EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE4796

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση» [COM(2018) 567 final — 2018/0298 (COD)]

EESC 2018/04796

ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 298–300 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 62/298


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση»

[COM(2018) 567 final — 2018/0298 (COD)]

(2019/C 62/47)

Γενικός εισηγητής:

ο κ. Séamus BOLAND

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 10.9.2018

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.9.2018

Νομική βάση

Άρθρο 100 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών

Απόφαση του Προεδρείου

18.9.2018

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

17.10.2018

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

538

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

122/0/0

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 σχετικά με τις επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση των πλοίων, που είναι αναγκαία λόγω της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1.2.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευκαιριών και συνιστά στην Επιτροπή να προωθήσει στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων, καθώς και των αναγνωρισμένων οργανισμών με τους οποίους τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης.

1.3.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρόταση αυτή προσφέρει νομική ασφάλεια σε έναν κλάδο στον οποίο υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από την ομαλή μεταφορά εμπορευμάτων υπό συνθήκες που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Ως εκ τούτου, συνιστά να εγκριθεί επειγόντως η πρόταση.

1.4.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της πρότασης μετά την πάροδο ικανού διαστήματος από την έναρξη της εφαρμογής της και συνιστά να ληφθούν επαρκή μέτρα, ιδίως στην περίπτωση που οι συνέπειες δεν προβλέπονται από το πεδίο εφαρμογής της αλλαγής του κανονισμού.

2.   Γενικές παρατηρήσεις

2.1.

Στις 23 Ιουνίου 2016, κατόπιν δημοψηφίσματος για την ιδιότητά του ως μέλους της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνει τη νήσο του Γιβραλτάρ.

2.2.

Στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της Ένωσης θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την 30ή Μαρτίου 2019 («ημερομηνία αποχώρησης»). Εκείνη τη χρονική στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα.

2.3.

Ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης που τελεί επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, είναι σαφές ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές θα παύσει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ). Στο δίκαιο της Ένωσης, η αναγνώριση σε επίπεδο ΕΕ των οργανισμών παροχής υπηρεσιών επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων που φέρουν σημαία ενός από τα κράτη μέλη, μπορεί να συνεχιστεί μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία επί της πρότασης.

2.4.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 («ο κανονισμός»), οι οργανισμοί επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων που αναγνωρίζονται σε επίπεδο ΕΕ από την Επιτροπή («αναγνωρισμένοι οργανισμοί») επιβάλλεται να αξιολογούνται τουλάχιστον ανά διετία από την Επιτροπή, μαζί με το κράτος μέλος που υπέβαλε την αρχική αίτηση αναγνώρισής τους. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει στις αξιολογήσεις που διενεργούνται δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού, όσον αφορά τους οργανισμούς για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργεί ως το κράτος μέλος αρχικής αναγνώρισης.

2.5.

Η λόγω Brexit αναμενόμενη απώλεια της αναγνώρισης σε επίπεδο ΕΕ «οργανισμών» που έχουν αρχικά αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και το γόητρο των σημαιών των κρατών μελών της ΕΕ των 27 τα οποία έχουν εξουσιοδοτήσει τους εν λόγω αναγνωρισμένους οργανισμούς να ενεργούν για λογαριασμό τους για τους σκοπούς της διενέργειας θεσμοθετημένων επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποίησης πλοίων. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς έχουν συνάψει με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη συμφωνίες αδειοδότησης οι οποίες καθίστανται άκυρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

2.6.

Συνεπώς, επιδίωξη της πρότασης της Επιτροπής είναι να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου, να διασφαλιστεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων των θιγόμενων πλοιοκτητών και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των σημαιών των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

2.7.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο παύσει να είναι μέλος της Ένωσης, θα παύσει να συμμετέχει σε όλες τις εργασίες δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009. Ωστόσο, με την επιφύλαξη της επίτευξης συμφωνίας επί της πρότασης, οι οργανισμοί θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο τους.

3.   Σύνοψη των προτάσεων της Επιτροπής

3.1.

Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου στη ρύθμιση των θαλάσσιων υποθέσεων, η οποία θα διαταραχθεί λόγω της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

3.2.

Ουσιαστικά, με την άρση της ανάγκης κράτους αρχικής αναγνώρισης, η πρόταση θα επιτρέψει στους οργανισμούς να συνεργαστούν μαζί με την Επιτροπή με τα κράτη μέλη που έχουν συμφωνίες εξουσιοδότησης μαζί τους για να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις πιστοποίησης και πλοίων.

3.3.

Η πρόταση επιδιώκει την αναγνώριση των «οργανισμών» που ενεργούσαν στο παρελθόν υπό το Ηνωμένο Βασίλειο στο ρόλο του ως κράτους μέλους αρχικής αναγνώρισης εξ ονόματος της Επιτροπής. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συνέχεια των υφιστάμενων ρυθμίσεων μεταξύ των εν λόγω οργανισμών και των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ-27. Αυτές περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των ερευνών και των επιθεωρήσεων πλοίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί αδιάλειπτη ασφάλεια.

3.4.

Για να επιτευχθεί αυτό, η πρόταση τροποποιεί το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού. Έτσι θα τροποποιηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία μόνο το κράτος μέλος αρχικής αναγνώρισης συμμετέχει στη διαδικασία τακτικής αξιολόγησης εξ ονόματος της Επιτροπής. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται από αναγνωρισμένους οργανισμούς που εργάζονται για λογαριασμό της Επιτροπής.

3.5.

Σκοπός είναι η διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας των σημαιών των 27 κρατών μελών που θα συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς.

3.6.

Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού περιορίζεται στην αντιμετώπιση των «δυσμενών συνεπειών» που θα προκληθούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

4.   Παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

4.1.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι οι κανονισμοί που διέπουν τη ναυτιλία, ιδίως τις θαλάσσιες μεταφορές, έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται μια αρμονική κατάσταση για όλες τις συναλλαγές και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

4.2.

Συμφωνεί με την ουσία της πρότασης, ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι σημαίες της ΕΕ και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νομική αβεβαιότητα μετά το Brexit.

4.3.

Σημειώνει ότι οι τρεις κύριες οντότητες που συμμετέχουν σήμερα είναι: ο EMSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα), ο ABS (Αμερικανικός Οργανισμός Ναυτιλίας) και οι Lloyds.

4.4.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, χωρίς την παρούσα πρόταση, τα κράτη μέλη δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους αναγνωρισμένους οργανισμούς για το στόλο που φέρει τη σημαία τους. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να υψώσουν στα πλοία τους σημαία τρίτου κράτους. Παρόμοιες ενέργειες θα έχουν σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τις τρέχουσες συμβάσεις με τους υφιστάμενους οργανισμούς και τη διασφάλιση της συνέχειας στον κλάδο.

4.5.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι ο ναυτιλιακός κλάδος κατέχει κεντρική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και στην κυκλοφορία εμπορευμάτων. Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί ότι τα κανονιστικά συστήματα θα παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

4.6.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αδυναμία υιοθέτησης της πρότασης θα μπορούσε να διακόψει την παγκόσμια μεταφορά εμπορευμάτων και να εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εγκριθεί η πρόταση αμέσως.

4.7.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει την παρατήρηση της Επιτροπής ότι οι συνέπειες, που επί του παρόντος δεν εντοπίζονται, θα ανακοινωθούν μετά από μια ορισμένη περίοδο εφαρμογής.

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


Top