EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2771

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor – Către mobilitatea automatizată: o strategie UE pentru mobilitatea viitorului [COM(2018) 283 final]

EESC 2018/02771

JO C 62, 15.2.2019, p. 274–279 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 62/274


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor – Către mobilitatea automatizată: o strategie UE pentru mobilitatea viitorului

[COM(2018) 283 final]

(2019/C 62/43)

Raportor:

Ulrich SAMM

Sesizare

Comisia Europeană, 18.6.2018

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Data adoptării în secțiune

4.10.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

17.10.2018

Sesiunea plenară nr.

538

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

207/1/1

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută Comunicarea privind mobilitatea conectată și automatizată, care pune la dispoziția consumatorilor și a întreprinderilor de transport o gamă largă de caracteristici noi. CESE este convins de avantajele pe care mobilitatea automatizată le aduce societății noastre, deoarece va oferi noi servicii pentru mobilitatea oamenilor, cu mai multe posibilități pentru economia bazată pe partajare, potențial de optimizare a traficului cu beneficii pentru mediu, precum și mobilitate pentru persoanele care nu se pot deplasa singure.

1.2.

Industria autovehiculelor din UE, cu expertiza sa în domeniul dezvoltării tehnologiilor auto, este bine poziționată pentru a valorifica aceste oportunități, însă cu condiția ca UE să definească standardele care să permită funcționarea transfrontalieră și interoperabilitatea diferitelor mărci auto.

1.3.

O altă caracteristică esențială a conducerii automate sau semiautomate este aceea că ar putea îmbunătăți semnificativ siguranța activă a vehiculelor terestre și ar putea reduce semnificativ numărul de decese sau ar putea chiar să le elimine în totalitate. Accidentele mortale produse cu vehicule automatizate în etapa de pionierat ar putea, cu toate acestea, să devină un motiv de încetare a dezvoltării acestei tehnologii. Prin urmare, CESE recomandă ca toate proiectele-pilot și procedurile de testare cu vehicule autonome să fie efectuate în conformitate cu cele mai stricte standarde de siguranță cu putință, chiar și în cazul în care această condiție-limită poate încetini evoluțiile în comparație cu concurenții din afara UE. Pe termen lung, acest lucru va asigura fabricarea unor produse cu o calitate superioară și va contribui la creșterea gradului de acceptare a acestora.

1.4.

CESE consideră că vehiculele autonome (de nivel 5) vor fi acceptate numai atunci când vor oferi același nivel de siguranță ca și alte sisteme de transport pentru pasageri, precum trenurile sau avioanele de mari dimensiuni (siguranță de aproape 100 %). Acest lucru reprezintă o provocare majoră atât timp cât vehiculele autonome și autoturismele convenționale și alți participanți la trafic (bicicliști, pietoni, autovehicule cu destinație specială) circulă pe aceleași drumuri. Cu toate acestea, „siguranța de 100 %” poate fi soluția pentru rezolvarea problemelor de etică specifice legate de vehiculele autonome.

1.5.

CESE recunoaște că vehiculele semiautomate (nivelurile 1-4) care dispun de o serie de sisteme de asistență pot reduce deja numărul de decese și, prin urmare, sprijină abordarea Comisiei de a crește numărul elementelor noi de siguranță pentru vehicule ca parte a revizuirii Regulamentului privind siguranța generală a autovehiculelor. Cu toate acestea, CESE remarcă două domenii problematice care pot constitui un obstacol în calea acceptării de către public: (a) costurile suplimentare și (b) creșterea complexității conducerii unui autovehicul.

1.6.

Cursurile de formare obișnuite pentru obținerea unui permis de conducere nu includ cea mai modernă tehnologie a sistemelor de asistență. Evident, este nevoie de cursuri de formare suplimentare. CESE consideră că este nevoie urgent ca industria autovehiculelor să ofere, împreună cu autoritățile locale, cursuri de formare și zone de formare pentru conducătorii auto particulari sau profesioniști; în caz contrar, introducerea noilor tehnologii pentru siguranță va fi îngreunată semnificativ.

1.7.

Formarea pentru conducerea semiautomată, care necesită noi competențe și responsabilități, va fi esențială pentru dezvoltarea unui profil modern al conducătorilor auto profesioniști și pentru a răspunde cererii tot mai mari în domeniul transporturilor.

1.8.

CESE recunoaște posibilitatea unei eventuale pierderi de locuri de muncă la scară largă (și anume, pentru conducătorii auto de camioane și de autobuze), dacă automatizarea completă (nivelul 5) va fi introdusă cu succes în viitor. CESE afirmă că întreaga societate trebuie să beneficieze de avantajele automatizării și, prin urmare, îndeamnă partenerii sociali să negocieze noi contracte colective de muncă privind introducerea automatizării în transportul rutier.

