EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kuluttajien suojeleminen kohtuuttomilta sopimusehdoilta

Kuluttajien suojeleminen kohtuuttomilta sopimusehdoilta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 93/13/ETY kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivillä 93/13/ETY suojellaan Euroopan unionin (EU) kuluttajia kohtuuttomilta ehdoilta, joita saatetaan sisällyttää kuluttajan ostamia tavaroita tai palveluja koskeviin vakiosopimuksiin. Direktiivissä viitataan ”vilpittömän mielen” vaatimukseen, jotta vältetään huomattava epätasapaino osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien välillä.
  • Osana Kuluttajat vahvempaan asemaan -aloitetta direktiiviä 93/13/ETY on muutettu direktiivillä (EU) 2019/2161, jolla pyritään nykyaikaistamaan EU:n kuluttajalainsäädäntöä ja parantamaan sen valvontaa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Direktiivi 93/13/ETY

  • Asiaan liittyvien tavaroiden ja palvelujen luonne, ostotapahtuman olosuhteet sekä kaikki muut ehdot on otettava huomioon arvioitaessa, onko sopimukseen sisältyvä määräys kohtuullinen.
  • Tätä arviota ei sovelleta tavaroista tai palveluista maksettuun todelliseen hintaan, ellei kyseinen ehto ole epäselvä ja vaikeasti ymmärrettävissä.
  • Direktiiviin sisältyy ei-tyhjentävä ja ohjeellinen luettelo kohtuuttomista sopimusehdoista. Näihin kuuluvat suhteettoman suuren korvauksen vaatiminen kuluttajalta (esim. maksuviivästyksestä) tai kuluttajan sitominen ehtoihin, joiden täysimittaiseen ymmärtämiseen hänellä ei ole ollut aikaa ennen sopimuksen tekemistä.
  • Kaikki kirjalliset sopimukset on laadittava selvin ja ymmärrettävin ilmaisuin. Jos ehdon merkityksestä syntyy epäilystä, se on tulkittava kuluttajalle suotuisalla tavalla.
  • Kohtuuttomiksi katsotut ehdot eivät sido kuluttajaa, mutta muu sopimus sitoo edelleen osapuolia, jos se on laillisesti mahdollista.
  • EU:n jäsenvaltioiden on varmistettava, että kuluttajilla on käytössään tehokkaita oikeussuojakeinoja kuluttajasopimusten kohtuuttomien ehtojen soveltamisen lopettamiseksi.
  • Järjestöt tai henkilöt, joilla on oikeutettu intressi suojella kuluttajia, voivat saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi kohtuuttoman sopimusehdon soveltamisen lopettamisen.
  • Euroopan komissio antoi vuonna 2019 tiedonannossa ohjeita direktiivin 93/13/ETY tulkinnasta ja soveltamisesta. Tiedonannossa esitellään jäsennellyllä tavalla direktiiviä koskevaa Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöä tarkoituksena helpottaa direktiivin tehokasta soveltamista EU:ssa sekä Euroopan talousalueeseen kuuluvissa maissa.

Seuraamukset

  • Muutosdirektiivillä (EU) 2019/2161 jäsenvaltiot velvoitetaan ottamaan käyttöön tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia, joita sovelletaan kohtuuttomia sopimusehtoja koskevien sääntöjen rikkomiseen tiettyjen muuttujien perusteella. Perusteita ovat:
    • rikkomuksen luonne, vakavuus, laajuus ja kesto
    • elinkeinonharjoittajan kuluttajille aiheutuneen vahingon lieventämiseksi tai korjaamiseksi toteuttamat toimet
    • elinkeinonharjoittajan mahdolliset aiemmat rikkomukset
    • elinkeinonharjoittajalle muissa jäsenvaltioissa samasta rikkomuksesta määrätyt seuraamukset rajatylittävissä tapauksissa, joissa tiedot tällaisista seuraamuksista ovat saatavilla asetuksella (EU) 2017/2394 perustetun mekanismin kautta (ks. tiivistelmä).
  • Uuden direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on voitava määrätä sakkoja, kun ne asetuksen (EU) 2017/2394 mukaisia koordinoituja toimia toteuttaessaan havaitsevat merkittäviä rajatylittäviä rikkomuksia, jotka vaikuttavat kuluttajiin useissa jäsenvaltioissa. Määrättävien sakkojen on oltava vähintään neljä prosenttia elinkeinonharjoittajan vuotuisesta liikevaihdosta, tai kaksi miljoonaa euroa, jos tietoja elinkeinonharjoittajan vuotuisesta liikevaihdosta ei ole saatavilla.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiivi 93/13/ETY oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 31. joulukuuta 1994 mennessä.
  • Muutosdirektiivi (EU) 2019/2161 oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 28. marraskuuta 2021 mennessä. Jäsenvaltioiden on täytynyt soveltaa sääntöjä 28. toukokuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 93/13/ETY, annettu 5 päivänä huhtikuuta 1993, kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista (EYVL L 95, 21.4.1993, s. 29–34)

Direktiiviin 93/13/ETY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto – Ohjeita kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista annetun neuvoston direktiivin 93/13/ETY tulkinnasta ja soveltamisesta (EUVL C 323, 27.9.2019, s. 4–92)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle – Kuluttajat vahvempaan asemaan (COM(2018) 183 final, 11.4.2018)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2394, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 kumoamisesta (EUVL L 345, 27.12.2017, s. 1–26)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 28.10.2022

Top