EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0169

Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/169 van de Commissie van 5 februari 2016 tot wijziging van Besluit 2010/221/EU wat betreft nationale maatregelen ter preventie van de insleep van bepaalde ziekten bij waterdieren in Ierland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 605) (Voor de EER relevante tekst)

PB L 32 van 9.2.2016, p. 158–162 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; stilzwijgende opheffing door 32021D0260

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/169/oj

9.2.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 32/158


UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2016/169 VAN DE COMMISSIE

van 5 februari 2016

tot wijziging van Besluit 2010/221/EU wat betreft nationale maatregelen ter preventie van de insleep van bepaalde ziekten bij waterdieren in Ierland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 605)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren (1), en met name artikel 43, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Besluit 2010/221/EU van de Commissie (2) staat bepaalde lidstaten toe om beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer van zendingen van waterdieren toe te passen teneinde de insleep van bepaalde ziekten op hun grondgebied te voorkomen, mits die lidstaten hebben aangetoond dat hun grondgebied of bepaalde afgebakende gebieden van hun grondgebied vrij zijn van de ziekte in kwestie of dat zij een uitroeiings- of bewakingsprogramma hebben om die ziektevrije status te realiseren. lidstaten met een goedgekeurd programma ter uitroeiing van een of meer van die ziekten mogen overeenkomstig artikel 3, lid 2, van dat besluit slechts tot en met 31 december 2015 beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer toepassen ten aanzien van die ziekten.

(2)

In Besluit 2010/221/EU is vastgesteld dat de in bijlage I bij dat besluit opgenomen lidstaten en delen daarvan moeten worden beschouwd als vrij van de ziekten die in die bijlage zijn vermeld. Daarnaast zijn bij dat besluit de uitroeiingsprogramma's goedgekeurd die door bepaalde lidstaten zijn ingesteld met betrekking tot de in bijlage II bij dat besluit vermelde gebieden en ziekten. In dat besluit is eveneens een programma ter bewaking van ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1μνar) goedgekeurd dat met betrekking tot de in bijlage III bij dat besluit vermelde gebieden door bepaalde lidstaten is ingesteld.

(3)

Finland heeft overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG bij de Commissie een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer van zendingen van waterdieren om de insleep van Salmonid alphavirus (SAV) in de continentale delen van zijn grondgebied te voorkomen. De voornaamste reden voor de aanvraag van Finland is dat SAV bij gevoelige soorten ernstige visziekten zoals pancreasziekte (Pancreas disease — PD) en slaapziekte (Sleeping disease — SD) kan veroorzaken. Deze ziekten worden makkelijk overgedragen en blijken aanzienlijke verliezen te veroorzaken, met name voor bedrijven die Atlantische zalm (Salmo salar) kweken, maar de populaties van de regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) en beekforel (Salmo trutta) kunnen ook zwaar worden aangetast. In Finland wordt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid van deze soorten gekweekt voor zowel voedselproductie als uitzetting in het wild. Deze soorten moeten worden beschermd tegen de insleep van SAV.

(4)

Besmetting met SAV wordt in de Gezondheidscode voor waterdieren van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) gedefinieerd als besmetting met een subtype van SAV van het geslacht Alphavirus van de familie Togaviridae. Dergelijke besmettingen moeten sinds 2014 aan de OIE worden gemeld en de diagnosemethoden voor de opsporing en identificatie van de ziekteverwekkers zijn vastgesteld in het OIE Manual of Diagnostic Tests for Aquatic Animals (Handboek inzake normen voor diagnostische tests voor waterdieren van de OIE, hierna „Handboek voor waterdieren” genoemd). Voorts omvat de Gezondheidscode voor waterdieren specifieke aanbevelingen voor het bereiken en handhaven van de ziektevrije status ten aanzien van SAV, en voor de invoer en doorvoer van waterdieren en producten daarvan uit een land dat niet vrij van besmettingen met SAV is verklaard.

