EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3595

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία»

COR 2018/03595

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 137–164 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/137


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία»

(2019/C 86/09)

Εισηγήτρια:

Marie-Antoinette MAUPERTUIS (FR/AE), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της περιφερειακής διοίκησης της Κορσικής

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τον στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg) ο οποίος υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης

COM(2018) 374 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(1)

Το άρθρο 176 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης («ΕΤΠΑ») συμβάλλει στη διόρθωση των κυριότερων περιφερειακών ανισοτήτων στην Ένωση. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο και το άρθρο 174 δεύτερο και τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ, το ΕΤΠΑ πρέπει να συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διάφορων περιοχών και της καθυστέρησης που εμφανίζουν οι πλέον μειονεκτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ορισμένες κατηγορίες περιφερειών , όπως, μεταξύ άλλων οι διασυνοριακές περιοχές , που αναφέρονται ρητά.

(1)

Το άρθρο 176 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης («ΕΤΠΑ») συμβάλλει στη διόρθωση των κυριότερων περιφερειακών ανισοτήτων στην Ένωση. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο και το άρθρο 174 δεύτερο και τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ, το ΕΤΠΑ πρέπει να συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και της καθυστέρησης που εμφανίζουν οι πλέον μειονεκτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή οι αγροτικές περιοχές, οι περιοχές στις οποίες συντελείται βιομηχανική μετάβαση και οι περιφέρειες που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.

Αιτιολογία

Κύριος στόχος του ΕΤΠΑ στον τομέα της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας είναι να προσφέρει λύσεις για τα προβλήματα των πλέον μειονεκτικών περιοχών. Πιστεύουμε ότι με την προτεινόμενη από την Επιτροπή διατύπωση δεν διευκρινίζονται με επαρκή σαφήνεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3)

Προκειμένου να υποστηριχθεί η αρμονική ανάπτυξη στο έδαφος της Ένωσης, σε διάφορα επίπεδα, το ΕΤΠΑ θα πρέπει να υποστηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία, τη διακρατική συνεργασία, τη θαλάσσια συνεργασία, τη συνεργασία μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών και τη διαπεριφερειακή συνεργασία, βάσει του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg).

3)

Προκειμένου να υποστηριχθεί η αρμονική ανάπτυξη στο έδαφος της Ένωσης, σε διάφορα επίπεδα, το ΕΤΠΑ θα πρέπει να υποστηρίζει τη χερσαία και θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία, τη διακρατική συνεργασία, τη θαλάσσια συνεργασία, τη συνεργασία μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών και τη διαπεριφερειακή συνεργασία, βάσει του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg). Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθούν οι αρχές της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Αιτιολογία

Η αναφορά αυτών των δύο αρχών είχε διαγραφεί στην πρόταση κανονισμού.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4)

Η συνιστώσα της διασυνοριακής συνεργασίας θα πρέπει να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αναγνωρίζονται σε όλες τις παραμεθόριες περιφέρειες και στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιφέρειες, όπως στοιχειοθετείται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής σε παραμεθόριες περιφέρειες της ΕΕ» (1) («Ανακοίνωση για τις παραμεθόριες περιοχές»). Συνεπώς, η διασυνοριακή συνιστώσα θα πρέπει να περιορίζεται στη συνεργασία στα χερσαία σύνορα, ενώ η διασυνοριακή συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να εντάσσεται στη διακρατική συνιστώσα.

4)

Η συνιστώσα της διασυνοριακής συνεργασίας , η οποία περιλαμβάνει χερσαία και θαλάσσια σύνορα, θα πρέπει να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αναγνωρίζονται σε όλες τις παραμεθόριες περιφέρειες και στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιφέρειες, όπως στοιχειοθετείται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής σε παραμεθόριες περιφέρειες της ΕΕ»  (1) («Ανακοίνωση για τις παραμεθόριες περιοχές»).

Αιτιολογία

Η ΕτΠ δεν τάσσεται υπέρ της μετάβασης της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας από τη συνιστώσα 1 («διασυνοριακή συνεργασία») στη συνιστώσα 2 («διακρατική συνεργασία»). Αν και συνοδεύεται από αύξηση του -διακρατικού προϋπολογισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία να αποδυναμωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας. Είναι σκόπιμο να προταθεί η επιστροφή της διασυνοριακής θαλάσσιας συνεργασίας και του μεριδίου της στον προϋπολογισμό στη συνιστώσα 1.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

6)

Η συνιστώσα της διακρατικής συνεργασίας και της θαλάσσιας συνεργασίας θα πρέπει να έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μέσα από δράσεις που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη η οποία συνδέεται με τις προτεραιότητες της πολιτικής της Ένωσης για τη συνοχή και θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τη θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία . Η διακρατική συνεργασία θα πρέπει να καλύπτει μεγαλύτερα εδάφη των ηπειρωτικών περιοχών της Ένωσης, ενώ η θαλάσσια συνεργασία θα πρέπει να καλύπτει εδάφη που περιβάλλουν θαλάσσιες λεκάνες και να περιλαμβάνει τη διασυνοριακή συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 . Θα πρέπει να προβλέπεται μέγιστη ευελιξία για να συνεχιστεί η εφαρμογή της προηγούμενης θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλαισίου θαλάσσιας συνεργασίας, ιδίως με τον καθορισμό του εδάφους που θα καλύπτεται, των ειδικών στόχων της εν λόγω συνεργασίας, των απαιτήσεων σύναψης εταιρικής σχέσης για το έργο και με τον καθορισμό υποπρογραμμάτων και ειδικών επιτροπών καθοδήγησης.

6)

Η συνεργασία στον διακρατικό τομέα, καθώς και η θαλάσσια συνεργασία θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μέσα από δράσεις που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη η οποία συνδέεται με τις προτεραιότητες της πολιτικής της Ένωσης για τη συνοχή. Η διακρατική συνεργασία θα πρέπει να καλύπτει μεγαλύτερα εδάφη των ηπειρωτικών περιοχών της Ένωσης, ενώ η θαλάσσια συνεργασία θα πρέπει να καλύπτει εδάφη που περιβάλλουν θαλάσσιες λεκάνες. Θα πρέπει να προβλέπεται μέγιστη ευελιξία για να συνεχιστεί η εφαρμογή της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας , που είχε προγραμματιστεί κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλαισίου θαλάσσιας συνεργασίας, ιδίως με τον καθορισμό του εδάφους που θα καλύπτεται, των ειδικών στόχων της εν λόγω συνεργασίας, των απαιτήσεων σύναψης εταιρικής σχέσης για το έργο και με τον καθορισμό υποπρογραμμάτων και ειδικών επιτροπών καθοδήγησης.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ δεν τάσσεται υπέρ της μετάβασης της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας από τη συνιστώσα 1 («διασυνοριακή συνεργασία») στη συνιστώσα 2 («διακρατική συνεργασία»). Αν και συνοδεύεται από αύξηση του διακρατικού προϋπολογισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία να αποδυναμωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας. Είναι σκόπιμο να προταθεί η επιστροφή της διασυνοριακής θαλάσσιας συνεργασίας και του μεριδίου της στον προϋπολογισμό στη συνιστώσα 1.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

8)

Με βάση την πείρα από τα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο του Interreg και την απουσία της εν λόγω συνεργασίας στα προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου των επενδύσεων στην απασχόληση και στην ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η συνιστώσα της διαπεριφερειακής συνεργασίας θα πρέπει να εστιάζει ειδικότερα στην προώθηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής συνοχής. Η συνιστώσα αυτή θα πρέπει , επομένως, να περιορίζεται σε δύο προγράμματα, ένα που να επιτρέπει κάθε είδους πειραματισμό, καινοτομικές προσεγγίσεις και δημιουργία ικανοτήτων για προγράμματα στο πλαίσιο και των δύο στόχων και να προωθεί ευρωπαϊκούς ομίλους εδαφικής συνεργασίας («ΕΟΕΣ») που έχουν συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[24] και ένα που να βελτιώνει την ανάλυση των τάσεων ανάπτυξης.

8)

Με βάση την πείρα από τα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο του Interreg και την απουσία της εν λόγω συνεργασίας στα προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου των επενδύσεων στην απασχόληση και στην ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η συνιστώσα της διαπεριφερειακής συνεργασίας θα πρέπει να εστιάζει ειδικότερα στην προώθηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής συνοχής. Η συνιστώσα αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί κάθε είδους πειραματισμό, καινοτομικές προσεγγίσεις και δημιουργία ικανοτήτων για προγράμματα στο πλαίσιο και των δύο στόχων και να προωθεί ευρωπαϊκούς ομίλους εδαφικής συνεργασίας («ΕΟΕΣ») που έχουν συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[24], και να συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί την ανάλυση των τάσεων ανάπτυξης.

Η συνεργασία βάσει έργων σε όλη την Ένωση θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νέα συνιστώσα των διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία και να συνδεθεί στενότερα με την υλοποίηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Ενίσχυση της καινοτομίας στις περιφέρειες της Ευρώπης: στρατηγικές για μια ανθεκτική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» [25], ιδίως για την υποστήριξη θεματικών πλατφορμών έξυπνης εξειδίκευσης σε τομείς όπως η ενέργεια, ο βιομηχανικός εκσυγχρονισμός ή τα γεωργικά προϊόντα διατροφής. Τέλος, η ολοκληρωμένη εδαφική συνεργασία που εστιάζει σε λειτουργικές αστικές περιοχές ή σε αστικές περιοχές θα πρέπει να επικεντρωθεί σε προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου των επενδύσεων στην απασχόληση και στην ανάπτυξη και σε ένα συνοδευτικό έγγραφο, την «Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία». Τα δύο προγράμματα της συνιστώσας διαπεριφερειακής συνεργασίας θα πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την Ένωση και θα πρέπει να είναι επίσης ανοικτά στη συμμετοχή τρίτων χωρών.

Η συνεργασία βάσει έργων σε όλη την Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να διευκολύνει τη διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των τοπικών και των περιφερειακών αρχών προκειμένου να βρεθούν κοινές λύσεις ευνοϊκές για την πολιτική συνοχής για τη δημιουργία βιώσιμων εταιρικών σχέσεων. Συνεπώς, θα πρέπει να διατηρηθούν τα υφιστάμενα προγράμματα, και ιδίως η προώθηση της συνεργασίας βάσει έργων.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία που συνδέονται στενά με την υλοποίηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Ενίσχυση της καινοτομίας στις περιφέρειες της Ευρώπης: στρατηγικές για μια ανθεκτική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη»[25], ιδίως για την υποστήριξη θεματικών πλατφορμών έξυπνης εξειδίκευσης.

Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία πρέπει να καταστήσει δυνατή τη συνέχιση της στήριξης της ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της συνιστώσας 4. Τα προγράμματα της συνιστώσας διαπεριφερειακής συνεργασίας θα πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την Ένωση και θα πρέπει να είναι επίσης ανοικτά στη συμμετοχή τρίτων χωρών.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ τάσσεται υπέρ της διατήρησης στη συνιστώσα 4 του συνόλου των τρεχουσών δραστηριοτήτων διαπεριφερειακής συνεργασίας, προσθέτοντας τη συνεργασία σε έργα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων, κλιμάκωσης και δυνατότητας μεταφοράς σε διάφορες περιφέρειες που πλήττονται από το ίδιο διαρθρωτικό μειονέκτημα.

Η ΕΕΣ, μέσω της συνιστώσας 4, πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στη συνιστώσα 4, σε αντίθεση με την πρόταση της Επιτροπής να αφεθεί η ευκαιρία αυτή αποκλειστικά στην «Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία» που προβλέπεται στον κανονισμό για το ΕΤΠΑ.

