EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2418

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/2418 af 18. oktober 2023 om oprettelse af et instrument til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (EDIRPA)

PE/40/2023/REV/1

EUT L, 2023/2418, 26.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2418/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2418/oj

European flag

Tidende
Den Europæiske Unions

DA

Serie L


2023/2418

26.10.2023

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2023/2418

af 18. oktober 2023

om oprettelse af et instrument til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (EDIRPA)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 173, stk. 3,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

EU's stats- og regeringschefer forpligtede sig på mødet i Versailles den 11. marts 2022 til at styrke de europæiske forsvarskapaciteter i lyset af Ruslands angrebskrig mod Ukraine. De blev enige om at øge forsvarsudgifterne betydeligt, udvikle yderligere incitamenter til stimulering af medlemsstaternes samarbejdsbaserede investeringer i fælles projekter og fælles indkøb af forsvarskapaciteter, investere yderligere i de kapaciteter, der er nødvendige for at gennemføre den samlede vifte af missioner og operationer, fremme synergier og øge innovation og styrke og udvikle den europæiske forsvarsindustri, herunder små og mellemstore virksomheder (SMV'er).

(2)

Ruslands uberettigede invasion af Ukraine den 24. februar 2022 og dets igangværende angrebskrig har gjort det klart, at det er afgørende at handle snarest muligt for at afhjælpe eksisterende mangler. Tilbagekomsten af en højintensiv krig og territoriale konflikter til Europa har en negativ indvirkning på Unionens og medlemsstaternes sikkerhed og kræver en betydelig forøgelse af medlemsstaternes kapacitet til at afhjælpe de mest akutte og kritiske mangler, navnlig dem, der er blevet forværret af overførslen af forsvarsprodukter til Ukraine.

(3)

Ruslands militære aggression mod Ukraine har på dramatisk vis understreget behovet for at tilpasse den europæiske forsvarsindustrielle og -teknologiske basis (EDTIB) til strukturforandringer, styrke Unionens militære forskning og udvikling (FoU), modernisere militært udstyr og styrke samarbejdet mellem medlemsstaterne inden for rammerne af indkøb på forsvarsområdet.

(4)

Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (den højtstående repræsentant) forelagde den 18. maj 2022 en »fælles meddelelse om »en analyse af investeringsunderskud på forsvarsområdet og vejen frem««. I den fælles meddelelse understregedes virkningerne af flere års mindreforbrug på forsvarsområdet, og det fremhævedes, at der findes finansielle, industrielle og kapacitetsmæssige mangler på Unionens forsvarsområde. I den fælles meddelelse præciseres det, at krigens tilbagevenden til Europa har afsløret en ophobning af huller og mangler i de militære lagre samt reduceret industriel produktionskapacitet og begrænset fælles indkøb og samarbejde. Den fælles meddelelse fremhævede også mangler, der umiddelbart påvirker medlemsstaternes væbnede styrkers handlefrihed, såvel som det akutte behov for at genopfylde visse lagre, erstatte forældet militært materiel, f.eks. materiel, der er designet eller fremstillet i det tidligere Sovjetunionen, og styrke de strategiske kapaciteter.

(5)

Den fælles meddelelse foreslog også et særligt kortfristet instrument, der er udformet i en ånd af solidaritet, som redskab til at tilskynde medlemsstaterne til på frivillig basis at gennemføre fælles indkøb på en samarbejdsbaseret måde for at afhjælpe de mest akutte og kritiske mangler, navnlig dem, der er opstået som følge af Ruslands angrebskrig mod Ukraine.

(6)

Det særlige kortfristede instrument har til formål at styrke fælles indkøb af forsvarsmateriel og gennem den tilhørende EU-finansiering at styrke Unionens forsvarsindustrielle kapaciteter, herunder gennem forøgelse af produktionen af forsvarsprodukter. Det vil også bidrage til det kollektive benchmark på 35 % af de samlede udgifter til indkøb af forsvarsmateriel for europæisk samarbejdsbaseret indkøb af materiel, som Det Europæiske Forsvarsagenturs Styringskomité fastlagde i 2007.

(7)

En styrkelse af EDTIB bør derfor stå i centrum for disse bestræbelser. Der er fortsat vanskeligheder og mangler og fragmentering, hvilket afstedkommer mangel på tilstrækkelige samarbejdsforanstaltninger og interoperable produkter.

(8)

Den specifikke struktur og de specifikke betingelser og kriterier for støtteberettigelse, der er fastsat i denne forordning, er særegne for det særlige kortfristede instrument og afhænger af specifikke omstændigheder og den aktuelle nødsituation.

(9)

Den nuværende situation på markedet for forsvarsmateriel er præget af en øget sikkerhedstrussel og den realistiske udsigt til en højintensiv konflikt, hvorfor medlemsstaterne prompte har forhøjet deres forsvarsbudgetter og sigter mod at foretage ens indkøb af forsvarsprodukter. Dette har ført til en efterspørgsel, der kan overstige produktionskapaciteten for EDTIB, som i øjeblikket er indrettet efter produktion i fredstid.

(10)

Der kan således forventes en kraftig prisinflation samt længere forsinkelser i leveringstiden, hvilket potentielt vil kunne skade Unionens og medlemsstaternes sikkerhed. Forsvarsindustrierne bliver nødt til at sikre den produktionskapacitet, der er nødvendig for at ekspedere bestillinger, samt at sikre kritiske råmaterialer og delkomponenter. I den forbindelse kan producenterne vælge at prioritere større bestillinger, hvilket potentielt vil efterlade de mest sårbare lande i en udsat situation, fordi de ikke har den kritiske størrelse og de finansielle midler, der kræves for at kunne sikre større bestillinger.

(11)

Den nuværende geopolitiske situation i de østlige nabolande har vist, at eftersom dobbeltarbejde bør undgås, kan et diversificeret marked for forsvarsmateriel bidrage til de mange forskellige produkter, der umiddelbart er tilgængelige på markedet, og kan derfor være til gavn for en tilstrækkelig tilfredsstillelse af medlemsstaternes akutte behov.

(12)

Der bør desuden gøres en indsats for at sikre, at de øgede udgifter resulterer i en væsentlig styrkelse af EDTIB i hele Unionen. Øgede nationale investeringer, der foretages uden samordning eller samarbejde, kan ligefrem forværre fragmenteringen.

(13)

I lyset af ovennævnte udfordringer og de dermed forbundne strukturforandringer forekommer det nødvendigt at fremskynde tilpasningen af EDTIB for at forbedre dens konkurrenceevne og effektivitet i overensstemmelse med artikel 173 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) og for derved at bidrage til at styrke og reformere medlemsstaternes forsvarsindustrielle kapaciteter. Afhjælpningen af de industrielle mangler bør omfatte en hurtig håndtering af de mest presserende mangler.

