EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR4106

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση»

COR 2018/04106

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 239–258 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/239


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση»

(2019/C 86/12)

Εισηγητής:

Ximo PUIG I FERRER (ES/PES), πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)

COM(2018) 380 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Τίτλος του εγγράφου

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) .

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης των Μεταβολών (ΕΤΥΜ)

Αιτιολογία

Το άρθρο 2 της πρότασης κανονισμού προβλέπει σαφώς τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου πέραν της παγκοσμιοποίησης. Η αλλαγή της ονομασίας του ταμείου θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το κείμενο.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι οριζόντιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΣΕΕ») και στο άρθρο 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ, θα πρέπει να τηρούνται κατά την εφαρμογή των Ταμείων, λαμβανομένου υπόψη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων, στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Οι στόχοι των Ταμείων θα πρέπει να επιδιώκονται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της προώθησης από την Ένωση του στόχου της διατήρησης, της προστασίας και της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 και στο άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Οι οριζόντιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΣΕΕ») και στα άρθρα 9 και 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ, θα πρέπει να τηρούνται κατά την εφαρμογή των Ταμείων, λαμβανομένου υπόψη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΣΛΕΕ, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων, στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Οι στόχοι των Ταμείων θα πρέπει να επιδιώκονται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της προώθησης από την Ένωση του στόχου της διατήρησης, της προστασίας και της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 και στο άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Αιτιολογία

Προσθήκη ορισμένων απαραίτητων νομικών παραπομπών.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Στο «Έγγραφο προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης (20)» η Επιτροπή χαρακτηρίζει την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές αλλαγές ως τις κυριότερες δυνάμεις που κινητοποιούν τη ζήτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και μειώνουν τη ζήτηση για ανειδίκευτους εργαζομένους. Παρά τα συνολικά τεράστια πλεονεκτήματα του περισσότερου ανοικτού εμπορίου και της περαιτέρω ολοκλήρωσης των παγκόσμιων οικονομιών, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι αρνητικές πτυχές. Δεδομένου ότι τα τρέχοντα οφέλη της παγκοσμιοποίησης είναι ήδη άνισα κατανεμημένα μεταξύ ατόμων και περιφερειών, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όσους υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχει κίνδυνος οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογική πρόοδο να επιτείνουν τα φαινόμενα αυτά. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της βιωσιμότητας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης κατανέμονται πιο δίκαια, συνδυάζοντας την οικονομική και την τεχνολογική πρόοδο με την κοινωνική προστασία .

Στο «Έγγραφο προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης» η Επιτροπή χαρακτηρίζει την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές αλλαγές ως τις κυριότερες δυνάμεις που κινητοποιούν τη ζήτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και μειώνουν τη ζήτηση για ανειδίκευτους εργαζομένους. Συνεπώς, παρά τα πλεονεκτήματα του περισσότερου ανοικτού εμπορίου και της περαιτέρω ολοκλήρωσης των παγκόσμιων οικονομιών, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές πτυχές που επηρεάζουν ιδιαίτερα ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς, εταιρείες, ομάδες πιο ευάλωτων εργαζομένων και ορισμένες περιοχές . Δεδομένου ότι τα τρέχοντα οφέλη της παγκοσμιοποίησης είναι ήδη άνισα κατανεμημένα μεταξύ ατόμων και περιφερειών, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όσους υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχει κίνδυνος η τεχνολογική πρόοδος και οι περιβαλλοντικές μεταβολές να επιτείνουν τα φαινόμενα αυτά. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της βιωσιμότητας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης κατανέμονται πιο δίκαια και ότι οι τεχνολογικές και περιβαλλοντικές μεταβολές θα είναι περισσότερο αναμενόμενες .

Αιτιολογία

Αυτονόητη.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Όπως προαναφέρθηκε, για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή φύση του ΕΤΠ , πρέπει να υποβάλλεται αίτηση στήριξης όταν μια μεγάλη αναδιάρθρωση προκαλεί σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική ή την περιφερειακή οικονομία. O αντίκτυπος αυτός θα πρέπει να καθορίζεται από έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας που απωλέσθηκαν εντός συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς. Λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησης, ως κατώτατο όριο ορίζεται η απώλεια 250 θέσεων εργασίας εντός περιόδου αναφοράς τεσσάρων μηνών (ή 6 μηνών σε περιπτώσεις που αφορούν συγκεκριμένο κλάδο) . Δεδομένου του ότι τα κύματα απολύσεων σε διαφορετικούς κλάδους αλλά στην ίδια περιφέρεια έχουν εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική αγορά εργασίας, είναι δυνατόν να υποβάλλονται και αιτήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Σε μικρές αγορές εργασίας, όπως τα μικρά κράτη μέλη ή οι απομακρυσμένες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών όπως ορίζονται στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ, ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις σε περίπτωση μικρότερου αριθμού απολεσθεισών θέσεων εργασίας.

Όπως προαναφέρθηκε, για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή φύση του ΕΤΥΜ , πρέπει να υποβάλλεται αίτηση στήριξης όταν μια μεγάλη αναδιάρθρωση προκαλεί σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική ή την περιφερειακή οικονομία. O αντίκτυπος αυτός θα πρέπει να καθορίζεται από έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας που απωλέσθηκαν εντός συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς. Λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησης, ως κατώτατο όριο ορίζεται η απώλεια 150 θέσεων εργασίας εντός περιόδου αναφοράς εννέα μηνών . Δεδομένου του ότι τα κύματα απολύσεων σε διαφορετικούς κλάδους αλλά στην ίδια περιφέρεια έχουν εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική αγορά εργασίας, είναι δυνατόν να υποβάλλονται και αιτήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Σε μικρές αγορές εργασίας, όπως τα μικρά κράτη μέλη ή οι απομακρυσμένες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών όπως ορίζονται στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ, ή σε εξαιρετικές περιστάσεις —όπως στις περιφέρειες που ήδη πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας— , μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις σε περίπτωση μικρότερου αριθμού απολεσθεισών θέσεων εργασίας.

Αιτιολογία

Για λόγους συνέπειας με τις νομοθετικές τροποποιήσεις που προτείνονται επί του άρθρου 5.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Ένωσης προς τους απολυμένους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει παύσει, το ποσοστό συγχρηματοδότησης του κόστους της δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών και της εφαρμογής της θα πρέπει να ισούται με εκείνο του ΕΚΤ+ στο οικείο κράτος μέλος .

Για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Ένωσης προς τους απολυμένους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει παύσει, το ποσοστό συγχρηματοδότησης του κόστους της δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών και της εφαρμογής της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 % Το ελάχιστο αυτό ποσοστό θα είναι δυνατόν να προσαυξάνεται κατά 5 %, εφόσον θα προβλέπονται αντικειμενικά επιχειρησιακά μέτρα και μέσα προληπτικού και αναδιαρθρωτικού χαρακτήρα.

Αιτιολογία

Για λόγους συνέπειας με τις νομοθετικές τροποποιήσεις που προτείνονται επί του άρθρου 14 παράγραφος 2.

Τροπολογία 6

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(19)

Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του ΕΤΠ θα πρέπει να αφορούν κυρίως ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας που να αποσκοπούν στην ταχεία επανένταξη των δικαιούχων σε διατηρήσιμη απασχόληση, είτε εντός είτε εκτός του αρχικού κλάδου δραστηριότητάς τους. Τα μέτρα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αναμενόμενες ανάγκες της τοπικής ή της περιφερειακής αγοράς εργασίας. Ωστόσο, όταν είναι σκόπιμο, θα πρέπει επίσης να υποστηρίζεται η κινητικότητα των απολυμένων εργαζομένων προκειμένου να βοηθηθούν να βρουν νέα εργασία αλλού. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή. Η συμπερίληψη χρηματικών επιδομάτων σε μια συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι περιορισμένη . Οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην εθνική συγχρηματοδότηση για τα μέτρα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠ .

(19)

Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του ΕΤΥΜ θα πρέπει να αφορούν κατά κύριο λόγο ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας που να αποσκοπούν στην ταχεία επανένταξη των δικαιούχων σε διατηρήσιμη απασχόληση, είτε εντός είτε εκτός του αρχικού κλάδου δραστηριότητάς τους. Τα μέτρα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αναμενόμενες ανάγκες της τοπικής ή της περιφερειακής αγοράς εργασίας και, ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδους σημασίας η ενεργός συμμετοχή των τοπικών και/ή περιφερειακών αρχών . Η ανάκτηση της περιφερειακής ικανότητας απαιτεί μια προσέγγιση επικεντρωμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά, που να βασίζεται στα θετικά στοιχεία και στους ενδογενείς πόρους του εκάστοτε τόπου. Οι πολιτικές συνεργατικών σχηματισμών, η διάδοση της γνώσης και της καινοτομίας καθώς και η δημιουργία επιχειρήσεων που ενθαρρύνουν την απασχόληση πρόκειται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη με βάση τις ίσες ευκαιρίες για τα άτομα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Σε αυτήν την προσέγγιση, θα δοθεί προτεραιότητα στη διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή.

 

Η συμπερίληψη οικονομικών παροχών σε μια συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών θα πρέπει πάντοτε να έχει συνοδευτικό χαρακτήρα σε σχέση με τα ενεργητικά μέτρα . Επίσης, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην εθνική συγχρηματοδότηση για τα μέτρα του ΕΤΠ, εφόσον υπάρχει συμβατότητα .

 

Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων που συνεπάγεται μετακίνηση σε άλλες περιοχές πρέπει να αποτελεί έσχατο μέτρο λόγω της ανισορροπίας που επιφέρει και της απώλειας της ελκυστικότητας των περιφερειών.

Αιτιολογία

Οι πολιτικές αναδιάρθρωσης πρέπει να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την απασχόληση και την ανάπτυξη και να υιοθετούν μέτρα που θα διευκολύνουν την επιστροφή των εργαζομένων στον ενεργό βίο, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων ενισχύσεων περιορισμένης διάρκειας.

Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά, δεδομένου ότι γνωρίζουν την κατάσταση και τη διαχειρίζονται.

Τροπολογία 7

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Στο «Έγγραφο προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης», η Επιτροπή αναγνωρίζει την έντονη περιφερειακή διάσταση της άνισης επίδρασης της παγκοσμιοποίησης στις διάφορες περιοχές, καθώς το εμπόριο και οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν μεν νέες θέσεις εργασίας αλλά όχι απαραίτητα εκεί όπου έχουν χαθεί θέσεις εργασίας, πολύ συχνά δε οι πληγέντες εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κάλυψη αυτών των νέων θέσεων εργασίας.

Συνεπώς, οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύονται από εκτιμήσεις εδαφικού αντίκτυπου, ως μέσο που θα επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να εκτιμούν ποσοτικά και να προσδιορίζουν έγκαιρα τον πιθανό ασύμμετρο αντίκτυπο των εμπορικών συμφωνιών, να προετοιμάζονται για αυτόν, να προλαμβάνουν τις αλλαγές και να αντιμετωπίζουν μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, μέσω της χάραξης στρατηγικών βασισμένων σε έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών και στην αποτελεσματική χρήση των πόρων της ΕΕ.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ υποστηρίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ υπό την προϋπόθεση να συνοδεύεται από εκτιμήσεις εδαφικού αντίκτυπου που μετρούν τις πιθανές επιπτώσεις και χρησιμεύουν ως εργαλείο χάραξης διαφανών εμπορικών πολιτικών, βασιζόμενων σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

Τροπολογία 8

Αιτιολογική σκέψη 20

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(20)

Για την κατάρτιση της συντονισμένης δέσμης ενεργητικών μέτρων της πολιτικής για την αγορά εργασίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προκρίνουν μέτρα που θα συμβάλλουν σημαντικά στην απασχολησιμότητα των δικαιούχων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώκουν την επανένταξη σε διατηρήσιμη απασχόληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δικαιούχων που συμμετέχουν στα μέτρα αυτά και όσο το δυνατόν συντομότερα εντός της εξάμηνης περιόδου πριν από την υποβολή της τελικής έκθεσης σχετικά με την εκτέλεση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς.

(20)

Για την κατάρτιση της συντονισμένης δέσμης ενεργητικών μέτρων της πολιτικής για την αγορά εργασίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προκρίνουν μέτρα που θα συμβάλλουν σημαντικά στην απασχολησιμότητα των δικαιούχων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώκουν την επανένταξη σε διατηρήσιμη απασχόληση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δικαιούχων που συμμετέχουν στα μέτρα αυτά και όσο το δυνατόν συντομότερα εντός της εξάμηνης περιόδου πριν από την υποβολή της τελικής έκθεσης σχετικά με την εκτέλεση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς.

Αιτιολογία

Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία απασχόλησης στις συγκεκριμένες περιοχές όπου σημειώθηκαν οι απολύσεις.

Τροπολογία 9

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(23)

Προς όφελος των δικαιούχων και των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων, το αιτούν κράτος μέλος θα πρέπει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων σχετικά με την πορεία της αίτησης.

(23)

Προς όφελος των δικαιούχων και των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων, το αιτούν κράτος μέλος θα πρέπει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων , ιδίως δε τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, σχετικά με την πορεία της αίτησης.

Αιτιολογία

Προκειμένου να τονιστεί ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία της αίτησης.

Τροπολογία 10

Αιτιολογική σκέψη 39

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(39)

Λαμβανομένου υπόψη του ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού , η διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό οριζόντιο στοιχείο οποιασδήποτε προσφερόμενης συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών,

(39)

Λαμβανομένου υπόψη του ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως του ενεργού πληθυσμού , η διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό οριζόντιο στοιχείο οποιασδήποτε προσφερόμενης συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών,

Αιτιολογία

Η αναφορά στο «εργατικό δυναμικό» δεν κρίνεται κατάλληλη ως αναφορά κανονιστικής ρύθμισης σε εργαζόμενους πολίτες ή πρόσωπα. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που αναγνωρίζει και αποδίδει στους εργαζόμενους μια κοινωνικοεργασιακή διάσταση βάσει της οποίας αυτοί δεν αποτελούν απλά έναν υλικό παράγοντα παραγωγής.

Τροπολογία 11

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 39

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Οι δημόσιες επενδύσεις σε δεξιότητες και ανθρώπινο κεφάλαιο πρέπει να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης και να αντιμετωπίζονται μέσω μιας εδαφοκεντρικής προσέγγισης που να αναλύει πώς οι διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειδικές προβληματικές και προκλήσεις στην περιφερειακή και/ή τοπική οικονομία. Από την άλλη, δεδομένου ότι απαιτείται προσαρμογή αυτών των δεξιοτήτων στις ανάγκες της περιφερειακής βιομηχανίας, θα πρέπει υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στις στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης και τις πολιτικές για την εκπαίδευση και την απασχόληση, με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Αιτιολογία

Στόχος είναι να τονιστεί η ανάγκη για την προσαρμογή των δημόσιων επενδύσεων σε δεξιότητες στις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένης περιφέρειας και τη συσχέτιση της περιφερειακής ανάπτυξης με τις πολιτικές για την εκπαίδευση και την εργασία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος.

Τροπολογία 12

Άρθρο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ΕΤΠ συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή των οφελών της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου , βοηθώντας τους απολυμένους εργαζομένους να προσαρμοστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, το ΕΤΠ συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών που ορίζει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών.

Το ΕΤΥΜ υποστηρίζει τους κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς που είναι απόρροια της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών μεταβολών , βοηθώντας τους εργαζομένους που λαμβάνουν αυτήν τη στήριξη να προσαρμοστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, το ΕΤΥΜ συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών που ορίζει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών.

Αιτιολογία

Η διατύπωση αυτή έχει ευρύτερη εμβέλεια: περιλαμβάνει τους απολυμένους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και την πρόταση της παρούσας γνωμοδότησης σχετικά με τους «εργαζομένους σε προβληματικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με απόλυση».

Τροπολογία 13

Άρθρο 3 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η επίδειξη αλληλεγγύης και η παροχή στήριξης στους απολυμένους εργαζομένους και στους αυτοαπασχολουμένους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έπαυσε κατά τη διάρκεια απρόβλεπτων μεγάλων αναδιαρθρώσεων, που αναφέρονται στο άρθρο 5.

1.   Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η επίδειξη αλληλεγγύης και υπευθυνότητας με την παροχή στήριξης στους απολυμένους εργαζομένους και στους αυτοαπασχολουμένους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έπαυσε κατά τη διάρκεια απρόβλεπτων μεγάλων αναδιαρθρώσεων , καθώς και στους εργαζόμενους σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση, όπως καθορίζεται στο άρθρο 5.