Η ΕτΠ επικροτεί θερμά τη δημιουργία της νέας πρωτοβουλίας για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, διάδοχο της πρωτοβουλίας Vanguard, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο περιφέρειες το μέγεθος, το δυναμικό ανάπτυξης και οι τεχνικοοικονομικές δυνατότητες των οποίων είναι υψηλότερου επιπέδου από τις περισσότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Τροπολογία 6

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 24

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

24 a)

Στο πλαίσιο της μείωσης του διοικητικού φόρτου, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα πρέπει να συνεργάζονται στενά για την απλούστευση της διαχείρισης και της κοινοποίησης των κρατικών ενισχύσεων. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί κατά πόσον, τουλάχιστον, τα μέτρα στον τομέα της διαπεριφερειακής συνεργασίας μπορούν γενικά να εξαιρεθούν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Αιτιολογία

Στη φάση προγραμματισμού και διαχείρισης πρέπει να χρησιμοποιείται η διαδικασία απλούστευσης της διαχείρισης κονδυλίων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και κορυφώνεται με τις νέες προτάσεις κανονισμού, με σκοπό την απλούστερη διαχείριση των κονδυλίων.

Τροπολογία 7

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 35

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

35 a)

Η προαγωγή της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία από τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Ειδικές διατάξεις σχετικά με τις περιφερειακές ενισχύσεις για επενδύσεις από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών περιλαμβάνονται επίσης στις κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην ενότητα για τις περιφερειακές ενισχύσεις του ΓΚΑΚ. Δεδομένου ότι οι ενισχύσεις για την ΕΕΣ είναι συμβατές με την ενιαία αγορά, θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.

Αιτιολογία

Η εδαφική συνεργασία ενισχύει την ενιαία αγορά. Η πλήρης κατάργηση των απαιτήσεων κοινοποίησης που εξακολουθούν να απαιτούνται για ορισμένες μορφές κρατικών ενισχύσεων θα αποτελούσε ένα πρόσθετο στοιχείο απλούστευσης.

Τροπολογία 8

Άρθρο 1 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 1

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών στο εσωτερικό της Ένωσης και μεταξύ κρατών μελών και όμορων τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων, άλλων εδαφών ή υπερπόντιων χωρών και εδαφών («ΥΧΕ»), αντίστοιχα.

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών στο εσωτερικό της Ένωσης και μεταξύ κρατών μελών και όμορων τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων, άλλων εδαφών ή υπερπόντιων χωρών και εδαφών («ΥΧΕ»), αντίστοιχα, ή μιας ομάδας τρίτων χωρών που έχουν συνενωθεί σε περιφερειακή οργάνωση .

Αιτιολογία

Οι εξόχως απόκεντρες περιοχές, απομακρυσμένες από την ηπειρωτική Ευρώπη, διατηρούν δεσμούς συνεργασίας με τρίτες χώρες και με περιφερειακές οργανώσεις. Η συνεργασία δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη συνεργασία με όμορες χώρες.

Τροπολογία 9

Άρθρο 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 2

Άρθρο 2

Ορισμοί

Ορισμοί

1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ]. Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ]. Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«δικαιούχος ΜΠΒ»: χώρα ή έδαφος που απαριθμείται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) [ΜΠΒ ΙΙΙ]·

1)

«δικαιούχος ΜΠΒ»: χώρα ή έδαφος που απαριθμείται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) [ΜΠΒ ΙΙΙ]·

2)

«τρίτη χώρα»: χώρα που δεν είναι μέλος της Ένωσης και δεν λαμβάνει στήριξη από τα ταμεία Interreg·

2)

«τρίτη χώρα»: χώρα που δεν είναι μέλος της Ένωσης και δεν λαμβάνει στήριξη από τα ταμεία Interreg·

3)

«χώρα-εταίρος»: δικαιούχος ΜΠΒ ή χώρα ή έδαφος που καλύπτεται από τη «γεωγραφική περιοχή γειτονίας» και απαριθμείται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) [ΜΓΑΔΣ] και η Ρωσική Ομοσπονδία, και λαμβάνει στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης·

3)

«χώρα-εταίρος»: δικαιούχος ΜΠΒ ή χώρα ή έδαφος που καλύπτεται από τη «γεωγραφική περιοχή γειτονίας» και απαριθμείται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) [ΜΓΑΔΣ] και η Ρωσική Ομοσπονδία, και λαμβάνει στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης·

4)

«διασυνοριακό νομικό πρόσωπο»: νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί βάσει νομοθετικών διατάξεων μίας από της συμμετέχουσες χώρες σε πρόγραμμα Interreg, με την προϋπόθεση ότι έχει συσταθεί από τις εδαφικές αρχές ή άλλους φορείς τουλάχιστον δύο συμμετεχουσών χωρών.

4)

«διασυνοριακό νομικό πρόσωπο»: νομικό πρόσωπο , συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπεριφέρειας ή άλλης ένωσης διαφόρων τοπικών και περιφερειακών αρχών, που έχει συσταθεί βάσει νομοθετικών διατάξεων μίας από της συμμετέχουσες χώρες σε πρόγραμμα Interreg, με την προϋπόθεση ότι έχει συσταθεί από τις εδαφικές αρχές ή άλλους φορείς τουλάχιστον δύο συμμετεχουσών χωρών.

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, όταν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ] αναφέρονται σε «κράτος μέλος», αυτό ερμηνεύεται ως «κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η διαχειριστική αρχή» και όταν οι διατάξεις αναφέρονται σε «κάθε κράτος μέλος» ή στα «κράτη μέλη», αυτό ερμηνεύεται ως «τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι τρίτες χώρες, οι χώρες-εταίροι και οι ΥΧΕ που συμμετέχουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα Interreg».

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, όταν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ] αναφέρονται σε «κράτος μέλος», αυτό ερμηνεύεται ως «κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η διαχειριστική αρχή» και όταν οι διατάξεις αναφέρονται σε «κάθε κράτος μέλος» ή στα «κράτη μέλη», αυτό ερμηνεύεται ως «τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι τρίτες χώρες, οι χώρες-εταίροι και οι ΥΧΕ που συμμετέχουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα Interreg».

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, όταν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ] αναφέρονται στα «Ταμεία», όπως απαριθμούνται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού ή στο «ΕΤΠΑ», ερμηνεύονται ως διατάξεις που καλύπτουν επίσης τον αντίστοιχο μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, όταν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ] αναφέρονται στα «Ταμεία», όπως απαριθμούνται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού ή στο «ΕΤΠΑ», ερμηνεύονται ως διατάξεις που καλύπτουν επίσης τον αντίστοιχο μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

Αιτιολογία

Είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να συμπεριληφθούν οι ευρωπεριφέρειες, καθώς και άλλες ενώσεις διαφόρων τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Τροπολογία 10

Άρθρο 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 3

Άρθρο 3

Συνιστώσες του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg)

Συνιστώσες του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg)

Στο πλαίσιο του στόχου ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg), το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, οι μηχανισμοί εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης υποστηρίζουν τις ακόλουθες συνιστώσες:

Στο πλαίσιο του στόχου ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg), το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, οι μηχανισμοί εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης υποστηρίζουν τις ακόλουθες συνιστώσες:

1)

διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ όμορων περιοχών, με σκοπό την προώθηση της ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης (συνιστώσα 1):

1)

χερσαία ή θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ παραμεθόριων περιοχών, με σκοπό την προώθηση της ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης (συνιστώσα 1):

 

α)

εσωτερική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ όμορων, με χερσαία σύνορα, περιοχών δύο ή περισσότερων κρατών μελών ή μεταξύ όμορων, με χερσαία σύνορα, περιοχών τουλάχιστον ενός κράτους μέλους και μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 3·

 

α)

εσωτερική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ παραμεθόριων περιοχών δύο ή περισσότερων κρατών μελών ή μεταξύ περιοχών τουλάχιστον ενός κράτους μέλους και μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών που απαριθμούνται στο άρθρο 4 παράγραφος 3· είτε

 

β)

εξωτερική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ όμορων, με χερσαία σύνορα, περιοχών τουλάχιστον ενός κράτους μέλους και ενός/μίας ή περισσότερων από τα ακόλουθα:

 

β)

εξωτερική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ παραμεθόριων περιοχών τουλάχιστον ενός κράτους μέλους και ενός/μίας ή περισσότερων από τα ακόλουθα:

 

 

i)

δικαιούχοι ΜΠΒ· ή

ii)

χώρες-εταίροι που υποστηρίζονται από τον ΜΓΑΔΣ· ή

iii)

Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της σε διασυνοριακή συνεργασία που υποστηρίζεται επίσης από τον ΜΓΑΔΣ·

 

 

i)

δικαιούχοι ΜΠΒ· ή

ii)

χώρες-εταίροι που υποστηρίζονται από τον ΜΓΑΔΣ· ή

iii)

Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της σε διασυνοριακή συνεργασία που υποστηρίζεται επίσης από τον ΜΓΑΔΣ·

2)

διακρατική συνεργασία και θαλάσσια συνεργασία σε ευρύτερα διακρατικά εδάφη ή σε εδάφη που περιβάλλουν θαλάσσιες λεκάνες, στην οποία συμμετέχουν εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί εταίροι του προγράμματος στα κράτη μέλη, στις τρίτες χώρες, στις χώρες-εταίρους και στη Γροιλανδία, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερου βαθμού εδαφικής ολοκλήρωσης («συνιστώσα 2» · όταν γίνεται αναφορά μόνο στη διακρατική συνεργασία: «συνιστώσα 2Α»· όταν γίνεται αναφορά μόνο στη θαλάσσια συνεργασία: «συνιστώσα 2Β»

2)

διακρατική συνεργασία σε ευρύτερα διακρατικά εδάφη ή σε εδάφη που περιβάλλουν θαλάσσιες λεκάνες, στην οποία συμμετέχουν εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί εταίροι του προγράμματος στα κράτη μέλη, στις τρίτες χώρες, στις χώρες-εταίρους και στη Γροιλανδία, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερου βαθμού εδαφικής ολοκλήρωσης («συνιστώσα 2»)·

3)

συνεργασία μεταξύ εξόχως απόκεντρων περιοχών και μεταξύ αυτών και των γειτονικών τους τρίτων χωρών ή χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ ή διάφορων εξ αυτών, με σκοπό τη διευκόλυνση της περιφερειακής τους ολοκλήρωσης με τις γειτονικές τους χώρες («συνιστώσα 3»)·

3)

συνεργασία μεταξύ εξόχως απόκεντρων περιοχών και μεταξύ αυτών και των γειτονικών τους τρίτων χωρών ή χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ ή ομάδας τρίτων χωρών που έχουν συνενωθεί σε περιφερειακή οργάνωση ή διάφορων εξ αυτών, με σκοπό τη διευκόλυνση της περιφερειακής τους ολοκλήρωσης με τις γειτονικές τους χώρες («συνιστώσα 3»)·

4)

διαπεριφερειακή συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή («συνιστώσα 4»), προωθώντας:

4)

διαπεριφερειακή συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή («συνιστώσα 4»), προωθώντας:

 

α)

την ανταλλαγή εμπειριών και καινοτομικών προσεγγίσεων, καθώς και τη δημιουργία ικανοτήτων σε σχέση με:

 

α)

την ανταλλαγή εμπειριών και καινοτομικών προσεγγίσεων, καθώς και τη δημιουργία ικανοτήτων σε σχέση με:

 

 

i)

την υλοποίηση των προγραμμάτων Interreg·

 

 

i)

την υλοποίηση των προγραμμάτων Interreg·

 

 

ii)

την υλοποίηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο του στόχου των επενδύσεων στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, ιδίως σε σχέση με διαπεριφερειακές και διακρατικές δράσεις με δικαιούχους που βρίσκονται σε τουλάχιστον ένα ακόμη κράτος μέλος·

 

 

ii)

την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ εταίρων σε ολόκληρη την Ένωση σε σχέση με:

την υλοποίηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο του στόχου των επενδύσεων στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, ιδίως σε σχέση με διαπεριφερειακές και διακρατικές δράσεις με δικαιούχους που βρίσκονται σε τουλάχιστον ένα ακόμη κράτος μέλος·

τον καθορισμό, τη διάδοση και τη μεταφορά ορθών πρακτικών στις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και ιδίως στα επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση»·

τον καθορισμό, τη διάδοση και τη μεταφορά ορθών πρακτικών όσον αφορά τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών.

