EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE3104

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά» [COM(2018) 334 final — 2018/0173 (CNS)] την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση)» [COM(2018) 346 final — 2018/0176 (CNS)] την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αναδιατύπωση)» [COM(2018) 341 final — 2018/0187 (COD)] και την «Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσον αφορά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μητρώου» [COM(2018) 349 final — 2018/0181 (CNS)]

EESC 2018/03104

ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 108–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 62/108


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά»

[COM(2018) 334 final — 2018/0173 (CNS)]

την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης

(αναδιατύπωση)»

[COM(2018) 346 final — 2018/0176 (CNS)]

την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης

(αναδιατύπωση)»

[COM(2018) 341 final — 2018/0187 (COD)]

και την «Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσον αφορά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μητρώου»

[COM(2018) 349 final — 2018/0181 (CNS)]

(2019/C 62/17)

Εισηγητής: ο κ.

Jack O’CONNOR

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 5.7.2018

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 13.6.2018

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 25.5.2018

Νομική βάση

Άρθρα 113 και 114 της ΣΛΕΕ

 

 

Αρμόδιο τμήμα

Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

3.10.2018

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

17.10.2018

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

538

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

193/0/9

1.   Σύνοψη και συμπεράσματα

1.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην παρούσα δέσμη μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύει ότι με αυτά τα μέτρα θα επιτευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που έχουν τεθεί, δηλαδή η παροχή μεγαλύτερης βεβαιότητας και σαφήνειας όσον αφορά τη μεταχείριση ορισμένων αλκοολούχων προϊόντων, η διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου με εξορθολογισμένα και εκσυγχρονισμένα συστήματα και η μείωση του διοικητικού και νομικού φόρτου των μικρών επιχειρήσεων.

1.2.

Η ΕΟΚΕ έχει επίγνωση της κυμαινόμενης συμβολής των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα κράτη μέλη, ιδίως του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα προϊόντα. Επιπλέον, υπάρχουν ποικίλες πολιτιστικές σχέσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, ποικίλοι κοινωνικοί στόχοι (π.χ. υγεία), αλλά και επιχειρηματικοί στόχοι (π.χ. προώθηση των μικρών επιχειρήσεων, καινοτομία). Επομένως, μια κατευθυντήρια αρχή συνίσταται στο να προβλεφθεί η ευρύτερη δυνατή διακριτική ευχέρεια ώστε να δίδεται η ευκαιρία στα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τη φορολόγηση με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των αλκοολούχων προϊόντων στις εθνικές ανάγκες και στους σχετικούς στόχους στους τομείς της φορολογικής διάρθρωσης, καθώς και στο αντίστοιχο πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την τήρηση της αρχής αυτής στις προτεινόμενες αλλαγές.

1.3.

Στον βαθμό που προσδίδεται μεγαλύτερη σαφήνεια και συνοχή στους ορισμούς (π.χ. «νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος», «μηλίτης» κ.λπ.), στον βαθμό που η πρόσβαση στο διασυνοριακό εμπόριο των μικρών παραγωγών καθίσταται διοικητικά απλούστερη και εκσυγχρονίζεται μέσω επικαιροποιημένων συστημάτων πληροφορικής και στον βαθμό που διευκρινίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη μετουσιωμένη αλκοόλη, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τα μέτρα που περιέχει η δέσμη αναθεωρημένων προτάσεων. Χάρη στα προτεινόμενα μέτρα θα μειωθεί η διοικητική και η νομική αβεβαιότητα τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους οικονομικούς φορείς, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του κόστους και την άρση των φραγμών. Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί η εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την παράνομη αγορά οινοπνευματωδών ποτών.

1.4.

Υπάρχουν δύο τομείς που εμπνέουν ανησυχία. Πρώτον, η πρόταση σχετικά με την αύξηση του χαμηλότερου δασμολογικού ορίου για τη μπίρα από 2,8 % ποσοστό κατ’ όγκο σε 3,5 % ποσοστό κατ’ όγκο. Παρά το γεγονός ότι αυτό το μέτρο προωθείται με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας, υπάρχει ανησυχία επειδή θα μπορούσε, κατά παράδοξο τρόπο, να αυξήσει τα ποσοστά πρόσληψης οινοπνεύματος. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να παραμείνει προαιρετικό και στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την εν λόγω πρόταση, ζητώντας, ωστόσο, την επανεξέτασή της εντός πέντε ετών, προκειμένου να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος σε κάθε κράτος μέλος που θα έχει θέσει σε εφαρμογή την παρούσα πρόταση.

