EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AP0254

Nuklear sikkerhed * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 22. april 2009 om forslag til Rådets direktiv (Euratom) om EF-rammebestemmelser for nuklear sikkerhed (KOM(2008)0790 - C6-0026/2009 - 2008/0231(CNS))

EUT C 184E af 8.7.2010, p. 216–231 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.7.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CE 184/216


Onsdag, den 22. april 2009
Nuklear sikkerhed *

P6_TA(2009)0254

Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 22. april 2009 om forslag til Rådets direktiv (Euratom) om EF-rammebestemmelser for nuklear sikkerhed (KOM(2008)0790 - C6-0026/2009 - 2008/0231(CNS))

2010/C 184 E/59

(Høringsprocedure)

Europa-Parlamentet,

der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (KOM(2008)0790),

der henviser til Euratomtraktatens artikel 31 og 32, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C6-0026/2009),

der henviser til udtalelse fra Retsudvalget om det foreslåede retsgrundlag,

der henviser til forretningsordenens artikel 51 og 35,

der henviser til betænkning fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi og udtalelse fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A6-0236/2009),

1.

godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.

opfordrer Kommissionen til at ændre sit forslag i overensstemmelse hermed, jf. Euratomtraktatens artikel 119, stk. 2; og til at sikre, at de i Euratomtraktaten fastsatte lovkrav til vedtagelsen af dette forslag overholdes, navnlig høring af ekspertgruppen i overensstemmelse med Euratomtraktatens artikel 31;

3.

opfordrer Rådet til at underrette Parlamentet, hvis det ikke agter at følge den tekst, Parlamentet har godkendt;

4.

anmoder Rådet om fornyet høring, hvis det agter at ændre Kommissionens forslag i væsentlig grad;

5.

pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

KOMMISSIONENS FORSLAG

ÆNDRING

Ændring 1

Forslag til direktiv

Betragtning 6

(6)

Hver medlemsstat fastlægger sit eget energimix , og efter en vis betænkningstid er der nu stigende interesse for opførelsen af nye atomkraftværker, og nogle medlemsstater har besluttet at give tilladelse til at opføre nye atomkraftværker. Det forventes desuden, at tilladelsesindehaverne i de kommende år vil forelægge ansøgninger om at forlænge levetiden for nukleare anlæg .

(6)

Hver medlemsstat fastlægger sit eget energimix.

Ændring 2

Forslag til direktiv

Betragtning 7

(7)

Der bør i denne forbindelse udvikles en bedste praksis som vejledning for tilsynsmyndighederne i deres beslutninger om en eventuel levetidsforlængelse for nukleare anlæg.

(7)

Nuklear sikkerhed er i Fællesskabets interesse, hvilket der bør tages hensyn til, når der træffes beslutning om at godkende nye anlæg og/eller forlænge levetiden for nukleare anlæg. Der bør i denne forbindelse udvikles en bedste praksis som vejledning for tilsynsmyndighederne og medlemsstaterne, både når de skal træffe beslutning om, hvorvidt nye anlæg skal godkendes, og når de skal træffe beslutning om en eventuel levetidsforlængelse for nukleare anlæg.

Ændring 3

Forslag til direktiv

Betragtning 9

(9)

En løbende forbedring af nuklear sikkerhed forudsætter, at de indførte forvaltningssystemer og tilladelsesindehaverne sikrer et højt beskyttelsesniveau for befolkningen.

(9)

En løbende forbedring af nuklear sikkerhed forudsætter, at de indførte forvaltningssystemer , tilladelsesindehaverne og dem, der står for affaldshåndteringen, sikrer det højest mulige beskyttelsesniveau for befolkningen.

Ændring 4

Forslag til direktiv

Betragtning 10

(10)

De grundlæggende principper og krav, der er opstillet af Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA), er en praksissamling, som de nationale sikkerhedskrav bør baseres på. Medlemsstaterne har ydet væsentlige bidrag til forbedringen af disse grundlæggende principper og krav.

(10)

De grundlæggende principper , krav og retningslinjer , der er opstillet af Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA), er et regelsæt og en praksissamling, som de nationale sikkerhedskrav bør baseres på. Medlemsstaterne har ydet væsentlige bidrag til forbedringen af disse grundlæggende principper , krav og retningslinjer . Disse regler bør afspejle bedste internationale praksis med hensyn til sikkerhedskrav og udgør derfor et godt grundlag for fællesskabsretten. De kan ikke indføres i fællesskabsretten ved blot at henvise til IAEA's sikkerhedsnormer - IAEA Safety Standards Series No. SF-1 (2006) - i dette direktiv. Et bilag med de grundlæggende sikkerhedsprincipper bør således indsættes i direktivet.

