EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2766

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informările referitoare la investițiile durabile și riscurile legate de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341 [COM(2018) 354 final – 2018/0179 (COD)]

EESC 2018/02766

JO C 62, 15.2.2019, p. 97–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 62/97


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informările referitoare la investițiile durabile și riscurile legate de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341

[COM(2018) 354 final – 2018/0179 (COD)]

(2019/C 62/15)

Raportor:

Carlos TRIAS PINTÓ

Sesizare

Consiliul Uniunii Europene, 6.7.2018

Parlamentul European, 5.7.2018

Temei juridic

Articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

 

 

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Data adoptării în secțiune

3.10.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

17.10.2018

Sesiunea plenară nr.

538

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

174/7/4

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Actorii financiari contribuie la tranziția economiei europene către un sistem circular, mai ecologic și mai rezilient, în măsura în care aceștia integrează factorii MSG (1):

în activitățile de consultanță acordată investitorilor finali, prin întrebări adresate acestora cu privire la preferințele lor în ceea ce privește durabilitatea;

în alcătuirea sau selectarea unui portofoliu de active financiare;

în informarea transparentă și în justificarea corespunzătoare a procesului de luare a deciziilor;

în informarea precontractuală ex ante cu privire la integrarea riscurilor și la așteptările lor în ceea ce privește impactul;

în rapoartele periodice – precizând impactul global legat de durabilitate al produsului financiar, prin utilizarea unor indicatori de durabilitate relevanți.

1.2.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD(2) și Acordul de la Paris privind schimbările climatice formează frontispiciul pilonilor durabilității comune, iar Planul de acțiune al Comisiei Europene privind finanțarea durabilă (3) va consolida această nouă arhitectură.

1.3.

Punctul de plecare constă în a defini, în mod treptat, pe baza unor dovezi științifice riguroase, ce activități sunt considerate durabile, utilizând o metodologie pentru analiza cost-beneficiu pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului, care să valorifice externalitățile de mediu, sociale și economice.

1.4.

În cazul în care se utilizează mai întâi vectorul „M” (dintre criteriile MSG), trebuie să se respecte (4) garanțiile sociale convenite la nivel internațional (5), precum și Pilonul european al drepturilor sociale (6). În opinia CESE, garanțiile trebuie să ajungă la „G”, fără a uita de buna guvernanță fiscală (corporativă și instituțională).

1.5.

CESE salută elaborarea planului de acțiune. Prezentul aviz vizează, în principal, acțiunile legate de reorientarea fluxurilor de capital către investiții durabile și, prin urmare, afectează profund obligațiile fiduciare ale actorilor de pe piețele de capital, a căror parte mai slabă, investitorul final, își va putea corela preferințele în materie de durabilitate cu deciziile sale, luate în cunoștință de cauză, în ceea ce privește investițiile. Atât noul regulament propus, cât și reformarea directivei asigură soliditatea, coerența și eficacitatea evoluției planului de acțiune.

1.6.

Numeroase voci consideră că ne aflăm într-un moment prielnic pentru a transforma dezavantajele în avantaje: consolidarea „Europei valorilor” prin asumarea durabilității. În acest sens, CESE susține cu tărie configurarea unor produse financiare paneuropene durabile, pe baza convingerii că vor contribui la creșterea și la îmbunătățirea Europei.

1.7.

CESE susține propunerea Comisiei de a crea o platformă privind finanțarea durabilă, compusă din experți care să reprezinte atât sectorul public, cât și sectorul privat. CESE ar trebui să facă parte din respectiva platformă.

1.8.

În sfârșit, CESE subliniază necesitatea de a garanta implicarea societății civile și a partenerilor sociali pe parcursul întregului proces.

2.   Context

2.1.   Cadrul general: Planul de acțiune pentru finanțarea creșterii durabile

2.1.1.

În procesul îndelungat de finalizare a uniunii financiare, revizuirea intermediară a uniunii piețelor de capital (UPC) s-a axat pe mobilizarea economiilor europene, prin promovarea investițiilor private durabile. Planul de acțiune pentru finanțarea creșterii durabile, lansat de Comisie la 8 martie 2018, a stabilit o foaie de parcurs inteligentă și precisă în vederea îndeplinirii acestui angajament.

2.1.2.

Comitetul Economic și Social a salutat această inițiativă, care cuprinde zece acțiuni ce stabilesc o serie de acte coerente și interconectate, care ar trebui adoptate înainte de sfârșitul anului 2019.

2.1.3.

Propunerea de modificare a cadrului de reglementare, care face obiectul acestui aviz, este legată de funcția fiduciară exercitată de actorii financiari.

