EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0604

2009/604/EY: Komission päätös, tehty 7 päivänä elokuuta 2009 , koulujen ilmanlaatua koskevaan kaksivuotiseen pilottihankkeeseen vuonna 2009 myönnettävästä yhteisön rahoituksesta

EUVL L 206, 8.8.2009, p. 16–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/604/oj

8.8.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 206/16


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 7 päivänä elokuuta 2009,

koulujen ilmanlaatua koskevaan kaksivuotiseen pilottihankkeeseen vuonna 2009 myönnettävästä yhteisön rahoituksesta

(2009/604/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (1) ja erityisesti sen 49 artiklan 6 kohdan a ja b alakohdan sekä 75 artiklan 2 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä 23 päivänä joulukuuta 2002 annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 (2) ja erityisesti sen 90 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin yleiseen talousarvioon sisältyy varainhoitovuonna 2009 budjettikohta 17 03 09 – pilottihanke – Terveyttä, ympäristöä, liikennettä ja ilmastonmuutosta koskeva monitahoinen tutkimus – Sisä- ja ulkoilman laadun parantaminen.

(2)

Asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002, jäljempänä ’varainhoitoasetus’, 49 artiklan 1 kohdan mukaan talousarvioon yhteisöjen toimintaa tai muuta Euroopan unionin toimintaa varten osoitettuja määrärahoja voidaan käyttää vasta kun on annettu perussäädös.

(3)

Varainhoitoasetuksen 49 artiklan 6 kohdan a ja b alakohdan mukaan, poiketen siitä, mitä 49 artiklan 1 kohdassa säädetään, määrärahat kokeiluluonteisiin pilottihankkeisiin, joiden tarkoituksena on toiminnan toteutettavuuden ja sen hyödyllisyyden selvittäminen, sekä määrärahat toimintaan, jolla valmistellaan EY:n perustamissopimuksen määräysten piiriin kuuluvia tulevia toimia koskevia ehdotuksia, voidaan käyttää ilman perussäädöstä edellyttäen, että rahoitettavat toimet kuuluvat yhteisöjen tai Euroopan unionin toimivaltaan.

(4)

Varainhoitoasetuksen 75 artiklan 2 kohdan mukaan menoon sitoutumista edeltää rahoituspäätös, jonka tekee toimielin tai ne viranomaiset, joille se on siirtänyt päätöstä koskevan toimivallan.

(5)

Asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 (jäljempänä ’varainhoitoasetuksen soveltamissäännöt’) 90 artiklan 2 kohdan mukaan silloin, kun määrärahojen toteuttamisesta määrätään vuosittaisessa työohjelmassa, joka muodostaa riittävän yksityiskohtaisen kehyksen, työohjelma on katsottava asianomaisia avustuksia ja hankintasopimuksia koskevaksi rahoituspäätökseksi.

(6)

Budjettiviranomainen on varannut erityisrahoitusta EU:n vuoden 2009 talousarvion kohtaan 17 03 09 seuraavalle pilottihankkeelle: Terveyttä, ympäristöä, liikennettä ja ilmastonmuutosta koskeva monitahoinen tutkimus – Sisä- ja ulkoilman laadun parantaminen.

(7)

On tarkoituksenmukaista hyväksyä Terveyttä, ympäristöä, liikennettä ja ilmastonmuutosta koskeva monitahoinen tutkimus – Sisä- ja ulkoilman laadun parantaminen -pilottihankkeelle vuosittainen työohjelma, joka on varainhoitoasetuksen 75 artiklassa ja varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 90 artiklassa tarkoitettu hankkeen rahoituspäätös,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Hyväksytään liitteessä esitetty työohjelma, jolle myönnetään rahoitusta Euroopan unionin varainhoitovuoden 2009 yleisen talousarvion kohdasta 17 03 09 enintään 4 000 000 euroa.

2 artikla

Tämä päätös on varainhoitoasetuksen 75 artiklassa ja varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 90 artiklassa tarkoitettu rahoituspäätös.

Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston pääjohtaja vastaa sen toteuttamisesta.

Tehty Brysselissä 7 päivänä elokuuta 2009.

Komission puolesta

Androulla VASSILIOU

Komission jäsen


(1)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(2)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 1.


LIITE

Pilottihanke – Terveyttä, ympäristöä, liikennettä ja ilmastonmuutosta koskeva monitahoinen tutkimus – Sisä- ja ulkoilman laadun parantaminen (budjettikohta 17 03 09)

1.   JOHDANTO

1.1   Budjettikohta 17 03 09

1.2   Oikeusperusta

Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1525/2007 (2), 49 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu pilottihanke.

1.3   Pilottihankkeen yleiset tavoitteet

Budjettiviranomainen on myöntänyt komissiolle määrärahat pilottihankkeen rahoitukseen, jonka tavoitteena on lisätä tietoa koulujen ja lastenhoitopaikkojen sisäilman laadusta.

Sisäilman laatua on aiemmin tutkittu vähemmän kuin ulkoilman laatua, vaikka joissakin tapauksissa ulkoilman laatua koskevia tutkimuksia voidaan soveltaa sisäilman laadun tutkimukseen. Ulkoilmaa koskeva kattava lainsäädäntö on myös jo olemassa, kun taas sisäilmaa koskeva lainsäädäntö koostuu hajanaisista aloitteista ja säädöksistä. Koulujen sisäilman laatua on lisäksi tutkittu paljon vähemmän kuin muiden sisäympäristöjen ilmanlaatua. Noin 20 prosenttia EU:n väestöstä viettää päivittäin pitkiä aikoja kouluissa, ja astma ja muut hengitystiesairaudet lisääntyvät nopeasti Euroopassa erityisesti lapsilla. Sen vuoksi hankkeen tavoitteena on

tunnistaa ja analysoida koulujen sisäilman ongelmia, erityisesti ilmanvaihtoon, rakentamiseen, kunnossapitoon ja siivoukseen liittyviä ongelmia,

arvioida asianmukaisen ilmanvaihdon tehokkuutta koulujen ilman epäpuhtauksien vähentämisessä,

arvioida ilmaston muutosten (lisääntyvät helle- ja kylmyysaallot sekä ilman epäpuhtaudet) vaikutuksia lasten terveyteen kouluissa,

arvioida ulkoilman epäpuhtauksien torjuntatoimien, lyhyen tähtäimen toimenpiteet mukaan lukien, vaikutuksia koulujen sisäilman laatuun ja lasten altistumiseen ilman epäpuhtauksille kouluympäristöissä,

laatia asianmukaisia suosituksia sisäilman laadun ongelmien ratkaisemiseksi kouluympäristöissä.

1.4   Vuoden 2009 painopistealueet

1.

Toteutetaan kouluissa mittauksia, joilla saadaan uutta tietoa tärkeimmistä koulujen sisäilman epäpuhtauspitoisuuksista.

2.

Arvioidaan kuljetusliikenteen ja ilmastonmuutoksen yhteisvaikutuksia kouluympäristöihin.

3.

Arvioidaan sisäilman epäpuhtauksille altistumisesta lapsille aiheutuvia terveysvaikutuksia ja laaditaan suosituksia hengitystiesairauksien torjumiseksi ja vähentämiseksi parantamalla kouluympäristöjen laatua sekä muilla toimenpiteillä.

4.

Määritetään järjestelmällisesti kouluympäristöjen sisäilman epäpuhtauksien lähteiden määrälliset osuudet. Merkittävimpien lähteiden yksilöiminen helpottaisi niiden torjumista. Tässä yhteydessä ensisijainen tavoite on kulutustuotteiden ja rakennusmateriaalien kemiallisiin päästöihin liittyvän tietämyksen lisääminen.

5.

Tutkitaan kouluissa ja eri maantieteellisillä leveysasteilla tavallisesti esiintyvien sisäilman seosten kemiallisten ja biokemiallisten yhteisvaikutusten mekanismeja ja kehitetään tiedonsaantikeinoja, joiden avulla voidaan parantaa tällaisten yhteisvaikutusten lopullisten terveysriskien arviointia.

