciproc în legătură cu conținutul dispozițiilor respective, cu scopul realizării unei eficiențe sporite în lupta împotriva terorismului.

(4)

Pe de altă parte, în conformitate cu termenii mandatului dat de Consiliul din 20 septembrie 2001 menționat anterior, se dorește instituirea unui mecanism care, în cadrul cooperării prevăzute în tratat, să permită statelor membre să își evalueze, pe o bază de egalitate și încredere reciprocă, sistemele juridice naționale respective în lupta împotriva terorismului, precum și punerea lor în aplicare,

DECIDE:

Articolul 1

Crearea mecanismului de evaluare

(1)   Se instituie un mecanism de evaluare între egali a dispozitivelor naționale în lupta împotriva terorismului, în cadrul cooperării internaționale dintre statele membre, în conformitate cu modalitățile definite în continuare.

(2)   Fiecare stat membru se angajează ca autoritățile sale naționale să coopereze strâns cu echipele de evaluare constituite în cadrul prezentei decizii, în vederea punerii acesteia în aplicare și cu respectarea normelor de drept și deontologie aplicabile la nivel național.

Articolul 2

Teme de evaluare

(1)   Pentru fiecare exercițiu, tema precisă de evaluare, precum și ordinea în care statele membre urmează să fie evaluate se definesc, la propunerea președinției, de comitetul de la articolul 36.

Pe de altă parte, în funcție de tema concretă reținută pentru evaluare, comitetul de la articolul 36 desemnează grupul de lucru al Consiliului, subordonat respectivului comitet, care va fi însărcinat cu realizarea acesteia sau, după caz, decide să o realizeze chiar el.

De asemenea, comitetul de la articolul 36 stabilește periodicitatea fiecărui exercițiu de evaluare.

(2)   Evaluarea este pregătită de președinția Consiliului, asistată de Secretariatul General al Consiliului, în special cu ajutorul experților naționali detașați în acest scop la acest organism. Comisia se asociază pe deplin lucrărilor.

(3)   Primul exercițiu de evaluare se va încheia până la jumătatea anului 2003.

Articolul 3

Desemnarea experților

(1)   Fiecare stat membru comunică Secretariatului General al Consiliului, la inițiativa președinției și în termen maxim de patru săptămâni de la data la care comitetul de la articolul 36 hotărăște începerea unei evaluări pe o temă concretă, numele a unu, doi sau trei experți care dețin, cu privire la tema asupra căreia se desfășoară evaluarea, o experiență aprofundată în domeniul luptei împotriva terorismului, și care sunt dispuși să participe la cel puțin un exercițiu de evaluare.

(2)   Președinția stabilește lista experților desemnați de statele membre și o transmite comitetului de la articolul 36 sau grupului de lucru desemnat în vederea evaluării.

Articolul 4

Echipa de evaluare

Pe baza listei menționate la articolul 3 alineatul (2), președinția alcătuiește o echipă de doi experți pentru evaluarea fiecărui stat membru, asigurându-se că aceștia nu au cetățenia statului respectiv.

Numele experților aleși pentru alcătuirea fiecărei echipe de evaluare este comunicat comitetului de la articolul 36 sau grupului de lucru desemnat în vederea evaluării.

Echipa de evaluare este asistată în toate activitățile sale de Secretariatul General al Consiliului și de Comisie.

Articolul 5

Elaborarea chestionarului

Președinția, asistată de Secretariatul General al Consiliului și de Comisie, elaborează un chestionar care servește la evaluarea tuturor statelor membre, în cadrul temei precise stabilite la articolul 2 alineatul (1), și îl supune spre aprobare comitetului de la articolul 36 sau grupului de lucru desemnat în vederea evaluării. După caz, se va cere avizul oricărui grup de lucru al Consiliului, competent în domeniul în care se desfășoară evaluarea. Acest chestionar este destinat colectării tuturor informațiilor utile pentru desfășurarea evaluării. Statul membru evaluat se asigură că răspunde la chestionar în termen de cel mult o lună și cât mai complet posibil, anexând, după caz, toate dispozițiile juridice și datele tehnice și practice necesare.

