EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE5457

Avizul Comitetului Economic şi Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată [COM(2018) 20 final – 2018/0005(CNS)]; propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici [COM(2018) 21 final – 2018/0006 (CNS)]; propunerea modificată de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată [COM(2017) 706 final – 2017/0248 (CNS)]; propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime [COM(2017) 783 final – 2017/0349 (CNS)]

EESC 2017/05457

JO C 283, 10.8.2018, p. 35–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.8.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 283/35


Avizul Comitetului Economic şi Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată

[COM(2018) 20 final – 2018/0005(CNS)]

propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici

[COM(2018) 21 final – 2018/0006 (CNS)]

propunerea modificată de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată

[COM(2017) 706 final – 2017/0248 (CNS)]

propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime

[COM(2017) 783 final – 2017/0349 (CNS)]

(2018/C 283/05)

Raportor:

domnul Petru Sorin DANDEA

Sesizare

Consiliul Uniunii Europene, 15.12.2017, 9.1.2018, 5.2.2018

 

 

Temei juridic

Articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

 

 

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Data adoptării în secțiune

26.3.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

23.5.2018

Sesiunea plenară nr.

535

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

198/5/10

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută propunerea Comisiei și recomandă statelor membre adoptarea și implementarea rapidă a acesteia, având în vedere faptul că fragmentarea excesivă a regimului TVA la nivelul pieței interne ridică bariere nejustificate în dezvoltarea întreprinderilor mici.

1.2.

CESE este de acord cu obiectivul Comisiei ca măsurile incluse în prezentul pachet să fie în beneficiul consumatorului final. CESE consideră însă că cotele reduse și scutirile aplicate în temeiul articolului 98 alineatele (1) și (2) din propunerea de directivă 2018/0005 (CNS) trebuie aplicate în primul rând în scopul realizării, în mod coerent, a unui obiectiv de interes general. Un astfel de obiectiv este urmărit uneori (de exemplu, în cazul serviciilor de asistență socială și educative), de organisme intermediare, care nu sunt consumatori finali. De asemenea, CESE consideră că, prin creșterea pragurilor, sistemul ar trebui să devină accesibil nu doar microîntreprinderilor, ci și întreprinderilor mici și mijlocii.

1.3.

CESE este de acord cu propunerea Comisiei de a stabili o „listă negativă” a produselor și serviciilor pentru care nu se aplică reducerile prevăzute în proiectul de directivă, dar atrage atenția că această listă nu ar trebui să aducă atingere în mod nejustificat libertății statelor membre de a stabili cote reduse pentru anumite produse de interes general. Ar trebui ca statele membre să dispună în continuare de posibilitatea de a aplica cote reduse pentru acele produse care beneficiază de cote reduse, în conformitate cu derogările stabilite în Directiva 2006/112/CE.

1.4.

Comisia consideră că regimul de cote reduse nu ar trebui aplicat bunurilor și serviciilor care constituie element de intrare intermediar. CESE consideră că această abordare creează dificultăți de interpretare, de exemplu în gestionarea serviciilor complexe, în special a serviciilor furnizate de rețele de întreprinderi, de clustere și de consorții. Astfel, pot apărea interpretări ambigue atunci când un serviciu prestat de o întreprindere dintr-un grup este plătit întreprinderii-mamă care ulterior îl refacturează celei care a efectuat serviciul. Dacă, în această situație, nu este aplicată aceeași cotă preferențială, are loc o creștere a costurilor care, în final, chiar dacă în mod indirect, afectează utilizatorul final.

1.5.

CESE consideră că obiectivele ambițioase fixate de Comisie în cadrul acestui pachet de reglementări vor putea fi atinse numai în măsura în care statele membre fac eforturile necesare pentru adoptarea sistemului definitiv de TVA într-o perioadă de timp rezonabilă.

1.6.

CESE este de acord cu propunerea Comisiei de a permite statelor membre să utilizeze două cote reduse de minimum 5 %, precum și o cotă redusă mai mică de 5 %, și consideră că acestea ar trebui aplicate, așa cum o fac unele state membre, anumitor clase de produse și servicii. CESE recomandă statelor membre să mențină reducerile aplicate în prezent unor clase de produse sau servicii de interes general. De asemenea, CESE consideră că statele membre ar trebui să propună o listă de bunuri și servicii cărora li se pot aplica rate reduse pentru a sprijini accesul IMM-urilor pe piața internă. Ar trebui avută în vedere efectuarea unei analize aprofundate cu privire la posibilitatea aplicării unor cote mai mari de TVA la produsele de lux.

