EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3892

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία»

COR 2018/03892

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 282–294 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/282


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία»

(2019/C 86/15)

Εισηγητής:

Matteo Luigi BIANCHI (IT/ECR), δήμαρχος Μορατσόνε (Βαρέζε)

Έγγραφα αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και για την κατάργηση του [κανονισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης] και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 375/2014,

COM(2018) 440 final

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ενεργοποίηση, σύνδεση και ενίσχυση των νέων: νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία

COM(2018) 269 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των πολιτών της όσο και μεταξύ των κρατών μελών της. Η εν λόγω κοινή αξία καθοδηγεί τις δράσεις της και παρέχει την αναγκαία ενότητα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών κοινωνικών προκλήσεων, στην οποία οι νέοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συμβάλουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των πολιτών της όσο και μεταξύ των κρατών μελών της , καθώς και μεταξύ των τοπικών και των περιφερειακών κοινοτήτων που ανήκουν στα ίδια τα κράτη μέλη . Η εν λόγω κοινή αξία καθοδηγεί τις δράσεις της και παρέχει την αναγκαία ενότητα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών κοινωνικών προκλήσεων, στην οποία οι νέοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συμβάλουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην πράξη και αναπτύσσοντας μια μακροπρόθεσμη δέσμευση αλληλεγγύης, ικανή να τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους .

Αιτιολογία

Η προσθήκη προβάλλει τον ρόλο της τοπικής και της περιφερειακής διάστασης στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στον προσδιορισμό ενός πρώτου θεμελιώδους σημείου επαφής στον τομέα της αλληλεγγύης.

Τροπολογία 2

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Θα πρέπει να παρασχεθούν στους νέους εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, χάρη στις οποίες θα μπορούν να εκφράσουν τη δέσμευσή τους προς όφελος των κοινοτήτων, αποκτώντας ταυτόχρονα χρήσιμη εμπειρία, δεξιότητες και ικανότητες για την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική τους εξέλιξη και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών, και, ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την απασχολησιμότητά τους. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει να υποστηρίζουν επίσης την κινητικότητα των νέων εθελοντών, ασκουμένων και εργαζομένων.

Θα πρέπει να παρασχεθούν στους νέους εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, χάρη στις οποίες θα μπορούν να εκφράσουν τη δέσμευσή τους προς όφελος των κοινοτήτων, τοπικών και περιφερειακών, και τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αποκτώντας ταυτόχρονα χρήσιμη εμπειρία, δεξιότητες και ικανότητες για την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική τους εξέλιξη και την εξέλιξή τους ως ενεργών πολιτών, και, ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την απασχολησιμότητά τους. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει να υποστηρίζουν επίσης την κινητικότητα των νέων εθελοντών, ασκουμένων και εργαζομένων.

Αιτιολογία

Η προσθήκη υπογραμμίζει τη σημασία της περιφερειακής και τοπικής διάστασης της δέσμευσης των νέων Ευρωπαίων, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου απαιτείται ανθρωπιστική βοήθεια.

Τροπολογία 3

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους νέους θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκκρεμείς κοινωνικές ανάγκες, να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των κοινοτήτων, να παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και ικανότητες, να είναι οικονομικά προσιτές στους νέους και να υλοποιούνται με ασφαλή και υγιή τρόπο.

Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρέχονται στους νέους θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκκρεμείς κοινωνικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αναγκών , να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων, να παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και ικανότητες, να είναι οικονομικά προσιτές στους νέους και να υλοποιούνται με ασφαλή και υγιή τρόπο.

Αιτιολογία

Επαναβεβαιώνεται η σημασία της ικανοποίησης των τοπικών κοινωνικών αναγκών και η μετατροπή των δράσεων εθελοντισμού σε μορφές ενίσχυσης των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων.