Ændring 5

Forslag til direktiv

Betragtning 13

(13)

Hurtige og korrekte informationer til offentligheden om vigtige nukleare sikkerhedsspørgsmål bør bygge på en høj grad af åbenhed omkring nukleare anlægs sikkerhed.

(13)

Hurtige og korrekte informationer til arbejdstagerne i nuklearindustrien og til offentligheden om vigtige nukleare sikkerhedsspørgsmål bør bygge på en høj grad af åbenhed omkring nukleare anlægs sikkerhed.

Ændring 6

Forslag til direktiv

Betragtning 13 a (ny)

 

(13a)

For at sikre adgang til information, offentlig deltagelse og åbenhed bør medlemsstaterne træffe alle passende foranstaltninger til gennemførelse af de forpligtelser, der er fastlagt i internationale konventioner, hvori de krav, der er nødvendige i national, international og grænseoverskridende sammenhæng, allerede er fastlagt, f.eks. konventionen om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet (Århuskonventionen af 25. juni 1998) (1).

Ændring 7

Forslag til direktiv

Betragtning 15

(15)

For at sikre en effektiv gennemførelse af sikkerhedskravene til nukleare anlæg bør medlemsstaterne oprette tilsynsorganer, som er uafhængige myndigheder. Tilsynsmyndigheder bør have tilstrækkelige beføjelser og ressourcer til at kunne udføre de pålagte opgaver.

(15)

For at sikre en effektiv regulering af nukleare anlæg bør medlemsstaterne oprette tilsynsorganer, som er myndigheder uafhængige af interesser, der i utilbørlig grad kan påvirke beslutninger om nuklear sikkerhed . Tilsynsmyndigheder bør have tilstrækkelige beføjelser og ressourcer til at kunne udføre de pålagte opgaver.

Ændring 8

Forslag til direktiv

Betragtning 19

(19)

De tilsynsmyndigheder, som har til opgave at overvåge sikkerheden i nukleare anlæg i medlemsstaterne, bør først og fremmest samarbejde via Den Europæiske Gruppe på Højt Plan om Nuklear Sikkerhed og Affaldshåndtering , som har udviklet ti principper for reguleringen af nuklear sikkerhed. Den Europæiske Gruppe på Højt Plan om Nuklear Sikkerhed og Affaldshåndtering bør bidrage til Fællesskabets rammer for nuklear sikkerhed med sigte på en løbende forbedring af dem -

(19)

De tilsynsmyndigheder, som har til opgave at overvåge de nukleare anlæg i medlemsstaterne, bør først og fremmest samarbejde via Den Europæiske Gruppe på Højt Plan om Nuklear Sikkerhed og Affaldshåndtering . Gruppen på Højt Plan har udviklet ti principper for reguleringen af nuklear sikkerhed , der er vigtige i forbindelse med dette direktiv . Den Europæiske Gruppe på Højt Plan om Nuklear Sikkerhed og Affaldshåndtering bør bidrage til Fællesskabets rammer for nuklear sikkerhed med sigte på en løbende forbedring af dem -

Ændring 9

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1

1.   Direktivet har til formål at opnå, bevare og løbende forbedre den nukleare sikkerhed i Fællesskabet og at styrke de nationale tilsynsmyndigheders rolle.

1.   Direktivet har til formål at skabe EF-rammebestemmelser for nuklear sikkerhed i EU. Den fastsætter et grundlag for lovgivning og lovgivningsmæssige foranstaltninger i medlemsstaterne, hvad angår nuklear sikkerhed, og sigter mod at opnå, bevare og løbende forbedre den nukleare sikkerhed i Fællesskabet og at styrke de nationale tilsynsmyndigheders rolle.

Ændring 11

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 2

2.   Direktivet finder anvendelse på nukleare anlægs design, placering, opførelse, vedligehold, drift og nedlukning, for hvilke det er nødvendigt at træffe sikkerhedsforanstaltninger efter den berørte medlemsstats love og bestemmelser.

2.   Direktivet finder anvendelse på nukleare anlægs design, placering, opførelse, ibrugtagning, vedligehold, drift og nedlukning og for arbejde udført af underleverandører, som benyttes af de virksomheder, der driver de nukleare anlæg , for hvilke det er nødvendigt at træffe sikkerhedsforanstaltninger efter den berørte medlemsstats love og bestemmelser.

