EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0797

2014/797/UE: Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 7 noiembrie 2014 de autorizare a aplicării de către Republica Estonia a unei măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

JO L 330, 15.11.2014, p. 48–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2018

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/797/oj

15.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 330/48


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

din 7 noiembrie 2014

de autorizare a aplicării de către Republica Estonia a unei măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

(2014/797/UE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Prin scrisoarea înregistrată la Comisie la 26 mai 2014, Estonia a solicitat autorizarea de a deroga de la dispozițiile Directivei 2006/112/CE care reglementează dreptul de deducere a taxei în ceea ce privește autoturismele.

(2)

Prin scrisoarea din 11 iunie 2014, Comisia a informat celelalte state membre cu privire la solicitarea înaintată de Estonia. Printr-o scrisoare datată 12 iunie 2014, Comisia a informat Estonia că dispune de toate informațiile pe care le consideră necesare pentru analizarea solicitării.

(3)

Articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE stabilesc dreptul unei persoane impozabile de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) achitată pentru livrările de bunuri și prestările de servicii de care a beneficiat respectiva persoană în scopul operațiunilor sale impozitate. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din directiva menționată prevede obligația persoanelor impozabile de a declara TVA atunci când un activ al activității lor economice se utilizează în alte scopuri decât în interes de serviciu.

(4)

Utilizarea în alte scopuri decât în interes de serviciu este adesea dificil de determinat cu exactitate și, chiar atunci când acest lucru este posibil, mecanismul este adesea greoi. În temeiul autorizării solicitate, cuantumul TVA aferent cheltuielilor deductibile pentru autoturismele care nu sunt utilizate în mod exclusiv în interes de serviciu ar trebui, cu unele excepții, să fie stabilit sub formă de rată procentuală fixă. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, autoritățile estoniene estimează că o rată de 50 % este justificabilă. În același timp, pentru a evita dubla impunere, obligativitatea de a declara TVA-ul pentru utilizarea autoturismelor în alte scopuri decât în interes de serviciu ar trebui suspendată în cazul în care respectivele autoturisme au făcut deja obiectul unei limitări autorizate prin prezenta decizie. Această măsură de simplificare elimină necesitatea de a ține evidențe cu privire la utilizarea în folos personal a autoturismelor întreprinderii și previne evaziunea fiscală generată prin ținerea incorectă a contabilității.

(5)

Limitarea dreptului de deducere în temeiul autorizării solicitate ar trebui să se aplice TVA-ului achitat la cumpărarea, luarea în leasing, achiziția intracomunitară și importul de autoturisme specifice și pentru cheltuieli conexe, inclusiv achiziționarea de combustibil.

(6)

Autorizarea solicitată ar trebui să se aplice numai autoturismelor cu o greutate maximă autorizată de 3 500 de kilograme și cu cel mult opt locuri pe scaune în afară de locul conducătorului auto. Orice utilizare în alte scopuri decât în interes de serviciu a autoturismelor care depășesc 3 500 de kilograme sau care au mai mult de opt locuri pe scaune în afară de locul conducătorului auto este neglijabilă în virtutea caracteristicilor autoturismelor respective sau a tipului de activitate pentru care sunt utilizate. Ar trebui să se furnizeze de asemenea o listă detaliată a categoriilor de autoturisme cărora, în virtutea utilizării lor particulare, nu li se aplică această autorizare.

(7)

Autorizarea ar trebui acordată pe o durată determinată, și anume până la 31 decembrie 2017, pentru a se permite reexaminarea necesității și a eficacității acesteia, precum și a procentelor alocate utilizării în interes de serviciu și utilizării în alte scopuri care stau la baza respectivei autorizări.

(8)

În cazul în care Estonia consideră că este necesară o prelungire a autorizării după anul 2017, aceasta ar trebui să transmită Comisiei, cel târziu la 31 martie 2017, un raport care să cuprindă o reexaminare a procentului aplicat, împreună cu cererea de prelungire.

(9)

Derogarea va avea doar un efect neglijabil asupra valorii globale a încasărilor din impozite colectate în etapa de consum final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE, Estonia este autorizată să limiteze la 50 % dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cheltuielile legate de autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în interes de serviciu.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE, Estonia nu asimilează unei prestări de servicii cu titlu oneros utilizarea în alte scopuri decât în interes de serviciu a unui autoturism care face parte din activele comerciale ale unei persoane impozabile, în cazul în care autoturismul a făcut obiectul unei limitări autorizate în temeiul articolului 1 din prezenta decizie.

Articolul 3

Cheltuielile menționate la articolul 1 acoperă cumpărarea, luarea în leasing, achiziția intracomunitară și importul de autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în interes de serviciu, precum și cheltuielile legate de acestea, inclusiv cumpărarea de combustibil.

Articolul 4

Prezenta decizie se aplică numai autoturismelor cu o greutate maximă autorizată care nu depășește 3 500 de kilograme și cu cel mult opt locuri pe scaune în afară de locul conducătorului auto.

Articolul 5

Articolele 1 și 2 nu se aplică următoarelor categorii de autoturisme:

(a)

autoturismele cumpărate în scopul revânzării, al închirierii sau al închirierii în sistem de leasing;

(b)

autoturismele utilizate pentru transportul de pasageri contra cost, inclusiv pentru servicii de taxi;

(c)

autoturismele utilizate pentru furnizarea de lecții de conducere.

Articolul 6

(1)   Prezenta decizie produce efecte din ziua notificării.

Se aplică până la 31 decembrie 2017.

(2)   Orice cerere de prelungire a autorizării prevăzute în prezenta decizie se transmite Comisiei până la 31 martie 2017 și este însoțită de un raport care să cuprindă o reexaminare a procentului indicat la articolul 1.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează Republicii Estonia.

Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2014.

Pentru Consiliu

Președintele

P. C. PADOAN


(1)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.


Top