EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1108

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1108/2008 της Επιτροπής, της 7ης Νοεμβρίου 2008 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση του σπέρματος από την απαγόρευση εξόδου που προβλέπεται στην οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 299 της 8.11.2008, p. 17–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; καταργήθηκε εμμέσως από 32020R0689

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1108/oj

8.11.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 299/17


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1108/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 7ης Νοεμβρίου 2008

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση του σπέρματος από την απαγόρευση εξόδου που προβλέπεται στην οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2000, για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικών με μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (1), και ιδίως τα άρθρα 11 και 12 και το άρθρο 19 τρίτο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2000/75/ΕΚ θεσπίζει τους κανόνες ελέγχου και τα μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη θέσπιση ζωνών προστασίας και εποπτείας («απαγορευμένες ζώνες»), την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης και επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και την απαγόρευση της εξόδου ζώων που εξέρχονται από τις απαγορευμένες ζώνες («απαγόρευση εξόδου»).

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 της Επιτροπής, της 26ης Οκτωβρίου 2007, σχετικά με κανόνες εφαρμογής της οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την καταπολέμηση, την παρακολούθηση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ορισμένων ζώων ευπαθών ειδών (2) καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας της εν λόγω νόσου.

(3)

Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Το παράρτημα ΙΙΙ του εν λόγω κανονισμού καθορίζει τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από την απαγόρευση εξόδου όσον αφορά τα ζώα, το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυά τους. Το παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού καθορίζει τα κριτήρια για τον καθορισμό της εποχικώς απαλλαγμένης από φορείς του ιού περιόδου.

(4)

Είναι ουσιαστικό να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα προγράμματα για την παρακολούθηση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων ώστε να επιτευχθούν, μεταξύ άλλων, οι στόχοι της ανίχνευσης της παρουσίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού όσον το δυνατό νωρίτερα, να καταδειχθεί η απουσία γενικών ή ειδικών οροτύπων του ιού του καταρροϊκού πυρετού και να καθοριστεί η εποχικώς απαλλαγμένη από φορείς του ιού περίοδος. Τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστες απαιτήσεις για τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας, παράλληλα, επαρκή ευελιξία για να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές επιδημιολογικές συνθήκες.

(5)

Στην ΕΕ εφαρμόζεται εκστρατεία μαζικού επείγοντος εμβολιασμού κατά διαφόρων τύπων του καταρροϊκού πυρετού. Ο εμβολιασμός ζώων κατά της εν λόγω νόσου συνιστά μείζονα αλλαγή της ανοσιολογικής κατάστασης του πληθυσμού των ευπαθών ειδών και έχει αντίκτυπο στα προγράμματα επιτήρησης και παρακολούθησης του καταρροϊκού πυρετού. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στις απαιτήσεις που ορίζονται για τα εν λόγω προγράμματα.

(6)

Το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 καθορίζει τα κριτήρια για τον καθορισμό της εποχικώς απαλλαγμένης από φορείς του ιού περιόδου. Για λόγους αποσαφήνισης και μεγαλύτερης εναρμόνισης, η αρχή και το τέλος της εποχικώς απαλλαγμένης από φορείς του ιού περιόδου πρέπει να βασίζεται σε τυποποιημένα στοιχεία σχετικά με την επιτήρηση.

(7)

Το τμήμα Β του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 καθορίζει τα κριτήρια για απαλλαγή από την απαγόρευση εξόδου όσον αφορά το σπέρμα. Προβλέπει ότι το σπέρμα, για να εξαιρείται, πρέπει να έχει ληφθεί από ζώα-δότες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Για σκοπούς ασφάλειας του κοινοτικού δικαίου, είναι σκόπιμο να αποσαφηνιστούν ορισμένες απαιτήσεις όσον αφορά τα συστήματα δοκιμών στις οποίες υπόκεινται τα ζώα-δότες σπέρματος, ειδικότερα όσον αφορά τις δοκιμές που διεξάγονται μετά τη συλλογή.