(5)

Finland heeft informatie verstrekt over zijn systeem voor bestrijding en verplichte aangifte van ziekten bij waterdieren en met name over de bewakingsregelingen die zijn ingesteld om te documenteren welke continentale delen van Finland vrij zijn van SAV. Uit deze informatie blijkt dat sinds de Finse wetgeving in 2010 de aangifte van SAV heeft ingevoerd passieve bewaking tegen deze ziekte is ingesteld en dat gedurende een periode van twee jaar (2013-2014) gerichte bewaking tegen deze ziekte was ingesteld, waarbij in beide gevallen diagnostische methoden overeenkomstig het Handboek voor waterdieren zijn gebruikt; deze informatie ondersteunt de beoordeling van de continentale delen van Finland als zijnde vrij van SAV.

(6)

Daarnaast heeft Finland informatie verstrekt over de epidemiologische situatie ten aanzien van SAV in gemeenschappelijke stroomgebieden met Noorwegen, Zweden en Rusland en over de bioveiligheidsmaatregelen die zijn genomen om de mogelijke overdracht van SAV van de kustgebieden naar de continentale gebieden in Finland te voorkomen. Uit deze informatie blijkt dat de genomen maatregelen in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van de OIE en dit ondersteunt dus ook het standpunt dat de continentale delen van Finland als vrij van SAV kunnen worden beschouwd.

(7)

Gezien het feit dat de OIE SAV erkent als ernstige besmettelijke ziekte die bepaalde zalmachtigen treft, de door Finland verstrekte informatie betreffende de huidige gezondheidsstatus ten aanzien van SAV en de mogelijke economisch en ecologische gevolgen van de insleep van SAV in de continentale delen van Finland, is het gerechtvaardigd de toepassing van bepaalde beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG teneinde dergelijke insleep te voorkomen, goed te keuren. Bijgevolg moet voor de continentale delen van het grondgebied van Finland SAV in bijlage I bij Besluit 2010/221/EU worden opgenomen.

(8)

Het Verenigd Koninkrijk is vermeld in bijlage I bij Besluit 2010/221/EU, waarin het grondgebied van Groot-Britannië, met uitzondering van Whitstable Bay in Kent, de riviermond van de Blackwater en de Crouch in Essex, en Poole Harbour in Dorset, als vrij van OsHV-1μVar wordt beschouwd.

(9)

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Commissie ervan in kennis gesteld dat OsHV-1μVar onlangs in de Roach in Essex en in een gebied buiten de Whitstable Bay aan de noordkust van Kent is ontdekt. Daarnaast is op grond van een epidemiologische evaluatie na deze ontdekking van de ziekte in de Roach het niet-ziektevrije compartiment in Essex uitgebreid om het bestaande niet-ziektevrije compartiment met de riviermond van de Blackwater en de Colne erin op te nemen. Ten laatste heeft het Verenigd Koninkrijk de ontdekking van OsHV-1μVar in de Teign in Devon gemeld. Deze gebieden mogen daarom niet meer als vrij van deze ziekte worden beschouwd. De geografische afbakening van het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk dat als vrij van OsHV-1μVar wordt beschouwd, moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(10)

De continentale delen van het grondgebied van Zweden worden in bijlage II bij Besluit 2010/221/EU vermeld als een gebied waarvoor een programma ter uitroeiing van bacterial kidney disease (BKD) is goedgekeurd. Daarnaast worden de kustgebieden van het grondgebied van Zweden in die bijlage vermeld als een gebied waarvoor een programma ter uitroeiing van infectieuze pancreatische necrose (IPN) is goedgekeurd.

(11)

Zweden heeft aan de Commissie gemeld dat in de afgelopen drie jaar van bewaking in de gebieden waarvoor een uitroeiingsprogramma is goedgekeurd vijf bedrijven positief zijn getest voor BKD. Deze bedrijven maken momenteel het voorwerp uit van bestrijdings- en uitroeiingsmaatregelen om de ziektevrije status te bereiken. Om in deze bedrijven voor opvolging van de situatie te zorgen en een algemene evaluatie van het volledige BKD-programma mogelijk te maken, heeft Zweden een verlenging aangevraagd van de periode waarin het ten aanzien van die ziekte beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer mag toepassen zoals vastgesteld in Besluit 2010/221/EU. Gezien de resultaten van het programma is een dergelijke verlenging passend.

