EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE2576

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Lentomatkustajille annettavia korvauksia ja apua koskevat yhteiset säännöt (säännöllisesti tarkistettava ohjelma)” COM(2013) 130 final – 2013/0072 (COD)

EUVL C 327, 12.11.2013, p. 115–121 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.11.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 327/115


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Lentomatkustajille annettavia korvauksia ja apua koskevat yhteiset säännöt (säännöllisesti tarkistettava ohjelma)”

COM(2013) 130 final – 2013/0072 (COD)

2013/C 327/20

Esittelijä: Milena ANGELOVA

Toinen esittelijä: Raymond HENCKS

Euroopan parlamentti päätti 16. huhtikuuta 2013 ja neuvosto 16. heinäkuuta 2013 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Lentomatkustajille annettavia korvauksia ja apua koskevat säännöt (säännöllisesti tarkistettava ohjelma)

COM(2013) 130 final.

Asian valmistelusta vastannut "liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta" -erityisjaosto antoi lausuntonsa 20. kesäkuuta 2013.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 10.–11. heinäkuuta 2013 pitämässään 491. täysistunnossa (heinäkuun 11. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 136 ääntä puolesta ja 6 vastaan 7:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että ehdotus lisää sekä lentomatkustajien että lentoliikenteen harjoittajien oikeusvarmuutta tarkentamalla määritelmiä asetuksessa käytetyistä käsitteistä. Näin se heijastaa Euroopan unionin tuomioistuimen päätösten periaatteita ja tarjoaa asianmukaiset lainsäädännölliset puitteet. ETSK kuitenkin pitää valitettavana, että komission ehdotuksessa ei ole korkeatasoista kuluttajansuojaa.

1.2

ETSK hyväksyy periaatteessa toimenpiteet, joihin lentoliikenteen harjoittajan on eri olosuhteissa ryhdyttävä korvatakseen matkustajille pitkäaikaisen viivästymisen, huolehtiakseen uudelleenreitityksestä ja -aikataulutuksesta ja lisätäkseen matkustajien yleistä mukavuutta lentojen viivästyessä tai lennolta myöhästyttäessä. ETSK on kuitenkin eri mieltä varsinkin lentojen ja lyhyiden lentojen viivästymisten ja pitkäaikaisten viivästymisten korvaamiseen liittyvistä asioista, joissa ehdotus eroaa EU:n tuomioistuimen asiassa harjoittamasta oikeuskäytännöstä.

1.3

ETSK arvostaa sitä, että ehdotus on laadittu kattavan vaikutustenarvioinnin perusteella, ja muistuttaa, että yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevan toisen lainsäädäntöpaketin (SES II+) tehokas ja oikea-aikainen täytäntöönpano on tärkeä väline, joka todennäköisesti vähentää lentoyhtiöiden kustannuksia.

1.4

ETSK vastustaa komission ehdotusta, jonka mukaan korvausoikeuden syntymiseen johtavaa odotusaikaa pidennettäisiin, sillä tämä on vastoin Euroopan unionin tuomioistuimen kolmea peräkkäistä ratkaisua.

1.5

ETSK ymmärtää syyt, joiden vuoksi pitkiä lentoja koskevien viivästymisten korvauksiin oikeuttavaa odotusaikaa halutaan pidentää huomattavasti, mutta kehottaa komissiota jatkamaan pyrkimyksiään, jotta lentoyhtiöitä kannustettaisiin ryhtymään tarvittaviin toimiin käytännössä jo huomattavasti lyhyempien odotusaikojen yhteydessä. Mainittuja viivästymisaikoja tulisi erityisesti lyhentää vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden osalta, jotta voitaisiin ottaa huomioon heille pitkistä viivästymisistä koituvat erityiset kustannukset.

1.6

ETSK arvostaa sitä, että asetetaan määräaika ja että lentoliikenteen harjoittajan on harkittava muita lentoyhtiöitä tai muita liikennemuotoja, mikäli tämä ei voi uudelleenreitittää matkustajaa omalle lennolleen. Komitean mukaan 12 tunnin odotusaika ennen muiden yhtiöiden tai liikennemuotojen käyttämistä on kuitenkin liian pitkä. Lisäksi matkustajalla tulisi olla oikeus kieltäytyä muiden liikennemuotojen (esim. bussi, juna tai laiva) käyttämisestä. Jotta matkustajien siirtämisestä toiselle lentoyhtiölle aiheutuvat kustannukset voitaisiin kattaa mahdollisimman nopeasti, ETSK toistaa ehdotuksensa, jonka mukaan olisi perustettava yhteisvastuuperiaatteen pohjalta toimiva rahasto lentomatkustajien kuljettamiseksi kotimaahansa tai uudelleenreitittämiseksi muiden yhtiöiden lennoilla.