(8)

Συνεπώς, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1266/2007.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 τροποποιείται ως εξής:

1.

Το παράρτημα Ι αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

2.

Στο τμήμα Β του παραρτήματος ΙΙΙ τα στοιχεία δ) και ε) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)

έχουν υποβληθεί σε ορολογική δοκιμή σύμφωνα με το εγχειρίδιο του ΟΙΕ για τα χερσαία ζώα με σκοπό την ανίχνευση αντισωμάτων της ομάδας του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, με αρνητικά αποτελέσματα, τουλάχιστον κάθε 60 ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής και μεταξύ 21ης και 60ής μέρας μετά την τελική συλλογή του σπέρματος που πρόκειται να αποσταλεί·

ε)

έχουν υποβληθεί, με αρνητικά αποτελέσματα, σε δοκιμασία ταυτοποίησης παράγοντα σύμφωνα με το εγχειρίδιο του ΟΙΕ για τα χερσαία ζώα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν:

i)

κατά την αρχική και την τελική συλλογή του σπέρματος που πρόκειται να αποσταλεί· και

ii)

κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής του σπέρματος:

τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες, στην περίπτωση δοκιμασίας απομόνωσης του ιού, ή

τουλάχιστον κάθε 28 ημέρες, στην περίπτωση δοκιμασίας αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 74.

(2)  ΕΕ L 283 της 27.10.2007, σ. 37.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα παρακολούθησης και εποπτείας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (όπως αναφέρονται στο άρθρο 4)

1.   Ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα παρακολούθησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη στις απαγορευμένες ζώνες

Τα προγράμματα παρακολούθησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου αποβλέπουν στην παροχή στοιχείων σχετικά με τη δυναμική του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε μια απαγορευμένη ζώνη. Οι στόχοι των προγραμμάτων παρακολούθησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου είναι να ανιχνευθεί η εισαγωγή νέων οροτύπων καταρροϊκού πυρετού και να αποδειχθεί η απουσία ορισμένων οροτύπων της εν λόγω νόσου. Άλλοι στόχοι μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, να αποδειχθεί η απουσία της κυκλοφορίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, να καθοριστεί η εποχικώς απαλλαγμένη από φορείς του ιού περίοδος και να ταυτοποιηθούν τα είδη-φορείς.

Για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της εποπτείας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, η γεωγραφική μονάδα αναφοράς ορίζεται από πεδίο περίπου 45 x 45 km (σχεδόν 2 000 km2), εκτός αν ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες δικαιολογούν διαφορετικό μέγεθος. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η “περιοχή”, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο ιστ) της οδηγίας 64/432/ΕΟΚ, μπορεί να χρησιμοποιείται ως γεωγραφική μονάδα αναφοράς για σκοπούς παρακολούθησης και εποπτείας.

1.1.   Τα προγράμματα παρακολούθησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου αποτελούνται τουλάχιστον από παθητική κλινική επιτήρηση και από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση, όπως ορίζεται στα σημεία 1.1.1 και 1.1.2.

1.1.1.   Η παθητική κλινική επιτήρηση:

αποτελείται από επίσημο και σωστά τεκμηριωμένο συνεχιζόμενο σύστημα με σκοπό τον εντοπισμό και τη διερεύνηση υπονοιών καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταγραφή των υπονοιών. Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων και οι κτηνίατροι πρέπει να αναφέρουν άμεσα κάθε υπόνοια στην αρμόδια αρχή. Κάθε υπόνοια που οφείλεται στην παρουσία οροτύπων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που δεν αναμένεται να εμφανίζονται σε ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή πρέπει να διερευνάται άμεσα από την αρμόδια αρχή για να βεβαιωθεί η κυκλοφορία οροτύπων καταρροϊκού πυρετού·

ενισχύεται ιδιαίτερα κατά την εποχή δραστηριότητας του φορέα·

διασφαλίζει ότι πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης με σκοπό, ιδίως, να μπορούν οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων και οι κτηνίατροι να αναγνωρίζουν τα κλινικά συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

1.1.2.   Η ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση αποτελείται από τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα ή από συνδυασμό αυτών: ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες, ορολογικές/ιολογικές έρευνες ή στοχοθετημένη παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο, όπως περιγράφονται στα σημεία 1.1.2.1, 1.1.2.2 και 1.1.2.3.