Αιτιολογία

Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης των αγορών ή της κρίσης ενδέχεται να είναι παράπλευρες απώλειες οφειλόμενες στις πολιτικές της Επιτροπής. Το Ταμείο, εκτός από δράση αλληλεγγύης, συνιστά επίσης ανάληψη ευθύνης της ΕΕ για τις αποφάσεις της.

Το σημείο που αφορά τους «εργαζομένους σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση» συνάδει με τη σχετική πρόταση της παρούσας γνωμοδότησης.

Τροπολογία 14

Άρθρο 3 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Ο ειδικότερος στόχος του ΕΤΠ είναι να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση απρόβλεπτων σημαντικών αναδιαρθρώσεων, ιδίως εκείνων που οφείλονται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως οι αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου, οι εμπορικές διαμάχες, οι χρηματοπιστωτικές ή οικονομικές κρίσεις, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ή αποτελούν συνέπεια της ψηφιοποίησης ή της αυτοματοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μέτρα που βοηθούν τις πιο μειονεκτούσες ομάδες.

2.   Ο ειδικότερος στόχος του ΕΤΥΜ είναι να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση απρόβλεπτων σημαντικών αναδιαρθρώσεων, ιδίως εκείνων που οφείλονται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως οι αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου, οι εμπορικές διαμάχες, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, οι χρηματοπιστωτικές ή οικονομικές κρίσεις, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ή αποτελούν συνέπεια της ψηφιοποίησης ή της αυτοματοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μέτρα που βοηθούν τις πιο μειονεκτούσες ομάδες υπό την έννοια του άρθρου 4 .

Αιτιολογία

Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τη μη επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ θα πρέπει να μπορούν αυτόματα να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στους κανόνες του ΕΤΥΜ και να είναι δικαιούχοι των μέτρων του.

Η αναφορά στο άρθρο 4, στο τέλος, αφορά την εισαγωγή ορισμού των πιο μειονεκτουσών ομάδων.

Τροπολογία 15

Άρθρο 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ορισμοί

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«απολυμένος εργαζόμενος»: ο εργαζόμενος η απασχόληση του οποίου έπαυσε πρόωρα με απόλυση, ή του οποίου η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, για οικονομικούς λόγους·

α)

«απολυμένος εργαζόμενος»: ο εργαζόμενος η απασχόληση του οποίου έπαυσε πρόωρα με απόλυση, ή του οποίου η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, για οικονομικούς λόγους·

β)

«αυτοαπασχολούμενος»: άτομο που απασχολούσε λιγότερους από 10 εργαζομένους·

β)

«αυτοαπασχολούμενος»: άτομο που απασχολούσε λιγότερους από 10 εργαζομένους·

γ)

«δικαιούχος»: άτομο που συμμετέχει σε μέτρα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΤΠ .

γ)

«ευάλωτος εργαζόμενος»: κάθε πρόσωπο που θεωρείται δικαιούχος και έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ή στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιστάσεις:

είναι άνω των πενήντα τεσσάρων ετών,

είναι κάτω των τριάντα ετών,

είναι γυναίκα,

είναι άτομο με οποιουδήποτε είδους αναπηρία (κινητική, γνωστική ή αισθητηριακή)·

ένα ή περισσότερα πρόσωπα εξαρτώνται οικονομικά από τον δικαιούχο,

δεν διαθέτει τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης (διεθνής πρότυπη ταξινόμηση της εκπαίδευσης — ISCED 3), ή

ανήκει σε εθνοτική μειονότητα ενός κράτους μέλους·

δ)

«παρατυπία»: κάθε παράβαση του εφαρμοστέου δικαίου η οποία απορρέει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα που εμπλέκεται στην εφαρμογή του ΕΤΠ και η οποία έχει ή θα είχε ως αποτέλεσμα ζημία του προϋπολογισμού της Ένωσης, επιβάλλοντας αδικαιολόγητες δαπάνες στον εν λόγω προϋπολογισμό.

δ)

«δικαιούχος»: άτομο που συμμετέχει σε μέτρα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΤΥΜ ·

 

ε)

«παρατυπία»: κάθε παράβαση του εφαρμοστέου δικαίου η οποία απορρέει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα που εμπλέκεται στην εφαρμογή του ΕΤΥΜ και η οποία έχει ή θα είχε ως αποτέλεσμα ζημία του προϋπολογισμού της Ένωσης, επιβάλλοντας αδικαιολόγητες δαπάνες στον εν λόγω προϋπολογισμό.

Αιτιολογία

Είναι λογικό να προσδιορίζονται ρητώς με κανονιστική διάταξη οι γενικόλογες αναφορές της πρότασης κανονισμού στους «μειονεκτούντες δικαιούχους» ή στις «πιο μειονεκτούσες ομάδες», που δεν διευκρινίζονται. Προτείνεται επίσης η επανεξέταση της συμπερίληψης των νέων και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και της ισότητας.

Τροπολογία 16

Άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κριτήρια παρέμβασης

Κριτήρια παρέμβασης

1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδοτικές συνεισφορές από το ΕΤΠ όσον αφορά μέτρα που στοχεύουν στους απολυμένους εργαζομένους και στους αυτοαπασχολουμένους σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στο άρθρο

1.   1. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδοτικές συνεισφορές από το ΕΤΥΜ όσον αφορά μέτρα που στοχεύουν στους απολυμένους εργαζομένους, στους αυτοαπασχολουμένους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει παύσει και στους εργαζόμενους σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση , σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο.

2.   Χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΠ παρέχεται σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα:

2.   Χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΥΜ παρέχεται σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα:

α)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 250 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς τεσσάρων μηνών, σε επιχείρηση κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες η εν λόγω παύση ισχύει για τους προμηθευτές της ή παραγωγούς των επόμενων σταδίων του προϊόντος·

α)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 150 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς εννέα μηνών, σε επιχείρηση κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες η εν λόγω παύση ισχύει για τους προμηθευτές της ή παραγωγούς των επόμενων σταδίων του προϊόντος·

β)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 250 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς έξι μηνών, ιδίως σε ΜΜΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται όλοι στον ίδιο οικονομικό κλάδο, που ορίζεται στο επίπεδο υποδιαίρεσης της NACE αναθ. 2, και είναι εγκατεστημένοι σε μία περιφέρεια ή σε δύο συνορεύουσες περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, ή σε περισσότερες από δύο συνορεύουσες περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, υπό την προϋπόθεση ότι πλήττονται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι σε δύο περιφέρειες από το σύνολο των περιφερειών·

β)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 150 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς εννέα μηνών, ιδίως σε ΜΜΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται όλοι στον ίδιο οικονομικό κλάδο, που ορίζεται στο επίπεδο υποδιαίρεσης της NACE αναθ. 2, και είναι εγκατεστημένοι σε μία περιφέρεια ή σε δύο συνορεύουσες περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, ή σε περισσότερες από δύο συνορεύουσες περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, υπό την προϋπόθεση ότι πλήττονται περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι σε δύο περιφέρειες από το σύνολο των περιφερειών·

γ)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 250 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς τεσσάρων μηνών, ιδίως σε ΜΜΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους, που ορίζεται/-ονται στο επίπεδο υποδιαίρεσης της NACE αναθ. 2, και είναι εγκατεστημένοι στην ίδια περιφέρεια επιπέδου NUTS 2.

γ)

παύση της δραστηριότητας περισσότερων από 150 εργαζομένων, που απολύονται, ή αυτοαπασχολουμένων, εντός περιόδου αναφοράς εννέα μηνών, ιδίως σε ΜΜΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους, που ορίζεται/-ονται στο επίπεδο υποδιαίρεσης της NACE αναθ. 2, και είναι εγκατεστημένοι στην ίδια περιφέρεια επιπέδου NUTS 2.

3.   Σε μικρές αγορές εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι οποίες αιτιολογούνται δεόντως από το αιτούν κράτος μέλος, ιδίως όσον αφορά συλλογικές αιτήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ΜΜΕ, η αίτηση χορήγησης χρηματοδοτικής συνεισφοράς βάσει του παρόντος άρθρου μπορεί να θεωρείται επιλέξιμη, ακόμη και αν δεν πληρούνται απολύτως τα κριτήρια που ορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) ή γ), αν οι απολύσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην τοπική ή περιφερειακή οικονομία. Το αιτούν κράτος μέλος διευκρινίζει ποια από τα κριτήρια παρέμβασης που ορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) ή γ) δεν πληρούνται απολύτως. Το συνολικό ποσό των συνεισφορών για εξαιρετικές περιστάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15 % του ετήσιου ανώτατου ορίου του ΕΤΠ .