(14)

Der bør navnlig tilskyndes til fælles investeringer i og indkøb af forsvarsmateriel, idet sådanne samarbejdsforanstaltninger vil sikre, at de nødvendige ændringer i EDTIB sker på en samarbejdsbaseret måde, hvorved yderligere fragmentering undgås, og interoperabiliteten øges.

(15)

I dette øjemed bør der oprettes et særligt kortfristet instrument med sigte på at øge medlemsstaternes samarbejde i fasen for indkøb af forsvarsmateriel (»instrumentet«). Instrumentet bør tilskynde medlemsstaterne til at gennemføre samarbejdsforanstaltninger og navnlig, når de foretager indkøb for at afhjælpe disse mangler, at gøre dette i fællesskab, for derigennem at øge interoperabiliteten og styrke og reformere deres forsvarsindustrielle kapaciteter.

(16)

Uden at det berører budgetmyndighedens beføjelser, vil de midler, der er tildelt instrumentet, blive finansieret inden for den eksisterende flerårige finansielle ramme uden at påvirke de midler, der allerede er afsat til specifikke EU-foranstaltninger.

(17)

Instrumentet bør opveje den kompleksitet og de risici, der er forbundet med fælles indkøb, og samtidig give mulighed for stordriftsfordele i de foranstaltninger, som medlemsstaterne iværksætter for at styrke og modernisere EDTIB, med særlig fokus på SMV'er og selskaber med mellemstor markedsværdi (midcapselskaber), og derved øge Unionens kapacitet, modstandsdygtighed og forsyningssikkerhed. Tilskyndelse til fælles indkøb vil ligeledes føre til lavere omkostninger for så vidt angår administrativ byrde og livscyklusforvaltning af relevante systemer. Instrumentet bør ledsages af bestræbelser på at styrke Europas markeder, tjenester og systemer på forsvars- og sikkerhedsområdet og på at skabe lige konkurrencevilkår for leverandører fra alle medlemsstater. Fælles indkøb på et fælles EDTIB-marked giver mulighed for stordriftsfordele og sikrer innovation og effektivitet inden for produktion og teknologi.

(18)

Instrumentet bygger på og tager det arbejde i betragtning, der udføres af Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel, som blev oprettet af Kommissionen og den højtstående repræsentant og Det Europæiske Forsvarsagenturs chef, i overensstemmelse med den fælles meddelelse af 18. maj 2022 for at samordne behovet for indkøb af forsvarsmateriel på helt kort sigt og inddrage medlemsstaterne og Unionens producenter af forsvarsmateriel for at støtte fælles indkøb med henblik på at genopfylde lagre, navnlig i lyset af den støtte, der ydes til Ukraine.

(19)

Sikkerhedssituationen i Europa kræver, at det omgående overvejes, hvordan man kan mindske uforholdsmæssig stor fragmentering via enkeltstående EU-initiativer, og hvordan relevante instrumenter strategisk kan kobles sammen. Instrumentet skal sikre sammenhæng med eksisterende samarbejdsbaserede EU-initiativer på forsvarsområdet såsom kapacitetsudviklingsplanen, den samordnede årlige gennemgang vedrørende forsvar, Den Europæiske Forsvarsfon og det permanente strukturerede samarbejde og skabe synergier med andre EU-programmer. Instrumentet er i fuld overensstemmelse med ambitionerne i det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar. Hvis det er relevant, kan der også tages hensyn til regionale og internationale prioriteter, herunder dem, der er fastsat inden for rammerne af Den Nordatlantiske Traktats Organisation, hvis de er i overensstemmelse med Unionens prioriteter og ikke hindrer nogen medlemsstat eller noget associeret land i at deltage, samtidig med at enhver form for unødvendig overlapning søges undgået.

(20)

Da instrumentet har til formål at øge konkurrenceevnen og effektiviteten i Unionens forsvarsindustri, vil det for at kunne drage fordel heraf være nødvendigt at indgå fælles indkøbskontrakter med kontrahenter eller underkontrahenter, der er etableret i Unionen eller i associerede lande, og som ikke er underlagt kontrol af ikkeassocierede tredjelande eller enheder i ikkeassocierede tredjelande. I denne sammenhæng bør kontrol over en kontrahent eller underkontrahent forstås som muligheden for at udøve afgørende indflydelse på en kontrahent eller underkontrahent direkte eller indirekte gennem en eller flere mellemliggende retlige enheder. For at sikre beskyttelsen af Unionens og medlemsstaternes sikkerheds- og forsvarsinteresser bør infrastruktur, faciliteter, aktiver og ressourcer tilhørende de kontrahenter og underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb, og som anvendes med henblik på sådant indkøb, desuden være beliggende på en medlemsstats eller et associeret lands område.

(21)

Det bør under visse omstændigheder være muligt at fravige princippet om, at kontrahenter og underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb, som støttes af instrumentet, ikke er underlagt kontrol af ikkeassocierede tredjelande eller enheder i ikkeassocierede tredjelande. I den forbindelse bør en kontrahent eller underkontrahent, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, og som kontrolleres af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, kunne deltage som kontrahent eller underkontrahent, der er involveret i fælles indkøb, forudsat at der er opfyldt strenge betingelser vedrørende Unionens og dens medlemsstaters sikkerheds- og forsvarsinteresser, som fastsat inden for rammerne af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union (TEU), bl.a. med hensyn til styrkelse af EDTIB.

(22)

Derudover bør fælles indkøbsprocedurer og -kontrakter også indeholde et krav om, at forsvarsproduktet ikke er underlagt en begrænsning med hensyn til dets anvendelse af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, som begrænser medlemsstaternes mulighed for at anvende det pågældende forsvarsprodukt. I hastetilfælde, hvor EDTIB's kapacitet til at afhjælpe de mest akutte og kritiske mangler i medlemsstaters lagre ikke er tilstrækkelig, eller hvor EDTIB ikke er i stand til at levere de nødvendige forsvarsprodukter inden for en passende tidsramme, bør dette krav ikke gælde, hvis de indkøbte produkter var i brug inden den 24. februar 2022 hos de væbnede styrker i et flertal af de medlemsstater, der deltog i det fælles indkøb. Hvis denne undtagelse finder anvendelse, bør de lande, der deltog i det fælles indkøb, undersøge, om de komponenter, der er årsag til begrænsningen, kan erstattes med komponenter uden begrænsninger fra Unionen eller associerede lande.

(23)

Tilskud, der ydes under instrumentet, bør have form af finansiering, der ikke er knyttet til omkostninger, og bør være baseret på opnåelse af resultater ved henvisning til arbejdspakker, delmål eller mål for den fælles indkøbsprocedure med henblik på at skabe den nødvendige tilskyndelsesvirkning.

(24)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser med hensyn til vedtagelse af et flerårigt arbejdsprogram for at fastsætte finansieringsprioriteterne og de gældende finansieringsbetingelser. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (3).