2.1.4.

Aceasta vizează în special acțiunea 7 din planul de acțiune, în care integrarea durabilității în portofoliile de investiții și prezentarea corectă a informațiilor legate de aceasta au drept corolar acțiunea 4, referitoare la consilierea furnizată investitorului final. Aceasta afectează, de asemenea, parțial, acțiunea 9, întrucât este o condiție sine qua non ca întreprinderile să furnizeze informații nefinanciare de calitate și armonizate.

2.1.5.

În paralel, în această primă rundă coerentă de măsuri din cadrul planului de acțiune, CESE se pronunță cu privire la taxonomie (acțiunea 1) și la indicii de referință în materie de durabilitate (acțiunea 5) (7).

2.2.   Sarcinile investitorilor instituționali și ale administratorilor de active în ceea ce privește durabilitatea

2.2.1.

Se propune un regulament privind integrarea considerentelor legate de durabilitate în procesul de luare a deciziilor și privind informările referitoare la investițiile durabile și riscurile legate de durabilitate, împreună cu modificarea Directivei (UE) 2016/2341 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP), precum și a actelor delegate ale Comisiei Europene pentru adaptarea coerentă a directivelor MiFID II și IDD, cu sprijinul autorităților de supraveghere.

2.2.2.

Scopul este de a asigura că administratorii de active, investitorii instituționali, distribuitorii de asigurări și consilierii în materie de investiții încorporează factorii de mediu, sociali și de guvernanță (MSG) în procesul de luare a deciziilor de investiții (acțiunea 7) și în procesele de furnizare a consilierii (acțiunea 4), ca parte din obligația lor de a acționa în interesul superior al investitorilor sau al beneficiarilor.

2.2.3.

Administratorii de active și investitorii instituționali ar trebui să prezinte modul în care investițiile lor sunt aliniate la aceste obiective de durabilitate și să raporteze periodic cu privire la performanța nefinanciară a investițiilor, utilizând indicatori de impact ad hoc. Aceasta presupune o transparență sporită față de investitorii finali, care vor putea lua decizii în cunoștință de cauză, bazate pe produse comparabile, care nu fac obiectul unei dezinformări în materie ecologică (greenwashing) și/sau socială (socialwashing).

2.2.4.

Regulamentul propus se va aplica administratorilor de active (8), investitorilor instituționali (societăți de asigurări reglementate prin directiva Solvabilitate II și fonduri de pensii ocupaționale reglementate prin IORP II), distribuitorilor de asigurări reglementați prin Directiva privind distribuția de asigurări (IDD), consilierilor în materie de investiții și administratorilor de portofolii individuale reglementați prin Directiva MiFID II.

2.2.5.

Normele propuse acoperă toate produsele financiare oferite și serviciile (gestionare și consiliere privind portofoliile) furnizate de entitățile menționate anterior, indiferent dacă urmăresc sau nu obiective de investiții în materie de durabilitate.

2.2.6.

Un indicator de emisii scăzute de dioxid de carbon la nivelul UE sau un indicator de impact pozitiv în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon ar fi desemnat ca punct de referință numai pentru produsele/serviciile care urmăresc obiectivul privind emisiile reduse de dioxid de carbon; se vor utiliza, de asemenea, alți indicatori pentru produsele/serviciile care urmăresc obiective legate de impactul ecologic și/sau social.

2.2.7.

Astfel, investitorii vor ține seama de gradul de acoperire a riscurilor legate de durabilitate atunci când evaluează performanța investițiilor lor pe termen lung și își vor respecta așa-numitele „obligații fiduciare”, în interesul superior al investitorilor/beneficiarilor lor finali.

2.2.8.

În mod similar, sectorul financiar va îndeplini o funcție esențială în adaptarea riscurilor generate de schimbările climatice și de provocările legate de mediu, sociale și de guvernanță, reorientând treptat fluxurile de capital privat către investiții durabile, prin alegerea activităților, a proiectelor și a întreprinderilor potrivite.

2.2.9.

La rândul său, UE va consolida fondurile publice pentru a atrage mai multe investiții private. În special, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS 2.0), extins și consolidat, în vigoare din 31 decembrie 2017, propune un obiectiv de investiții inteligent din punct de vedere al climei, de 40 %, și va continua să crească în cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027.

3.   Observații generale

3.1.

În tranziția către economii mai durabile și favorabile incluziunii, o abordare echilibrată a riscurilor MSG și o aliniere adecvată a actorilor din cadrul sistemului financiar vor contribui la stabilitatea financiară sistemică.

3.2.