1.4.1.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει να εξορθολογιστεί η μέθοδος μέτρησης των βαθμών Plato του «τελικού προϊόντος» για τη μπίρα, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη μέτρηση θα πρέπει να πραγματοποιείται στο τέλος της διαδικασίας ζυθοποίησης. Πρόσφατα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) προέβη στην ερμηνεία της ισχύουσας οδηγίας, σύμφωνα με την οποία οι βαθμοί Plato θα πρέπει να μετρώνται πριν από την προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών, για τους σκοπούς της είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται μόνο σε τρία κράτη μέλη. Αυτό θα απαιτήσει από έντεκα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τη μέθοδό τους (τα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν χρησιμοποιούν τη μέθοδο Plato). Ως εκ τούτου, με στόχο την πρόκληση της ελάχιστης δυνατής διατάραξης, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις προτάσεις της Επιτροπής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απομένουν μόνο τρία κράτη μέλη για να τροποποιήσουν τη μέθοδό τους.

2.   Σύνοψη των προτάσεων της Επιτροπής

2.1.

Οι προτάσεις της Επιτροπής διαιρούνται σε δύο μέρη. Αφενός, έχουν υποβληθεί η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αφετέρου, υπάρχουν δύο περαιτέρω προτάσεις διοικητικής φύσης οι οποίες υποστηρίζουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτές οι προτάσεις είναι οι ακόλουθες: η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσον αφορά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μητρώου και η πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αναδιατύπωση).

2.2.

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ: Οι προτάσεις της Επιτροπής εξετάζουν θέματα σε τέσσερις τομείς: α) μεταχείριση της μετουσιωμένης αλκοόλης, β) μειωμένοι συντελεστές για τους μικρούς παραγωγούς και κατάταξη ορισμένων αλκοολούχων ποτών, γ) ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου και δ) μέτρηση των βαθμών Plato στη μπίρα που έχει υποστεί γλύκανση ή αρωματισμό.

2.2.1.

Μεταχείριση της μετουσιωμένης αλκοόλης: Επί του παρόντος, παρατηρείται ασυνεπής αμοιβαία αναγνώριση της πλήρως μετουσιωμένης αλκοόλης (completely denatured alcohol/CDA) μεταξύ των κρατών μελών, ενώ υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες των έμμεσων χρήσεων της μερικώς μετουσιωμένης αλκοόλης (partially denatured alcohol/PDA). Η Επιτροπή προτείνει α) να αποσαφηνιστεί η αμοιβαία αναγνώριση της πλήρως μετουσιωμένης αλκοόλης (CDA) και να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες για την κοινοποίηση από τα κράτη μέλη νέων σκευασμάτων για την ίδια ουσία· β) να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση της μερικώς μετουσιωμένης αλκοόλης (PDA) για τις έμμεσες χρήσεις· και γ) να απαιτηθεί οι διακινήσεις μερικώς μετουσιωμένης αλκοόλης που υπερβαίνει το 90 τοις εκατό σε αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο (Actual Alcoholic Strength by Volume/ABV) και των μη τελικών προϊόντων που περιέχουν αλκοόλη να ολοκληρώνονται με τη χρήση του συστήματος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS/Excise Movement and Control System).

2.2.2.

Μειωμένοι συντελεστές για τους μικρούς παραγωγούς και κατάταξη ορισμένων αλκοολούχων ποτών: Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν μειωμένους συντελεστές στους μικρούς παραγωγούς μπίρας και αιθυλικής αλκοόλης. Οι μικροί παραγωγοί πρέπει να είναι «νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητοι»(«legally and economically independent»). Το στοιχείο αυτό, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται επαρκώς. Το γεγονός αυτό επιφέρει αβεβαιότητα και διοικητικά/δικαστικά έξοδα. Επιπλέον, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές για τους μικρούς παραγωγούς άλλων αλκοολούχων ποτών. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει τους μικρούς παραγωγούς μηλίτη. Η Επιτροπή προτείνει α) να οριστούν οι «νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητοι» παραγωγοί και να θεσπιστεί ενιαίο πιστοποιητικό για τους μικρούς παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών μηλίτη, σε ολόκληρη την ΕΕ (1)· και β) να εισαχθούν προαιρετικοί μειωμένοι συντελεστές για τους ανεξάρτητους μικρούς παρασκευαστές μηλίτη (2).

2.2.3.

Ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου: Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές για τα ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου. Αυτό αφορά μόνον ορισμένα αλκοολούχα προϊόντα (π.χ. τη μπίρα). Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του ορίου από 2,8 % ποσοστό κατ’ όγκο σε 3,5 % ποσοστό κατ’ όγκο (3). Έχει υποστηριχθεί ότι το όριο για τη μπίρα χαμηλού αλκοολικού τίτλου είναι πολύ χαμηλό, στοιχείο το οποίο, αφενός, υπονομεύει την καινοτομία των προϊόντων και, αφετέρου, παρέχει ελάχιστα κίνητρα για την ανάπτυξη αυτού του υποτομέα. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές δεν προτιμούν τις μπίρες χαμηλού αλκοολικού τίτλου, γεγονός που υπονομεύει την πολιτική στον τομέα της υγείας.

2.2.4.

Μέτρηση των βαθμών Plato στη μπίρα που έχει υποστεί γλύκανση ή αρωματισμό: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εισπράττεται για τη μπίρα με βάση τους βαθμούς Plato του «τελικού προϊόντος»(«finished product») σε 14 κράτη μέλη. Έντεκα κράτη μέλη μετρούν τους βαθμούς Plato στο τέλος της διαδικασίας ζυθοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα τρία κράτη μέλη πραγματοποιούν τη μέτρηση προτού προσθέσουν το σιρόπι ζάχαρης ή τις αρωματικές ουσίες. (Τα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία Plato. Αντ’ αυτού, εφαρμόζουν τη μέτρηση του αποκτημένου ογκομετρικού αλκοολικού τίτλου [Actual Alcoholic Strength by Volume/ABV]). Ο όρος «τελικό προϊόν»(«finished product») δεν ορίζεται στην οδηγία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται τρεις διαφορετικές ερμηνείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη ομοιόμορφη μέτρηση και, συνεπώς, οδηγεί σε διαφορές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται σε προϊόντα τα οποία ενδέχεται να έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Εκτιμάται, επιπλέον, ότι οι διαδικασίες παρακολούθησης είναι επαχθείς λόγω των ποικίλων απαιτήσεων για τη μέτρηση των βαθμών Plato στις τρεις διαφορετικές ερμηνείες (π.χ. έλεγχος που απαιτείται στη ζυθοποιία και όχι στη φιάλη). Σύμφωνα με την ερμηνεία της ισχύουσας οδηγίας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4), οι βαθμοί Plato θα πρέπει να μετρούνται πριν από την τελική διαδικασία, αποκλείοντας, συνεπώς, τις προστιθέμενες ουσίες. Η Επιτροπή προτείνει την αποσαφήνιση της διάταξης σχετικά με τη μέτρηση των βαθμών Plato για τη μπίρα, ιδίως το πότε πρέπει να λαμβάνει χώρα η μέτρηση των βαθμών Plato (5). Αυτή η πρόταση αποσκοπεί στη μέτρηση των βαθμών στο τέλος της διαδικασίας (π.χ. λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε ουσίες έχουν προστεθεί). Με τον τρόπο αυτό θα αποσαφηνιστεί αποτελεσματικά ο ορισμός του «τελικού προϊόντος».

2.3.

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση). Αυτή η δεύτερη δέσμη μέτρων είναι τεχνικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει μέτρα για τον εξορθολογισμό των μεταφορών εμπορευμάτων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Τα καθεστώτα ειδικού φόρου κατανάλωσης και τα τελωνειακά καθεστώτα δεν είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένα ή συγχρονισμένα, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα κατά τις εισαγωγές ή εξαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καθεστώτα ειδικών φόρων κατανάλωσης είναι επαχθή ή ποικίλλουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Επιπλέον, δεδομένου του υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου που συνοδεύει την κατοχή και τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης υπό καθεστώς αναστολής, οι ρυθμίσεις αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως από μεγάλες εταιρείες. Οι ΜΜΕ χρησιμοποιούν καθεστώτα τα οποία προσιδιάζουν καλύτερα σε μικρές αποστολές και σε χαμηλό αριθμό διακινήσεων, έχουν όμως ως αποτέλεσμα υψηλότερο κανονιστικό φόρτο ανά διακίνηση. Αυτό προκαλεί πρόσθετο διοικητικό κόστος και κόστος συμμόρφωσης, καθώς και επιπλέον προσπάθεια για τις επιχειρήσεις, όπως και για τις εθνικές αρχές. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα βήματα στις διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται χειροκίνητα και υπόκεινται σε απαιτήσεις που διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Επιπλέον, τα βήματα αυτά αποτελούν πηγή φοροδιαφυγής. Η Επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών αυτών που καλύπτουν την αλληλεπίδραση εξαγωγής και εισαγωγής των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, τη διακίνηση προϊόντων μεταξύ επιχειρήσεων για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί φόρος, καθώς και εξαιρετικές περιπτώσεις.