3.   Σε μικρές αγορές εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι οποίες αιτιολογούνται δεόντως από το αιτούν κράτος μέλος, ιδίως όσον αφορά συλλογικές αιτήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ΜΜΕ, η αίτηση χορήγησης χρηματοδοτικής συνεισφοράς βάσει του παρόντος άρθρου μπορεί να θεωρείται επιλέξιμη, ακόμη και αν δεν πληρούνται απολύτως τα κριτήρια που ορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) ή γ), αν οι απολύσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην τοπική ή περιφερειακή οικονομία. Το αιτούν κράτος μέλος διευκρινίζει ποια από τα κριτήρια παρέμβασης που ορίζονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) ή γ) δεν πληρούνται απολύτως. Το συνολικό ποσό των συνεισφορών για εξαιρετικές περιστάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15 % του ετήσιου ανώτατου ορίου του ΕΤΥΜ .

Αιτιολογία

Εισάγεται ομοιομορφία και συνέπεια με τη διατύπωση του άρθρου 3.

Αυξάνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε στήριξη για μικρότερες ομάδες απολυμένων εργαζομένων, για λόγους συνοχής με το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων: οι απολύσεις μεγάλης κλίμακας είναι λιγότερο συχνές.

Δεν είναι κατανοητός ο λόγος της θέσπισης διαφορετικών χρονικών πλαισίων. Προτείνεται να ενοποιηθεί το χρονικό διάστημα και να επεκταθεί σε 9 μήνες.

Τροπολογία 17

Άρθρο 5 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.     Το ΕΤΠ δεν μπορεί να κινητοποιηθεί αν οι εργαζόμενοι απολύονται ως αποτέλεσμα περικοπών του προϋπολογισμού που αποφασίζονται από κράτος μέλος, οι οποίες επηρεάζουν τομείς που εξαρτώνται από τη δημόσια χρηματοδότηση.

 

Αιτιολογία

Η στήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους τους απολυμένους εργαζομένους, χωρίς διάκριση ανάλογα με το αν προέρχονται από τομείς που εξαρτώνται από τη δημόσια χρηματοδότηση. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές πιθανώς να αντιμετώπιζαν ιδιαίτερη δυσκολία στον καθορισμό των τομέων που εξαρτώνται και εκείνων που δεν εξαρτώνται από τη δημόσια χρηματοδότηση.

Τροπολογία 18

Νέα παράγραφος στο άρθρο 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

4 (ή 5).     Τα κράτη μέλη θα μπορούν να συμπεριλάβουν ως δικαιούχους στις αιτήσεις χρηματοδοτικής συνεισφοράς από το ΕΤΥΜ τους εργαζόμενους σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση —όπως οι επιχειρήσεις αυτές ορίζονται στις «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων» (ΕΕ C 249 της 31.7.2014, σ. 1)—, μαζί με τους υπόλοιπους δικαιούχους των προηγούμενων παραγράφων, για συμμετοχή αποκλειστικά στις δράσεις ειδικά σχεδιασμένης κατάρτισης και επιμόρφωσης —όπως για την απόκτηση δεξιοτήτων στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών, καθώς και άλλων δεξιοτήτων της ψηφιακής εποχής—, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι δράσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει του εθνικού δικαίου ή ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων.

Αιτιολογία

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ένα ορισμένο επίπεδο ψηφιακών ικανοτήτων, οι δε εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση πρέπει να είναι κύριοι αποδέκτες των εξατομικευμένων υπηρεσιών για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων.

Τροπολογία 19

Νέα τελική παράγραφος στο άρθρο 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Μπορούν επίσης να γίνουν δεκτοί ως δικαιούχοι οι εργαζόμενοι σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση, με τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 (ή παράγραφος 5).

Αιτιολογία

Διατύπωση που συμβαδίζει με τα προβλεπόμενα στις παραπάνω διατάξεις και τα συμπληρώνει.

Τροπολογία 20

Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Επιλέξιμα μέτρα

Επιλέξιμα μέτρα

1.   Μπορεί να χορηγείται χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΠ για ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας που αποτελούν μέρος συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών με στόχο να διευκολυνθεί η επανένταξη των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, και ιδίως των πλέον μειονεκτούντων από τους εργαζομένους που έχουν απολυθεί, στην απασχόληση ή στην αυτοαπασχόληση.

1.   Μπορεί να χορηγείται χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΥΜ για ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας που αποτελούν μέρος συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών με στόχο να διευκολυνθεί η επανένταξη των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, και ιδίως των πλέον μειονεκτούντων από τους εργαζομένους που έχουν απολυθεί, στην απασχόληση ή στην αυτοαπασχόληση.

Η διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή βιομηχανική εποχή αποτελεί υποχρεωτικό οριζόντιο στοιχείο κάθε προσφερόμενης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών. Το επίπεδο κατάρτισης προσαρμόζεται στα επαγγελματικά προσόντα και στις ανάγκες του εκάστοτε δικαιούχου.

Η διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή βιομηχανική εποχή αποτελεί υποχρεωτικό οριζόντιο στοιχείο κάθε προσφερόμενης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών. Το επίπεδο κατάρτισης προσαρμόζεται στα επαγγελματικά προσόντα και στις ανάγκες του εκάστοτε δικαιούχου , στις συγκεκριμένες προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της περιφερειακής και/ή τοπικής οικονομίας και κυρίως στις δεξιότητες των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης .

Η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών μπορεί να περιλαμβάνει ιδίως:

α)

ειδικά σχεδιασμένη κατάρτιση και επιμόρφωση, όπως για την απόκτηση δεξιοτήτων της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, καθώς και άλλων δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή, πιστοποίηση της αποκτηθείσας πείρας, συνδρομή στην αναζήτηση εργασίας, επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδήγηση, βοήθεια επανένταξης στην αγορά εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση για αυτοαπασχόληση, σύσταση επιχείρησης και εξαγορά επιχείρησης από τους εργαζομένους της, καθώς και δραστηριότητες συνεργασίας·

β)

ειδικά χρονικώς περιορισμένα μέτρα, όπως επιδόματα αναζήτησης εργασίας, κίνητρα πρόσληψης για τους εργοδότες, επιδόματα κινητικότητας, κατάρτισης ή διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων για φροντιστές·

Η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών μπορεί να περιλαμβάνει ιδίως:

α)

ειδικά σχεδιασμένη κατάρτιση και επιμόρφωση, όπως για την απόκτηση δεξιοτήτων της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, καθώς και άλλων δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή, πιστοποίηση της αποκτηθείσας πείρας, συνδρομή στην αναζήτηση εργασίας, επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδήγηση, βοήθεια επανένταξης στην αγορά εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση για αυτοαπασχόληση, σύσταση επιχείρησης και εξαγορά επιχείρησης από τους εργαζομένους της, καθώς και δραστηριότητες συνεργασίας·

β)

ειδικά χρονικώς περιορισμένα μέτρα, όπως επιδόματα αναζήτησης εργασίας, κίνητρα πρόσληψης για τους εργοδότες, επιδόματα κινητικότητας, κατάρτισης ή διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων για φροντιστές·

Το κόστος των μέτρων που αναφέρονται στο στοιχείο β) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35 % του συνολικού κόστους της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών που απαριθμούνται στην παρούσα παράγραφο.

Το κόστος των μέτρων που αναφέρονται στο στοιχείο β) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35 % του συνολικού κόστους της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών που απαριθμούνται στην παρούσα παράγραφο , εκτός εάν οι δικαιούχοι θεωρούνται ευάλωτοι, οπότε το εν λόγω ποσοστό μπορεί να φτάσει το 50 % .

Το κόστος των επενδύσεων για αυτοαπασχόληση, σύσταση επιχείρησης ή εξαγορά επιχείρησης από τους εργαζομένους της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 000 EUR ανά απολυμένο εργαζόμενο.

Το κόστος των επενδύσεων για αυτοαπασχόληση, σύσταση επιχείρησης ή εξαγορά επιχείρησης από τους εργαζομένους της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 000 EUR ανά απολυμένο εργαζόμενο.