(25)

For at skabe en tilskyndelsesvirkning bør størrelsen på Unionens bidrag for hver foranstaltning kunne differentieres på grundlag af faktorer som kompleksiteten af det fælles indkøb, samarbejdets art eller antallet af deltagende medlemsstater eller associerede lande eller inddragelsen af yderligere medlemsstater eller associerede lande i eksisterende samarbejder, men bør ikke overstige 15 % af instrumentets samlede budget og bør højst udgøre 15 % af den fælles indkøbskontrakt anslåede værdi pr. konsortium bestående af medlemsstater og associerede lande. På grund af de højere omkostninger, der normalt er forbundet med at gennemføre indkøbsprocedurer, herunder et større antal kontrahenter, eller som medfører overførsel af indkøbt materiel til tredjelande, bør dette loft hæves til 20 % af det samlede budget og 20 % af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi pr. konsortium af medlemsstater og associerede lande, hvis Ukraine eller Moldova er en af modtagerne af yderligere mængder af forsvarsprodukter i forbindelse med indkøbsforanstaltningen, eller hvis mindst 15 % af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi tildeles SMV'er eller midcapselskaber som kontrahenter eller underkontrahenter. Indkøb af yderligere mængder af forsvarsprodukter til Ukraine og Moldova bør være muligt efter aftale mellem de deltagende medlemsstater i betragtning af den særlige sikkerhedssituation i disse to EU-kandidatlande i lyset af Ruslandsangrebskrig mod Ukraine.

(26)

Medlemsstaterne og associerede lande bør udpege en offentlig indkøber til at forestå de fælles indkøb på deres vegne. Den offentlige indkøber bør være en ordregivende myndighed som defineret i artikel 2, stk. 1, nr. 1), i direktiv 2014/24/EU (4) og i artikel 3, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/25/EU (5), der er etableret i en medlemsstat eller et associeret land, eller Det Europæiske Forsvarsagentur eller en international organisation.

(27)

I overensstemmelse med artikel 193, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (6) (»finansforordningen«) kan der ydes tilskud til en allerede påbegyndt foranstaltning, forudsat at ansøgeren kan godtgøre, at det var nødvendigt at igangsætte foranstaltningen inden undertegnelsen af tilskudsaftalen. Ruslands angrebskrig mod Ukraine har forårsaget en drastisk ændring af forholdene på markedet for forsvarsmateriel, som EDTIB skal tilpasse sig i et miljø præget af stor tidsknaphed. I betragtning af den hastende og alvorlige karakter af denne tilpasning samt risikoen for yderligere fragmentering af det indre marked og af forsyningskæderne for relevante forsvarsprodukter opstod der et akut behov for, at de medlemsstater, der indleder et samarbejde om fælles indkøb, træffer foranstaltninger, for at sende et vigtigt signal til markedet og EDTIB. Det bør derfor være muligt at yde finansiel EU-støtte på et tidligt tidspunkt. Uanset finansforordningens artikel 193 bør det derfor være muligt i finansieringsafgørelsen at fastsætte finansielle bidrag til foranstaltninger, der dækker perioder fra den 24. februar 2022, selv hvis de blev igangsat, inden ansøgningen om tilskud blev indgivet, forudsat at de ikke er afsluttet inden undertegnelsen af tilskudsaftalen.

(28)

Denne forordning berører ikke de regler, der er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF (7). Denne forordning indeholder imidlertid mere specifikke støtteberettigelseskrav. I henhold til direktiv 2009/81/EF kan medlemsstaterne i deres lovgivning indføre mulighed for i udbudsdokumenterne at fastsætte krav vedrørende beskyttelse af forsyningssikkerhed eller informationssikkerhed. Denne forordning bygger på nævnte bestemmelser i direktiv 2009/81/EF og pålægger offentlige indkøbere forpligtelser med hensyn til de støtteberettigelseskrav, som skal medtages i udbudsdokumenterne. Sådanne forpligtelser bør have forrang for modstridende lovgivning i den medlemsstat og de associerede lande, hvor den pågældende offentlige indkøber er etableret.

(29)

Kommissionens henstilling (EU) 2018/624 (8) har til formål at lette grænseoverskridende markedsadgang for SMV'er og mellemliggende virksomheder i forsvarssektoren. Den opfordrer navnlig medlemsstaterne til at gøre brug af fleksibiliteten i direktiv 2009/81/EF, såsom den fleksibilitet, der er indført ved artikel 21, eller som bygger på øget anvendelse af delkontrakter eller elektroniske indkøb. Den opfordrer også medlemsstaterne til at lette den administrative byrde i forbindelse med indkøb, navnlig ved at sørge for, at anmodninger om information eller udvælgelseskriterier er rimelige. I forbindelse med denne forordning bør offentlige indkøbere, der er udpeget af medlemsstaterne og associerede lande, gøre bedst mulig brug af Kommissionens henstillinger ved gennemførelsen af fælles indkøbsforanstaltninger for at sikre SMV'er fair adgang til støttede indkøb.

(30)

Denne forordning fastlægger for perioden fra den 27. oktober 2023 til den 31. december 2025 en finansieringsramme for instrumentet, som skal udgøre det primære referencebeløb, jf. punkt 18 i den interinstitutionelle aftale af 16. december 2020 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Europa-Kommissionen om budgetdisciplin, om samarbejde på budgetområdet og om forsvarlig økonomisk forvaltning samt om nye egne indtægter (9), herunder en køreplan for indførelse af nye egne indtægter, for Europa-Parlamentet og for Rådet under den årlige budgetprocedure.

(31)

I overensstemmelse med finansforordningen, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 (10) og Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 (11), (Euratom, EF) nr. 2185/96 (12) og (EU) 2017/1939 (13) skal Unionens finansielle interesser beskyttes ved hjælp af forholdsmæssigt afpassede foranstaltninger, herunder foranstaltninger vedrørende forebyggelse, opdagelse, korrektion og undersøgelse af uregelmæssigheder, herunder svig, vedrørende inddrivelse af tabte, uberettiget udbetalte eller ukorrekt anvendte midler og alt efter omstændighederne vedrørende anvendelse af administrative sanktioner. Navnlig har Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) i overensstemmelse med forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 og (EU, Euratom) nr. 883/2013, beføjelse til at foretage undersøgelser, herunder kontrol og inspektion på stedet for at fastslå, om der foreligger svig, korruption eller andre ulovlige forhold, der skader EU's finansielle interesser. Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) har i overensstemmelse med forordning (EU) 2017/1939, beføjelse til at efterforske og retsforfølge strafbare handlinger, der skader Unionens finansielle interesser, som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 (14). I henhold til finansforordningen skal personer eller enheder, som modtager EU-midler, samarbejde fuldt ud om at beskytte Unionens finansielle interesser, give Kommissionen, OLAF, Den Europæiske Revisionsret og for så vidt angår de medlemsstater, der deltager i et forstærket samarbejde i henhold til forordning (EU) 2017/1939, EPPO de fornødne rettigheder og den fornødne adgang og sikre, at eventuelle tredjeparter, der er involveret i gennemførelsen af EU-midler, tildeler tilsvarende rettigheder.