2.3.1.

Αλληλεπίδραση εισαγωγής: Δεν υπάρχουν τυποποιημένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης για την απαίτηση απαλλαγής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά την αποδέσμευση για ελεύθερη κυκλοφορία. Μπορεί να ζητηθεί απαλλαγή από την καταβολή κατά την αποδέσμευση εάν τα εμπορεύματα πρόκειται να μεταφερθούν από τον τόπο εισαγωγής στο πλαίσιο του EMCS (Excise Movement and Control System/σύστημα διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης), ωστόσο, δεν υπάρχει τυποποιημένη απαίτηση αποδείξεων, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή για τις ενδοενωσιακές προμήθειες. Η Επιτροπή προτείνει την υποχρέωση δήλωσης του αποστολέα και του παραλήπτη (τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ζητούν προσδιορισμό της διακίνησης των υποκείμενων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης εμπορευμάτων).

2.3.2.

Αλληλεπίδραση εξαγωγής:: Δεν υπάρχει εναρμονισμένος συγχρονισμός μεταξύ του συστήματος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (Excise Movement and Control System/EMCS) και του συστήματος ελέγχου των εξαγωγών (Export Control System/ECS). Οι διακινήσεις πρέπει να ολοκληρώνονται χειροκίνητα, ενώ οι ακυρωμένες εξαγωγές δεν αναφέρονται στο EMCS. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διοικητικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις (π.χ. καθυστέρηση στην αποδέσμευση εγγυήσεων), σε πιθανή απάτη ή σε στρεβλώσεις στην αγορά. Η Επιτροπή προτείνει απαίτηση για τον προσδιορισμό του αποστολέα προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και του διοικητικού κωδικού αναφοράς (ARC/Administrative Reference Code) της διακίνησης στο πλαίσιο του EMCS. Θα υπάρχει επίσης υποχρέωση αναφοράς προς το EMCS εξαιρετικών περιπτώσεων από την πλευρά των εξαγωγών (π.χ. αποτυχία εξόδου από την ΕΕ, ακύρωση δήλωσης), προκειμένου να βελτιωθεί ο συγχρονισμός.

2.3.3.

Ευθυγράμμιση διαμετακόμισης: Εκτός από τον συνδυασμό των EMCS και ECS, χρησιμοποιούνται και άλλα καθεστώτα για την εποπτεία της εξαγωγής προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης: η διαδικασία εξωτερικής και εσωτερικής διαμετακόμισης και οι ενιαίες συμβάσεις μεταφοράς (STC/Single Transport Contracts). Η χρήση αυτών των διαδικασιών απλουστεύει τις εξαγωγικές δραστηριότητες για τους οικονομικούς φορείς διότι τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξαγωγής κατά την έναρξη της διαμετακόμισης και, κατά συνέπεια, να ολοκληρώσουν τη διακίνηση στο πλαίσιο του EMCS. Ωστόσο, η χρήση αυτών των απλουστευμένων διαδικασιών εξαγωγής οδήγησε σε ορισμένα ζητήματα: ελλιπή απόδειξη της απαλλαγής από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, καμία απόδειξη φυσικής εξόδου, εγγυήσεις που αποδεσμεύονται πριν από την ουσιαστική έξοδο των εμπορευμάτων και ελλιπή εποπτεία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για απάτη και νομικές αβεβαιότητες που επιφέρουν περιπλοκές και σύγχυση σε επίπεδο επιχείρησης. Επί του παρόντος, δεν είναι νομικά δυνατό να κλείσει η διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης με το άνοιγμα της διαμετακόμισης. Η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους οικονομικούς φορείς να χρησιμοποιούν έναν απλουστευμένο τρόπο εξαγωγής προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εξωτερικής διαμετακόμισης μετά την εξαγωγή αντί να χρησιμοποιούν το EMCS μέχρι τα εξωτερικά σύνορα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται επαρκής διαχείριση των εγγυήσεων και αποτρέπεται η εξαφάνιση εμπορευμάτων στον προορισμό, δεδομένου ότι τα εμπορεύματα, τα οποία έχουν καταστεί μη ενωσιακά εμπορεύματα με την έναρξη της εξωτερικής διαμετακόμισης, θα τελούν υπό τελωνειακό έλεγχο μέχρις ότου εξέλθουν του τελωνειακού εδάφους.