1.9.

Directiva privind răspunderea pentru produse ar trebui reformată pentru a include atât produsele și serviciile mobile, cât și produsele cu software încorporat, astfel încât consumatorii să nu fie nevoiți să întreprindă cercetări pentru a afla cine este responsabil. În plus, într-un mediu digital mai complex, sarcina probei în cazul unor defecte ale produselor este, de asemenea, un motiv de îngrijorare și ar trebui reglementată într-un mod favorabil consumatorului. Comitetul solicită Comisiei mai ales să anticipeze schimbările din directiva privind asigurarea de răspundere civilă în legătură cu autovehiculele fără șofer și să garanteze despăgubirea victimelor accidentelor.

1.10.

Cu o conectivitate sporită, datele referitoare la vehicule pot fi accesate din orice colț al lumii. Cunoaștem din domeniul telefoanelor inteligente și PC-urilor faptul că acest lucru implică riscuri și provocări semnificative în ceea ce privește siguranța, securitatea și confidențialitatea. Nu pot fi acceptate aceleași standarde în cazul vehiculelor care prezintă risc de deces sau de vătămare. CESE subliniază, prin urmare, că orice nou regulament privind accesul la datele privind vehiculele trebuie să respecte principiul siguranței pe primul plan.

1.11.

CESE salută abordarea Comisiei, care acordă prioritate reglementării protecției vehiculelor împotriva atacurilor cibernetice, asigurând o comunicare securizată și de încredere între vehicule și infrastructură și garantând un nivel ridicat de protecție a datelor, în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

1.12.

CESE este pregătit să participe la evaluarea impactului socioeconomic și de mediu al mobilității autonome, care urmează să fie efectuată de Comisie, precum și la forumul UE, pentru abordarea unor probleme de etică specifice.

2.   Introducere

2.1.

Inițiativa „Europa în mișcare” cuprinde o serie de inițiative cu caracter juridic, prezentate sub forma a trei pachete. Primul pachet a reflectat ambiția Europei de a realiza progrese rapide în ceea ce privește punerea în funcțiune, până în 2025, a unui sistem de mobilitate curată, competitivă și conectată, care este vital pentru buna funcționare a unui spațiu european unic al transporturilor (1). Cel de al doilea pachet a vizat mai mult instrumentele de reducere a emisiilor generate de transportul rutier (2). Cel de al treilea pachet, care este publicat în prezent și face obiectul acestui aviz, vizează aspectele legate de siguranță, la care se referă strategia prezentată în comunicarea „Către mobilitatea automatizată” (3).

2.2.

În special tehnologia transportului terestru va fi, cel mai probabil, revoluționată prin digitalizare. Prin urmare, această comunicare trebuie privită în context mai larg, cuprinzând alte aspecte, cum ar fi viitorul locurilor de muncă, cercetarea și inovarea, inteligența artificială (AI) și agenda de competențe.

3.   Sinteza propunerii

3.1.

Prin intermediul acestei comunicări, Comisia propune o abordare a UE cuprinzătoare în ceea ce privește mobilitatea conectată și automatizată, stabilind o agendă europeană ambițioasă, oferind o viziune comună și identificând măsurile de sprijin pentru dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor, serviciilor și infrastructurii esențiale.

3.2.

Comisia urmărește realizarea proiectului „Viziunea Zero” până în 2050, deoarece conducerea automată poate schimba regulile jocului și poate reduce semnificativ numărul de decese sau chiar le poate elimina în totalitate. Astfel, aceasta contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă privind sănătatea și bunăstarea, precum și a celor privind orașele și comunitățile sustenabile.

3.3.

Pentru consolidarea poziției UE în ceea ce privește tehnologiile și infrastructura pentru mobilitatea automatizată, Comisia finanțează diverse instrumente și propune un pachet de inițiative:

Mecanismul pentru interconectarea Europei, în valoare de 450 de milioane de euro, pentru a sprijini digitalizarea în domeniul transporturilor, cu scopul de a facilita automatizarea;

coridoare de testare 5G transfrontaliere pentru testarea la scară largă;

priorități în ceea ce privește finanțarea pentru cercetare și inovare (Orizont 2020 și următorul program-cadru).

3.4.

Până în 2019, UE va furniza serviciile inițiale de înaltă precizie ale programului Galileo în mod gratuit, fiind prima care va putea oferi un astfel de serviciu de navigație pe plan mondial.