1.1.2.1.   Ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες:

Η ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες αποτελείται από ενεργό ετήσιο πρόγραμμα δοκιμών σε ζώα-δείκτες, με σκοπό την εκτίμηση της κυκλοφορίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου εντός της απαγορευμένης ζώνης. Όπου είναι εφικτό, τα ζώα-δείκτες πρέπει να είναι βοοειδή. Πρέπει να είναι απαλλαγμένα από αντισώματα, όπως αποδεικνύεται μέσω προκαταρκτικής οροαρνητικής δοκιμής και πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές της απαγορευμένης ζώνης όπου, ύστερα από μια ανάλυση κινδύνου που εξετάζει εντομολογικές και οικολογικές αξιολογήσεις, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του φορέα ή υπάρχουν περιβάλλοντα κατάλληλα για την ανάπτυξη του εν λόγω φορέα.

Τα ζώα-δείκτες πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές τουλάχιστον σε μηνιαία βάση κατά την εποχή δραστηριότητας του εμπλεκόμενου φορέα, εάν είναι γνωστή. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τα ζώα-δείκτες πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές τουλάχιστον σε μηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ελάχιστος αριθμός ζώων-δεικτών ανά γεωγραφική μονάδα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός και επαρκής ώστε να ανιχνεύεται η μηνιαία εμφάνιση ορολογικής μετατροπής (1) 2 %, με 95 % εμπιστοσύνη σε κάθε γεωγραφική μονάδα.

Η εργαστηριακή δοκιμή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι θετικές δοκιμές ελέγχου να ακολουθούνται από ειδικές ορολογικές/ιολογικές δοκιμές οροτύπων οι οποίες εστιάζονται στον ορότυπο ή στους οροτύπους του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται στην ανάλογη απο επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή και οι οποίες είναι αναγκαίες για να επαληθευτεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου οροτύπου.

1.1.2.2.   Οι ορολογικές/ιολογικές έρευνες:

αποτελούνται από τουλάχιστον ένα ενεργό ετήσιο πρόγραμμα ορολογικών/ιολογικών δοκιμών σε πληθυσμούς ευπαθών ειδών, με σκοπό τον εντοπισμό στοιχείων που να αποδεικνύουν μετάδοση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου μέσω τυχαίων ορολογικών και/ή ιολογικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιούνται σε κάθε ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή κατά την περίοδο του έτους όπου η ορολογική μετατροπή είναι πιθανότερο να εντοπιστεί·

πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα δείγματα να είναι αντιπροσωπευτικά και προσαρμοσμένα στη δομή του πληθυσμού ευπαθών ειδών στα οποία θα γίνει δειγματοληψία στην ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή και το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί ώστε να εντοπίζεται επιπολασμός 20 % με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό ευπαθών ειδών της εν λόγω ανάλογης από επιδημιολογική άποψη γεωγραφικής περιοχής·

πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα οροθετικά ζώα από εμβολιασμένους ή ανοσοποιημένους πληθυσμούς δεν επεμβαίνουν στις ορολογικές έρευνες·

πρέπει να διασφαλίζουν ότι εργαστηριακή δοκιμή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι θετικές δοκιμές ελέγχου να ακολουθούνται από ειδικές ορολογικές/ιολογικές δοκιμές οροτύπων που εστιάζονται στον ορότυπο ή τους οροτύπους του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται στην ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή και είναι αναγκαίες για να επαληθευτεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου οροτύπου·

μπορούν επίσης να έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της κάλυψης του εμβολιασμού και την κατανομή των διαφόρων οροτύπων του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίζονται στην απαγορευμένη ζώνη.