1.7.

CESE dorește să atragă atenția statelor membre asupra unor aspecte importante ale regimului TVA aplicabil organizațiilor și asociațiilor active în domeniul asistenței acordate persoanelor defavorizate. De cele mai multe ori, aceste organizații și asociații nu pot beneficia de rambursări substanţiale de TVA, ceea ce afectează semnificativ capacitatea lor de a oferi asistență persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate. De aceea, Comitetul recomandă instituțiilor UE și statelor membre să excepteze aceste organizații de la regimul TVA. CESE consideră, de asemenea, că avocații pro bono sau pro deo nu ar trebui să fie supuși regimului TVA, atunci când aceste activități sunt remunerate cu sume modice sau deloc.

1.8.

CESE recomandă statelor membre să aloce resursele umane, financiare și logistice necesare instituțiilor care răspund de combaterea fenomenului infracțional în domeniul TVA, pentru a asigura o bună implementare a prevederilor regulamentului, astfel cum a fost propus de către Comisie. De asemenea, CESE consideră util ca statele membre să investigheze posibilitatea unei mai bune utilizări a tehnologiilor digitale în combaterea fraudelor în domeniul TVA și pentru a promova conformarea voluntară prin creșterea transparenței legislației europene în domeniul TVA.

2.   Propunerea Comisiei Europene

2.1.

În luna aprilie 2016, Comisia Europeană a publicat Planul de acțiune (1) privind modernizarea sistemului de TVA european. Propunerea Comisiei Europene conține trei propuneri de directivă (2) și o propunere de regulament (3) care continuă implementarea planului.

2.2.

Cele trei propuneri de directivă propun modificarea Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Modificările propuse vizează regimul special pentru întreprinderile mici și mijlocii, cotele de TVA minime și respectarea cotei standard minime.

2.3.

Normele europene privind TVA datează de mai bine de două decenii și se bazează pe principiul originii. Comisia dorește modernizarea acestora, pentru crearea unui sistem definitiv de TVA pentru comerțul transfrontalier cu bunuri între întreprinderi, care ar urma să se bazeze pe impozitarea în statul membru de destinație.

2.4.

Propunerea Comisiei vizează instituirea unui tratament egal pentru statele membre, prin stabilirea unei singure cote reduse în cazul căreia nu se aplică cerința minimă și a două cote reduse de minimum 5 %. De asemenea, Comisia propune menținerea valorii de minimum 15 % pentru cota standard de TVA.

2.5.

Comisia consideră că regimul de cote reduse nu ar trebui aplicat bunurilor și serviciilor care constituie un element de intrare intermediar, în cazul comerțului intracomunitar. De asemenea, Comisia propune ca măsurile incluse în prezentul pachet să fie în beneficiul consumatorului final.

2.6.

Propunerea de regulament propune modificarea Regulamentului (UE) nr. 904/2010, care conține măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată. Printre principalele modificări propuse se numără schimburile de informaţii fără cerere prealabilă, auditurile comune, procedurile de rambursare a TVA în favoarea persoanelor nestabilite în statul în care se datorează rambursarea, consolidarea Eurofisc prin asigurarea unei capacități comune de analiză a riscului și a posibilității de a coordona anchetele și de a coopera cu OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) și Europol pentru dezvăluirea cazurilor grave de fraudă către OEPP (Parchetul European), actualizarea condiţiilor aplicabile schimbului de informaţii precum şi comunicarea datelor privind procedurile vamale 42/63 şi a datelor de înmatriculare a vehiculelor între autorităţile fiscale (4).

3.   Observații generale și specifice

3.1.

Având în vedere fragmentarea excesivă a sistemului de TVA la nivelul statelor membre și ineficacitatea acestuia în raport cu posibilele fraude, dar și barierele pe care acesta le ridică în calea întreprinderilor mici în cadrul operațiunilor comerciale sau de investiții, CESE salută propunerea Comisiei și recomandă statelor membre adoptarea și implementarea rapidă a acesteia.

3.2.