Ændring 12

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 1

1)

»nukleare anlæg«: anlæg til fremstilling af nukleart brændsel, forskningsreaktorer (herunder subkritikalitets- og kritikalitetsopstillinger), atomkraftværker, lagerfaciliteter til brugt brændsel, berigelses- og genoparbejdningsanlæg

1)

»nukleare anlæg«: anlæg til fremstilling af nukleart brændsel, forskningsreaktorer (herunder subkritikalitets- og kritikalitetsopstillinger), atomkraftværker, lagerfaciliteter til brugt brændsel og radioaktivt affald , berigelses- og genoparbejdningsanlæg , herunder faciliteter til håndtering og behandling af radioaktive stoffer, som er dannet i forbindelse med driften af et anlæg

Ændring 13

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 3

3)

» radioaktivt materiale «: ethvert materiale, som indeholder en eller flere radionuklider, hvis aktivitet eller koncentration for så vidt angår strålingsbeskyttelse ikke kan lades ude af betragtning

3)

» radioaktive stoffer «: ethvert materiale, som indeholder en eller flere radionuklider, hvis aktivitet eller koncentration for så vidt angår strålingsbeskyttelse ikke kan lades ude af betragtning

Ændring 14

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 8

8)

»tilsynsmyndighed«: et eller flere myndigheder, som den enkelte medlemsstat har givet juridisk myndighed til i den pågældende medlemsstat at udstede tilladelser og fastsætte regler for nukleare anlægs placering, design, opførelse, ibrugtagning, drift eller nedlukning

8)

»tilsynsmyndighed«: en myndighed eller et myndighedshierarki, som af en medlemsstat er udpeget til have juridisk myndighedtil at lede reguleringsprocessen, herunder spørgsmålet om tilladelser , og således reguleringen af sikkerheden i forbindelse med nukleare anlæg, stråling, radioaktivt affald og transport

Ændring 15

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 9

9)

»tilladelse«: en tilladelse, som tilsynsmyndigheden udsteder til ansøgeren, hvorved ansøgeren får overdraget ansvaret for placering, design, opførelse, ibrugtagning, drift eller nedlukning af nukleare anlæg

9)

»tilladelse«: en tilladelse, som en regering eller en national myndighed godkendt af denne regering udsteder til ansøgeren, hvorved ansøgeren får overdraget ansvaret for placering, design, opførelse, ibrugtagning, drift eller nedlukning af nukleare anlæg

Ændring 16

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 10

10)

»nye reaktorer«: atomkraftreaktorer, som der udstedes driftstilladelse til efter dette direktivs ikrafttræden.

10)

»nye reaktorer«: atomkraftreaktorer, som der udstedes byggetilladelse til efter dette direktivs ikrafttræden.

Ændring 17

Forslag til direktiv

Artikel 3 – overskrift

Ansvaret og rammerne for nukleare anlægs sikkerhed

De retlige rammer for nukleare anlægs sikkerhed

Ændring 18

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1

1.     Det primære ansvar for et nukleart anlægs sikkerhed påhviler indehaveren af den relevante tilladelse under tilsynsmyndighedens kontrol. Det er desuden kun tilsynsmyndigheden, der træffer afgørelse om, hvilke sikkerhedsforanstaltninger og hvilken kontrol tilladelsesindehaveren skal gennemføre på et nukleart anlæg.

Det primære ansvar for et nukleart anlægs sikkerhed i hele dets levetid påhviler tilladelsesindehaveren, indtil anlægget frigives fra myndighedskontrol. Tilladelsesindehaveren kan ikke uddelegere dette ansvar.

udgår

Ændring 19

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2

2 .   Medlemsstaterne indfører og opretholder en lovgivning om sikkerheden på nukleare anlæg. Denne lovgivning skal omfatte nationale sikkerhedskrav, et system for udstedelse af tilladelser og for kontrol med nukleare anlæg, forbud mod at drive nukleare anlæg uden tilladelse og et system for myndighedstilsyn, herunder de nødvendige håndhævelsesforanstaltninger.

1 .   Medlemsstaterne indfører og opretholder en lovgivning om sikkerheden på nukleare anlæg baseret på den bedste tilgængelige praksis i EU og på internationalt plan . Denne lovgivning skal omfatte nationale sikkerhedskrav, et system for udstedelse af tilladelser og for kontrol med nukleare anlæg, forbud mod at drive nukleare anlæg uden tilladelse og et system for myndighedstilsyn gennem suspendering, ændring eller tilbagekaldelse af tilladelser , herunder de nødvendige håndhævelsesforanstaltninger.

Ændring 20

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 a (nyt)

 

2a.     Medlemsstaterne sikrer, at der indføres lovgivning med henblik på inddragelse af et nukleart anlægs driftstilladelse ved alvorlige overtrædelser af betingelserne for tilladelsen.

Ændring 21

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 b (nyt)

 

2b.     Medlemsstaterne sikrer, at alle organisationer, som udfører opgaver i direkte tilknytning til nukleare anlæg, fører en politik, der i tilstrækkelig grad prioriterer den nukleare sikkerhed.

