EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3764

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων και Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων»

COR 2018/03764

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 335–352 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/335


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων και Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων»

(2019/C 86/18)

Εισηγήτρια:

Olga ZRIHEN (BE/PES), μέλος του Κοινοβουλίου της Βαλονίας

Έγγραφα αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

COM(2018) 391 final

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων

COM(2018) 387 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη υψηλού βαθμού ανθεκτικότητας των εγχώριων οικονομιών και βιώσιμης σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή και ομαλή συμμετοχή στην οικονομική και νομισματική ένωση. Αυτός ο υψηλός βαθμός βιώσιμης σύγκλισης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα κράτη μέλη, των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ, στη διαδικασία προετοιμασίας τους για ένταξη στην Ευρωζώνη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενωσιακού ενδιαφέροντος που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, καθώς και στην επίτευξη υψηλού βαθμού ανθεκτικότητας των εγχώριων οικονομιών και βιώσιμης σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή και ομαλή συμμετοχή στην οικονομική και νομισματική ένωση. Αυτός ο υψηλός βαθμός βιώσιμης σύγκλισης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα κράτη μέλη, των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ, στη διαδικασία προετοιμασίας τους για ένταξη στην Ευρωζώνη.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη εξακολουθεί να μην είναι επαρκής σε ολόκληρη την Ένωση. Η εμπειρία από την εφαρμογή του μηχανισμού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δείχνει ότι, γενικά, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν αργή και άνιση και ότι οι εθνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν.

Ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενωσιακού ενδιαφέροντος στα κράτη μέλη εξακολουθεί να μην είναι επαρκής σε ολόκληρη την Ένωση. Η εμπειρία από την εφαρμογή του μηχανισμού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δείχνει ότι, γενικά, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν αργή και άνιση και ότι οι εθνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν , ιδίως μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των περισσότερων από τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες που εντοπίστηκαν.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αφορούν όλους τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, τόσο η χρηματοδοτική στήριξη όσο και η τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να παρέχονται από την Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, που περιλαμβάνουν τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, τη θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αφορούν τους συναφείς τομείς πολιτικής , τόσο η χρηματοδοτική στήριξη όσο και η τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να παρέχονται από την Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, σε ευρύ φάσμα τομέων σχετικών με τους στόχους πολιτικής της ΕΕ , που περιλαμβάνουν τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, τη θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στο πλαίσιο του προγράμματος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον προϋπολογισμό του προγράμματος πόρους προγραμματισμένους σε επιμερισμένη διαχείριση στο πλαίσιο των κονδυλίων της Ένωσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί. Οι μεταφερόμενοι πόροι θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του παρόντος προγράμματος και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

Ένα κράτος μέλος ή η Επιτροπή θα πρέπει, σε περίπτωση μη δέσμευσης των πόρων που καθίστανται διαθέσιμοι σύμφωνα με το άρθρο 26 της παρούσας πρότασης, να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μεταφορά των εν λόγω πόρων στα ΕΔΕΤ, προς όφελος του οικείου κράτους μέλους.

Αιτιολογία

Η προτεινόμενη τροπολογία εξασφαλίζει τη συνοχή με την πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 21 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ) που περιλαμβάνεται στο σχετικό σχέδιο γνωμοδότησης (COTER-VI-038). Η εν λόγω μεταφορά θεωρείται επίσης συνεκτική δεδομένου ότι τόσο το πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και ο ΚΚΔ βασίζονται στο άρθρο 175 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Όσον αφορά το εργαλείο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι τύποι μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για οικονομική ενίσχυση. Για να εξασφαλιστεί η συμβολή τους στους στόχους του προγράμματος, οι επιλέξιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προτείνονται για την αντιμετώπιση των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων.

Όσον αφορά το εργαλείο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι τύποι μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για οικονομική ενίσχυση. Για να εξασφαλιστεί η συμβολή τους στους στόχους του προγράμματος, οι επιλέξιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προτείνονται για την αντιμετώπιση των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων και λαμβανομένης υπόψη της αντίστοιχης οπτικής κάθε περιφέρειας .

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί σαφή δεσμό μεταξύ των προγραμμάτων δαπανών και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό του μόνον αν ενισχυθούν και ενσωματωθούν σε αυτόν οι περιφερειακές οπτικές.

Τροπολογία 6

Αιτιολογική σκέψη 20

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα ουσιαστικό κίνητρο στα κράτη μέλη για να ολοκληρώσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι σκόπιμο να καθοριστεί η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται για αυτά στο πλαίσιο του μέσου για κάθε στάδιο κατανομής και για κάθε πρόσκληση. Η μέγιστη αυτή συνεισφορά θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό των κρατών μελών . Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα οικονομικά κίνητρα κατανέμονται καθ’ όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, η κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Το ήμισυ (11 000 000 000 EUR) του συνολικού χρηματοδοτικού κονδυλίου του εργαλείου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να διατεθεί στα κράτη μέλη στο πρώτο στάδιο διάρκειας είκοσι μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι τη μέγιστη κατανομή τους υποβάλλοντας προτάσεις για μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα ουσιαστικό κίνητρο στα κράτη μέλη για να ολοκληρώσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενωσιακού ενδιαφέροντος , είναι σκόπιμο να καθοριστεί η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται για αυτά στο πλαίσιο του μέσου για κάθε στάδιο κατανομής και για κάθε πρόσκληση. Η μέγιστη αυτή συνεισφορά θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τους δείκτες που θα θεσπιστούν για την πολιτική συνοχής κατά την περίοδο 2021-2027 (κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, ανεργία των νέων, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή και υποδοχή και ένταξη μεταναστών). Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα οικονομικά κίνητρα κατανέμονται καθ’ όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, η κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Το ήμισυ (11 000 000 000 EUR) του συνολικού χρηματοδοτικού κονδυλίου του εργαλείου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να διατεθεί στα κράτη μέλη στο πρώτο στάδιο διάρκειας είκοσι μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι τη μέγιστη κατανομή τους υποβάλλοντας προτάσεις για μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Τροπολογία 7

