EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0078

Decizia Consiliului din 22 ianuarie 2001 de instituire a Comitetului Politic și de Securitate

JO L 27, 30.1.2001, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/78(1)/oj

18/Volumul 1

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

128


32001D0078


L 027/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 22 ianuarie 2001

de instituire a Comitetului Politic și de Securitate

(2001/78/PESC)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană și, în special, articolul 28 alineatul (1) al acestuia,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 207 al acestuia,

reamintind articolul 25 din Tratatul privind Uniunea Europeană,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Helsinki a aprobat principiul înființării Comitetului Politic și de Securitate și, pe baza acestor concluzii, s-a instituit Comitetul Politic și de Securitate interimar prin Decizia 2000/143/PESC a Consiliului (1).

(2)

Consiliul European reunit la Nisa între 7 și 11 decembrie 2000 a ajuns la un acord privind înființarea Comitetului Politic și de Securitate permanent, definind rolul, modalitățile de funcționare și funcțiile acestuia.

(3)

În conformitate cu directivele date de Consiliul European de la Nisa, ar trebui să se facă în așa fel încât acest comitet să fie pregătit să-și înceapă lucrările.

(4)

Ar trebui respectat pe deplin principiul reprezentării unice a statelor membre ale Uniunii Europene,

DECIDE:

Articolul 1

Se instituie Comitetul Politic și de Securitate (CPS), denumit în continuare „comitetul”, care va fi structura permanentă a comitetului menționat la articolul 25 din tratat.

Articolul 2

Rolul, modalitățile de funcționare și funcțiile comitetului sunt definite în anexa la prezenta decizie, care reproduce anexa III la raportul președinției, care a fost aprobat de Consiliul European de la Nisa.

Articolul 3

Prezenta decizie produce efecte la data adoptării.

Articolul 4

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial.

Adoptată la Bruxelles, 22 ianuarie 2001.

Pentru Consiliu

Președintele

A. LINDH


(1)  Decizia 2000/143/PESC din 14 februarie 2000 privind înființarea Comitetului Politic și de Securitate interimar (JO L 49, 22.2.2000, p. 1).


ANEXĂ

COMITETUL POLITIC ȘI DE SECURITATE

Abordarea adoptată la Helsinki face din Comitetul Politic și de Securitate (CPS) pivotul politicii europene de securitate și apărare (PESA) și al politicii externe și de securitate comună (PESC):

„CPS se va ocupa de toate aspectele PESC, inclusiv PESA […]”. CPS joacă un rol central, fără a aduce atingere articolului 207 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, în definirea și monitorizarea răspunsului Uniunii Europene la o criză.

CPS se ocupă de ansamblul sarcinilor definite la articolul 25 din Tratatul privind Uniunea Europeană. El se poate reuni la nivel de directorilor politici.

Secretarul general/Înalt reprezentant pentru PESC, după consultarea președinției, poate, fără a aduce atingere articolului 18 din Tratatul privind Uniunea Europeană, să prezideze CPS, în special în caz de criză.

1.   CPS va trebui în special:

(a)

să urmărească situația internațională în domeniile care țin de politica externă și de securitate comună, să contribuie la definirea politicilor, formulând avize pentru Consiliu, la cererea acestuia sau din proprie inițiativă și să supravegheze punerea în aplicare a politicilor convenite, fără a aduce atingere articolului 207 din Tratatul de instituire a Comunității Europene și competențelor președinției și ale Comisiei;

(b)

să examineze, în cadrul competențelor sale, proiectele de concluzii ale Consiliului Afaceri Generale;

(c)

să furnizeze celorlalte comitete orientări privind aspectele care țin de PESC;

(d)

să fie un interlocutor privilegiat al secretarului general/Înalt reprezentant și al reprezentanților speciali;

(e)

să adreseze directive Comitetului Militar; să primească avizele și recomandările Comitetului Militar. Președintele Comitetului Militar (CMUE), care asigură interfața cu Statul Major al Uniunii Europene (SMUE), participă, dacă este necesar, la reuniunile CPS;

(f)

să primească informații, recomandări și avize din partea Comitetului pentru aspectele civile ale gestionării crizelor și să adreseze acestuia directive pentru aspectele care țin de PESC;

(g)

să coordoneze, să supervizeze și să monitorizeze lucrările în domeniul PESC ale diferitelor grupuri de lucru, cărora le va putea adresa directive și ale căror rapoarte va trebui să le analizeze;

(h)

să conducă, la nivelul său și în formele prevăzute de tratat, dialogul politic;

(i)

să fie forumul privilegiat de dialog privind PESA cu cei Cincisprezece și cu cei Șase, precum și cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în conformitate cu modalitățile stabilite în documentele relevante;

(j)

să-și asume, sub autoritatea Consiliului, responsabilitatea conducerii politice a dezvoltării capacităților militare, ținând seama de natura crizelor la care Uniunea Europeană trebuie să răspundă. În cadrul dezvoltării capacităților militare, CPS va beneficia de avizul Comitetului Militar, asistat de Statul Major al Uniunii Europene.

