EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE3005

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE [COM(2018) 278 final – 2018/0139 (COD)] și propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri [COM(2018) 279 final – 2018/0140 (COD)]

EESC 2018/03005

JO C 62, 15.2.2019, p. 265–268 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 62/265


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE

[COM(2018) 278 final – 2018/0139 (COD)]

și propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri

[COM(2018) 279 final – 2018/0140 (COD)]

(2019/C 62/41)

Raportor:

Stefan BACK

Sesizare

Parlamentul European, 11.6.2018

Consiliu, 14-15.6.2018

Temei juridic

Articolul 91, articolul 100 alineatul (2), articolul 192 alineatul (1) și articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

 

 

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională

Data adoptării în secțiune

4.10.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

17.10.2018

Sesiunea plenară nr.

538

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

210/2/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută ambele propuneri ca fiind pași importanți în direcția digitalizării transporturilor, care este unul dintre obiectivele Cărții albe privind politica în domeniul transporturilor din 2011 și un pas spre punerea în aplicare atât a noii strategii industriale prezentate de Comisie în octombrie 2017, cât și a concluziilor Consiliului de Miniștri privind digitalizarea transporturilor din 5 decembrie 2017 și a Declarației din cadrul Zilelor transportului digital, semnată la Tallinn la 10 noiembrie 2017.

1.2.

CESE sprijină forma aleasă pentru actul legislativ; experiența arată că, pentru funcționarea corespunzătoare a unui sistem electronic de informații în Uniunea Europeană, este necesară impunerea unor obligații clare statelor membre.

1.3.

Fiecare propunere vizează un grad adecvat de armonizare, având în vedere sarcinile care trebuie realizate.

1.4.

CESE subliniază faptul că gradul de adecvare a cerințelor legate de standarde și certificare care urmează a fi definite de Comisie în actele delegate sau de punere în aplicare va avea o importanță majoră pentru funcționarea corectă a conceptelor preconizate și pentru încrederea utilizatorilor în soluțiile digitale. În ceea ce privește propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri, aceasta ar putea reprezenta cheia pentru ca acest sistem să dobândească un caracter obligatoriu nu doar pentru autorități, ci și pentru utilizatori.

1.5.

CESE consideră că funcționarea ireproșabilă a sistemelor, garantarea securității, a integrității comunicațiilor, a respectării vieții private și a confidențialității informațiilor comerciale și, dacă este cazul, a altor informații sensibile sunt elemente fundamentale pentru a instaura încrederea. CESE atrage atenția asupra activității desfășurate în prezent în Comisia Economică pentru Europa (CEE-ONU) a Consiliului Economic și Social al ONU pentru a asigura standarde universale și un nivel ridicat în acest sens.

1.6.

CESE ar dori să asiste la o transformare rapidă a propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri [COM(2018) 279] (propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri) într-un sistem care să fie obligatoriu și pentru utilizatori, pentru a optimiza eficiența, a reduce costurile și a spori valoarea adăugată pentru mediu. O ocazie potrivită pentru a realiza acest lucru ar putea fi revizuirea regulamentului prevăzută la articolul 15 din propunere.

1.7.

De asemenea, CESE regretă că domeniul de aplicare al propunerii privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri pare a fi limitat la cerințele de informare prevăzute de actele Uniunii cu privire la condițiile în care pot fi efectuate transporturile în temeiul capitolului privind transporturile din cadrul TFUE. CESE consideră că beneficiile digitalizării ar trebui să se aplice și altor cerințe administrative privind astfel de operațiuni de transport. Punctul 3.8 de mai jos conține o sugestie de redactare. Este important să se transmită un semnal general în acest sens, fără a se aduce atingere dispozițiilor specifice actuale sau viitoare.

1.8.

De asemenea, CESE atrage atenția asupra potențialei valori adăugate a transmiterii de informații electronice către autoritățile din întreaga lume în conformitate cu standarde armonizate, așa cum sunt cele în curs de elaborare de către CEE-ONU.

1.9.