1.7

ETSK:n näkemyksen mukaan poikkeuksellisten olosuhteiden määritelmässä olisi selvästi todettava, että myöhästymisiä, aikataulumuutoksia tai peruutuksia voidaan pitää poikkeuksellisina olosuhteina vain silloin, kun

1.

ne eivät luonteensa tai alkuperänsä vuoksi liity asianomaisen lentoliikenteen harjoittajan toiminnan tavanomaiseen harjoittamiseen

2.

eivätkä ole tämän tosiasiallisesti hallittavissa, ja

3.

joita ei olisi kyetty välttämään, vaikka kaikki kohtuulliset toimenpiteet olisi toteutettu.

Tarvittaessa on arvioitava aina kun poikkeuksellisiin olosuhteisiin vedotaan, täyttivätkö perusteena käytetyt olosuhteet todellisuudessa kaikki nämä kolme ehtoa. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa eräiden asetusehdotuksen liitteessä 1 lueteltujen olosuhteiden yhteydessä (esim. terveys- ja turvallisuusriskit, sääolosuhteet tai työmarkkinakiistat).

1.8

ETSK kehottaa komissiota antamaan säädöksen, joka on neutraali muihin liikennemuotoihin nähden, jottei rikota tasapuolisen kohtelun periaatetta eikä suosita yhtä liikennevälinettä muiden kustannuksella.

2.   Johdanto

2.1

Euroopan lentoliikenteen parantaminen on ollut viime vuosina keskeisessä asemassa Euroopan komission asialistalla. Yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevien, lentoliikenteen turvallisuuteen, tehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin liittyvien ja yhä tiukempien yhteisön sääntöjen (1) noudattaminen on parantanut lentoliikenteen harjoittajien toimintaa ja vahvistanut lentomatkustajien oikeuksia. ETSK on antanut lausunnon kaikista keskeisistä asiakirjoista (2) ja kannustanut komissiota jatkamaan pyrkimyksiään, koska tehtävää riittää yhä.

2.2

Kun otetaan huomioon, että lentomatkustaminen ei ole enää ylellisyyttä vaan välttämättömyys liike-elämän tarpeiden täyttämiseksi ja että se antaa eurooppalaisille mahdollisuuden käyttää itsestään selvää oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen, ETSK katsoo, että on yhä olemassa avoimia kysymyksiä, joihin on löydettävä ratkaisuja, jotta voidaan varmistaa lentomatkustajien oikeudet ja tarjota lentoliikenteen harjoittajille vakaa oikeudellinen ja liiketoimintaympäristö, joka antaa näille mahdollisuuden menestyä ankarasti kilpailluilla markkinoilla. Lentomatkustajille maksettavat korvaukset ja heille annettava apu ovat osa-alueita, joilla oikeudellisen puitteiden parantaminen ja olemassa olevan lainsäädännön täytäntöönpanon tehostaminen on tarpeen.

3.   Komission ehdotuksen pääkohdat

3.1

Ehdotuksella muutetaan voimassa olevaa asetusta N:o 261/2004, ja muutoksen perusteena on useita syitä:

Usein lentoyhtiöt eivät tarjoa matkustajille niitä palveluja, joihin näillä olisi oikeus lennolle pääsyn epäämisen, lennon pitkäaikaisen viivästymisen tai peruuttamisen tai matkatavaroiden käsittelyvirheiden johdosta.

Komissio totesi vuonna 2011, että nykyisissä säännöissä olevat harmaat alueet ja aukot ovat johtaneet säännösten erilaisiin tulkintoihin jäsenvaltioissa ja eri lentoyhtiöissä.

Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännöllä on ollut ratkaiseva merkitys esimerkiksi poikkeuksellisten olosuhteiden ja pitkäaikaisiin viivästymisiin liittyvien korvausoikeuksien määrittelemisessä.

3.2

Ehdotuksen tärkeimpänä tavoitteena on varmistaa lentomatkustajien perusoikeudet eli oikeus tiedonsaantiin, lipun hinnan palauttamiseen, uudelleenreititykseen ja lentoa odottaessa annettavaan apuun sekä korvaukseen tietyin ehdoin (3), ja ottaa samalla huomioon lentoliikenteen alaan kohdistuvat taloudelliset vaikutukset sekä varmistaa, että lentoliikenteen harjoittajat toimivat vapautetuilla markkinoilla yhdenmukaistetuin ehdoin.