2.   De asemenea, în perioadă de criză, CPS este organismul Consiliului care se ocupă de situațiile de criză și analizează toate opțiunile posibile pentru răspunsul Uniunii Europene, în cadrul instituțional unic și fără a aduce atingere procedurilor de decizie și de punere în aplicare proprii fiecărui pilon. Astfel, Consiliul, ale cărui lucrări sunt pregătite de Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper) și Comisia sunt singurele organisme competente, fiecare în domeniul său de competență și în conformitate cu procedurile stabilite de tratate, să ia decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Comisia își exercită responsabilitățile, inclusiv puterea de inițiativă, în conformitate cu tratatele. Coreper își exercită rolul care îi este încredințat de articolul 207 din Tratatul de instituire a Comunității Europene și de articolul 19 din regulamentul de procedură al Consiliului. În acest scop, el va fi informat, în timp util, de către CPS.

În situație de criză, este necesară, în special, o coordonare strânsă între aceste organisme; aceasta va fi asigurată în special de:

(a)

participarea, după caz, a președintelui CPS la reuniunile Coreper;

(b)

rolul consilierilor pentru relațiile externe, care au misiunea să mențină o coordonare eficientă și permanentă între lucrările PESC și cele din cadrul altor piloni (anexa la concluziile Consiliului din 11 mai 1992).

Pentru a pregăti răspunsul Uniunii Europene în cazul unei crize, CPS este cel care va propune Consiliului obiectivele politice care trebuie urmărite de Uniunea Europeană și va recomanda un ansamblu coerent de opțiuni în vederea soluționării crizei. El poate, în special, să emită un aviz prin care să recomande Consiliului adoptarea unei acțiuni comune. El supraveghează, fără a aduce atingere rolului Comisiei, punerea în aplicare a măsurilor adoptate și evaluează efectele acestora. Comisia informează CPS cu privire la măsurile pe care le adoptă sau pe care intenționează să le adopte. Statele membre informează CPS cu privire la măsurile pe care le-au adoptat sau pe care intenționează să le adopte la nivel național.

CPS asigură „controlul politic și conducerea strategică” a răspunsului militar al Uniunii Europene în cazul unei crize. În acest scop, acesta evaluează în special, pe baza avizelor și recomandărilor Comitetului Militar, elementele esențiale (opțiuni militare strategice care includ lanțul de comandă, conceptul de operațiune și planul de operațiune) care trebuie prezentate Consiliului.

CPS are un rol major în intensificarea consultărilor, în special cu NATO și cu statele terțe interesate.

Secretarul general/Înaltul reprezentant, pe baza lucrărilor CPS, orientează activitățile centrului de criză. Aceasta sprijină CPS și îi furnizează informații în condiții corespunzătoare gestionării crizelor.

Pentru a permite CPS să asigure pe deplin „controlul politic și conducerea strategică” a unei operațiuni militare de gestionare a unei crize, se vor pune în aplicare următoarele dispoziții:

(a)

în vederea lansării unei operațiuni, CPS trimite Consiliului o recomandare bazată pe avizul Comitetului Militar, în conformitate cu procedurile obișnuite de pregătire ale Consiliului. Pe această bază, Consiliul hotărăște lansarea operațiunii, în cadrul unei acțiuni comune;

(b)

acțiunea comună stabilește în special, în conformitate cu articolele 18 și 26 din Tratatul privind Uniunea Europeană, rolul secretarului general/Înalt reprezentant în procesul de punere în aplicare a măsurilor care țin de „controlul politic și conducerea strategică” exercitate de CPS. Pentru aceste măsuri, secretarul general/Înalt reprezentant hotărăște pe baza avizului conform al CPS. În cazul în care o nouă decizie a Consiliului ar fi considerată oportună, se poate recurge la procedura scrisă simplificată [articolul 12 alineatul (4) din regulamentul de procedură al Consiliului];

(c)

în cursul operațiunii, Consiliul va fi informat prin rapoarte ale CPS prezentate de Secretarul general/Înalt reprezentant în calitate de președinte al CPS.


Top