(12)

Met betrekking tot IPN heeft zowel Finland als Zweden de Commissie eerder om een evaluatie van de verdere aanpak en het toepassingsgebied van de bewakings- en uitroeiingsprogramma's voor die ziekte verzocht. Momenteel omvat de definitie van IPN alle genogroepen van IPN. Alleen van stammen van genogroep 5 van het IPN-virus is bekend dat ze sterfte en klinische ziekte veroorzaken bij gekweekte zalmachtigen in Europa. Daarom moeten andere genogroepen niet in die uitroeiingsprogramma's worden opgenomen. Een besluit over deze kwestie kan echter alleen op basis van een uitgebreide wetenschappelijke evaluatie worden toegepast. Tot nu toe is nog geen dergelijke evaluatie uitgevoerd. Totdat een dergelijke evaluatie is afgerond, is het passend om het huidige IPN-uitroeiingsprogramma van Zweden en dienovereenkomstig de periode waarin beperkingen inzake het in de handel brengen en de invoer zoals vastgesteld in Besluit 2010/221/EU kunnen worden genomen, te verlengen.

(13)

De Commissie zal in het kader van de geplande nieuwe Uniewetgeving inzake diergezondheid evaluaties uitvoeren betreffende overdraagbare dierziekten die het voorwerp van nationale maatregelen kunnen uitmaken. In het licht hiervan is het passend de in artikel 3, lid 2, van Besluit 2010/221/EU vastgestelde periode waarvoor de toepassing van bepaalde nationale maatregelen is goedgekeurd, te verlengen totdat deze evaluaties zijn afgerond en nieuwe Uniewetgeving inzake diergezondheid in werking treedt; dit zal naar verwachting in 2021 plaatsvinden.

(14)

In bijlage III bij Besluit 2010/221/EU worden zeven compartimenten op het grondgebied van Ierland vermeld waarvoor een programma ter bewaking van OsHV-1μVar is goedgekeurd. Ierland heeft de Commissie onlangs op de hoogte gebracht van de detectie van OsHV-1μVar in Gweebara Bay (compartiment 2) en Kenmare Bay (compartiment 7). Bijgevolg moeten deze compartimenten uit de in bijlage III vermelde lijst van gebieden worden verwijderd.

(15)

Voorts heeft Ierland voor de overige vijf compartimenten die in bijlage III bij Besluit 2010/221/EU worden vermeld en voor een nieuw compartiment (compartiment A — Tralee Bay Hatchery) een verklaring betreffende de ziektevrije status ten aanzien van OsHV-1μVar afgelegd. Die verklaring voldoet aan de in Richtlijn 2006/88/EG vastgestelde voorschriften voor een verklaring betreffende de ziektevrije status. Dienovereenkomstig moeten de volgende compartimenten op het grondgebied van Ierland als vrij van OsHV-1μVar worden beschouwd en bijgevolg in bijlage I bij Besluit 2010/221/EU worden opgenomen: compartiment 1 (Sheephaven Bay), compartiment 3 (Killala Bay, Broadhaven Bay en Blacksod Bay), compartiment 4 (Streamstown Bay), compartiment 5 (Bertraghboy Bay en Galway Bay), compartiment 6 (Poulnashaary Bay) en compartiment A (Tralee Bay Hatchery).

(16)

Aangezien uit de verklaring van Ierland de ziektevrije status van de vijf overige in bijlage III bij Besluit 2010/221/EU vermelde compartimenten blijkt, zal het in die bijlage aangegeven programma ter bewaking van OsHV-1μVar om de ziektevrije status ten aanzien van die ziekte aan te tonen, niet meer geldig zijn voor de vermelde Ierse compartimenten. De vermelding voor Ierland in bijlage III moet daarom worden geschrapt.

(17)

Artikel 3, lid 2, van Besluit 2010/221/EU beperkt de toestemming om bepaalde nationale maatregelen toe te passen overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG tot en met 31 december 2015. Teneinde verstoringen bij de uitvoering van deze maatregelen te voorkomen, moeten de voorgestelde wijzigingen vanaf 1 januari 2016 van toepassing zijn.