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικείωση και η επικέντρωση στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις ως απάντηση στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις) και να προτείνουν ένα λεπτομερές σύνολο μέτρων για την εφαρμογή τους, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατάλληλα ορόσημα και στόχους καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για μέγιστη περίοδο τριών ετών. Θα πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών καθ’ όλη τη διαδικασία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικείωση και η επικέντρωση στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει , με τη συμμετοχή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, να προσδιορίσουν τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις ως απάντηση στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και λαμβανομένης υπόψη της αντίστοιχης οπτικής κάθε περιφέρειας ) και να προτείνουν ένα λεπτομερές σύνολο μέτρων για την εφαρμογή τους, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατάλληλα ορόσημα και στόχους καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για μέγιστη περίοδο τριών ετών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να υποδείξουν με ποιον τρόπο συντονίστηκαν τα συναφή υφιστάμενα μέτρα πολιτικής της ΕΕ για τη στήριξη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών καθ’ όλη τη διαδικασία.

Τροπολογία 8

Να προστεθεί νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών τους τόσο κατά την εκτίμηση των μεταρρυθμιστικών αναγκών όσο και κατά τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Η εν λόγω συμμετοχή θα πραγματοποιείται με συγκροτημένο και μόνιμο τρόπο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προκειμένου να έχουν οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές δυνατότητα συμμετοχής, ως πλήρεις εταίροι και εξαρχής, στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οδηγεί στη δημοσίευση των εκθέσεων ανά χώρα και των ειδικών ανά χώρα συστάσεων. Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν τον τρόπο οργάνωσης της συμμετοχής αυτής σύμφωνα με το συνταγματικό τους πλαίσιο και την υφιστάμενη κατανομή αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης.

Τροπολογία 9

Αιτιολογική σκέψη 31

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για λόγους χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τις αναλήψεις υποχρεώσεων, τις πληρωμές, την αναστολή, την ακύρωση και την ανάκτηση των πόρων. Οι πληρωμές πρέπει να βασίζονται σε θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων εκ μέρους του κράτους μέλους. Η αναστολή και η ακύρωση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς θα πρέπει να είναι δυνατή όταν οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά από το κράτος μέλος. Για να εξασφαλιστεί βιώσιμος αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων μετά την εφαρμογή τους, θα πρέπει να καθοριστεί εύλογη προθεσμία για τον καθορισμό της βιωσιμότητας των μεταρρυθμίσεων μετά την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η πενταετής περίοδος θα πρέπει να θεωρείται εύλογο ελάχιστο όριο προς εφαρμογή. Θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλες διαδικασίες αντιπαράθεσης για να εξασφαλιστεί ότι η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την αναστολή, την ακύρωση και την ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών σέβεται το δικαίωμα των κρατών μελών να υποβάλλουν παρατηρήσεις.

Για λόγους χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τις αναλήψεις υποχρεώσεων, τις πληρωμές, την αναστολή, την ακύρωση και την ανάκτηση των πόρων. Οι πληρωμές πρέπει να πραγματοποιούνται με τη μορφή ετήσιων δόσεων, να βασίζονται σε θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή της προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων εκ μέρους του κράτους μέλους. Η αναστολή και η ακύρωση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς θα πρέπει να είναι δυνατή όταν οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά από το κράτος μέλος. Για να εξασφαλιστεί βιώσιμος αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων μετά την εφαρμογή τους, θα πρέπει να καθοριστεί εύλογη προθεσμία για τον καθορισμό της βιωσιμότητας των μεταρρυθμίσεων μετά την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η πενταετής περίοδος θα πρέπει να θεωρείται εύλογο ελάχιστο όριο προς εφαρμογή. Θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλες διαδικασίες αντιπαράθεσης για να εξασφαλιστεί ότι η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την αναστολή, την ακύρωση και την ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών σέβεται το δικαίωμα των κρατών μελών να υποβάλλουν παρατηρήσεις.

Τροπολογία 10

Αιτιολογική σκέψη 32

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Όσον αφορά τον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης, τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του ΠΣΔΜ, πέραν των αρχικών προσδοκιών. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη ζήτησαν υποστήριξη στο πλαίσιο του ΠΣΔΜ και τα αιτήματα κατανέμονται σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτει το εν λόγω πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διατηρηθούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ΠΣΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης.

Όσον αφορά τον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης, τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του ΠΣΔΜ, πέραν των αρχικών προσδοκιών. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη ζήτησαν υποστήριξη στο πλαίσιο του ΠΣΔΜ και τα αιτήματα κατανέμονται σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτει το εν λόγω πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διατηρηθούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ΠΣΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση των μηχανισμών τεχνικής υποστήριξης από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές εξασφαλίζοντας το πλήρες άνοιγμα των μηχανισμών αυτών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και προωθώντας ενεργά τη χρήση τους.