(32)

I henhold til artikel 85, stk. 1, i Rådets afgørelse (EU) 2021/1764 (15) kan personer og enheder, som er etableret i oversøiske lande eller territorier, opnå finansiering under overholdelse af de regler og mål, der gælder for instrumentet, og eventuelle ordninger, som finder anvendelse på den medlemsstat, som det pågældende oversøiske land eller territorium hører under.

(33)

I denne forordning forstås ved forsvarsprodukter produkter, der er omfattet af anvendelsesområdet for direktiv 2009/81/EF som fastsat i nævnte direktivs artikel 2, navnlig produkttyper, der er opført på den liste over våben, ammunition og krigsmateriel, som er fastsat i Rådets afgørelse 255/58 af 15. april 1958 (16). Denne liste omfatter kun materiel, som er designet, udviklet og fremstillet til specifikt militære formål. Der er dog tale om en generisk liste, som skal fortolkes bredt i lyset af den løbende udvikling, som teknologien, indkøbspolitikkerne og de militære behov undergår, og den heraf følgende udvikling af nye typer af materiel, f.eks. på grundlag af Unionens fælles liste over militært udstyr. I denne forordning bør der ved forsvarsprodukter endvidere forstås produkter, som oprindeligt har været beregnet til civil anvendelse, men siden er blevet tilpasset til militære formål med henblik på anvendelse som våben, ammunition eller krigsmateriel.

(34)

I henhold til artikel 4, stk. 2, i TEU forbliver den nationale sikkerhed den enkelte medlemsstats eneansvar. Medlemsstaterne fastsætter indbyrdes de ordninger, der skal gælde for beskyttelse af klassificerede informationer med henblik på fælles indkøb, i overensstemmelse med nationale love og bestemmelser.

(35)

Kommissionen beskytter EU's klassificerede informationer i overensstemmelse med sikkerhedsreglerne i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 (17). I overensstemmelse med aftalen af 4. maj 2011 mellem Den Europæiske Unions medlemsstater, forsamlet i Rådet, om beskyttelse af klassificerede informationer, der udveksles i Den Europæiske Unions interesse (18) og Rådets afgørelse 2013/488/EU (19) yder medlemsstaterne beskyttelse af EU's klassificerede informationer, der svarer til den, der ydes i henhold til Rådets sikkerhedsregler, jf. afgørelse 2013/488/EU.

(36)

Kommissionen bør udarbejde en evalueringsrapport om instrumentet og forelægge den for Europa-Parlamentet og Rådet senest den 31. december 2026. Evalueringsrapporten bør evaluere virkningen og effektiviteten af de foranstaltninger, der er iværksat i henhold til instrumentet, samtidig med at der tænkes kritisk fremad på måder, hvorpå der kan sikres alle de nødvendige komponenter i Unionens forsyningskæde i forsvarssektoren under behørig hensyntagen til forsyningssikkerhedsordningers betydning og med henblik på EDTIB's funktion. Desuden bør evalueringsrapporten identificere mangler og kritisk afhængighed af ikkeassocierede tredjelande med hensyn til råmaterialer, komponenter og produktionskapaciteter på grundlag af det arbejde, der er udført i forbindelse med Observationscentret for Kritiske Teknologier. Rapporten bør give input til Kommissionens arbejde med teknologikøreplaner, herunder afbødende foranstaltninger til at afhjælpe disse mangler og kritisk afhængighed.

(37)

Denne forordning berører ikke medlemsstaternes skønsbeføjelser med hensyn til deres politik for eksport af forsvarsrelaterede produkter.

(38)

Målene for denne forordning kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men bedre kan nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i TEU. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(39)

For at gennemførelsen af denne forordning kan påbegyndes snarest muligt, bør den træde i kraft hurtigst muligt —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand

Ved denne forordning oprettes et kortfristet instrument til styrkelse af den europæiske forsvarsindustri gennem fælles indkøb (»instrumentet«) for perioden fra den 27. oktober 2023 til den 31. december 2025.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»fælles indkøb«: et offentligt udbud, der gennemføres i fællesskab af mindst tre medlemsstater

2)

»kontrol« med hensyn til en kontrahent eller underkontrahent: muligheden for at udøve afgørende indflydelse på en kontrahent eller underkontrahent direkte eller indirekte gennem en eller flere mellemliggende retlige enheder

3)

»ledelsesstruktur«: et organ i en retlig enhed, der er udpeget i overensstemmelse med national ret, og i givet fald rapporterer til den administrerende direktør, og som har beføjelse til at fastlægge den retlige enheds strategi, mål og generelle kurs og fører tilsyn med og overvåger ledelsens beslutningstagning

4)

»enhed i et ikkeassocieret tredjeland«: en retlig enhed, der er etableret i et ikkeassocieret tredjeland, eller en retlig enhed, der etableret i Unionen eller i et associeret land, og som har sine ledelsesstrukturer i et ikkeassocieret tredjeland

5)

»offentlig indkøber«: en ordregivende myndighed som defineret i artikel 2, stk. 1, nr. 1), i direktiv 2014/24/EU og artikel 3, stk. 1, i direktiv 2014/25/EU, der er etableret i en medlemsstat eller et associeret land, Det Europæiske Forsvarsagentur eller en international organisation, og som af medlemsstaterne og associerede lande er udpeget til at forestå fælles indkøb på deres vegne

6)

»forsvarsprodukter«: produkter, der er omfattet af anvendelsesområdet for direktiv 2009/81/EF som fastsat i dets artikel 2, herunder medicinsk kampudstyr

7)

»klassificerede informationer«: informationer eller materiale i en hvilken som helst form, hvis uautoriserede videregivelse kunne forvolde Unionens eller én eller flere af medlemsstaternes interesser skade i forskellig grad, og som er forsynet med en EU-klassifikationsmærkning eller en tilsvarende klassifikationsmærkning, som fastsat i aftalen mellem Den Europæiske Unions medlemsstater, forsamlet i Rådet, om beskyttelse af klassificerede informationer, der udveksles i Den Europæiske Unions interesse (20)

8)

»følsomme oplysninger«: uklassificerede informationer og data, der skal beskyttes mod uautoriseret adgang eller videregivelse som følge af forpligtelser, der er fastsat i EU-retten eller national ret, hvis det er relevant, eller for at beskytte en fysisk eller juridisk persons privatliv eller sikkerhed.