3.3

Ehdotuksessa käsitellään kolmea tärkeintä osa-aluetta, joilla komissio katsoo jatkotoimenpiteiden olevan tarpeen asetuksen täytäntöönpanon parantamiseksi, eli unionissa vahvistettujen oikeuksien tehokas ja yhdenmukainen soveltaminen, oikeuksien harjoittamisen helpottaminen käytännössä ja kansalaisten tietoisuuden lisääminen näistä oikeuksista. Ehdotus on asetusten oikeusvarmuudesta, tulkinnan selkeydestä ja yhdenmukaisesta täytäntöönpanosta kaikkialla EU:n alueella annetun Euroopan parlamentin suosituksen mukainen (4).

3.4

Näin ollen Euroopan komission ehdottamassa asetuksen N:o 261/2004 uudistuksessa

otetaan huomioon unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön periaatteet

määritellään soveltamisala ja täsmällinen merkitys poikkeuksellisille olosuhteille, joissa lentoliikenteen harjoittajan ei tarvitse maksaa korvauksia lennon peruuntumisesta, pitkäaikaisesta viivästymisestä tai jatkoyhteyden menettämisestä

määritellään matkustajan oikeudet jatkoyhteyden peruuntuessa edellisen lennon viivästymisen tai aikataulumuutoksen vuoksi

määritellään yhdenmukainen aikaraja, jonka jälkeen matkustaja on oikeutettu virvokkeisiin ja aterioihin

katetaan muita näkökohtia, kuten matkustajien tiedonsaanti ja oikeus korjata kirjoitusvirheet, ja tunnustetaan samalla lentoliikenteen harjoittajien oikeus hakea korvausta kolmansilta osapuolilta silloin, kun nämä ovat vastuussa häiriöistä.

4.   Yleisiä huomioita

4.1

ETSK pahoittelee, ettei ehdotus noudata kaikilta osin EU:n tuomioistuimen oikeuskäytäntöä, vaan poikkeaa siitä yhdessä matkustajien oikeuksien kannalta tärkeimmistä näkökohdista. Komitea kuitenkin myöntää, että ehdotus parantaa nykyistä asetusta niillä aloilla, missä tuomioistuimen oikeuskäytäntö on otettu huomioon

4.2

ETSK on tyytyväinen siihen, että uudessa ehdotuksessa on korjattu useimmat sekä ilmailualan teollisuuden että matkustajien edellisessä versiossa havaitsemista puutteista (5) ja samalla selvennetty useita määritelmiä.

4.2.1

Elinkeinoelämälle ehdotus tuo lisäarvoa nykyisiin sääntöihin verrattuna, koska siinä

rajoitetaan vastuuta tarjota huolenpitoa liikenteenharjoittajasta riippumattomissa poikkeuksellisissa olosuhteissa

esitetään suuntaa-antava luettelo poikkeuksellisista olosuhteista

selvennetään mahdollisuutta vaatia korvauksia kolmannelta osapuolelta ja noudattaa yhteisvastuullisuuden periaatetta

pidennetään viivästymisaikoja, joiden kuluttua liikenteenharjoittajan on maksettava korvausta

rajoitetaan velvoitetta tarjota majoitusta matkustajille kestoltaan enintään kolmeen yöhön ja sen kuluja enintään sataan euroon matkustajalta poikkeuksellisissa olosuhteissa; tätä rajoitusta ei sovelleta liikuntarajoitteisiin henkilöihin, yksin matkustaviin lapsiin, raskaana oleviin naisiin tai erityistä lääkinnällistä apua tarvitseviin henkilöihin

poistetaan velvoite tarjota majoitusta, jos lennon pituus on 250 kilometriä tai vähemmän ja jos lento on tarkoitus toteuttaa korkeintaan 80-paikkaisella ilma-aluksella, paitsi jos on kyse liityntälennosta.