Comisia consideră că regimul de cote reduse nu ar trebui aplicat bunurilor și serviciilor care constituie element de intrare intermediar. CESE consideră că această abordare creează dificultăți de interpretare, de exemplu în gestionarea serviciilor complexe, în special a serviciilor furnizate de rețele de întreprinderi, de clustere și de consorții. Astfel, pot apărea interpretări ambigue atunci când un serviciu prestat de o întreprindere dintr-un grup este plătit întreprinderii-mamă care ulterior îl refacturează celei care a efectuat serviciul. Dacă, în această situație, nu este aplicată aceeași cotă preferențială, are loc o creștere a costurilor care, în final, chiar dacă în mod indirect, afectează utilizatorul final.

3.3.

Comisia propune ca, pentru viitor, la baza sistemului de TVA să fie principiul țării de destinație. CESE consideră că acesta ar trebui să fie un pas important către sistemul european definitiv de TVA şi încurajează Comisia şi statele membre să urgenteze acest proces și să clarifice definiția diferitelor bunuri și servicii.

3.4.

Comisia propune menținerea valorii minime a cotei standard de TVA la 15 %. CESE dorește să atragă atenția asupra faptului că TVA reprezintă pentru majoritatea statelor membre una dintre principalele surse de venituri pentru bugetul public și, de aceea, susține propunerea Comisiei.

3.5.

Majoritatea statelor membre aplică cote reduse de TVA pentru produse alimentare, medicamente sau cărți și pentru unele servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire și asistență socială. CESE este de acord cu propunerea Comisiei de a permite statelor membre să utilizeze două cote reduse de minimum 5 %, precum și o cotă redusă mai mică de 5 %, și consideră că acestea ar trebui aplicate, așa cum o fac unele state membre, anumitor clase de produse și servicii. Utilizarea acestor rate reduse crește nevoia de informare a IMM-urilor care operează și în afara pieței domestice. Ar trebui avută în vedere efectuarea unei analize aprofundate cu privire la posibilitatea aplicării unor cote mai mari de TVA la produsele de lux.

3.6.

Comisia arată că, în cadrul noului regim, bazat pe principiul țării de destinație, pentru anumite servicii sau produse ar putea să apară denaturări ale concurenței. Pentru eliminarea acestei situații, Comisia propune stabilirea unei „liste negative”, pe baza clasificării statistice a produselor și serviciilor, pentru care se aplică cota standard de TVA. CESE este de acord cu propunerea Comisiei și subliniază obligaţia statelor membre de a respecta lista, dar atrage atenţia că este important ca, atunci când va fi decisă, ea să nu aducă atingere în mod nejustificat libertăţii statelor membre de a stabili cote reduse pentru anumite produse de interes general. Ar trebui ca statele membre să dispună în continuare de posibilitatea de a aplica cote reduse pentru acele produse care beneficiază de cote reduse, în conformitate cu derogările stabilite în Directiva 2006/112/CE. Lista negativă propusă de Comisia Europeană (anexa IIIa) ar trebui, ca atare, să ia în considerare normele stabilite în statele membre. În orice caz, trebuie să fie clar faptul că această cotă redusă a TVA poate fi menținută în cazul furnizării de servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă, în special de către IMM-uri.

3.7.

Având în vedere că noul sistem de TVA aplicabil întreprinderilor mici propus de Comisie vine în sprijinul acestora, permițându-le să beneficieze de oportunitățile oferite de piața unică, CESE consideră că baremele maxime propuse la articolul 284 alineatul (1) și articolul 284 alineatul (2) litera (a) ar trebui mai bine corelate cu valoarea cifrei de afaceri stabilită de articolul 280a alineatul (1). Cu alte cuvinte, deși propunerea Comisiei fixează baremul cifrei de afaceri anuale până la care microîntreprinderile pot beneficia de scutirile prevăzute în propunerea de directivă, la 85 000 EUR, baremul pentru volumul de vânzări transfrontaliere este de 100 000 EUR, ceea ce înseamnă că regimul propus este aplicabil mai degrabă microîntreprinderilor. CESE consideră că baremele ar trebui fixate astfel încât și IMM-urile să fie acoperite de noul regim. De asemenea, ar fi de dorit ca măsurile destinate IMM-urilor să poată fi aplicate și întreprinderilor din economia socială, în special atunci când acestea furnizează servicii de asistență socială și educative. De asemenea, CESE consideră că sunt necesare măsuri suplimentare care să permită IMM-urilor să beneficieze de reducerea poverii administrative, care, în regimul propus de Comisie, se aplică doar microîntreprinderilor.

3.8.

CESE consideră că, pentru a sprijinii accesul IMM-urilor pe piața internă a UE, statele membre ar trebui să întocmească o listă de produse și servicii la care se aplică rate de TVA reduse. Lista ar trebui să fie disponibilă pentru sectorul de afaceri la nivel central-european.