În cadrul planului de acțiune al Comisiei Europene, CESE s-a pronunțat (9), într-o manieră generală, cu privire la obligațiile fiduciare în materie de durabilitate pe care le au investitorii instituționali și administratorii de active.

3.3.

Mai precis, CESE pledează pentru încadrarea produselor financiare legate de pensii în noua taxonomie și în criteriile de referință, care vor putea fi asociate investițiilor pe termen lung ale EFSI 2.0 și ale viitorului fond „InvestEU” prevăzut în CFM 2021-2027.

3.4.

Astfel, viitoarele „produse paneuropene de pensii personale” (PEPP) vor putea constitui un produs durabil emblematic, având în vedere importanța semnificativă a consolidării unui flux de resurse financiare pe termen lung, care să permită abordarea simultană a diverselor provocări ale societății europene, pe scurt, asigurarea bunăstării viitoare a oamenilor în același timp cu finanțarea unor infrastructuri durabile solide. În opinia CESE, aceasta ar fi opțiunea de investiții implicită și trebuie să le permită deponenților în PEPP să își recupereze capitalul investit, inclusiv prin sprijinul instituțional subsidiar al Uniunii Europene (10).

3.5.

Pe lângă mobilizarea economiilor interne, trebuie atrase mai multe investiții către Europa. Dincolo de stimulentele asociate investițiilor durabile, numeroase studii arată că investitorii doresc să aibă acces la piețe de capital mai mari, având în vedere că pot obține o rentabilitate mai mare a investițiilor.

3.6.

O integrare a piețelor de capital trebuie să ia în considerare, de asemenea, reforme și stimulente care să încurajeze planurile individuale și colective paneuropene de pensii durabile, în scopul de a asigura totodată un sistem public de pensii solid, sporind numărul celor care contribuie în prezent la sistemele de securitate socială. Sistemele de pensii publice trebuie încurajate, astfel încât să vizeze inclusiv investiții durabile din fondurile lor de rezervă, în cazul în care acestea există.

3.7.

Pe de altă parte, CESE a subliniat că serviciile de intermediere financiară trebuie să interacționeze în mod proactiv cu clienții, ca parte fundamentală a obligațiilor legale ce le revin, oferindu-le informații clare cu privire la posibilele riscuri financiare și la beneficiile includerii factorilor MSG. În cazul investitorilor de retail, trebuie să se verifice că aceștia înțeleg clar toate informațiile furnizate.

3.8.

Prin urmare, CESE sprijină, de asemenea, adaptarea Directivei MiFID II și a Directivei privind distribuția de asigurări și susține ca, ulterior, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să includă preferințele în materie de durabilitate în cadrul orientărilor sale privind evaluarea caracterului adecvat. În special și fără a compromite obiectivele principale ale acestor directive de a asigura protecția investitorilor, este necesar să se examineze în ce mod preferințele investitorilor în materie de durabilitate pot fi incluse în această legislație, pentru ca consilierii financiari să poată emite recomandări adecvate cu privire la produse financiare care să respecte pe cât posibil preferințele clienților și adecvarea.

3.9.

În sfârșit, CESE salută revizuirea coerentă și simultană a Sistemului european de supraveghere financiară, în vederea integrării riscurilor de durabilitate materială (11) din punct de vedere financiar în activitatea de supraveghere microprudențială și înțelege că actualele cerințe de capital și de lichiditate trebuie să fie analizate cu atenție în conformitate cu acești noi factori.

3.10.

În cele din urmă, CESE își exprimă încă o dată regretul profund că nici măcar țările cele mai avansate nu au reușit să elimine disparitățile de gen. În acest sens, finanțarea durabilă oferă răspunsuri eficace: investițiile care integrează o perspectivă de gen (12) (gender-lens investing) pot include finanțarea afacerilor deținute de femei, a întreprinderilor cu antecedente solide în ceea ce privește angajarea femeilor sau a celor care îmbunătățesc viața femeilor și a fetelor prin produsele și serviciile lor.

3.11.

Mai mult decât atât, potrivit The Boston Consulting Group, atât tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (millennials), cât și femeile, încearcă din ce în ce mai mult să-și alinieze obiectivele financiare și de investiții la valorile lor, fără a-și diminua din acest motiv așteptările legate de rentabilitate. Cu alte cuvinte, ei caută o unitate suplimentară de valoare, dincolo de rentabilitatea financiară.

4.   Observații specifice

4.1.

CESE consideră adecvat ca temeiul juridic al acestui regulament să fie articolul 114 din TFUE, având în vedere că se urmărește menținerea condițiilor de concurență echitabile între diferiții actori financiari, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a consumatorilor (investitorii finali).