Τροπολογία 11

Άρθρο 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Γενικοί στόχοι

Γενικοί στόχοι

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τους ακόλουθους γενικούς στόχους σε όλα τα κράτη μέλη:

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τους ακόλουθους γενικούς στόχους σε όλα τα κράτη μέλη:

(a)

να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εθνικών μεταρρυθμιστικών προκλήσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών και στην προώθηση ανθεκτικών οικονομικών και κοινωνικών δομών στα κράτη μέλη, συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση,

(a)

να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εθνικών μεταρρυθμιστικών προκλήσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα που αναγνωρίζονται ως ενωσιακού ενδιαφέροντος και αποσκοπούν στην προώθηση ανθεκτικών οικονομικών και κοινωνικών δομών στα κράτη μέλη, συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο , και

(b)

να συμβάλει στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

(b)

να συμβάλει στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών και των επιμέρους τοπικών και περιφερειακών αρχών τους σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

Τροπολογία 12

Άρθρο 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Πεδίο εφαρμογής

Οι γενικοί και οι ειδικοί στόχοι που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 αφορούν τους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, την έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, και ιδίως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Πεδίο εφαρμογής

Οι γενικοί και οι ειδικοί στόχοι που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 αφορούν τους τομείς πολιτικής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης της ΕΕ, συνδέονται με τις αρμοδιότητες της ΕΕ και σχετίζονται με τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, την έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, και ιδίως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Τροπολογία 13

Άρθρο 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προϋπολογισμός

Προϋπολογισμός

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 25 000 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 25 000 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

2.   Η ενδεικτική κατανομή του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι:

2.   Η ενδεικτική κατανομή του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι:

έως 22 000 000 000 EUR για το εργαλείο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων,

έως 22 000 000 000 EUR για το εργαλείο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων,

έως 840 000 000 EUR για τον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης,

έως 840 000 000 EUR για τον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης,

έως 2 160 000 000 EUR για τον μηχανισμό σύγκλισης, εκ των οποίων:

έως 2 160 000 000 EUR για τον μηχανισμό σύγκλισης, εκ των οποίων:

 

i)

έως 2 000 000 000 EUR για τη συνιστώσα χρηματοδοτικής στήριξης,

ii)

έως 160 000 000 EUR για τη συνιστώσα τεχνικής υποστήριξης.

 

i)

έως 2 000 000 000 EUR για τη συνιστώσα χρηματοδοτικής στήριξης,

ii)

έως 160 000 000 EUR για τη συνιστώσα τεχνικής υποστήριξης.

Εάν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του μηχανισμού σύγκλισης, ένα κράτος μέλος εκτός της Ευρωζώνης δεν έχει λάβει αποδεδειγμένα μέτρα για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, το μέγιστο ποσό που είναι διαθέσιμο για το εν λόγω κράτος μέλος στο πλαίσιο της συνιστώσας χρηματοδοτικής στήριξης του μηχανισμού σύγκλισης σύμφωνα με το άρθρο 26, ανακατανέμεται στο εργαλείο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αναφέρεται στο στοιχείο α) του πρώτου εδάφιου της παρούσας παραγράφου. Η Επιτροπή εκδίδει σχετική απόφαση αφού δώσει στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση των συμπερασμάτων του.

Εάν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του μηχανισμού σύγκλισης, ένα κράτος μέλος εκτός της Ευρωζώνης δεν έχει λάβει αποδεδειγμένα μέτρα για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, το μέγιστο ποσό που είναι διαθέσιμο για το εν λόγω κράτος μέλος στο πλαίσιο της συνιστώσας χρηματοδοτικής στήριξης του μηχανισμού σύγκλισης σύμφωνα με το άρθρο 26, ανακατανέμεται στο εργαλείο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αναφέρεται στο στοιχείο α) του πρώτου εδάφιου της παρούσας παραγράφου. Η Επιτροπή εκδίδει σχετική απόφαση αφού δώσει στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κοινοποίηση των συμπερασμάτων του.

3.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης που απαιτούνται για τη διαχείριση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του, ιδίως όσον αφορά μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής επικοινωνίας των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στο μέτρο που συνδέονται με τους στόχους του παρόντος κανονισμού, τα έξοδα που συνδέονται με δίκτυα πληροφορικής που εστιάζονται στην επεξεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής, καθώς και όλα τα έξοδα τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που βαρύνουν την Επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος. Τα έξοδα μπορούν επίσης να καλύπτουν, στο πλαίσιο καθενός από τα τρία μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 3, το κόστος άλλων υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, όπως ο ποιοτικός έλεγχος και η παρακολούθηση επιτόπιων έργων τεχνικής υποστήριξης, καθώς και το κόστος της παροχής συμβουλών από ομοτίμους και εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

3.    Σε περίπτωση μη δέσμευσης των πόρων που καθίστανται διαθέσιμοι σύμφωνα με το άρθρο 26 της παρούσας πρότασης, οι πόροι που χορηγούνται σε ένα κράτος μέλος μπορούν —κατόπιν αιτήματός του ή έπειτα από πρόταση της Επιτροπής— να μεταφερθούν στα ΕΔΕΤ, προς όφελος του οικείου κράτους μέλους.

4 .   Οι πόροι που χορηγούνται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης μπορούν κατόπιν αιτήματός τους να μεταφερθούν στο πρόγραμμα. Η Επιτροπή εκτελεί τους εν λόγω πόρους άμεσα, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, ή έμμεσα, σύμφωνα με το στοιχείο γ) του εν λόγω άρθρου. Όπου είναι δυνατό, οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται προς όφελος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

4.    Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης που απαιτούνται για τη διαχείριση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του, ιδίως όσον αφορά μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής επικοινωνίας των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στο μέτρο που συνδέονται με τους στόχους του παρόντος κανονισμού, τα έξοδα που συνδέονται με δίκτυα πληροφορικής που εστιάζονται στην επεξεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής, καθώς και όλα τα έξοδα τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που βαρύνουν την Επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος. Τα έξοδα μπορούν επίσης να καλύπτουν, στο πλαίσιο καθενός από τα τρία μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 3, το κόστος άλλων υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, όπως ο ποιοτικός έλεγχος και η παρακολούθηση επιτόπιων έργων τεχνικής υποστήριξης, καθώς και το κόστος της παροχής συμβουλών από ομοτίμους και εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