4.2.2

Matkustajille ehdotus tuo lisäarvoa nykyisiin sääntöihin verrattuna, koska siinä

selvennetään ehtoja, joiden perusteella asetusta sovelletaan

täsmennetään, kuinka on toimittava lennolle pääsyn epäämisen, lennon peruuttamisen tai pitkäaikaisen viivästymisen tai liityntälennolta myöhästymisen johdosta, ja esitetään korvauksiin, lipun hinnan palauttamiseen, uudelleenreititykseen ja huolenpitoon liittyvät säännöt aiempaa selkeämmin

esitetään sääntöjen toteutumisen varmistamiseen liittyviä yksityiskohtia

otetaan käyttöön pitkäaikaisista viivästymisistä maksettavat korvaukset

määritellään yhdenmukainen kahden tunnin aikaraja, jonka jälkeen liikenteenharjoittajan on tarjottava virvokkeita ja aterioita

tiukennetaan huomattavasti liikenteenharjoittajan velvollisuutta tiedottaa matkustajille näiden oikeuksista sekä korvaus- ja valitusmenettelyistä samoin kuin viranomaisvalvontaa, jolla varmistetaan sääntöjen asianmukainen noudattaminen.

4.2.3

ETSK toteaa, että on hyvin vaikeaa täyttää samanaikaisesti kaikkien sidosryhmien tarpeet, joten yhden osapuolen saama lisäarvo voi merkitä toisen osapuolen kannalta heikennystä.

4.3

ETSK katsoo, että komission toimet matkustajien suojelun parantamiseksi lentoyhtiön maksukyvyttömyyden yhteydessä (6) ovat oikeansuuntaisia, mutta korostaa, etteivät tällaiset vapaehtoiset toimenpiteet riitä takaamaan matkustajille kattavaa ja tehokasta suojaa lentoyhtiön joutuessa maksukyvyttömäksi. Komitea katsoo niin ikään, että olisi otettava käyttöön lentoyhtiöille pakollinen takuujärjestely niiden korvausvastuiden kattamiseksi maksukyvyttömyystapauksessa.

4.4

Ehdotuksessa määritellään kyseisen ehdotuksen ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY välinen rajanveto siten, että matkustajilla on oikeus valita, minkä lain nojalla he esittävät vaatimuksensa, mutta heillä ei ole oikeutta saada samasta ongelmasta korvausta molempien säädösten nojalla.

4.5

ETSK on aiemmissa lentomatkustajien oikeuksia käsitelleissä lausunnoissaan (7) esittänyt useita ehdotuksia, joilla vahvistettaisiin näitä oikeuksia. Monet näistä ehdotuksista onkin sisällytetty asetusluonnokseen. Komitea pahoittelee kuitenkin, että seuraavia ehdotuksia ei ole otettu huomioon:

Liitetään EU:n tuomioistuimen tuomioihin sisältyvät ratkaisut tulevaan säädöstekstiin.

Määritetään tiettyjen poikkeustapausten osalta, miten laaja on oikeus saada apua tai missä sen raja kulkee, päättämällä, miten matkustajien oikeutetut oikeudet voitaisiin turvata vaihtoehtoisilla mekanismeilla siten, että oikeudet ratkaistaan osapuolia sitovien päätösten avulla kohtuullisen ajan kuluessa.

Puututaan tilanteisiin, joita lentoaikataulujen muutokset nykyisin aiheuttavat.

Puututaan velvollisuuteen antaa apua vaihtokohteissa.

Sisällytetään lentoyhtiöiden nimissä työskentelevä maahuolintahenkilöstö niiden toimijoiden joukkoon, jotka tarjoavat asetuksessa tarkoitettuja palveluita.

Täsmennetään, mikä on toimivaltainen viranomainen käsittelemään käyttäjien valituksia ja valvomaan asetuksen noudattamista.

Seurataan valituksia ja julkistetaan ne jäsenvaltioiden toimesta EU:n laajuisesti yhtiöittäin ja sen mukaan luokiteltuina, millaisesta asetuksen noudattamatta jättämisestä on kyse, sekä mahdollistetaan, että kussakin jäsenvaltiossa voidaan suorittaa lentotoimintaluvan saaneiden yhtiöiden tarkastuksia.

Korjataan asetuksen 14 artiklan 1 ja 2 kohdan keskenään epäjohdonmukainen sanamuoto.

Säädetään velvollisuudesta korvata matkustajille vahingot lentoyhtiön ajauduttua konkurssiin siten, että muut lentoyhtiöt, joiden lennoilla on vapaita paikkoja, noudattavat vahingon korvaamiseksi yhteisvastuullisuuden periaatetta, sekä perustetaan rahasto, josta matkustajille voidaan maksaa korvaus "markkinoille osallistuva maksaa" -periaatteella.

Annetaan mahdollisuus luovuttaa kuljetussopimus kolmannelle osapuolelle.

Kielletään lentoyhtiöiden nykyinen käytäntö perua lentoreititys, mikäli matkustaja ei ole käyttänyt samaan lippuun sisältyvää menolentoa.