4.2.   Propunerea de regulament

4.2.1.

CESE sprijină armonizarea, prin intermediul acestui regulament, a regulilor pe care trebuie să le urmeze investitorii instituționali și administratorii de active în procesul investițional, ținând seama de factorii și de riscurile legate de durabilitate, precum și de cerințele de transparență care vor permite o comparație obiectivă între produsele financiare durabile. De asemenea, Comitetul subliniază rolul important pe care îl vor juca autoritățile de supraveghere în elaborarea standardelor tehnice pentru procesul de elaborare și difuzare a informațiilor, pentru care trebuie să beneficieze de consultanță tehnică specializată.

4.2.2.

CESE salută definițiile exhaustive incluse la articolul 2 și subliniază cu satisfacție că sunt luate în considerare în mod global aspectele de mediu, sociale și de guvernanță, care se vor reflecta în crearea noii taxonomii. Această abordare reglementară se regăsește la articolul 2 litera (o), potrivit căreia investițiile durabile nu trebuie să se bazeze doar pe obiectivele de mediu enunțate la punctul (i) din același articol al propunerii de regulament privind noua taxonomie (13), ci trebuie să îndeplinească și criteriile prevăzute la punctele (ii) și (iii), care se referă la dimensiunea socială și de guvernanță. Aceste dispoziții au fost stabilite pentru a facilita obligația de informare pe care o vor avea acei actori ai pieței care deja integrează factorii sociali și de guvernanță în portofoliile lor de investiții, iar CESE consideră că trebuie conturate ca măsuri de protecție a „taxonomiei verzi”, în sens literal.

4.2.3.

CESE susține că toate părțile interesate trebuie să publice pe pagina lor de web criteriile de integrare a riscurilor financiare de durabilitate materială din punct de vedere financiar (14), alături de riscurile financiare asociate catalogului lor de produse. Totuși, acest lucru va fi util numai dacă informațiile sunt standardizate și actualizate simultan pe cât posibil de către toți actorii din cadrul lanțului de investiții.

4.2.4.

Informațiile precontractuale sunt extrem de importante și trebuie să fie clare, pertinente, obiective și comparabile. Este important ca informațiile specifice cu privire la fiecare familie de produse să fie standardizate și să fie indicați în mod clar indicatorii de impact și/sau criteriile de referință, inclusiv metodologia de calcul.

4.2.5.

În cele din urmă, CESE sprijină normele privind informarea investitorilor finali cu privire la impactul investițiilor lor. La rândul său, solicită autorității europene de supraveghere competente pentru fiecare caz în parte să urmărească îndeaproape dacă sunt îndeplinite cerințele privind frecvența, actualizarea și furnizarea de informații obiective, asigurând coerența cu strategiile de comercializare aferente fiecărui produs.

4.3.   Propunere de modificare a Directivei (UE) 2016/2341

4.3.1.

CESE susține ca toate actele delegate pentru integrarea factorilor MSG în directivele care privesc investitorii instituționali și administratorii de active să țină seama de „regula prudenței” și, în consecință, să ofere un cadru fiabil și sigur pentru politicile de investiții, să echilibreze condițiile de concurență între actori și să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

4.3.2.

Din acest motiv, susține revizuirea acestei directive, pentru a o alinia astfel la celelalte directive și fonduri vizate de prezentul regulament.

4.4.   Acte delegate (MiFID II și Directiva privind distribuția de asigurări)

4.4.1.

Acestea se referă la acțiunea 4 din planul de acțiune și urmăresc conformitatea cu acțiunea 7, într-un exercițiu în lanț de asigurare a coerenței reglementărilor. CESE sprijină amendamentele prevăzute la actele delegate anterioare, pentru a garanta astfel că investitorului final îi vor fi adresate întrebări adecvate cu privire la preferințele sale în materie de durabilitate, aspect care, la rândul său, trebuie să se reflecte în mod clar în recomandările consilierului.

4.5.

Dincolo de sprijinul pentru primii pași realizați de Comisie în ceea ce privește foaia de parcurs aferentă planului de acțiune pentru finanțarea dezvoltării durabile, CESE formulează următoarele observații:

4.5.1.

Este esențial să se valorifice experiența și dovezile empirice oferite de actorii financiari care își desfășoară deja activitatea în domeniul valorilor mobiliare, motiv pentru care Comisia Europeană va trebui să canalizeze contribuția ordonată și sistematică a practicilor de piață, întrucât reprezintă un factor-cheie pentru construirea adecvată a noii taxonomii.

4.5.2.