Articolul 6

Vizita de evaluare

După ce a primit răspunsul la chestionar, în cazurile considerate pertinente, echipa de evaluare se deplasează în statul membru evaluat în termen de cel mult șase săptămâni, pentru a clarifica răspunsurile la chestionar, în conformitate cu un program de vizită stabilit de statul membru vizitat pe baza unei propuneri a echipei de evaluare, cu scopul de a se întâlni cu autoritățile politice, administrative, polițienești, vamale sau judiciare, sau cu orice alt organism pertinent.

Articolul 7

Elaborarea proiectului de raport

În cel mult cincisprezece zile de la primirea răspunsurilor la chestionar sau de la vizita menționată la articolul 6, în cazul în care o asemenea vizită a avut loc, echipa de evaluare redactează un proiect de raport succint pe care îl adresează pentru avizare, în termen de șase săptămâni, statului membru evaluat. În cazul în care consideră că este necesar, aceasta își modifică raportul, în funcție de observațiile pe care i le trimite statul membru evaluat.

Articolul 8

Discutarea și adoptarea raportului

(1)   Președinția adresează în mod confidențial proiectul de raport membrilor comitetului de la articolul 36 sau grupului de lucru desemnat în vederea evaluării, împreună cu observațiile statului membru evaluat, care nu au fost reținute de echipa de evaluare.

(2)   Reuniunea comitetului de la articolul 36 sau a grupului de lucru desemnat în vederea evaluării debutează cu o prezentare a proiectului de raport de către membrii echipei de evaluare. Reprezentantul statului membru evaluat prezintă ulterior orice comentariu, informație sau explicație pe care le consideră necesare. Comitetul de la articolul 36 sau grupul de lucru desemnat în vederea evaluării discută ulterior proiectul de raport și adoptă concluziile în consens.

(3)   La terminarea unui exercițiu de evaluare complet, președinția informează Consiliul prin mijloace adecvate despre rezultatul exercițiilor de evaluare. Atunci când consideră necesar, Consiliul poate adresa orice recomandare statului membru respectiv și îl poate invita să îi raporteze, la rândul său, progresele realizate în termenul stabilit.

(4)   Cu respectarea articolului 9 alineatul (2), la terminarea unui exercițiu de evaluare complet, președinția informează Parlamentul European despre punerea în aplicare a mecanismului de evaluare.

Articolul 9

Confidențialitate

(1)   Experții echipelor de evaluare trebuie să respecte confidențialitatea oricărei informații obținute în cadrul misiunii lor. În acest scop, statele membre se asigură că experții desemnați în conformitate cu articolul 3 prezintă, după caz, un nivel de siguranță adecvat.

(2)   Raportul întocmit în cadrul prezentei decizii are un caracter rezervat. Cu toate acestea, statul membru evaluat poate face public raportul, pe proprie răspundere. În cazul în care dorește să publice numai unele părți ale raportului, acesta trebuie să obțină acordul Consiliului.

Articolul 10

Evaluarea mecanismului

Cel târziu la terminarea primului exercițiu de evaluare a tuturor statelor membre, Consiliul examinează modalitățile și domeniul de aplicare a mecanismului și adaptează, după caz, prezenta decizie.

Articolul 11

Data producerii efectelor

Prezenta decizie produce efecte de la data publicării sale în Jurnalul Oficial.

Articolul 12

Publicarea

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial.

Adoptată la Bruxelles, 28 noiembrie 2002.

Pentru Consiliu

Președintele

B. HAARDER


(1)  JO C 151, 26.6.2002, p. 14.

(2)  Aviz emis la 24 septembrie 2002 (nepublicat în Jurnalul Oficial până la această dată).

(3)  JO L 344, 15.12.1997, p. 7.


Top