5 .   Οι πόροι που χορηγούνται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης μπορούν κατόπιν αιτήματός τους να μεταφερθούν στο πρόγραμμα. Η Επιτροπή εκτελεί τους εν λόγω πόρους άμεσα, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, ή έμμεσα, σύμφωνα με το στοιχείο γ) του εν λόγω άρθρου. Όπου είναι δυνατό, οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται προς όφελος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

Αιτιολογία

Η προτεινόμενη τροπολογία εξασφαλίζει τη συνοχή με την πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 21 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ) που περιλαμβάνεται στο σχετικό σχέδιο γνωμοδότησης (COTER-VI-038). Η εν λόγω μεταφορά θεωρείται επίσης συνεκτική δεδομένου ότι τόσο το πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και ο ΚΚΔ βασίζονται στο άρθρο 175 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία 14

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το παράρτημα I καθορίζει τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που είναι διαθέσιμη για κάθε κράτος μέλος από το συνολικό κονδύλιο του εργαλείου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο α). Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά υπολογίζεται για κάθε κράτος μέλος χρησιμοποιώντας τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους . Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά είναι διαθέσιμη για κατανομή σε κάθε κράτος μέλος, εν μέρει ή εξολοκλήρου, σε κάθε στάδιο και πρόσκληση της διαδικασίας κατανομής η οποία ορίζεται στο άρθρο 10.

Το παράρτημα I καθορίζει τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που είναι διαθέσιμη για κάθε κράτος μέλος από το συνολικό κονδύλιο του εργαλείου υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο α). Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά υπολογίζεται για κάθε κράτος μέλος χρησιμοποιώντας τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, με βάση τους δείκτες που θα θεσπιστούν για την πολιτική συνοχής κατά την περίοδο 2021-2027 (κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, ανεργία των νέων, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή και υποδοχή και ένταξη μεταναστών) . Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά είναι διαθέσιμη για κατανομή σε κάθε κράτος μέλος, εν μέρει ή εξολοκλήρου, σε κάθε στάδιο και πρόσκληση της διαδικασίας κατανομής η οποία ορίζεται στο άρθρο 10.

Τροπολογία 15

Άρθρο 11 παράγραφος 3, στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων ορόσημων και στόχων, καθώς και τους σχετικούς δείκτες· και

τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων ορόσημων και στόχων, καθώς και τους σχετικούς δείκτες· τον τρόπο συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην ταυτοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και στην υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγησή τους· και

Τροπολογία 16

Άρθρο 11 παράγραφος 3, να προστεθεί νέο στοιχείο μετά το στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

στο πλαίσιο των εσωτερικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ειδικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη συνοχή και τον συντονισμό μεταξύ του προγράμματος, των ΕΔΕΤ και άλλων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, κατά περίπτωση· μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνεται ειδικός χάρτης πορείας με θέμα την ανάπτυξη ικανοτήτων για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές·

Τροπολογία 17

Άρθρο 11 παράγραφος 9

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, η οποία συστάθηκε με την απόφαση 2000/604/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τη σύνθεση και το καταστατικό της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (1), μπορεί να γνωμοδοτεί σχετικά με τις προτάσεις μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, η οποία συστάθηκε με την απόφαση 2000/604/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τη σύνθεση και το καταστατικό της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής1, γνωμοδοτεί σχετικά με τις προτάσεις μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη.

Τροπολογία 18

Άρθρο 12 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθορίζει τη χρηματοδοτική συνεισφορά που θα καταβάλλεται σε μία δόση μόλις το κράτος μέλος εφαρμόσει ικανοποιητικά όλα τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν προσδιοριστεί σε σχέση με την υλοποίηση κάθε μεταρρυθμιστικής δέσμευσης.

Η απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθορίζει τη χρηματοδοτική συνεισφορά που θα καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις μόλις το κράτος μέλος εφαρμόσει ικανοποιητικά όλα τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν προσδιοριστεί για κάθε έτος σε σχέση με την υλοποίηση κάθε μεταρρυθμιστικής δέσμευσης

Η απόφαση καθορίζει την προθεσμία για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη μετά την έκδοση της απόφασης. Καθορίζει επίσης: τις λεπτομερείς ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου· τους σχετικούς δείκτες σχετικά με την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων· και τον τρόπο παροχής πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα.

Η απόφαση καθορίζει την προθεσμία για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη μετά την έκδοση της απόφασης. Καθορίζει επίσης: τις λεπτομερείς ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου· τους σχετικούς δείκτες σχετικά με την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων· και τον τρόπο παροχής πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα.

Τροπολογία 19

Άρθρο 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Υποβολή Εκθέσεων από το κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Υποβολή Εκθέσεων από το κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίτευξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη καλούνται να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων ως εργαλείο για την υποβολή εκθέσεων προόδου προς την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. Οι λεπτομερείς ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παροχής πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα, καθορίζονται στην απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίτευξη των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη καλούνται να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων ως εργαλείο για την υποβολή εκθέσεων προόδου προς την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης , καθώς και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξασφάλιση του συντονισμού μεταξύ του προγράμματος, των ΕΔΕΤ και άλλων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, κατά περίπτωση. Οι λεπτομερείς ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παροχής πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα, καθορίζονται στην απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1. Η Επιτροπή αναθεωρεί αναλόγως τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το περιεχόμενο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Τροπολογία 20

Άρθρο 19 παράγραφος 2, να προστεθεί νέο στοιχείο μετά το στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων που αναλαμβάνονται από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο μιας ειδικής πτυχής του προγράμματος και να είναι άμεσοι αποδέκτες της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης.