Ændring 22

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 c (nyt)

 

2c.     Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndigheden og det nationale reguleringssystem underkastes en international peer review mindst hvert tiende år med sigte på en løbende forbedring af reguleringsinfrastrukturen.

Medlemsstaterne underretter Kommissionen om resultaterne af den internationale peer review.

Ændring 23

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 d (nyt)

 

2d.     Medlemsstaterne kan fastsætte strengere sikkerhedsforanstaltninger end dem, der er fastsat i dette direktiv.

Ændring 24

Forslag til direktiv

Artikel 4 – overskrift

Tilsynsmyndigheder

Udpegning af tilsynsmyndighederne og deres opgaver

Ændring 25

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. -1 (nyt)

 

-1.     Medlemsstaterne udpeger en national tilsynsmyndighed, der har til opgave at fastsætte regler for, overvåge og vurdere nukleare anlægs sikkerhed.

Ændring 26

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 1

1.   Medlemsstaterne sikrer , at tilsynsmyndigheden reelt er uafhængig af alle organisationer, der har til opgave at fremme eller drive nukleare anlæg eller være fortalere for kerneenergiens samfundsmæssige fordele, og at de friholdes fra al indflydelse, som kan bringe sikkerheden i fare.

1.   Medlemsstaterne sikrer tilsynsmyndighedens reelle uafhængighed . Med dette for øje sikrer medlemsstaterne, at tilsynsmyndigheden under udførelsen af de reguleringsopgaver, som dette direktiv og tilhørende lovgivning pålægger den,

a)

er juridisk adskilt fra og funktionelt uafhængig af enhver anden offentlig eller privat enhed, navnlig dem der har til opgave at fremme eller drive nukleare anlæg eller være fortalere for kernekraftens samfundsmæssige fordele, samt at de friholdes fra enhver form for indflydelse, som kan bringe sikkerheden i fare

b)

at tilsynsmyndighedens personale og de personer, der har ansvaret for dens ledelse, handler uafhængigt af markedsinteresser, og ikke søger eller modtager direkte instrukser fra nogen regering eller anden offentlig eller privat enhed under udførelsen af reguleringsopgaverne.

Dette krav berører ikke det nære samarbejde med andre relevante nationale myndigheder, hvor det er hensigtsmæssigt.

Ændring 27

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 2

2.   Tilsynsmyndigheden skal have tilstrækkelige beføjelser og kompetence samt finansielle og menneskelige ressourcer til at kunne varetage sit ansvar og udføre de opgaver, den pålægges. Tilsynsmyndigheden overvåger og fastsætter regler for nukleare anlægs sikkerhed og sikrer gennemførelse af sikkerhedskrav , -betingelser og -forskrifter .

2.    Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndigheden har tilstrækkelige beføjelser og kompetence samt finansielle og menneskelige ressourcer til at kunne varetage sit ansvar og udføre de opgaver, den pålægges. Tilsynsmyndigheden overvåger og fastsætter regler for nukleare anlægs sikkerhed og sikrer , at de gældende sikkerhedskrav og betingelser for tilladelse overholdes .

Ændring 28

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3

3.     Tilsynsmyndigheden udsteder tilladelser og kontrollerer, at reglerne for nukleare anlægs placering, design, opførelse, ibrugtagning, drift og nedlukning overholdes.

udgår

Ændring 29

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 a (nyt)

 

3a.     Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndigheden foretager vurderinger, undersøgelser og kontrol af nuklear sikkerhed, og tilsynsmyndigheden gennemfører om nødvendigt håndhævelsesforanstaltninger over hele et anlægs levetid, også i nedlukningsfasen.

Ændring 30

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 b (nyt)

 

3b.     Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndigheden har beføjelse til at beordre et anlægs drift standset, hvis sikkerheden ikke kan garanteres.

Ændring 31

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 4

4.     Tilsynsmyndigheden sikrer, at tilladelsesindehaverne råder over tilstrækkeligt og kvalificeret personale.

udgår

Ændring 32

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 5

5.     Mindst hvert tiende år underkaster tilsynsmyndigheden sig selv og det nationale reguleringssystem en international peer review med sigte på en løbende forbedring af reguleringsinfrastrukturen.

udgår

Ændring 33

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 5 a (nyt)

 

5a.     Medlemsstaternes tilsynsmyndigheder udveksler bedste praksis for regulering og udvikler en fælles forståelse af internationalt anerkendte krav til nuklear sikkerhed.