1.1.2.3.   Η στοχοθετημένη παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο:

αποτελείται από επίσημο και σωστά τεκμηριωμένο συνεχιζόμενο σύστημα που αποσκοπεί να αποδείξει την απουσία ορισμένων συγκεκριμένων οροτύπων του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου·

εφαρμόζεται σε πληθυσμό-στόχο ευπαθών ζώων με σχετικό υψηλό κίνδυνο, με βάση την τοποθεσία τους, τη γεωγραφική κατάσταση και την επιδημιολογία του οροτύπου ή των οροτύπων του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που αναμένεται να εμφανίζονται στην ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή·

πρέπει να έχει στρατηγική δειγματοληψίας προσαρμοσμένη στον καθορισμένο πληθυσμό-στόχο. Το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί για την ανίχνευση του ονομαστικού επιπολασμού (που βασίζεται στο γνωστό κίνδυνο για τον πληθυσμό στόχο) με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό στόχο της συγκεκριμένης ανάλογης, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφικής περιοχής. Στην περίπτωση που τα δείγματα δεν προέρχονται από μεμονωμένα ζώα, το μέγεθος του δείγματος πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ευαισθησία των διαγνωστικών διαδικασιών που χρησιμοποιούνται.

1.2.   Για τον καθορισμό της εποχικώς απαλλαγμένης από φορείς του ιού περιόδου που αναφέρεται στο παράρτημα V του παρόντος κανονισμού, η εντομολογική επιτήρηση πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

αποτελείται από τουλάχιστον ένα ενεργό ετήσιο πρόγραμμα αιχμαλώτισης φορέων με τη χρήση μόνιμα τοποθετημένων παγίδων αναρρόφησης με σκοπό τον καθορισμό της δυναμικής του πληθυσμού του φορέα·

οι παγίδες αναρρόφησης που είναι εξοπλισμένες με υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με προκαθορισμένα πρωτόκολλα. Οι παγίδες πρέπει να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τουλάχιστον:

μία νύχτα την εβδομάδα κατά το μήνα πριν από την αναμενόμενη έναρξη και κατά το μήνα πριν από το αναμενόμενο τέλος της εποχικώς απαλλαγμένης από φορείς του ιού περιόδου,

μία νύχτα το μήνα κατά τη διάρκεια της εποχικά απαλλαγμένης από φορείς περιόδου,

βάσει των στοιχείων που ελήφθησαν κατά τα τρία πρώτα έτη της λειτουργίας τους, η συχνότητα της λειτουργίας των παγίδων αναρρόφησης είναι δυνατό να προσαρμοστεί·

μία τουλάχιστον παγίδα αναρρόφησης πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθε ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή σε όλη την εποχικώς απαλλαγμένη από καταρροϊκό πυρετό ζώνη. Μια ποσότητα των εντόμων που συλλέγονται στην παγίδα απορρόφησης πρέπει να αποστέλλεται σε ειδικευμένο εργαστήριο ικανό να υπολογίσει και να ταυτοποιήσει τα ύποπτα είδη φορέων.

1.3.   Η παρακολούθηση που αποσκοπεί να παρέχει στην Επιτροπή τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την απουσία κυκλοφορούντος ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή για περίοδο δύο ετών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2:

αποτελείται από τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα ή από συνδυασμό αυτών: ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες, ορολογικές/ιολογικές έρευνες ή στοχοθετημένη παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο, όπως περιγράφονται στα σημεία 1.1.2.1, 1.1.2.2 και 1.1.2.3·

πρέπει να είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα δείγματα να είναι αντιπροσωπευτικά και προσαρμοσμένα στη δομή του πληθυσμού ευπαθών ειδών στα οποία θα γίνει δειγματοληψία στην ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή και το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί ώστε να εντοπίζεται επιπολασμός 20 % (2) με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό ευπαθών ειδών της εν λόγω ανάλογης, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφικής περιοχής εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί μαζικός εμβολιασμός· ή

πρέπει να είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα δείγματα να είναι αντιπροσωπευτικά και προσαρμοσμένα στη δομή του πληθυσμού ευπαθών ειδών στα οποία θα γίνει δειγματοληψία στην ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή και το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί ώστε να ανιχνεύεται επιπολασμός 10 % (3) με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό ευπαθών ειδών της εν λόγω ανάλογης, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφικής περιοχής εάν έχει πραγματοποιηθεί μαζικός εμβολιασμός.