Τροπολογία 21

Άρθρο 26

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το παράρτημα X καθορίζει τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται για κάθε κράτος μέλος από το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i). Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά υπολογίζεται για κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος με τη χρήση των κριτηρίων και της μεθοδολογίας που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους , και εφαρμόζεται για καθένα από τα στάδια κατανομής και προσκλήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10.

Το παράρτημα X καθορίζει τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά που διατίθεται για κάθε κράτος μέλος από το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i). Η μέγιστη αυτή χρηματοδοτική συνεισφορά υπολογίζεται για κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος με τη χρήση των κριτηρίων και της μεθοδολογίας που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, με βάση τους δείκτες που θα θεσπιστούν για την πολιτική συνοχής κατά την περίοδο 2021-2027 (κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, ανεργία των νέων, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή και υποδοχή και ένταξη μεταναστών) , και εφαρμόζεται για καθένα από τα στάδια κατανομής και προσκλήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 10.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 7 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, η εν λόγω μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά είναι διαθέσιμη για κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος, εν όλω ή εν μέρει, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατανομής, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 10 και αντιπροσωπεύει πρόσθετη συνεισφορά πέραν της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 9, η οποία χορηγείται ως ανταπόδοση για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνονται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 25.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 7 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, η εν λόγω μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά είναι διαθέσιμη για κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος, εν όλω ή εν μέρει, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατανομής, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 10 και αντιπροσωπεύει πρόσθετη συνεισφορά πέραν της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 9, η οποία χορηγείται ως ανταπόδοση για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνονται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 25.

II.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Τροπολογία 22

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ειδικότερα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (EISF), η οποία να στηρίζει τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, ώστε να ανταποκρίνονται ταχέως στις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές συγκυρίες και να σταθεροποιούν την οικονομία τους, διατηρώντας τις δημόσιες επενδύσεις σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Ειδικότερα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (EISF), η οποία να στηρίζει τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, ώστε να ανταποκρίνονται ταχέως στις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές συγκυρίες και να σταθεροποιούν την οικονομία τους, διατηρώντας τις δημόσιες επενδύσεις σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών. Η EISF θα πρέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση των δημόσιων επενδύσεων που πραγματοποιούνται από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, δεδομένου ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές είναι υπεύθυνες για το 66 % των επενδύσεων και οι επενδύσεις τους δεν έχουν φθάσει ακόμη στο προ της κρίσης επίπεδο. Η παροχή στις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές της δυνατότητας διατήρησης του επιπέδου των επενδύσεών τους θα αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Αιτιολογία

Κρίνεται σκόπιμο να προβληθεί η σημασία του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου όσον αφορά τις επενδύσεις.

Τροπολογία 23

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να μην περιορίζεται το κίνητρο των κρατών μελών να ασκούν συνετή δημοσιονομική πολιτική, τα κράτη μέλη που αιτούνται στήριξη από την EISF θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, βάσει της συμμόρφωσης προς αποφάσεις και συστάσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης από την Ένωση, για χρονικό διάστημα δύο ετών πριν από την αίτηση για στήριξη από την EISF.

Προκειμένου να μην περιορίζεται το κίνητρο των κρατών μελών να ασκούν συνετή και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική, τα κράτη μέλη που αιτούνται στήριξη από την EISF θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, βάσει της συμμόρφωσης προς αποφάσεις και συστάσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης από την Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Αξιοποίηση στο έπακρο της ελαστικότητας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης»  (1a) , για χρονικό διάστημα δύο ετών πριν από την αίτηση για στήριξη από την EISF , καθώς και βάσει της συμμόρφωσης με έναν κώδικα σύγκλισης ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένα κριτήρια που επιτρέπουν την καλύτερη οικείωση σε εθνικό επίπεδο .

Αιτιολογία

Αυτονόητη.

Τροπολογία 24

Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύουν τη στήριξη που λαμβάνουν από την EISF σε επιλέξιμες δημόσιες δαπάνες και επίσης να διατηρούν το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων εν γένει σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων κατά την τελευταία πενταετία, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου που επιδιώκεται με τον παρόντα κανονισμό. Εν προκειμένω, υπάρχει η προσδοκία ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση των επιλέξιμων επενδύσεων σε προγράμματα που στηρίζονται από την Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύουν τη στήριξη που λαμβάνουν από την EISF σε επιλέξιμες δημόσιες δαπάνες και επίσης να διατηρούν το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων εν γένει σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων κατά την τελευταία πενταετία, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου που επιδιώκεται με τον παρόντα κανονισμό. Εν προκειμένω, υπάρχει η προσδοκία ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση των επιλέξιμων επενδύσεων σε προγράμματα που στηρίζονται από την Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο εάν, λόγω της σοβαρότητας της κρίσης, αποδειχθεί αδύνατο για τα κράτη μέλη να διατηρήσουν το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων για το οποίο είχαν δεσμευθεί όταν λάμβαναν στήριξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει ένα χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων επενδύσεων το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται από τα κράτη μέλη.

Αιτιολογία

Υπάρχει η πιθανότητα να είναι η κρίση τόσο σοβαρή ώστε τα κράτη μέλη να μην μπορούν να διατηρήσουν το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων για το οποίο είχαν δεσμευθεί όταν λάμβαναν στήριξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει ένα χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων επενδύσεων προς υλοποίηση από τα κράτη μέλη.