 

Αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις της τεχνικής, οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας και, γι’ αυτόν τον σκοπό, οι αρχές θα λαμβάνουν συνοδευτικά μέτρα και μέτρα καθοδήγησης που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

Ο σχεδιασμός της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών προβλέπει τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς εργασίας και τις απαιτούμενες δεξιότητες. Η συντονισμένη δέσμη είναι συμβατή προς τη μετάβαση σε μια αποδοτική ως προς τους πόρους και βιώσιμη οικονομία και, επίσης, επικεντρώνεται στη διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή βιομηχανική εποχή και λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας.

Ο σχεδιασμός της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών προβλέπει τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς εργασίας και τις απαιτούμενες δεξιότητες. Η συντονισμένη δέσμη είναι συμβατή προς τη μετάβαση σε μια αποδοτική ως προς τους πόρους και βιώσιμη οικονομία και, επίσης, επικεντρώνεται στη διάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή βιομηχανική εποχή και λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση στην περιφερειακή και/ή τοπική αγορά εργασίας , διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών και/ή τοπικών αρχών στον σχεδιασμό της δέσμης υπηρεσιών .

2.   Τα ακόλουθα μέτρα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΠ :

2.   Τα ακόλουθα μέτρα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΥΜ :

α)

ειδικά χρονικώς περιορισμένα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), τα οποία δεν εξαρτώνται από την ενεργό συμμετοχή των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση σε δραστηριότητες αναζήτησης εργασίας ή κατάρτισης·

α)

ειδικά χρονικώς περιορισμένα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), τα οποία δεν εξαρτώνται από την ενεργό συμμετοχή των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση σε δραστηριότητες αναζήτησης εργασίας ή κατάρτισης·

β)

μέτρα που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει του εθνικού δικαίου ή συλλογικών συμβάσεων.

β)

μέτρα που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει του εθνικού δικαίου ή συλλογικών συμβάσεων.

Τα μέτρα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠ δεν υποκαθιστούν παθητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Τα μέτρα που υποστηρίζονται από το ΕΤΥΜ δεν υποκαθιστούν παθητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας.

3.   Η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών καταρτίζεται κατόπιν διαβουλεύσεων με τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση ή τους εκπροσώπους τους, ή τους κοινωνικούς εταίρους.

3.   Η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών καταρτίζεται κατόπιν διαβουλεύσεων με τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση ή τους εκπροσώπους τους, ή τους κοινωνικούς εταίρους , και με την ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών .

4.   Με πρωτοβουλία του αιτούντος κράτους μέλους, μπορεί να παρασχεθεί χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΠ για δραστηριότητες προετοιμασίας, διαχείρισης, ενημέρωσης και δημοσιότητας, ελέγχου και υποβολής εκθέσεων.

4.   Με πρωτοβουλία του αιτούντος κράτους μέλους, μπορεί να παρασχεθεί χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΥΜ για δραστηριότητες προετοιμασίας, διαχείρισης, ενημέρωσης και δημοσιότητας, ελέγχου και υποβολής εκθέσεων , καθώς και για τα μέτρα προώθησης της ικανότητας των περιφερειακών και/ή τοπικών αρχών που πλήττονται από τις απρόβλεπτες σημαντικές αναδιαρθρώσεις .

Αιτιολογία

Οι διαρθρωτικές αλλαγές προκαλούν ειδικά προβλήματα στις κατά τόπους περιοχές. Απαιτείται η συμμετοχή των περιφερειακών αρχών.

Στο ίδιο πνεύμα με την πρόταση για το άρθρο 4, προτείνεται ευνοϊκότερη μεταχείριση των ευάλωτων εργαζομένων.

Πρέπει να υπάρξει καθοδήγηση για τη βιωσιμότητα των έργων αυτοαπασχόλησης, ώστε να προληφθούν τυχόν μελλοντικές αποτυχίες.

Τροπολογία 21

Άρθρο 9 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.

Η αίτηση περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

5.

Η αίτηση περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

εκτίμηση του αριθμού των απολύσεων σύμφωνα με το άρθρο 6, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου υπολογισμού·

α)

εκτίμηση του αριθμού των απολύσεων σύμφωνα με το άρθρο 6, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου υπολογισμού·

β)

την επιβεβαίωση ότι, αν η απολύουσα επιχείρηση συνέχισε τις δραστηριότητές της μετά τις απολύσεις, συμμορφώθηκε προς τις νόμιμες υποχρεώσεις που διέπουν τις απολύσεις·

β)

την επιβεβαίωση ότι, αν η απολύουσα επιχείρηση συνέχισε τις δραστηριότητές της μετά τις απολύσεις, συμμορφώθηκε προς τις νόμιμες υποχρεώσεις που διέπουν τις απολύσεις·

γ)

σύντομη περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην απόλυση των εργαζομένων·

γ)

σύντομη περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην απόλυση των εργαζομένων·

δ)

τον εντοπισμό, κατά περίπτωση, των απολυουσών επιχειρήσεων, των προμηθευτών ή των παραγωγών των επόμενων σταδίων του προϊόντος, των κλάδων, καθώς και των κατηγοριών των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, με ανάλυση ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και μορφωτικό επίπεδο·

δ)

τον εντοπισμό, κατά περίπτωση, των απολυουσών επιχειρήσεων, των προμηθευτών ή των παραγωγών των επόμενων σταδίων του προϊόντος, των κλάδων, καθώς και των κατηγοριών των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, με ανάλυση ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και μορφωτικό επίπεδο·

ε)

τον αναμενόμενο αντίκτυπο των απολύσεων όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο·

ε)

τον αναμενόμενο αντίκτυπο των απολύσεων όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο·

στ)

λεπτομερή περιγραφή της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών και των συναφών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου ιδίως κάθε μέτρου στήριξης πρωτοβουλιών απασχόλησης για τους μειονεκτούντες δικαιούχους, τους ηλικιωμένους δικαιούχους και τους δικαιούχους νεαρής ηλικίας ·

στ)

λεπτομερή περιγραφή της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών και των συναφών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου ιδίως κάθε μέτρου στήριξης πρωτοβουλιών απασχόλησης για τους ευάλωτους δικαιούχους, υπό την έννοια του άρθρου 4 στοιχείο γ) και, κατά περίπτωση, τους εργαζομένους σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση, οι οποίοι πρόκειται να ενταχθούν στις δράσεις κατάρτισης για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, με τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 (ή παράγραφος 5)· και εξήγηση του τρόπου με τον οποίον η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών συμπληρώνει δράσεις που χρηματοδοτούνται από άλλα εθνικά ή ενωσιακά ταμεία, καθώς και πληροφορίες για μέτρα που είναι υποχρεωτικά για τις οικείες απολύουσες επιχειρήσεις βάσει της εθνικής νομοθεσίας ή των συλλογικών συμβάσεων ·

ζ)

εξήγηση του κατά πόσον ελήφθησαν υπόψη οι συστάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση και του τρόπου με τον οποίο η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών συμπληρώνει δράσεις που χρηματοδοτούνται από άλλα εθνικά ή ενωσιακά ταμεία, καθώς και πληροφορίες για μέτρα που είναι υποχρεωτικά για τις οικείες απολύουσες επιχειρήσεις βάσει της εθνικής νομοθεσίας ή των συλλογικών συμβάσεων ·

ζ)

εξήγηση του κατά πόσον ελήφθησαν υπόψη οι συστάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προώθηση της αναζωογόνησης των περιφερειών που πλήττονται από την αναδιάρθρωση και τη διευκόλυνση της συνεργασίας των κατάλληλων φορέων, και του κατά πόσον υπάρχουν διαθέσιμα αντικειμενικά και λειτουργικά μέτρα και μέσα πρόληψης και αναδιάρθρωσης, για τους σκοπούς των όσων προβλέπονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 ·

η)

τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό για κάθε συνιστώσα της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών προς στήριξη των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, καθώς και για κάθε δραστηριότητα προετοιμασίας, διαχείρισης, ενημέρωσης και δημοσιότητας, ελέγχου και υποβολής εκθέσεων·

η)

τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό για κάθε συνιστώσα της συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών προς στήριξη των δικαιούχων για τους οποίους ζητείται ενίσχυση, καθώς και για κάθε δραστηριότητα προετοιμασίας, διαχείρισης, ενημέρωσης και δημοσιότητας, ελέγχου και υποβολής εκθέσεων·

θ)

για τους σκοπούς της αξιολόγησης, ενδεικτικούς, ειδικούς κατά περίπτωση, στόχους που ορίζονται από το κράτος μέλος σχετικά με το ποσοστό επαναπασχόλησης των δικαιούχων 6 μήνες μετά το τέλος της περιόδου υλοποίησης·

θ)