Τροπολογία 4

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης παρέχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ένωση και εκτός αυτής. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέπεια και η συμπληρωματικότητα με άλλες συναφείς πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης βασίζεται στα ισχυρά σημεία και τις συνέργειες προγενέστερων και υφιστάμενων προγραμμάτων, ιδίως της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (1) και της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (2). Επίσης, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την υποστήριξη των νέων και τη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία στο πλαίσιο των «Εγγυήσεων για τη νεολαία», μέσω της παροχής πρόσθετων ευκαιριών εισόδου στην αγορά εργασίας υπό μορφή πρακτικής άσκησης ή θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη εντός των αντίστοιχων κρατών μελών ή διασυνοριακά. Επιπλέον, διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα με τα υφιστάμενα σε επίπεδο Ένωσης δίκτυα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το EURES και το δίκτυο Eurodesk. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα μεταξύ των υφιστάμενων συναφών προγραμμάτων, ιδίως των εθνικών προγραμμάτων αλληλεγγύης και των προγραμμάτων κινητικότητας για τους νέους, και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με βάση τις ορθές πρακτικές, ανάλογα με την περίπτωση.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης παρέχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ένωση και εκτός αυτής. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέπεια και η συμπληρωματικότητα με άλλες συναφείς πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης, αναπτύσσοντας μια οριζόντια προσέγγιση και ενθαρρύνοντας τη διατομεακή συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερο . Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης βασίζεται στα ισχυρά σημεία και τις συνέργειες προγενέστερων και υφιστάμενων προγραμμάτων, ιδίως της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (1) και της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (2). Επίσης, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την υποστήριξη των νέων και τη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία στο πλαίσιο των «Εγγυήσεων για τη νεολαία», μέσω της παροχής πρόσθετων ευκαιριών εισόδου στην αγορά εργασίας υπό μορφή πρακτικής άσκησης , μαθητείας ή θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη εντός των αντίστοιχων κρατών μελών ή διασυνοριακά. Επιπλέον, διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα με τα υφιστάμενα σε επίπεδο Ένωσης δίκτυα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το EURES και το δίκτυο Eurodesk , αλλά και κοινωνικά δίκτυα όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού και το Ευρωπαϊκό φόρουμ Νεολαίας . Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα μεταξύ των υφιστάμενων συναφών προγραμμάτων, ιδίως των εθνικών προγραμμάτων αλληλεγγύης και των προγραμμάτων κινητικότητας για τους νέους, και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με βάση τις ορθές πρακτικές, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και με την ανάπτυξη συνεργιών και συνεχούς και άμεσου διαλόγου με κάθε ενδιαφερόμενη τοπική και περιφερειακή αρχή καθώς και με όλες τις οντότητες, επίσης διαπεριφερειακής σημασίας, οι οποίες έχουν ήδη επωφεληθεί από παρεμβάσεις αλληλεγγύης και που μπορούν να προσφέρουν, μέσω της εμπειρίας τους, νέες προοπτικές αλληλεγγύης.

Αιτιολογία

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει μια όσο το δυνατόν περισσότερο διατομεακή προσέγγιση και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη άμεση συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, καθώς και τον συνεχή διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα και είναι ήδη δικαιούχοι διαφόρων παρεμβάσεων αλληλεγγύης.

Τροπολογία 5

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου και την εξέλιξή του ως ενεργού πολίτη, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή δραστηριοτήτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας, έργων ή δραστηριοτήτων δικτύωσης, τα οποία αναπτύσσονται σε σχέση με διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και κατάρτιση, η απασχόληση, η ισότητα των φύλων, η επιχειρηματικότητα –ιδίως η κοινωνική επιχειρηματικότητα– η ιδιότητα του πολίτη και η δημοκρατική συμμετοχή, η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, η δράση για το κλίμα, η πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών, η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη, η παροχή τροφίμων και άλλων μη επισιτιστικών ειδών, η υγεία και η ευεξία, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός, η σωματική αγωγή και ο αθλητισμός, η κοινωνική πρόνοια και προστασία, η υποδοχή και ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, η εδαφική συνεργασία και συνοχή και η διασυνοριακή συνεργασία. Αυτές οι δραστηριότητες αλληλεγγύης περιλαμβάνουν μια ισχυρή διάσταση μάθησης και κατάρτισης μέσω συναφών δραστηριοτήτων που μπορούν να προσφερθούν στους συμμετέχοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα αλληλεγγύης.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και της ευρύτερης προσπάθειας οικοδόμησης κοινοτήτων και , ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου και την εξέλιξή του ως ενεργού πολίτη, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή δραστηριοτήτων εθελοντισμού, μαθητείας, πρακτικής άσκησης και εργασίας, έργων ή δραστηριοτήτων δικτύωσης, τα οποία αναπτύσσονται σε σχέση με διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και κατάρτιση, η απασχόληση, η ισότητα των φύλων, η επιχειρηματικότητα —ιδίως η κοινωνική επιχειρηματικότητα— η ιδιότητα του πολίτη και η δημοκρατική συμμετοχή, η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, η δράση για το κλίμα, η πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών, η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη, η παροχή τροφίμων και άλλων μη επισιτιστικών ειδών, η υγεία και η ευεξία, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός, η σωματική αγωγή και ο αθλητισμός, η κοινωνική πρόνοια και προστασία, η υποδοχή και ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, η εδαφική συνεργασία και συνοχή, η αξιοποίηση και η ανάκτηση της τοπικής και της περιφερειακής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς —τόσο υλικής όσο και άυλης— και η διασυνοριακή συνεργασία. Αυτές οι δραστηριότητες αλληλεγγύης περιλαμβάνουν μια ισχυρή διάσταση μάθησης και κατάρτισης μέσω συναφών δραστηριοτήτων που μπορούν να προσφερθούν στους συμμετέχοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα αλληλεγγύης.