 

 

iii)

τη σύσταση, λειτουργία και χρήση των ευρωπαϊκών ομίλων εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ)·

 

 

iii)

τη σύσταση, λειτουργία και χρήση των ευρωπαϊκών ομίλων εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ)·

 

β)

την ανάλυση των τάσεων ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους της εδαφικής συνοχής·

 

β)

την ανάλυση των τάσεων ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους της εδαφικής συνοχής.

5)

διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης και αναβάθμισης των διαπεριφερειακών έργων καινοτομίας που έχουν δυνατότητες να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας («συνιστώσα 5»).

 

Αιτιολογία

Η ΕτΠ τάσσεται υπέρ της επιστροφής της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας στη συνιστώσα 1, καθώς και της ενίσχυσης των άλλων συνιστωσών. Προτείνεται να διαγραφεί η λέξη «όμορων» στο σημείο 1. Δεδομένου ότι η διασυνοριακή συνεργασία θα καλύπτει τις περιφέρειες NUTS 3, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η υφιστάμενη γεωγραφική κάλυψη ορισμένων διασυνοριακών προγραμμάτων και να περιοριστούν οι καλυπτόμενες περιοχές αποκλειστικά και μόνο στις όμορες περιφέρειες NUTS 3.

Τροπολογία 11

Άρθρο 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 4

Άρθρο 4

Γεωγραφική κάλυψη της διασυνοριακής συνεργασίας

Γεωγραφική κάλυψη της διασυνοριακής και θαλάσσιας συνεργασίας

1.   Για τη διασυνοριακή συνεργασία, οι περιοχές που θα υποστηριχθούν από το ΕΤΠΑ είναι οι περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 της Ένωσης μαζί με όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά χερσαία σύνορα με τρίτες χώρες ή χώρες-εταίρους.

1.   Για τη χερσαία και θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία, οι περιοχές που θα υποστηριχθούν από το ΕΤΠΑ είναι οι περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 της Ένωσης μαζί με όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα με τρίτες χώρες ή χώρες-εταίρους , με την επιφύλαξη ενδεχόμενων προσαρμογών που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της συνάφειας και της συνέχειας των τομέων του προγράμματος συνεργασίας οι οποίοι έχουν θεσπιστεί για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 .

2.   Περιφέρειες σε θαλάσσια σύνορα που συνδέονται από τη θάλασσα με σταθερή σύνδεση υποστηρίζονται επίσης βάσει της διασυνοριακής συνεργασίας.

2.   Περιφέρειες σε θαλάσσια σύνορα που συνδέονται με θαλάσσιες, σιδηροδρομικές, αεροπορικές ή οδικές διαδρομές υποστηρίζονται επίσης βάσει της διασυνοριακής συνεργασίας.

3.   Τα προγράμματα Interreg εσωτερικής διασυνοριακής συνεργασίας μπορούν να καλύπτουν περιφέρειες της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι ισοδύναμες των περιφερειών επιπέδου NUTS 3, καθώς και το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και το Μονακό.

3.   Τα προγράμματα Interreg εσωτερικής διασυνοριακής συνεργασίας μπορούν να καλύπτουν περιφέρειες της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι ισοδύναμες των περιφερειών επιπέδου NUTS 3, καθώς και το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα , τον Άγιο Μαρίνο και το Μονακό.

4.    Όσον αφορά την εξωτερική διασυνοριακή συνεργασία, οι περιφέρειες που υποστηρίζονται από τον ΜΠΒ ΙΙΙ ή τον ΜΓΑΔΣ είναι περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 της εκάστοτε χώρας-εταίρου ή, αν δεν υπάρχει ταξινόμηση NUTS, ισοδύναμες περιφέρειες κατά μήκος όλων των χερσαίων συνόρων μεταξύ κρατών μελών και χωρών-εταίρων που είναι επιλέξιμες βάσει του ΜΠΒ ΙΙΙ ή του ΜΓΑΔΣ.

4.     Όσον αφορά τη διασυνοριακή θαλάσσια συνεργασία για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι προσαρμογές για τα 18 προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας που υπάρχουν για την εν λόγω περίοδο προγραμματισμού (Δύο θάλασσες, Botnia-Atlantica, Κεντρική Βαλτική, Εσθονία-Λετονία, Μάγχη, Γουαδελούπη-Μαρτινίκα-ΟΕΟΣ, Μαγιότ/Κομόρες/Μαδαγασκάρη, Γερμανία-Δανία, Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Ιταλία, Ιρλανδία-Ουαλία, Ιταλία-Κροατία, Γαλλία-Ιταλία-Marittimo, Ιταλία-Μάλτα, Μαδέρα-Αζόρες-Κανάριοι Νήσοι (MAC), Βόρεια Ιρλανδία-Ιρλανδία-Σκωτία, Öresund-Kattegat-Skagerrak, Νότια Βαλτική) θα πραγματοποιηθούν σε συμφωνία με τα οικεία κράτη, τις περιφέρειες και άλλες ενδιαφερόμενες τοπικές αρχές.

 

5.    Όσον αφορά την εξωτερική διασυνοριακή συνεργασία, οι περιφέρειες που υποστηρίζονται από τον ΜΠΒ ΙΙΙ ή τον ΜΓΑΔΣ είναι περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 της εκάστοτε χώρας-εταίρου ή, αν δεν υπάρχει ταξινόμηση NUTS, ισοδύναμες περιφέρειες κατά μήκος όλων των χερσαίων συνόρων μεταξύ κρατών μελών και χωρών-εταίρων που είναι επιλέξιμες βάσει του ΜΠΒ ΙΙΙ ή του ΜΓΑΔΣ.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ τάσσεται υπέρ της επιστροφής της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας στη συνιστώσα 1. Η ΕτΠ προτείνει επίσης την κατάργηση του αυθαίρετου κριτηρίου της ύπαρξης γέφυρας για την εφαρμογή της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας. Με βάση την αρχή της επικουρικότητας, ο ορισμός των διασυνοριακών περιοχών συνεργασίας θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και τις άλλες τοπικές αρχές ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η συνάφεια με τα τρέχοντα προγράμματα.

Τροπολογία 12

Άρθρο 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 7

Άρθρο 7

Γεωγραφική κάλυψη για τη διαπεριφερειακή συνεργασία και τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία

Γεωγραφική κάλυψη για τη διαπεριφερειακή συνεργασία

1.   Για οποιοδήποτε πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 4 ή για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία βάσει της συνιστώσας 5 , το ΕΤΠΑ υποστηρίζει ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης.

1.   Για οποιοδήποτε πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 4, το ΕΤΠΑ υποστηρίζει ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης.

2.   Τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 4 μπορούν να καλύπτουν ολόκληρο το έδαφος ή μέρος του εδάφους τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων, άλλων εδαφών ή ΥΧΕ που αναφέρονται στα άρθρα 4, 5 και 6, είτε υποστηρίζονται είτε δεν υποστηρίζονται από μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

2.   Τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 4 μπορούν να καλύπτουν ολόκληρο το έδαφος ή μέρος του εδάφους τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων, άλλων εδαφών ή ΥΧΕ που αναφέρονται στα άρθρα 4, 5 και 6, είτε υποστηρίζονται είτε δεν υποστηρίζονται από μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

Οι τρίτες χώρες μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότησή της υπό μορφή εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό.

Αιτιολογία

Όλες οι πτυχές των διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικού κεφαλαίου του παρόντος κανονισμού. Η παρούσα τροπολογία προσθέτει σαφήνεια στο γεγονός ότι μπορούν να συμμετάσχουν τρίτες χώρες στη συνιστώσα 4 συμβάλλοντας στη χρηματοδότησή της με τη μορφή εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό. Η ΕτΠ υποστηρίζει τη συμπερίληψη της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό στη συνιστώσα 4 για τη διαπεριφερειακή συνεργασία και στη συνιστώσα 5 για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, καθώς και τη συνέχιση της συμμετοχής των εδαφικών αρχών τρίτων χωρών υπό την ίδια μορφή.

Τροπολογία 13

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 9

Άρθρο 9

Πόροι του ΕΤΠΑ για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg)

Πόροι του ΕΤΠΑ για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg)

1.     Οι πόροι του ΕΤΠΑ για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας ανέρχονται σε 8 430 000 000 EUR των συνολικών διαθέσιμων πόρων για δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 και παρατίθενται στο άρθρο 102 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

1.     Το 3 % των συνολικών πόρων που διατίθενται για τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις των Ταμείων για την περίοδο 2021-2027 (δηλαδή συνολικά 10 000 000 000 EUR) θα προέλθουν από τους συνολικούς πόρους που διατίθενται για δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ+ και το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 και παρατίθενται στο άρθρο 104 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ] με σκοπό τη χρηματοδότηση των συνιστωσών 1 έως 4 .

2.   Οι πόροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατανέμονται ως εξής:

2.   Οι πόροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατανέμονται ως εξής:

α)

52,7  % (δηλαδή συνολικά 4 440 000 000 EUR) για τη διασυνοριακή συνεργασία (συνιστώσα 1)·

α)

72,3  % (δηλαδή συνολικά 7 236 000 000 EUR) για τη διακρατική χερσαία και θαλάσσια συνεργασία (συνιστώσα 1)·

β)

31,4  % (δηλαδή συνολικά 2 649 900 000 EUR) για τη διακρατική συνεργασία και τη θαλάσσια συνεργασία (συνιστώσα 2)·

β)

19,2  % (δηλαδή συνολικά 1 929 000 000 EUR) για τη διαπεριφερειακή συνεργασία (συνιστώσα 2)·

γ)

3,2  % (δηλαδή συνολικά 270 100 000 EUR) για τη συνεργασία μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών (συνιστώσα 3)·

γ)

2,9  % (δηλαδή συνολικά 272 000 000 EUR) για τη συνεργασία μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών (συνιστώσα 3)·

δ)

1,2  % (δηλαδή συνολικά 100 000 000 EUR) για τη διαπεριφερειακή συνεργασία (συνιστώσα 4)·

δ)

5,6  % (δηλαδή συνολικά 563 000 000 EUR) για τη διαπεριφερειακή συνεργασία (συνιστώσα 4).

ε)

11,5  % (δηλαδή συνολικά 970 000 000 EUR) για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία (συνιστώσα 5).

 

3.   Η Επιτροπή ανακοινώνει σε κάθε κράτος μέλος το μερίδιο που του αναλογεί από τα συνολικά ποσά για τις συνιστώσες 1, 2 και 3, κατανεμημένα κατά έτος.

3.   Η Επιτροπή ανακοινώνει σε κάθε κράτος μέλος το μερίδιο που του αναλογεί από τα συνολικά ποσά για τις συνιστώσες 1, 2 και 3, κατανεμημένα κατά έτος.

Στις ακόλουθες περιφέρειες χρησιμοποιείται το μέγεθος του πληθυσμού ως κριτήριο για την κατανομή κατά κράτος μέλος:

Στις ακόλουθες περιφέρειες χρησιμοποιείται το μέγεθος του πληθυσμού ως κριτήριο για την κατανομή κατά κράτος μέλος:

α)

περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 για τη συνιστώσα 1 και οι περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 για τη συνιστώσα 2Β που αναγράφονται στην εκτελεστική πράξη στο άρθρο 8 παράγραφος 2·

α)

περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 για τη συνιστώσα 1 που αναγράφονται στην εκτελεστική πράξη στο άρθρο 8 παράγραφος 2·

β)

περιφέρειες επιπέδου NUTS 2 για τις συνιστώσες και 3.

β)

περιφέρειες επιπέδου NUTS 2 για τις συνιστώσες 2 και 3.

4.   Κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει έως το 15 % του χρηματοδοτικού του κονδυλίου για κάθε μία από τις συνιστώσες 1, 2 και 3 από μία από τις εν λόγω συνιστώσες σε μία ή περισσότερες άλλες.

4.   Κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει έως το 15 % του χρηματοδοτικού του κονδυλίου για κάθε μία από τις συνιστώσες 1, 2 και 3 από μία από τις εν λόγω συνιστώσες σε μία ή περισσότερες άλλες.