Artikel 3

Mål

1.   Instrumentet har følgende mål:

a)

at fremme konkurrenceevnen og effektiviteten i den europæiske forsvarsteknologiske og -industrielle base (EDTIB), herunder SMV'er og midcapselskaber, for at skabe en mere modstandsdygtig og sikker Union, navnlig ved på en samarbejdsbaseret måde at fremskynde industriens tilpasning til strukturforandringer, herunder gennem skabelse og forøgelse af dens produktionskapacitet og åbning af forsyningskæder med henblik på grænseoverskridende samarbejde i hele Unionen, hvorved EDTIB kan levere de forsvarsprodukter, som medlemsstaterne har brug for

b)

at fremme samarbejdet i processerne med indkøb af forsvarsmateriel mellem de deltagende medlemsstater for at bidrage til solidaritet, modvirke crowding-out-effekter, øge den effektive udnyttelse af offentlige midler og mindske uforholdsmæssig stor fragmentering og i sidste ende opnå en øget standardisering af forsvarssystemer og større interoperabilitet mellem medlemsstaternes kapaciteter, samtidig med at konkurrenceevnen og mangfoldigheden af de produkter, der er til rådighed for medlemsstaterne og i forsyningskæden, bevares.

2.   Målene i stk. 1 søges opfyldt med fokus på at styrke og udvikle EDTIB i hele Unionen, så de navnlig kan dække de mest akutte og kritiske behov for forsvarsprodukter, navnlig dem, der er blevet konstateret eller forværret af reaktionen på Ruslands angrebskrig mod Ukraine, såsom forsendelse af forsvarsprodukter til Ukraine, under hensyntagen til målene i det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar og i betragtning af arbejdet i Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel. Dette kan opnås gennem genopfyldning af lagre, der er blevet udtømt som følge af overførsler af forsvarsprodukter til Ukraine, herunder med udstyr, der er tilgængeligt på markedet, samt ved udskiftning af forældet udstyr og styrkelse af kapaciteter.

Artikel 4

Finansieringsramme

1.   Finansieringsrammen for gennemførelsen af instrumentet for perioden fra den 27. oktober 2023 til den 31. december 2025 udgør 300 mio. EUR i løbende priser.

2.   Den i stk. 1 omhandlede finansieringsramme kan anvendes til teknisk og administrativ bistand i forbindelse med gennemførelsen af instrumentet, såsom forberedelses-, overvågnings-, kontrol-, revisions- og evalueringsaktiviteter, herunder informationsteknologisystemer i virksomheder.

3.   Midler, der er tildelt medlemsstaterne under delt forvaltning, kan på deres anmodning overføres til instrumentet på de betingelser, der er fastsat i de relevante bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 (21). Kommissionen forvalter disse midler direkte i overensstemmelse med finansforordningens artikel 62, stk. 1, første afsnit, litra a). Disse midler anvendes til fordel for den pågældende medlemsstat.

4.   Budgetforpligtelser for aktiviteter, der løber over mere end ét regnskabsår, kan opdeles på flere år i årlige trancher.

Artikel 5

Associerede lande

Instrumentet er åbent for deltagelse af de medlemmer af Den Europæiske Frihandelssammenslutning, som er medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (associerede lande), i overensstemmelse med betingelserne i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Artikel 6

Gennemførelse og former for EU-finansiering

1.   Instrumentet gennemføres ved direkte forvaltning i overensstemmelse med finansforordningen.

2.   EU-finansieringen anvendes til at tilskynde til samarbejde mellem medlemsstaterne med henblik på at opfylde de mål, der er fastsat i artikel 3. Det finansielle bidrag fastsættes under hensyntagen til den samarbejdsbaserede karakter af de fælles indkøb og behovet for at skabe den tilskyndelsesvirkning, der er nødvendig for at befordre samarbejdet.

3.   Uanset finansforordningens artikel 193 kan de finansielle bidrag, hvis det er nødvendigt for gennemførelsen af en foranstaltning, dække foranstaltninger, der er påbegyndt forud for datoen for anmodningen om finansielt bidrag til den pågældende foranstaltning, forudsat at disse foranstaltninger ikke påbegyndte tidligere end den 24. februar 2022 og ikke er gennemført inden undertegnelsen af tilskudsaftalen. Foranstaltninger, der er støtteberettigede med tilbagevirkende kraft, skal opfylde alle kriterier for støtteberettigelse, der er fastsat i nærværende forordnings artikel 8 og 9.

4.   Tilskud, der gennemføres ved direkte forvaltning, tildeles og forvaltes i overensstemmelse med finansforordningens afsnit VIII.

Artikel 7

Anvendelse af finansiering, der ikke er knyttet til omkostninger

1.   Tilskud har form af finansiering, som ikke er knyttet til omkostninger i henhold til finansforordningens artikel 180, stk. 3.

2.   Størrelsen af Unionens bidrag til hver foranstaltning kan defineres på grundlag af faktorer såsom:

a)

kompleksiteten af det fælles indkøb, for hvilken en del af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi og tidligere erfaringer fra lignende foranstaltninger kan tjene som en foreløbig indikator

b)

samarbejdets karakteristika, som sandsynligvis vil give stærkere interoperabilitet og sende signaler til industrien om langsigtede investeringer, eller

c)

antallet af deltagende medlemsstater og associerede lande eller inddragelse af yderligere medlemsstater eller associerede lande i eksisterende samarbejder.

3.   Unionens finansielle bidrag til hver foranstaltning må ikke overstige 15 % af beløbet i artikel 4, stk. 1, og må højst udgøre 15 % af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi pr. konsortium bestående af medlemsstater og associerede lande.

4.   Uanset nærværende artikels stk. 3 må Unionens finansielle bidrag til hver foranstaltning udgøre op til 20 % af beløbet i artikel 4, stk. 1, og må højst udgøre 20 % af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi, hvis mindst én af følgende betingelser er opfyldt:

a)

Ukraine eller Moldova er en af modtagerne af yderligere mængder af forsvarsprodukter i forbindelse med indkøbsforanstaltningen i overensstemmelse med artikel 9, stk. 3

b)

mindst 15 % af den fælles indkøbskontrakts anslåede værdi tildeles SMV'er eller midcapselskaber som kontrahenter eller underkontrahenter.

Artikel 8

Støtteberettigede foranstaltninger

1.   Kun foranstaltninger, der opfylder samtlige følgende kriterier, er berettigede til EU-finansiering inden for rammerne af instrumentet:

a)

De omfatter samarbejde mellem støtteberettigede enheder, jf. artikel 10, om fælles indkøb, der imødekommer de mest akutte og kritiske behov for forsvarsprodukter og gennemfører målene i artikel 3.

b)

De indebærer et nyt samarbejde eller en udvidelse af eksisterende samarbejde til at omfatte mindst en ny medlemsstat eller mindst et nyt associeret land.

c)

De gennemføres af et konsortium bestående af mindst tre medlemsstater.

d)

De opfylder de yderligere betingelser, der er fastsat i artikel 9.