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών υπογραμμίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων και όλων των ενδιαφερομένων μερών μέσω προγραμμάτων αξιοποίησης και ανάκτησης της τοπικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Τροπολογία 6

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δραστηριότητες εθελοντισμού (τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης) παρέχουν πλούσια εμπειρία σε ένα πλαίσιο μη τυπικής και άτυπης μάθησης που ενισχύει την προσωπική, κοινωνικοεκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την απασχολησιμότητα των νέων. Οι δραστηριότητες εθελοντισμού δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικές συνέπειες σε δυνητική ή υπάρχουσα μισθωτή εργασία, ούτε θα πρέπει να θεωρούνται ως υποκατάστατο αυτής. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν όσον αφορά τις πολιτικές εθελοντισμού στον τομέα της νεολαίας, μέσω της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού.

Οι δραστηριότητες εθελοντισμού (τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης) παρέχουν πλούσια εμπειρία σε ένα πλαίσιο μη τυπικής και άτυπης μάθησης που ενισχύει την προσωπική, κοινωνικοεκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την απασχολησιμότητα των νέων. Οι δραστηριότητες εθελοντισμού δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικές συνέπειες σε δυνητική ή υπάρχουσα μισθωτή εργασία, ούτε θα πρέπει να θεωρούνται ως υποκατάστατο αυτής. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν όσον αφορά τις πολιτικές εθελοντισμού στον τομέα της νεολαίας, μέσω της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού και με το σχεδιασμό κοινών μέσων για να αποτραπεί η αποκαλούμενη «αδήλωτη εργασία» ή η κακή χρήση του εθελοντισμού προκειμένου να μην αμείβονται οι νέοι που απασχολούνται σε δραστηριότητες αλληλεγγύης .

Αιτιολογία

Η Επιτροπή των Περιφερειών επαναλαμβάνει την ανάγκη σχεδιασμού μορφών συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών και μέσων που να καθορίζουν σαφώς τα όρια μεταξύ δραστηριοτήτων εθελοντισμού και αλληλεγγύης, αμειβομένων ή υποστηριζόμενων με αμοιβή στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τροπολογία 7

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η πρακτική άσκηση και οι θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη μπορούν να παρέχουν στους νέους πρόσθετες ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων . Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προωθηθεί η απασχολησιμότητα και η παραγωγικότητα των νέων και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην απασχόληση, κάτι που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας. Οι δραστηριότητες πρακτικής άσκησης που προσφέρονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης τηρούν τις αρχές ποιότητας που περιγράφονται συνοπτικά στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου ποιότητας για την πρακτική άσκηση (1) . Οι παρεχόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης και οι θέσεις εργασίας βοηθούν τους νέους να εισέρχονται στην αγορά εργασίας και συνοδεύονται από επαρκή υποστήριξη μετά τη δραστηριότητα. Οι δραστηριότητες πρακτικής άσκησης και εργασίας διευκολύνονται από τους σχετικούς φορείς της αγοράς εργασίας και, πιο συγκεκριμένα, από τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τους κοινωνικούς εταίρους και τα εμπορικά επιμελητήρια, ενώ αμείβονται από τον συμμετέχοντα φορέα. Οι εν λόγω φορείς, ως συμμετέχοντες φορείς, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της αρμόδιας αρχής υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό να διαμεσολαβούν μεταξύ των συμμετεχόντων νέων και των εργοδοτών που παρέχουν δραστηριότητες πρακτικής άσκησης και εργασίας σε τομείς αλληλεγγύης.

Η πρακτική άσκηση , η μαθητεία και οι θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την αλληλεγγύη μπορούν να παρέχουν στους νέους πρόσθετες ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας, προσφέροντας επίσης την ευκαιρία ανάπτυξης μακροπρόθεσμου πνεύματος αλληλεγγύης ακόμη και στην ιδιωτική τους ζωή . Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προωθηθεί η απασχολησιμότητα και η παραγωγικότητα των νέων και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην απασχόληση, κάτι που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας. Οι δραστηριότητες μαθητείας και/ή πρακτικής άσκησης που προσφέρονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης τηρούν τις αρχές ποιότητας που περιγράφονται συνοπτικά στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου ποιότητας για την πρακτική άσκηση (1) και συνοδεύονται από επαρκή υποστήριξη μετά τη δραστηριότητα. Οι δραστηριότητες πρακτικής άσκησης , μαθητείας και εργασίας διευκολύνονται από τους σχετικούς φορείς της αγοράς εργασίας και, πιο συγκεκριμένα, από τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τους κοινωνικούς εταίρους , τα αρμόδια τοπικά και περιφερειακά ιδρύματα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής τους και τα εμπορικά επιμελητήρια, ενώ αμείβονται από τον συμμετέχοντα φορέα. Οι εν λόγω φορείς, ως συμμετέχοντες φορείς, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της αρμόδιας αρχής υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με σκοπό να διαμεσολαβούν μεταξύ των συμμετεχόντων νέων και των εργοδοτών που παρέχουν δραστηριότητες πρακτικής άσκησης , μαθητείας και εργασίας σε τομείς αλληλεγγύης.

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αναγνωρίζει την αξία αυτών των περιόδων πρακτικής άσκησης ως εργαλείο για τη διευκόλυνση της εισόδου των νέων στον κόσμο της εργασίας, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη για σταθερή και τακτική σύγκριση με τοπικούς και περιφερειακούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που είναι σε θέση να αντιληφθούν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της περιοχής τους.

