EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE3406

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα» [COM(2016) 358 final]

ΕΕ C 34 της 2.2.2017, p. 86–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.2.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 34/86


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα»

[COM(2016) 358 final]

(2017/C 034/13)

Εισηγητής:

Antonello PEZZINI

Αίτηση γνωμοδότησης

Επιτροπή, 17.8.2016

Νομική βάση

Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

[COM(2016) 358 final]

Αρμόδιο ειδικευμένο τμήμα

Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

Υιοθετήθηκε από το ειδικευμένο τμήμα

4.10.2016

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

20.10.2016

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

520

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

147/0/2

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί καθοριστικής σημασίας ένα νέο όραμα για την οργάνωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης (SEN) που να μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, να είναι σε θέση να φέρει μεγαλύτερα οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και το περιβάλλον.

1.2.

Στο πλαίσιο του ρόλου της ως «έδρας της κοινωνίας των πολιτών», η ΕΟΚΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ανοιχτού χαρακτήρα του SEN και ζητεί να έχει ενεργό ρόλο στον στρατηγικό προσανατολισμό, στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη διάδοση και την υποστήριξη του πνεύματος της τυποποίησης.

1.3.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος των τεχνικών προτύπων προκειμένου να εξασφαλιστούν:

η ποιότητα, η ασφάλεια και η απόδοση των αγαθών και των υπηρεσιών,

ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος,

υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

1.4.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τη δρομολόγηση της κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση (ICS) μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων του SEN για τη χάραξη μιας κοινής προσέγγισης όσον αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων, την ανάπτυξη κοινών δράσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της νομοθεσίας.

1.5.

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις περιορισμένες απτές ενδείξεις εφαρμογής και την ανεπάρκεια των χρηματοδοτικών πιστώσεων που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή ενός κοινού καινοτόμου οράματος σε στρατηγικές και συγκεκριμένες δράσεις εκσυγχρονισμού.

1.6.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ προτείνει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα JIS (1) να βρει τη διαρθρωτική και δημοσιονομική θέση της στο πλαίσιο των κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (2), με σκοπό:

να διασφαλιστεί η επίτευξη των τεχνικών και κανονιστικών στόχων που προσδιορίζονται με σαφήνεια στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και της κατανάλωσης,

να επιτευχθεί περισσότερη και καλύτερη συγκέντρωση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και γνώσεων σχετικά με τις κοινές προτεραιότητες.

1.7.

Η ΕΟΚΕ στηρίζει την Επιτροπή στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και διαρθρωμένου συστήματος, με στόχο να επιτευχθεί μια κοινή προσέγγιση που να οδηγεί σε μείωση του κατακερματισμού των προτύπων και των συστημάτων προγραμματισμού τους.

1.8.

Κατά συνέπεια, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ ενός καλύτερου συστήματος διακυβέρνησης στις στρατηγικές ρυθμιστικής δράσης, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τη σύγκλιση των τεχνολογιών και της χρήσης της πληροφορικής στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες και την αυξανόμενη κοινωνική και περιβαλλοντική τεχνογνωσία, καθώς και να μπορεί να στηρίξει την υφιστάμενη τεχνική επιτροπή τυποποίησης.

1.9.

Ο ευρωπαϊκός διοργανικός διάλογος σχετικά με την τυποποίηση πρέπει να εξασφαλίζει προνομιακό ρόλο σε όλες τις ενδιαφερόμενες αντιπροσωπευτικές οντότητες. Οι μόνιμες ομάδες αξιολόγησης και καθοδήγησης θα πρέπει να συσταθούν στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αρχής γενομένης από την ΕΟΚΕ και την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), λαμβανομένων υπόψη των υποχρεωτικών αρμοδιοτήτων διαβούλευσης βάσει του άρθρου 114 της ΣΛΕΕ.

1.10.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, στο πλαίσιο του SEN και των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής, πρέπει να ενισχυθούν οι ικανότητες συντονισμένης χρήσης του μέσου της τεχνικής τυποποίησης, σημαντικής για επιμέρους τομείς, ιδίως για τον τομέα των υπηρεσιών.