2.   Følgende foranstaltninger er ikke berettiget til finansiering:

a)

foranstaltninger, der indebærer fælles indkøb af varer eller tjenesteydelser, som er ulovlige i henhold til gældende folkeret

b)

foranstaltninger, der indebærer fælles indkøb af dødbringende automatvåben uden mulighed for en meningsfuld menneskelig kontrol over beslutninger angående udvælgelse og angreb, når der udføres angreb på mennesker.

Artikel 9

Yderligere betingelser for støtteberettigelse

1.   Medlemsstaterne og de associerede lande, der deltager i et fælles indkøb, udpeger ved enstemmighed en offentlig indkøber til at agere på deres vegne med henblik på dette fælles indkøb. Den offentlige indkøber forestår indkøbsprocedurerne og indgår de deraf følgende kontrakter med kontrahenterne på vegne af de deltagende lande. Den offentlige indkøber kan deltage i foranstaltningen som modtager og fungere som koordinator for konsortiet og vil derfor muligvis kunne forvalte og kombinere midler fra instrumentet og midler fra de deltagende medlemsstater og associerede lande.

Denne forordning berører ikke reglerne om samordning af fremgangsmåderne ved ordregivende myndigheders eller ordregiveres indgåelse af visse bygge- og anlægs-, vareindkøbs- og tjenesteydelseskontrakter på forsvars- og sikkerhedsområdet som fastsat ved direktiv 2009/81/EF.

2.   De i stk. 1 omhandlede indkøbsprocedurer baseres på en aftale, der indgås mellem de deltagende medlemsstater og associerede lande og den offentlige indkøber på de betingelser, der er fastsat i arbejdsprogrammet. Aftalen fastlægger navnlig de praktiske bestemmelser for det fælles indkøb og beslutningsprocessen med hensyn til valg af procedure, vurdering af tilbuddene og tildeling af kontrakten.

3.   Den i stk. 2 omhandlede aftale kan bemyndige den offentlige indkøber til at indkøbe yderligere mængder af det pågældende forsvarsprodukt til Ukraine eller Moldova. En sådan bemyndigelse godkendes enstemmigt af de medlemsstater, der deltager i det fælles indkøb.

Sådanne yderligere indkøbsordninger berører ikke den gældende EU-ret og er i overensstemmelse med medlemsstaternes nationale love og bestemmelser vedrørende eksport af forsvarsrelaterede produkter.

4.   Fælles indkøbsprocedurer og -kontrakter omfatter deltagelseskrav for kontrahenter og underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb som fastsat i stk. 5-12.

5.   Kontrahenter og underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb, skal være etableret i og have deres ledelsesstrukturer i Unionen eller i et associeret land. De må ikke være underlagt kontrol af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, eller alternativt skal de have været underlagt screening som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/452 (22) og om nødvendigt afbødende foranstaltninger, under hensyntagen til målene i nærværende forordnings artikel 3.

6.   Uanset denne artikels stk. 5 kan en retlig enhed, der er etableret i Unionen eller i et associeret land, og som kontrolleres af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, deltage i fælles indkøb, hvis den stiller garantier, der er verificeret af den medlemsstat eller det associerede land, hvor kontrahenten eller underkontrahenten, der er involveret i det fælles indkøb, er etableret. Garantierne giver sikkerhed for, at kontrahentens eller underkontrahentens involvering i det fælles indkøb ikke er i strid med Unionens og dens medlemsstaters sikkerheds- og forsvarsinteresser som fastsat inden for rammerne af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i TEU eller målene i denne forordnings artikel 3.

7.   Garantierne omhandlet i denne artikels stk. 6, kan baseres på en standardiseret model, som Kommissionen leverer, bistået af det udvalg, der er omhandlet i artikel 16, og indgår i udbudsbetingelserne for at sikre en harmoniseret tilgang i hele Unionen. Garantierne dokumenterer navnlig, at der med henblik på fælles indkøb er indført foranstaltninger for at sikre:

a)

at kontrollen med den kontrahent eller underkontrahent, der er involveret i fælles indkøb, ikke udøves på en måde, der begrænser eller indskrænker dennes mulighed for at ekspedere bestillingen og levere resultater, og

b)

at et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland forhindres adgang til klassificerede informationer vedrørende fælles indkøb, og at de ansatte eller andre personer, der er involveret i fælles indkøb, har en national sikkerhedsgodkendelse udstedt af en medlemsstat eller et associeret land, i overensstemmelse med nationale love og bestemmelser.

8.   Offentlige indkøbere fremsender en meddelelse til Kommissionen om de afbødende foranstaltninger, der er anvendt i henhold til forordning (EU) 2019/452, jf. denne artikels stk. 5, eller de garantier, der er omhandlet i denne artikels stk. 6. Yderligere oplysninger om de anvendte afbødende foranstaltninger eller garantierne stilles til rådighed for Kommissionen efter anmodning. Kommissionen underretter det udvalg, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 16, om enhver meddelelse i henhold til dette stykke.

9.   Infrastruktur, faciliteter, aktiver og ressourcer tilhørende de kontrahenter og underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb, og som anvendes med henblik på det fælles indkøb, skal være beliggende på en medlemsstats eller et associeret lands område. Hvis kontrahenter eller underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb, ikke har umiddelbart tilgængelige alternativer eller relevant infrastruktur eller relevante faciliteter, aktiver og ressourcer i Unionen eller et associeret land, kan de anvende deres infrastruktur, faciliteter, aktiver og ressourcer, der befinder sig på eller opbevares uden for medlemsstaternes eller de associerede landes område, forudsat at en sådan anvendelse ikke er i strid med Unionens og medlemsstaternes sikkerheds- og forsvarsinteresser og er i overensstemmelse med målene i artikel 3.

10.   Fælles indkøbsprocedurer og -kontrakter skal også indeholde et krav om, at forsvarsproduktet ikke er underlagt en begrænsning direkte eller indirekte gennem en eller flere mellemliggende retlige enheder med hensyn til dets anvendelse af et ikkeassocieret tredjeland eller en enhed i et ikkeassocieret tredjeland, som begrænser en medlemsstats mulighed for at anvende det pågældende forsvarsprodukt.

11.   Uanset stk. 10 og i lyset af den geopolitiske situation og det akutte behov for indkøb af forsvarsprodukter med støtte fra instrumentet finder det i nævnte stykke omhandlede krav ikke anvendelse på akutte og kritiske forsvarsprodukter, forudsat at begge følgende betingelser er opfyldt:

a)

De medlemsstater eller de associerede lande, der deltager i det fælles indkøb, forpligter sig til at undersøge, om de komponenter, der er årsag til begrænsningen, kan erstattes med en alternativ komponent uden begrænsninger med oprindelse i Unionen.

b)

De indkøbte forsvarsprodukter var i brug inden den 24. februar 2022 hos de væbnede styrker i et flertal af de medlemsstater, der deltog i det fælles indkøb.