 

Για τα προγράμματα διασυνοριακής και θαλάσσιας συνεργασίας όπου σημειώθηκε μείωση των κονδυλίων που προβλέπονταν για την περίοδο 2021-2027, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν κονδύλια του ΕΤΠΑ από τον εθνικό τους προϋπολογισμό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα αυτά θα συνεχίσουν να απολαύουν τουλάχιστον των 2/3 των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην περίοδο 2014-2020.

5.   Με βάση τα ποσά που ανακοινώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3, κάθε κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή για το αν και πώς χρησιμοποίησε τη δυνατότητα μεταφοράς που προβλέπεται στην παράγραφο 4 και την κατανομή του μεριδίου του που προέκυψε μεταξύ των προγραμμάτων Interreg στα οποία συμμετέχει το κράτος μέλος.

5.   Με βάση τα ποσά που ανακοινώνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3, κάθε κράτος μέλος , κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, ενημερώνει την Επιτροπή για το αν και πώς χρησιμοποίησε τη δυνατότητα μεταφοράς που προβλέπεται στην παράγραφο 4 και την κατανομή του μεριδίου του που προέκυψε μεταξύ των προγραμμάτων Interreg στα οποία συμμετέχει το κράτος μέλος.

Αιτιολογία

Με βάση την αύξηση του προϋπολογισμού που πρότειναν οι εισηγητές του κανονισμού ΚΚΔ στο άρθρο 104 παράγραφος 7 του νέου κανονισμού ΚΚΔ (ΕΕ), με στόχο την αύξηση από το 2,5 % των συνολικών πόρων που διατίθενται για τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις των Ταμείων στο 3,3 % για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων συνεργασίας που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό. Από αυτό το 3,3 % προτείνουμε να διατεθεί το 3 % στις παραδοσιακές δραστηριότητες της ΕΕΣ (δηλαδή στις συνιστώσες 1, 2 και 4) και στη νέα συνιστώσα 3. Προτείνουμε επανάληψη της υφιστάμενης κατανομής στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, ήτοι περίπου 75 % για τη διασυνοριακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας, 20 % για τη διακρατική συνεργασία και περίπου 5 % για τη διευρυμένη διαπεριφερειακή συνεργασία.

Το υπόλοιπο 0,3 % θα διατεθεί για διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ιδιαιτερότητα αυτής της νέας πρωτοβουλίας η οποία αξίζει κατά τη γνώμη μας ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτόν τον κανονισμό.

Τροπολογία 14

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 11

Άρθρο 11

Κατάλογος πόρων των προγραμμάτων Interreg

Κατάλογος πόρων των προγραμμάτων Interreg

1.   Η Επιτροπή, με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5, εκδίδει εκτελεστική πράξη που περιλαμβάνει κατάλογο όλων των προγραμμάτων Interreg και αναφέρει το συνολικό ποσό της συνολικής στήριξης κάθε προγράμματος από το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, τη συνολική στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 63 παράγραφος 2.

1.   Η Επιτροπή, με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5, εκδίδει εκτελεστική πράξη που περιλαμβάνει κατάλογο όλων των προγραμμάτων Interreg και αναφέρει το συνολικό ποσό της συνολικής στήριξης κάθε προγράμματος από το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, τη συνολική στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 63 παράγραφος 2.

2.   Η εν λόγω εκτελεστική πράξη περιέχει επίσης κατάλογο των ποσών που μεταφέρθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5, κατανεμημένων κατά κράτος μέλος και κατά μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

2.   Η εν λόγω εκτελεστική πράξη περιέχει επίσης κατάλογο των ποσών που μεταφέρθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5, κατανεμημένων κατά κράτος μέλος και κατά μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

 

3.     Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη συμμετείχαν στον σχεδιασμό του προγράμματος σύμφωνα με το άρθρο 6 «Εταιρική σχέση και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» του κανονισμού περί κοινών διατάξεων.

Τροπολογία 15

Άρθρο 13

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 13

Άρθρο 13

Ποσοστά συγχρηματοδότησης

Ποσοστά συγχρηματοδότησης

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης στο επίπεδο κάθε προγράμματος Interreg δεν υπερβαίνει το 70 %, εκτός αν, όσον αφορά τα εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg ή τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 3, ορίζεται υψηλότερο ποσοστό στους κανονισμούς (ΕΕ) [ΜΠΒ III], [ΜΓΑΔΣ] ή στην απόφαση [ΥΧΕ] του Συμβουλίου, αντιστοίχως ή σε οποιαδήποτε άλλη πράξη εκδοθεί βάσει αυτών.

Το ποσοστό συγχρηματοδότησης στο επίπεδο κάθε προγράμματος Interreg δεν υπερβαίνει το 85 %, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg ή τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 3 , τα μικρά έργα που προβλέπονται στα άρθρα 16 έως 26 , στους κανονισμούς (ΕΕ) [ΜΠΒ III], [ΜΓΑΔΣ] ή στην απόφαση [ΥΧΕ] του Συμβουλίου, αντιστοίχως ή σε οποιαδήποτε άλλη πράξη εκδοθεί βάσει αυτών.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ ζητεί να διατηρηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης ύψους 85 % για όλα τα έργα, και τουλάχιστον για τα μικρότερα διαπεριφερειακά έργα και ιδιαίτερα για τα μικρά έργα που προβλέπονται στα άρθρα 16 έως 26.

Τροπολογία 16

Άρθρο 14 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Βάσει των συνιστωσών 1, 2 και 3, το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, οι μηχανισμοί εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης μπορούν επίσης να στηρίξουν τον ειδικό στόχο Interreg «βελτιωμένη διακυβέρνηση του Interreg», ιδίως με τις ακόλουθες δράσεις:

4.   Βάσει των συνιστωσών 1, 2 και 3, το ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, οι μηχανισμοί εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης μπορούν επίσης να στηρίξουν τον ειδικό στόχο Interreg «βελτιωμένη διακυβέρνηση του Interreg», ιδίως με τις ακόλουθες δράσεις:

α)

στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg βάσει των συνιστωσών 1 και :

α)

στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg βάσει της συνιστώσας 1:

 

i)

βελτίωση της θεσμικής υποδομής των δημόσιων αρχών, ιδίως εκείνων που έχουν την εντολή να διαχειρίζονται ένα συγκεκριμένο έδαφος, και των ενδιαφερόμενων μερών·

 

i)

βελτίωση της θεσμικής υποδομής των δημόσιων αρχών, ιδίως εκείνων που έχουν την εντολή να διαχειρίζονται ένα συγκεκριμένο έδαφος, και των ενδιαφερόμενων μερών·

 

ii)

βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης με την προώθηση της νομικής και διοικητικής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ πολιτών και θεσμών, ιδίως, με σκοπό την επίλυση νομικών και άλλων εμποδίων στις παραμεθόριες περιφέρειες·

 

ii)

βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης με την προώθηση της νομικής και διοικητικής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ πολιτών και θεσμών, ιδίως, με σκοπό την επίλυση νομικών και άλλων εμποδίων στις παραμεθόριες περιφέρειες , με οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιδίως με την ενθάρρυνση δράσεων «επαφών μεταξύ των λαών» ·

β)

στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg βάσει των συνιστωσών 1, 2 και 3: βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών να εφαρμόσουν μακροπεριφερειακές στρατηγικές και στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες·

β)

στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg βάσει των συνιστωσών 1, 2 και 3: βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών να εφαρμόσουν μακροπεριφερειακές στρατηγικές και στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες·

γ)

στο πλαίσιο των εξωτερικών διασυνοριακών προγραμμάτων Interreg και βάσει των συνιστωσών 2 και 3, που στηρίζονται από τα ταμεία Interreg, επιπλέον των στοιχείων α) και β): οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιδίως με την ενθάρρυνση δράσεων «επαφών μεταξύ των λαών», με την ενίσχυση της βιώσιμης δημοκρατίας και με την υποστήριξη των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και του ρόλου τους στην αναμόρφωση διαδικασιών και στις δημοκρατικές μεταβάσεις·

γ)

στο πλαίσιο των εξωτερικών διασυνοριακών προγραμμάτων Interreg και βάσει των συνιστωσών 2 και 3, που στηρίζονται από τα ταμεία Interreg, επιπλέον των στοιχείων α) και β): οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιδίως με την ενίσχυση της βιώσιμης δημοκρατίας και με την υποστήριξη των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και του ρόλου τους στην αναμόρφωση διαδικασιών και στις δημοκρατικές μεταβάσεις·

Αιτιολογία

Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η ενθάρρυνση δράσεων «επαφών μεταξύ των λαών»·είναι σημαντική όχι μόνο για την εξωτερική αλλά και για την εσωτερική διασυνοριακή συνεργασία και θα πρέπει να υποστηριχθεί ρητά.

Τροπολογία 17

Άρθρο 15

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 15

Άρθρο 15

Θεματική συγκέντρωση

Θεματική συγκέντρωση

1.    Τουλάχιστον το 60 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης που διατίθενται στο πλαίσιο προτεραιοτήτων εκτός της τεχνικής βοήθειας για κάθε πρόγραμμα Interreg των συνιστωσών 1, 2 και 3, διατίθεται κατ’ ανώτατο όριο σε τρεις από τους στόχους πολιτικής που καθορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

1.    Κατ’ ανώτατο όριο το 60 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και, κατά περίπτωση, των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης που διατίθενται στο πλαίσιο προτεραιοτήτων εκτός της τεχνικής βοήθειας για κάθε πρόγραμμα Interreg των συνιστωσών 1, 2 και 3, διατίθεται κατ’ ανώτατο όριο σε τρεις από τους στόχους πολιτικής που καθορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

2.    Ένα πρόσθετο ποσοστό 15 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης στο πλαίσιο προτεραιοτήτων εκτός της τεχνικής βοήθειας για κάθε πρόγραμμα Interreg των συνιστωσών 1, 2 και 3 διατίθεται για τον ειδικό στόχο Interreg «βελτίωση της διακυβέρνησης του Interreg» ή τον εξωτερικό ειδικό στόχο Interreg «μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στην Ευρώπη».

2.    Κατ’ ανώτατο όριο ένα πρόσθετο ποσοστό 15 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης στο πλαίσιο προτεραιοτήτων εκτός της τεχνικής βοήθειας για κάθε πρόγραμμα Interreg των συνιστωσών 1, 2 και 3 μπορεί να διατίθεται για τον ειδικό στόχο Interreg «βελτίωση της διακυβέρνησης του Interreg» ή /και τον εξωτερικό ειδικό στόχο Interreg «μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στην Ευρώπη». Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ανώτατο όριο του 15 % όταν οι φορείς που διαπραγματεύονται το πρόγραμμα το κρίνουν απαραίτητο.

 

Τα έργα στο πλαίσιο της «βελτίωσης της διακυβέρνησης του Interreg» μπορεί επίσης να απολαύουν χρηματοδότησης σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. (ΕΕ) 2018/XXX [σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων]. Στην περίπτωση αυτή, υπερέχει ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/XXX [ΕΕΣ].

3.   Όταν ένα πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 2A παρέχει στήριξη σε μακροπεριφερειακή στρατηγική, το σύνολο των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, το σύνολο των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας είναι προγραμματισμένα για τους στόχους της εν λόγω στρατηγικής.

3.   Όταν ένα πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 2 παρέχει στήριξη σε μακροπεριφερειακή στρατηγική, το σύνολο των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, το σύνολο των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας είναι προγραμματισμένα για τους στόχους της εν λόγω στρατηγικής.

4.   Όταν ένα πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 2B παρέχει στήριξη σε μακροπεριφερειακή στρατηγική ή σε στρατηγική για τις θαλάσσιες λεκάνες, τουλάχιστον το 70 % των συνολικών κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας διατίθεται για τους στόχους της εν λόγω στρατηγικής.

4.   Όταν ένα πρόγραμμα Interreg της συνιστώσας 1 παρέχει στήριξη σε μακροπεριφερειακή στρατηγική ή σε στρατηγική για τις θαλάσσιες λεκάνες, τουλάχιστον το 70 % των συνολικών κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας διατίθεται , κατά γενικό κανόνα, για τους στόχους της εν λόγω στρατηγικής. Διαφορετικά ποσοστά μπορούν να καθορίζονται με κοινή συμφωνία με την Επιτροπή.