3.9.

CESE se declară de acord cu simplificările propuse de Comisie în ceea ce privește obligațiile de înregistrare și raportare care revin întreprinderilor mici și consideră că acestea vor încuraja dezvoltarea lor mai rapidă și un acces mai ușor pe piața unică.

3.10.

Ca urmare, deși este de acord cu obiectivul Comisiei, ca măsurile incluse în prezentul pachet să fie în beneficiul consumatorului final, CESE consideră că cotele reduse și scutirile aplicate în temeiul articolului 98 alineatele (1) și (2) din propunerea de directivă 2018/0005 (CNS) trebuie aplicate în primul rând în scopul realizării, în mod coerent, a unui obiectiv de interes general. Un astfel de obiectiv este urmărit uneori (de exemplu, în cazul serviciilor de asistență socială și educative), de organisme intermediare, care nu sunt consumatori finali. În plus și pentru a facilita accesul universal la apărare în instanță, este important să se prevadă o cotă redusă de TVA pentru serviciile prestate de avocați grupurilor dezavantajate, în materie de apărare în instanță.

3.11.

CESE recunoaște că dispozițiile incluse în cel de al doilea pachet nu reglementează în mod exhaustiv domeniul TVA. Cu toate acestea, Comitetul dorește să atragă atenția statelor membre asupra unor aspecte importante ale regimului TVA aplicabil organizațiilor și asociațiilor active în domeniul asistenței acordate persoanelor defavorizate. De cele mai multe ori, aceste organizații și asociații nu pot beneficia de rambursări substanţiale de TVA, ceea ce afectează semnificativ capacitatea lor de a oferi asistență persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate.

3.12.

Comisia propune ca dată de transpunere a directivei anul 2022. CESE recomandă Comisiei și statelor membre să ia în considerare o perioadă de implementare mai scurtă, având în vedere faptul că noul regim facilitează activitatea întreprinderilor mici și crește oportunitățile de care acestea se pot bucura la nivelul pieței unice. CESE propune Comisiei să lanseze, în cooperare cu statele membre, o campanie amplă de informare în mass-media pentru promovarea noului sistem de TVA și a cerințelor acestuia.

3.13.

Având în vedere pierderea totală de 152 de miliarde EUR la nivelul anului 2015 înregistrată de statele membre în domeniul colectării TVA, CESE se declară de acord cu măsurile propuse de Comisie în propunerea de regulament privind cooperarea administrativă. Implicarea OLAF și a EPPO în investigarea fraudelor privind TVA înregistrate în cazul operațiunilor transfrontaliere, alături de Eurofisc, va îmbunătăți capacitatea de identificare a fraudelor la nivelul statelor membre.

3.14.

CESE recomandă statelor membre să aloce resursele umane, financiare și logistice necesare instituțiilor care răspund de combaterea fenomenului infracțional în domeniul TVA, pentru a asigura o bună implementare a prevederilor regulamentului, astfel cum a fost propus de către Comisie. De asemenea, CESE consideră util ca statele membre să investigheze posibilitatea unei mai bune utilizări a tehnologiilor digitale în combaterea fraudelor în domeniul TVA și pentru îmbunătățirea conformării voluntare.

3.15.

CESE revine asupra propunerii de înființare a unui forum (5) care să asigure un schimb de bune practici în colectarea veniturilor și să identifice posibilități de creștere a capacității administrative a statelor membre de a combate fraudele în domeniul TVA în cadrul operațiunilor transfrontaliere, precum și să îmbunătățească funcționarea pieței interne. Comisia trebuie să instituie acest forum.

3.16.

CESE consideră că obiectivele ambițioase fixate de Comisie în cadrul acestui pachet de reglementări vor putea fi atinse numai în măsura în care statele membre fac eforturile necesare pentru adoptarea sistemului definitiv de TVA într-o perioadă de timp rezonabilă.

Bruxelles, 23 mai 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  COM(2016) 148 final – Plan de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul deciziei.

(2)  COM(2017) 783 final – Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime.

(3)  COM(2017) 706 final – Propunere modificată de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată.

(4)  Pentru mai multe informații, consultați: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52014DC0069 și http://europa.eu/rapid/press-release_ECA-11-47_ro.htm

(5)  A se vedea Avizul CESE ECO/442 pe tema Pachetul privind reforma sistemului de TVA (I) (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).


Top