3.5.

În vederea asigurării unei piețe interne pentru adoptarea în condiții de siguranță a mobilității automatizate, Comisia propune (în general, ca parte a revizuirii Regulamentului privind siguranța generală pentru autovehicule):

colaborarea cu statele membre în ceea ce privește orientările pentru a asigura o abordare armonizată pentru evaluările naționale ad-hoc ale siguranței vehiculelor automatizate;

inițierea unei colaborări cu statele membre și cu părțile interesate în ceea ce privește o nouă abordare privind certificarea siguranței vehiculelor pentru vehiculele automatizate;

noi elemente de siguranță pentru vehiculele automatizate, ca parte a revizuirii Regulamentului privind siguranța generală pentru autovehicule;

reglementarea dispozitivelor de înregistrare a datelor pentru vehiculele automatizate;

reglementarea circulației camioanelor în convoi în scopul de a asigura standardizarea schimbului de date între diferite mărci;

reglementarea protecției vehiculelor împotriva atacurilor cibernetice;

luarea în considerare a necesității specificațiilor pentru accesul la datele privind vehiculele pentru nevoile autorităților publice;

adoptarea unui regulament delegat pentru a asigura o comunicare sigură și fiabilă între vehicule și infrastructură și un nivel ridicat de protecție a datelor, în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

3.6.

Ca urmare a unei concluzii a Consiliului, Comisia intenționează să evalueze impactul socioeconomic și de mediu al automatizării și al digitalizării în domeniul transporturilor, luând în considerare noile competențe necesare în acest sector. În acest sens, Comisia:

va consulta părțile interesate cu privire la impactul socioeconomic și de mediu al mobilității autonome;

va sprijini dobândirea de noi competențe, va păstra și va recalifica forța de muncă din acest sector prin intermediul noii agende pentru competențe în Europa;

va institui un forum al UE pentru a aborda aspectele etice specifice ridicate de mobilitatea autonomă.

4.   Observații generale

4.1.

Digitalizarea și automatizarea bazate pe rețele de internet rapide și fiabile oferă o mulțime de caracteristici noi pentru consumatori și întreprinderi, care solicită ca acestea să aibă o calitate mai bună, să fie mai accesibile, mai flexibile, mai convenabile financiar și mai sigure în transportul rutier.

4.2.

Industria autovehiculelor din UE, cu expertiza sa în domeniul dezvoltării tehnologiilor auto, este bine poziționată pentru a valorifica aceste oportunități. CESE subliniază că obiectivul general trebuie să fie armonizarea sistemelor sau găsirea unor soluții tehnice care să permită funcționarea sistemelor la nivel transfrontalier, deoarece acest lucru este esențial pentru buna funcționare a pieței interne.

4.3.

Conectivitatea între vehicule și cea dintre vehicule și infrastructura fixă reprezintă o caracteristică esențială, care va fi necesară pentru utilizarea pe deplin a tehnologiei digitale. Prin urmare, CESE salută calendarul pentru dezvoltarea la nivelul UE a infrastructurii în bandă largă de mare capacitate, care să ofere acoperire 5G neîntreruptă cu conectivitate la internet de foarte mare capacitate, de-a lungul tuturor căilor principale de transport terestre (4).

4.4.

Din nou, CESE încurajează Comisia să continue proiectul „Viziunea Zero” până în 2050. O caracteristică esențială a conducerii automate sau semiautomate este aceea că ar putea îmbunătăți semnificativ siguranța activă a vehiculelor terestre și ar putea reduce semnificativ numărul de decese sau chiar le-ar putea elimina în totalitate.

5.   Acceptarea de către public și impactul socioeconomic

5.1.

Noile tehnologii pot fi implementate cu succes numai după ce impactul socioeconomic a fost, de asemenea, abordat în mod corespunzător. Acceptarea de către public este esențială pentru introducerea mobilității automate.

5.2.

CESE este convins de avantajele pe care le aduce societății noastre mobilitatea conectată și automatizată, deoarece aceasta va oferi noi servicii pentru mobilitatea oamenilor, cu mai multe posibilități pentru economia bazată pe partajare și mediu, precum și mobilitate pentru persoanele care nu se pot deplasa singure.

5.3.