Τροπολογία 8

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το πνεύμα καινοτομίας των νέων αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλει στην προώθηση αυτού του πνεύματος, παρέχοντας στους νέους την ευκαιρία να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν τα δικά τους έργα, με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων τους. Τα εν λόγω έργα αποτελούν ευκαιρία για τη δοκιμή ιδεών στην πράξη και την παροχή υποστήριξης στους νέους ώστε να δημιουργούν οι ίδιοι δράσεις αλληλεγγύης. Χρησιμεύουν επίσης ως εφαλτήρια για την περαιτέρω συμμετοχή σε δραστηριότητες αλληλεγγύης και αποτελούν το έναυσμα ώστε να ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αυτοαπασχολούνται ή να συστήνουν ενώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης, των δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και της νεολαίας.

Το πνεύμα καινοτομίας των νέων αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλει στην προώθηση αυτού του πνεύματος, παρέχοντας στους νέους την ευκαιρία να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν τα δικά τους έργα, με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων τους. Τα εν λόγω έργα αποτελούν ευκαιρία για τη δοκιμή ιδεών στην πράξη και την παροχή υποστήριξης στους νέους ώστε να δημιουργούν οι ίδιοι δράσεις αλληλεγγύης προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, πράγμα που θα οδηγήσει επίσης στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της μετανάστευσης από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές . Χρησιμεύουν επίσης ως εφαλτήρια για την περαιτέρω συμμετοχή σε δραστηριότητες αλληλεγγύης και αποτελούν το έναυσμα ώστε να ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αυτοαπασχολούνται ή να συστήνουν ενώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης, των δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και της νεολαίας.

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών υπογραμμίζει τη σημασία μιας στρατηγικής αλληλεγγύης που να ενθαρρύνει τους νέους να αναλάβουν εκ των υστέρων αυτόνομη επιχειρηματική δράση προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Τροπολογία 9

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι νέοι και οι φορείς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινότητα ατόμων και φορέων που έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς χρειάζονται υποστήριξη, προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να παρέχουν δραστηριότητες υψηλής ποιότητας σε αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει δραστηριότητες δικτύωσης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των συμμετεχόντων φορέων σε αυτή την κοινότητα , στην προαγωγή του πνεύματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καθώς και στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής χρήσιμων πρακτικών και εμπειρίας. Οι εν λόγω δραστηριότητες συμβάλλουν επίσης στην ευαισθητοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, καθώς και στη συγκέντρωση των απόψεων των συμμετεχόντων ατόμων και φορέων σχετικά με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Οι νέοι και οι φορείς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινότητα ατόμων και φορέων που έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς χρειάζονται υποστήριξη, προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να παρέχουν δραστηριότητες υψηλής ποιότητας σε αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει δραστηριότητες δικτύωσης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των συμμετεχόντων φορέων, στην προαγωγή του πνεύματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καθώς και στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής χρήσιμων πρακτικών και εμπειρίας. Οι εν λόγω δραστηριότητες συμβάλλουν επίσης στην ευαισθητοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, στη συγκέντρωση των απόψεων των συμμετεχόντων ατόμων και φορέων σχετικά με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και με την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τοπικών κοινοτήτων .

Αιτιολογία

Είναι θεμελιώδους σημασίας η ενεργός συνεργασία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου όχι μόνο να ανταποκρίνονται σε κάθε αίτημα πληροφόρησης, αλλά και να διαβιβάζουν επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις που να μπορούν να εγγυηθούν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και ποιοτικές αξιολογήσεις των έργων.

Τροπολογία 10

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των δραστηριοτήτων και των άλλων ευκαιριών που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, ειδικότερα μέσω της παροχής κατάρτισης, γλωσσικής υποστήριξης, ασφαλιστικής κάλυψης, διοικητικής υποστήριξης και υποστήριξης μετά τη δραστηριότητα στους συμμετέχοντες, καθώς και της επικύρωσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτούν μέσω της εμπειρίας τους στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Η ασφάλεια των εθελοντών εξακολουθεί να έχει ύψιστη σημασία και οι εθελοντές δεν θα πρέπει να αποστέλλονται σε επιχειρήσεις που διεξάγονται στο θέατρο διεθνών ή μη διεθνών ένοπλων συγκρούσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των δραστηριοτήτων και των άλλων ευκαιριών που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, ειδικότερα μέσω της παροχής κατάρτισης, γλωσσικής υποστήριξης, ασφαλιστικής κάλυψης, διοικητικής υποστήριξης και υποστήριξης μετά τη δραστηριότητα στους συμμετέχοντες, καθώς και της επικύρωσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτούν μέσω της εμπειρίας τους στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με τη χρήση ειδικών κριτηρίων πιστοποίησης . Οι δραστηριότητες εθελοντισμού θα πρέπει να περιλαμβάνουν κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ιδρύματα, μη κερδοσκοπικές οντότητες, ενώσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις, μέσω της ανάπτυξης ειδικών κανόνων για τις αποκαλούμενες «occupational placements» (τοποθετήσεις σε εργασία), με σκοπό την προώθηση έργων αλληλεγγύης με ενδεχόμενες φορολογικές μειώσεις/διευκολύνσεις εξ ιδίας πρωτοβουλίας των κρατών μελών. Η ασφάλεια των εθελοντών εξακολουθεί εξάλλου να έχει ύψιστη σημασία και οι εθελοντές δεν θα πρέπει να αποστέλλονται σε επιχειρήσεις που διεξάγονται στο θέατρο διεθνών ή μη διεθνών ένοπλων συγκρούσεων.