În special în ceea ce privește propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE [COM(2018) 278] (propunerea privind ghișeul maritim unic), CESE este preocupat de faptul că posibilitatea, rămasă deschisă, de a introduce cerințe naționale specifice ar putea deveni cu ușurință un obstacol în calea bunei funcționări a pieței interne. CESE se așteaptă ca punerea în aplicare a acestei opțiuni să fie monitorizată îndeaproape de Comisie și ca un dialog permanent între Comisie și statele membre să contribuie la limitarea cerințelor naționale specifice.

1.10.

CESE subliniază importanța abordării efectelor sociale ale digitalizării și în acest context. Acest lucru include informarea timpurie, instituirea unui dialog, abordarea caracterului evolutiv al locurilor de muncă și necesitatea dezvoltării de noi competențe, pentru a permite forței de muncă să se adapteze la noul context. În opinia CESE, digitalizarea sectorului transporturilor poate spori atractivitatea acestuia ca loc de muncă, contribuind, prin urmare, la rezolvarea problemelor actuale de recrutare din acest sector.

2.   Propunerile Comisiei

2.1.

Comisia a prezentat două propuneri conexe, și anume:

propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE [COM(2018) 278] (propunerea privind ghișeul maritim unic); și

propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri [COM(2018) 279] (propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri).

2.2.

Cele două propuneri sunt legate între ele din punct de vedere funcțional, dat fiind că ambele stabilesc un sistem electronic de comunicare între întreprinderi și autorități publice pentru a facilita controlul conformității cu o serie de obligații juridice, printr-un sistem care garantează autenticitatea informațiilor furnizate, precum și integritatea acestora și respectarea cerințelor de confidențialitate.

2.3.

Propunerea privind ghișeul maritim unic are drept scop înlocuirea Directivei 2010/65/UE, al cărei obiectiv este asemănător, dar care s-a dovedit a fi ineficientă din cauză că a lăsat statelor membre o marjă de manevră prea mare în punerea în aplicare, care a condus la variații ale standardelor, ale procedurilor zilnice și ale acoperirii notificării electronice și a determinat creșterea sarcinii administrative pentru transportul maritim și o serie de proceduri administrative care trebuie efectuate manual.

2.4.

Se pare că sistemul unui ghișeu unic în domeniul maritim este deschis ca atare tuturor navelor care, din punct de vedere juridic, sunt supuse obligației de raportare atunci când intră în porturile statelor membre.

2.5.

Propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri vizează instituirea unei obligații a autorităților statelor membre de a accepta documente electronice în scopul conformării întreprinderilor cu obligația de a transmite documente care să dovedească respectarea cerințelor prevăzute de o serie de acte legislative ale UE cu privire la transportul de bunuri, precum și la condițiile pentru expedierea de deșeuri. În acest scop, propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri creează un sistem de informații electronice în cadrul transportului de mărfuri (eFTI) care constă într-un cadru de furnizare de servicii, inclusiv un set de date, proceduri și norme de acces comune, cerințe pentru platformele și serviciile eFTI și un sistem de certificare.

2.6.

Opțiunea prezentată în propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri este disponibilă operatorilor cărora li se aplică obligațiile în materie de furnizare de informații juridice sau de documentație stabilite în propunere.

3.   Observații generale

3.1.

CESE salută ambele propuneri, care vizează obiectivul general de digitalizare a transportului, prevăzut inițial de Cartea albă privind politica în domeniul transportului din 2011 și urmărit ulterior, de exemplu, prin Strategia privind piața unică digitală și noua strategie industrială prezentată de Comisie în octombrie 2017, precum și prin concluziile Consiliului de Miniștri privind digitalizarea transporturilor din 5 decembrie 2017 și prin Declarația din cadrul Zilelor transportului digital, semnată la Tallinn la 10 noiembrie 2017.

3.2.

CESE își reiterează sprijinul pentru soluții inovatoare și susține forma aleasă pentru actul legislativ, având în vedere faptul că obligațiile clare impuse statelor membre sunt o necesitate pentru funcționarea corespunzătoare a unui sistem electronic de informații în Uniunea Europeană.

3.3.

În acest context, CESE reamintește avertizările pe care le-a emis cu privire la punerea în aplicare problematică – deoarece fondul său are caracter predominant neobligatoriu – a directivei pe care ar urma să o abroge propunerea de stabilire a unui ghișeu unic în domeniul maritim, în cazul în care este adoptată.