2.   Ελάχιστες απαιτήσεις για τα προγράμματα εποπτείας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη εκτός των απαγορευμένων ζωνών

Τα προγράμματα εποπτείας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου αποσκοπούν στην ανίχνευση τυχόν εισβολής του ιού του καταρροϊκού πυρετού και στην απόδειξη της απουσίας του εν λόγω ιού στα απαλλαγμένα από τον καταρροϊκό πυρετό κράτη μέλη ή σε ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή.

Τα προγράμματα εποπτείας του καταρροϊκού πυρετού αποτελούνται τουλάχιστον από παθητική κλινική επιτήρηση και ενεργητική εργαστηριακή εποπτεία, όπως ορίζεται στα σημεία 2.1 και 2.2.

2.1.   Παθητική κλινική επιτήρηση:

αποτελείται από επίσημο και σωστά τεκμηριωμένο συνεχιζόμενο σύστημα με σκοπό την ανίχνευση και τη διερεύνηση υπονοιών καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταγραφή των υπονοιών. Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων και οι κτηνίατροι πρέπει να αναφέρουν άμεσα κάθε υπόνοια στην αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή πρέπει να διερευνά άμεσα με διεξοδικό τρόπο κάθε υπόνοια για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τυχόν εστία καταρροϊκού πυρετού·

πρέπει να ενισχύεται ιδιαίτερα κατά την εποχή δραστηριότητας του φορέα του ιού στις περιοχές με συγκεκριμένο σχετικό υψηλότερο κίνδυνο, με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία·

πρέπει να εξασφαλίζει την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης με σκοπό, ιδίως, να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ή κατόχους ζώων και στους κτηνιάτρους να εντοπίζουν τα κλινικά συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

2.2.   Η ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση αποτελείται από τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα ή από συνδυασμό αυτών: ορολογική παρακολούθηση με ζώα δείκτες, ορολογικές/ιολογικές έρευνες ή στοχοθετημένη παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο, όπως περιγράφονται στα σημεία 2.2.1, 2.2.2 και 2.2.3.

2.2.1.   Ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες:

Η ορολογική παρακολούθηση με ζώα-δείκτες αποτελείται από ενεργό ετήσιο πρόγραμμα δοκιμών ζώων-δεικτών, με σκοπό την ανίχνευση στοιχείων που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου εκτός των απαγορευμένων ζωνών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα ζώα-δείκτες πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές τουλάχιστον σε μηνιαία βάση κατά την περίοδο δραστηριότητας του εμπλεκόμενου φορέα, εάν αυτή είναι γνωστή. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τα ζώα-δείκτες πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές τουλάχιστον σε μηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ελάχιστος αριθμός ζώων-δεικτών ανά γεωγραφική μονάδα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός και επαρκής ώστε να ανιχνεύεται η μηνιαία εμφάνιση ορολογικής μετατροπής (4) 2 %, με 95 % εμπιστοσύνη σε κάθε γεωγραφική μονάδα.

2.2.2.   Οι ορολογικές/ιολογικές έρευνες:

αποτελούνται από τουλάχιστον ένα ενεργό ετήσιο πρόγραμμα ορολογικών/ιολογικών δοκιμών πληθυσμών ευπαθών ειδών, με σκοπό τον εντοπισμό στοιχείων που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου εκτός των απαγορευμένων ζωνών μέσω τυχαίων ορολογικών και/ή ιολογικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιούνται σε κάθε ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή κατά την περίοδο του έτους όπου η ορολογική μετατροπή είναι πιθανότερο να εντοπιστεί·

πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα δείγματα να είναι αντιπροσωπευτικά και προσαρμοσμένα στη δομή του πληθυσμού ευπαθών ειδών στα οποία θα γίνει δειγματοληψία στην ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφική περιοχή και το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί ώστε να ανιχνεύεται επιπολασμός 20 % με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό ευπαθών ειδών της εν λόγω ανάλογης από επιδημιολογική άποψη γεωγραφικής περιοχής·

πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα οροθετικά ζώα από εμβολιασμένους ή ανοσοποιημένους πληθυσμούς δεν επεμβαίνουν στις ορολογικές έρευνες.