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επαναλαμβάνει την ανάγκη να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, μαθητείας και αμειβόμενης απασχόλησης με όλους τους φορείς προώθησης έργων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, αξιολογώντας επίσης τη δυνατότητα των κρατών μελών να αναλάβουν πρωτοβουλίες φορολογικών μειώσεων/διευκολύνσεων με ανταμοιβή.

Τροπολογία 11

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οποιαδήποτε οντότητα επιθυμεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να λαμβάνει σήμα ποιότητας, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Η διαδικασία που οδηγεί στην απονομή του σήματος ποιότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση από τους φορείς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Το χορηγηθέν σήμα ποιότητας θα πρέπει να επαναξιολογείται περιοδικά και μπορεί να ανακαλείται αν, κατόπιν διενέργειας των σχετικών ελέγχων, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην απονομή του.

Οποιαδήποτε οντότητα επιθυμεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να λαμβάνει σήμα ποιότητας, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του βαθμού προσοχής στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και την εποικοδομητική και ενεργό συνεργασία με όλες τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές και/ή άλλη ένωση ή ίδρυμα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης. Η διαδικασία που οδηγεί στην απονομή του σήματος ποιότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση από τους φορείς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς οργανισμούς και λαμβάνοντας υπόψη τους κύριους τομείς αλληλεγγύης στα κράτη μέλη . Το χορηγηθέν σήμα ποιότητας θα πρέπει να επαναξιολογείται περιοδικά και μπορεί να ανακαλείται αν, κατόπιν διενέργειας των σχετικών ελέγχων, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην απονομή του.

Αιτιολογία

Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει τη σημασία της μέγιστης συμμετοχής των εθνικών οργανισμών, των υφιστάμενων οργανισμών ή φορέων τοπικής και περιφερειακής σημασίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης, όπως οι αμέτρητες αθλητικές ενώσεις που προωθούν καινοτόμες εθελοντικές πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης με τους φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Τροπολογία 12

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 22

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κέντρα πόρων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να επικουρούν τους φορείς υλοποίησης, τους συμμετέχοντες φορείς και τους νέους που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την ενίσχυση του προσδιορισμού και της επικύρωσης των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω των εν λόγω δραστηριοτήτων και μέσω της έκδοσης πιστοποιητικών Youthpass.

Τα κέντρα πόρων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα πρέπει να επικουρούν τους φορείς υλοποίησης, τους συμμετέχοντες φορείς και τους νέους που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την ενίσχυση του προσδιορισμού και της επικύρωσης των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω των εν λόγω δραστηριοτήτων και μέσω της έκδοσης πιστοποιητικών αποκλειστικά του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για ολοκληρωμένες δραστηριότητες και χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Youthpass και το Europass ή οι διατάξεις σχετικά με την επαγγελματική μαθητεία για τον προσδιορισμό και τον καθορισμό αυτών των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων .

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αναγνωρίζει τη σημασία της περαιτέρω διευκόλυνσης της αναζήτησης εργασίας των νέων εθελοντών, προσφέροντάς τους, μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, αποκλειστικό πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, περιγράφοντας τις αποκτηθείσες δεξιότητες, συμπληρώνοντας συγκεκριμένες παραμέτρους αξιολόγησης και με δυνατότητα εθνικής και διακρατικής χρήσης στον επαγγελματικό τομέα.

Τροπολογία 13

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 27

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-30 ετών και για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-30 ετών , χωρίς κανένα περιορισμό π.χ. σχετικά π.χ. με το κοινωνικό, οικονομικό ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο, και για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, παρέχεται δε η δυνατότητα, μέσω αυτής της πύλης, μιας πολυγλωσσικής επιγραμμικής κατάρτισης προπαρασκευαστικής για την επιλεγείσα δραστηριότητα αλληλεγγύης, με στόχο επίσης τον εντοπισμό του πεδίου που μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις φιλοδοξίες αλληλεγγύης των νέων και να τους προσφέρει μελλοντικά καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει τη δημιουργία μιας πολύγλωσσης δικτυακής πύλης όπου θα είναι δυνατή η λήψη συγκεκριμένων πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού για τις διάφορες κατηγορίες εμπειριών που προτείνονται για την αλληλεγγύη και η οποία θα συνοδεύει την επιλογή των νέων που ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των μελλοντικών επαγγελματικών προοπτικών τους κατά την αναζήτηση εργασίας.