1.11.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ανάληψη δράσης προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα της τυποποίησης —από τη βασική εκπαίδευση έως τους υπεύθυνους φορείς χάραξης πολιτικής και τους διαπραγματευτές διεθνών συμφωνιών— με την έναρξη και την υποστήριξη μιας σθεναρής ευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης.

1.12.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι μια ευρωπαϊκή πολιτική τυποποίησης πραγματικά καινοτόμος πρέπει να ανταποκρίνεται πρωτίστως στην αρχή της «ικανοποίησης των πελατών» —των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων—, και να επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας, νέες θέσεις εργασίας και διεθνή ανταγωνιστικότητα, μέσω μιας ισορροπημένης και ευέλικτης προσέγγισης μεταξύ τυποποίησης και δημιουργικότητας (3).

2.   Το σύστημα τεχνικής τυποποίησης ενόψει των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων

2.1.

Η τεχνική τυποποίηση διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, ως στρατηγικό εργαλείο για την εξασφάλιση της ποιότητας, της απόδοσης και της ασφάλειας των αγαθών και των υπηρεσιών, της διαλειτουργικότητας των δικτύων και των συστημάτων, των υψηλών επιπέδων προστασίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, καθώς και του αυξημένου βαθμού καινοτομίας και κοινωνικής ένταξης.

2.2.

Υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, των προτεραιοτήτων πολιτικής και των παγκόσμιων τάσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, και της επανάστασης της πληροφορικής, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης (SEN), ώστε να διαφυλαχθούν τα πολλά επιτυχημένα στοιχεία του, να διορθωθούν οι ελλείψεις, να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκής και εθνικής διάστασης, καθώς και μεταξύ ελευθερίας της καινοτομίας, δημιουργικότητας και τεχνικής διαλειτουργικότητας και —γενικότερα— για να αντιμετωπιστούν οι νέες απαιτήσεις και προσδοκίες των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των εργαζομένων και της ευρωπαϊκής κοινωνίας στο σύνολό της.

2.3.

Στο πλαίσιο του ρόλου της ως «έδρας της κοινωνίας των πολιτών», η ΕΟΚΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ανοιχτού χαρακτήρα του SEN και ζητεί να έχει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στον στρατηγικό προσανατολισμό, στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στη διάδοση και στην υποστήριξη του πνεύματος της τυποποίησης, ως βάσης της επιτυχίας των επιχειρήσεων και των μελλοντικών γενεών.

2.4.

Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι «μια ευρωπαϊκή διαδικασία τυποποίησης γρήγορη, αποτελεσματική και συμμετοχική αποτελεί όχι μόνο βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της ενιαίας αγοράς, η οποία συνιστά τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της υλοποίησης της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, αλλά επίσης, και πάνω απ’ όλα τον ακρογωνιαίο λίθο της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και ένα εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας» (4). Για τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίοι σαφείς και διαφανείς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

2.5.

Οι κύριοι γενικοί στόχοι του SEN συνίστανται στην αύξηση της συμβολής των προτύπων και της διαδικασίας ευρωπαϊκής τυποποίησης στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, στην τόνωση της ανάπτυξης και της καινοτομίας, και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, με παράλληλη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, μέσω ευρύτερων αλλά ταχύτερων, διαφανών και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασιών ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση αναγνωρισμένα κριτήρια, όπως εκείνα που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΠΟΕ για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012.

2.6.

Η ΕΟΚΕ έχει επισημάνει ότι «η ευρωπαϊκή τυποποίηση, με τη συνεισφορά όλων των κοινωνικών εταίρων και των ενδιαφερομένων φορέων, οφείλει να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στη συμπλήρωση και στον εμπλουτισμό των ισχυουσών διαδικασιών στις παγκόσμιες οικονομίες», ζητώντας «εντονότερη παρουσία και μεγαλύτερη βαρύτητα του πνεύματος της ευρωπαϊκής τυποποίησης στις παγκόσμιες διαδικασίες τυποποίησης» (5), με την ευαισθητοποίηση μέσα από την επικοινωνία, την ευκολία πρόσβασης και το χαμηλό κόστος.