5.   Για τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 4, το σύνολο των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας διατίθεται για τον ειδικό στόχο Interreg «βελτιωμένη διακυβέρνηση του Interreg».

5.   Για τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 4, το σύνολο των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και, κατά περίπτωση, των κονδυλίων των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για προτεραιότητες εκτός της τεχνικής βοήθειας διατίθεται για τον ειδικό στόχο Interreg «βελτιωμένη διακυβέρνηση του Interreg».

Αιτιολογία

Δεν είναι δίκαιο να ζητείται από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης να διαθέτουν το ίδιο σταθερό ποσοστό για τη «βελτίωση της διακυβέρνησης του Interreg», πέραν της τεχνικής βοήθειας.

Εντούτοις, θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει στις περιφέρειες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ΕΕΣ ως μέσο για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να επωφελούνται από την πρόσθετη στήριξη του νέου προγράμματος στήριξης μεταρρυθμίσεων.

Η ΕτΠ στηρίζει το γεγονός ότι οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές υποστηρίζονται από τις συνιστώσες 1 και 2.

Τροπολογία 18

Νέο κεφάλαιο μετά το κεφάλαιο II

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία

Άρθρο 15 a

Διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία

1.     Το 0,3  % των συνολικών διαθέσιμων πόρων για δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων από τα Ταμεία για την περίοδο 2021-2027 (δηλαδή συνολικά 970 000 000 EUR) διατίθενται για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση των διαπεριφερειακών έργων καινοτομίας που έχουν τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αξιακών αλυσίδων. Στον προϋπολογισμό μπορούν να μεταφερθούν πρόσθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» [πρόταση κανονισμού (ΕΕ) 2018/XXX], είτε απευθείας είτε μέσω της μεθόδου του ταμείου που υπερέχει.

2.     Οι διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία προορίζονται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

την εμπορική εκμετάλλευση και την κλιμάκωση κοινών έργων καινοτομίας που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας·

β)

τη συγκέντρωση ερευνητών, εταιρειών, της κοινωνίας των πολιτών και των δημόσιων διοικήσεων που εμπλέκονται στις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης οι οποίες έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο·

γ)

πιλοτικά σχέδια για τον εντοπισμό ή τη δοκιμή νέων λύσεων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με βάση στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης·

δ)

την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της καινοτομίας με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε στον τομέα της περιφερειακής ή τοπικής ανάπτυξης.

3.     Όσον αφορά τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, το ΕΤΠΑ υποστηρίζει το σύνολο του εδάφους της Ένωσης.

4.     Η ανάπτυξη και η υποβολή διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία υλοποιούνται στο πλαίσιο της άμεσης διαχείρισης.

5.     Σύμφωνα με την αρχή της ευρωπαϊκής εδαφικής συνοχής, οι περιφέρειες κάτω του μέσου όρου του Ευρωπαϊκού Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας για την περίοδο 2013-2016, οι περιφέρειες που καλύπτονται από το άρθρο 174 και οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες μπορούν να επωφεληθούν στο πλαίσιο του καθεστώτος IIMI από αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠΑ μεταξύ 85 % και 100 %. Αυτή η προώθηση διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία στις περιφέρειες με διαρθρωτικά μειονεκτήματα πρέπει να:

α)

επιτρέπει στις περιφέρειες αυτές την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων με υψηλό δυναμικό μεταφοράς και δυνατότητας αναπαραγωγής σε άλλα εδάφη που πλήττονται από τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα·

β)

προσανατολίζεται στην τόνωση των διαδικασιών καινοτομίας στις περιφερειακές οικονομίες που πλήττονται από διαρθρωτικά γεωγραφικά και δημογραφικά προβλήματα, την ανάδειξη των τοπικών πόρων, τη στήριξη της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επεξεργασία των απορριμμάτων, τη διαχείριση των υδάτων, την προώθηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υλοποίηση μιας κυκλικής οικονομίας· ο όρος «καινοτομία» καλύπτει εν προκειμένω την τεχνολογική, οργανωτική, κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία·

γ)

επιτρέπει στις περιφέρειες αυτές να χρησιμοποιούν τεχνολογικές πλατφόρμες που διατίθενται από πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες, επιτρέποντας έτσι μια διαπεριφερειακή μεταφορά τεχνολογίας και γνώσεων μεταξύ των περιφερειών και συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη διαπεριφερειακή ολοκλήρωση.

6.     Μπορούν να συμμετάσχουν τρίτες χώρες υπό την προϋπόθεση ότι συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση υπό μορφή εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό.

Αιτιολογία

Αν και η δημιουργία διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία είναι μία από τις θετικότερες εξελίξεις για τη νέα περίοδο προγραμματισμού, αυτές παραμένουν, ωστόσο, ένα πολύ διαφορετικό μέσο για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία. Για τον λόγο αυτό, και για να υπογραμμιστεί η ιδιαίτερη σημασία τους, προτείνουμε να εκπονηθεί ειδικό κεφάλαιο και άρθρο για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, που θα περιέχει διάφορες διατάξεις διάσπαρτες σε ολόκληρη την πρόταση κανονισμού.

Προτείνουμε επίσης αύξηση του προϋπολογισμού τους με ειδικό αποθεματικό ύψους 0,3 % του προϋπολογισμού για τη συνοχή και με τη δυνατότητα επιπλέον μεταφορών. Τέλος, για να τηρείται η αρχή της ευρωπαϊκής εδαφικής συνοχής, μέρος των πόρων θα πρέπει να διατίθεται σε περιφέρειες που δεν είναι ακόμη οι πλέον καινοτόμες στην ΕΕ.

Επιπλέον, για να αποφευχθούν οι αυξανόμενες ανισότητες στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των περιφερειών, πρέπει να προωθηθεί η καινοτομία στις περιοχές υπό σημαντική πίεση ή με ανταγωνιστικότητα χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί τη μεταφορά στον κανονισμό ΕΕΣ των συστάσεων, μεταξύ άλλων, των γνωμοδοτήσεων με εισηγητές τους/τις: Maupertuis (2017), Herrera Campo (2016), Osvald (2012) και Karácsony (2018).

Τροπολογία 19

Άρθρο 16

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 16

Άρθρο 16

Προετοιμασία και υποβολή των προγραμμάτων Interreg

Προετοιμασία και υποβολή των προγραμμάτων Interreg

1.   Ο στόχος της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) υλοποιείται μέσω προγραμμάτων Interreg υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης, εξαιρουμένης της συνιστώσας 3, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί ως σύνολο ή εν μέρει υπό καθεστώς έμμεσης διαχείρισης , και της συνιστώσας 5, που υλοποιείται υπό καθεστώς άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης .

1.   Ο στόχος της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) υλοποιείται μέσω προγραμμάτων Interreg υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης, εξαιρουμένης της συνιστώσας 3, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί ως σύνολο ή εν μέρει υπό καθεστώς έμμεσης διαχείρισης.

2.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, καταρτίζουν πρόγραμμα Interreg σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

2.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, καταρτίζουν πρόγραμμα Interreg σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

3.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη καταρτίζουν πρόγραμμα Interreg, σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος που αναφέρονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

Οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες ή χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, κατά περίπτωση, εξασφαλίζουν επίσης τη συμμετοχή εταίρων του προγράμματος ισοδύναμων με εκείνους που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο.

3.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη καταρτίζουν πρόγραμμα Interreg, σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος που αναφέρονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

Οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες ή χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, κατά περίπτωση, εξασφαλίζουν επίσης τη συμμετοχή εταίρων του προγράμματος ισοδύναμων με εκείνους που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο.

 

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των προγραμμάτων Interreg που καλύπτουν τις μακροπεριφερειακές στρατηγικές ή θαλάσσιες λεκάνες, τα κράτη μέλη και οι εταίροι του προγράμματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις θεματικές προτεραιότητες των μακροπεριφερειακών στρατηγικών και των στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες και να διαβουλεύονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

4.   Το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η μελλοντική διαχειριστική αρχή υποβάλλει πρόγραμμα Interreg στην Επιτροπή έως την [ημερομηνία έναρξης ισχύος συν εννέα μήνες·] για λογαριασμό όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, των συμμετεχουσών τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ.

4.   Το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η μελλοντική διαχειριστική αρχή υποβάλλει πρόγραμμα ή προγράμματα Interreg κατά μήκος των αντίστοιχων χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων στην Επιτροπή έως την [ημερομηνία έναρξης ισχύος συν εννέα μήνες·] για λογαριασμό όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, των συμμετεχουσών τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ.

Ωστόσο, πρόγραμμα Interreg το οποίο καλύπτει στήριξη από μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης υποβάλλεται από το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η μελλοντική διαχειριστική αρχή το αργότερο έξι μήνες μετά την έγκριση από την Επιτροπή του σχετικού εγγράφου στρατηγικού προγραμματισμού σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 ή όταν απαιτείται από την αντίστοιχη βασική πράξη ενός ή περισσότερων μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

Ωστόσο, πρόγραμμα Interreg το οποίο καλύπτει στήριξη από μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης υποβάλλεται από το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η μελλοντική διαχειριστική αρχή το αργότερο έξι μήνες μετά την έγκριση από την Επιτροπή του σχετικού εγγράφου στρατηγικού προγραμματισμού σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 ή όταν απαιτείται από την αντίστοιχη βασική πράξη ενός ή περισσότερων μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης.

5.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, επιβεβαιώνουν γραπτώς τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο ενός προγράμματος Interreg πριν από την υποβολή του στην Επιτροπή. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, των συμμετεχουσών τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ, να παράσχουν τη συγχρηματοδότηση που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του προγράμματος Ιnterreg και, κατά περίπτωση, τη δέσμευση χρηματοδοτικής συνεισφοράς των τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ.

5.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, επιβεβαιώνουν γραπτώς τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο ενός προγράμματος Interreg πριν από την υποβολή του στην Επιτροπή. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, των συμμετεχουσών τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ, να παράσχουν τη συγχρηματοδότηση που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του προγράμματος Ιnterreg και, κατά περίπτωση, τη δέσμευση χρηματοδοτικής συνεισφοράς των τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, στην περίπτωση των προγραμμάτων Ιnterreg που περιλαμβάνουν εξόχως απόκεντρες περιοχές και τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη διαβουλεύονται με τις αντίστοιχες τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ πριν υποβάλουν τα προγράμματα Ιnterreg στην Επιτροπή. Στην περίπτωση αυτή, οι συμφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων Ιnterreg και την πιθανή συμβολή των τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ μπορούν να διατυπώνονται στα επισήμως εγκεκριμένα πρακτικά των συνεδριάσεων διαβουλεύσεων με τις τρίτες χώρες, τις χώρες-εταίρους ή τις ΥΧΕ, ή στα πρακτικά των συζητήσεων των περιφερειακών οργανώσεων συνεργασίας .

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, στην περίπτωση των προγραμμάτων Ιnterreg που περιλαμβάνουν εξόχως απόκεντρες περιοχές και τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη διαβουλεύονται με τις αντίστοιχες τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ πριν υποβάλουν τα προγράμματα Ιnterreg στην Επιτροπή. Στην περίπτωση αυτή, οι συμφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων Ιnterreg και την πιθανή συμβολή των τρίτων χωρών, χωρών-εταίρων ή ΥΧΕ μπορούν να διατυπώνονται στα επισήμως εγκεκριμένα πρακτικά των συνεδριάσεων διαβουλεύσεων με τις τρίτες χώρες, τις χώρες-εταίρους ή τις ΥΧΕ, ή πολλών προγραμμάτων Interreg κατά μήκος των αντίστοιχων χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων .

6.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 62, για την τροποποίηση του παραρτήματος προκειμένου να πραγματοποιούνται προσαρμογές όταν επέρχονται αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού, όσον αφορά μη ουσιώδη στοιχεία του.

6.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 62, για την τροποποίηση του παραρτήματος προκειμένου να πραγματοποιούνται προσαρμογές όταν επέρχονται αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού, όσον αφορά μη ουσιώδη στοιχεία του.