Ændring 34

Forslag til direktiv

Artikel 5

Medlemsstaterne informerer offentligheden om procedurerne for og resultaterne af tilsynet med nuklear sikkerhed. De sikrer også, at tilsynsmyndigheden faktisk informereroffentligheden for så vidt angår dens kompetenceområder. Aktindsigt sikres i overensstemmelse med relevante nationale og internationale forpligtelser.

Medlemsstaterne informerer offentligheden og Kommissionen om procedurerne for og resultaterne af tilsynet med nuklear sikkerhed og underretter straks offentligheden i tilfælde af en hændelse . De sikrer også, at tilsynsmyndigheden faktisk informereroffentligheden for så vidt angår dens kompetenceområder. Aktindsigt sikres i overensstemmelse med relevante nationale og internationale forpligtelser.

Ændring 35

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1

1.    Medlemsstaterne overholder IAEA's grundlæggende sikkerhedsprincipper (IAEA Safety Fundamentals: Fundamental safety principles, IAEA Safety Standard Series No. SF-1 (2006)). De overholder de forpligtelser og krav, der er inkorporeret i konventionen om nuklear sikkerhed (IAEA INFCIRC 449 af 5. juli 1994) .

1.    For så vidt angår nukleare anlægs placering, design, opførelse, drift og nedlukning anvender medlemsstaterne de dele af IAEA's grundlæggende sikkerhedsprincipper (IAEA Safety Fundamentals: Fundamental safety principles, IAEA Safety Standard Series No. SF-1 (2006)) , der er relevante for etableringen af EF-rammebestemmelser for nuklear sikkerhed, og som alle er oplistet i bilaget. De anvender de forpligtelser og krav, der er inkorporeret i konventionen om nuklear sikkerhed (2).

Ændring 36

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 2

De sikrer navnlig, at de gældende principper, der er nedfældet i IAEA's grundlæggende sikkerhedsprincipper, gennemføres for at sikre et højt sikkerhedsniveau i nukleare anlæg, herunder bl.a. effektive ordninger mod potentiel strålingsfare, forebyggelse af og beredskab ved ulykker, håndtering af problemet med aldrende personale, langsigtet håndtering af alt produceret radioaktivt materiale og informationer til befolkningen og myndigheder i nabolande.

udgår

Ændring 37

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 2

2.   For så vidt angår nye reaktorers sikkerhed , sigter medlemsstaterne mod at udvikle yderligere sikkerhedskrav i tråd med den løbende forbedring af sikkerheden på grundlag af de sikkerhedsniveauer, der er udviklet af De Vesteuropæiske Nukleare Tilsynsmyndigheders Sammenslutning (WENRA), og i nært samarbejde med Den Europæiske Gruppe på Højt Plan for Nuklear Sikkerhed og Affaldshåndtering .

2.   For så vidt angår byggetilladelsen til nye reaktorer , sigter medlemsstaterne mod at udvikle yderligere sikkerhedskrav , der afspejler den løbende forbedring af driftserfaringerne med bestående reaktorer, den indsigt, der er opnået gennem sikkerhedsanalyser af anlæg i drift, de nyeste metodologier og den nyeste teknologi og resultaterne af sikkerhedsforskning .

Ændring 38

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 2 a (nyt)

 

2a.     Kommissionen sikrer, at alle tredjelande, som ønsker at blive medlem, eller er i gang med at forhandle om tiltrædelse af EU, som minimum overholder normerne i dette direktiv og principperne i bilaget, som fastsat af IAEA.

Ændring 39

Forslag til direktiv

Artikel 7 – overskrift

Tilladelsesindehaverens forpligtelser

Tilladelsesindehaverens ansvar

Ændring 40

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. -1 (nyt)

 

-1.     Medlemsstaterne sikrer, at det primære ansvar for et nukleart anlægs sikkerhed i hele dets levetid påhviler tilladelsesindehaveren. Tilladelsesindehaverens ansvar kan ikke uddelegeres.

Ændring 41

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1

1.   Tilladelsesindehavere designer, opfører, driver og nedlukker deres nukleare anlæg i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 6, stk. 1 og 2 .

1.    Medlemsstaterne sikrer, at tilladelsesindehavere er ansvarlige for design, opførelse, drift og nedlukning af deres nukleare anlæg i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 6 .

Ændring 42

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 2

2.   Tilladelsesindehavere opstiller og indfører forvaltningssystemer, som regelmæssigt verificeres af tilsynsmyndigheden.

2.    Medlemsstaterne sikrer, at tilladelsesindehavere opstiller og indfører forvaltningssystemer, som regelmæssigt verificeres af tilsynsmyndigheden.