για τους σκοπούς της αξιολόγησης, ενδεικτικούς, ειδικούς κατά περίπτωση, στόχους που ορίζονται από το κράτος μέλος, κατόπιν διαβούλευσης με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές της πληγείσας περιοχής, σχετικά με το ποσοστό επαναπασχόλησης των δικαιούχων 6 μήνες μετά το τέλος της περιόδου υλοποίησης·

ι)

τις ημερομηνίες στις οποίες άρχισαν ή έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν οι εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση και οι δραστηριότητες για την εφαρμογή του ΕΤΠ , όπως ορίζονται στο άρθρο 8·

ι)

τις ημερομηνίες στις οποίες άρχισαν ή έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν οι εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση και οι δραστηριότητες για την εφαρμογή του ΕΤΥΜ , όπως ορίζονται στο άρθρο 8·

ια)

τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παροχή συμβουλών προς τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση ή τους εκπροσώπους τους ή τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές ή άλλους σχετικούς ενδιαφερομένους, κατά περίπτωση·

ια)

τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παροχή συμβουλών προς τους δικαιούχους για τους οποίους ζητείται ενίσχυση ή τους εκπροσώπους τους ή τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές ή άλλους σχετικούς ενδιαφερομένους, κατά περίπτωση·

ιβ)

δήλωση συμμόρφωσης της ζητούμενης στήριξης του ΕΤΠ με τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων, καθώς και δήλωση που αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών δεν υποκαθιστά μέτρα που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει του εθνικού δικαίου ή των συλλογικών συμβάσεων·

ιβ)

δήλωση συμμόρφωσης της ζητούμενης στήριξης του ΕΤΥΜ με τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων, καθώς και δήλωση που αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών δεν υποκαθιστά μέτρα που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει του εθνικού δικαίου ή των συλλογικών συμβάσεων·

ιγ)

τους πόρους εθνικής προχρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης και άλλης συγχρηματοδότησης, κατά περίπτωση.

ιγ)

τους πόρους εθνικής προχρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης και άλλης συγχρηματοδότησης, κατά περίπτωση·

 

ιδ)

κατά περίπτωση, έκθεση που αιτιολογεί την ανεπαρκή διοικητική ικανότητα διαχείρισης αυτής της βοήθειας και σχετικά με την ανάγκη πρόσθετων πόρων για τεχνική και διοικητική βοήθεια, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 παράγραφος 5.

Αιτιολογία

Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να συμμετέχουν στον προσδιορισμό των στόχων, δεδομένου ότι διαθέτουν γνώση των δυνατοτήτων απασχόλησης στην πληγείσα οικονομία.

Τα υπόλοιπα σημεία ανταποκρίνονται σε μια διατύπωση που συνάδει με τις προτάσεις που διατυπώνονται παραπάνω ή παρακάτω (πλαίσιο ποιότητας, συμπληρωματική τεχνική βοήθεια).

Τροπολογία 22

Άρθρο 12 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Η τεχνική βοήθεια της Επιτροπής περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης στα κράτη μέλη όσον αφορά τη χρήση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του ΕΤΠ . Η Επιτροπή παρέχει επίσης πληροφορίες καθώς και σαφή καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση του ΕΤΠ στους Ευρωπαίους και εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Τα μέτρα καθοδήγησης μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης σε περιπτώσεις σοβαρών οικονομικών διαταραχών σε ένα κράτος μέλος.

4.   Η τεχνική βοήθεια της Επιτροπής περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης στα κράτη μέλη όσον αφορά τη χρήση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του ΕΤΥΜ . Η Επιτροπή παρέχει επίσης πληροφορίες καθώς και σαφή καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση του ΕΤΥΜ στους Ευρωπαίους και εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Τα μέτρα καθοδήγησης μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης σε περιπτώσεις σοβαρών οικονομικών διαταραχών σε ένα κράτος μέλος, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο .

Αιτιολογία

Πρέπει να διασφαλίζεται η ενημέρωση των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Τροπολογία 23

Νέα παράγραφος στο άρθρο 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

5.     Η Επιτροπή μπορεί, παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, να κινητοποιεί πόρους από το ποσό που αντιστοιχεί στην τεχνική και διοικητική βοήθεια υπέρ των κρατών μελών που το ζητούν καταθέτοντας έκθεση που αιτιολογεί τα ελλείμματα στη διοικητική ικανότητα για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου κάθε είδους και αξιολόγησης που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.

Αιτιολογία

Προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη αντιμετώπιση και αντιστάθμιση των ελλειμμάτων ικανότητας διαχείρισης των περιφερειών, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης, η Επιτροπή μπορεί να κινητοποιεί μέρος των πόρων που προορίζονται για τεχνική βοήθεια και να τους διαθέτει για τις δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου κάθε είδους και αξιολόγησης, η εκτέλεση των οποίων αποτελεί αρμοδιότητα των περιφερειών.

Τροπολογία 24

Άρθρο 14 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΤΠ για τα προσφερόμενα μέτρα ευθυγραμμίζεται με το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΚΤ+ στο αντίστοιχο κράτος μέλος.

2.   Το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΤΥΜ για τα προσφερόμενα μέτρα ευθυγραμμίζεται με το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΚΤ+ στο αντίστοιχο κράτος μέλος , το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κατώτερο του 60 % . Αυτό το ελάχιστο ποσοστό μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον ποσοστό 5 % εάν έχουν θεσπιστεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση, αντικειμενικά και λειτουργικά μέτρα και μέσα πρόληψης και αναδιάρθρωσης υπό οιαδήποτε μορφή στρατηγικής ή δράσης, κατά προτίμηση ευθυγραμμισμένα με την προσέγγιση που βασίζεται στα τοπικά χαρακτηριστικά.

Αιτιολογία

Για να προληφθεί τυχόν έλλειψη περιφερειακών πόρων, και δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρα αλληλεγγύης προς πληγέντες εργαζομένους, προτείνεται ως ελάχιστο ποσοστό για κάθε περίπτωση το ισχύον 60 %.

Επιπλέον, θα προτείναμε μια αύξηση της συγχρηματοδότησης κατά 5 % ως κίνητρο για τις αιτήσεις κρατών μελών που διαθέτουν ήδη μέτρα πρόληψης, σε εφαρμογή των ορθών πρακτικών του πλαισίου ποιότητας.

Τροπολογία 25

Άρθρο 17 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος διαθέτει την ευελιξία να ανακατανέμει ποσά μεταξύ των θέσεων του προϋπολογισμού που καθορίζονται στην απόφαση για χρηματοδοτική συνεισφορά σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3. Σε περίπτωση που μια ανακατανομή υπερβαίνει αύξηση 20 % για μία ή περισσότερες από τις θέσεις που προσδιορίζονται, το κράτος μέλος ενημερώνει εκ των προτέρων την Επιτροπή.

5.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος , κατόπιν διαβούλευσης με την ενδιαφερόμενη περιφέρεια, διαθέτει την ευελιξία να ανακατανέμει ποσά μεταξύ των θέσεων του προϋπολογισμού που καθορίζονται στην απόφαση για χρηματοδοτική συνεισφορά σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3. Σε περίπτωση που μια ανακατανομή υπερβαίνει αύξηση 20 % για μία ή περισσότερες από τις θέσεις που προσδιορίζονται, το κράτος μέλος ενημερώνει εκ των προτέρων την Επιτροπή.

Αιτιολογία

Πρέπει να διασφαλίζεται η ενημέρωση των περιφερειακών αρχών.

II.   ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Προκαταρκτικές παρατηρήσεις και προβληματισμοί

1.

τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ένα από τα βασικά στοιχεία του αντίκτυπου που θα έχουν οι μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις —οι οποίες οφείλονται κυρίως στο άνοιγμα των οικονομιών, την κλιματική αλλαγή, τις διεργασίες τεχνολογικής προσαρμογής, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ή τη γήρανση του πληθυσμού— θα έγκειται στη μελλοντική εργασία, στις συνθήκες εκτέλεσής της και στις συνέπειές της σε προσωπικό, οικογενειακό και περιφερειακό επίπεδο·

2.

εκφράζει την ανησυχία της και προειδοποιεί για τα φαινόμενα υποβάθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, ως αποτέλεσμα της εμφάνισης και της εξάπλωσης νέων μορφών επισφάλειας στις εργασιακές σχέσεις, που τροφοδοτούνται από ένα κλίμα ανεπάρκειας και από την ανάγκη εκείνων που βρίσκονται σε ακραία κατάσταση και δεν είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν αν θα δεχτούν το αντάλλαγμα που προσφέρουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες, από την άλλη, φορολογούνται εκτός των κρατών μελών και, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στις αγορές, αντικαθιστούν τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις·

3.