4.6

ETSK suhtautuu myönteisesti kaikkiin toimiin, joilla parannetaan vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksien suojelua, koska ne mahdollistavat yhdenmukaistamisen vammaisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen määräysten kanssa. Tässä yhteydessä ETSK ehdottaa seuraavia muutoksia:

4.6.1

Ehdotuksessa käytetty yleinen termi "liikuntarajoitteinen henkilö" on korvattava vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden oikeuksista lentoliikenteessä annetussa asetuksessa (EY) N:o 1107/2006 käytetyllä termillä "vammainen tai liikuntarajoitteinen henkilö".

4.6.2

Ehdotuksen 6 b artiklassa käytetty termi "liikkumisen apuvälineet" on korvattava termillä "liikkumisen apuvälineet tai -laitteet".

4.6.2.1

ETSK suosittaa painokkaasti, että liikkumisen apuvälineitä tai -laitteita käsitellään nykyistä ammattimaisemmin lentomatkan aikana. Välineitä tai laitteita käsittelevälle henkilöstölle tulisi sitä varten jakaa valistusta ja antaa koulutusta. Liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksista annettua EU:n lainsäädäntöä olisi muutettava vastaavasti. Ammattimaisempi käsittely olisi niin huolintayritysten, lentoyhtiöiden ja lentoasemien kuin matkustajienkin edun mukaista.

4.6.3

Ehdotuksen uudessa 6 artiklassa on selvennettävä, että vammaisille tai liikuntarajoitteisille henkilöille on tarjottava asetuksen (EY) N:o 1107/2006 liitteissä I ja II määritellyn kaltaista apua mistä tahansa syystä johtuvan pitkän viivästymisen yhteydessä.

4.6.4

On selvennettävä tarkoin, että tarjotun majoituksen, kuljetuksen majoituspaikkaan, järjestelyjä koskevan tiedon ja sen jakamiseen käytettyjen keinojen (verkkosivustot ja muut sähköiset välineet mukaan lukien) samoin kuin valitusmenettelyjen ja etunäkökohtia koskevien ilmoitusten on tarvittaessa oltava vammaisten henkilöiden saatavilla ja että myös opas- ja avustuskoirien tarpeet on otettava huomioon. Tässä yhteydessä ehdotuksen 14 artiklan säännöksiä tiedon antamisesta matkustajille on laajennettava siten, että pelkästään sokeiden ja näkövammaisten sijaan otetaan huomioon kaikki vammaiset henkilöt (14 artiklan 3 kohta).

4.6.5

Asetuksen mukaan lennolle pääsyä ei voida evätä vetoamalla matkustajan vammaisuuteen tai liikuntarajoitteisuuteen, mutta 4 artiklassa säädetään tätä periaatetta koskevasta poikkeuksesta vetoamalla turvallisuusvaatimuksiin ja ilma-aluksen kokoon tai siihen, että aluksen ovet eivät anna mahdollisuutta ottaa vammaista tai liikuntarajoitteista henkilöä lennolle tai kuljettaa häntä.

Tällä osa-alueella tarvittaisiin vähintäänkin avoimuutta siten, että mahdollisuuksista päästä ilma-aluksiin tiedotetaan selkeästi ja avoimesti matkalippua hankittaessa. Tällä hetkellä näin ei tapahdu.

5.   Erityisiä huomioita muutetuista säännöistä

5.1

ETSK hyväksyy periaatetasolla toimenpiteet, joihin lentoyhtiöihin on eri olosuhteissa ryhdyttävä korvatakseen matkustajille lentojen pitkäaikaisen viivästymisen ja parantaakseen huolenpitoa, huolehtiakseen uudelleenreitityksestä ja -aikataulutuksesta ja lisätäkseen matkustajien yleistä mukavuutta lentojen viivästyessä tai lennolta myöhästyttäessä.

5.2

ETSK katsoo, että komission ehdotus, jonka mukaan korvausoikeuden syntymiseen johtavaa odotusaikaa pidennettäisiin kolmesta viiteen tuntiin kaikilla EU:n sisäisillä lennoilla, ei ole hyväksyttävä. ETSK ei ymmärrä, miksi korvausten saantiin oikeuttavan ajan lyhentäminen vähentäisi peruutettujen lentojen määrää, sillä peruutustapauksissa lentoyhtiöiden on joka tapauksessa maksettava korvauksia.