2.6.1.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της τυποποίησης και της δημιουργικότητας (6), η οποία θα εξασφαλίζει στους βιοτέχνες και στις μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα και να εμπλουτίζουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός των βασικών ορίων που καθορίζονται από τα πρότυπα.

2.7.

Η ευρωπαϊκή τυποποίηση έχει σχεδιαστεί για να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη δημιουργία και στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της βαθμιαίας εναρμόνισης σε επίπεδο ΕΕ των εθνικών προτύπων, που συχνά πιθανόν να δημιουργούν τεχνικά εμπόδια για την πρόσβαση στις εθνικές αγορές και στο εμπόριο και στις συναλλαγές εντός της ΕΕ.

2.8.

Με τη σύγκλιση των τεχνολογιών και τη μηχανοργάνωση της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών μειώνεται η παραδοσιακή διάκριση μεταξύ γενικής και ψηφιακής τυποποίησης, όπως αναφέρεται εξάλλου σε μια άλλη γνωμοδότηση (7) της ΕΟΚΕ, και τούτο συνεπάγεται την ανάγκη για μια συνεκτική προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων τυποποίησης στο πλαίσιο της Επιτροπής.

2.9.

Δεδομένων των προτιμήσεων που εκφράστηκαν από διάφορους οικονομικούς και βιομηχανικούς φορείς της Ένωσης για διεθνή πρότυπα ISO/IEC, είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση του SEN προκειμένου να εξασφαλιστούν διεθνή πρότυπα ευθυγραμμισμένα με μια αποτελεσματική, γρήγορη και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκή τυποποίηση για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, κυρίως από πλευράς εκπροσώπησης των μικρών επιχειρήσεων, των καταναλωτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

2.10.

Η αύξηση στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της χρήσης προαιρετικών ευρωπαϊκών προτύπων θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση με μεγαλύτερη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών υπηρεσιών που επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του κλάδου για την ευρωπαϊκή οικονομία όσον αφορά τη διασφάλιση και την τήρηση των τοπικών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, συμβάλλοντας στην άρση των εμποδίων που προκύπτουν από τη χρήση των εθνικών συστημάτων πιστοποίησης.

2.11.

Ως αντίδραση στην ταχεία εξέλιξη των τεχνολογικών κύκλων, στη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και αλληλεπίδραση μεταξύ των βιομηχανικών συστημάτων, στα ολοένα και πιο δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των προϊόντων, των υπηρεσιών και των ΤΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε μια κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση, μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων του SEN —όπως έχει προτείνει η ΕΟΚΕ— με τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος και την ανάπτυξη μιας διαδικασίας για την από κοινού εστίαση σε διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της παράδοσης προτύπων έως το τέλος του 2019, μέσω:

της ευαισθητοποίησης, της εκπαίδευσης και της κατανόησης του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης,

της έγκαιρης διεκπεραίωσης, της ποιότητας και της ευθυγράμμισης των προτεραιοτήτων καθώς και των ρυθμιστικών σχεδίων με το πλαίσιο Ε&Κ,

του συντονισμού, της συνεργασίας, της διαφάνειας και της ένταξης των ακόμη και ήσσονος σημασίας αντιπροσωπειών,

της ενεργού και σαφούς συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών,

της ανταγωνιστικότητας και της διεθνούς διάστασης, με την ανάπτυξη κοινών ρυθμιστικών προτύπων.

3.   Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

3.1.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιπροσωπεύει ένα όραμα που συνοδεύεται από μια δέσμη μέτρων για την τυποποίηση, όπου προβλέπεται μια σειρά στόχων για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης — SEN:

κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση — ΚΠΤ: μια καινοτόμος διαδικασία σύμπραξης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς τυποποίησης, τη βιομηχανία και τις επαγγελματικές οργανώσεις, τις ΜΜΕ, τις ενώσεις καταναλωτών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι εργασίες της τεχνικής τυποποίησης,

ευρωπαϊκά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις υπηρεσίες: ένας οδηγός για την προώθηση της ανάπτυξης προαιρετικών ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα των υπηρεσιών, τη μείωση των εμποδίων που δημιουργούνται από τα εθνικά πρότυπα και τα συστήματα πιστοποίησης, καθώς και τη βελτίωση της πληροφόρησης των φορέων παροχής υπηρεσιών,

διαρθρωμένος διοργανικός διάλογος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου, ΕΟΚΕ, ΕτΠ: ένα σύστημα υποβολής ετήσιων εκθέσεων και feedback όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής τυποποίησης της ΕΕ,

παρουσίαση ετήσιων προγραμμάτων εργασίας: το πρόγραμμα εργασίας του 2017 προσδιορίζει τις ετήσιες προτεραιότητες του συστήματος ευρωπαϊκής τυποποίησης.