3.4.

Acestea fiind spuse, CESE este de acord că este posibil să fie necesară găsirea unui echilibru între armonizarea deplină și interoperabilitate. În mod evident, este nevoie de o armonizare mai amplă în contextul unui sistem care să faciliteze autorizarea navelor care intră și pleacă din porturi ale UE, ceea ce presupune, de exemplu, o funcționare ireproșabilă a interfeței dintre navă și țărm, cu standarde și proceduri armonizate. Un grad de armonizare mai scăzut este acceptabil în cadrul unui sistem menit doar să asigure proceduri adecvate și securizate pentru ca documentele necesare conformării cu legislația UE să fie disponibile autorităților publice.

3.5.

În acest context, CESE consideră că fiecare dintre cele două propuneri vizează nivelul corect de armonizare.

3.6.

CESE observă faptul că propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri creează, în principal, o opțiune, și nu o obligație, care permite transmiterea documentelor în format electronic. CESE acceptă motivele care stau la baza acestei alegeri în stadiul de față, însă, cu timpul, ar dori să vadă o evoluție rapidă spre un sistem obligatoriu, având în vedere faptul că acest lucru ar facilita monitorizarea conformității în orice moment și ar reduce volumul de hârtie utilizat, în special pentru personalul operațional, precum șoferii de camioane. O ocazie propice pentru a soluționa această problemă ar putea fi revizuirea regulamentului prevăzută la articolul 15 din propunere.

3.7.

În conformitate cu articolul 1 alineatul (2) din propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri, aceasta „se aplică cerințelor privind informațiile de reglementare prevăzute în actele Uniunii care stabilesc condițiile pentru transportul de mărfuri pe teritoriul Uniunii în conformitate cu partea a treia titlul VI din Tratat sau care stabilesc condițiile pentru expedierile de deșeuri”. CESE se întreabă dacă acest lucru nu limitează, în mod excesiv, dreptul de a transmite informații și documente în format electronic. Actele Uniunii enumerate în anexa I la propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri par să fie doar cele care abordează în mod direct condițiile de acces pe piață.

3.8.

CESE consideră că și alte documente administrative sau cerințe de informare ar putea beneficia de dreptul de transmitere în format electronic. Astfel de exemple sunt, de pildă, informațiile și notificările care trebuie furnizate în contextul detașării lucrătorilor sau informațiile furnizate pentru a dovedi conformitatea cu dispozițiile legate de perioadele de conducere și de repaus. În opinia CESE, domeniul de aplicare al propunerii ar putea fi extins adăugând textul „și alte dispoziții privind”, între „condițiile” și „transportul de mărfuri”, la articolul 1 alineatul (2). CESE consideră că este important să se transmită un semnal general în acest sens, fără a se aduce atingere dispozițiilor specifice actuale sau viitoare.

3.9.

De asemenea, CESE atrage atenția asupra aspectului legat de durabilitate al reducerii volumului de hârtie imprimată, așa cum se menționează și în propunerea privind informațiile în transportul de mărfuri.

3.10.

CESE ia act de dispozițiile specifice din ambele propuneri în vederea asigurării confidențialității informațiilor comerciale și, în cazul ghișeului unic în domeniul maritim, a altor informații sensibile. În plus, CESE ar dori să atragă atenția asupra nivelurilor ridicate de securitate împotriva manipulării frauduloase și asupra nivelului ridicat de protecție a confidențialității inerent unui circuit de schimb de date bine conceput și bine gestionat.

3.11.

CESE subliniază importanța lucrărilor aflate în curs de desfășurare în cadrul CEE-ONU pe temele menționate la punctul 3.10 de mai sus și, în special, Cartea albă privind conceptul de circuit de date în vederea îmbunătățirii calității datelor în cadrul lanțului de aprovizionare. În opinia CESE, acesta este un argument suplimentar pentru introducerea obligativității documentației electronice în cea mai mare măsură posibilă.

3.12.

În acest context, CESE atrage atenția asupra potențialei valori adăugate a transmiterii de informații electronice autorităților din întreaga lume în conformitate cu standarde armonizate, cum sunt cele în curs de elaborare de către CEE-ONU.

3.13.

