EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE4796

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 391/2009 în ceea ce privește retragerea Regatului Unit din Uniune [COM(2018) 567 final – 2018/0298 (COD)]

EESC 2018/04796

JO C 62, 15.2.2019, p. 298–300 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 62/298


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 391/2009 în ceea ce privește retragerea Regatului Unit din Uniune

[COM(2018) 567 final – 2018/0298 (COD)]

(2019/C 62/47)

Raportor general:

Séamus BOLAND

Sesizare

Parlamentul European, 10.9.2018

Consiliul Uniunii Europene, 10.9.2018

Temei juridic

Articolul 100 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Decizia Biroului

18.9.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

17.10.2018

Sesiunea plenară nr.

538

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

122/0/0

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE este de acord cu propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (CE) nr. 391/2009 privind inspecția și certificarea navelor, modificare necesară în urma retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

1.2.

CESE consideră că modificările propuse vor crea un context de oportunitate și recomandă Comisiei să încurajeze cooperarea mai strânsă a tuturor instituțiilor europene și naționale relevante cu organizațiile recunoscute cu care statele membre au semnat acorduri de autorizare.

1.3.

CESE salută faptul că propunerea oferă securitate juridică unui sector industrial de care depinde foarte mult transportul eficient de mărfuri, la standarde de siguranță maxime dovedite. De aceea, recomandă ca propunerea să fie adoptată cu celeritate.

1.4.

CESE salută intenția Comisiei de a elabora un raport privind efectele propunerii după o perioadă de aplicare adecvată și recomandă să se pună în aplicare acțiuni suficiente, mai ales în domeniile unde nu au fost prevăzute consecințe care să rezulte din sfera de aplicare a modificării.

2.   Observații generale

2.1.

La 23 iunie 2016, în urma unui referendum privind apartenența la UE, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis să se retragă din Uniunea Europeană. Decizia include și Gibraltar.

2.2.

La 29 martie 2017, Regatul Unit (UK) a prezentat notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune. Prin urmare, întreaga legislație primară și secundară a Uniunii va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu data de 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Regatul Unit va deveni, din acel moment, o țară terță.

2.3.

În funcție de conținutul acordului de retragere, care se află în prezent în curs de negociere, este clar că legislația UE în domeniul transportului maritim nu se va mai aplica Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltarului). Conform legislației Uniunii, recunoașterea la nivelul Uniunii a organizațiilor care oferă servicii de inspecție și control al navelor sub pavilionul unui stat membru poate continua numai în lumina unui acord pe marginea propunerii.

2.4.

Articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 391/2009 (denumit în continuare „regulamentul”) prevede ca „organizațiile recunoscute” responsabile de inspecția și controlul navelor să fie evaluate o dată la doi ani de către Comisie împreună cu statul membru care a înaintat cererea inițială de recunoaștere a organizației. Însă, după retragerea din Uniune, Regatul Unit nu va mai fi în măsură să participe la evaluările efectuate în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din regulament în ceea ce privește organizațiile pentru care Regatul Unit joacă rol de stat membru „inițiator”.

2.5.

Din cauză că „organizațiile” pentru care Regatul Unit joacă rol de stat membru inițiator vor pierde recunoașterea UE, este logic să presupunem că vor exista consecințe negative din punctul de vedere al competitivității și că cele 27 de state membre care au autorizat organizațiile recunoscute vor fi chemate să acționeze în nume propriu pentru a desfășura procedurile legale de inspecție, control și certificare a navelor. Multe dintre organizațiile afectate au acorduri de autorizare cu restul de 27 de state membre, acorduri care vor deveni nule după retragerea Regatului Unit.

2.6.

Prin urmare, propunerea Comisiei vizează să sporească securitatea juridică, să asigure continuitatea activității pentru armatorii vizați și să mențină competitivitatea pavilioanelor statelor membre ale UE-27.

2.7.

În momentul în care Regatul Unit se retrage din Uniune, încetează participarea sa la toate activitățile conform articolului 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 391/2009. Organizațiile vizate de acordul în marginea propunerii vor putea totuși să își continue activitatea.

3.   Sinteza propunerii Comisiei

3.1.

Propunerea Comisiei are ca scop să reinstaureze securitatea juridică în sfera reglementării afacerilor maritime, care va fi perturbată prin retragerea Regatului Unit din Uniune.

3.2.

În practică, înlăturându-se obligația de a exista un stat inițiator, propunerea va permite organizațiilor să lucreze, alături de Comisie, cu statele membre cu care au acorduri de autorizare și să continue activitățile de inspecție și certificare a navelor.

3.3.

Ea urmărește să acorde recunoaștere acelor „organizații” care au acționat în trecut în numele Regatului Unit în calitate de stat membru inițiator mandatat de Comisie. Scopul este de a asigura continuitatea înțelegerilor actuale dintre organizații și cele 27 de state membre rămase în Uniune și includ desfășurarea de controale și inspecții ale navelor prin care să se garanteze siguranța neîntreruptă.

3.4.

Pentru a realiza acest obiectiv, propunerea ar urma să modifice articolul 8 alineatul (1) din Regulament. Astfel, se modifică cerința prin care numai un stat membru inițiator participă la evaluarea regulată în numele Comisiei. Acest lucru înseamnă că evaluările pot fi făcute de organizații recunoscute care acționează în numele Comisiei.

3.5.

Modificarea este menită să asigure continuitatea proceselor de lucru și a competitivității pavilioanelor celor 27 de state membre care cooperează cu organizațiile vizate.

3.6.

Regulamentul propus se limitează la rezolvarea „efectelor nedorite” ale retragerii Regatului Unit din Uniune.

4.   Observațiile CESE

4.1.

CESE observă că reglementările care guvernează domeniul maritim, mai ales cel al transportului maritim, au evoluat astfel încât să asigure caracterul unitar și coerent al activităților din sectorul comercial și cel al afacerilor în toată UE, incluzând Regatul Unit.

4.2.

CESE este de acord cu principiul aflat la baza propunerii, și anume că este necesar să fie protejate pavilioanele UE și să se asigure eliminarea oricărei insecurităț juridice rezultate după Brexit.

4.3.

CESE observă că principalele trei entități implicate în acest moment sunt: EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă), ABS (American Bureau Shipping) și Lloyds.

4.4.

CESE observă că, în lipsa acestei propuneri, statele membre nu ar putea continua să lucreze cu organizațiile recunoscute pentru flota sub pavilionul lor. În schimb, ar trebui să își scoată navele de sub pavilionul propriu și să le pună sub un pavilion non-UE. Astfel de acțiuni ar avea consecințe grave în ceea ce privește contractele actuale cu organizațiile și continuitatea sectorului.

4.5.

CESE consideră că industria transporturilor maritime reprezintă un element central pentru comerțul mondial și circulația mărfurilor. În aceeași măsură, este important ca sistemele de reglementare să asigure nivelul maxim de siguranță pentru toate părțile implicate.

4.6.

CESE subliniază că neadoptarea propunerii ar putea conduce la întreruperea transporturilor internaționale de mărfuri și ar pune în pericol grav economia UE. Este, așadar, esențial ca propunerea să fie adoptată fără întârziere.

4.7.

CESE ia notă de observația Comisiei referitoare la consecințele încă neidentificate, acestea urmând să fie raportate după o anumită perioadă de aplicare.

Bruxelles, 17 octombrie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


Top