În ceea ce privește aspectele legate de siguranță și de răspundere, trebuie să se facă o distincție clară între conducerea semiautomată și cea automată. În cazul vehiculelor semiautomate (nivelurile 1-4), noile tehnologii (radar, cameră, laser) oferă asistență conducătorului auto, în timp ce autovehiculele autonome (nivelul 5) nu necesită prezența unui conducător auto. În primul caz, conducătorul rămâne responsabil în toate circumstanțele, în timp ce, în cel de al doilea caz, problema asumării răspunderii trebuie clarificată. CESE este convins că autovehiculele autonome trebuie să îndeplinească aceleași standarde de siguranță ca și alte sisteme de transport pentru pasageri, precum trenurile sau avioanele de mari dimensiuni. Atunci când eroarea umană este eliminată, sistemele automate de transport trebuie să fie 100 % sigure.

5.4.

Societatea noastră este într-o anumită măsură tolerantă față de eroarea umană, ceea ce explică resemnarea la gândul că s-au produs aproximativ 25 000 de decese pe drumurile din UE (2016). Acest lucru este destul de diferit în cazul altor sisteme de transport, în care pasagerii sunt pasivi. Cererea de a garanta un nivel de siguranță de 100 % în cazul autovehiculelor autonome reprezintă un obstacol major atât timp cât aceste vehicule, autoturismele convenționale și alți participanți la trafic (bicicliști, pietoni, autovehicule cu destinație specială) circulă pe aceleași drumuri.

5.5.

Accidentele mortale produse cu vehicule automatizate ar putea să devină un motiv de încetare a dezvoltării acestei tehnologii, chiar dacă rata accidentelor este relativ scăzută. Prin urmare, CESE recomandă ca toate proiectele-pilot și procedurile de testare cu vehicule automatizate să fie efectuate în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță cu putință. Această condiție-limită poate încetini evoluțiile în comparație cu concurenții din afara UE, dar, pe de altă parte, va crește gradul de acceptare de către public și, pe termen lung, va oferi produse mai bune. CESE observă că siguranța de 100 % în cazul vehiculelor automate ar putea fi posibilă doar prin reproiectarea majoră a sistemului rutier.

5.6.

Pentru elaborarea orientărilor etice pentru vehiculele extrem de automatizate, CESE reamintește principiul „abordării în care omul rămâne la comandă”, după cum s-a subliniat în repetate rânduri, în alte avize. Conform acestui principiu, numai oamenii pot lua „decizii responsabile”, fapt care are consecințe asupra proiectării vehiculelor autonome și a mediului în care acestea sunt autorizate să funcționeze. Cu toate acestea, acțiunile critice pentru siguranță ale vehiculelor autonome, de exemplu, pentru a evita accidentele, pot ridica „probleme etice” serioase la nivel de programare, care trebuie să fie abordate.

5.7.

CESE recunoaște că vehiculele semiautomate (nivelurile 1-4) pot reduce deja numărul de decese și, prin urmare, sprijină abordarea Comisiei de a crește numărul elementelor noi de siguranță pentru vehicule, ca parte a revizuirii Regulamentului privind siguranța generală a autovehiculelor. CESE remarcă două domenii problematice care pot constitui un obstacol în calea acceptării de către public: (a) caracteristicile tehnice suplimentare pot spori semnificativ costul unui autovehicul și (b) un număr din ce în ce mai mare de sisteme de asistență poate crește gradul de complexitate al conducerii unui autovehicul.

5.8.

Cursurile de formare obișnuite pentru obținerea unui permis de conducere (vehicule ușoare, camioane și autobuze) nu au inclus și nu includ cea mai modernă tehnologie a sistemelor de asistență. Evident, este nevoie de cursuri de formare suplimentare atât pentru noii conducători auto, cât și pentru conducătorii auto cu experiență. În plus, consumatorilor trebuie să li se prezinte informații clare și fără echivoc privind caracteristicile unui vehicul modern în momentul în care aceștia îl cumpără, închiriază sau utilizează în comun. CESE propune ca industria autovehiculelor, împreună cu municipalitățile, să ofere cursuri de formare și zone pentru formarea conducătorilor auto particulari și profesioniști. Testul de obținere a permisului de conducere pentru noii conducători auto ar trebui să includă formare în domeniul siguranței privind utilizarea noilor funcții ale tehnologiei/automatizării. Formarea pentru conducerea semiautomată va fi esențială pentru dezvoltarea unui profil modern pentru conducătorii auto profesioniști și poate necesita noi abilități și responsabilități.

5.9.