În ceea ce privește ambele propuneri, Comisia are sarcina fundamentală de a crea standarde și criterii de certificare. CESE subliniază că un cadru care inspiră încredere și care funcționează bine, fără o complexitate inutilă, este esențial pentru ca sistemele propuse să funcționeze corespunzător și să ofere valoarea adăugată preconizată. De asemenea, este un element esențial pentru a instaura încredere în soluțiile digitale în întregul sector al transporturilor.

3.14.

CESE evidențiază nevoia de a se aborda, și în acest context, aspectele sociale ale digitalizării. În mod clar, digitalizarea va transforma mediul de lucru, va crea noi locuri de muncă și va necesita noi competențe, și este importantă abordarea în timp util a necesității de a da forței de muncă posibilitatea să se adapteze la noul context. CESE subliniază, de asemenea, importanța informării timpurii și a instituirii dialogului cu privire la modificările viitoare. În opinia CESE, digitalizarea sectorului transporturilor poate spori atractivitatea acestuia ca viitor loc de muncă, contribuind, prin urmare, la rezolvarea problemelor actuale de recrutare cu care se confruntă acest sector.

4.   Observații specifice

4.1.   Propunerea de stabilire a unui ghișeu unic în domeniul maritim

4.1.1.

Comparativ cu Directiva 2010/65/UE, propunerea de stabilire a unui ghișeu unic în domeniul maritim este foarte completă. Aparent, aceasta oferă un cadru adecvat pentru facilitatea formalităților privind sosirea și plecarea și, prin urmare, pare că a eliminat elementele deficitare și a soluționat lipsa de armonizare care a produs efecte adverse pentru utilizatori în punerea în aplicare a Directivei 2010/65/UE.

4.1.2.

CESE susține alegerea Comisiei de a nu propune un ghișeu unic al UE, ci, mai degrabă, ghișee unice naționale. Deși există motive temeinice în favoarea unui ghișeu unic la nivelul UE, o soluție bazată pe ideea de ghișee unice naționale va evita costurile nerecuperabile rezultate din investițiile deja realizate la nivel național și va permite existența unor astfel de cerințe administrative naționale specifice, în măsura în care acestea sunt necesare.

4.1.3.

CESE subliniază că armonizarea destinată facilitării bunei funcționări a pieței interne este un element-cheie al propunerii și că este important să se asigure faptul că aceasta nu se pierde.

4.1.4.

CESE are, prin urmare, unele îndoieli cu privire la opțiunea lăsată deschisă pentru cerințe naționale specifice, care ar putea să se transforme, cu ușurință, într-un obstacol în calea bunei funcționări a pieței interne. În consecință, CESE solicită Comisiei să monitorizeze îndeaproape cerințele naționale specifice din perspectiva pieței interne și să urmărească menținerea unui dialog permanent cu statele membre, pentru a limita, pe cât posibil, cerințele naționale specifice.

4.2.   Propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri

4.2.1.

CESE ia act, în mod special, de rolul semnificativ pe care îl vor juca actele delegate și de punere în aplicare care urmează a fi adoptate de Comisie, în temeiul acestei propuneri, și subliniază importanța intrării rapide în vigoare a acestora, în condițiile în care au o importanță fundamentală pentru funcționarea corespunzătoare a regulamentului propus.

4.2.2.

În acest sens, CESE atrage atenția Comisiei asupra Cărții albe a CEE-ONU, menționată mai sus, și asupra elementelor unui circuit de schimb de date (PDES), descris în aceasta ca fiind o structură utilă în vederea asigurării unui sistem securizat și care să nu poată fi manipulat fraudulos, pentru schimbul de date în diferite etape ale circuitului de transport.

4.2.3.

CESE face trimitere la declarațiile de mai sus cu privire la gradul ridicat de securitate al unui sistem bine conceput și bine pus în aplicare pentru schimbul de documente electronice și reiterează faptul că, în special cu privire la obiectivul de monitorizare a conformității din prezenta propunere, există argumente solide pentru ca documentația electronică să capete un caracter obligatoriu, în contextul revizuirii regulamentului prevăzută la articolul 15 din propunerea privind informațiile în cadrul transportului de mărfuri.

Bruxelles, 17 octombrie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


Top