12.   Omkostningerne til komponenter med oprindelse i Unionen eller associerede lande må ikke udgøre mindre end 65 % af det færdige produkts anslåede værdi. Ingen komponenter må komme fra ikkeassocierede tredjelande, der handler i strid med Unionens og medlemsstaternes sikkerheds- og forsvarsinteresser, herunder respekt for princippet om gode naboskabsforbindelser.

13.   Med henblik på denne artikel forstås ved »underkontrahenter, der er involveret i fælles indkøb« enhver retlig enhed, der leverer kritiske råvarer, der har unikke egenskaber, som er afgørende for et produkts funktion og som er tildelt mindst 15 % af kontraktens værdi.

Artikel 10

Støtteberettigede enheder

Forudsat at de opfylder de kriterier for støtteberettigelse, der er fastsat i finansforordningens artikel 197, er enheder, der er berettiget til finansiering:

a)

offentlige myndigheder i medlemsstaterne

b)

offentlige myndigheder i associerede lande

c)

offentlige indkøbere.

Artikel 11

Tildelingskriterier

1.   Kommissionen evaluerer forslagene på grundlag af følgende kriterier for tildeling af tilskuddene:

a)

antallet af medlemsstater eller associerede lande, der deltager i hvert fælles indkøb

b)

den anslåede værdi af det fælles indkøb

c)

demonstration af foranstaltningens bidrag til at styrke konkurrenceevnen og til EDTIB's tilpasning, modernisering og udvikling, så den navnlig kan imødekomme de mest akutte og kritiske behov for forsvarsprodukter, jf. artikel 3, stk. 2, herunder med hensyn til leveringstider, tilgængelighed og forsyning

d)

demonstration af foranstaltningens bidrag til genopfyldning af lagre, herunder dem, der er blevet udtømt som følge af reaktionen på Ruslands angrebskrig mod Ukraine, samt til udskiftningen af forældet udstyr og til styrkelsen af kapaciteter, jf. artikel 3, stk. 2

e)

omfanget af foranstaltningens bidrag til at styrke samarbejdet mellem medlemsstaterne eller de associerede lande, navnlig gennem forholdsmæssig deling af tekniske og finansielle risici og muligheder baseret på et ægte samarbejdsbaseret koncept, samt interoperabiliteten af produkter, der er indkøbt i henhold til denne forordning

f)

foranstaltningens bidrag til at overvinde hindringer for fælles indkøb

g)

omfanget af foranstaltningens bidrag til EDTIB's konkurrenceevne og tilpasning til strukturforandringer, herunder teknologiske forandringer, herunder gennem den planlagte skabelse eller forøgelse af produktionskapaciteten, reservation af produktionskapacitet og forsyningssikkerhed

h)

SMV'ers og midcapselskabers deltagelse

i)

oprettelsen af nyt grænseoverskridende samarbejde mellem kontrahenter og underkontrahenter i forsyningskæderne i hele Unionen

j)

kvaliteten og effektiviteten af planerne for gennemførelse af foranstaltningen.

2.   Arbejdsprogrammet skal indeholde yderligere oplysninger om anvendelsen af tildelingskriterierne i stk. 1, herunder eventuel vægtning, der skal anvendes. Der må ikke fastsættes individuelle tærskler i arbejdsprogrammet.

3.   Kommissionen deler evalueringsrapporten om indkaldelsen med det udvalg, der er omhandlet i artikel 16. Kommissionen deler med ansøgerne en detaljeret rapport om resultatet af evalueringen af deres forslag.

Artikel 12

Arbejdsprogram

1.   Instrumentet gennemføres via et flerårigt arbejdsprogram i henhold til finansforordningens artikel 110 (»arbejdsprogrammet«).

2.   Kommissionen vedtager arbejdsprogrammet ved hjælp af en gennemførelsesretsakt. Gennemførelsesretsakten vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 16, stk. 3.

3.   I arbejdsprogrammet fastsættes:

a)

den finansielle mindstestørrelse af de fælles indkøbsforanstaltninger

b)

det vejledende beløb for finansiel støtte til foranstaltninger, der gennemføres af minimumsantallet af medlemsstater, jf. artikel 8, stk. 1, litra c)

c)

incitamenter til indkøb af højere værdi og inddragelse af yderligere medlemsstater eller associerede lande i et eksisterende samarbejde

d)

Unionens samlede bidrag til hver finansieringsprioritet

e)

en beskrivelse af foranstaltninger, der indebærer samarbejde om fælles indkøb

f)

den anslåede værdi af det fælles indkøb

g)

proceduren for evaluering og udvælgelse af forslagene

h)

en beskrivelse af delmålene, der skal udformes på en sådan måde, at de markerer væsentlige fremskridt med gennemførelsen af foranstaltningerne, de resultater, der skal opnås, samt tilknyttede beløb, der skal udbetales

i)

ordningerne til kontrol af delmålene omhandlet i litra h), opfyldelsen af betingelser og opnåelsen af resultater, og

j)

metoderne til fastsættelse og, hvis det er relevant, justering af finansieringsbeløbene.

4.   I arbejdsprogrammet fastsættes finansieringsprioriteterne i overensstemmelse med de behov, der er omhandlet i artikel 3, stk. 2. Disse finansieringsprioriteter har til formål at sikre, at der er tilstrækkelige mængder af de mest akutte og kritiske forsvarsprodukter til rådighed til at afhjælpe de mest presserende kapacitetsmangler, jf. afdeling 4 i den fælles meddelelse om en analyse af investeringsunderskud på forsvarsområdet og vejen frem.

Artikel 13

Anvendelse af reglerne om klassificerede informationer og følsomme oplysninger

1.   Inden for denne forordnings anvendelsesområde gælder følgende:

a)

medlemsstater og associerede lande, der deltager i et fælles indkøb, fastsætter indbyrdes de ordninger, der skal gælde for beskyttelse af klassificerede informationer med henblik på dette fælles indkøb, i overensstemmelse med nationale love og bestemmelser

b)

hver medlemsstat sikrer, at den yder beskyttelse af EU's klassificerede informationer i en grad, der svarer til den, der ydes i henhold til Rådets sikkerhedsregler, jf. afgørelse 2013/488/EU

c)

Kommissionen beskytter EU's klassificerede informationer, der er modtaget i forbindelse med instrumentet, i overensstemmelse med sikkerhedsreglerne i afgørelse (EU, Euratom) 2015/444.

2.   Kommissionen opretter et sikkert udvekslingssystem for at lette udveksling af klassificerede informationer og følsomme oplysninger mellem Kommissionen og medlemsstaterne og associerede lande og i givet fald med ansøgerne og modtagerne. Nævnte system tager hensyn til medlemsstaternes nationale sikkerhedsforskrifter.