Τροπολογία 25

Αιτιολογική σκέψη 33

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η EISF θα πρέπει να θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη, συν τω χρόνο, ενός πλήρως αναπτυγμένου μηχανισμού ασφάλισης που θα μεριμνά για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση. Επί του παρόντος , η EISF θα βασίζεται σε δάνεια και επιδοτήσεις επιτοκίου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η μελλοντική συμμετοχή του ΕΜΣ ή του νόμιμου διαδόχου αυτού, με την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής για τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων σε κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Επιπλέον, θα μπορούσε μελλοντικά να συσταθεί ένας προαιρετικός μηχανισμός ασφάλισης με δανειοδοτική ικανότητα, βασισμένος στις εθελοντικές συνεισφορές κρατών μελών, ο οποίος θα παρέχει ένα ισχυρό μέσο για τον σκοπό της μακροοικονομικής σταθεροποίησης έναντι ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Η EISF θα πρέπει να θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη, συν τω χρόνο, ενός πλήρως αναπτυγμένου μηχανισμού ασφάλισης που θα μεριμνά για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση. Σε πρώτη φάση , η EISF θα βασίζεται σε δάνεια και επιδοτήσεις επιτοκίου. Παράλληλα, ο ΕΜΣ ή ο νόμιμος διάδοχος αυτού θα μπορούσε να παρεμβαίνει με την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής για τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων σε κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχερείς οικονομικές συνθήκες Επιπλέον, θα πρέπει να συσταθεί ένας μηχανισμός ασφάλισης με δανειοδοτική ικανότητα, βασισμένος στις συνεισφορές κρατών μελών, ο οποίος θα παρέχει ένα ισχυρό μέσο για τον σκοπό της μακροοικονομικής σταθεροποίησης έναντι ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Αιτιολογία

Αποσαφήνιση της διατύπωσης της αιτιολογικής σκέψης 33, με βάση τις αντίστοιχες προτάσεις τροπολογιών από το σχέδιο έκθεσης των Reimer Böge (EPP/DE) και Pervenche Berès (S&D/FR), που υπεβλήθη στην επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τροπολογία 26

Άρθρο 3 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

απόφαση του Συμβουλίου με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός του, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 8 ή του άρθρου 126 παράγραφος 11 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης στήριξης από την EISF·

α)

απόφαση του Συμβουλίου με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός του, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 8 ή του άρθρου 126 παράγραφος 11 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης στήριξης από την EISF , λαμβανομένης υπόψη της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Αξιοποίηση στο έπακρο της ελαστικότητας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης»  (1)·

Αιτιολογία

Αυτονόητη.

Τροπολογία 27

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κατά το έτος που έπεται της εκταμίευσης του δανείου EISF, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον το οικείο κράτος μέλος έχει τηρήσει τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Ειδικότερα, η Επιτροπή επαληθεύει επίσης τον βαθμό στον οποίο το οικείο κράτος μέλος έχει διατηρήσει επιλέξιμες δημόσιες επενδύσεις σε προγράμματα που στηρίζονται από την Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά το έτος που έπεται της εκταμίευσης του δανείου EISF, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον το οικείο κράτος μέλος έχει τηρήσει τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Ειδικότερα, η Επιτροπή επαληθεύει επίσης τον βαθμό στον οποίο το οικείο κράτος μέλος έχει διατηρήσει επιλέξιμες δημόσιες επενδύσεις σε προγράμματα που στηρίζονται από την Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εάν η Επιτροπή, κατόπιν ακρόασης του οικείου κράτους μέλους, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν έχουν τηρηθεί, εκδίδει απόφαση:

Εάν η Επιτροπή, κατόπιν ακρόασης του οικείου κράτους μέλους, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν έχουν τηρηθεί, εκδίδει απόφαση:

α)

με την οποία αιτείται την πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου ή μέρους του δανείου EISF, κατά περίπτωση· και

β)

με την οποία αποφασίζει ότι, μετά την αποπληρωμή του δανείου EISF, το οικείο κράτος μέλος δεν δικαιούται να λάβει επιδότηση επιτοκίου.

α)

με την οποία αιτείται την πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου ή μέρους του δανείου EISF, κατά περίπτωση· και

β)

με την οποία αποφασίζει ότι, μετά την αποπληρωμή του δανείου EISF, το οικείο κράτος μέλος δεν δικαιούται να λάβει επιδότηση επιτοκίου.

 

Ωστόσο, η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να συμπεράνει ότι, λόγω των συνεπειών της κρίσης, κατέστη αδύνατο για το οικείο κράτος μέλος να διατηρήσει το επίπεδο των επενδύσεων που ορίζεται στην παράγραφο 1.

Η Επιτροπή εκδίδει την απόφασή της αμελλητί και τη δημοσιοποιεί.

Η Επιτροπή εκδίδει την απόφασή της αμελλητί και τη δημοσιοποιεί.

Αιτιολογία

Υπάρχει η πιθανότητα να είναι η κρίση τόσο σοβαρή ώστε το οικείο κράτος μέλος να μην μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων για το οποίο είχε δεσμευθεί όταν λάμβανε στήριξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει ένα χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων επενδύσεων προς υλοποίηση από το οικείο κράτος μέλος.

Τροπολογία 28

Άρθρο 22 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

η σκοπιμότητα της ανάπτυξης ενός προαιρετικού μηχανισμού ασφάλισης, ο οποίος θα εξυπηρετεί τον σκοπό της μακροοικονομικής σταθεροποίησης.

η δυνατότητα ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού ασφάλισης για σκοπούς μακροοικονομικής σταθεροποίησης.

Αιτιολογία

Αυτονόητη.

III.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

1.