Ændring 44

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)

 

3a.     Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndigheden som en forudsætning for at kunne garantere den nukleare sikkerhed regelmæssigt vurderer, om tilladelsesindehaverens personale har den rette størrelse og de rette kvalifikationer, på baggrund af en rapport som tilladelsesindehaveren udarbejder om evaluering af personalespørgsmål, såsom sundhed, sikkerhed og sikkerhedskultur, kvalifikationer, uddannelse, antal ansatte og brug af underleverandører.

Ændring 45

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 3 b (nyt)

 

3b.     De relevante tilsynsmyndigheder forelægger hvert tredje år Europa-Parlamentet og de europæiske arbejdsmarkedsparter en rapport om nuklear sikkerhed og sikkerhedskultur. Kommissionen kan i samråd med de europæiske arbejdsmarkedsparter foreslå forbedringer for at sikre den nukleare sikkerhed, herunder sundhedsbeskyttelse det på højest mulige niveau i EU.

Ændring 46

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 1

1.     Tilsynsmyndigheden foretager vurderinger, undersøgelser, kontrol og gennemfører om nødvendigt håndhævelsesforanstaltninger i forbindelse med nuklear sikkerhed over hele et anlægs levetid, også i nedlukningsfasen.

udgår

Ændring 47

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 2

2.     Tilsynsmyndigheden er beføjet til at inddrage driftstilladelsen ved alvorlig eller gentagen overtrædelse af sikkerhedsreglerne i et nukleart anlæg.

udgår

Ændring 48

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 3

3.     Tilsynsmyndigheden er beføjet til at beordre et anlægs drift standset, hvis den finder, at sikkerheden ikke er fuldt ud garanteret.

udgår

Ændring 49

Forslag til direktiv

Artikel 9

Medlemsstaterne sørger hver især og via internationalt samarbejde for passende uddannelses- og efteruddannelsesmuligheder med henblik på fortsat teoretisk og praktisk uddannelse inden for nuklear sikkerhed.

For at sikre, at der er tilstrækkelige nationale menneskelige ressourcer til at tage sig af sikkerheden i nukleare anlæg og for at fastholde viden på det nukleare område, sørger medlemsstaterne for , at grundlæggende og fortsat teoretisk og praktisk uddannelse inden for nuklear sikkerhed , herunder udvekslingsprogrammer, stilles til rådighed af medlemsstaterne, om nødvendigt via transnationalt samarbejde.

Ændring 50

Forslag til direktiv

Artikel 10

Artikel 10

Prioritering af sikkerheden

Medlemsstaterne kan fastsætte strengere sikkerhedsforanstaltninger end dem, der er fastsat i dette direktiv.

udgår

Ændring 51

Forslag til direktiv

Artikel 11

Medlemsstaterne forelægger Kommissionen en beretning om gennemførelsen af dette direktiv senest [tre år efter ikrafttrædelsen] og hvert tredje år derefter . På grundlag af den første beretning forelægger Kommissionen Rådet en rapport om forløbet af gennemførelsen af direktivet, der ledsages af lovgivningsforslag, hvis dette er relevant.

Medlemsstaterne afgiver beretning til Kommissionen om gennemførelsen af dette direktiv samtidig med og med samme hyppighed som indsendelsen af deres nationale beretninger forud for rapportbehandlingsmøderne om konventionen om nuklear sikkerhed . På grundlag af denne beretning forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om forløbet af gennemførelsen af direktivet, der ledsages af lovgivningsforslag, hvis dette er relevant.

Ændring 52

Forslag til direktiv

Artikel 12 – stk. 1

Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden [to år efter den i artikel 13 omhandlede dato]. De tilsender straks Kommissionen disse bestemmelser med en sammenligningstabel, som viser sammenhængen mellem de pågældende bestemmelser og dette direktiv .

Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden [to år efter den i artikel 13 omhandlede dato]. De tilsender straks Kommissionen disse bestemmelser.

Ændring 53

Forslag til direktiv

Bilag (nyt)

 

Bilag

SIKKERHEDSMÅLSÆTNING

Den grundlæggende sikkerhedsmålsætning er at beskytte arbejdstagerne og offentligheden mod de skadelige virkninger af ioniserende stråling, som nukleare anlæg kan bevirke.

1.

For at sikre beskyttelse af arbejdstagerne og offentligheden skal nukleare anlæg drives på en sådan måde, at der opnås de højeste sikkerhedsnormer, der med rimelighed kan opnås under hensyntagen til økonomiske og sociale faktorer.

Ud over de foranstaltninger vedrørende sundhedsbeskyttelse, der er fastlagt i direktiv 96/29/Euratom om fastsættelse af grundlæggende sikkerhedsnormer, træffes følgende foranstaltninger:

begrænsning af sandsynligheden for hændelser, der kan føre til tab af kontrollen over en nuklear reaktorkerne, en nuklear kædereaktion eller en radioaktiv kilde og

afbødning af følgerne af sådanne hændelser, hvis de skulle indtræffe.