Συνιστώμενη τροπολογία 14

Προοίμιο, Αιτιολογική σκέψη 28

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των νέων στις δραστηριότητες που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, και ιδίως των πλέον μειονεκτούντων εξ αυτών. Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικά μέτρα με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής των μειονεκτούντων νέων, καθώς και προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που οφείλονται στην απόσταση ενός αριθμού αγροτικών περιοχών και των εξόχως απόκεντρων περιφερειών της Ένωσης και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών. Παρομοίως, οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν τη θέσπιση όλων των κατάλληλων μέτρων για την άρση των νομικών και διοικητικών εμποδίων για την ορθή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Αυτό αναμένεται ότι θα επιλύσει, όπου αυτό είναι δυνατό και με την επιφύλαξη του κεκτημένου του Σένγκεν και του ενωσιακού δικαίου σχετικά με την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, διοικητικά θέματα που δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά την απόκτηση θεωρήσεων διαβατηρίου και αδειών διαμονής, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας στην περίπτωση διασυνοριακών δραστηριοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των νέων στις δραστηριότητες που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, και ιδίως των πλέον μειονεκτούντων εξ αυτών. Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικά μέτρα με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής των μειονεκτούντων νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων με αναπηρία, καθώς και προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που οφείλονται στην απόσταση ενός αριθμού αγροτικών περιοχών και των εξόχως απόκεντρων περιφερειών της Ένωσης και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών. Παρομοίως, οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν τη θέσπιση όλων των κατάλληλων μέτρων για την άρση των νομικών και διοικητικών εμποδίων για την ορθή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Αυτό αναμένεται ότι θα επιλύσει, όπου αυτό είναι δυνατό και με την επιφύλαξη του κεκτημένου του Σένγκεν και του ενωσιακού δικαίου σχετικά με την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, διοικητικά θέματα που δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά την απόκτηση θεωρήσεων διαβατηρίου και αδειών διαμονής, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας στην περίπτωση διασυνοριακών δραστηριοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτιολογία

Η προσθήκη έχει ως στόχο να ενισχύσει την πτυχή της ένταξης των νέων με αναπηρία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, σύμφωνα και με τις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που επικυρώθηκε από την ΕΕ.

Συνιστώμενη τροπολογία 15

Κεφάλαιο III, άρθρο 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο εθελοντισμός, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α), περιλαμβάνει μια μαθησιακή συνιστώσα και μια συνιστώσα κατάρτισης, δεν υποκαθιστά την πρακτική άσκηση ή την εργασία, δεν εξομοιώνεται με την απασχόληση και βασίζεται σε γραπτή συμφωνία εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α), περιλαμβάνει μια μαθησιακή συνιστώσα και μια συνιστώσα κατάρτισης, δεν υποκαθιστά την πρακτική άσκηση ή την εργασία, δεν εξομοιώνεται με την απασχόληση και βασίζεται σε γραπτή συμφωνία εθελοντισμού , μαθητείας ή άλλης μορφής που περιγράφει πλήρως τη σχεδιαζόμενη δραστηριότητα .

Αιτιολογία

Στο κείμενο που προτείνει η Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι εθελοντικές δραστηριότητες σε κάθε είδους ενδιαφερόμενο φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, αντικατοπτρίζοντας πλήρως το πνεύμα αλληλεγγύης που συνοδεύει τον εθελοντισμό. Είναι βασική η διαμόρφωση εργαλείων παρακολούθησης για την πρόληψη της επισφαλούς εργασίας, της αδήλωτης εργασίας και της χρήσης του εθελοντισμού για την αποφυγή της αμοιβής των συμμετεχόντων, την ενίσχυση των πιο καινοτόμων και πρωτότυπων συμβολών και την πρόβλεψη δυνατότητας ανταμοιβής των πιο δυναμικών και προορατικών φορέων.

Συνιστώμενη τροπολογία 16

Κεφάλαιο VI, άρθρο 16, παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε ολοκληρωμένες μορφές συνεργασίας του ενδιαφερομένου φορέα με οργανισμούς που ήδη δραστηριοποιούνται στην προώθηση πολιτικών για τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για τον αθλητισμό, η οποία αποκτά αναμφισβήτητα ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και ενδιαφέρον. Εν προκειμένω ενδείκνυται να αξιοποιηθεί ιδιαιτέρως η συνεργασία με τον συντονιστή νεολαίας της ΕΕ και ενδεχόμενες μορφές συμμετοχής στο πλαίσιο της πλατφόρμας της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση COM (2018) 269 final.

Αιτιολογία

Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός συντονιστή νεολαίας της ΕΕ και για τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, προσβλέποντας στην ανάπτυξη ενός συστήματος συνεχούς συνεργασίας, με προγραμματισμένες συνεδριάσεις μελέτης μεταξύ του συντονιστή και της Επιτροπής των Περιφερειών για την αποτελεσματική συμπερίληψη κάθε ευρωπαϊκής τοπικής και περιφερειακής διάστασης.