3.2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται, ειδικότερα στον τομέα των υπηρεσιών:

να προβεί σε αναλύσεις των ζωνών σύγκρουσης ή αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των εθνικών προτύπων,

να προσδιορίσει κριτήρια για τον καθορισμό προτεραιοτήτων για τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπηρεσιών,

να πραγματοποιήσει στοχοθετημένη αναθεώρηση συλλογής πληροφοριών σχετικά με τα υφιστάμενα εθνικά πρότυπα και πρακτικές όσον αφορά τις άδειες για τα πρότυπα και τα πιστοποιητικά,

να ζητήσει από την CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης) ετήσιο κατάλογο των ζωνών πιθανής σύγκρουσης ή αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των εθνικών προτύπων στον τομέα των υπηρεσιών ή πιθανών αδυναμιών στην ανάπτυξη προτύπων,

να συνεκτιμήσει την ευρωπαϊκή διάσταση πριν προβεί στην ανάπτυξη ενός εθνικού προτύπου,

να προτείνει στα κράτη μέλη να διερευνήσουν τη χρήση των ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα των υπηρεσιών.

3.2.1.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης να διευκολυνθεί η διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσω της καλύτερης πρόσβασης στην ενιαία ψηφιακή πύλη που προτείνεται στη στρατηγική για την ενιαία αγορά.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει —και πάλι (8)— τον επείγοντα χαρακτήρα ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για πάνω από πέντε έτη, και θεωρεί απαραίτητο ένα νέο κοινό όραμα και συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να ανταποκριθεί, πάντα σε εθελοντική βάση, στις παγκόσμιες προκλήσεις της τυποποίησης με μια καινοτόμο διαδικασία συνεργασίας που να βασίζεται στη συναίνεση για την έγκαιρη ανάπτυξη προτύπων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

4.2.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία από τη φάση έρευνας και ανάπτυξης με δράσεις συν-τυποποίησης και προ-τυποποίησης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί μεταφοράς των ευρωπαϊκών προτύπων σε διεθνές επίπεδο με την υποστήριξη της βιομηχανίας και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τις ΜΜΕ, τους καταναλωτές, τους κοινωνικούς εταίρους, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

4.3.

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, για να καταστούν αποτελεσματικές και αποδοτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο οι δράσεις εκσυγχρονισμού του SEN που αναφέρονται στο κοινό έγγραφο ΚΠΤ, πρέπει πρωτίστως:

να ευθυγραμμιστούν τα συστήματα προγραμματισμού, προετοιμασίας και παρακολούθησης των διαφόρων ευρωπαϊκών πλαισίων αναφοράς, και να ενισχυθεί ο συντονισμός τους,

να εξασφαλιστεί ένα βελτιωμένο πολυετές πλαίσιο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης και να δοθεί σαφής συνέχεια στις προβλεπόμενες δράσεις (9),

να υποστηριχθεί οικονομικά και οργανωτικά η χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή ασθενέστερων και λιγότερο εξοπλισμένων οργανώσεων και αντιπροσωπειών με δράσεις ανάπτυξης τεχνικών και ρυθμιστικών προτύπων, στους τομείς της «ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και κατανόησης», της «ευρωπαϊκής» ένταξης, καθώς και της «διεθνούς διάστασης».

4.3.1.

Εν προκειμένω, η ΕΟΚΕ συνιστά την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών (ΚΤΠ) του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», με βάση την πορεία που περιγράφεται στην κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση (ΚΠΤ), αλλά ζητεί την κατάλληλη χρηματοδότηση και ένα δομημένο σύστημα καθορισμού, στρατηγικών και προτεραιοτήτων.