2.

Den grundlæggende sikkerhedsmålsætning tages i betragtning for alle nukleare anlæg og for alle stadier i det nukleare anlægs levetid.

SIKKERHEDSPRINCIPPER

Princip 1:     Ansvar for sikkerhed

Hver enkelt medlemsstat skal sikre, at det primære ansvar for et nukleart anlægs sikkerhed påhviler indehaveren af den relevante tilladelse, og tage de nødvendige skridt til at sikre, at alle sådanne tilladelsesindehavere lever op til deres ansvar.

1.1.

Hver enkelt medlemsstat skal sikre, at tilladelsesindehaveren har gennemført foranstaltninger til:

udvikling og opretholdelse af de nødvendige kompetencer

sikring af tilstrækkelig uddannelse og information

etablering af procedurer og ordninger til opretholdelse af sikkerheden i enhver situation

kontrol af, at nukleare anlæg er af hensigtsmæssigt design og tilstrækkelig høj kvalitet

sikring af en pålidelig kontrol af alt radioaktivt materiale, der anvendes, fremstilles eller lagres

sikring af en pålidelig kontrol af alt det radioaktive affald, der frembringes

med henblik på at leve op til ansvaret for et nukleart anlægs sikkerhed.

Disse forpligtelser skal opfyldes i overensstemmelse med gældende sikkerhedsmålsætninger og -krav som fastlagt eller godkendt af tilsynsmyndigheden, og opfyldelsen deraf skal sikres gennem indførelse af et forvaltningssystem.

Princip 2:     Lederskab og forvaltning til fremme af sikkerhed

Der skal opbygges og opretholdes et effektivt lederskab og en effektiv forvaltning til fremme af sikkerheden i alle organisationer, der beskæftiger sig med nuklear sikkerhed.

2.1.

Der skal udvises lederskab omkring sikkerhedsspørgsmål på højeste niveau i en organisation. Der skal gennemføres og opretholdes et effektivt forvaltningssystem omfattende alle ledelsesaspekter, således at sikkerhedskrav fastlægges og anvendes i overensstemmelse med andre krav, herunder krav vedrørende den menneskelige ydeevne, kvalitet og sikkerhed, og således at sikkerheden ikke bringes i fare af andre krav eller behov.

Forvaltningssystemet skal desuden sikre fremme af en sikkerhedskultur, regelmæssig vurdering af sikkerheden og anvendelse af indhøstede praktiske erfaringer.

2.2.

En sikkerhedskultur, der præger alle berørte organisationers og enkeltpersoners adfærd og holdninger til sikkerhed, skal integreres i forvaltningssystemet. En sikkerhedskultur omfatter:

et individuelt og kollektivt tilsagn fra ledelse, forvaltning og personale på alle niveauer om fremme af sikkerheden

sikkerhedsansvar for organisationer og enkeltpersoner på alle niveauer

foranstaltninger til fremme af en kritisk holdning og lærevillighed og til modvirkning af sløsethed i forbindelse med sikkerhed.

2.3.

Forvaltningssystemet skal tage højde for enkeltpersoners forskellige interaktioner på alle niveauer med teknologi og med organisationer. For at forebygge store menneskelige og organisatoriske fejl skal der tages hensyn til menneskelige faktorer, og gode resultater og god praksis skal støttes.

Princip 3:     Vurdering af sikkerhed

Inden opførelse og ibrugtagning af et nukleart anlæg og igennem hele dets levetid skal der gennemføres omfattende og systematiske sikkerhedsvurderinger. Der skal anvendes en gradueret tilgang, der tager højde for de mange potentielle risici i forbindelse med et nukleart anlæg.

3.1.

Tilsynsmyndigheden skal stille krav om vurdering af sikkerheden i alle nukleare anlæg ud fra en gradueret tilgang. Sikkerhedsvurderingen skal omfatte en systematisk analyse af den normale drift og dens virkninger, af mulige fejlkilder og af konsekvenserne af fejl. Sikkerhedsvurderingen skal omfatte de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger til at kontrollere de eksisterende risici, og de designmæssige og tekniske sikkerhedsfunktioner skal vurderes for at påvise, at de opfylder kravene til sikkerhedsfunktioner. Når der iværksættes kontrolforanstaltninger eller operatørindgreb med henblik på opretholdelse af sikkerheden, skal der foretages en indledende vurdering for at påvise, at foranstaltningerne er solide og pålidelige. En medlemsstat kan ikke give tilladelse til et nukleart anlæg, før det til tilsynsmyndigheden tilfredshed er påvist, at de sikkerhedsforanstaltninger, som tilladelsesindehaveren foreslår, er tilstrækkelige.