Αιτιολογία

Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η αρχή της εταιρικής σχέσης ώστε να διασφαλιστεί συνάφεια μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων διασυνοριακής συνεργασίας. Η ΕτΠ τάσσεται υπέρ της επιστροφής της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας στη συνιστώσα 1.

Τροπολογία 20

Άρθρο 19

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 19

Άρθρο 19

Τροποποίηση των προγραμμάτων Interreg

Τροποποίηση των προγραμμάτων Interreg

1.   Το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η διαχειριστική αρχή μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση τροποποίησης προγράμματος Interreg μαζί με το τροποποιημένο πρόγραμμα, αναφέροντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις της συγκεκριμένης τροποποίησης στην επίτευξη των στόχων.

1.   Το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η διαχειριστική αρχή μπορεί , μετά από διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΚΔ, να υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση τροποποίησης προγράμματος Interreg μαζί με το τροποποιημένο πρόγραμμα, αναφέροντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις της συγκεκριμένης τροποποίησης στην επίτευξη των στόχων.

2.   Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση της τροποποίησης με τον κανονισμό (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], τον κανονισμό (ΕΕ) [νέο ΕΤΠΑ] και τον παρόντα κανονισμό και μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός τριών μηνών από την υποβολή του τροποποιημένου προγράμματος.

2.   Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση της τροποποίησης με τον κανονισμό (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], τον κανονισμό (ΕΕ) [νέο ΕΤΠΑ] και τον παρόντα κανονισμό και μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις εντός τριών μηνών από την υποβολή του τροποποιημένου προγράμματος.

3.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, επανεξετάζουν το τροποποιημένο πρόγραμμα και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η Επιτροπή.

3.   Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, οι συμμετέχουσες τρίτες χώρες, χώρες-εταίροι ή ΥΧΕ, επανεξετάζουν το τροποποιημένο πρόγραμμα και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η Επιτροπή.

4.   Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση προγράμματος Interreg, το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της από το κράτος μέλος.

4.   Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση προγράμματος Interreg, το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της από το κράτος μέλος.

5.   Το κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού ποσό έως το 5 % του αρχικού κονδυλίου μιας προτεραιότητας και, κατ’ ανώτατο, έως το 3 % του προϋπολογισμού του προγράμματος σε άλλη προτεραιότητα του ίδιου προγράμματος Interreg.

5.   Το κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού ποσό έως το 5 % του αρχικού κονδυλίου μιας προτεραιότητας και, κατ’ ανώτατο, έως το 3 % του προϋπολογισμού του προγράμματος σε άλλη προτεραιότητα του ίδιου προγράμματος Interreg κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΚΔ .

Οι εν λόγω μεταφορές δεν επηρεάζουν τα προηγούμενα έτη.

Οι εν λόγω μεταφορές δεν επηρεάζουν τα προηγούμενα έτη.

Οι εν λόγω μεταφορές δεν θεωρούνται ουσιαστικές και δεν απαιτείται απόφαση της Επιτροπής για τροποποίηση του προγράμματος Interreg. Πληρούνται, πάντως, όλες οι κανονιστικές απαιτήσεις. Η διαχειριστική αρχή υποβάλλει στην Επιτροπή τον αναθεωρημένο πίνακα που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 4 στοιχείο ζ) σημείο ii).

Οι εν λόγω μεταφορές δεν θεωρούνται ουσιαστικές και δεν απαιτείται απόφαση της Επιτροπής για τροποποίηση του προγράμματος Interreg. Πληρούνται, πάντως, όλες οι κανονιστικές απαιτήσεις. Η διαχειριστική αρχή υποβάλλει στην Επιτροπή τον αναθεωρημένο πίνακα που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 4 στοιχείο ζ) σημείο ii).

6.   Δεν απαιτείται έγκριση της Επιτροπής για διορθώσεις καθαρά τυπογραφικών ή φραστικών λαθών εκ παραδρομής οι οποίες δεν θίγουν την υλοποίηση του προγράμματος Interreg. Η διαχειριστική αρχή ενημερώνει την Επιτροπή για τις εν λόγω διορθώσεις.

6.   Δεν απαιτείται έγκριση της Επιτροπής για διορθώσεις καθαρά τυπογραφικών ή φραστικών λαθών εκ παραδρομής οι οποίες δεν θίγουν την υλοποίηση του προγράμματος Interreg. Η διαχειριστική αρχή ενημερώνει την Επιτροπή για τις εν λόγω διορθώσεις.

Αιτιολογία

Ο σεβασμός της αρχής της εταιρικής σχέσης πρέπει να διασφαλίζεται στις αλλαγές του προγράμματος.

Τροπολογία 21

Άρθρο 24

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 24

Άρθρο 24

Ταμεία μικρών έργων

Ταμεία μικρών έργων

1.   Η συνεισφορά από το ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, από μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης σε ταμείο μικρών έργων στο πλαίσιο προγράμματος Interreg δεν υπερβαίνει το ποσό των 20 000 000 EUR ή το 15 % των συνολικών κονδυλίων του προγράμματος Interreg, όποιο είναι χαμηλότερο.

1.   Η συνεισφορά από το ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, από μηχανισμό εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης σε ταμείο μικρών έργων στο πλαίσιο προγράμματος Interreg δεν υπερβαίνει το ποσό των 20 000 000 EUR ή το 15 % των συνολικών κονδυλίων του προγράμματος Interreg, όποιο είναι χαμηλότερο. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος Interreg μπορούν να συσταθούν διάφορα ταμεία μικρών έργων.

Οι τελικοί αποδέκτες σε ένα ταμείο μικρών έργων λαμβάνουν στήριξη από το ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης μέσω του δικαιούχου και υλοποιούν τα μικρά έργα στο πλαίσιο του εν λόγω ταμείου μικρών έργων («μικρό έργο»).

Οι τελικοί αποδέκτες σε ένα ταμείο μικρών έργων λαμβάνουν στήριξη από το ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης μέσω του δικαιούχου και υλοποιούν τα μικρά έργα στο πλαίσιο του εν λόγω ταμείου μικρών έργων («μικρό έργο»).

2.   Ο δικαιούχος ταμείου μικρών έργων είναι διασυνοριακό νομικό πρόσωπο ή ΕΟΕΣ.

2.   Ο δικαιούχος ταμείου μικρών έργων είναι διασυνοριακό νομικό πρόσωπο, ΕΟΕΣ , ευρωπεριφέρεια, νομικό πρόσωπο εξόχως απόκεντρης περιφέρειας ή άλλη ένωση διαφόρων τοπικών και περιφερειακών αρχών .

3.   Στο έγγραφο που καθορίζει τους όρους στήριξης για ένα ταμείο μικρών έργων, εκτός από τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 6 ορίζονται και τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο δικαιούχος:

3.   Στο έγγραφο που καθορίζει τους όρους στήριξης για ένα ταμείο μικρών έργων, εκτός από τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 6 ορίζονται και τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο δικαιούχος:

α)

θεσπίζει μια διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία επιλογής·

α)

θεσπίζει μια διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία επιλογής·

β)

εφαρμόζει αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των μικρών έργων, που αποτρέπουν τις συγκρούσεις συμφερόντων·

β)

εφαρμόζει αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των μικρών έργων, που αποτρέπουν τις συγκρούσεις συμφερόντων·

γ)

αξιολογεί τις αιτήσεις στήριξης·

γ)

αξιολογεί τις αιτήσεις στήριξης·

δ)

επιλέγει έργα και καθορίζει το ποσό της στήριξης για κάθε μικρό έργο·

δ)

επιλέγει έργα και καθορίζει το ποσό της στήριξης για κάθε μικρό έργο·

ε)

είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της πράξης και διατηρεί όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαδρομή ελέγχου σύμφωνα με το παράρτημα [ΧΙ] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ]·

ε)

είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της πράξης και διατηρεί όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαδρομή ελέγχου σύμφωνα με το παράρτημα [ΧΙ] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ]·

στ)

θέτει στη διάθεση του κοινού τον κατάλογο των τελικών αποδεκτών που ωφελούνται από την πράξη.

στ)

θέτει στη διάθεση του κοινού τον κατάλογο των τελικών αποδεκτών που ωφελούνται από την πράξη.

Ο δικαιούχος εξασφαλίζει ότι οι τελικοί αποδέκτες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 35.

Ο δικαιούχος εξασφαλίζει ότι οι τελικοί αποδέκτες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 35.

4.   Η επιλογή μικρών έργων δεν αποτελεί ανάθεση καθηκόντων από τη διαχειριστική αρχή σε ενδιάμεσο φορέα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 65 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

4.   Η επιλογή μικρών έργων δεν αποτελεί ανάθεση καθηκόντων από τη διαχειριστική αρχή σε ενδιάμεσο φορέα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 65 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

5.   Οι δαπάνες προσωπικού και οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν στο επίπεδο του δικαιούχου για τη διαχείριση του ταμείου μικρών έργων δεν υπερβαίνουν το 20 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του εκάστοτε ταμείου μικρών έργων.

5.   Οι δαπάνες προσωπικού και οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν στο επίπεδο του δικαιούχου για τη διαχείριση του ταμείου μικρών έργων δεν υπερβαίνουν το 20 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του εκάστοτε ταμείου μικρών έργων.

6.   Όταν η δημόσια συνεισφορά σε μικρό έργο δεν υπερβαίνει τα 100 000 EUR, η συνεισφορά του ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, μηχανισμού εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης λαμβάνει τη μορφή μοναδιαίου κόστους ή εφάπαξ ποσών ή περιλαμβάνει κατ’ αποκοπή συντελεστές, εξαιρουμένων των έργων για τα οποία η στήριξη συνιστά κρατική ενίσχυση.

6.   Όταν η δημόσια συνεισφορά σε μικρό έργο δεν υπερβαίνει τα 100 000 EUR, η συνεισφορά του ΕΤΠΑ ή, κατά περίπτωση, μηχανισμού εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης λαμβάνει τη μορφή μοναδιαίου κόστους ή εφάπαξ ποσών ή περιλαμβάνει κατ’ αποκοπή συντελεστές. Η αρχή των απλουστευμένων δαπανών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή κατά τους πρόσθετους εθνικούς λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους και να μην απαιτείται από τον δικαιούχο να προσκομίζει δικαιολογητικά έγγραφα για όλα τα στοιχεία κόστους του έργου.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κατ’ αποκοπή χρηματοδότηση, οι κατηγορίες δαπανών στις οποίες εφαρμόζεται ο κατ’ αποκοπή συντελεστής μπορούν να επιστραφούν σύμφωνα με το [άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κατ’ αποκοπή χρηματοδότηση, οι κατηγορίες δαπανών στις οποίες εφαρμόζεται ο κατ’ αποκοπή συντελεστής μπορούν να επιστραφούν σύμφωνα με το [άρθρο 48 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ].

Τροπολογία 22

Άρθρο 26

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 26

Άρθρο 26

Τεχνική βοήθεια

Τεχνική βοήθεια

1.   Η τεχνική βοήθεια σε κάθε πρόγραμμα Interreg επιστρέφεται ως κατ’ αποκοπή ποσό με την εφαρμογή των ποσοστών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στις επιλέξιμες δαπάνες που περιλαμβάνονται σε κάθε αίτηση πληρωμής σύμφωνα με το [άρθρο 85 παράγραφος 3 στοιχεία α) ή γ)] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], ανάλογα με την περίπτωση.

1.   Η τεχνική βοήθεια σε κάθε πρόγραμμα Interreg επιστρέφεται ως κατ’ αποκοπή ποσό με την εφαρμογή των ποσοστών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στις επιλέξιμες δαπάνες που περιλαμβάνονται σε κάθε αίτηση πληρωμής σύμφωνα με το [άρθρο 85 παράγραφος 3 στοιχεία α) ή γ)] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], ανάλογα με την περίπτωση.