6.

Kehitetään edellä mainitun perusteella Euroopan koulujen terveellisyyttä koskevat suuntaviivat.

Komissio ja parlamentti ovat aiemmin tukeneet kahta samaan aiheeseen liittyvää hanketta:

Vuonna 2001 komissio tuki hengityselinten terveyteen liittyvää hanketta viiden eurooppalaisen kaupungin kouluissa Italiassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Hankkeen tuloksena todettiin yleisiä ongelmia, kuten huono ilmanvaihto sekä korkeat hiukkas-, homesieni- ja -allergeenipitoisuudet. Hankkeen päätelmissä arvioitiin, että olisi erittäin kannattavaa toteuttaa samanlainen tutkimus, joka kattaisi kaikki jäsenvaltiot. (3)

Vuonna 2008 esiteltiin virallisesti Euroopan parlamentin rahoittama sisäilman kemikaaleille ja mahdollisille terveysriskeille altistumista koskeva pilottihanke. Hankkeessa analysoitiin myös kouluja ja päiväkoteja tiettyjen EU:n jäsenvaltioiden kaupungeissa. Tärkeimpien tulosten mukaan on tarpeen toteuttaa lisätutkimuksia, jotta voidaan vähentää sisäilman epäpuhtauksien kansanterveydelle aiheuttamaa rasitusta Euroopan unionissa (erityisesti sisätiloissa, joissa lapset viettävät paljon aikaa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa). (4)

Vuonna 2009 päätettiin käytettävissä oleva talousarvio huomioon ottaen, että pilottihankkeen on katettava EU:n jäsenvaltiot laajemmin, erityisesti uudet jäsenvaltiot. Hankkeeseen on tarkoitus sisällyttää myös ehdokasvaltiot sekä Keski- ja Itä-Euroopan maat. Tavoitteena on laatia suuntaviivoja korjaaviksi toimenpiteiksi, jotka kattavat monenlaisia tilanteita Euroopassa.

Pilottihankkeen on rakennuttava aiemmille hankkeille ja saatava aikaan yhteisvaikutuksia alalla käynnissä olevien hankkeiden kanssa (esim. HITEA (5).

2.   RAHOITUSTUEN MUOTO: TARJOUSPYYNTÖ

2.1   Määrärahojen jakautuminen toteutettavien osa-alueiden/toimien kesken (katso alla olevat kohdat)

Kokonaisbudjetti: 4 000 000 euroa. Julkisen tarjouspyynnön tuloksena tehdään yksi kokonaispalvelusopimus.

2.2   Tuettavien toimien odotetut tulokset

Tarjouspyynnön tarkoitus on saada lisää tietoa koulujen sisäilman laadusta, koska lapset, jotka ovat erityisen alttiita saasteille, viettävät suurimman osan ajastaan kouluympäristöissä. Tutkimuksen tavoitteena on myös kerätä tietoa monenlaisista tilanteista, joita voi esiintyä kouluissa eri puolilla Eurooppaa. Tutkimuksessa laaditaan suuntaviivoja erilaisiin tilanteisiin terveellisten kouluympäristöjen luomiseksi.

2.3   Alustava aikataulu

Tarjouskilpailu

Kesäkuun 2009 loppuun mennessä

Valinta ja sopimuksen allekirjoitus

Vuoden 2009 loppuun mennessä


(1)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(2)  EUVL L 343, 27.12.2007, s. 9.

(3)  http://ec.europa.eu/health/ph_projects/2002/pollution/pollution_2002_04_en.htm

(4)  http://www.bookshop.europa.eu/eubookshop/download.action?fileName=LBNA23087ENC_002.pdf&eubphfUid=582569&catalogNbr=LB-NA-23087-EN-C

(5)  HITEA: Health Effects of Indoor Pollutants: Integrating microbial, toxicological and epidemiological approaches. http://www.hitea.eu/


Top