2.2.3.   Η στοχοθετημένη εποπτεία με βάση τον κίνδυνο:

αποτελείται από επίσημο και σωστά τεκμηριωμένο συνεχιζόμενο σύστημα που αποσκοπεί να αποδείξει την απουσία ορισμένων συγκεκριμένων οροτύπων του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου·

πρέπει να βασίζεται σε ουσιαστική γνώση των τοπικών παραγόντων κινδύνου· τέτοια γνώση πρέπει να επιτρέπει την ταυτοποίηση του πληθυσμού-στόχου που εμφανίζει ειδικό σχετικό υψηλότερο κίνδυνο από τον οποίο θα ληφθεί δείγμα·

πρέπει να διασφαλίζει ότι η στοχοθετημένη στρατηγική δειγματοληψίας προσαρμόζεται στον πληθυσμό-στόχο που έχει καθοριστεί ότι εμφανίζει σχετικό υψηλότερο κίνδυνο και το μέγεθος του δείγματος έχει υπολογιστεί για την ανίχνευση του ονομαστικού επιπολασμού (με βάση το γνωστό κίνδυνο του πληθυσμού-στόχου) με 95 % εμπιστοσύνη στον πληθυσμό στόχο της εν λόγω ανάλογης, από επιδημιολογική άποψη, γεωγραφικής περιοχής.


(1)  Εκτιμάται ότι 20 % είναι το σύνηθες ετήσιο ποσοστό ορολογικής μετατροπής σε μια προσβληθείσα ζώνη. Ωστόσο, στην Κοινότητα, η κυκλοφορία του ιού πραγματοποιείται κυρίως σε μια περίοδο περίπου έξι μηνών (από το τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου). Ως εκ τούτου, 2 % είναι η συντηρητική εκτίμηση του αναμενόμενου μηνιαίου ποσοστού ορολογικής μετατροπής.

(2)  Εκτιμάται ότι 20 % είναι το σύνηθες ετήσιο ποσοστό ορολογικής μετατροπής σε μια προσβληθείσα ζώνη. Ωστόσο, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι το επίσημο ποσοστό ορολογικής μετατροπής στην ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή είναι μικρότερο από 20 %, το μέγεθος του δείγματος πρέπει να υπολογιστεί για να εντοπίζει το χαμηλότερο εκτιμώμενο επιπολασμό.

(3)  Εκτιμάται ότι 10 % είναι το σύνηθες ετήσιο ποσοστό ορολογικής μετατροπής σε ζώνη όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός. Ωστόσο, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι το επίσημο ποσοστό ορολογικής μετατροπής στην ανάλογη από επιδημιολογική άποψη γεωγραφική περιοχή όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός είναι μικρότερο από 10 %, το μέγεθος του δείγματος πρέπει να υπολογιστεί για να εντοπίζει το χαμηλότερο εκτιμώμενο επιπολασμό.

(4)  Εκτιμάται ότι 20 % είναι το σύνηθες ετήσιο ποσοστό ορολογικής μετατροπής σε μια προσβληθείσα ζώνη. Ωστόσο, στην Κοινότητα, η κυκλοφορία του ιού πραγματοποιείται κυρίως σε μια περίοδο περίπου έξι μηνών (από το τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου). Ως εκ τούτου, 2 % είναι η συντηρητική εκτίμηση του αναμενόμενου μηνιαίου ποσοστού ορολογικής μετατροπής.»


Top