CESE recunoaște posibilitatea unei eventuale pierderi a locurilor de muncă la scară largă (și anume, conducătorii auto de camioane și de autobuze), dacă automatizarea completă (nivelul 5) va fi introdusă cu succes în viitor. CESE solicită Comisiei să recunoască preocuparea mai amplă că introducerea noii tehnologii/digitalizării/automatizării într-o gamă largă de sectoare (transport, producție, servicii financiare etc.) poate conduce la pierderi de locuri de muncă la scară largă, fiind create relativ puține noi locuri de muncă care să le înlocuiască. CESE afirmă că întreaga societate trebuie să beneficieze de avantajele noii tehnologii/digitalizării/automatizării, care nu trebuie utilizate doar pentru a reduce costurile cu forța de muncă în întreprinderile private. De asemenea, este important de observat totuși că, până și în prezent, conducătorii auto profesioniști efectuează mai multe activități, pe lângă conducerea vehiculului, iar în viitor, atunci când nevoia de simple servicii de conducere va scădea (prin introducerea nivelului 5), activitățile profesioniștilor din domeniul transporturilor pot fi extinse în continuare, ceea ce ar putea compensa în mare măsură reducerea activității simple de conducere.

5.10.

CESE recunoaște pe deplin că introducerea sistemelor semiautomate (nivelurile 1-4) și complet automate (nivelul 5) pentru camioane și autobuze va avea efecte asupra locurilor de muncă și a condițiilor de muncă. Prin urmare, CESE solicită partenerilor sociali să planifice împreună evoluțiile viitoare și să negocieze noi contracte colective de muncă privind introducerea noii tehnologii/digitalizării/automatizării în transportul rutier. Trebuie salutat faptul că unele sindicate (de exemplu, UNITE din Regatul Unit) au elaborat deja modele de contracte colective de muncă pentru a proteja locurile de muncă, pentru a asigura recalificarea și perfecționarea și pentru a se asigura că orice reducere a costurilor este împărțită în mod echitabil cu forța de muncă.

5.11.

Directiva privind răspunderea pentru produse ar trebui reformată pentru a include atât produsele și serviciile mobile, cât și produsele cu software încorporat, astfel încât consumatorii să nu fie nevoiți să întreprindă cercetări pentru a afla cine este responsabil (a se vedea și avizul INT/857). În plus, într-un mediu digital mai complex, sarcina probei în cazul unor defecte ale produselor este, de asemenea, un motiv de îngrijorare și ar trebui reglementată într-un mod favorabil consumatorului.

5.12.

CESE salută faptul că normele UE privind protecția datelor sunt din ce în ce mai recunoscute la nivel internațional, deoarece stabilesc unele dintre cele mai înalte standarde de protecție a datelor la nivel mondial și salută abordarea Comisiei care acordă prioritate reglementării protecției vehiculelor împotriva atacurilor cibernetice, asigurând o comunicare sigură și fiabilă între vehicule și infrastructură și garantând un nivel ridicat de protecție a datelor, în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

5.13.

Cu o conectivitate sporită, datele referitoare la vehicule pot fi accesate din orice colț al lumii. Această posibilitate oferă șansa valorificării unui imens potențial neexploatat, dar implică și riscuri și provocări semnificative în ceea ce privește siguranța, securitatea și confidențialitatea. Vehiculele necesită standarde mult mai ridicate în ceea ce privește siguranța, securitatea și confidențialitatea, comparativ cu telefoanele inteligente, de exemplu. UE este îndemnată să elaboreze astfel de standarde și să negocieze acorduri internaționale privind aceste standarde.

5.14.

Accesul la datele vehiculului este foarte relevant pentru concurență în asistența postvânzare, în special pentru prestatorii independenți de servicii de reparații și întreținere, cu posibile consecințe asupra opțiunilor consumatorului și a costurilor suportate de acesta. CESE încurajează CE să pună în aplicare regulile pentru utilizarea datelor cât mai curând posibil, în special având în vedere că industriile autovehiculelor din UE [de exemplu conceptul detaliat „Nevada”, elaborat de industriile autovehiculelor din UE (sursa VDA)] deja au făcut propuneri detaliate referitoare la o platformă echitabilă pentru schimburi de date efectuate în siguranță și fără discriminări cu terții, ținându-se seama și de drepturile clienților la viața privată.

5.15.

Comisia ar trebui să țină seama de faptul că infrastructura necesară pentru funcționarea automobilelor conectate și autonome diferă foarte mult între statele membre. De asemenea, autoritățile de supraveghere a piețelor din toate statele membre ar trebui să dispună de suficiente resurse pentru a putea face față noilor tehnologii.

Bruxelles, 17 octombrie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  JO C 246, 28.7.2017, p. 64.

(2)  JO C 262, 25.7.2018, p. 75.

(3)  COM(2018) 283 final.

(4)  JO C 125, 21.4.2017, p. 51.


Top