υποστηρίζει ότι οι εδαφικές ενότητες, ως χώρος κοινωνικών σχέσεων και κοινωνικής συγκρότησης όπου συναντώνται οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοπολιτισμικοί, οικονομικοί, οργανωτικοί και ανθρώπινοι παράγοντες, αποκτούν ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κοινοτήτων, η οποία μπορεί να πληγεί σοβαρά λόγω των πραγματικών και ουσιωδών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και άλλων διεργασιών μετασχηματισμού και υποβάθμισης, καθώς αλλοιώνονται οι ενδογενείς πόροι και το ανθρώπινο κεφάλαιό τους·

4.

φρονεί ότι η πεφωτισμένη Ευρώπη έχει την ικανότητα και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιθέσεις ανάμεσα, αφενός, στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας και των εγγυήσεων για την προάσπιση και προώθηση του συστήματος ευημερίας μας, γενικά, και, αφετέρου, στην απασχόληση, την κατάρτιση και κυρίως τα δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ικανοποιήσει τις ανάγκες των περιφερειών·

Σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

5.

επισημαίνει και χαιρετίζει τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής, της 30ής Μαΐου 2018, για την έκδοση νέου κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (εφεξής ΕΤΠ), λαμβανομένου υπόψη του ρόλου που έχει διαδραματίσει από την έναρξη της λειτουργίας του το 2007: 611 εκατομμύρια ευρώ σε 160 παρεμβάσεις στήριξης με αποδέκτες 147 000 εργαζόμενους από διάφορες περιφέρειες και χώρες. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη και ανάληψη ευθύνης σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς·

6.

επιβεβαιώνει την αξία του ΕΤΠ ως χρήσιμου εργαλείου (1), που διακρίνεται για την εξαιρετική αποτελεσματικότητά του —με ποσοστό επανένταξης στην αγορά εργασίας περίπου 50 %—, τη βιωσιμότητα στον χρόνο της απασχολησιμότητας και τη βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων, καθώς και για την αυξημένη πολιτική προβολή του (2)·

7.

επισημαίνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις παγκόσμιες τάσεις, που είναι γνωστή ως «γεωγραφία της απογοήτευσης» και τροφοδοτεί τις τάσεις απομονωτισμού· διακηρύσσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ορθή εφαρμογή, μεταξύ άλλων, των μέτρων του ΕΤΠ, στην άμβλυνση των επιπτώσεων των απρόβλεπτων και μεγάλων αναδιαρθρώσεων στις οποίες είναι εκτεθειμένες πολλές περιφέρειες της Ευρώπης λόγω της οικονομικής τους εξειδίκευσης, του εργασιακού κόστους ή του επιπέδου εκπαίδευσης του ενεργού πληθυσμού τους (3)·

Συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ πολιτικών και ταμείων

8.

χαιρετίζει την έμφαση που δίνεται στον ρόλο της διάδοσης των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή βιομηχανική εποχή ως υποχρεωτικό κοινό στοιχείο κάθε προσφερόμενης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών, παρότι προτείνεται η καλύτερη εναρμόνιση με στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης και εδαφοκεντρικές προσεγγίσεις, λόγω της ειδικής προβληματικής της περιφερειακής οικονομίας·

9.

καλεί τις περιφερειακές αρχές να συμμετέχουν ενεργά στις στρατηγικές περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς είναι αναγκαία η ευθυγράμμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων με τις ανάγκες της περιφερειακής βιομηχανίας, μέσω της στενής συνεργασίας του τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τους περιφερειακούς κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιχειρηματικούς φορείς·

10.

επισημαίνει ότι απαιτείται να αυξηθεί η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των μέτρων των ταμείων, ώστε να είναι δυνατή η στήριξη ενός ευρύτερου φάσματος μέτρων οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων και των πιο μακροπρόθεσμων στρατηγικών αναπροσανατολισμού που χρηματοδοτεί η πολιτική συνοχής (4)·

11.

υποστηρίζει την αμοιβαία συμπληρωματικότητα και μια πιο συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ του ΕΤΠ, ως μέσου απορρόφησης κρίσεων που παρέχει στήριξη μόνο σε έκτακτες και απρόβλεπτες περιστάσεις, και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+), το οποίο παρέχει στήριξη για μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων και πρέπει να λειτουργεί μέσω διαρθρωτικών μέτρων που εξελίσσονται, μετασχηματίζουν και προετοιμάζουν για τις αλλαγές, παρέχοντας στήριξη στις μακροπρόθεσμες ενεργητικές πολιτικές της αγοράς εργασίας, στη μάθηση και στην απόκτηση προσόντων και συμβάλλει στην εκ των προτέρων πρόληψη της ανεργίας (5)·

12.

υπογραμμίζει ότι η πολιτική επενδύσεων της ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής, αποτελεί ένα βασικό απαραίτητο και αλληλέγγυο εργαλείο, που παρέχει προστιθέμενη αξία στη δράση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση πολλών από τις μεγάλες προκλήσεις —παγκοσμιοποίηση, οικονομικός μετασχηματισμός, μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, περιβαλλοντικές προκλήσεις, δημογραφικές προκλήσεις, μετανάστευση και θύλακες αστικής φτώχειας—, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες ολοένα και περισσότερο πολλές περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ, ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες (6)·

Πεδίο εφαρμογής και αποστολή του ΕΤΠ

13.

επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής να συμπεριλάβει στην αποστολή του Ταμείου ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής για την προσαρμογή στις διαρθρωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη άλλες πηγές προσαρμογής που επιφέρουν οι πολιτικές και οι αποφάσεις της ΕΕ για τις αγορές, και έτσι να την καταστήσει καταλληλότερη από τεχνικής σκοπιάς και πιο δίκαιη·

14.

επισημαίνει ότι παρότι, σύμφωνα με την αποστολή του, το ΕΤΠ θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών που ορίζονται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και θα βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική συνοχή μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών, αυτές οι αρχές πρέπει να είναι λειτουργικές και να επιδιώκουν την επίτευξη επιδόσεων στον κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων·

Προϋπολογισμός

15.

διατηρεί τις αμφιβολίες της και εκφράζει στην Επιτροπή τις σκέψεις της σχετικά με την αντιμετώπιση του ΕΤΠ ως «ειδικού μέσου» εκτός των μέγιστων ορίων του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για το διάστημα 2021-2027. Παρότι το ταμείο αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις, προκαλεί έντονη ανησυχία η αβεβαιότητα που υπάρχει για την έγκριση κάθε μεμονωμένης αίτησης σε ένα γενικότερο πλαίσιο μείωσης των χρηματοδοτικών πόρων που προβλέπονται για τις πολιτικές συνοχής στο ΠΔΠ για το διάστημα 2021-2027·

16.

υπογραμμίζει ότι, σε συνάρτηση με τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ΕΤΠ, οι επόμενες κρίσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για προσαρμογή. Συνεπώς, προτείνεται να αυξηθεί ο αιτούμενος προϋπολογισμός από το συνολικό διαθέσιμο ποσό των 200 εκατομμυρίων σε 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Απαιτείται να αυξηθούν τόσο ο αριθμός των δράσεων —με αποφασιστική συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)— όσο και η χρηματοδοτική στήριξη ανά υπάλληλο·

Ευνοϊκότερα κριτήρια και μέτρα και ειδική αναφορά στους ευάλωτους εργαζόμενους

17.

εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μείωση του κατώτατου ορίου απολύσεων, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι ανήκουν στην ίδια επιχείρηση ή σε συγκεκριμένους κλάδους, καθώς αυτή η αλλαγή προσαρμόζεται περισσότερο στην πραγματικότητα, και είναι πεπεισμένη ότι η μείωση αυτή θα συμβάλει στην αυξημένη χρήση και κινητοποίηση των πόρων. Ως εκ τούτου, προτείνει να τεθεί κατώτατο όριο 150 θέσεων εργασίας·

18.

διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τις αποκλίσεις όσον αφορά τον καθορισμό διαφορετικών περιόδων αναφοράς για τις διαφορετικές περιπτώσεις (τέσσερις ή έξι μήνες)· προτείνει λοιπόν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός ενιαίου και μεγαλύτερου διαστήματος για όλες τις περιπτώσεις, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένοι στατιστικοί λόγοι που δικαιολογούν το αντίθετο·

19.