3.2.

Den krævede sikkerhedsvurdering gentages helt eller delvist på et senere tidspunkt i driftsfasen for at tage højde for ændrede omstændigheder (som f.eks. anvendelsen af nye normer eller videnskabelig og teknologisk udvikling), tilbagemeldinger vedrørende driftserfaringer, ændringer og konsekvenserne af, at anlæggene bliver ældre. I forbindelse med længerevarende drift skal vurderingerne gennemgås og gentages i fornødent omfang. Driften kan kun fortsættes, hvis anlægget underkastes disse fornyede vurderinger, og det påvises, at sikkerhedsforanstaltningerne fortsat er tilstrækkelige.

3.3.

I forbindelse med den krævede sikkerhedsvurdering skal forløbere for ulykker (en første hændelse, der kunne føre til ulykkessituationer) identificeres og analyseres, og der skal træffes foranstaltninger til forebyggelse af ulykker.

3.4.

For yderligere at øge sikkerheden, skal der indføres procedurer for tilbagemeldinger og analyser vedrørende driftserfaringer i egne og andre faciliteter, herunder første hændelser, forløbere for ulykker, farlige situationer (»near misses«), ulykker og uautoriserede handlinger, således at der kan indhøstes, deles og følges op på erfaringer.

Princip 4:     Optimering af sikkerhed

Medlemsstaterne skal sikre, at nukleare anlæg er optimerede, så de har de højeste sikkerhedsnormer, der med rimelighed kan opnås, uden at driften begrænses unødigt.

4.1.

For at optimere sikkerheden skal der foretages vurderinger af de forskellige faktorers relative betydning, herunder:

sandsynligheden for forudsigelige begivenheder og konsekvenserne heraf

størrelsen og fordelingen af modtagne strålingsdoser

økonomiske, sociale og miljømæssige faktorer som følge af strålingsrisici

Optimering af sikkerheden indebærer også anvendelse af god praksis og sund fornuft i det omfang, det er praktisk muligt i forbindelse med de daglige aktiviteter.

Princip 5:     Forebyggelse og afbødning

Medlemsstaterne sikrer, at der træffes alle praktiske foranstaltninger til forebyggelse og afhjælpning af nukleare hændelser og ulykker i deres nukleare anlæg.

5.1.

Hver enkelt medlemsstat sikrer, at tilladelsesindehaveren træffer alle praktiske foranstaltninger med henblik på:

at forebygge unormale driftsbetingelser eller hændelser, som kan føre til tab af kontrol

at forebygge, at indtrufne unormale driftsbetingelser eller hændelser eskalerer, og

at afhjælpe eventuelle skadelige konsekvenser af en ulykke

gennem anvendelse af dybdeforsvarskonceptet.

5.2.

Anvendelsen af dybdeforsvarskonceptet skal sikre, at ingen enkeltstående teknisk, menneskelig eller organisatorisk fejl kan medføre skadelige virkninger, og at det er meget usandsynligt, at der kan indtræffe de kombinationer af fejl, der kan medføre betydelige skadelige virkninger.

5.3.

Dybdeforsvar gennemføres ved en kombination af flere på hinanden følgende og uafhængige beskyttelsesniveauer, der alle skal svigte, inden der kan forårsages skadelige virkninger på arbejdstagerne og offentligheden. De forskellige dybdeforsvarsniveauer skal omfatte:

en hensigtsmæssig placering

et hensigtsmæssigt design af det nukleare anlæg med

design og opførelse af høj kvalitet,

komponenter og udstyr af høj pålidelighed og

kontrol-, begrænsnings- og beskyttelsessystemer og overvågningsfunktioner

en hensigtsmæssig organisation med

et effektivt forvaltningssystem, hvor ledelsen i høj grad er indstillet på sikkerhedskultur

omfattende driftsprocedurer og -praksis

omfattende procedurer for ulykkeshåndtering og

kriseberedskabsordninger.

Princip 6:     Nødberedskab og afværgeforanstaltninger

Medlemsstaterne sikrer, at der indføres ordninger for nødberedskab og afværgeforanstaltninger i forbindelse med ulykker i nukleare anlæg, jf. direktiv 96/29/Euratom.


(1)   EUT L 124 af 17.5.2005, s. 1, EUT L 164 af 16.6.2006, s. 17, og forordning (EF) nr. 1367/2006, EUT L 264 af 25.9.2006, s. 13.

(2)   EFT L 318 af 11.12.1999, s. 20 og EUT L 172 af 6.5.2004, s. 7.


Top