4.4.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την απουσία ισχυρής και καινοτόμου δομής ευθυγράμμισης των προτεραιοτήτων τόσο σε επίπεδο διαφόρων πολιτικών της ΕΕ και των διαφόρων γενικών διευθύνσεων που τις εφαρμόζουν όσο και σε επίπεδο μέσων προγραμματισμού, πέρα από την επιτροπή προτύπων και τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες ΚΠΤ και διαρθρωμένου διαλόγου.

4.4.1.

Κατά την άποψη της, χρειάζεται νέος μηχανισμός διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση και την παρακολούθηση των στρατηγικών ρυθμιστικών δράσεων, ο οποίος να περιλαμβάνει τις διάφορες πτυχές της τυποποίησης, από τις επιστημονικές και τεχνολογικές έως τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές, και να ευθυγραμμιστεί με την υφιστάμενη τεχνική επιτροπή για την τυποποίηση.

4.4.2.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η επείγουσα ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του SEN δεν μπορεί να αναζητήσει αποτελεσματικές απαντήσεις σε ένα μοντέλο του τύπου «businesss as usual» απέναντι στα επείγοντα αιτήματα του Συμβουλίου του Μαρτίου 2015 σχετικά με το θέμα αυτό. Ο δομημένος ευρωπαϊκός διοργανικός διάλογος σχετικά με την τυποποίηση θα πρέπει να εξασφαλίσει έναν προνομιακά ενεργό ρόλο στις αντιπροσωπευτικές οντότητες, και κυρίως στην ΕτΠ και στην ΕΟΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεωτικές αρμοδιότητες διαβούλευσης βάσει του άρθρου 114 της ΣΛΕΕ.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1.

Ταχύτητα και επικαιρότητα των ευρωπαϊκών τεχνικών προτύπων. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα ως προς την ταχύτητα και τη δυσκολία εφαρμογής «μίας και μοναδικής λύσης για όλους» όσον αφορά τη μείωση των καθυστερήσεων και των ελλείψεων στη διαδικασία παρακολούθησης. Η επικαιρότητα παραμένει πιο σημαντική από την ταχύτητα, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την επίτευξη συναίνεσης.

5.2.

Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Υπέρβαση των εμποδίων όσον αφορά τη συμμετοχή των ΜΜΕ στις διαδικασίες ανάπτυξης/εφαρμογής της νομοθεσίας και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της τυποποίησης και της καινοτομίας και των ερευνητικών σχεδίων, καθώς και δράσεις για τη δημιουργία ικανοτήτων για τη μικρότερη επιχείρηση.

5.3.

Στήριξη της νομοθεσίας και των ενωσιακών πολιτικών. Σημειώνεται αυξανόμενη ζήτηση για πρότυπα προς στήριξη της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ για την απόκτηση των απαιτούμενων προτύπων. Εξ ου και η ανάγκη για τη βελτίωση της ικανότητας συντονισμού και διεπικοινωνιακής διαφάνειας μεταξύ των διαφόρων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών.

5.4.

Μεγαλύτερες ικανότητες πρόληψης. Είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι ικανότητες έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες πρόβλεψης προτύπων κατά τον καθορισμό των ευρωπαϊκών διαδικασιών τυποποίησης, για τη μείωση των κινδύνων των εθνικών προτύπων που μπορεί να αποδυναμώσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του SEN.

5.5.

Συμμετοχικότητα. Πρέπει να βελτιωθεί η περιορισμένη εκπροσώπηση των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των μικρότερων οργανώσεων με δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων. Η ΕΟΚΕ έχει ήδη υπογραμμίσει «τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης στη διαδικασία τυποποίησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους κοινωνικούς φορείς» και έχει ζητήσει «να πραγματοποιηθεί ενδελεχής παρακολούθηση των προσπαθειών των πρωταγωνιστών της τυποποίησης, για την ενίσχυση της διάστασης της συμμετοχικότητας του SEN» (10). Θα πρέπει να εξασφαλιστεί στις οργανώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα III το ειδικό καθεστώς του μέλους/εταίρου με σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα της γνώμης.

5.6.