Prin urmare, va trebui ca în cadrul noilor procese în vederea unei mai bune legiferări să se încurajeze o interacțiune mai intensă între Comisia Europeană și principalele părți interesate: întâlniri față în față sau virtuale, ateliere specializate, noi instrumente etc. Toate aceste măsuri vor fi luate fără a aduce atingere sarcinilor încredințate grupului tehnic de experți privind finanțarea durabilă și altor grupuri ad hoc pentru actele delegate ale Comisiei, și nici procedurii actuale de consultare, al cărei domeniu de aplicare este încă insuficient.

4.5.3.

În efortul de a finaliza uniunea piețelor de capital, este esențial să se stimuleze combinarea resurselor publice și private, prin crearea unor rute diferite pentru a reorienta fluxurile de capital și pentru a se asigura convergența diverselor surse, în scopul de a genera coinvestiții durabile (fundații, asociații, donatori, multifinanțare echitabilă etc.), aplicând principiul nediscriminării, eliminând barierele transfrontaliere și obstacolele administrative, în conformitate cu legislația statelor membre, și armonizând tratamentul fiscal.

4.5.4.

În opinia CESE, costurile de încorporare a durabilității în portofoliile de administrare a activelor sunt accesibile chiar și pentru actorii mai mici, care pot compensa cu ușurință aceste costuri prin generarea unei cifre de afaceri mai mari, pe baza unei bune reputații.

4.5.5.

Acțiunea 9 din plan (consolidarea comunicării informațiilor referitoare la durabilitate) trebuie să reprezinte pârghia care să le ajute pe IMM-uri să emită informații de calitate cu privire la durabilitate, sporind astfel gradul de captare a finanțării durabile.

4.5.6.

Cea mai mare preocupare constă în acțiunile de asigurare a conformității, în general foarte tehnocrate și sufocante pentru entitățile care dispun de mai puține mijloace. Autoritățile de supraveghere (în special ESMA și EIOPA) trebuie să solicite numai informațiile relevante, facilitând astfel sarcinile de transmitere a datelor și de justificare.

4.5.7.

CESE este de acord cu termenul de 12 luni pentru aplicarea regulamentului, deoarece, în cazul produselor de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (15), punerea în aplicare s-a făcut cu succes în doar șase luni.

4.5.8.

În cele din urmă, CESE se întreabă dacă, având în vedere experiența desprinsă din inițiativa „O mai bună legiferare”, nu pare excesiv să se acorde o perioadă de șaizeci de luni ca termen maxim pentru analizarea punerii în aplicare a prezentului regulament.

Bruxelles, 17 octombrie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  Factori de mediu, sociali și de guvernanță.

(2)  Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) au căpătat formă la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă, care a avut loc la Rio de Janeiro în 2012.

(3)  COM(2018) 97 final.

(4)  În special, Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului, Carta drepturilor fundamentale a UE și standardele de muncă ale OIM.

(5)  Angajament comun în cadrul dialogului dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie (cunoscut și sub numele de trilog).

(6)  A se vedea Avizul CESE pe tema „Pilonul european al drepturilor sociale” (JO C 125, 21.4.2017, p. 10).

(7)  Avizul CESE ECO/467 – „Finanțe sustenabile: taxonomie și criterii de referință” (a se vedea pagina 103 din prezentul Jurnal Oficial).

(8)  Reglementați prin Directiva privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și prin Directiva privind administratorii fondurilor de investiții alternative (AFIA), fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) și fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF).

(9)  Avizul CESE ECO/456 – „Finanțe sustenabile: taxonomie și criterii de referință” (a se vedea pagina 73 din prezentul Jurnal Oficial).

(10)  În acest sens, va fi necesară limitarea comisioanelor percepute de creatorii de PEPP și de intermediari, precum și elaborarea unor orientări minime pentru armonizarea fiscală.

(11)  Un cadru de analiză a importanței semnificative se referă la factorii cei mai relevanți pentru performanțele financiare ale întreprinderilor, inclusiv la factorii de durabilitate materială din punct de vedere financiar.

(12)  Sarah Kaplan și Jackie VanderBrug, de la U.S. Trust, au scris despre practica potrivit căreia „femeile care înființează și dezvoltă întreprinderi în întreaga lume au un deficit de credit colectiv estimat la 320 de miliarde USD”.

(13)  COM(2018) 353 final.

(14)  Un cadru de analiză a importanței semnificative se referă la factorii cei mai relevanți pentru performanțele financiare ale întreprinderilor, inclusiv la factorii de durabilitate materială din punct de vedere financiar.

(15)  Documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări.


Top