Τροπολογία 17

Κεφάλαιο VI — Άρθρο 17

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας με έδρα σε συμμετέχουσα χώρα, καθώς και διεθνείς οργανισμοί. Στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στα άρθρα 7, 8 και 11, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι ο συμμετέχων φορέας να έχει λάβει σήμα ποιότητας. Στην περίπτωση των έργων αλληλεγγύης που αναφέρονται στο άρθρο 9, αίτηση για χρηματοδότηση μπορούν να υποβάλουν και φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό άτυπων ομάδων συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας με έδρα σε συμμετέχουσα χώρα, καθώς και διεθνείς οργανισμοί. Στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στα άρθρα 7, 8 και 11, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι ο συμμετέχων φορέας να έχει λάβει σήμα ποιότητας. Στην περίπτωση των έργων αλληλεγγύης που αναφέρονται στο άρθρο 9, αίτηση για χρηματοδότηση μπορούν να υποβάλουν και φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό άτυπων ομάδων συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιβραβεύονται τα έργα που αποφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία όσον αφορά την περιφερειακή και την τοπική διάσταση.

Αιτιολογία

Η προσθήκη γίνεται με σκοπό την επιβράβευση των έργων με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο τοπικό και περιφερειακό γίγνεσθαι.

Τροπολογία 18

Κεφάλαιο XI, άρθρο 28, παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εθνικές αρχές και τις εθνικές υπηρεσίες για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να προταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς είναι πλήρως ενήμεροι και ότι υφίστανται κατάλληλες άμεσες ή έμμεσες μορφές τεχνικής υποστήριξης κατά το στάδιο της εγγραφής και όταν ζητείται εν συνεχεία χρηματοδότηση.

Αιτιολογία

Είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών φορέων, εξασφαλίζοντας μια πιο ενεργό συμμετοχή και ένα τακτικά ενημερωμένο δίκτυο, που θα χρησιμεύει ακόμη και ως σημείο αναφοράς για κάθε τεχνική και εκπαιδευτική πληροφορία.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις — Μια στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία

1.

επαναλαμβάνει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νεολαία σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ μέσω μιας οριζόντιας προσέγγισης και με την ενθάρρυνση της διατομεακής, διαπεριφερειακής και διασυνοριακής συνεργασίας·

2.

επιδοκιμάζει θερμά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση του θεσμού συντονιστή νεολαίας της ΕΕ και την ανάπτυξη της πλατφόρμας της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, ενισχύοντας τον πληροφοριακό της ρόλο και καθιστώντας τη μια πλατφόρμα για συνεχή και αποτελεσματικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη·

3.

ζητεί τον προγραμματισμό τακτικών συναντήσεων με τον συντονιστή νεολαίας της ΕΕ και την αναγνώριση της επίσημης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, εκπρόσωπο όλων των τοπικών και περιφερειακών κοινωνικών αναγκών σε θέματα πολιτικής για τη νεολαία·

4.

επικροτεί το νέο πρόγραμμα εργασίας για τη νεολαία, υπογραμμίζοντας τη σημαντική κοινωνική του αξία για τους νέους με οποιοδήποτε υπόβαθρο —συμπεριλαμβανομένων εκείνων βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ), καθώς και εκείνων που ανήκουν σε αυτόχθονες εθνοτικές ή γλωσσικές μειονότητες— και τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων νέων, συμπεριλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων, μέσω της αναζωογόνησης του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία·

5.

συνιστά τη μέγιστη δυνατή ένταξη των νέων από κάθε υπόβαθρο, προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες, κοινωνική ένταξη και στήριξη στην αναζήτηση εργασίας και να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή τους στους πιο δυναμικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός·

6.

επικροτεί την εφαρμογή συστηματικής παρακολούθησης των δαπανών της ΕΕ που υποστηρίζονται από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης για τη νεολαία, με την ελπίδα περαιτέρω μακροπρόθεσμης αύξησης της χρηματοδότησης προς όφελος των πολιτικών για τη νεολαία. Η πτυχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα κράτη μέλη ή τις περιφέρειες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από τη «διαρροή εγκεφάλων»·

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

7.

συνιστά την ενίσχυση του τοπικού εθελοντισμού, χάρη σε διάφορα μέσα χρηματοδότησης και επικοινωνίας, τονίζοντας ότι πολλοί νέοι συμμετέχουν σε έργα τοπικών κοινοτήτων τα οποία θα πρέπει να προβληθούν όσον αφορά την πολιτικοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της μετανάστευσης από αγροτικές σε αστικές περιοχές (1)·

8.

ζητεί, παράλληλα με την αναγνώριση της συμπληρωματικότητας, την πραγματοποίηση σαφούς διάκρισης μεταξύ του εθελοντικού και του εργασιακού σκέλους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης προκειμένου να αποφευχθούν μορφές επισφαλούς ή μη αμειβόμενης εργασίας·

9.