Artikel 14

Overvågning og rapportering

1.   Kommissionen overvåger instrumentets gennemførelse og aflægger rapport om de opnåede fremskridt for Europa-Parlamentet og Rådet. Med henblik herpå etablerer Kommissionen de nødvendige overvågningsordninger.

2.   Kommissionen udarbejder senest den 31. december 2026 en rapport med en evaluering af virkningen og effektiviteten af de foranstaltninger, der er iværksat i henhold til instrumentet (»evalueringsrapporten«), og forelægger den for Europa-Parlamentet og Rådet.

3.   Evalueringsrapporten baseres på høringer af medlemsstaterne og de vigtigste interessenter og vurderer fremskridtene i retning af opfyldelsen af målene, der er fastsat i artikel 3. Den evaluerer potentielle flaskehalse i instrumentets funktion, instrumentets bidrag til:

a)

samarbejde mellem medlemsstaterne og de associerede lande, herunder etableringen af et nyt grænseoverskridende samarbejde

b)

SMV'ers og midcapselskabers deltagelse i foranstaltningerne

c)

oprettelse af nyt grænseoverskridende samarbejde mellem kontrahenter og underkontrahenter i forsyningskæderne i hele Unionen

d)

styrkelse af EDTIB's konkurrenceevne, tilpasning, modernisering og udvikling, så det navnlig kan håndtere de mest akutte og kritiske behov for forsvarsprodukter

e)

den samlede værdi af de fælles indkøbskontrakter for de mest akutte og kritiske forsvarsprodukter, der støttes af instrumentet.

4.   På grundlag af tilgængelige bidrag fra den offentlige indkøber såsom gennemførlighedsundersøgelser i henhold til artikel 9, stk. 11, litra a), og, hvor det er relevant, af det arbejde, der er udført i forbindelse med Observationscentret for Kritiske Teknologier, identificerer evalueringsrapporten mangler og kritisk afhængighed af ikkeassocierede tredjelande med hensyn til produkter, der indkøbes med finansiel støtte fra instrumentet. Evalueringsrapporten giver input til Kommissionens arbejde med teknologikøreplaner, herunder afbødende foranstaltninger til at afhjælpe disse mangler og kritisk afhængighed. Kommissionen overvejer at foreslå foranstaltninger til at afbøde mangler og kritisk afhængighed af ikkeassocierede tredjelande inden for rammerne af Den Europæiske Forsvarsfond, hvor det er relevant, og tænke kritisk fremad på måder, hvorpå der kan sikres alle de nødvendige komponenter i EDTIB's forsyningskæde.

5.   Alle rapporteringskrav, der stilles til medlemsstaterne, gælder med forbehold af nationale lov og bestemmelser samt artikel 346 i TEUF.

Artikel 15

Information, kommunikation og offentlig omtale

1.   Uden at det berører den gældende EU-ret eller gældende nationale love og bestemmelser om beskyttelse af klassificerede informationer og følsomme oplysninger, anerkender modtagere af EU-finansiering oprindelsen af denne finansiering og sikrer synligheden heraf, navnlig ved fremstød for foranstaltningerne og disses resultater, gennem sammenhængende, virkningsfulde og målrettede oplysninger, som er afpasset forholdsmæssigt efter forskellige modtagergrupper, herunder medierne og offentligheden.

2.   Kommissionen gennemfører informations- og kommunikationstiltag vedrørende instrumentet, vedrørende foranstaltninger, der iværksættes inden for rammerne af instrumentet, og vedrørende de opnåede resultater.

3.   De finansielle midler, der er tildelt instrumentet, skal bidrage til formidling af Unionens politiske prioriteter, for så vidt som disse prioriteter vedrører målene i artikel 3.

Artikel 16

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af et udvalg. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Det Europæiske Forsvarsagentur indbydes til at give sine synspunkter og sin ekspertise til udvalget som observatør. Tjenesten for EU's Optræden Udadtil indbydes også til at bistå udvalget.

3.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

Afgiver udvalget ikke nogen udtalelse, vedtager Kommissionen ikke udkastet til gennemførelsesretsakt, og artikel 5, stk. 4, tredje afsnit, i forordning (EU) nr. 182/2011 finder anvendelse.

Artikel 17

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Strasbourg, den 18. oktober 2023.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

J. M. ALBARES BUENO

Formand


(1)   EUT C 486 af 21.12.2022, s. 168.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 12.9.2023 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 9.10.2023.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/24/EU af 26. februar 2014 om offentlige udbud og om ophævelse af direktiv 2004/18/EF (EUT L 94 af 28.3.2014, s. 65).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/25/EU af 26. februar 2014 om fremgangsmåderne ved indgåelse af kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester og om ophævelse af direktiv 2004/17/EF (EUT L 94 af 28.3.2014, s. 243).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/81/EF af 13. juli 2009 om samordning af fremgangsmåderne ved ordregivende myndigheders eller ordregiveres indgåelse af visse bygge- og anlægs-, vareindkøbs- og tjenesteydelseskontrakter på forsvars- og sikkerhedsområdet og om ændring af direktiv 2004/17/EF og 2004/18/EF (EUT L 216 af 20.8.2009, s. 76).

(8)  Kommissionens henstilling (EU) 2018/624 af 20. april 2018 om grænseoverskridende markedsadgang for underleverandører og SMV'er i forsvarssektoren (EUT L 102 af 23.4.2018, s. 87).

(9)   EUT L 433 I af 22.12.2020, s. 28.

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).

(11)  Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser (EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1).

(12)  Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 af 11. november 1996 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder (EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2).

(13)  Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed (»EPPO«) (EUT L 283 af 31.10.2017, s. 1).

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser (EUT L 198 af 28.7.2017, s. 29).

(15)  Rådets afgørelse (EU) 2021/1764 af 5. oktober 2021 om associering af de oversøiske lande og territorier med Den Europæiske Union, herunder forbindelser mellem Den Europæiske Union på den ene side og Grønland og Kongeriget Danmark på den anden side (afgørelse om oversøisk associering, herunder Grønland) (EUT L 355 af 7.10.2021, s. 6).

(16)  Afgørelse om listen over varer (våben, ammunition og krigsmateriel), hvorpå bestemmelserne i traktatens artikel 223, stk. 1, litra b) — nu artikel 296, stk. 1, litra b) — finder anvendelse (dok. 255/58). Protokol fra 15.4.1958: dok. 368/58.

(17)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

(18)   EUT C 202 af 8.7.2011, s. 13.

(19)  Rådets afgørelse 2013/488/EU af 23. september 2013 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 274 af 15.10.2013, s. 1).

(20)   EUT C 202 af 8.7.2011, s. 13.

(21)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).

(22)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/452 af 19. marts 2019 om et regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Unionen (EUT L 79 I af 21.3.2019, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2418/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)


Top