(18)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

In artikel 3, lid 2, van Besluit 2010/221/EU wordt „31 december 2015” vervangen door „1 juli 2021”.

Artikel 2

De bijlagen I en III bij Besluit 2010/221/EU worden vervangen door de tekst in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit is van toepassing vanaf 1 januari 2016.

Artikel 4

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 5 februari 2016.

Voor de Commissie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Lid van de Commissie


(1)  PB L 328 van 24.11.2006, blz. 14.

(2)  Besluit 2010/221/EU van de Commissie van 15 april 2010 tot goedkeuring van nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij aquacultuurdieren of wilde waterdieren overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad (PB L 98 van 20.4.2010, blz. 7).


BIJLAGE

Besluit 2010/221/EU wordt als volgt gewijzigd:

1)

Bijlage I bij Besluit 2010/221/EU wordt door de volgende tekst vervangen:

„BIJLAGE I

Lidstaten en gebieden die worden beschouwd als vrij van de in de tabel vermelde ziekten en die nationale maatregelen mogen nemen ter voorkoming van de insleep van die ziekten overeenkomstig artikel 43, lid 2, van Richtlijn 2006/88/EG

Ziekte

Lidstaat

Code

Geografische afbakening van het gebied met goedgekeurde nationale maatregelen

Voorjaarsviremie van de karper (SVC)

Denemarken

DK

Het hele grondgebied

Ierland

IE

Het hele grondgebied

Hongarije

HU

Het hele grondgebied

Finland

FI

Het hele grondgebied

Zweden

SE

Het hele grondgebied

Verenigd Koninkrijk

UK

Het hele grondgebied van het Verenigd Koninkrijk

De grondgebieden van Guernsey, Jersey en het eiland Man

Bacterial kidney disease (BKD)

Ierland

IE

Het hele grondgebied

Verenigd Koninkrijk

UK

Het grondgebied van Noord-Ierland

De grondgebieden van Guernsey, Jersey en het eiland Man

Infectieuze pancreatische necrose (IPN)

Finland

FI

De continentale delen van het grondgebied

Zweden

SE

De continentale delen van het grondgebied

Verenigd Koninkrijk

UK

Het grondgebied van het eiland Man

Besmettingen met Gyrodactylus salaris (GS)

Ierland

IE

Het hele grondgebied

Finland

FI

De stroomgebieden van de Tenojoki en de Näätämöjoki; de stroomgebieden van de Paatsjoki, de Tuulomajoki en de Uutuanjoki worden als bufferzone aangemerkt

Verenigd Koninkrijk

UK

Het hele grondgebied van het Verenigd Koninkrijk

De grondgebieden van Guernsey, Jersey en het eiland Man

Ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μVar)

Ierland

IE

Compartiment 1: Sheephaven Bay

Compartiment 3: Killala Bay, Broadhaven Bay en Blacksod Bay

Compartiment 4: Streamstown Bay

Compartiment 5: Bertraghboy Bay en Galway Bay

Compartiment 6: Poulnasharry Bay

Compartiment A: Tralee Bay Hatchery

Verenigd Koninkrijk

UK

Het grondgebied van Groot-Brittannië, met uitzondering van de Roach, de Crouch, de riviermond van de Blackwater en de Colne in Essex, de noordkust van Kent, Poole Harbour in Dorset en de Teign in Devon

Het grondgebied van Noord-Ierland, met uitzondering van Dundrum Bay, Killough Bay, Lough Foyle, Carlingford Lough en Strangford Lough

Het grondgebied van Guernsey

Besmetting met Salmonid alphavirus (SAV)

Finland

FI

De continentale delen van het grondgebied”

2)

Bijlage III bij Besluit 2010/221/EU wordt door de volgende tekst vervangen:

„BIJLAGE III

Lidstaten en gebieden met programma's ter bewaking van ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1μνar) die nationale maatregelen mogen nemen ter bestrijding van die ziekte overeenkomstig artikel 43, lid 2, van Richtlijn 2006/88/EG

Ziekte

Lidstaat

Code

Geografische afbakening van het gebied met goedgekeurde nationale maatregelen (lidstaten, zones en compartimenten)”

 

 

 

 


Top