επαναλαμβάνει τη σημασία της αναγνώρισης των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν μέσω του εθελοντισμού με την έκδοση ειδικών πιστοποιητικών του ΕΣΑ, χρησιμοποιώντας επίσης εργαλεία αξιολόγησης όπως το Youthpass και το Europass, ήτοι τα καθοριστικά κριτήρια που υιοθετήθηκαν για τη μαθητεία·

10.

ζητεί την αποτελεσματική παρακολούθηση των συμμετεχουσών οργανώσεων, έτσι ώστε να τηρούνται πλήρως οι αρχές και τα πρότυπα που επισημαίνονται στην Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (2)·

11.

ζητεί τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για την αξιολόγηση των έργων που περιλαμβάνουν χώρες με προενταξιακό καθεστώς, στις οποίες προγενέστερα κρίσιμα θέματα ενδέχεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την αντίληψη περί αλληλεγγύης και εθελοντισμού, περιορίζοντας την ευαισθησία των νέων έναντι αυτών των αξιών.

Ειδικές συστάσεις

12.

συμφωνεί με τον στόχο της Επιτροπής να αυξήσει τον αντίκτυπο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία σε τοπικό επίπεδο·

13.

συμμερίζεται τη σημασία του συντονιστή νεολαίας της ΕΕ και τον στρατηγικό του ρόλο, παράλληλα με την έναρξη τακτικών συνεδριάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών διαύλων με τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες·

14.

αναγνωρίζει επίσης τη σημασία του ιδιωτικού τομέα για τις τοποθετήσεις σε εργασία (occupational placements), ενώ παράλληλα προτρέπει να παρέχεται, ωστόσο, πάντα αμοιβή για τις δραστηριότητες αλληλεγγύης·

15.

πιστεύει ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα υλοποίησης των έργων, είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το στάδιο της αξιολόγησης των έργων αυτών, παρέχοντας στους συμμετέχοντες οργανισμούς δυνατότητα ταχύτερης πρόσβασης στα κονδύλια, σε συνδυασμό με απλές, εξορθολογισμένες και ευέλικτες διαδικασίες καταχώρισης των έργων, καθώς και με επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής σε εκείνους που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή/και γλωσσικές δυσκολίες·

16.

τονίζει ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάδοση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, απαιτείται σταθερή αλληλεπίδραση με τους εθνικούς φορείς, καθώς και συγκεκριμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες προβολής των παρεχόμενων δυνατοτήτων αλληλεγγύης·

17.

θεωρεί ότι, κατά την απονομή του σήματος ποιότητας, θα πρέπει να αξιοποιούνται οι πιο πρωτότυπες και αποτελεσματικές δραστηριότητες εθελοντισμού (όπως οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε συνεργασία και συνέργεια με αθλητικές ενώσεις), δεδομένου ότι οι εν λόγω δραστηριότητες μπορούν να ενθαρρύνουν τους νέους να τηρούν τις δεσμεύσεις αλληλεγγύης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και ελπίζει επίσης ότι οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα είναι σε θέση να επωφελούνται από φορολογικές ελαφρύνσεις εξ ιδίας πρωτοβουλίας των κρατών μελών·

18.

υπογραμμίζει ότι η πρόταση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Η συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών κατά το στάδιο της εφαρμογής της παρούσας πρότασης είναι εξαιρετικά σημαντική. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη της τις ανάγκες και τις προσδοκίες των τοπικών κοινοτήτων διότι αυτές βρίσκονται εγγύτερα στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Επισημαίνει ότι η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η νεολαία εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και ότι, σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΣΛΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών, δεδομένου ότι η τόνωση της απασχόλησης αποτελεί ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η επιτυχία της δράσης της ΕΕ, η οποία πρέπει να συνάδει με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, εξαρτάται από τη συνεργασία με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές·

19.

εκφράζει τη λύπη της για την απουσία κοινού και ομοιόμορφου ορισμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των «επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας» από τις οποίες ωστόσο η πρόταση κανονισμού απαιτεί εγγυήσεις προβολής, δημοσιοποίησης και διάδοσης των ευκαιριών και των αποτελεσμάτων των δράσεων που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα (Προοίμιο, αιτιολογική σκέψη 38), καθώς και παροχή στήριξης στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·

20.

προτείνει να ενταχθούν στην αξιολόγηση των δράσεων αλληλεγγύης οι κοινές παράμετροι που αναγνωρίζονται ως μέρος του εθελοντισμού από το European Volunteer Centre (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού).

Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/ΕΚ, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας («πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ») (ΕΕ L 122 της 24.4.2014, σ. 1).

(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/ΕΚ, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας («πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ») (ΕΕ L 122 της 24.4.2014, σ. 1).

(1)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2018, σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (ΕΕ C 153 της 2.5.2018, σ. 1).

(1)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2018, σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (ΕΕ C 153 της 2.5.2018, σ. 1).

(1)  Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ιταλική εμπειρία της περιφέρειας της Λομβαρδίας, η οποία προώθησε με επιτυχία πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του αθλητισμού με υψηλό επίπεδο αλληλεγγύης (βλέπε Lega Civica).

(2)  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6779-2018-INIT/el/pdf


Top