5.3

On ymmärrettävää, että EU:n ulkopuolelle tehtäviin lentoihin sovelletaan matkan pituudesta riippuvia viivästysaikarajoja, ottaen huomioon käytännön ongelmat, joita lentoliikenteen harjoittajille aiheutuu viivästysten syiden selvittämisestä kaukaisilla lentoasemilla. ETSK katsoo kuitenkin, että ehdotetut yhdeksän tai 12 tunnin aikarajat ovat liian pitkiä ja kehottaa komissiota jatkamaan pyrkimyksiään, jotta lentoyhtiöitä kannustettaisiin ryhtymään tarvittaviin toimiin käytännössä jo huomattavasti lyhyempien odotusaikojen yhteydessä. Mainittuja viivästymisaikoja tulisi erityisesti lyhentää vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden osalta, jotta voitaisiin ottaa huomioon heille pitkistä viivästymisistä koituvat erityiset kustannukset. ETSK katsoo, että yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevan toisen lainsäädäntöpaketin (SES II+) tehokas ja oikea-aikainen täytäntöönpano on tärkeä väline lentoyhtiöiden kustannusten vähentämiseksi, koska se antaa niille lisää joustoa aikarajojen alentamisen rahoittamiseen.

5.4

ETSK arvostaa sitä, että ehdotukseen on sisällytetty määräaika, jonka kuluttua lentoliikenteen harjoittajan on harkittava muita lentoyhtiöitä tai muita liikennemuotoja (paikkojen saatavuudesta riippuen), mikäli tämä ei voi uudelleenreitittää matkustajaa omalle lennolleen. Komitean näkemyksen mukaan 12 tunnin aikaraja ennen muiden yhtiöiden tai liikennemuotojen käyttämistä on kuitenkin liian pitkä. Lisäksi matkustajalla tulisi olla oikeus kieltäytyä muiden liikennemuotojen (esim. bussi, juna tai laiva) käyttämisestä. Jotta matkustajien siirtämisestä toiselle lentoyhtiölle aiheutuvat kustannukset voitaisiin kattaa mahdollisimman nopeasti, ETSK toistaa ehdotuksensa, jonka mukaan olisi – tiiviissä yhteistyössä kaikkien sidosryhmien kanssa – perustettava yhteisvastuuperiaatteen pohjalta toimiva rahasto lentomatkustajien kuljettamiseksi kotimaahansa tai uudelleenreitittämiseksi muiden yhtiöiden lennoilla.

5.5

ETSK katsoo, että on määriteltävä nykyistä selvemmin lentoaseman vastuu avustaa matkustajia lukuisten lentojen peruuntuessa, jos se johtuu lentoasemaviranomaisten kyvyttömyydestä tarjota asianmukaiset olosuhteet toimivalle lentoliikenteelle.

5.6

ETSK kannattaa poikkeuksellisten olosuhteiden soveltamista koskevan lausekkeen (ehdotuksen 1 artiklan 4 kohdan b alakohta) toista ehtoa ja suosittaa, että kansalliset täytäntöönpanoelimet varmistavat sen asianmukaisen noudattamisen.

5.7

ETSK kannattaa huolenpitoon oikeuttavaa yhtä kahden tunnin odotusaikaa kaikenmittaisten lentojen yhteydessä. Tällä hetkellä aikaraja riippuu matkan pituudesta. Tämä on matkustajien edun mukaista ja mahdollistaa heille tasapuoliset ja mukavat olosuhteet odotusaikana.

5.8

ETSK suhtautuu myönteisesti ehdotukseen, jonka mukaan matkustajilla, jotka myöhästyvät liityntälennoltaan edellisen lennon myöhästymisen vuoksi, on oikeus huolenpitoon ja tietyissä olosuhteissa myös korvaukseen, sillä myös tämä parantaa matkustajien asemaa.

5.9

Matkustajien oikeussuojaa parantaa myös ehdotus, jonka mukaan matkustajilla, joiden lentoaikataulua muutetaan vähemmän kuin kaksi viikkoa ennen alkuperäistä lähtöaikaa, on samanlaiset oikeudet kuin viivästyneiden lentojen matkustajilla.

5.10

ETSK kehottaa voimakkaasti komissiota pohtimaan toimenpiteitä lentoasemien ja lentoliikenteen harjoittajien välisen yhteistyön parantamiseksi, jotta voitaisiin merkittävästi vähentää matkustajien odotusaikaa silloin, kun lentokoneen lähtö viivästyy kenttäalueella.