2.3.4.

Διακίνηση προϊόντων μεταξύ επιχειρήσεων για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί φόρος (B2B/Business-to-Business): Η τρέχουσα διαδικασία για τη διακίνηση αγαθών μεταξύ επιχειρήσεων για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί φόρος είναι έντυπη. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται από τις ΜΜΕ, καθώς δεν απαιτεί φορολογική αποθήκη για την αποστολή ή τις παραλαβές. Εντούτοις, η εν λόγω διαδικασία είναι παρωχημένη, ασαφής και επαχθής. Η Επιτροπή προτείνει να αυτοματοποιηθούν οι εν λόγω διακινήσεις μέσω της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του EMCS και να διευκολυνθούν με τη δημιουργία δύο νέων κατηγοριών: του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη. Με τον τρόπο αυτό θα απλουστευθεί η διαδικασία και θα μειωθεί το κόστος για τις ΜΜΕ, ενώ, ταυτοχρόνως, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

2.3.5.

Εξαιρετικές περιπτώσεις: Οι εξαιρετικές περιπτώσεις αφορούν μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων: η ποσότητα των εμπορευμάτων που φθάνουν στον προορισμό είναι μικρότερη από την ποσότητα που δηλώθηκε κατά την αποστολή (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ελλείψεων όπως η εξάτμιση της βενζίνης) ή μεγαλύτερη· ο παραλήπτης αρνείται την ευθύνη για τα εμπορεύματα· επίσημη ακύρωση της διακίνησης· κ.λπ. Οι περιπτώσεις αυτές δεν καταγράφονται λεπτομερώς από νομοθετικής άποψης, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των ελλείψεων, των απορρίψεων διαδικασιών και των κατώτατων ορίων για τις επιτρεπόμενες απώλειες. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να προκαλέσουν πολυπλοκότητα και σύγχυση. Οι ισχύουσες οδηγίες διασφαλίζουν ήδη ότι οι ποσότητες μετρούνται με κοινό τρόπο. Η Επιτροπή αποδέχεται ότι πρέπει να ενημερώνει καλύτερα τις εθνικές αρχές σχετικά με αυτές τις οδηγίες. Ωστόσο, προτείνει μια νέα παρέμβαση για την τυποποίηση των ορίων των επιτρεπόμενων ζημιών.

2.4.

Αφετέρου, υπάρχουν δύο περαιτέρω προτάσεις διοικητικής φύσης οι οποίες υποστηρίζουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

2.4.1.

Η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσον αφορά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μητρώου, εστιάζεται στην αυτοματοποίηση της επιτήρησης της διακίνησης των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων που έχουν διατεθεί προς κατανάλωση σε ένα κράτος μέλος και διακινούνται σε άλλο κράτος μέλος, προκειμένου να παραδοθούν για εμπορικούς σκοπούς στο εν λόγω άλλο κράτος μέλος.

2.4.2.

Η πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και την παρακολούθηση των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αναδιατύπωση) συνοδεύει την προαναφερόμενη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου και θέτει σε ισχύ την αυτοματοποίηση της επιτήρησης της διακίνησης των υποκείμενων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντων.

3.   Παρατηρήσεις

3.1.   Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ

3.1.1.

Μεταχείριση της μετουσιωμένης αλκοόλης (βλέπε σημείο 2.2.1 ανωτέρω). Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ικανοποιητικές και θα πρέπει να προχωρήσουν. Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της παράνομης αγοράς οινοπνευματωδών ποτών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανατεθεί η εκπόνηση σχετικής έκθεσης ούτως ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

3.1.2.

Μειωμένοι συντελεστές για τους μικρούς παραγωγούς και κατάταξη ορισμένων αλκοολούχων ποτών (σημείο 2.2.2 ανωτέρω). Και στην προκειμένη περίπτωση, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι στοχοθετημένες σε τρέχοντα προβλήματα και οδηγούν σε μεγαλύτερη σαφήνεια, βελτιώνοντας παράλληλα το ισχύον καθεστώς, έτσι ώστε να δοθούν κατάλληλα κίνητρα για τη στήριξη των μικρών παραγωγών. Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι, στο μέλλον, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική θέσπισης παρόμοιου μειωμένου συντελεστή με αναθεωρημένα κατώτατα όρια για τα αποστακτήρια οινοπνευματωδών ποτών.

3.1.3.

Ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου (σημείο 2.2.3 ανωτέρω). Οι προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα αυτό είναι περισσότερο αμφιλεγόμενες. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η καινοτομία των προϊόντων πλήττεται. Παρουσιάζονται ανεπίσημα στοιχεία για την ύπαρξη ολοένα αυξανόμενης παρουσίας μπίρας χαμηλού αλκοολικού τίτλου μεταξύ των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραγωγών. Το όποιο πλεονέκτημα για την υγεία απαιτεί την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές μπίρας κανονικού αλκοολικού τίτλου, ούτως ώστε αυτοί να στραφούν προς την αναθεωρημένη αλκοόλη χαμηλού αλκοολικού τίτλου. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται, ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές μπίρας χαμηλού αλκοολικού τίτλου να αυξήσουν την κατανάλωση μπίρας με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη: δυνάμει αυτών, κάθε κράτος μέλος εξακολουθεί να έχει τη διακριτική ευχέρεια να διατηρήσει ένα χαμηλότερο όριο και να μειώσει τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ αποδέχεται τις προτάσεις αυτές. Ωστόσο, συνιστάται η διενέργεια επανεξέτασης εντός περιόδου πέντε ετών σε εκείνα τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση αυτών των διατάξεων, προκειμένου να μετρηθεί ο βαθμός στον οποίο σημειώθηκε μεταστροφή της κατανάλωσης προς προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλη αντί της κατανάλωσης ποτών κανονικής περιεκτικότητας σε αλκοόλη.

3.1.4.

Μέτρηση των βαθμών Plato στη μπίρα που έχει υποστεί γλύκανση ή αρωματισμό (βλέπε σημείο 2.2.4 ανωτέρω): Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες, ιδίως υπό το πρίσμα της ερμηνείας της ισχύουσας οδηγίας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ο ισχυρισμός ότι η διαδικασία μέτρησης της περιεκτικότητας σε αλκοόλη πριν από την προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών είναι επαχθής από διοικητική άποψη αμφισβητείται από διάφορους εκπροσώπους των οικονομικών φορέων. Ωστόσο, μόνο τρία κράτη μέλη εφαρμόζουν επί του παρόντος τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλη πριν από την προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών, ενώ τα υπόλοιπα έντεκα κράτη μέλη που εφαρμόζουν τη μεθοδολογία Plato χρησιμοποιούν τη μέθοδο που συνάδει με τις προτάσεις της Επιτροπής. Λόγω αυτού και δεδομένων των οφελών που απορρέουν από τον συνεκτικό ορισμό του «τελικού προϊόντος»(finished product), προκαλεί λιγότερες διαταραχές το γεγονός ότι προτείνεται τρία μόνο κράτη μέλη να τροποποιήσουν τη μεθοδολογία τους αντί να απαιτείται από έντεκα να το πράξουν. Θα πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω ότι, όταν εξάγονται τέτοιου είδους προϊόντα, οι διαφορές στη μεθοδολογία Plato δεν είναι σημαντικές, καθώς απαιτείται η μέτρηση του αποκτημένου ογκομετρικού αλκοολικού τίτλου (ABV/Actual Alcoholic Strength by Volume). Αντίστοιχα, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής προκαλούν την ελάχιστη δυνατή διατάραξη και παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν τα φορολογικά έσοδα.

3.2.   Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση)

3.2.1.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου και καλύπτουν την αλληλεπίδραση μεταξύ εισαγωγής και εξαγωγής, την ευθυγράμμιση της διαμετακόμισης, τη διακίνηση προϊόντων μεταξύ επιχειρήσεων για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί φόρος (B2B/Business-to-Business), καθώς και τις εξαιρετικές περιπτώσεις, θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: συγκεκριμένα, τον εξορθολογισμό της μεταφοράς προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, την ευθυγράμμιση των καθεστώτων ειδικού φόρου κατανάλωσης και των τελωνειακών καθεστώτων, τη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης τόσο για τους οικονομικούς φορείς όσο και για τις εθνικές αρχές και, τέλος, την καταπολέμηση της απάτης. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται αυτές τις προτάσεις.

3.3.   Η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 και η πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αναδιατύπωση)

3.3.1.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει αυτές τις δύο προτάσεις καθότι διευκολύνουν, από διοικητική σκοπιά, την εφαρμογή των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Άρθρο 4 και άρθρο 13α.

(2)  Άρθρο 13.

(3)  Άρθρο 5.

(4)  Υπόθεση C-30/17 — Kompania Piwowarska, 17 Μαΐου 2018.

(5)  Άρθρο 3.


Top