2.   Τα ποσοστά του ΕΤΠΑ και των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης που επιστρέφονται για τεχνική βοήθεια είναι τα ακόλουθα:

2.   Τα ποσοστά του ΕΤΠΑ και των μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης που επιστρέφονται για τεχνική βοήθεια είναι τα ακόλουθα:

α)

για τα εσωτερικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ: 6 % ·

α)

για τα εσωτερικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ: 8 % ·

β)

για τα εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg που υποστηρίζονται από τον ΜΠΒ III ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ: 10 %·

β)

για τα εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg που υποστηρίζονται από τον ΜΠΒ III ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ: 10 %·

γ)

για τα προγράμματα Interreg των συνιστωσών 2, 3 και 4, τόσο για το ΕΤΠΑ όσο και, κατά περίπτωση, για τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης: 7 % .

γ)

για τα προγράμματα Interreg των συνιστωσών 2, 3 και 4, τόσο για το ΕΤΠΑ όσο και, κατά περίπτωση, για τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης: 8 %·

 

δ)

για τα προγράμματα Interreg της συνιστώσας 3, για το ΕΤΠΑ: 10 %.

3.   Για τα προγράμματα Interreg με συνολικά κονδύλια μεταξύ 30 000 000 EUR και 50 000 000 EUR, το ποσό που προκύπτει από το ποσοστό για τεχνική βοήθεια αυξάνεται κατά ένα επιπλέον ποσό ύψους 500 000 EUR. Η Επιτροπή προσθέτει το ποσό αυτό στην πρώτη ενδιάμεση πληρωμή.

3.   Για τα προγράμματα Interreg με συνολικά κονδύλια μεταξύ 30 000 000 EUR και 50 000 000 EUR, το ποσό που προκύπτει από το ποσοστό για τεχνική βοήθεια αυξάνεται κατά ένα επιπλέον ποσό ύψους 500 000 EUR. Η Επιτροπή προσθέτει το ποσό αυτό στην πρώτη ενδιάμεση πληρωμή.

4.   Για τα προγράμματα Interreg με συνολικά κονδύλια ύψους κάτω των 30 000 000 EUR, το ποσό που χρειάζεται για την τεχνική βοήθεια, εκφραζόμενο σε ΕUR και το ποσοστό που προκύπτει καθορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος Interreg.

4.   Για τα προγράμματα Interreg με συνολικά κονδύλια ύψους κάτω των 30 000 000 EUR, το ποσό που χρειάζεται για την τεχνική βοήθεια, εκφραζόμενο σε ΕUR και το ποσοστό που προκύπτει καθορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος Interreg.

Τροπολογία 23

Άρθρο 45

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 45

Άρθρο 45

Καθήκοντα της διαχειριστικής αρχής

Καθήκοντα της διαχειριστικής αρχής

1.   Η διαχειριστική αρχή προγράμματος Interreg εκτελεί τα καθήκοντα τα οποία προβλέπονται στα άρθρα [66], [68] και [69] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], με εξαίρεση το έργο επιλογής πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 66 παράγραφος 1 στοιχείο α) και στο άρθρο 67 και των πληρωμών στους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 68 παράγραφος 1 στοιχείο β). Τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται σε ολόκληρο το έδαφος που καλύπτεται από το εν λόγω πρόγραμμα, με την επιφύλαξη των παρεκκλίσεων που προβλέπονται βάσει του κεφαλαίου VIII του παρόντος κανονισμού.

1.   Η διαχειριστική αρχή προγράμματος Interreg εκτελεί τα καθήκοντα τα οποία προβλέπονται στα άρθρα [66], [68] και [69] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], με εξαίρεση το έργο επιλογής πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 66 παράγραφος 1 στοιχείο α) και στο άρθρο 67 και των πληρωμών στους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 68 παράγραφος 1 στοιχείο β). Τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται σε ολόκληρο το έδαφος που καλύπτεται από το εν λόγω πρόγραμμα, με την επιφύλαξη των παρεκκλίσεων που προβλέπονται βάσει του κεφαλαίου VIII του παρόντος κανονισμού.

2.   Η διαχειριστική αρχή, έπειτα από διαβούλευση με τα κράτη μέλη και, όπου συντρέχει περίπτωση, τυχόν τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Interreg, συγκροτεί κοινή γραμματεία, με προσωπικό για το οποίο συνεκτιμάται η εταιρική σχέση του προγράμματος.

Η κοινή γραμματεία επικουρεί τη διαχειριστική αρχή και την επιτροπή παρακολούθησης στην εκτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων τους. Η κοινή γραμματεία παρέχει επίσης πληροφορίες στους δυνητικούς δικαιούχους σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων Ιnterreg και επικουρεί τους δικαιούχους και τους εταίρους στην υλοποίηση των πράξεων.

2.   Η διαχειριστική αρχή, έπειτα από διαβούλευση με τα κράτη μέλη και, όπου συντρέχει περίπτωση, τυχόν τρίτες χώρες, χώρες-εταίρους ή ΥΧΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Interreg, συγκροτεί κοινή γραμματεία, με προσωπικό για το οποίο συνεκτιμάται η εταιρική σχέση του προγράμματος.

Η κοινή γραμματεία επικουρεί τη διαχειριστική αρχή και την επιτροπή παρακολούθησης στην εκτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων τους. Η κοινή γραμματεία παρέχει επίσης πληροφορίες στους δυνητικούς δικαιούχους σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων Ιnterreg και επικουρεί τους δικαιούχους και τους εταίρους στην υλοποίηση των πράξεων.

3.    Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 70 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλο νόμισμα μετατρέπονται σε ευρώ από κάθε εταίρο με τη μηνιαία λογιστική ισοτιμία της Επιτροπής για τον μήνα κατά τον οποίο οι δαπάνες υποβλήθηκαν προς επαλήθευση στη διαχειριστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο [68 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του εν λόγω κανονισμού.

3.     Όταν η διαχειριστική αρχή δεν διενεργεί επαληθεύσεις διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) (νέος ΚΚΔ) σε ολόκληρη την περιοχή του προγράμματος, κάθε κράτος μέλος και, κατά περίπτωση, οποιαδήποτε τρίτη χώρα, χώρα-εταίρος ή ΥΧΕ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Interreg ορίζει τον φορέα ή το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια των εν λόγω επαληθεύσεων σε σχέση με τους δικαιούχους στην επικράτειά του/της (οι «ελεγκτικές αρχές»).

 

4.    Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 70 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) [νέος κανονισμός ΚΚΔ], οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλο νόμισμα μετατρέπονται σε ευρώ από κάθε εταίρο με τη μηνιαία λογιστική ισοτιμία της Επιτροπής για τον μήνα κατά τον οποίο οι δαπάνες υποβλήθηκαν προς επαλήθευση στη διαχειριστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο [68 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του εν λόγω κανονισμού.

Αιτιολογία

Εάν τυχόν δεν γίνει δεκτή η διαγραφή της παραγράφου 6 του άρθρου 44, η προτεινόμενη διατύπωση αποτελεί εναλλακτική λύση όσον αφορά τις «ελεγκτικές αρχές» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταργηθούν τα υφιστάμενα συστήματα διαχειριστικών επαληθεύσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο ορισμένων προγραμμάτων επί τρεις περιόδους προγραμματισμού.

Συνιστώμενη τροπολογία 24

Άρθρο 49

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 49

Άρθρο 49

Πληρωμές και προχρηματοδότηση

Πληρωμές και προχρηματοδότηση

1.   Η στήριξη από το ΕΤΠΑ και, ανάλογα με την περίπτωση, η στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για κάθε πρόγραμμα Interreg καταβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2, σε ενιαίο λογαριασμό χωρίς εθνικούς επιμέρους λογαριασμούς.

1.   Η στήριξη από το ΕΤΠΑ και, ανάλογα με την περίπτωση, η στήριξη από τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης για κάθε πρόγραμμα Interreg καταβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2, σε ενιαίο λογαριασμό χωρίς εθνικούς επιμέρους λογαριασμούς.

2.   Η Επιτροπή καταβάλλει προχρηματοδότηση βάσει της συνολικής στήριξης από κάθε ταμείο Interreg, όπως ορίζεται στην απόφαση έγκρισης κάθε προγράμματος Interreg σύμφωνα με το άρθρο 18, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, σε ετήσιες δόσεις, ως εξής, και έως την 1η Ιουλίου για τα έτη 2022 έως 2026, ή, κατά το έτος της απόφασης έγκρισης, το αργότερο 60 ημέρες μετά την έκδοση της εν λόγω απόφασης:

2.   Η Επιτροπή καταβάλλει προχρηματοδότηση βάσει της συνολικής στήριξης από κάθε ταμείο Interreg, όπως ορίζεται στην απόφαση έγκρισης κάθε προγράμματος Interreg σύμφωνα με το άρθρο 18, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, σε ετήσιες δόσεις, ως εξής, και έως την 1η Ιουλίου για τα έτη 2022 έως 2026, ή, κατά το έτος της απόφασης έγκρισης, το αργότερο 60 ημέρες μετά την έκδοση της εν λόγω απόφασης:

α)

2021: 1 % ·

α)

2021: 2 % ·

β)

2022: 1 % ·

β)

2022: 0,8  % ·

γ)

2023: 1 % ·

γ)

2023: 0,8  % ·

δ)

2024: 1 % ·

δ)

2024: 0,8  % ·

ε)

2025: 1 % ·

ε)

2025: 0,8  % ·

στ)

2026: 1 % ·

στ)

2026: 0,8  % ·

3.   Αν εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ και τον ΜΠΒ ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ, η προχρηματοδότηση για όλα τα ταμεία που παρέχουν στήριξη σε τέτοιο πρόγραμμα Interreg διενεργείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) [ΜΠΒ III] ή [ΜΓΑΔΣ] ή σύμφωνα με οποιαδήποτε άλλη νομική πράξη που εγκρίνεται βάσει αυτών.

3.   Αν εξωτερικά διασυνοριακά προγράμματα Interreg υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ και τον ΜΠΒ ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ, η προχρηματοδότηση για όλα τα ταμεία που παρέχουν στήριξη σε τέτοιο πρόγραμμα Interreg διενεργείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) [ΜΠΒ III] ή [ΜΓΑΔΣ] ή σύμφωνα με οποιαδήποτε άλλη νομική πράξη που εγκρίνεται βάσει αυτών.

Το ποσό της προχρηματοδότησης μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις, αν κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Το ποσό της προχρηματοδότησης μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις, αν κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Αν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία καταβολής από την Επιτροπή της πρώτης δόσης του ποσού της προχρηματοδότησης δεν αποσταλεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί ως προχρηματοδότηση επιστρέφεται στην Επιτροπή. Η εν λόγω επιστροφή αποτελεί εσωτερικό έσοδο για ειδικό προορισμό και δεν μειώνει τη στήριξη από το ΕΤΠΑ, τον ΜΠΒ ΙΙΙ ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ για το πρόγραμμα.

Αν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία καταβολής από την Επιτροπή της πρώτης δόσης του ποσού της προχρηματοδότησης δεν αποσταλεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί ως προχρηματοδότηση επιστρέφεται στην Επιτροπή. Η εν λόγω επιστροφή αποτελεί εσωτερικό έσοδο για ειδικό προορισμό και δεν μειώνει τη στήριξη από το ΕΤΠΑ, τον ΜΠΒ ΙΙΙ ΔΣ ή τον ΜΓΑΔΣ ΔΣ για το πρόγραμμα.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ προτείνει να διπλασιαστεί το ποσοστό προχρηματοδότησης κατά το πρώτο έτος της περιόδου προγραμματισμού ώστε να βοηθηθεί η έναρξη των προγραμμάτων. Αντισταθμίζεται με αντίστοιχη μείωση στα επόμενα έτη.

Συνιστώμενη τροπολογία 25

Άρθρο 61

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 61

Διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής, το ΕΤΠΑ μπορεί να υποστηρίζει διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 5, που συνενώνουν ερευνητές, επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις δημόσιες διοικήσεις που ασχολούνται με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

 

Αιτιολογία

Δεδομένης της σημασίας και της ιδιαιτερότητας των διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία, προτείνεται να τους αφιερωθεί ειδικό κεφάλαιο.