τονίζει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενωσιακού ενδιαφέροντος και προστιθέμενης αξίας για την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, καθώς και ανθεκτικότητας και σύγκλισης εντός της Ένωσης και της ΟΝΕ· σημειώνει ότι η εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων όσον αφορά τις σχετικές με την ΕΕ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι γενικά ικανοποιητική, πράγμα το οποίο οφείλεται στην έλλειψη οικείωσης και στην ανεπαρκή διοικητική ικανότητα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης·

2.

εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παράσχει ορισμό του όρου «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της ενδεχόμενης στήριξης μέσω ενωσιακών προγραμμάτων της ΕΕ όπως το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων. Επαναλαμβάνει σε αυτό το πλαίσιο ότι, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, το πεδίο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι επιλέξιμες για στήριξη από την ΕΕ θα πρέπει να περιοριστεί σε τομείς πολιτικής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης της ΕΕ και συνδέονται άμεσα με τις αρμοδιότητες της ΕΕ. Η ΕτΠ απορρίπτει κάθε πρόταση ενωσιακής χρηματοδότησης για τη στήριξη απροσδιόριστων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί σε διαφανή εκ των προτέρων αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας τους και δεν συνδέονται άμεσα με τις αρμοδιότητες της ΕΕ βάσει της Συνθήκης. Εν προκειμένω, η ΕτΠ επισημαίνει το ψήφισμά της τής 1ης Φεβρουαρίου 2018 με το οποίο απορρίπτει την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής της 6ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων (2)·

3.

εκφράζει την ικανοποίησή της για τη στήριξη των κρατών μελών που επιθυμούν να αναλάβουν εκτεταμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την παροχή χρηματοδοτικών συνεισφορών και τεχνικής υποστήριξης· τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα πρέπει να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατόν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ευθυγραμμιστεί με τους μακροπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027·

4.

επικροτεί την ιδέα περί καθιέρωσης μηχανισμού σύγκλισης για τα κράτη μέλη που έχουν λάβει αποδεδειγμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ευρώ, σε συνδυασμό με την παροχή χρηματοδοτικών συνεισφορών και τεχνικής υποστήριξης·

5.

πιστεύει ότι η κατανομή του συνολικού κονδυλίου του προγράμματος με βάση τον πληθυσμό έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της Συνθήκης όσον αφορά τη συνοχή που παρέχει τη νομική βάση του προγράμματος (άρθρο 175 της ΣΛΕΕ)· υπογραμμίζει ότι η ενδεδειγμένη κλείδα κατανομής συνίσταται στους δείκτες που θα θεσπιστούν για την πολιτική συνοχής κατά την περίοδο 2021-2027 (κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, ανεργία των νέων, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή και υποδοχή και ένταξη μεταναστών)· τονίζει ότι η προσέγγιση αυτή συμβάλλει στη συνεπή αντιμετώπιση του γεγονότος ότι ορισμένα κράτη μέλη που έκαναν απτά βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ευρώ ενδέχεται να έχουν λιγότερο ανάγκη από μεταρρυθμίσεις από ορισμένα νυν μέλη της ζώνης του ευρώ·

6.

εκφράζει ανησυχία επειδή η καταβολή εφάπαξ ποσού σε ένα κράτος μέλος κατά την εφαρμογή μιας σημαντικής δέσμης μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να μην ενεργοποιήσει την απόφαση για την ανάληψη των εν λόγω μεταρρυθμίσεων· ανησυχεί μήπως η καταβολή μίας δόσης μόνον αφού τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις αποδυναμώσει περαιτέρω το παρεχόμενο κίνητρο·

7.

υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις δεν θα πρέπει να προωθούν τις επενδύσεις λιγότερο από ό,τι τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις· τονίζει ότι οι συστάσεις σχετικά με τις επενδύσεις θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική που υιοθετείται από τα ΕΔΕΤ· επισημαίνει ότι σε πρόσφατη μελέτη της ΓΔ EMPL καταδεικνύεται ότι, μεταξύ 2012 και 2015, το 62 % όλων των μεταρρυθμιστικών αναγκών που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου βρίσκονταν εντός του πεδίου παρέμβασης των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα κάλυψαν στην πραγματικότητα το 42 % των αναγκών αυτών· υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συντονίζει όλα τα σχετικά προγράμματα δαπανών της ΕΕ· συνιστά να καταστεί επίσης δυνατή η μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα προς τα ΕΔΕΤ·

8.

σημειώνει ότι το πρόγραμμα θα καταστήσει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ακόμη σημαντικότερο, διότι θα υποστηρίξει μόνο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου· τονίζει ότι είναι, ως εκ τούτου, καθοριστικής σημασίας η βελτίωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από την άποψη της αποτελεσματικότητας και της οικείωσης των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης και της αυξημένης διαφάνειας για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές· επισημαίνει ότι ορισμένοι ανεξάρτητοι φορείς, όπως τα Εθνικά Δημοσιονομικά Συμβούλια και τα Εθνικά Συμβούλια Παραγωγικότητας, θα πρέπει να συνδράμουν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και τους συναρμόδιους ώστε να αξιολογούν τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες και να παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος·

9.

παρατηρεί ότι το 36 % του συνόλου των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν το 2018 αφορούν άμεσα τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών, πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζει την υφιστάμενη κατανομή αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, καθώς και ότι —εάν ληφθούν επίσης υπόψη οι συστάσεις που αφορούν μόνον έμμεσα τον ρόλο των τοπικών και των περιφερειακών αρχών και οι συστάσεις των οποίων ο αντίκτυπος ποικίλλει μεταξύ εδαφικών περιοχών— το 83 % του συνόλου των συστάσεων είναι εδαφικού χαρακτήρα·

10.