προτείνει να συμπεριληφθεί και να ρυθμιστεί νομικά μια νέα ομάδα ενδεχόμενων δικαιούχων, που θα δικαιούνται αποκλειστικά δράσεις απόκτησης επαγγελματικών προσόντων και νέων ικανοτήτων μετασχηματισμού στην ψηφιακή εποχή, ήτοι οι «εργαζόμενοι σε προβληματικές επιχειρήσεις που απειλούνται με απόλυση» (7)·

20.

αναφέρει ότι, παρότι τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του ΕΤΠ για το προσφερόμενο μέτρο θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, λόγω της ευθυγράμμισης με το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΚΤ+ στο αντίστοιχο κράτος μέλος, θα μπορούσαν να υπάρξουν ποσοστά χαμηλότερα του ισχύοντος ποσοστού του 60 %, το οποίο διαμορφώνεται ως το ελάχιστο ποσοστό για αυτές τις περιπτώσεις, ενόψει της προβλέψιμης έλλειψης πόρων περιφερειακής προέλευσης και του έκτακτου και αλληλέγγυου χαρακτήρα της βοήθειας που κινητοποιεί το συγκεκριμένο Ταμείο·

21.

επιδοκιμάζει την αύξηση στα 20 000 ευρώ ανά απολυόμενο εργαζόμενο της επένδυσης που προορίζεται για αυτοαπασχόληση, αλλά θεωρεί ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να συνοδεύεται από συμβουλευτικές υπηρεσίες, δράσεις καθοδήγησης και τις αναγκαίες συνοδευτικές δράσεις, ώστε να καταστούν τα έργα βιώσιμα και να αποτραπεί τυχόν απογοήτευση και εντονότερη αποθάρρυνση μεσοπρόθεσμα·

22.

προειδοποιεί σχετικά με τη σκοπιμότητα της προσφυγής στην κινητικότητα των απολυμένων εργαζομένων ώστε να βοηθηθούν στην αναζήτηση εργασίας σε άλλον τόπο, καθώς η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, των εργαζομένων με τα περισσότερα προσόντα, μειώνει την ποιότητα της περιφερειακής αγοράς εργασίας και με τη σειρά της μειώνει την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας (8)·

23.

επισημαίνει ότι υπάρχουν μόνο αναφορές στους «μειονεκτούντες δικαιούχους», χωρίς να αναφέρεται σαφώς κάποιο μέτρο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες αυτών των δικαιούχων. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται να οριστεί με κανονιστική διάταξη και να χρησιμοποιείται στην πρόταση ο όρος «ευάλωτος εργαζόμενος» για τους σκοπούς της στήριξης από το ΕΤΠ. Αυτό θα αποτελέσει ένα στοιχείο διαπροσωπικής αλληλεγγύης που, επιπλέον, θα μπορεί να εκληφθεί ως σαφές δείγμα της έννοιας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας·

24.

καλεί την Επιτροπή, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, ως έκφραση επιθυμίας, να αποφεύγουν γενικώς τη χρήση του όρου «ΕΕΑΚ» για τους νέους «εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης», γιατί αυτός ο όρος δεν περιγράφει τους νέους αλλά τους μειώνει και τους στιγματίζει, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην αναγνωρίζονται γι’ αυτό που είναι και για όσα κάνουν, αλλά να χαρακτηρίζονται από όσα δεν κάνουν επειδή δεν τίθενται στη διάθεσή τους ούτε και τους προσφέρονται ευκαιρίες εργασίας ή επιμόρφωσης·

Απλούστευση και βελτίωση της διαδικασίας

25.

υποστηρίζει την προσπάθεια βελτίωσης και απλούστευσης της λειτουργίας του ΕΤΠ και επικροτεί τη μείωση του διοικητικού φόρτου των κρατών μελών κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων καθώς και της Επιτροπής κατά την εξέταση της επιλεξιμότητας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται λεπτομερής ανάλυση του ιστορικού των απολύσεων και των αιτίων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η ταχύτερη εκτέλεση των χρηματοδοτικών συνεισφορών εφόσον δεν προβλέπονται πλέον οι προτάσεις της Επιτροπής για την κινητοποίηση του ΕΤΠ (9)·

Ο ρόλος των περιφερειακών αρχών και φορέων: αποκέντρωση και επιμερισμένη διαχείριση

26.

θεωρεί ότι είναι πολύτιμη η εισαγωγή της περιφερειακής και τοπικής διάστασης, ωστόσο, επισημαίνει την ελάχιστη προβολή και την έλλειψη αναγνώρισης της δυνατότητας των περιφερειακών αρχών να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στο ΕΤΠ, και απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα, όσον αφορά τη διαχείριση του Ταμείου, στις τοπικές και περιφερειακές αρχές όσων κρατών μελών διαθέτουν οργανωτική δομή που επιτρέπει την αποκέντρωση·

27.

καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τη συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, ιδίως τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την παροχή νομικών, χρηματοδοτικών και οργανωτικών μέσων που θα επιτρέπουν τη δικαιωματική συμμετοχή και συνεργασία στη διαδικασία ανάπτυξης αυτών των περιοχών·

Παρατηρήσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα

28.

συνιστά να θεσπιστούν μηχανισμοί βελτίωσης της θεσμικής ικανότητας των κρατών μελών όχι μόνο όσον αφορά την άμεση αντίδραση και την κίνηση της διαδικασίας αιτήσεων χωρίς καθυστέρηση, αλλά και την εξασφάλιση αποδοτικής και αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων. Επίσης, προτείνει, στο μέλλον, το ΕΤΠ να έχει πιο προβλεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα·

29.

προτείνει να ενισχυθεί ο ρόλος αξιολόγησης των τάσεων της παγκοσμιοποίησης και της αναδιάρθρωσης που διαδραματίζει προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αλλαγής, του Eurofound, και να διευρυνθεί η συνδρομή του προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη ώστε να συμπεριλάβει την αξιολόγηση του εδαφικού αντίκτυπου και των επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, και τούτο πριν από τη λήψη αποφάσεων ή τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών που ενδεχομένως να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε αυτό το επίπεδο·

30.

επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμού του ΕΤΠ, καθώς και ότι οι συστάσεις του πλαισίου ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση, θα πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη εμβέλεια, να γίνουν πιο ρεαλιστικές και να έχουν μεγαλύτερη ισχύ, με στόχο την εμβάθυνση στην εφαρμογή των ορθών πρακτικών και προτάσεων προς τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους περιφερειακούς και εθνικούς οργανισμούς·

31.

φρονεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες που έχουν θεσπίσει, ως απαραίτητη προϋπόθεση, αντικειμενικά και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αναδιάρθρωσης υπό οιαδήποτε μορφή στρατηγικής ή δράσης, κατά προτίμηση ευθυγραμμισμένα με την προσέγγιση που βασίζεται στα τοπικά χαρακτηριστικά, την έξυπνη εξειδίκευση ή την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας που συνοδεύει τη μετάβαση και τη διαρθρωτική αλλαγή (10).

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


(20)  https://ec.europa.eu/commission/publications/reflection-paper-harnessing-globalisation_el.

(1)  Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) COM(2018) 297 final, της 16ης Μαΐου 2018.

(2)  Όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διαδικασία διαβούλευσης τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στη διαχείριση του ΕΤΠ.

(3)  Όπως αναφέρεται στο έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ.

(4)  Προαναφερθείσα έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης.

(5)  Έκθεση της Επιτροπής για την αξιολόγηση των επιδόσεων του ΕΤΠ το 2015 και 2016, η οποία δημοσιεύτηκε την 31η Οκτωβρίου 2017.

(6)  Βλέπε την εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

(7)  Όπως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (ΕΕ C 249 της 31.7.2014, σ. 1)».

(8)  Όπως παρατηρεί το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας) σε σχέση με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

(9)  Μια έρευνα που έγινε στις εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με τα προγράμματα του ΕΤΠ έδειξε ότι στα πιθανά αντικίνητρα περιλαμβάνονται τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, το περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και η μακρά διαδικασία.

(10)  Βλέπε γνωμοδότηση της ΕτΠ «Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία: ο ρόλος και η προοπτική των περιφερειακών και των τοπικών αρχών» [CDR 3214/2017, εισηγητής: Heinz Lehmann (DE/PPE), υιοθετήθηκε στις 23 Μαρτίου 2018].


Top