5.11

ETSK kehottaa komissiota kieltämään lentoyhtiöiden nykyisen käytännön perua paluulento, mikäli matkustaja ei ole käyttänyt samaan lippuun sisältyvää menolentoa (8). Komitea suhtautuu myönteisesti aikeeseen vahvistaa matkustajien oikeuksia saada tietoa lentohäiriöistä (heti, kun tieto on saatavilla), koska tämä parantaa myös matkustajien mahdollisuuksia suunnitella toimiaan määränpäähän saapumisen jälkeen.

5.12

ETSK ymmärtää tarpeen rajoittaa aikaa, jona lentoliikenteen harjoittajan on huolehdittava matkustajien majoituksesta poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja hyväksyy ehdotuksen velvollisuudesta tarjota majoitus enintään kolmeksi yöksi. Komitea kehottaa kuitenkin komissiota painokkaasti antamaan yöpymisten hintarajan määrittelemisen kunkin jäsenvaltion kansallisen täytäntöönpanoelimen tehtäväksi. Hintarajaa ei tulisi soveltaa liikuntarajoitteisiin henkilöihin.

6.   Täytäntöönpanon valvonta

6.1

Ehdotuksessa asetuksen N:o 261/2004 muuttamisesta selvennetään kansallisten täytäntöönpanoelinten roolia osoittamalla täytäntöönpanon yleinen valvonta niiden tehtäväksi. Yksittäisten valitusten tuomioistuinten ulkopuolinen käsittely annetaan valitustenkäsittelyelimille (vaihtoehtoiset riidanratkaisuelimet) ETSK:n aiemman ehdotuksen (9) mukaisesti. Nämä säännökset lisäävät sellaisten elinten toimivaltaa, jotka ovat vastuussa seuraamusten määräämisestä asetuksen N:o 261/2004 säännöksiä noudattamatta jättäville liikenteenharjoittajille, ja antavat matkustajille aiempaa luotettavampia keinoja vaatia omien oikeuksiensa asianmukaista soveltamista.

6.2

Tehostettujen raportointivelvollisuuksien ja muodollisten koordinointimenettelyjen mukanaan tuoma ehdotettu tiedonvaihto ja koordinointi kansallisten täytäntöönpanoelinten kesken sekä niiden ja komission välillä mahdollistaa nopean reagoinnin kaikkiin sääntöjen noudattamiseen liittyviin ongelmiin.

7.   "Poikkeuksellisten olosuhteiden" määritteleminen

7.1

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että ehdotetussa asetuksessa

tukeudutaan EU:n tuomioistuimen asiassa C-549/07 (Wallentin-Hermann) antaman tuomion mukaiseen poikkeuksellisten olosuhteiden määritelmään

täsmennetään, että viivästysten tai peruutusten katsotaan johtuvan poikkeuksellisista olosuhteista vain, jos

1.

olosuhteet eivät luonteensa tai alkuperänsä vuoksi liity asianomaisen lentoliikenteen harjoittajan toiminnan tavanomaiseen harjoittamiseen (1 artiklan 1 kohdan e alakohta)

2.

olosuhteet eivät ole asianomaisen lentoliikenteen harjoittajan hallittavissa (1 artiklan 1 kohdan e alakohta)

3.

peruutusta, aikataulumuutosta tai viivästystä ei olisi voitu välttää, vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi toteutettu (1 artiklan 4 kohdan b alakohta ja 1 artiklan 5 kohdan 4 alakohta).

Nämä täsmennykset auttavat sekä matkustajia arvioimaan oikeuksiaan näissä asioissa että lentoliikenteenharjoittajia määrittelemään omat velvollisuutensa.

7.2

Ehdotetun asetuksen liitteessä 1 esitetty suuntaa antava luettelo olosuhteista, joita on pidettävä poikkeuksellisina, ja olosuhteista, joita ei ole pidettävä poikkeuksellisina, auttaa myös vähentämään tarpeettomia kiistoja matkustajien ja lentoyhtiöiden välillä.

7.3

ETSK:n näkemyksen mukaan asetuksessa olisikin selvästi todettava, että aina kun poikkeuksellisiin olosuhteisiin vedotaan, on arvioitava, täyttävätkö olosuhteet todellisuudessa edellä mainitut kolme ehtoa. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa eräiden liitteessä 1 lueteltujen olosuhteiden yhteydessä (esim. terveys- ja turvallisuusriskit, sääolosuhteet tai työmarkkinakiistat).

Bryssel 11. heinäkuuta 2013

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Henri MALOSSE


(1)  COM(2012) 573 final.

(2)  EUVL C 24, 28.1.2012, s. 125–130, EUVL C 376, 22.12.2011, s. 38–43, EUVL C 198, 10.7.2013, s. 9–13.