ως εκ τούτου, τονίζει ότι, για τη διασφάλιση της οικείωσης και της αποτελεσματικής εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από τα αρχικά στάδιά του, ως εταίροι της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λεπτομερειών εφαρμογής μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων· εμμένει στην πρότασή της σχετικά με την εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας για τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο· χαιρετίζει την έγκριση τροποποίησης του κανονισμού για το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ), εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2018, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων·

11.

παρατηρεί ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εν εξελίξει μελέτης που ανατέθηκε από την ΕτΠ καταδεικνύουν ότι το ζήτημα της ανάπτυξης ικανοτήτων για τους δήμους και τις περιφέρειες δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ· επισημαίνει την πρόκληση σχετικά με τη διοικητική ικανότητα των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, η οποία αντιμετωπίζεται, άμεσα ή έμμεσα, στο 68 % των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2018· επισημαίνει σχετικά ότι ένα πρόγραμμα Erasmus για τους τοπικούς εκπροσώπους θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταβίβαση εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών·

12.

εκφράζει τη λύπη της για την απουσία επαρκών στοιχείων όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έκαναν χρήση του ΠΣΔΜ· τονίζει ότι η πρόσβαση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί προορατικά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης· επαναλαμβάνει το αίτημά της σχετικά με ένα ενιαίο και διαφανές σύνολο κατευθυντηρίων γραμμών για τον συντονισμό όλων των μέτρων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και εστιάζονται στην παροχή τεχνικής βοήθειας και στη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ·

13.

τάσσεται υπέρ ολοκληρωμένων εδαφικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων σύμφωνα με μια διαδικασία από τη βάση προς την κορυφή, με στόχο την προώθηση ευνοϊκών οικοσυστημάτων για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενωσιακού ενδιαφέροντος·

14.

εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει πόρους στο, κεντρικά διαχειριζόμενο, Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων περικόπτοντας ταυτόχρονα προγράμματα με κοινή διαχείριση και ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, όπως αυτά της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ·

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων

15.

διαπιστώνει ότι τα κράτη μέλη εκτίθενται, λόγω διαρθρωτικών παραγόντων, σε μεγάλους ασύμμετρους κλυδωνισμούς που επιφέρουν δραστική μείωση των δημόσιων επενδύσεων, πρωτίστως σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, και προκαλούν αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες χώρες·

16.

συμφωνεί με την Επιτροπή ότι οι δημόσιες επενδύσεις χρήζουν προστασίας από ασύμμετρους κλυδωνισμούς· υπενθυμίζει ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές είναι υπεύθυνες για πάνω από το 66 % των δημοσίων επενδύσεων στην ΕΕ, καθώς και ότι οι επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν φθάσει ακόμη στο προ της κρίσης επίπεδο· τονίζει ότι η προστασία των επενδύσεων από τις επιπτώσεις ασύμμετρων κλυδωνισμών θα πρέπει να διασφαλίζεται από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης·

17.

χαιρετίζει την πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων (EISF), η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές πιο ανθεκτικές σε ασύμμετρους κλυδωνισμούς με παράλληλη επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας· θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον εφοδιασμό της ΟΝΕ με έναν προσωρινό μηχανισμό απορρόφησης κλυδωνισμών·

18.

σημειώνει ότι η πρόταση επιτρέπει τη μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόβλεψη, συν τω χρόνω, ενός πλήρως ανεπτυγμένου μηχανισμού ασφάλισης που θα μεριμνά για την οικονομική σταθεροποίηση, ως αποθεματικό ταμείο «για τις δύσκολες μέρες» («rainy day fund»)·

19.

συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι μόνιμες μεταφορές και ο ηθικός κίνδυνος, μόνο τα κράτη μέλη που συμμορφώνονται με το ευρύτερο πλαίσιο διακυβέρνησης της ΕΕ και σημειώνουν πρόοδο προς τη σύγκλιση θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν στην EISF·

20.

παρατηρεί ότι η EISF θα ξεκινήσει με τη χορήγηση δανείων και με μια σχετικά μικρή συνιστώσα επιχορήγησης· εκτιμά ότι η δημοσιονομική ικανότητα θα πρέπει να είναι αρκετά εκτεταμένη ώστε να είναι αποτελεσματική εκφράζει την ανησυχία της για το εάν και κατά πόσον το μέγιστο ύψος των δανείων, το οποίο ανέρχεται σε 30 δισεκατ. ευρώ, θα αποδειχθεί επαρκές σε περίπτωση εκδήλωσης μιας σοβαρής κρίσης σε αρκετά κράτη μέλη·

21.

επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η EISF λειτουργεί συμπληρωματικά προς ήδη υφιστάμενα μέσα, όπως τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), και δεν αλληλεπικαλύπτεται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), παρά το σχετικά παρεμφερές πεδίο εφαρμογής τους· σημειώνει, ωστόσο, ότι η μακροοικονομική σταθεροποίηση δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος ως ρητός στόχος του προϋπολογισμού της ΕΕ, πράγμα που θέτει περιορισμούς στο πόσα μπορεί να επιτύχει η EISF·

22.

επισημαίνει ότι ο όρος «ασύμμετροι κλυδωνισμοί» θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια κρίση ρευστότητας· θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη απάντηση σε μια κρίση ρευστότητας είναι το πρόγραμμα οριστικών νομισματικών συναλλαγών (ΟΝΣ — Outright Monetary Transactions/OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό τον όρο το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΜΣ και όχι στην EISF.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


(1)  Απόφαση του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2000, σχετικά με τη σύνθεση και το καταστατικό της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (2000/604/ΕΚ) (ΕΕ L 257 της 11.10.2000, σ. 28).

(1a)   COM(2015) 12 final, 13.1.2015 .

(1)   COM(2015) 12 final, 13.1.2015.

(2)  COM (2017) 826 final.


Top