Συνιστώμενη τροπολογία 26

Να προστεθεί το ακόλουθο νέο άρθρο μετά το άρθρο 62

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Άρθρο 62a

Εξαίρεση από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ

Οι ενισχύσεις για έργα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας αποκλείονται από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων και δεν υπόκεινται στην υποχρέωση κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτιολογία

Η εδαφική συνεργασία ενισχύει την ενιαία αγορά. Η πλήρης κατάργηση των απαιτήσεων κοινοποίησης που εξακολουθούν να απαιτούνται για ορισμένες μορφές κρατικών ενισχύσεων θα αποτελούσε ένα πρόσθετο στοιχείο απλούστευσης.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

1.

χαιρετίζει θερμά την παρουσίαση του νέου κανονισμού για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 και επικροτεί την προβολή της εν λόγω θεμελιώδους πολιτικής της Ένωσης μέσω ειδικού κανονισμού, αν και εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ·

2.

χαιρετίζει επίσης την ενσωμάτωση στον κανονισμό ΕΕΣ —στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας απλούστευσης και συνέργειας— κανονισμών που διέπουν τους μελλοντικούς μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης·

3.

υποστηρίζει τον νέο μηχανισμό αντιμετώπισης νομικών και διοικητικών εμποδίων σε διασυνοριακό πλαίσιο. Η ΕΕΣ πρέπει να παρέχει στήριξη (1) σε αυτό το νέο μέσο·

4.

επικροτεί την αναγνώριση των ειδικών αναγκών των εξόχως απόκεντρων περιφερειών μέσω της νέας συνιστώσας 3·

5.

υποστηρίζει επίσης σθεναρά τη δημιουργία των διαπεριφερειακών επενδύσεων στην καινοτομία, που καθορίζονται στη συνιστώσα 5·

6.

εκφράζει τη λύπη της για τη μείωση που πρότεινε η Επιτροπή όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕΣ ύψους 1,847 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε σταθερές τιμές 2018), δηλαδή – 18 %. Η μείωση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μείωση του προϋπολογισμού μετά το Brexit και μειώνει το μερίδιο της ΕΕΣ στον προϋπολογισμό για τη συνοχή από 2,75 % σε 2,5 %·

7.

εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η συνιστώσα 1 — «διασυνοριακή συνεργασία» (χωρίς τη θαλάσσια συνεργασία) μειώνεται κατά 3,171 δισεκατομμύρια EUR (-42 %) και η συνιστώσα 4 — παραδοσιακή «διαπεριφερειακή συνεργασία» (Interreg Europe, URBACT, ESPON, INTERACT) μειώνεται κατά 474 εκατομμύρια EUR, ήτοι κατά – 83 %·

8.

υπογραμμίζει τη σημασία του προγράμματος Interreg, το οποίο αποδείχθηκε απολύτως απαραίτητο για πολλές περιφερειακές αρχές όσον αφορά τόσο την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις βασικές προκλήσεις όσο και την ανάπτυξη ανθρώπινων δεσμών μεταξύ των περιφερειακών αρχών και, ως εκ τούτου, για την προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας· παρατηρεί ότι το γεγονός αυτό δεν αντικατοπτρίζεται επαρκώς στις τρέχουσες προτάσεις·

9.

αντιτίθεται στη μετάβαση της θαλάσσιας διασυνοριακής συνεργασίας από τη συνιστώσα 1 -(«διασυνοριακή συνεργασία») στη συνιστώσα 2 («διακρατική συνεργασία»). Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά αυτή οδηγεί σε αύξηση του προϋπολογισμού της συνιστώσας 2 («διακρατική συνεργασία») κατά 558 εκατομμύρια ευρώ (+ 27 %), είναι μεγάλος ο κίνδυνος η θαλάσσια διασυνοριακή συνεργασία να αποδυναμωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας·

10.

θεωρεί αυθαίρετη την πρόταση της Επιτροπής που περιλαμβάνεται στο παράρτημα XXII του ΚΚΔ να δίδεται προτεραιότητα στην κατανομή του προϋπολογισμού μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές όπου το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα και για αυτόν τον λόγο την απορρίπτει πλήρως·

11.

επικροτεί την πρόταση (2) των εισηγητών του ΚΚΔ να τροποποιηθούν οι πιστώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 104 παράγραφος 7 του ΚΚΔ με στόχο την αύξηση του προϋπολογισμού για την παραδοσιακή εδαφική συνεργασία (συνιστώσες 1 και 4) έως το 3 % του προϋπολογισμού για τη συνοχή και να συσταθεί πρόσθετο ειδικό αποθεματικό ύψους 0,3 % του προϋπολογισμού για τη συνοχή για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία. Η προσέγγιση αυτή είναι παρόμοια με αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3)· Υποστηρίζει ότι η αύξηση των πόρων πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη συνιστώσα 3·

12.

θεωρεί ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία για τις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία, διάδοχος των παλαιών καινοτόμων δράσεων του ΕΤΠΑ και της πρωτοβουλίας «Vanguard» έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και αξίζει, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς της σε σύγκριση με την παραδοσιακή ΕΕΣ (συνιστώσες 1 και 4), προνομιούχου μεταχείρισης στον κανονισμό με ειδική κατανομή κονδυλίων·

13.

θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ της διαπεριφερειακής επένδυσης στην καινοτομία και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» (4)·

14.

επιμένει στην άποψη ότι, για να δίδεται έμφαση στην αριστεία, οι διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία θα πρέπει επίσης να ενισχύουν την εδαφική συνοχή, διευκολύνοντας έτσι τη συμμετοχή των λιγότερο καινοτόμων περιφερειών στη δυναμική της ευρωπαϊκής διαπεριφερειακής καινοτομίας·

15.

προτείνει, σε συνέχεια των αιτημάτων που διατυπώνονται σε διάφορες γνωμοδοτήσεις της ΕτΠ (5), τη δημιουργία πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί ότι οι πλέον ευάλωτες περιοχές που ορίζονται στο άρθρο 174 της ΣΛΕΕ μπορούν να αναπτύξουν κατά τρόπο συνεργατικό καινοτόμα επενδυτικά σχέδια με υψηλό δυναμικό επέκτασης, μεταφοράς και αναπαραγωγής σε άλλα εδάφη που πλήττονται από τους ίδιους διαρθρωτικούς περιορισμούς·

16.

ζητεί την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας. Εάν κριθεί σκόπιμο, τα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας που συνδέονται με μια μακροπεριφερειακή στρατηγική ή μια θαλάσσια λεκάνη θα πρέπει να υιοθετήσουν προτεραιότητες συνεκτικές και συγκλίνουσες με τις προτεραιότητες των μακροπεριφερειακών στρατηγικών ή των θαλάσσιων λεκανών που τα καλύπτουν.

17.

επικροτεί τα μέτρα απλούστευσης ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου και αρκετών γνωμοδοτήσεων της ΕτΠ (6)·

18.

χαιρετίζει την καθιέρωση ρυθμίσεων διαχείρισης προσαρμοσμένων στα μικρά έργα που ορίζονται στα άρθρα 16 έως 26 και ειδικότερα χαιρετίζει την ενσωμάτωση ειδικού άρθρου (άρθρο 24) σχετικά με το ταμείο μικρών έργων, όπως προτείνεται σε σχετική γνωμοδότηση της ΕτΠ (7). Αυτά τα μικρά έργα ή έργα «people-to-people» είναι πράγματι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για την άρση των ορατών και αόρατων συνοριακών φραγμών καθώς ενισχύουν την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία ενός παρόμοιου μηχανισμού. Συμφωνεί, εξάλλου, ο δικαιούχος ταμείου μικρών έργων να είναι διασυνοριακό νομικό πρόσωπο, ΕΟΕΣ, ευρωπεριφέρεια, νομικό πρόσωπο εξόχως απόκεντρης περιφέρειας ή άλλη ένωση διαφόρων τοπικών και περιφερειακών αρχών.

19.

αντιτίθεται στη μείωση των ποσοστών συγχρηματοδότησης της ΕΕ από 85 % σε 70 %. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ακόμη δυσχερέστερη η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών φορέων με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα·

20.

προτείνει να διπλασιαστεί το ποσοστό προχρηματοδότησης κατά το πρώτο έτος ώστε να βοηθηθεί επαρκώς η έναρξη των προγραμμάτων·

21.

προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό που προορίζεται για την τεχνική βοήθεια έως το 8 %·

22.

προτείνει να τροποποιηθεί το ποσοστό θεματικής συγκέντρωσης στο άρθρο 15 και να διαμορφωθεί σε μέγιστο ποσοστό ύψους 60 % των πιστώσεων του ΕΤΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο·

23.

εκτιμά ότι το ομοιόμορφο αποθεματικό ύψους 15 % για τη χρηστή διακυβέρνηση δεν είναι απαραιτήτως και δίκαιο. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες τις ίδιες ανάγκες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕΣ θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει μεταφορές από το νέο πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων (8)·

24.

χαιρετίζει ιδιαίτερα τη συμπερίληψη των τοπικών και περιφερειακών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνιστώσες 1 και 2, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας ή της Ισλανδίας, όπως ζητούσε η ΕτΠ (9). Η ΕτΠ υποστηρίζει τη συνεχή στήριξη της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία μέσω του προγράμματος PEACE PLUS·

25.

προτείνει να είναι δυνατή η συμμετοχή και τρίτων κρατών στη συνιστώσα 4 (διαπεριφερειακή συνεργασία), καθώς και στις διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία μέσω εξωτερικών προς τον προϋπολογισμό της ΕΕ εσόδων για ειδικό προορισμό.

26.

επισημαίνει ότι η προαγωγή της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια από τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Ήδη στα έργα για τις ΜΜΕ υπάρχει η υποχρέωση κοινοποίησης των κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (GBER/General Block Exemption Regulation). Ειδικές διατάξεις σχετικά με τις περιφερειακές ενισχύσεις για επενδύσεις από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών περιλαμβάνονται επίσης στις κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην ενότητα για τις περιφερειακές ενισχύσεις του GBER. Δεδομένου ότι οι ενισχύσεις για την ΕΕΣ θα πρέπει να θεωρούνται συμβατές με την ενιαία αγορά, θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ·

27.

προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους και τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων, προτείνει να απλουστευθούν περαιτέρω οι απαιτήσεις κοινοποίησης των κρατικών ενισχύσεων. Η Επιτροπή των Περιφερειών λαμβάνει υπό σημείωση την πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση του εξουσιοδοτικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1588. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί κατά πόσον τα μέτρα στον τομέα της διαπεριφερειακής συνεργασίας θα μπορούσαν γενικά να εξαιρεθούν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


(1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής σε παραμεθόριες περιφέρειες της ΕΕ» — COM(2017) 534 final της 20.9.2017.

(1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής σε παραμεθόριες περιφέρειες της ΕΕ» — COM(2017) 534 final της 20.9.2017.

(1)  COM(2018) 373 final, σχέδιο γνωμοδότησης με εισηγητή τον κ. Arends (COTER-VI/048).

(2)  Σχέδιο γνωμοδότησης με εισηγητές τον κ. Schneider και την κ. Marini (COTER-VI/045).

(3)  Σχέδιο έκθεσης με εισηγητή τον κ. Arimont, 2018/0199 (COD).

(4)  COM(2018) 435 final.

(5)  Η πρόταση αυτή απηχεί τις συστάσεις των γνωμοδοτήσεων —μεταξύ άλλων— με εισηγητές τους/τις: Maupertuis (COTER-VI/22), Herrera Campo (SEDEC-VI/8), Osvald (COTER-V/21) και Karácsony (COTER-VI/36).

(6)  Γνωμοδότηση με εισηγητή τον κ. Osvald (COTER-VI/012), γνωμοδότηση με εισηγητή τον κ. Vlasák (COTER-VI/035).

(7)  Γνωμοδότηση του κ. Branda με θέμα «Έργα διαπροσωπικής και μικρής κλίμακας στο πλαίσιο προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας» (COTER-VI/023).

(8)  Πρόταση κανονισμού (ΕΕ) 2018/XXX σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων, COM(2018) 391 final.

(9)  Ψήφισμα σχετικά με τον αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ, 129η σύνοδος ολομέλειας, 17 Μαΐου 2018, RESOL-VI/031, σημείο 23.


Top