Στήριξη των ευρωπαϊκών προτύπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ικανότητα εκπροσώπησης, αρμοδιότητα και συνάφεια, κυρίως στο πλαίσιο των ISO/IEC/ITU, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και το περιβάλλον — στο πλαίσιο των πολυμερών φόρουμ και των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

5.7.

Διακυβέρνηση. Εν προκειμένω πρέπει:

να διαμορφωθούν αποτελεσματικές δομές διακυβέρνησης και συντονισμού,

να βελτιωθούν τα διαλειτουργικά δίκτυα επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία τυποποίησης,

να εναρμονιστούν οι μέθοδοι εργασίας με διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς δομές σχεδιασμού των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με μηχανισμούς διαδραστικού διαλόγου.

5.8.

Πολυετής χρηματοδοτική στήριξη. Απαιτείται ένα πολυετές πλαίσιο χρηματοδότησης, με εξαίρεση την προ-τυποποιητική και τη συν-τυποποιητική έρευνα (11), για δράσεις πάνω στους τομείς «κοινωνία και επιστήμη» και «ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες» προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνείδηση και μια ευρέως διαδεδομένη νοοτροπία της τυποποίησης, αλλά και για να υποστηριχθούν συγκεκριμένες στρατηγικές και κανονιστικές πειραματικές δράσεις σε τομείς αιχμής με τη χρήση μηχανισμών συγχρηματοδότησης στο γενικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

5.9.

Δομές και στρατηγικές για το μέλλον. Ανάγκη για ανάλυση του αντίκτυπου των μελλοντικών διεθνών προτύπων στην ευρωπαϊκή αγορά και ανάλυση των τομεακών και διατομεακών προοπτικών. Απαιτούνται τακτικές αξιολογήσεις και παρακολούθηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των δράσεων που έχουν αναληφθεί, με τη συμμετοχή ειδικών μηχανισμών στα θεσμικά όργανα, όπως μια μόνιμη ομάδα για την τυποποίηση στην ΕΟΚΕ και παρεμφερείς οργανισμοί στο πλαίσιο της ΕτΠ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

5.10.

Η τυποποίηση ως εργαλείο των πολιτικών της ΕΕ. Για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές χρειάζεται να ενισχυθούν στο SEN και στις διάφορες αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ικανότητες ενεργοποίησης και η συντονισμένη χρήση του μέσου της τεχνικής τυποποίησης που είναι σημαντικό για τους επιμέρους τομείς.

5.11.

Διαρθρωμένος διοργανικός διάλογος. Το μέσο αυτό πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, πλήρως διαδραστικό και προορατικό, αξιοποιώντας τις δραστηριότητες των μόνιμων ομάδων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων με τη συμμετοχή, από την αρχή των προπαρασκευαστικών εργασιών, της ΕτΠ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δεδομένων των αρμοδιοτήτων, κυρίως δε της ΕΟΚΕ, που παρέχει η ΣΛΕΕ (12) σχετικά με την εσωτερική αγορά, όπου η τυποποίηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

Βρυξέλλες, 20 Οκτωβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΑΣΗΣ


(1)  Joint Initiative on Standardization (Κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση).

(2)  Βλέπε, για παράδειγμα, τη ΣΔΔΤ στον τομέα της μετρολογίας.

(3)  Βλέπε γνωμοδότηση TEN/593 — Προτεραιότητες τυποποίησης στον τομέα των ΤΠΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά (ΕΕ C 487 της 28.12.2016, σ. 92).

(4)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 69.

(5)  ΕΕ C 177 της 18.5.2016, σ. 1.

(6)  Βλέπε υποσημείωση 3.

(7)  Βλέπε υποσημείωση 5.

(8)  Βλέπε υποσημείωση 4.

(9)  Βλέπε παράρτημα 1 της ΚΠΤ στο σημείο για τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, 13 Ιουνίου 2016, Άμστερνταμ.

(10)  «Ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2016» (ΕΕ C 303 της 19.8.2016, σ. 81).

(11)  Βλέπε πρόγραμμα ΕΠΜΚΕ για τη μετρολογία 2014-2020.

(12)  Βλέπε, κυρίως, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ.


Top