(3)  COM(2011) 174 final.

(4)  Euroopan parlamentin päätöslauselma 29. maaliskuuta 2012 lentomatkustajien oikeuksien soveltamisesta ja toimivuudesta (2011/2150(INI)).

(5)  SEC(2011) 428.

(6)  COM(2013) 129 final.

(7)  EUVL C 24, 28.1.2012, s. 125–130 ja EUVL C 229, 31.7.2012, s. 122–125.

(8)  EUVL C 24, 28.1.2012, s. 127.

(9)  EUVL C 24, 28.1.2012, s. 130.


LIITE

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Lausuntoa käsiteltäessä hylättiin seuraavat muutosehdotukset, jotka saivat tuekseen vähintään neljänneksen annetuista äänistä:

Uusi kohta 4.1.3 (muutosehdotus 7)

" ETSK pahoittelee, että ehdotus rikkoo nykyisen tasapainon eri tahojen etujen välillä asettamalla liikennöitsijöiden oikeuksien turvaamisen matkustajien oikeuksien edelle. "

Äänestystulos

Puolesta

:

52

Vastaan

:

70

Pidättyi

:

14

Kohta 5.3 (muutosehdotus 11)

Muutetaan seuraavasti:

" On Ei ole ymmärrettävää, että EU:n ulkopuolelle tehtäviin lentoihin sovelletaan matkan pituudesta riippuvia viivästysaikarajoja, ottaen huomioon käytännön ongelmat, joita lentoliikenteen harjoittajille aiheutuu viivästysten syiden selvittämisestä kaukaisilla lentoasemilla. ETSK katsoo kuitenkin, että ehdotetut yhdeksän tai 12 tunnin aikarajat ovat liian pitkiä ja kehottaa komissiota säilyttämään nykyisen kolmen tunnin määräajan kaikissa tilanteissa. jatkamaan pyrkimyksiään, jotta lentoyhtiöitä kannustettaisiin ryhtymään tarvittaviin toimiin käytännössä jo huomattavasti lyhyempien odotusaikojen yhteydessä. Mainittuja viivästymisaikoja tulisi erityisesti lyhentää vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden osalta, jotta voitaisiin ottaa huomioon heille pitkistä viivästymisistä koituvat erityiset kustannukset. ETSK katsoo, että yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevan toisen lainsäädäntöpaketin (SES II+) tehokas ja oikea-aikainen täytäntöönpano on tärkeä väline lentoyhtiöiden kustannusten vähentämiseksi, koska se antaa niille lisää joustoa aikarajojen alentamisen rahoittamiseen. "

Äänestystulos

Puolesta

:

50

Vastaan

:

81

Pidättyi

:

12

Kohta 5.12

Muutetaan seuraavasti:

"ETSK pahoittelee, että uusi asetusehdotus vesittää nykyisen asetuksen, jolla varmistetaan, että matkustajista pidetään huolta häiriöistä aiheutuvien odotusten aikana, ja että ehdotettu asetus poikkeaa Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisusta myös majoitusoikeuden osalta (asia Denise McDonagh vastaan Ryanair, 31. tammikuuta 2013). ETSK katsoo, että majoitusoikeus on erityisen perusteltu tilanteissa, jotka kestävät pitkään ja joissa matkustajat ovat erityisen heikossa asemassa. Lisäksi lentoliikenteessä on muista liikennemuodoista poiketen yleensä kyse pitkistä etäisyyksistä ja matkustajat ovat usein kaukana kotoaan eikä heillä pitkien etäisyyksien takia ole mahdollisuutta löytää vaihtoehtoista tapaa päästä lopulliseen määränpaikkaansa ymmärtää tarpeen rajoittaa aikaa, jona lentoliikenteen harjoittajan on huolehdittava matkustajien majoituksesta poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja hyväksyy ehdotuksen velvollisuudesta tarjota majoitus enintään kolmeksi yöksi.  (1) Komitea kehottaa kuitenkin komissiota painokkaasti antamaan yöpymisten hintarajan määrittelemisen kunkin jäsenvaltion kansallisen täytäntöönpanoelimen tehtäväksi. Hintarajaa ei tulisi soveltaa liikuntarajoitteisiin henkilöihin."

Äänestystulos

Puolesta

:

56

Vastaan

:

78

Pidättyi

:

7


(1)   Ehdotuksen 8 artiklan 9 kohta – muutetun asetuksen (EY) N:o 261/2004 9 artikla.


Top